Вдигат таксата за детските градини в София

С родителските организации ще бъде обсъдено повишаване на таксата за детски градини в столицата, която не е коригирана от 2003 г., каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Обратно в новината

Коментари - Вдигат таксата за детските градини в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Taka triabva. Jiveia na zapad. Taksite sa mnogo visoki,no chast ot tiah plashta rrabotodatelia. ko iskat rabotnitzi,triabva da plashtat za babysiter. SUGLASNA SUM S UVELICHENIETO. Bravo na novia kmet.

така трябва да баде

Нормално е таксите да са по-високи. Навсякъд по света е така. Нормално е и детските добавки да не са толкова мизерни.

За тази година издръжката на едно дете е 225 лв., като само 40 лв. е таксата, която плащат родителите, коментира кметът. A KOLKO STE SE VDIGNAT DETSKITE :KAKVO STAVA SAMO SE VZIMA ;A NE SE DAVA NISTO

За всички отворковци тук ще напиша - мин. работна заплата в България 240 лева. При 2х240 лева за семейство , откъде 40 лева за детска? И не ми минавайте с това че никой в София не получава минимална, ТОВА няма значение! И сметнете после и тока и водата и отоплението и храната на това семейство и живейте! Цените на нещата от първа необходимост трябва да могат да се плащат с минимална заплата! Иначе за какво е тя? В тоя ред на мисли - 40 лева са страшно много пари! Слезте от тойотите купени с такива минимални заплати, и спрете да говорите глупости!!!!!

Mnogo si dobra v kon stataciite, a zashto ne govorime za UK naprimer- tam masovo maikite ne rabotjt, no tj po profesia e domakinia i durjavata i dava pomoshti, za da vodi dostoen jivot, zulva mi e avstraliika, ima 3 deca, na 40 godini e, vsichkite i deca hodjat na detska gradina, na uchilishte, tj poluchava detski ot durjavata, kara 3 to vishe obrazovanie i NIKOGA NE E RABOTILA PREZ JIVOTA SI - RAZBIRASH LI? nITO 1 DEN!! E, I ?? A zashto ne komentirame i Francia naprimer- tam nedostig na gradini njama, maikite masovo rabotjat, no dori ako ne rabotjat- durjavata gi stimulira finansovo zaradi decata! Javno samo tuka ciganite i pri vas negrite gi pooshtrjavat da rajdat- ne mi hvali USA- znam tam chernite, che sa bolshinstvo i s mnooogo poveche prava veche i ot vas, i poneje imame tuka edin idiot, koito prokarva sushtite idei- s osobena grija kum ciganite i totalen genoc id kum bulgarite...njama da mu kazvam imeto...

увеличаването на таксите по време на криза не е човешка постъпка, Да, ниски са , но сега не е момента за това увеличение. А детските, защо за тях не се сетиха да го увеличат и да ги направят за всички деца. Важното е да вземат , а какво дадоха за децата!

Да, съгласна съм, че трябва да се вдигнат таксите - наистина са много ниски, НО това става постепенно, а не 100 увеличение и то в момент на криза, когато много родители са безработни. Относно гледането на децата - нали тези деца трябва да общуват с деца на тяхната възраст, а още повече предучилищната група е задължителна. За много хора 80 лв са доста голям разход, още повече, че те не са само толкова. Всички дейности се заплащат - плуване, гимнастика, карате, английски - и всичко е по 20 лв. на месец. Сметнете сами колко излиза държавната детска градина. Навсякъде по света това са скъпи услуги, но пък и стандарта е съвсем различен. Така че, да, трябва да се увеличат таксите, но не със 100 процента.

nali i za fandakova trqbva da ima pari4ki

Това по време на криза когато хората нямат работа е най0тъпата постъпка !Как не ви е срам те децата и без това не си изяждат храната ,родителите си копуват всички консумативи за работа на децата ,обзавеждат си стайте ,копуват щори за спалните .Това на този етап е престъпление спрямо нашите деца !Нека дебелите лелки в детските градини да има какво да лапат .Май много бързо се насра новата кметица !

