СОС прие поставяне на ”Бронзовата къща” в София

Художествена инсталация “Бронзовата къща“ ще бъде поставена на пл. „Княз Александър I“ за периода януари-декември 2018 г., реши Столичният общински съвет

Обратно в новината

Коментари - СОС прие поставяне на ”Бронзовата къща” в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

,,..."Мястото пред мавзолея е подходящо за арт инсталации като Бронзовата къща, защото те предизвикват мисленето на хората", ..,,??? имаики в предвид минаващите за ,,парламента,, народни представители...!!!

у мен, това нещо, предизвика един сценарий на една драма без край. следното: след като бъде монтирано, нещото може да бъде опаковано в разни бели дипли от кристо. после то трябва да бъде облято с различни бои и нашарено с графити, които са в крак с времето. в центъра на вътрешността му, в която можели били да се правят дори симфонични концерти, се спуска отгоре, (съвсем символично, разбира се) една сцепена халка, за да има цялото произведение поне една ценност и да е не само полит.коректно, но и напълно в духана евроатлантическите ценности. докат симфоничният оркестър без име изпълнява последния писък на чалгата, на сцената се явяват трима аматьори, които се опитват да взривят конструкцията цели три пъти, но не им се отдава. всички се смеят през сълзи. почти накрая, поканените от меркел и подкрепяните от нпо и службите интегрирани-професионалисти си свършват работата по-добре от аматьорите показани ни по-преди това... тук идва времето на антракта, щото се огладнява и требва да се яде, а не само кОлтура да се консумира! който антракт се състои в хотел "българия" без участието на много бивши "величия". второ действие: от всички съседни улички излизат с каруците си представители на безценния за всички етнос-електорат, пеят "ва пенсиеро" и берат останките от представлението. завеса.

всяко нещо има граници! само западното безумие и слугинстването на нашите политици нямат!

Просто не се връзва с нищо, а още по-малко с архитектурата в района. Може някъде да бъде поставено в нещо като парк, или някакъв площад, но точно там е като класическото разбиране за африканска инсталация - негър изсрал едно лайно. Пърформанс е когато го сере пред наблюдатели.

A така... за българите - робска клетка инсталираха в центъра на София! А бесилце няма ли да турят? Тъй де, в духа на предходното чуждо "присъствие", онуй, обесило Левски за "корупция"!

Ние оня комунистически урунгел - ''петоЪгалния многочеп'' търпяхме сумА ти години, та една жилязна къща няма да изтърпм година ли?! Нека я видим. Зимата ще е зле, но напролет ще е красиво. Така си мисля.

Айде, бива-като се сетя, че една "лондонска" архитектка искаше да надстроява Чинията за постоянно, та един "виенски" Деянофф /адаш на майора от На всеки км :)/ ли няма да изтърпим и то временно? Така де, третото поколение з-а-д-ъ-л-ж-и-т-е-л-н-о трябва да са хора на изкуссството и да им се намира аудитория-иначе за къв дявол дедите им тъй отрудено са крали кешкивейл, а? Предварително се извинявам, ако някой се засегне, не исках да кажа тези неща, даже имам и готовност да подам оставка като дебил.

Не ща да коментирам. Непрекъснато се делите на сини и червени, на селяни и граждани, и т.н. Истината е, че тия от общината правят нещо добро, после го замитат с простотия. Как пък не се намери един нормален дето да каже, че това е грозно и там не му е мястото. Отгоре на всичко-"подаръка" от този творец струва 300 000 евро???? И понеже хората заговориха за тези пари, сега пък измислиха, че австрийското посолство го плаща. Да бе да!

Австрийски архитекти са проектирали много сгради в България и в случая София! Така,че с това ''защо австрийците точно тук...'', пеете фалшиво:)

Представям си простолюдието на древен Египет каква помия е леело срещи Хеопсовата пирамида, например:))) Една камара безсмислен каманак...., ама сега целия свят ходи да го гледа :))))

Еййй, тъкмо си рекох, че е време да го сравним бронзовото нещо с Айфеловата кула-как са я оплювали, и как после от временна инсталация е станала символ на Парижа града голяма. Обаче, за пирамидите не се сетих, пропуск непростим. В тоя ред на мисли-едно асансьорче- да гледаме от високото на Къщата?

Аз не се сетих за Айфеловата кула. А там е имало наистина страшен вой срещу нея:) Парижани са я проклинали в началото ,дори след като са я видели готова...:)

Това е грозно!

