По думите й с направените инвестиции през тази година, с осигуряването на заплати и храна в детските градини Столичната община всеки месец отделя по 225 лева на дете, а с таксата от родителите се покриват 40 лева от тях, предаде БТА. Тя обаче не уточни каква е обсъжданата сума за увеличените такси.
Фандъкова откри новопостроена сграда към ЦДГ 136 "Славия", в която освен помещенията за две групи, има физкултурен салон, басейн и музикален салон. Строителството на обекта, в който са инвестирани 2 млн. лева, е продължило по-малко от година.
Това е 16-ата нова сграда на детска градина, която се открива през тази година, посочи Фандъкова. До края на годината ще бъдат открити още две. През 2009-а инвестициите в строителството на нови сгради на забавачки от Специализирания общински приватизационен фонд и от бюджета на общината са 57 млн. лв., други 5,2 млн. лв. са за ремонти на съществуващи сгради, а издръжката на детските градини в столицата е в размер на 32 млн. лв., допълни кметицата.
Тя съобщи, че в общинските детски градини има около 36 000 деца. Според нея, ако родителите се съгласят с повишението на таксите, ще се увеличат парите за строителството на детски градини. През тази година от таксите ще се съберат 8 млн. лв., а с тях могат да се построят две нови сгради за детски градини, допълни  Фандъкова.
По думите й се очаква отговор от Министерството на отбраната и от областната управа на София-град за свободни терени тяхна собственост, върху които могат да се строят детски градини.
Родителските организации подкрепят по-високи такси за детските градини, съобщиха междувременно от Столична община, на коятосе позова Дарик. Майките са изразили принципното си съгласие за това на работна среща с експерти на дирекция "Образование“, директори на детски градини и представители на екипа от Информационната система за обслужване на детските заведения. Представителите на родителските организации - Сдружение "Настоящи и бъдещи майки“ и Асоциация "Родители“, са поели ангажимент да изготвят становище след разговор със своите членове.