Ето виждаш ли за това става въпрос - в БГ няма нито заплати нито закони , които да се спазват , нищо което да те задържи в БГ.Затова семейството ми ще си тръгне от ''милата Родина - мащеха

Да станат по 100 лева. И ДДСда ви сложат. Нали си го избрахте ! Дайте му шанс ,дайте му шанс !

Zashtoto v Bulgaria niama kakvo da pravia s dvete si vishi obrazovania. Osven tova tuk ima zakoni i horata gi spazvat, a namen tova mi haresva.

Ива , като в България е по- хубаво и по- евтино , защо не дойдеш тук с мизерните заплати и високите цени , а си живееш в Чикаго???

Сетих се защо бързат с детските градини. Само че дали ще има толкова платежоспособни деца!?

Бойко, спри любимата си Фандъкова, че ще откриваш градини с празни стаи! Има неща, които и най- злобните Премиери не правят! Почти всичките ти министри са милионери- дайте пари от лични сметки, а не задължавайте и без това бедните родители! Дайте и обявете кой колко дава! Чакаме този жест!

В А Ж Н О !!! ЗА ЕДНА ПО-ХУБАВА И ПО-ЧИСТА СОФИЯ. ВЕЧЕ ИМА НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ. ЗВЪНЕТЕ ЗА ВСЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ, ДУПКИ, НЕУРЕДИЦИ, РАЗБИТИ ШАХТИ И ТРОТОАРИ, БОКЛУЦИ, НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ НА ТРЕВНИ ПЛОЩИ, БЕЗДОМНИ КУЧЕТА, БОКЛУЦИ ОТ СТРОЕЖИ И ВСЯКАКВИ АНОМАЛИИ И БЕЗОБРАЗИЯ В СОФИЯ НА ТЕЛ. 987-55-55 - СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ - 24 ЧАСА NON STOP!!! 9377464 0887-187-807 ЗА ЖАЛБИ И ПРЕПОРЪКИ : www.sofia.bg/virtdel ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ. БЕЗПЛАТНО И ДЕНОНОЩНО. 987-55-55 - СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ. ЗВЪНЕТЕ НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ! САМО ТЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ! ПРАТИ НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ!!!!!!!! ПРЕДАЙ НАТАТЪК!!!!!

Сега таксите за детските градини, после всичко останало. Безспорно 40 лв. е смешна такса за цял месец, но не са само 40 лв. Всичко казано от Сиси може да се напише за всяка детска градина в София, независимо от номера й. Като дребните суми които се искат всяка седмица по няколко пъти като се натрупат, не са чак толкова малко. Друг е въпросът, че т.нар. театрални постановки, които гледат децата са от някакви измислени групи и са едни и същи от първа до четвърта група. И няма не искам, всички деца трябва да гледат. Когато се възпротивихме, че на децата им е омръзнало да гледат едно и също ни казаха, че това е положението. А билетчетата са по-скъпи и от истински театър. Абсолютно безобразие е всичко. Да определят някаква такса и да не се събират повече пари, под какъвто и да е предлог, а не като сега, някаква смешна сума и после допълнително за какво ли не.

Ние сме си виновни за това , което ни се случва. Вдигат цените на всичко , само не и заплатите. Те за разнообразие слизат на долу.Докато си пишем само тук и като цяло нищо друго не предприемем , така ще е.Защото само пишем. Трябва да сме единни във всичко - да не се плащат вноски по кредити , да не се плаща вода , ток , изобщо нищо да не се плаща. Тогава да видим какво ще стане ,а не нас бедните ни изцедиха до край. Замислете се над това.

Скъпи родители, таксата за детска градина е 40лв или средно по 2лв на ден. За тези пари вашето дете се храни 3 пъти дневно и се грижат за него! Вие можете ли да го изхраните с 2 лв на ден? За ваша информация купонът в училищния стол също е 2лв и никой не роптае, че е скъпо. За едно хранене! Ако сега ви се виждат 2лв на ден много, как ще си пратите децата на у-ще?! Разбира се, че трябва да се вдигне таксата! Така ще се освободят мноооого места на деца, записани и непосещаващи групите! И, повярвайте ми, има ги много - кой разполага с баба, коя майка си стои вкъщи... Пазели си мястото! И понеже мястото е 20лв на месец (половин такса при непосещение), хиляди деца на работещи родители се налага да плащат за частни детски градини!