Да питам аз- като е толкова забележителна бронзовата грамада защо австрийците не и намерят място в някой виенски парк или пред Шонбрун, например, ами ни я пробутват на нас? Защо не я подариха на Париж или на Брюксел, на Варшава даже, когато председателството беше там? Тези дни пък в родния град на Ботев цапнаха едно безумие- паметник на Ботев, който мяза там на дядо си, подарък от Китай. Дано скоро циганите го откраднат, да не маскари поета и града. Унизително да се приемат всякакви боклуци, само защото били подарък. Ако Давид Черни подари на България инсталацията с кенефа , нея пред президентството ли ще я монтирате, бре калъфи общинарски?

Тази "къща"повече прилича на средновековните клетки за инквизиция и показ на осъдени престъпници, монтирани по главните площади на католическите градове отколкото на нещо нашенско. А що се отнася до дебилите, които се възмущават на това, че са разкрити - то мястото им е в тази клетка!

За дебили не знам, ама мястото на общинарите е точно там.

ГЕРБ и Фандъкова печелят всички избори в София! Вие драги селяндури които не сте стъпвали в столицата си гледайте вашите кметове по места. Ние софиянци ще оценим Бронзовата къща ,Фандъкова и ГЕРБ на следващите местни избори.

Респект и уважение за Вашия коментар.

И кое налага община СФ да осигурява охраната на точно тази скулптура?

Спрете да строите!!! Защо!? Оставете малко въздъх и пространство!!!

Това не е строеж, а метална решетка на практика. Въздуха няма дати вземе.

фандъкова...??? ,,българската ...митеран...!!! да ,,внесеме,, още някои и друг арабин да заприличаме на ,,париж,,...!!! ,,лувър,, вече си имаме а и ,,наполеон дио ле банке,,...!!!

Абе тия от БСП са умни, а ние дебилите. Как може да не ни е вкуса като техния и да е различен? Как се осмеляват другите хора да не са съгласни с Паргов, секретар на незнам кво си на БСП?

При комунизма, които някои много си обичат ни караха да осъждаме на задължителни събрания писателя Соложеницин - "той е лош, фашист, некадърен, американска подлога и пр. и пр." Та един беше казал тогава "Абе не може ли първо да го прочетем пък после да го осъдим?" защото той беше забранен и затова неиздаван. Та думата ми е - хайде първо да го видим, пък после да осъждаме. Става въпрос за една година, ще я изтърпим ако е много грозна, но ще уважим хората, които ни правят подаръка.

въпрос от ,,електорато,,...??? ,,след една година ли да го ,,скрапираме,,...,,??? ,,предизборно...,,!!!

Един вид Триумфална арка, що ли? Триумф на европейското ни членство - председателство за полвин година? Вземете оправете улиците и ТРОТОАРИТЕ, че е срамно и опасно да се ходи, бе!

ЛЕКО ИМ НАПОМНЯ, НОСТАЛИЧНО ЗА МАВЗОЛЕЯ! НА ДРУГИ ДЕБИЛИ - ЗА ХЕПАНИНГ , СТИГА ДА ИМА БИРА ! А ТО СИ Е ПРОСТОТИЯ !!!

Трябва да си по-глупав от македонец, че да предложиш на това място скултура на Хан Аспарух!ХОДЕТЕ НА МЯСТО И ПОГЛЕДНЕТЕ!Гледам дебилите веднага ахнаха с възхита по най-глупавата възможна идея;) Къщата е добър вариант, възможно най-ненатрапчивия и кичозен. ...И САМО ЕДНА ГОДИНА!

По отношение на самото място при мен дойдоха десетина скулптури с различни готови проекти примерно Ставри Калинов носеше Хан Аспарух, и всеки от тях искаше да забоде там нещо, което вече е произвел или мисли да произведе. Все още обсъждаме различни варианти, обясни още арх. Здравков..." Браво бе и вие избрахте да "забодете" една ГИГАНТСКА КЛЕТКА /подтискаща и грозна/ като злокобна символика за европредседателството...явно комисионната е била добра...

ИЗПИСВАТ 300000 ЕВРО ! ЗА КЛЕТКАТА. "СКУЛПТОРЪТ" ПОЛУЧАВА 50 000. 250 000 -ОСТАНАЛИТЕ СЕ ПОДЕЛЯТ! ВЪПРОСЪТ САМО Е , НА КОЛКО ГЛАВИ !

