Коментари - Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“ | Днес.dir.bg

Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“

Живеещите в центъра на София, които попадат в зоните на платено паркиране, започват масови протести с блокиране на възлови кръстовища заради изискването за винетен стикер.

Обратно в новината

Коментари - Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“ | Днес.dir.bg

Коментари

За какво са тези пари?За да си ги разпределят и откраднат пак?какво става с парите които постъпват от "Синя зона"?Колко нови паркинги и гаражи се построиха?Николко...Целия СОС трябва да го паркират на улица "Майор Векилски", там във фамозната сграда...там им е мястото.

Да се вдигнем и да исхвърлим от властта тези българоубийци и народни изедници наречени Бойко Борисов и група престъпници.

Коко, приятелю! Аз, човечецът съм си платил всички задължения, но връщайки се вечер от работа обикалям цялята махала за да си намеря място за паркиране. Кой ще ми поеме разхода на време, бензин и нерви. Така, че си оставям колата с копирания талон и ходя на работа с градския транспорт. Има закон за движение по пътищата и КАТ е длъжен да следи за спазването му. Аз не съм видял един катаджия да направи акт или да глоби някой неправилно пакирал.

Цяла България да е синя зона - това е мечтата на тия .... По к-во се различават от "концесионерите", завардили с чадъри цялата площ на плажа. Май и едните и другиуте са все със същия мутренски манталитет.

Като ви четох коментарите за пореден път се убедих защо сме на тоя хал!Каква разлика има дале е и живееш в центъра на София или в Пловдив?Сега са решили да плащат за "синя","зелена" и др. зони с оправдание,че са в центъра на София ,другия път ще е в кв.Лозенец и др.квартали!Решили ли са да дерат кожи нищо не ги спира!А какво ли да ги спира,щом така или иначе вие си траете и ви дерат?!Какъвто народа,такава и "Държавата"!Гола вода!

vlad

Ама Борисов прекалява. да земе тоз чешит та да назначи политически неграмотници да управляват Софията. Кво значи днес "политически неграмотник"? Ми тва е човекот дека не помни политическата история и не зема поуки от нея при решаване на проблемни ситуации. а ето го и него - политичскиот опит. В миналото един политик Сталин е бил рекъл: "...нема човек, нема проблем" Е, у нас има още стари софианци дека пречат на новите простаци, хора-боклуци с амбиции и профани наводнили Софията. Ми що чини тогази Фандъковата - онази кметицата? Веднага да се земе за работа и да разпореди да застрелят старите софианци. Така хем ще се облекчи центърот от претендзиращи живущи, хем новодошлите боклуци на местото на софианците ще могат да паркират!

Живеенето в центъра НЕ Е задължително!!! Нито някой е длъжен да осигури места за паркиране. Който иска да кара кола - да плаща, който не - на село.. там места бол....

vlad

Да бе пич, но ако си роден в София и поколения от твоя род живеят баш в центъра. Да, ти господине явно си прочел нещо от масовия убиец на хора наричат и до сега със страшното име Чичко Сталин с Неговия-Помощник-Другаря-Берия. Тези двата уважаеми господине, които като теб обричаха хората на смърт само заради рождено място /в случая в центъра на София/, те вече не са актуални и не ги цитирай! Новодошлите боклуци по време на уж-демократичния-преход нека се върнат в кочинките си извън София!!!

Така ми чи!!! Не че съм софиянец, камо ли пък живеещ в центъра на София (от презряната провинция съм), но пък ... и твоят живот НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ... та що не се самосвитнеш и ни спестиш празноглавието си!!!

много простотия, ама глигана като рие на главата му пада

.тези високомерни софиянци,дето имаха къщички с дворче и Лада или Москвич в дворчето.Наеха се след 1989 и н.в тези дворчета спретнаха тухлени мастодонти на по 10-тинва етажа, с по 50-60 апартамента и...без гаражи.Защото трябваше да печелят от магазинчета,фризьорски салони и какво ли не.И сега искат някой да им осигури места за паркиране,и то безплатно.Ами пък те да ходят в провинцията,там има повече свободно място.Сега има вече наредба "всеки апартамент - с паркомясто",но в предните 20 години само се е задълбочавал проблемът с липсата на паркоместа.

Градоустройствените норми винаги си ги е имало, задължението за минимален брой паркоместа винаги си е съществувало ... но десетилетия наред не е спазвано а всеки е ламтял за повечко жилищна или търговска площ и никой не е протестирал тогава срещу презастрояването! От друга страна пък сега не протестират тези, които са презастроявали тогава защото те гаранция си имат лексозните паркинги под луксозните офиси - протестират тези, които и тогава и сега са нямали възможност и средства ... но нали за това всички ревяха - добрия капитализъм да изгони гнилия социализъм, демек: богатите си стават още по-богати, бедните, още по-бедни!

Ако до сега сте си задавали въпроса, защо в България нищо не върви, прочетете постовете надолу и много неща ще ви се изяснят!!! На мен трудно ми се побира в акъла цялата злоба, примиреност, глупост, радостта от това, че някой "тарикат от центъра" ще бъде прецакан!!! Но пък ми дава прекрасен отговор, защо каквото и да се опиташ да направиш в България не се получава и защо избираме най-големите идиоти да ни управляват, а като почнат да ни тормозят с идиотийте си - ние си заравяме главите в пясъка!

Хайде стига плакали! И без това в центъра не може да се ходи от коли по тротоарите,заприличал е на морга, от трета ръка автомобили!

ЩЕ СТАЧКУВАТ БАБИЧКИТЕ ретиерки,аз като жител на по краен квартал ми дреме за ,,топ софиянците''.Масови протести от по 100 бабки .

Това че софиянци започват масови протести е твърде пресилено казано, но нали от Дир.бг винаги търсят сензация. Синята зона да заема най много 10 % от територията на София. Аз съм средно статистически жител на София, не живея в центъра и нямам кола. Така че ми е съвършено безразличен проблема, ако има такъв. По скоро е журналистическо изхвърляне както обикновено.