Г-жо,всичко,което изреждате е нарушение.и особено за ремонтите,които се извършват по програма фар НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, подкрепете тези факти с подписка и ги занесете в МОНС.Директорката ще бъде уволнена.Това си е рекет,изнудване,нару на заповед. Бихте могли да се отнесете с жалба първо до кмета,защото той ги назначава.Какво е това българско,жилаво търпение.

Да се затегне контролът във връзка с парите , който се дават допълнително. За всички нас е ясно , че за да се гледа добре детето следва да дадеш нещо допълнително, но има детски градини, в които се злоупотребява явно. Родителските настоятелства следва да следят и контролират как и къде се харчат събраните пари, това обаче на практика не се случва. Дават се пари за нещо и после те потъват някъде...

нищо няма да подобрят с тия пари само ни рекетират то не е само 40лв. това е официално а пари за играчки пари за помагала пари за вода и хигиенни материали това е напълно незаконно преди това казаха за наказан директор на градина от Варна че нямат право да искат пари за вода и хигиенни материали и ако има други случаи да се уведоми администрацията.Реке ни да купим креватчета иначе децата щели да повтарят първа група а после се оказа че си купили килим миялна за кухнята и др. неща и благодарим ви за спонсорството като не беше обявено събираме пари за спонсорство и то трябваше да бъде от всички групи на градината а не само от две

40 LEVA SA SMESNI PARI.NAY-MALKO 80.ISKAME MNOGO A DAVAME MALKO. NE MOJE TAKA.I AZ IMAM DETE.

бате ви бойко обича да дава обаче за да даде трябва да вземе обича да строи скъпи неща за милиони а на вас се пада да плащате и да ръкопляскате вдигна ви местните данъци такса смет билетчетата сега таксите за паркиране и за градините същото прави на държавно ниво горкия и той има спонсори да храни единствено обещанието за възмездие му крепи рейтинга но такова няма да има б велчев обясни че най-много глоба от 5000 лева да отнесе някой крадец

Браво, браво - така им се пада на родителите! Спрете здравните - така им се пада на болните! Вдигнети всички цени - така ни се пада на всички за дето гласувахме за тях!!! Ура!!! Прост народ - слаба държава...

Пълна заблуда е че ще се подобрят условията и качеството,не е въпроса в 20лв а чист рекет и не сравнявайте с европейският съюз защото там нито заплатите са такива нито детските нито храната струва толкова ние сме с най-ниските заплати а всичко ние по цени като в другите страни.Само привидно таксата е 40лв като ни рекетират постоянно за ремонти, помагала играчки матрачета хигиенни материали 2лв за минерална вода и др. Като преди това четох за наказан директор във Варна че е абсурдно и забранено да се изискват такива пари и който има такива сигнали да сигнализира в администрацията

И ти смяташ средната работна заплата като статистиците - ти взимаш 1500 , което за теб е супер , аз взимам 300 , което е нищожно и средна работна заплата - 900 лв. При това положение за теб и такива като теб още 20 - 30 лева са нищо , но за такива като мен са нещо.

Таксата от 40 лв. е малко, това го знае всяко хлапе.

Таксата за детска градина официално е 40.00лв.,но се сабират допълнителни средства от градините. Детето ми е в одз50 в зона Б5 и ето реално какво плащам аз: 40 лв. такса +10 лв за охрана и хигиенни материали всеки месец(охраната странно защо не е осигурена от общината ,а е на фирма Егида) +20 лв. членски внос в родителско настоятелство,който е пожелание ,но от здължителен характер -парите са за ремонти и допълнителни надбавки към заплатите на учителките,както ни обясниха задържането на персонала в градината зависи от нашите пари. По темата има няколко форума за бруталин рекет в одз 50 (които излизат в гугал с написването на одз 50). +70 лв. един път в годината за учебни материали +сега събират пари за матраци пиблизително 80 лв,но може и 100 да станат +дребни суми на фона на всичко друго 20-30лв. за текущи ремонти -2 пъти годишно. Изводът от всичко написано от мен може да си го направите сами. Но,на мен никой не ми плаща извън заплатата че ходя на работа,но и не обзавеждам офиса,от друга страна плащам на държавата данъци всеки месец.