И какво - ще продават краставици на краставичаря. Мислят си, че ще шашнат Западна Европа с "модерна" архитектура и изкуство. Само едно нещо е впечатлявало досега западняците в България - ПРИРОДАТА. Значи просто трябва да оставят градинката с тревата и цветята без никакви произведения на ...български двукраки дебили ;)

Поредната простотия в София за едни комисионни.

Странно...поне на мен за първи път ми прави впечатление в коментарите под една новина да видя такова единодушие. А то е че тая "арт-инсталация" е меко казано пълен боклук и грозотия. И друго ми направи впечатление. Кога по-дяволите имаше обществен дебат по въпроса. Дори и да съм го изпуснал не вярвам че той е вървял в полза на тази инсталация. И как така в общинския съвет нито един глас против? Това е поредният парадокс в нашата мила "арт-картинка". Ние сме като модерно изкуство....грозно, ненормално, психарско и некадърно.

E как няма да има единодушие - от как е паднал социализма неизменно всичко малко по-модернистично неизменно се охулва, паметника 1300г. България беше оставен да се разруши и най-сетне премахнат, а всички новоиздигнати паметници са неизменно класически, реалистични, сакън някой (от ония 80% на Иво Христов) да не би да не го разбере...

Това нещо изобщо не е модерно- правено е преди 15 години и никъде не се е намерил нито световен музей да го купи, нито голям град да го изложи. Няма и нищо общо с дърворезбата и архитектурата от българското възраждане. По-скоро навява асоциации за клетка и пандиз.

"При представянето й се твърди, че композицията е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане и се правят аналогии с Хрельовата кула на Рилския манастир." К'ва Хрельова кула, к'ви пет лева? Въпросният "артист" просто е прекопирал стъклената Триумфална арка в квартала "Дефанс" в Париж. Поне да беше прекопирал някоя по-старинна сграда на малък дворец във Виена, там поне има предостатъчно изящни постройки...

Виена...на всяка крачка бях с отворена уста. Ето това е изкуство.

Сега очаквам десетките отхвърлени от конкурса родни скулптури да излеят всичката помия която носят в душите си, върхи спечелилите с този проект ;)

Там е работата, че това нещо не се е състезавало на никакъв конкурс за да заеме място срещу двореца. Били го давали австрийците- ами иска ли им го някой? Защо не си го монтират при тях като е такава ценност?

ПЪЛНА ГЛУПОСТ

Или така си плещиш наизуст?

тук става въпрос за комисионни

Поредното безумие!!! Каквато и да е частта която Столична община поема като финанси е престъпление да се прахосва при положение, че имаме хиляди по-належащи неща. За такова колективно прахосничество трябва да се лежи в затвора а не само на следващите избори да си заминете!

Всички знаем, че тези от БСП са умни, а ние останалите сме дебилите. Как може да не сме на тяхното мнение? Как?

Нито едните нито другите партийни функционери са дебили. Дебили са тези които гласуват за тях.

Това място до паркинга, стои голо и диво. Хубава идея. Нека има по какво да се заглеждат хората, а селяните по какво да псуват. Подкрепям.

предлагам подобрение в проекта-нощем в центъра на Къщата да се прожектира Г.Димитров в 3D...

ама със светЯщи очи...

с търпението на жителите и гостите на София. Вампирът със светещи очи, наречен Паметник на цар Самуил, СТИГА. Неграмотните гербери сега искат да натрапят това чудо на пъпа на столицата. А щом е толкова ценно, защо не го монтират в центъра на Виена? Защото не могат и да си го помислят, а тука Общината им ръкопляска. Наистина дебилите са много, повече от 80%.

Явно от ГЕРБ искат да чопнат парици и от изкуството. Защото за инфраструктурата скоро ще им спре кранчето...

Ако някой си мисли че пирамидите в двора на Лувъра си пасват с неговите фасади се лъже. Стоят като пришити. Добре бе това чудо на "изкуството" ще остане една година. Всъщност ако е някакво постижение освен тонове метал защо виенчани не си го инсталират пред Св Стефан или Хофбург. А КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЗА ИНСТАЛАЦИЯ И ДА ПРЕСТОЯ?

Ние ще плащаме - ти, аз и всички тук. Някой от Столична община да е искал мнението ни? Градинката срещу НХГ е най-доброто, което притежава България за показване - ПРИРОДАТА. Останалото е окепазено от...дебилите на два крака ;)

Така е - Лувърът си беше по-хубав преди. Мястото на пирамидите е нейде из Ла Дефанс. Но за тях Митеран се е наложил еднолично.

