Преди 32 г. 7 души загинаха в совалката ”Чалънджър” (видео)

На 28 януари 1986 г., 73 секунди след излитане, космическата совалка "Чалънджър" се взривява. Загиват и 7-те души на борда. Причината е дефект в конструкцията.

Обратно в новината

Коментари - Преди 32 г. 7 души загинаха в совалката ”Чалънджър” (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това че челната част на @космическия самолет@ се е забила във водородния(ите) или кислородния(ите) резервоар(и) (не зная кой кой е зад или встрани от нея от снимка обща контрукция отвън, извинете, моля, благодаря) може би се дължи на земната гравитация ? изключено на нейната такава понеже мисля двигателите й стартират секунди след отделянето им

Само руските подчовеци могат да се радват на такива новини.

Маску надо дать медаль. Один человек разрушил многолетние наследие всего СССР. Каждый его проект просто унижает рашку... И сега всички клемльоботове страдат от болки в гъза.

Тъпи продажни ватни тролове, можете ли с тъпият си зомбиран мозък да отговорите на следните факти: Кои Роувъри вече тринадесет години, пътуват по Марс? Кои спътници за 15 години са допринесли за създаването на пълна подробна карта на Марс с резолюция до 30 см / пиксел? Коя станция влязоха в орбитата на Юпитер и Сатурн? Кой първи изпратиха снимки от Плутон ? Кои апарати са преминали отвъд границата на Слънчевата система? Кой многократно кацна на Луната? Кои апарат изследва меркурий и се е доближил най-близо до слънцето ? Това не са апаратите на лъжливите бедни и пияни ватенки . Това са апарати на свободна и демократична държава Америка. 6 стъпвания на хора на Луната, единствените Сонди звън Слънчевата система, единствените Сонди на няколко милиона километра от Слънцето, работещи, единствени, Сонди около Юпитер, единствени Сонди около Сатурн, единствени сонди около Плутон, Нептун, единствени, Сонди на астероид, единствени, Космически телескоп, единствен Тази година ще качват втори още по-голям

Соросоидче продажно, лижещо краварски затници, веднага ти отговарям - хамериканците са жалка страхлива алчна и нагла сган, докато руснаците са железни, издържливи, жертвоготовни, безкористни и велики - ето ти отговора ! КОИ СА НАЙ-ВЕЛИКИ - РУСНАЦИТЕ

После Сталина народ в России стал шибко трусливый, другие не выжили. Половину населения России - покорных рабов и быдло, Сталин оставил. Остальных уничтожил, немногие успели удрать. Теперь это быдло переносит свой ценнейший генетический материал из поколения в поколение. Это ватники - дети совков и внуки революционных матросов и прочей безмозглой плесени. 100 лет назад они истребили и изгнали цвет нации и теперь получают то, что заслужили.И теперь потомки убийц здесь - кремлеботы защищает новую диктатуру за мелкие копейки от Кремля. Как смешнье - это бедные, голодные ватных, которые не могут со своей маленкой символической зарплате или пенсии к прожиточному минимуму выйти из болота под названием Россия, и посмотреть, как живут в нормальной страньй. Так алкогольные и деградированные ватных нет другой выбор, то они выразить свою злобу здесь.

И САМО НЕ МИ ГОВОРИ ЗА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ В АМЕРИКА - ТРЯБВА ДА СИ БЕЗКРАЙНО ТЪП ИЛИ НАИВЕН, ЧЕ ДА СИ МИСЛИШ, ЧЕ В АМЕРИКА ИМА СВОБОДА, СПРАВЕДЛИВОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ - НАПЪЛНО ЗАБЛУДЕН СИ ! АМЕРИКА Е НЕСПРАВЕДЛИВ И ЗЛОВЕЩ АНТИЧОВЕШКИ ПОЛИЦЕЙСКИ ЛАГЕР, КОМАНДВАН ОТ КОНЦЕРНИТЕ И ЛОБИТАТА, КЪДЕТО ИЗТИСКВАТ ВСЕКИ ОБИКНОВЕН ЧОВЕЧЕЦ ДО СМЪРТ - ИПОТЕКИ, ФАЛИТИ, ДАНЪЧНИ, ПОЛИЦИЯ, УБИЙСТВА, ПРЕСТЪПНОСТ, ЖЕСТОКОСТИ, БЕЗЧОВЕЧНОСТ И ПР. КРАСОТИ ! АМЕРИКА И ДЕМОКРАЗЦИЯ - ТОВА СА БАСНИ, ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ, ПРОПАГАНДА ЗА ТЪПАЦИ ! АМЕРИКА И ДЕМОКРАЦИЯ - ХАХАХАХАХААААА !! ЕЙ, РАЗСМЯ МЕ ДНЕС, ЧОВЕЧЕ !!