Когато си купиш кола тогава коментирай. Сега си още неподготвен за темата.

Стига сте писали глупости! Живея в "Хаджи Димитър" от 59 години, тук съм родена, и майка ми на 80 тук е родена и баба ми беше тук родена! Елате да видите новото строителство - без паркинг места, гаражите - магазини, а пред нашите панелки, с които ни обезщетиха за хубавите къщи през осемдесетте - коли на сульо и пульо, без да можем нещо да направим. Няма да плащам за междублоково пространство, защото е част от моя бивш двор!

но ще ви принудят!Тази държава дере кожи без срам и мярка!

Аз съм изцяло ЗА! Това е пълна демокрация! Нека който иска да брокира каквото и колкото си иска! Който пък това не му е отърва - да разблокирва както и с каквото си знае! И никаква намеса на държавни служби! Откъде накъде останалите данъкоплатци трябва да плащат за споровете на блокиращи и разблокиращи?! Ама щяли да се изпотрепят някои и други софийски граждани - много важно, нека, нали в спора се ражда истината и в мнозинството е силата и правото!

Това правителство е решило да си прави бюджета от глоби и такси. Не знам някоя държава да е постигнала стандарт по този начин.Всяка следваща стъпка им е в загуба на електорат. От глупост в глупост... АвтоГробокопачи на престоящите си избори...

Добре си с политиката...не е лошо БСП да ти обърнат внимание

Дайте определение за синя,зелена и друга зона.Щото и ние да изискваме от общината да спазва правила в тези зони, като тротоари, чистота ,вратите на магазините отворени навънка ще ти разбият главата по тесните тротоари ,или за тях няма изисквания, а за нас да бъркаме в вече изтънялите джобове.

Ти не разбра ли - като нямаш пари, няма ходиш по центъра с колата си! Наистина ли сте малоумни...

не се казва "по" центъра, а "В" центъра!!! По центъра си ходете на село и не се изказвайте за неща, които не разбирате!

ние от бъргас трябва да последваме примера на софия и да протестираме срещу синята зона ,място не ни оставиха за свободно паркиране. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Много вярно. Време е в цялата страна да се надигнат протести по този въпрос.

има прекрасен паркинг в центъра,който е полупразен-при това евтин и супер удобен.Еее,може да се наложи да направиш 20-30 крачки до кафенето,в което отиваш,но движението е полезно.А можеш и да си построиш гараж,ама сигурно предпочиташ да паркираш пред гаражите на хората.

какво може да очаквате от бандит ска даржава на мутрите, освен да скубят народа по всевазможни начини? не сано данаците за паркиране, но и данаците за недвижима собственост и боклука са няколко пати по високи в централната градска част. данака "боклук" се плаща на апартамент, а не на брои живеещи в него. така за не исползуваем апартамент се плащат няколко стотин лева в градската част спрямо стотина за пални апартаменти в краините квартали. никаде по света населението не се задалжава да плаща за услуги, които не ползува, само в мафиот ска балгария. как иначе мутрите могат да станат милионери, ако не крадат?

Стига сте ревали! При комунистите ви беше лошо нали, София представляваше един чист и спокоен град, не беше пренаселен и нямаше сини(демократично сини) зони. Сега пак ви е лошо, София е на кочина и препълнена с народ и отвсякъде ви искат пари. Нали това искахте, всеки да прави каквото си иска и където си поиска НО забравиха да ви кажат , че няма да е безплатно:))). На този народ не може да си угоди!

А по времето на турско робство е била още по - спокойна...Левски като са го бесели, хич хора е нямало

Айде, бегайте от центъро, че требва да купувам !!!!!!

По принцип в Испания да кажем има такиви зони, но месечната такса за стикера е 1 евро за хора, които там живеят, тоест е символична, а не общината да печели от живужите, но нали сме в България та всичко в възможно.

Паркинга на НДК, усмихнатия софиянски го продаде:))) не е държавен отдавна.:)))

На голия ризата от гърба не мож взе, Данче. Данче-ееее! ...Чуваш ли ?! (на какъв батак отива Столица на Европейска страна) ...И стига тинтири-минтири, Наместнице бате-Бобчова! Ако ще работите -- Работете !! До края на седмицата ( Тази ! ) да сте изгладили нещата !!! ( Гиди московци ниедни. )

Чаках кака-Ни Данче да каже нещо . Ако-ли не тя, барем някой от московците (намълдали се Неканени у Нас) ... Нейсе! ======== Та, г-жо Кмет на София, --Всяко паркомясто: 1.Гарантирано по всяко време! 2.Цена -- не-повече от една средна дневна заплата (за година паркиране) !! ... Имате до петък. ( Този ! )

Помня преди години при едно предаване по телевизията общинари и шефове от "П и Г"ни обясняваха, как парите от глобите щели да се трупат във фонд, с който да се започне строеж на подземни и надземни паркинги в София. Дори местата показаха - едното беше на пл. Македония. Разбира се, парите ги хапна чиновническо-милиционерската мафия, а ето че сега се готви ново дране.

...има за това - ГЕНОЦИД !

Аз по принцип съм против синята зона, макар че не живея в центъра. И не защото не ми се плаща. Напротив - ако има удобен, голям паркинг на всяко ключово място, а паркирането по улиците е напълно забранено, ще бъде много по-добре. Така, нито центърът е изчистен от коли, нито ние имаме къде да паркираме. И как това е решение на проблема с многото коли в София?!? По някои улички минаването е направо ад от тъпата синя зона! Направете хубави паркинги навсякъде, махнете тия тъпи сини и пембени зони и това е!