кокорчо,копейки от русия "нема" и до като "нема" ще правите само това за което ви се плаща-понял?

говедо, не си ли заработи вече за антифриза, който пиеш вечер

Т.к. художникът ДеяноФФ яФФно е някакФФа марка експресионист, сигурно няма да има нищо протиФФ да споделя какФФа асоциация предизФФикФФа у мен произФФедението му. Курник, на най-обикноФФен, голям курник.

Поне можеш ли да се подписваш, за другото си ясен:)))

Приятелю, ако авторът е натуралист, всички ние щяхме знаем какво представлява творбата му. Но той е ипмресионист. Сиреч прави нещо, което му е на душа и оставя всеки да си представи на какво му прилича. Е, на мен ми прилича на курник, що да си кривя душата и да казвам друго. Това, че ти имаш курника за нещо "отрицателно" си е твой проблем. Гьоте, във "Фауст" казва, че Мефистофел е онова зло, без което доброто не може да бъде разпознато. В този смисъл, как ще разбереш, че един дворец е красив, ако преди това не си виждал "гаден" курник?

Около 80% още не са видели ''КЪЩАТА'', а вече...доказват,че са дебили:))))

Ти си дебил. Можеш да я видиш на снимки поне на 10 места в нета.

Ще избягвам да минавам край него. Чиста дупедавщина.

ТО ОТ ТАМ НЯМА КАК ДА МИНЕШ С КАРУЦА И ДА ИСКАШ!

Поредната простотия ! Ех, колко сме велики европейци !

Драги съграждани -софиянци -пак ли издигаме кичозните произведения на самозвани склуптури и дизайнери и т.н. Не ни ли беше поука от "гениалния" склуптор Валентин Старчев и неговото произдение "Осмоъгълният п.....",Не си ли взехме поука от безброй уродливи партизани и бюстове на членове от Политбюро из София ,които за всеобща радост ги махнахме.Аз съм специалист по бронзово леене на тези гиганти -огромни пари /бронза е много скъп/ ,, а сега ги хвърлихме на вторични суровинн -Та сега една, така както се вижда , боклучава и бездарна бронзова конструкция насред красивата ни София.Категорично да не се поставя поредния буклук насред пл. Батемберг!!!!!.Стига експерименти на самозвани автори на "склуптури"....

Това ще накара руските боклуци да полудеят от злоба.

Поредната герберастка акция на ниво маймуни.

е, тва ше е нашта шенген триумфална арка :) и отдолу така с тротинетките-оооппп, дзвън-дзвън...пай сеее

Селенията ще я спираме още на Орлов мост,че цървулите ви смърдят

перфектно-ше ви осъдя в страсбург, че ми причинявате стрес и ми нарушавате правата да се наслаждавам на европийски артпроект.:))

7/8 - никога няма да си цял явно. Ама ти и твоята перничанка сте най-големите цървули

Защо не си инсталират тази "инсталация" на село? А Фандъкова? Как може срещу НХГ да натресете тази ламарина?

На мене ми прилича на една голяма къщичка за хлебарки. Ако това е посланието като какви възприема софиянци авторът и като какви възприемат софиянци общинските съветници - честито!

Пак се налага да се вземат едни пари!

Тоз абсолютен престъпник Прошко Прошков пак се е набутал в "колектив" да смуче пари. За таква няма ли затвор??? Той, Видьов ден идва!!!

Излиза, че професора е прав за процентите. Ако хората не знаят какво е това дебил-да погледнат тази клетка дето ще я пльоснат на центъра и да се сетят за тези , дето са гласували с "да" . А тоя дето е сътворил това нещо-хвала, ще си цопне 300 000 нека му е лошо. НАЧИ 80% е верна цифра. (за дебилите де)

"НАЧИ" просветения професор ви е просветил добре.......колко заработихте днес зомбита,копейки има ли,че идва Коледа и ако няма да мислим как да изкарате по нещо с храчките

В един от коментарите някой беше написал, че изкуството в архитектурата ни е свързано с Виена. Искам да допълня и Ница (във Франция) .,Посетих тамошния музей и там видях една "българска " творба, свързана с архитектурата. Една празна циментова торба , увита с калчища. Автора е "българин" !Така че и с Ница сме свързани архитектурно. Ще бъде интересно да изложат още такива "творби" в Квадрата на веждата .