Аз съм живял във Флорида много години, и не ми разказвай глупости за Америка... А ти беден алкохолизиран циганин се радвай когато имаш пари за тоалетна хартия, защото трябва иначе да се бършеш с някой от кремълските лъжливи газети, с които ти промиват и без това малкият мозък.

Ей, комунистическа лъжлива тъпа свиня, От устата на лъжливите ватенки винаги се чува следното: Ще, Ще, Ще... Те само лъжат а не са в състояние да произведат нищо на световно ниво -нито компютър, -нито автомобил -нито граждански самолет -нито турбини (крадат от Сименс) -нито свястна рекета ...нищо. При тях 99% от и без това мижавата им мощност отива във свирката. И глупаци са тези, които им вярват. А на платените руски тролове тук, ще препоръчам да сменят хубавите си компове с американският Уиндоус и да им подарят руският компютър боклук...

Самое страшное оружие России это ее население. Русские люди никогда не будут счастливы, зная, что где-то, что-то еще не разрушено. Вата готова умереть не за то что-бы им было хорошо, а за то, что-бы всем остальным было плохо. И за етого нагативизме Бог наказал ватники вес жизн жит в болоте. Когда ватник как тебе вес жизн жил в болоте он не знает что ето счасте , солнце и красота на свободной калифорниискии берег например.

Значи ,има истина в това ,което пишеш ,но не ми казвай че при комунягите и руското господство е имало блажен живот за народа,в америка имаш ред и свобода да развиваш бизнес по времето на руската сволач не можеше да имаш малък трактор да ореш с него,можеше да имаш магаре ,или кон,така че дай го по-кротко!

Помня го това. Бях на 25 дена служба в казармата . Не знам?! Това не ме бърка, че някакви американци се избиха. Бърка ме това, че на другата година руските помияри, или по-скоро българските им слуги скриха това, че Чернпбил гръмна.

В НАСА много добре са знаели за рисковете от ниските температури, но са пренебрегнали предупрежденията на някои инженери. Така астронафтите са превърнати в ненужни жертви, а не в герои, както сънува дебилният актьор Рейгън. Втората катастрофа е поради нарушаване на обшивката на совалката още по време на старта, което се оказва фатално при навлизането й с огромна скорост в плътните слоеве на атмосферата при завръщането й.

Дебил си ти. Доказателство за това е и факта, че си написал АСТРОНАФТИ, а не АСТРОНАВТИ.

Защото човека си казва реалните факти...А не като тебе, да сереш като шитнята краварска!

В России одна беда - народ тупой. Това важи и за българските им подлоги. Това са необразовани хора, без образование, предимно циганска сган... иначе не може да бъде излъгана от плоските лъжи на алкохолизираните ватенки.

Не плачете, те всички са живи и продължават да работят по професиите си. Потърсете в нета. Всичко е ХОЛИВУД, ракетата излетя, но ТЕ НЕ бяха вътре в нея.

Най великият народ са американците. Благодарение на тях света се развива. Освободиха ни от руско робство, за което българите са им благодарни. Совалката е използвана 9 пъти, а ушанките пияни един самальот не могат да направят и да го ползват 9 пъти. Извинявам се, че направих сравнение на САЩ с руската кочина.

Трябва много акъл, за да съчиниш такава простотия.

Те дори са ни освободили и от Византийско и от турско робство америкавците.Нищо не знаеш.

Мразя пропагандни новини, като тази ! Защо не се пише за 38 000 000 милиона загинали руснаци през Великата отечествена война ! продажни помияри, слуги на лицемерния и нагъл Запад - отвращавате ме !

Велики са американците, затова един да умре от тях става новина, а от алкохолиците ако ще 50 млн да измрат от боярищник, никой не го интересува. Сега разбра ли?

Защото ако не бяха американците, щяха да загинат 50 милиона!

хахахаххахахааа тапак - ХАМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СА УЧАСТВАЛИ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - ТОЛКОВА МАЛОЗНАЧИМО И НИЩОЖНО Е ТЯХНОТО УЧАСТИЕ И ТОВА Е ИСТИНАТА ! ТЕ НЕ СА НАПРАВИЛИ И ДОПРИНЕСЛИ ЗА НИЩО !! ЗАЩОТО СА ЖАЛКИ СТРАХЛИВИ СКАТАВКИ И ЛИЦЕМЕРНИ ПУМЯРИ !!

може би без буквите в @38 000 000 милиона@ ?!

