Срещу кибератаки за вота: ЦИК, МВР и спецслужбите с пакет от мерки

Институциите са единодушни, че кибератаките срещу сайтове не могат да бъдат предотвратени

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе нещо као едното нищо ама добре ползват ''кибератака'' даже и при пускането на водата в тоалетна им... Та нали не са свързани с интернет както философстват каква кибератака ????Кой нормален е седнал да им гледа сайтовете с манипулации че толкова се притеснили?? До сега не бях чувал някой да прави кибератака на чували.....

НАП нещо?

Че то на ЦИк какво да му хакаш? Един скапан сайт, без информация в реално време.

Ама тя и информацията толкова отговаря на крайния ''резултат'' на константинов така че и да я хакват все тая...

Таз година перки от акули по Графа Догодин - цели акули

Да спрат водоподаването и ВиК услугите във всички избирателни секции. Руски хакери от Коми се канят да хакнат чешмите и да намокрят бюлетините и така да саботират изборния процес !

@посочи проф. Михаил Константинов, директор на Информационно обслужване.@ професор Константинов НЕ Е ДИРЕКТОР НА ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ. Член на борда може би.. но не и директор. А статията звучи като покана за хулиганчета. Въобще, мутричките и хулиганчетата са на почит в Бългерия.

Голямо IQ, голямо търчи лъжи и все някой друг им напълнил гащите.

Абе какви кибер атаки?! У нас всичко се прави на ръка, най-много някой да използва калкулатор защото като брои не му стигат пръстите;)

Най-верният коментар до тук!

И какво направиха срещу това! Вързаха ги към вид кеширане (запомняне) на американски сървъри. Като Клаудфлеър. Че да поемат те ДОС атака и показват старо съдържание дори да падне сайта. Как може български държавни сайтове да зависят от чужда държава! Преди и на преброяването бяха сложили Гугъл Аналитикс. За електронно гласуване е абсурд дори да се говори. Но там се изказват политици, а не спецалисти. По други държави със закон забраняват правене на електронно гласуване, като в Германия, Франция и други. На някой да не му хрумне подобна идиотия. Май има само в Естония, но те имат електронни подписи в личните карти и се гласува през програми, а не браузер. И пак се твърди, че е пробиваемо. Швейцарците тесваха за местен вот и даваха награда за хакване, но не и за другите избори. Създава дори неясно колко много проблема. Нарушава Конституцията за тайността на вота. При попадене под вътрешен контрол, значи край на демокрацията. А при външен контрол, се извоюва с война. Купеният и контролиран вот са перфектни. Събират данните и гласуват, без присъствието на "гласуващите". Зависят от това дали има ток и интернет. Примерно като завали дъжд и няма интернет, че са се напълнили шахтите с вода. Зависят от всички по веригата, включително провайдери. Вътрешните хора са най-страшни. Цялата процедура изобщо може да е неудобна и да трябва да се редиш някъде за издаване на идентификационни кодове или друго. Да трябва да се плаща (електронен подпис, верификация по СМС и други) и така нататък. И няма почти нищо общо с електронни плащания, както грешно отчитат. Там си ходил по банки, давал лична карта, а продаващите още повече неща и документи, че да се идентифицират. А тук трябва да е тайно. Правят се виртуални карти и какво ли не. И пак ги ограбват, но поне го разбират и се оплакват в полиция и така нататък. Тук в елеминтарния случай ред заявка и сменени 100% от резултатите. ;) То е въпросът в какво ще ВЯРВАШ. А това не е удачен критерий. Могат да гласуват с негласувалите. Могат да направят така нещата, че да извадят всички как са гласували. Най-малкото предвиждаха електроният вот да е на предният ден - събота. А нормалният да го отменя. Имат връзка човек-гласуване за коя партия. Че се гласува тайно е посочено в Конституцията.

ааа ти какво направи бе, чекиджия ? още един сантиметър на десния бицепс?

А ти какво направи ? Или все гледаме някой да е пръв, та ако се скапят нещата да не сме ние, а ако не - "и аз бях там"!!! Прав е човека - всичките ни "секюр" неща се правят и извършвт в чужденеция. Дет се вика парата определя музиката.

много разбирачи сте тука. всичките ли сте от Софтуни?

Вечно недоволни. Ако няма защита - защо няма. Ако има - защо била (видите ли) точно на входа откъм ДДОС-а (в чужбинското). Абе въобще... и то все 'разбирачи', дето бъркат хулиганчето-флудер със скрипт-кидитата, а тях с реалните кракери и хакери.

Пак парици ще се лапат...

Да ограничат сайтовете за изборите да са достъпни само от БГ и няма да имат проблеми. Ама зор сайта на ЦИК да може да се отваря и в Северна Корея.

зора е от същите среди, които ръкопляскат на всеки кретен-хулиган, минал 'етично хакване' при псевдоуни-то.

Сайтът явно от никъде неможе да се отваря при малко по-голямо натоварване, пък и на него нищо няма. Толкова си може тая дружинка - набързо скалъпили нещо - през куп за грош и като се бамне - оправдания с кибератаки.

Не става. Веднага десетки хора от чужбина почват да говорят за свобода на словото.

Пакета на Тлъстата Мутра: "Комунистите са виновни,цели щабове правят! Мръсници!"