че къде ги тия софянци бе?!?... селяндурите населиха соф'ята а софянци се преселиха в чужбина и в гробищата.... там където живееш значи да си отговорен за това място а не да се чудиш как друг да ти плати сметката за живеене! имало криза и с боклука... дръжки! ако всеки "софянец" си праща боклука по родните места, в софия една кофичка от кисело мляко няма да се хвърля :)))) софянци... :))) те.... :)))

90% от всички постове са пълно безумие и висша форма на простотия ! Абсолютно е резонно таксата за винетки в центъра на града. Ползвнето на кола в зоните, зелени и сини, НЕ е необходимост, а чиста проба гъзария и показност. Минете по Витошка, Раковска или подобни,булеварди, кадето се спира джаста-праста само и само X персона да си купи сутиен. Въобще няма да мрънкам, ами ще си платя винатката, която ми гарантира , че няма да обикалям по 10 обиколки на махалата, а ще спирам почти пред дома си от раз!! Така се спестява и от гориво, пък и малко пешашчка не е лошо за формата.

абе ти луд ли си?! ползването на личен автомобил е абсолютна необходимост за всеки нормален човек друг е вупроса как трябва да се определя размера на таксата за центура и дали да се гарантира място *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Явно не си карал кола в центъра, та дори и в широкия център на София. Ползването на кола там е почти невъзможно и няма друг начин за ограничаване на трафика. Няма да ти падне далака, ако ползваш метро, колело или да си размърдаш телесата малко !

Е те тва е проблема че никой не ти гарантира че ще паркираш пред дома си. Можеш да паркираш безплатно в някакъв район, и пак ще ти се наложи да обикаляш като гламав и после да вървиш и пеш до жилището си, а като гледам големината на районите може и 10 мин да си ходиш пеш, и за цялото удоволствие бум 100-150 кинта, а ако си платил з аповече от една кола вземаш и джакпота.

А аз пък искам винетни стикери за цяла София - всеки квартал с различен стикер - имаш си кола регистрирана в тази зона - ползваш безплатен паркинг, в другите квартали можеш да паркираш безплатно до 3-4 часа. Не може да имам жилище, кола регистрирана в съответната община да плащам данъци за всичко това и да не мога да паркирам пред дома си, защото е пълно с незаконни гаражи тип "панел" и коли от цяла България.

Аз пък искам, ти да не искаш...а да видим ся кое искане е по - най...

На какво отгоре въвеждат тия зони , да дадат определение ,щото аз а никой неможе да види разлика по отношение на мръсотия,разбити улици ама страшно разбити и т.н. и т.н.Ако не се възпротивиме ще започнат и такса въздух да събират.

На бедните хора от центъра, които реват, че не бива да плащат като паркират в центъра, мога само да им припомня хубавата поговорка: "Всеки да се простира според чергата си" Като не можете да плащате, ще си оставите колата извън зоната, или си продайте колата и ползвайте обществен транспорт, или се изнесете в прекрасните крайни квартали с безплатно паркиране.

това нали се сещаш как му се вика? А тези дето не понасят братята ....хм роми и те ли да се изнесат някъде си??? Тези такси ги определя общината и лощото е ,че утре може да ти сложи същия тази такса и за "безплатните" в момента квартали .Тогава къде ще предложиш да се изселим???

Ами тогава всички, които оставихте провинцията си отивайте. А ние, които сме тук от поколения в София да плащаме за такива , като теб -селтъци. София се пренасели от коли заради миграцията от провинцията. Стига сте плюли живеещите в центъра, не сме виновни , че нашите баби и дядовци са родени още през 19век в София.

дойде си на думата . А как ще изгониш "селяците" от Люлин, Обеля ,Младост - сподели , че може да свърши работа и с НЕЗАКОННИТЕ ромски гета . Викам първо с тях да се справиш като знаещ и можещ !:)

Кореняци софиянци, селяните ви били виновни за пренаселването на София !? Абе алоо, ако я нямаше тая миграция дали София щеше да е най-проспериращия град в България. Малко се замислете ! Та нали точно тези "селяни" поддържат наемите високи, правят оборот на магазините и всичко останало. Ако нямаше такъв наплив към София, града нямаше да се развива толкова бързо - имам предвид най-вече многото работни места, които се създават. Не е редно като си 4то поколение Софиянец да си богопомазан и да няма нужда да работиш защото даваш под наем 2 апартамента на починалите си баби. А хората от провинцията започват от НУЛАТА след като завършат университет в София - теглят ипотечни кредити , живеят под наем. Според мен е напълно справедливо да има такъв винетен стикер. В цяла Европа е така.

Това,че си просто и злобно българче си личи по изказването ти

На това положение сме, защото има такива озлобени и дребнави хорица като теб.Никога за нищо не сме единни и затова ни тъпчат.Явно принципът ти е "Не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е зле".Боже колко боклук има в тази страна и въпреки,че живеещите в центъра плащат най-големи такси за боклук явно не са изчистени всички

Това е пълно безобразие и рекет спрямо хората, живеещи в центъра.Защо след като плащаве по-високи данъци да не паркираме през домовете си? С какво сме по-различни от хората, живеещи в кварталите?Това е дискриминация.И защо ако искаш да си закупиш талон трябва да представиш бележка за платен ток, вода и данък ?Това,че госпожа Учителката е пионка е ясно, но поне някой малко по-компетентен да я съветва.

Абсолютно си права другарко Димитрова. И аз не разбирам защо ти е по-висока данъчната оценка от един прекрасен панелен апартамент в Обеля и респективно ти е по-висок данъка? Защо е този ПРОИЗВОЛ. Трябва данъка, респективно данъчната оценка и цената на жилището Ви да бъде свалено до нивата на това в Обеля. Колко всичко ще бъде по-прекрасно нали. Ще може всеки да си купи жилище в центъра и да паркира Запорожците си безплатно.

къде прочете в поста и нещо за данъците на апартамента та коментираш тях? И защо трябва да отиде да живее в Обеля ако иска да паркира колата си пред дома си или в гаража без да я рекетира общината с НЕНОРМАЛНО високи суми ?

Първо апартамента ми на наследствен, второ никога не съм била другарка и не смятам,че трябва да има разделение между гражданите на София на териториален принцип.Жалкото е,че отношение като твоето отново показва,че ние ще се изядем помежду си, защото има злобни и прости хорица.

