Нова сензация в Созопол - откриха миро от Свети Николай

Нова сензация в Созопол след мощите на Йоан Кръстител и вампирското погребение. Археолозите предполагат, че са открили миро от Свети Николай Чудотворец. Те попаднали на находката в късния следобед.

Обратно в новината

Коментари - Нова сензация в Созопол - откриха миро от Свети Николай | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Елена, майката на император Константин открива кръста, на който са разпнали Иисус някъде около 384 г. от новата ера, и тоя кръст е бил на 350 години. Няма начин... В соца имаше нещо като вулгарна песен, дето попа казваше- Дадох Ви златен кръст - откраднахте го! дадох Ви железен кръст - изкривихте го! Дадох Ви камемен - строшихте го! а на следващата литургия попски xxx ще целувате...

Ъъъъ аве тоя Миро не беше ли от Каризма първо ?

Само да вметна аз, че по принцип, като се строи православен храм, в основите, под Св. Престол, се поставя частичка от Св. Мощи, най-добре от мощите на светеца, на когото е наречен храма. Така че, най-вероятно и да са автентични. Спрете се с Випбрадърските си простотии, прочетете малко за християнските традиции и канони във всичко, пък после хапете наляво и надясно...

абе не че се заяждам, ама примерно колко църкви в света се казват св. Георги и колко големи трябва да са му мощите, за да стигнат за всички тях? наистина е несериозно това, дето го започнаха в Созопол, защото автентичност е, да не казвам невъзможно, но 99% невъзможно да бъде доказана...

И тъй като всички знаем, че такава е традицията, дразнещото в случая е, че подобно "откритие" се обявява като нещо сензационно. Какво сензационно има в това да откриеш свети мощи в храм? Благодаря предварително на този, който ми обясни какво прави това откритие сензационно?

т.е. ти отричаш правилността на журналистическия похват за отразяване на новината, а не, самото откриване и интерпретиране на артефакта?

Браво на созополци! Така се прави PR. Предлагам на ахтополци, където PR-ът е слабо организиран, да поразкопаят и те малко. Все пак градът им е бил 400 г. център на епархия. Убеден съм, че ще открият мощите на Вси светии. И тогава созополци ще гледат как тълпите поклонници подминават града им, устремени на юг.

Щом Батман е анимационен герой, значи и лошите от филма също. Ако за св. еди кой си или христос се разбере, че митовете са измислица значи измислица ще са и лошите в мита.Юдаизъмът създал ислям и христинство.Ци(о)низъм?

Открили са гърненце - със субстанция от флуиди (от месо) и костици! От разваленото ирландско месо на Миро Найденов.

Ей, за кашмер станахме! Смеем се на братята макета, че са превърнали центъра на Скопие в цирк, ама и ние не падаме по-долу. Може би това доказва тесни роднински връзки....

Какво общо има Скопие с факта, че нашата земя е била населена с хора от древни времена и сега се намират останки от тяхния бит?! Или твърдиш, че тук е било пустош, а ние сме се появили в зората на демокрацията, през 90-те?

Божо съвсем изперка и тия дето му повтарят измишльотините му също!Ще се окаже Созопол център на вселената?

А, ти знаеш ли, къде точно е центърът на Вселената? Може би твърдиш, че Божо е стъкмил каничка с течност, за да я подхвърли в ръцете на археолозите? :)))

Тия хора хептем превъртяха! Не търсят костите на Левски и се занимават с бабини легенди!

Не е миро!!! Това е вода от Потопа, а костите са на гълаба който Ной е пуснал!

.... пуснал от гълъбарника ...

Ьз пък не спирам да се чудя какво ни е сбъркано в генетичния код на българите, бе! Като ни извадят по света някоя кирлива риза всички българи скачат срещу света, а като излезе пък нещо уникално в тая наша държава- света ни хвали, а всички българи скачат срещу откритието!!! Има нещо гнило...ама не е в Дания, да знаете

Какво му е уникалното? Мирото на свети Николай. То тяхната работа стана смешна. То нетленни костици, то вампири, то скелети на благородници, вчера скелет на комарджия. То стана като в кой е по-по-най.

Има гнило, но не е в Дания! Нито е сбърканост в генетичния ни код! Форумите са свободни или с регистрация, но по правило са анонимни. Всеки, който може да пише на български, може да пуска мнения. Не винаги форумите са извадка за общественото мнение. :)

Созопол смело съперничи по 'находки' на скопие...

думата след звездичката в ника вероятно е дала отражение върху мозъчната ти дейност

Поклон пред паметта на живялите наши предци! Археологията разкрива чуден свят, приказка за отминали времена, събития и хора. Писането на история е друго нещо.

А за намерената два часа преди това бутилка уиски и изпита тутакси нещо да кажат?

Не! Това е лъжа. Чувал съм че археолозите алкохол не пипат!

Чудесна новина, да наистина нашата страна е благословена и по нашите земи има много артефакти. Ние сме древна страна с много история. И както винаги злобни и импотентни изказвания. Хорица гледайте си big brother-а, не коментирайте нещо, което е далече от вас, археологията не е лъжица за вашата уста. Хайде със здраве...