Учителка в дет.гр. съм и ще ви кажа. Не остават гладни децата,но може и по-добре. За хигиенни материали не давайте пари когато ви искат,защото общината го прави. Не давайте пари за книжарските материали,а сами ги купувайте -давайте пари само за учебниците,в П.Г. дори са безплатни. Със заповед е забранено учителите да събират пари от родителите. За школи,театър и др. парите се събират само от член на род.актив. Що се отнася за политиката виждаме всички,че всичко ,което е крадено ще връщаме ние.Знаят се крадците.но Дянков си го взема от нас.Иначе милионите ще си останат у крадците,както и историческите национални ценности в частните им музеи..и мн.други.

И аз разбирам, че Вие не сте разбрали, че децата не се издържат само с тези 40 лв. Остатъка от сумата се изплаща от Държавата на Общината, която стопанисва детското заведение.

Мойто дете е в одз 50. Аз лично плащам следните такси за държавна градина: 40 лв. такса 3 лв. за хигиенни материали 7 лв за охрана,която е от Егида ,а трябва да се усигури от общината 70.00 за учебни помагала -еднократно всяка година и най-важното 20 лв. на месец членство в родителското настоятелство,което е пожелание на родителя,но от задължителен характер(с парите ремонтират градината и разпределят останалите пари за учителките ,тъй като напускали и трябвало да се стимулират) сега трябва да купувам матраци и др .приблизително за 80-100 лв. Относно тази детска градна ,ако някой се интересува при изписването на одз 50 излизат няколко теми за брутален рекет. Следователно престоят на моето дете в държавна детска градина е много повече от 40 лв. на месец.

Браво! Нищо не е 20 лв на дете, обаче, мадам Кмет, заради вашата управия водя децата си на ДГ в софииско СЕЛО!!!Бензина, питам някои поема ли ми го ??? Аааа- забравих, че социалната политика в България в момента е обратно пропорционална на световната криза- нали народа е като умряло куче и още 100 тояги да му извадите! Та като говориме за ниските такси - какви заплати взимаме, кои ги налага, колко е безработицата, колко отпускате на месец за детски добавки- да, с 20 лв няма да забогатееме, но вие- освен да вдигате цени и данъци - нещо което НИКОИ В ЦЯЛ СВЯТ В МОМЕНТА НЕ СМЕЕ И ДА СИ ПОМИСЛИ ДА НАПРАВИ- ТУКА СЕ НАС..ТЕ!!

Разбрахме Ви, но това не променя картинката, а сегашната не се харесва на никого, нали? 40 лева са всъщност 2лв на ден! В София едно кафе струва толкова. Срамен и жалък е този вой!

Детегледачката на сина ми струва по 20 лв за половин ден ! Смятайте! Егати наглеците искате само с 40 лв месечно да ви гледат другите децата!