И не само спрямо хората в центъра, но и към всички, които живеят и работят в София, а и в другите градове. 1. В момента се премълчава, че се планира въвеждане и на жълта зона, т.е. паркирането ще стане платено за всички. Обаче достъпни като цена паркинги не са построени с парите, които се събират вече толкова години. 2. Инфраструктурата на града е под всякаква критика и от точка А до точка Б много често единственият удобен начин да стигнеш е с автомобил. 3. Извънградските връзки до много населени места са проблем, отново автомобилът се явява необходимост. Т.е. не са създадени нормални условия за живот и придвижване без личен автомобил, но притежаването му се облага многократно посредством: акциз, данък за автомобил, винетка. Сега искат за заплащаме и синя зона на цени, които нямат нищо общо с покупателната способност на средния българин. Това не е нищо друго, освен долен рекет от това правителство, съставено от Главната мутра на Републиката и неговите подгласници. Позор!

живееш там какво ще правиш - с перка като на Крлсон ли ще прелиташ бре?Абсолютно съм против това обирджийство и дискриминация спрямо живеещите там!

след като нямаш 100лв за синя зона, значи и за автомобила нямаш и е редно да ползаваш обществения траннспорт. Всички оръфляци си купихте някакви 20 годишни таралясници, задръстихте центъра, паркирате където ви падне, трошите колчета , пейки и тротоарнин настилки, правени с нашите данъци, и си мислите, че ей така ще ви подкрепим. В рейса и това е, всички проблеми ви се решават.

как разбра ,че точно живущите там са свършили всички тези безобразия? Не е ли в правомощията на полицията да хваща и глобява,наказва и пр. лицата извършващи .... погроми ? Много елементарно мислене имаш да знаеш (((

Аман от глупци и безумници! Скрий се някъде, или по-добре емигрирай!

Разориха икономиката и сега няма приходи за общинския бюджет. Затова съдират кожата на населението с все нови и нови такси и глоби. Вместо да създават заводи. Но не им пука - стига им и това, което успеят да заграбят до края на мандата.

Клети хорица, ама като не искате винетки, не сте задължени да ги купувате... Просто си пускайте стотитнка всеки път като паркирате пред домовете си. И това е вариант... ама то като си поставен пред тежък съдбоносен избор дали да купиш винетка или да продадеш таралясника е много реване на умрело. Заслужавате да ви забранят изобщо да влизате в центъра с коли, пък тогава да ви видиме как ще ревете.

От кога на повишението на цените му се вика ред и законност???

Паркомястото и колата не са някакво конституционно право. Абсолютно нормално е да се плаща такава винетка от живеещите в центъра, сигурен съм, че няма голяма европейска столица, където да не е така. Или си си купил/наел гараж/паркомясто, или си плащаш - или не караш кола.

Напротив хич НЕ е нормално ,защото плащаш данък за гаража . Как така ще искат на ОПРЕДЕЛЕНА група от хора да плащат още веднъж за провото да го ползват? Да ти сложат на теб такъв данък за гаража на вилата пък ще те питам какво мислиш по въпроса !

Който иска да се вози на готино возило и да живее на готино място, ще плаща и ще му плющят ушите. А който няма кинти, марш у панелките и от там на село по нивята да жънете да видите кво е тва "работа". Паразити!

Хм - вдигна се синята зона двойно, вдигнаха се горивата, вдигна се тока, вдигна се парното, вдигна се и водата, вдигнаха се и цените на храните, вдигнаха се задължителните застраховки - а кога овчият ни народ ще се вдигне ? Никога ! Защото явно е съгласен с управлението на герб, при което се задоволяват исканията на монополистите за сметка на обществото ! Чалга, ракия и мутру - това е Бълхария днес !

Всичко се вдига, вярно е. Само едно нещо не ще при мен... Познай от три пъти.

Решението на проблема е много просто - в Центъра се разрешава паркиране единствено и само на живеещите там. За останалите общината (не частни лица!!!) създава паркинги - открити и закрити, подземни, надземни, въздушни и т.н. - и всеки, който не живее в съответните зони паркира там срещу приемливо заплащане. А тези, които живеят в Центъра заплащат паркингите в кварталите, където отиват - на гости, по някаква работа и пр. За тези, които работят във фирма извън Центъра - фирмата им бере грижата за паркинг или такса. Така всички ще са равнопоставени, общината ще спести маса пари от заплатите на търтеите, които сега обикалят улиците за такси и глоби (и които неминуемо ще се увеличат по брой сега със Зелената зона!) и всеки ще си прави сметката как да ходи на работа или за кеф. За идеята не искам пари. Стига ми само тази награда: да каже нявга народът... Кой народ?

казано, другото си е общински терор над живеещите в тази зона!

И аз да кажа какво съм видял по света. Живях няколко години в столицата на Европа. Там почти целия град е синя зона, демек плащаш за да паркираш. Имаш кола и си плащаш за да ползваш синята зона... Е разликата е че плащаш 11 евро за всяка кола която имаш, без лимит и си спираш където намериш място до 4 пресечки от местодомуването по лична карта. Така трябва да е тук, плащаш 11 лева и си паркираш. Какви са тия 150-400 лева. Не живея в центъра но и аз бих отишъл на протест!!!

хахах какжи 11 лежа бе...я отиди в швеицария и виз какви суми дават за паркиране в центъра...и аз живея в центъра и все пак смятам че е редно да се плаща такса и не мисля че е толкова голяма.Продай си апартамента и ходи да живееш в люлин и тогава няма да плащаш и ще има каде да паркираш...:)

по кротко , такива методи не са демократични, а дискриминационни! Това ли е целта , да изселят хората от центъра и да заселят ....Люлин?

Общината продаде всичките си активи, застрои всичкокаквото можеше, а сеха се чуди как да закърпи бюджета.

ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ, СЛЕД КАТО СВЪРШИ МАЙЧИНСТВОТО СЕ ДАВАХА САМО АКО АКО ПОНЕ ЕДИН ОТ РОДИТЕЛИТЕ РАБОТИ, ПОНЕЖЕ СЕ ИЗПЛАЩАХА ЗАЕДНО СЪС ЗАПЛАТАТА.

Тия тъпунгели да бяха оправили първо улиците, после да слагат тия зони. Наскоро боядисаха паветата около нас и една седмица не можеше да се диша от миризмата на боя, ама никой не се сети да оправи дупките.

Верво веее...как може да боядисват с боя де мирише...ако немя немирищеша - дън боядисват...тия от ГЕРБ нищо не разбират от бои

Това на нищо не прилича !!!! само такси и данъци ,а заплатите като ти смъкнат данъците 450.00лв. Голяма гуша за ЦГМобилност и СО.

Както е тръгнало бензин, синя зона, гр.отговорност, камери за скорост, екотакси, тех.преглед, светлини .... Явно искат да ни свалят от колите и да напълнят гр.транспорт, железниците и автобусите както беше преди 1989 г. Колата ще стане отново лукс.

"Избор" е и да се обесиш, когато някой те тормози! Но също е избор да скочиш и да му разбиеш къртуната, нали!

Коментари - Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“ | Днес.dir.bg

Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“

Живеещите в центъра на София, които попадат в зоните на платено паркиране, започват масови протести с блокиране на възлови кръстовища заради изискването за винетен стикер.

Обратно в новината

Коментари - Софиянци започват масови протести срещу „синята зона“ | Днес.dir.bg

Коментари

За какво са тези пари?За да си ги разпределят и откраднат пак?какво става с парите които постъпват от "Синя зона"?Колко нови паркинги и гаражи се построиха?Николко...Целия СОС трябва да го паркират на улица "Майор Векилски", там във фамозната сграда...там им е мястото.

Да се вдигнем и да исхвърлим от властта тези българоубийци и народни изедници наречени Бойко Борисов и група престъпници.

Коко, приятелю! Аз, човечецът съм си платил всички задължения, но връщайки се вечер от работа обикалям цялята махала за да си намеря място за паркиране. Кой ще ми поеме разхода на време, бензин и нерви. Така, че си оставям колата с копирания талон и ходя на работа с градския транспорт. Има закон за движение по пътищата и КАТ е длъжен да следи за спазването му. Аз не съм видял един катаджия да направи акт или да глоби някой неправилно пакирал.

Цяла България да е синя зона - това е мечтата на тия .... По к-во се различават от "концесионерите", завардили с чадъри цялата площ на плажа. Май и едните и другиуте са все със същия мутренски манталитет.

Като ви четох коментарите за пореден път се убедих защо сме на тоя хал!Каква разлика има дале е и живееш в центъра на София или в Пловдив?Сега са решили да плащат за "синя","зелена" и др. зони с оправдание,че са в центъра на София ,другия път ще е в кв.Лозенец и др.квартали!Решили ли са да дерат кожи нищо не ги спира!А какво ли да ги спира,щом така или иначе вие си траете и ви дерат?!Какъвто народа,такава и "Държавата"!Гола вода!

vlad

Ама Борисов прекалява. да земе тоз чешит та да назначи политически неграмотници да управляват Софията. Кво значи днес "политически неграмотник"? Ми тва е човекот дека не помни политическата история и не зема поуки от нея при решаване на проблемни ситуации. а ето го и него - политичскиот опит. В миналото един политик Сталин е бил рекъл: "...нема човек, нема проблем" Е, у нас има още стари софианци дека пречат на новите простаци, хора-боклуци с амбиции и профани наводнили Софията. Ми що чини тогази Фандъковата - онази кметицата? Веднага да се земе за работа и да разпореди да застрелят старите софианци. Така хем ще се облекчи центърот от претендзиращи живущи, хем новодошлите боклуци на местото на софианците ще могат да паркират!

Живеенето в центъра НЕ Е задължително!!! Нито някой е длъжен да осигури места за паркиране. Който иска да кара кола - да плаща, който не - на село.. там места бол....

vlad

Да бе пич, но ако си роден в София и поколения от твоя род живеят баш в центъра. Да, ти господине явно си прочел нещо от масовия убиец на хора наричат и до сега със страшното име Чичко Сталин с Неговия-Помощник-Другаря-Берия. Тези двата уважаеми господине, които като теб обричаха хората на смърт само заради рождено място /в случая в центъра на София/, те вече не са актуални и не ги цитирай! Новодошлите боклуци по време на уж-демократичния-преход нека се върнат в кочинките си извън София!!!

Така ми чи!!! Не че съм софиянец, камо ли пък живеещ в центъра на София (от презряната провинция съм), но пък ... и твоят живот НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ... та що не се самосвитнеш и ни спестиш празноглавието си!!!

много простотия, ама глигана като рие на главата му пада

.тези високомерни софиянци,дето имаха къщички с дворче и Лада или Москвич в дворчето.Наеха се след 1989 и н.в тези дворчета спретнаха тухлени мастодонти на по 10-тинва етажа, с по 50-60 апартамента и...без гаражи.Защото трябваше да печелят от магазинчета,фризьорски салони и какво ли не.И сега искат някой да им осигури места за паркиране,и то безплатно.Ами пък те да ходят в провинцията,там има повече свободно място.Сега има вече наредба "всеки апартамент - с паркомясто",но в предните 20 години само се е задълбочавал проблемът с липсата на паркоместа.

Градоустройствените норми винаги си ги е имало, задължението за минимален брой паркоместа винаги си е съществувало ... но десетилетия наред не е спазвано а всеки е ламтял за повечко жилищна или търговска площ и никой не е протестирал тогава срещу презастрояването! От друга страна пък сега не протестират тези, които са презастроявали тогава защото те гаранция си имат лексозните паркинги под луксозните офиси - протестират тези, които и тогава и сега са нямали възможност и средства ... но нали за това всички ревяха - добрия капитализъм да изгони гнилия социализъм, демек: богатите си стават още по-богати, бедните, още по-бедни!