Не ми пука ! Интересува ме войната по пътищата тук и криминалната обстановка в България, а не некви починали в Краваристан !

И мира да не дава на слабоумните пъководители на наса, за справка виж долния коментар. Всичко в англосаксонския свят е на такова дереже от близо 30 години насам. И за това краварника е със НАЙ-големия дълг в света 2,5 милиарда доларя! Амин.

Да се провери!Такъв дълг са джобни пари за много икономики.

Случая с "Чаланджер" е едно от типичните мошеничества на НАСА, което обаче не се разминава без жертви. Стартът е отлаган многократно поради лошото време и нагъзената от икономиите на Рейгън НАСА губи пари и напира да изстреля совалката. От производителя на ускорителите "Мортън Тайкол" информират НАСА, че ускорителите не са изпитвани при толкова ниски температури, а данни от проверки на уплатненията от други стартове при малко по-високи външни температури показват че се появява нагар вътре в уплътненията. Апроксимираните към по-ниски темеператури данни ясно показват пробив в уплътнението. НАСА обаче натиска инженерите на "Мортън" да мислят като мениджери, а не като инженери. Главния инженер-механик обаче не се подава на натиска и е принуден да напусне. Той е убеден , че совалката ще се взриви още на площадката. Това обаче не става, защото в уплътнението се образува временна тапа от алуминия който е част от горивото на ускорителя. На височина около 10 км обаче совалката попада в турболенция, и тапата се освобождава от вибрациите. Виското налягане откъсва долната част на ускорителя при пробива в уплътнението и го забива в главния резервоар с водород и кислород. Започва следствие. На практика много членове на разследващата комисия знаят причината но всеки си мълчи. В комисията е включен и нобеловия носител Стивън Уайнбърг (нобелова за електрослабото обединение заедно с Карло Рубия и Абдус Салаам). Един от разследващите намеква в неофициален разговор индиректно на Уйанбърг каква е причината и той използвайки авторитета си на известен учен я изказва гласно пред останалите тюфлеци от комисията. Та така.

И така ли това ли е финала за спейс шатъл-инжинерите са притискани за срок без да могат да отговорят за проблем.На видеото и самия кораб е с пуснати двигатели-защо не са се отделили когато е започнал пожара imali sa sekundi dolu sa im kazali `e gorqt.

Няма такова общо понятие "спейс-шатъл инженери". Има инженери на НАСА, потребител на системата, заплати от държавно финансираната НАСА. Има инженери на фирмите производител на системата, частни фирми на заплата в съответната частна фирма. За какво питаш изобщо!?

никога няма да забравя лицето на майката, снимана "in life", която загуби дъщеря си в това съвокупление с "Космоса" на шпионските сателити..

По трудният начин разбраха, че принципът "куик енд дърти" не лети, затова спряха прогресът и осраха всичко...

Наистина трагедия! Мир на праха им! Но ми е любопитно защо нищо не се споменава за една неизмеримо по-голяма трагедия, приключила на вчерашната дата преди 73 години? Ами да, щото първата се е случила в щатите, а втората в бившия СССР! На 27.01.1944 година е пробита блокадата на Ленинград, в която загиват почти 1 000 000 човека? ЕДИН МИЛИОН! Ако това не е трагедия, то какво друго би могло? И трагедия, която да напомня на всички какво причинява войната!

Шило

Щото сега се пише новата история. И някои факти трябва да бъдат забравени.

Сега НЕ СЕ ПИШЕ новата история, а се изопачава историята въобще! И то по такъв начин, че в един момент българите след 50 години, ако има все още такива, да вярват че от турско робство, или "османско присъствие" ако щете, са ни освободили САЩ, въпреки, че тогаз дори не са се считали за някаква сила, а не Руската империя...

А вдругиден е годишнината от Колумбия. Дето се разбра, че в Контрола на полетите са знаели, че корпуса е повреден от падналата изолация при излитане, ама не предупредили астронавтите, че да не ги тревожат допълнително. И хората си изгоряха в небето над САЩ.

и като ги предупредят к'во ще направят ония горе - ще нахлузят скафандрите и ще отидат да заковат по един предпазен панел ли ( дето домакина ще им ги изпише от склада )

Не е ли имало катапулти? В бойната авиация има.

Алтернативата беше да чакат в космоса докато им пратят друга совалка да ги прибере. Поради дефицит на време и бюджет не им пратиха друга совалка.

Шило

Бог да ги прости! Герои! Всеки решил се на това, независимо какъв е, носи в себе си духа на откривателя. Човечеството върви напред, точно заради неспокойните духом.