АЗ СЪМ СИГУРЕН (А НА БАС!), ЧЕ ДРУГАРИТЕ С ТИКВИТЕ НА ВРАТА, НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ИЗОБЩО ДА ПРОЧЕТАТ МАТЕРИАЛИТЕ ТУК! НИТО ПЪК НЯКОЕ СМИСЛЕНО МНЕНИЕ. ... ЗА ТЯХ Е ЕДИНСТВЕНО ВАЖНО ДА ЗАСТАНАТ КАТО МАТРОСОВ НА АМБРАЗУРАТА, ДА БИЯТ ВРАГА ДО КРАК И ДА БРАНЯТ ПАРТИЯТА, КОЯТО Е В ОПАСНОСТ... ЗА ТЯХ НЯМА НИЩО ПО-СВЯТО ОТ ПАРТИЯТА-МАЙКА.. НЯМА ИСТИНА, НЯМА ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО, ТРУД, РЕД, ЗАКОННОСТ.. ПАРТИЯТА САМО КАЗВА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, ТЯ ХРАНИ, ТЯ ДАВА КОЛИ И АПАРТАМЕНТИ, ТЯ КАЗВА КОЙ Е ВРАГ И КОЙ НАШ, ТЯ ВОДИ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ...... НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГИ КАРАТЕ ДА МИСЛЯТ! ТЕ СА СЕ ОПИТАЛИ КАТО МАЛКИ, ПОСЛЕ СА ОСТАВИЛИ ТОВА СЛОЖНО ЗА ТЯХ НЕЩО.. НА ПАРТИЯТА... ТАКА! АМА ТАЯ ПАРТИЯ, ДРУГАРИ, ЗАМИНАВА КЪМ ГИБЕЛ, СЛЕПИ ЛИ СТЕ? И НИЩО СТРАШНО! ПАРТИИ ЗАТИХВАТ И НОВИ СЕ СЪЗДАВАТ, ТОВА Е НОРМАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ! АМА ВИЕ СИ РЕВЕТЕ НЕ ЗА ПАРТИЯТА, ЗА МАФИЯТА ПЛАЧЕТЕ! ПАК ДА КРАДЕТЕ И ДЕРИБЕЙСТВАТЕ С ДРЕБНИТЕ СИ ДУШИЧКИ И НИСКИТЕ ЧЕЛЦА! ААААААААААААААА, НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ПОВЕЧЕ! А СЕГА СИ ДРАСКАЙТЕ ТУК КОЛКОТО СИ ЩЕТЕ.. НИЩО ВАЖНО НЕ ЗАВИСИ ВЕЧЕ ОТ ВАС!

Строителството на обекта, в който са инвестирани 2 млн. лева, е продължило по-малко от година. - АБСУРД е строителството на детска градина да струва близо 2млн. лева! При положение, че цената на груб строеж е ок. 300е/м2 какво точно са построили и колко точно им е струвало? Нека да публикуват отчет за тези очевидно доста щедро разходвани 2млн лева, пък после да видим дали родителите, или отговорните за този строеж общинари ще имат да дават! И отговорните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност! Аман от наглост вече ...

Я стига глупости сте писали, ЧЕРВЕНИ ДЕБИЛИ! НИКЪДЕ В СТРАНАТА И ЕВРОПА НЯМА 20 ЕВРО ТАКСА! ДА Я ВДИГНАТ С 20 ЛЕВА, АМА ДА ИМА РАЗВИТИЕ КЪМ ДОБРО... СЕГА ДА НЕ БИ ВИЕ ДА МИ ПЛАЩАТЕ ТАКСИТЕ ИЛИ РАЗХОДИТЕ, ЧЕРВЕНИ ХРАНТУТНИЦИ!?

Какво ли добро може да се чака от тая смарайда на снимката? Ако от нея се чака добро, от дънер ще се чакат круши! С лъжа избрана, истината ще е все такава от Фандъчката!!!

Вместо да строят нови детски градини да вземат да си върнат всички сгради на такива, които ги раздадоха на общини и частни училища, да ги ремонтират и така ще решат част от проблема...ама не-да строим да пълним на частните фирми джобовете! Три години подред една директорка воюваше с общината, за да си върне сградата на градината, която беше дадена на частно училище и накрая и предложиха абсурдната идея да й отстъпят част от сградата на близкото училище...така и не успя да се пребори с връзкарката-директор на частното...и после защо няма места в детските градини... Вдиганет на таксите няма да реши проблема, защото толкова много лапачи крадат по веригата от нашите деца. Фирмите, които доставят храна в градините са близки на районните кметове и си продават продуктите на цени 3-4 пъти по-високи от тези за сезона; напр. краставици по 3,50 лв, а на пазара струваха 1,20 лв (знам това, защото майка ми работеше в детска градина и получаваше стоката). Да не говорим за качеството на хранителните продукти - най-ниското. И искат да вдигнат таксите, за да си пълнят джоба. Проблемите с градините са доста по-дълбоки от тези, които ние виждаме по медиите: масова корупция и безхаберие, а там където има директори, които се опитват да подобрят състоянието на детското заведние тлъстите мазни общинари им правят само спънки! Не смятам, че вдигането на таксите ще реши проблемите: децата отново ще бъдат обгрижвани зле! За съжаление!