Ако до сега сте си задавали въпроса, защо в България нищо не върви, прочетете постовете надолу и много неща ще ви се изяснят!!! На мен трудно ми се побира в акъла цялата злоба, примиреност, глупост, радостта от това, че някой "тарикат от центъра" ще бъде прецакан!!! Но пък ми дава прекрасен отговор, защо каквото и да се опиташ да направиш в България не се получава и защо избираме най-големите идиоти да ни управляват, а като почнат да ни тормозят с идиотийте си - ние си заравяме главите в пясъка!

Хайде стига плакали! И без това в центъра не може да се ходи от коли по тротоарите,заприличал е на морга, от трета ръка автомобили!

ЩЕ СТАЧКУВАТ БАБИЧКИТЕ ретиерки,аз като жител на по краен квартал ми дреме за ,,топ софиянците''.Масови протести от по 100 бабки .

Това че софиянци започват масови протести е твърде пресилено казано, но нали от Дир.бг винаги търсят сензация. Синята зона да заема най много 10 % от територията на София. Аз съм средно статистически жител на София, не живея в центъра и нямам кола. Така че ми е съвършено безразличен проблема, ако има такъв. По скоро е журналистическо изхвърляне както обикновено.

Когато си купиш кола тогава коментирай. Сега си още неподготвен за темата.

Стига сте писали глупости! Живея в "Хаджи Димитър" от 59 години, тук съм родена, и майка ми на 80 тук е родена и баба ми беше тук родена! Елате да видите новото строителство - без паркинг места, гаражите - магазини, а пред нашите панелки, с които ни обезщетиха за хубавите къщи през осемдесетте - коли на сульо и пульо, без да можем нещо да направим. Няма да плащам за междублоково пространство, защото е част от моя бивш двор!

но ще ви принудят!Тази държава дере кожи без срам и мярка!

Аз съм изцяло ЗА! Това е пълна демокрация! Нека който иска да брокира каквото и колкото си иска! Който пък това не му е отърва - да разблокирва както и с каквото си знае! И никаква намеса на държавни служби! Откъде накъде останалите данъкоплатци трябва да плащат за споровете на блокиращи и разблокиращи?! Ама щяли да се изпотрепят някои и други софийски граждани - много важно, нека, нали в спора се ражда истината и в мнозинството е силата и правото!

Това правителство е решило да си прави бюджета от глоби и такси. Не знам някоя държава да е постигнала стандарт по този начин.Всяка следваща стъпка им е в загуба на електорат. От глупост в глупост... АвтоГробокопачи на престоящите си избори...

Добре си с политиката...не е лошо БСП да ти обърнат внимание

Дайте определение за синя,зелена и друга зона.Щото и ние да изискваме от общината да спазва правила в тези зони, като тротоари, чистота ,вратите на магазините отворени навънка ще ти разбият главата по тесните тротоари ,или за тях няма изисквания, а за нас да бъркаме в вече изтънялите джобове.

Ти не разбра ли - като нямаш пари, няма ходиш по центъра с колата си! Наистина ли сте малоумни...

не се казва "по" центъра, а "В" центъра!!! По центъра си ходете на село и не се изказвайте за неща, които не разбирате!

ние от бъргас трябва да последваме примера на софия и да протестираме срещу синята зона ,място не ни оставиха за свободно паркиране. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Много вярно. Време е в цялата страна да се надигнат протести по този въпрос.

има прекрасен паркинг в центъра,който е полупразен-при това евтин и супер удобен.Еее,може да се наложи да направиш 20-30 крачки до кафенето,в което отиваш,но движението е полезно.А можеш и да си построиш гараж,ама сигурно предпочиташ да паркираш пред гаражите на хората.

какво може да очаквате от бандит ска даржава на мутрите, освен да скубят народа по всевазможни начини? не сано данаците за паркиране, но и данаците за недвижима собственост и боклука са няколко пати по високи в централната градска част. данака "боклук" се плаща на апартамент, а не на брои живеещи в него. така за не исползуваем апартамент се плащат няколко стотин лева в градската част спрямо стотина за пални апартаменти в краините квартали. никаде по света населението не се задалжава да плаща за услуги, които не ползува, само в мафиот ска балгария. как иначе мутрите могат да станат милионери, ако не крадат?

Стига сте ревали! При комунистите ви беше лошо нали, София представляваше един чист и спокоен град, не беше пренаселен и нямаше сини(демократично сини) зони. Сега пак ви е лошо, София е на кочина и препълнена с народ и отвсякъде ви искат пари. Нали това искахте, всеки да прави каквото си иска и където си поиска НО забравиха да ви кажат , че няма да е безплатно:))). На този народ не може да си угоди!

А по времето на турско робство е била още по - спокойна...Левски като са го бесели, хич хора е нямало

Айде, бегайте от центъро, че требва да купувам !!!!!!

По принцип в Испания да кажем има такиви зони, но месечната такса за стикера е 1 евро за хора, които там живеят, тоест е символична, а не общината да печели от живужите, но нали сме в България та всичко в възможно.

Паркинга на НДК, усмихнатия софиянски го продаде:))) не е държавен отдавна.:)))

На голия ризата от гърба не мож взе, Данче. Данче-ееее! ...Чуваш ли ?! (на какъв батак отива Столица на Европейска страна) ...И стига тинтири-минтири, Наместнице бате-Бобчова! Ако ще работите -- Работете !! До края на седмицата ( Тази ! ) да сте изгладили нещата !!! ( Гиди московци ниедни. )

Чаках кака-Ни Данче да каже нещо . Ако-ли не тя, барем някой от московците (намълдали се Неканени у Нас) ... Нейсе! ======== Та, г-жо Кмет на София, --Всяко паркомясто: 1.Гарантирано по всяко време! 2.Цена -- не-повече от една средна дневна заплата (за година паркиране) !! ... Имате до петък. ( Този ! )

Помня преди години при едно предаване по телевизията общинари и шефове от "П и Г"ни обясняваха, как парите от глобите щели да се трупат във фонд, с който да се започне строеж на подземни и надземни паркинги в София. Дори местата показаха - едното беше на пл. Македония. Разбира се, парите ги хапна чиновническо-милиционерската мафия, а ето че сега се готви ново дране.