щом ти казваш...

Драги ми Смехурко, явно гледаш подобни бозици ... И как установи преди да се направи химически анализ дали това е миро надробено с костички.... пък и от кого.../ би било по- правилно да се пише от времето на.... или принадлежало и използувано от... или направено от.../, а не нещо друго... например част от атрибути и течност за правене на вуду магия или средство за разкрасяване- пилинг маска...:)

с тоя ентусиазъм, с който копат и откриват всякакви артефакти, скоро ще изкопат и костите на нероден Петко :))))))

а кога ще открият костите и човката на пилето изпило мозъците на археолозите.

дрън-дрън

Чудесна новина! Надявам се само да не стигнат по български до крайности и открият ... връзки с извънземни накрая

Какви крайности "по български" бе тъпак. Крайностите са по гръцки, по сръбски, по румънски и т.н. Да не говорим за английската, руската, френската и т.н. мегаломанщина. Най-предпазливите и дори на момента страхливи в предположенията си са българските историци и археолози.

За разлика от Македония (земите там), тук започват разкритията на истинската история на България - която не е преподавана досега в училищата по много причини. "..Историята ще бъде пренаписана и България ще заеме своето достойно място в света и ще бъде уважавана и почитана.." е казала Ванга.

КАКВО ТОЛКОВА СА ОТКРИЛИ, ЧЕ Е СЕНЗАЦИЯ? МИРО ИЛИ КОСТИ. ПРЕДИ ДА ГО ИЗСЛЕДВАТ ЗАЩО НАДУВАТ БАЛОНА, А И КАКВО ОТ ТОВА? НЕЩО ДА НИ ПОМОГНЕ НА МИЗЕРИЯТА! САМО ДУМИ,ДУМИ,ДУМИ................

Древна Аполония (Созопол ) е създадена през 7 в. пр.н.е. и е наречена така в чест на бог Аполон .... Бог Аполон се появява в Гръцката митология през 8 в. пр.н.е.. Според английското издание на Википедия има предположения за Дорийският произход на божеството и връзка с техния фестивал apellai през месеца Apellaios . Последните две имена apellai и Apellaios произхождат от ДРЕВНО МАКЕДОНСКАТА дума "pella" - камък (свещените камъни , например в светилището в Делфи, са били винаги неотменна част от култа към Аполон) . Според Омировите химни "Аполон е нашественик от север (от Македония), и вероятно се е появил през тъмните векове които настъпват след упадъка на микенската цивилизация ...... С ДРУГИ ДУМИ АПОЛОНИЯ (СОЗОПОЛ) Е СЪЗДАДЕН ПОД МАКЕДОНСКО КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ :)

В гръцкия няма буква Б затова те я превеждат като П или В, затова думата пелла може и дае белла, или бял. Бъдете здрав.

Алфа, БЕТА, гама, делта - това са първите четири букви от гръцката азбука - пък и ако ми напишеш как се произнася/пише "Библия" на гръцки или старогръцки...:)

Аполон е роден на остров Делос и е брат- близнак на богинята на лова Диана. Син е на Зевс и Лето. Орфей е негов син от Калиопа. Всичкото това е от гръцката митология- не от македонската:)

открили са ми "дедовия" подобре да премахнат климатиците от фасадите на старият град ,че са заприличали на дървените фалоси които продават по сергийкте на улизите!Пълна тъпънарщина!

Абе морски, ти като онзи загорял, воиник дето във всичко виждал п.....!При теб обаче наопаки,- дане си вдовица?

Айде бе "морски", в Несебър, простите селтаци асфалтираха калдаръма, та едни климатици........

Ех тея светци всичките тука и ни един не може да помогне на тая окаяна държава...

Божидаре, Божидаре, заприличваш вече на твоите "приятели" македонците. Созопол - център на вселената. Остава само да откриете актовете за раждане на Адам и Ева...

Тия ме разсмяха до сълзи. де що има исторически имена се откриха в Созопол. Ех тоз Божо и тоз Боби бе . Голяма комбина са! Само, че света ни се смее вече на "откритията"

За смях ставате Вие-по Нешънъл джеографик показаха филм за костите на Иван крастител, намерени в Созопол и иследвани в Кембрич и в Швеция (не съм сигорен за втория град )Тяхните заключения са-костите са от 20г.п.н.е.-30гслед н.е.денка профилът е на човек от района на мъртво море.Изводът им е че това са най достоверните останки от Йоан предтеча.Бъдете здрав, и вярвайте!

еееее, "денка" профилът и Нешънъл Джиографик окончателно ме убедиха - ТОЙ Е!!!! всеизвестен факт е, че само един човек се е шмиткал около мъртво море по това време... :)))))))))) и между другото, зарежи археологията и наблегни на правописа :)

paбиpaм

Какъв трагичен неграмотник си само!

Не вили се струва, че като изкопаеш нещо, то се оказва, че е нещо друго? Също като това, че "като не знаеш накъде си тръгнал, със сигурност ще отидеш на друго място!" Много светци, много кости, много вампири, много нещо... Да сте изкопали нещо от Мохамед?... Нали сме демократи!...

Няма начин - той е изразходван преживе...