Ми в случая астронафтите ползват совалка и т.н., измислена от инженери, а за тях не е добре да са "неспокойни духом".

Шило

За инженерите- да!

Кофти работа, да умреш в дефектна совалка. Не бих искал да ми се случи.

А имаш ли възможност, да опиташ? Аз не бих имал нищо против, обаче никой не ме е питал. Те, завоевателите на планетата, си имат достатъчно отгледан експериментален материал. А с този материал, се знае, че ако оцелее в един експеримент, той се подновява при по сложни условия, докато се открие точката на летализация. Все пак, трябва да се добие представ, какви условия трябва да се приложат, за да се унищожи врагът, без да пострада материалната база...

предизвикателство значи чалъндж в превод от англ. , живи и здрави

Путин ги е хакнал от преносима джобна компютърна игра "Волк и яйца", особено популярна в тия години.

войната на сроковете и криворазбраната "чест" на доктрините за всеобщо завладение, принизиха сигурността във всяко едно отношение до квота -(минус)безкрайност. такава беше причината и за "аварията" в чернобил. такава е и причината меркел, оланд, клинтън, сорос, оон, обама, джендърите и макрон да съсипят света. модерния свят, разбира се, и да го върнат назад с хилядолетия. не става въпрос технологично. защото технологиите се саморазвиват със своя помощ.

което не попречи на гореспоменатите джендъри + кохортата на буш и слабоумните им лакеи от ес да превърнат света в биг брадър номер едно.

совалките бяха едно чудо на чудесата за осемдесетте години. даже baby's gang направиха диско за тях. осемдесетте години бяха години на една технологична р-еволюция. компютри, компютърни автомати, видео... положиха основите на днешния скок в технологиите. едно тотално разложение за човечеството и голям скок за технологиите. това е, като теглим чертата за днес.

Астронавтите са преживели взрива и са падали с капсулата от голяма височина. Тъй като тя не е била разчетена за такава ситуация, са се размазали в океана. Това се премълчава, а не трябва.

заради австрийските слуги и зомбита т.ж, бб и др. загинаха 2 милиона българи и 10 милиона балканци! и кво? и дюрналята мълчат!

Два милиона загинали българи ? Идиот.....къде ги погребаха , в масови гробове ли ? Или просто са емигрирали и са се спасили от държавата на бай ганьовците като теб.....и да плюеш всичко и всички пак ще си останеш същият цървул , дето все някой друг му е виновен за мизерният живот - световната конспирация , евреите , ЕС , САЩ , дори кадърните млади българи дето са избягали от това блато ( а ако бяха останали щяха да работят и да плащат данъци , че да си рахатуваш и ти....и нямаше да има винетки и 60 ст. отгоре на билетчето за градският транспорт )

"ганьовците, като теб"... Не ти ли се струва, че с "ганьо, като теб", говорите едно и също? Нормално ли е да роптаете срещу едни и същи извращения, а да се нападате по дифол?

наистина голяма трагедия и твърде висока цена за развитието на техническия прогрес. но както е казал великият Рейгън "бъдещето принадлежи на смелите." Америка затова е най-развитата и велика страна на света

умрели няколко опитни мишки! На фона на 7 млрд. население, това е напълно допустимо. Далеч повече са умишлено умъртвените хора по планетата, от същите лаборанти, вкарали опитните мишлета в експеримента си.

Американските совалки убиха най-много космонавти! А ни бяха представяни като най-модерните средства за извеждане на хора и товари в Космоса. Пропаганда! Помня как изгоря/експлоадира Чаланджър и нелепият коментар на НАСА си спомням, пожелавам им на американците още много подобни моменти да изживеят!!! :))

а аз ти пожелавам лечението да ти помогне

И какво ни интересуват неволите на американските терористи?Какви са основните функции на сателитите в орбита?Не са ли шпионски?

Не дефкт в конструкцията причината. Необичайно ниските температури за Флорида са основната причина за трагедията.От студа дефектират гумени уплътнения на основните външни резервоари за гориво.Компанията-производител надлежно предупреждава НАСА за сериозен проблем с тях.Тъй като полетът вече е отлаган няколко пъти,все пак,НАСА решава да го стартира-пагубно.След първите 40 сек.полет,се появява огромен теч на гориво-компресиран газ,който в досег с нагорещените двигатели,се запалва и финалът е ясен.

Поне изгаря пред всички и за последно ги осветява в безпросветния мрак на кратуните им /МОН да помисли по въпроса за откриването на нови работни места/. Помня го, беше ужасно, сравнимо само с рухването на близнаците на 11 септември. Интересно, противно на очакванията, станаха по-силни като нация след това.