...има за това - ГЕНОЦИД !

Аз по принцип съм против синята зона, макар че не живея в центъра. И не защото не ми се плаща. Напротив - ако има удобен, голям паркинг на всяко ключово място, а паркирането по улиците е напълно забранено, ще бъде много по-добре. Така, нито центърът е изчистен от коли, нито ние имаме къде да паркираме. И как това е решение на проблема с многото коли в София?!? По някои улички минаването е направо ад от тъпата синя зона! Направете хубави паркинги навсякъде, махнете тия тъпи сини и пембени зони и това е!

че къде ги тия софянци бе?!?... селяндурите населиха соф'ята а софянци се преселиха в чужбина и в гробищата.... там където живееш значи да си отговорен за това място а не да се чудиш как друг да ти плати сметката за живеене! имало криза и с боклука... дръжки! ако всеки "софянец" си праща боклука по родните места, в софия една кофичка от кисело мляко няма да се хвърля :)))) софянци... :))) те.... :)))

90% от всички постове са пълно безумие и висша форма на простотия ! Абсолютно е резонно таксата за винетки в центъра на града. Ползвнето на кола в зоните, зелени и сини, НЕ е необходимост, а чиста проба гъзария и показност. Минете по Витошка, Раковска или подобни,булеварди, кадето се спира джаста-праста само и само X персона да си купи сутиен. Въобще няма да мрънкам, ами ще си платя винатката, която ми гарантира , че няма да обикалям по 10 обиколки на махалата, а ще спирам почти пред дома си от раз!! Така се спестява и от гориво, пък и малко пешашчка не е лошо за формата.

абе ти луд ли си?! ползването на личен автомобил е абсолютна необходимост за всеки нормален човек друг е вупроса как трябва да се определя размера на таксата за центура и дали да се гарантира място *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Явно не си карал кола в центъра, та дори и в широкия център на София. Ползването на кола там е почти невъзможно и няма друг начин за ограничаване на трафика. Няма да ти падне далака, ако ползваш метро, колело или да си размърдаш телесата малко !

Е те тва е проблема че никой не ти гарантира че ще паркираш пред дома си. Можеш да паркираш безплатно в някакъв район, и пак ще ти се наложи да обикаляш като гламав и после да вървиш и пеш до жилището си, а като гледам големината на районите може и 10 мин да си ходиш пеш, и за цялото удоволствие бум 100-150 кинта, а ако си платил з аповече от една кола вземаш и джакпота.

А аз пък искам винетни стикери за цяла София - всеки квартал с различен стикер - имаш си кола регистрирана в тази зона - ползваш безплатен паркинг, в другите квартали можеш да паркираш безплатно до 3-4 часа. Не може да имам жилище, кола регистрирана в съответната община да плащам данъци за всичко това и да не мога да паркирам пред дома си, защото е пълно с незаконни гаражи тип "панел" и коли от цяла България.

Аз пък искам, ти да не искаш...а да видим ся кое искане е по - най...

На какво отгоре въвеждат тия зони , да дадат определение ,щото аз а никой неможе да види разлика по отношение на мръсотия,разбити улици ама страшно разбити и т.н. и т.н.Ако не се възпротивиме ще започнат и такса въздух да събират.

На бедните хора от центъра, които реват, че не бива да плащат като паркират в центъра, мога само да им припомня хубавата поговорка: "Всеки да се простира според чергата си" Като не можете да плащате, ще си оставите колата извън зоната, или си продайте колата и ползвайте обществен транспорт, или се изнесете в прекрасните крайни квартали с безплатно паркиране.

това нали се сещаш как му се вика? А тези дето не понасят братята ....хм роми и те ли да се изнесат някъде си??? Тези такси ги определя общината и лощото е ,че утре може да ти сложи същия тази такса и за "безплатните" в момента квартали .Тогава къде ще предложиш да се изселим???

Ами тогава всички, които оставихте провинцията си отивайте. А ние, които сме тук от поколения в София да плащаме за такива , като теб -селтъци. София се пренасели от коли заради миграцията от провинцията. Стига сте плюли живеещите в центъра, не сме виновни , че нашите баби и дядовци са родени още през 19век в София.

дойде си на думата . А как ще изгониш "селяците" от Люлин, Обеля ,Младост - сподели , че може да свърши работа и с НЕЗАКОННИТЕ ромски гета . Викам първо с тях да се справиш като знаещ и можещ !:)

Кореняци софиянци, селяните ви били виновни за пренаселването на София !? Абе алоо, ако я нямаше тая миграция дали София щеше да е най-проспериращия град в България. Малко се замислете ! Та нали точно тези "селяни" поддържат наемите високи, правят оборот на магазините и всичко останало. Ако нямаше такъв наплив към София, града нямаше да се развива толкова бързо - имам предвид най-вече многото работни места, които се създават. Не е редно като си 4то поколение Софиянец да си богопомазан и да няма нужда да работиш защото даваш под наем 2 апартамента на починалите си баби. А хората от провинцията започват от НУЛАТА след като завършат университет в София - теглят ипотечни кредити , живеят под наем. Според мен е напълно справедливо да има такъв винетен стикер. В цяла Европа е така.

Това,че си просто и злобно българче си личи по изказването ти

На това положение сме, защото има такива озлобени и дребнави хорица като теб.Никога за нищо не сме единни и затова ни тъпчат.Явно принципът ти е "Не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е зле".Боже колко боклук има в тази страна и въпреки,че живеещите в центъра плащат най-големи такси за боклук явно не са изчистени всички

Това е пълно безобразие и рекет спрямо хората, живеещи в центъра.Защо след като плащаве по-високи данъци да не паркираме през домовете си? С какво сме по-различни от хората, живеещи в кварталите?Това е дискриминация.И защо ако искаш да си закупиш талон трябва да представиш бележка за платен ток, вода и данък ?Това,че госпожа Учителката е пионка е ясно, но поне някой малко по-компетентен да я съветва.