Ми по-малко кадърните да мрат ли бре, нещастник!?!?!

Поредната вдигната такса !!! Дори и 20 лв. да са ... Чакайте малко ... пак ли предишните са виновни ? 20% ДДС ? В Европа има много по-малки ставки ? Или вашата идея е да скубем, и после да станем добре икономически, и тогава ще има намаление ? Не го вярвам. После, вдигане на този и онзи данък - Алооо, това го нямаше в предизборните обещания. Не ми се оправдавайте с кризата. Плащаме най-скъпите мобилни услуги, най-скъпата вода, ток, парно, автомобилни застраховки - а сме НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ПРИХОДИ !!! НЕ СМЕ ЗЛАТНИ КОКОШКИ, РАЗБЕРЕТЕ ГО, 80% ОТ БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ В БЕДНОСТ. Главните букви са с умисъл по смисъла не Нет-Етикета ....

Наистина 40 лв не са нищо, по-скъпо щеше да ми излезе да си седи в къщи детето. С 10 лв е поносимо увеличението, поне за мен щото работя за 200лв.

Пак повтарям за незарбралите - ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ се стопанисват от ОБЩИНИТЕ, но парите се отпускат от ДЪРЖАВАТА. Това с което реално общината участва е таксата, която се плаща от родителите. А това е така, защото издръжката на детските заведения е част от социалната политика на ДЪРЖАВАТА. Тези пари са от данъците, а за да има данъци трябва да има работещи родители! И като за финал - ОБЩИНИТЕ СА ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВАТА!!! Не се подвеждайте подруги твърдения целящи да Ви заблудят!

Я стига плюене! Всеки кадърен човек в София работи за минимум 700лв. Дали ще е голям проблем да дава 20лв. на месец? Аман от простотии веднага да се плюе. От една година кандидатствам, но има райони къето за едно място се борят по 7-8 деца(какъвто е Младост). В този кварал и частните градини са кът. От София съм и има две ОДЗта на 50м. от мен, но детето ми не го приеха. Не е ли длъжна общината да ми подсигури някакво място? Няма улици, кофите преливат, че за какво плащам данъци се пита в гатанката?Само в България здравните осигуровки и таксите са толкова ниски.Нека се повишът, но да има ефек. Чисти улици, детски градини, озеленяване,асфалтир улици и т.н. Да се вижда резултат, както се казва.

ДЕЦАТА ЯДАТ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН ЗА 40 ЛВ НА МЕСЕЦ !! И СЛЕД ТОВА ДЕРАТ РОДИТЕЛИТЕ Я ЗА ИГРАЧКИ , Я ЗА ПОМАГАЛА И.Т.Н. ТАКСАТА ТРЯБВА ДА Е ПОНЕ 65 ДО 80 ЛВ / с отстъпки за второ дете или близнаци, социално слаби и.т.н ! /. Все пак на който не му харесва в държавните има частни и там таксата е 265 лв за човече !!!

Колко е таксата за ДГ всъщност при вас? Аз съм от Русе и тук от близо 1 година плащаме 2,20 на присъствен ден и 10 лв. някаква задължителна такса за запазване на мястото или нещо от този род. Ходи , не ходи 10лв. даваш + за сапун, тоалетна хартия и др. + 50-60 лв. годишно пак за консумативи- моливи, блокчета и т.н.

И престанете да ревете и без това сте едни ....изкарвате офицялно 1000 а харчите по 2000 на месец...В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМА НАЙ-МНОГО ФОКУСНИЦИ ....