Абсолютно си права другарко Димитрова. И аз не разбирам защо ти е по-висока данъчната оценка от един прекрасен панелен апартамент в Обеля и респективно ти е по-висок данъка? Защо е този ПРОИЗВОЛ. Трябва данъка, респективно данъчната оценка и цената на жилището Ви да бъде свалено до нивата на това в Обеля. Колко всичко ще бъде по-прекрасно нали. Ще може всеки да си купи жилище в центъра и да паркира Запорожците си безплатно.

къде прочете в поста и нещо за данъците на апартамента та коментираш тях? И защо трябва да отиде да живее в Обеля ако иска да паркира колата си пред дома си или в гаража без да я рекетира общината с НЕНОРМАЛНО високи суми ?

Първо апартамента ми на наследствен, второ никога не съм била другарка и не смятам,че трябва да има разделение между гражданите на София на териториален принцип.Жалкото е,че отношение като твоето отново показва,че ние ще се изядем помежду си, защото има злобни и прости хорица.

И не само спрямо хората в центъра, но и към всички, които живеят и работят в София, а и в другите градове. 1. В момента се премълчава, че се планира въвеждане и на жълта зона, т.е. паркирането ще стане платено за всички. Обаче достъпни като цена паркинги не са построени с парите, които се събират вече толкова години. 2. Инфраструктурата на града е под всякаква критика и от точка А до точка Б много често единственият удобен начин да стигнеш е с автомобил. 3. Извънградските връзки до много населени места са проблем, отново автомобилът се явява необходимост. Т.е. не са създадени нормални условия за живот и придвижване без личен автомобил, но притежаването му се облага многократно посредством: акциз, данък за автомобил, винетка. Сега искат за заплащаме и синя зона на цени, които нямат нищо общо с покупателната способност на средния българин. Това не е нищо друго, освен долен рекет от това правителство, съставено от Главната мутра на Републиката и неговите подгласници. Позор!

живееш там какво ще правиш - с перка като на Крлсон ли ще прелиташ бре?Абсолютно съм против това обирджийство и дискриминация спрямо живеещите там!

след като нямаш 100лв за синя зона, значи и за автомобила нямаш и е редно да ползаваш обществения траннспорт. Всички оръфляци си купихте някакви 20 годишни таралясници, задръстихте центъра, паркирате където ви падне, трошите колчета , пейки и тротоарнин настилки, правени с нашите данъци, и си мислите, че ей така ще ви подкрепим. В рейса и това е, всички проблеми ви се решават.

как разбра ,че точно живущите там са свършили всички тези безобразия? Не е ли в правомощията на полицията да хваща и глобява,наказва и пр. лицата извършващи .... погроми ? Много елементарно мислене имаш да знаеш (((

Аман от глупци и безумници! Скрий се някъде, или по-добре емигрирай!

Разориха икономиката и сега няма приходи за общинския бюджет. Затова съдират кожата на населението с все нови и нови такси и глоби. Вместо да създават заводи. Но не им пука - стига им и това, което успеят да заграбят до края на мандата.

Клети хорица, ама като не искате винетки, не сте задължени да ги купувате... Просто си пускайте стотитнка всеки път като паркирате пред домовете си. И това е вариант... ама то като си поставен пред тежък съдбоносен избор дали да купиш винетка или да продадеш таралясника е много реване на умрело. Заслужавате да ви забранят изобщо да влизате в центъра с коли, пък тогава да ви видиме как ще ревете.

От кога на повишението на цените му се вика ред и законност???

Паркомястото и колата не са някакво конституционно право. Абсолютно нормално е да се плаща такава винетка от живеещите в центъра, сигурен съм, че няма голяма европейска столица, където да не е така. Или си си купил/наел гараж/паркомясто, или си плащаш - или не караш кола.

Напротив хич НЕ е нормално ,защото плащаш данък за гаража . Как така ще искат на ОПРЕДЕЛЕНА група от хора да плащат още веднъж за провото да го ползват? Да ти сложат на теб такъв данък за гаража на вилата пък ще те питам какво мислиш по въпроса !

Който иска да се вози на готино возило и да живее на готино място, ще плаща и ще му плющят ушите. А който няма кинти, марш у панелките и от там на село по нивята да жънете да видите кво е тва "работа". Паразити!

Хм - вдигна се синята зона двойно, вдигнаха се горивата, вдигна се тока, вдигна се парното, вдигна се и водата, вдигнаха се и цените на храните, вдигнаха се задължителните застраховки - а кога овчият ни народ ще се вдигне ? Никога ! Защото явно е съгласен с управлението на герб, при което се задоволяват исканията на монополистите за сметка на обществото ! Чалга, ракия и мутру - това е Бълхария днес !

Всичко се вдига, вярно е. Само едно нещо не ще при мен... Познай от три пъти.

Решението на проблема е много просто - в Центъра се разрешава паркиране единствено и само на живеещите там. За останалите общината (не частни лица!!!) създава паркинги - открити и закрити, подземни, надземни, въздушни и т.н. - и всеки, който не живее в съответните зони паркира там срещу приемливо заплащане. А тези, които живеят в Центъра заплащат паркингите в кварталите, където отиват - на гости, по някаква работа и пр. За тези, които работят във фирма извън Центъра - фирмата им бере грижата за паркинг или такса. Така всички ще са равнопоставени, общината ще спести маса пари от заплатите на търтеите, които сега обикалят улиците за такси и глоби (и които неминуемо ще се увеличат по брой сега със Зелената зона!) и всеки ще си прави сметката как да ходи на работа или за кеф. За идеята не искам пари. Стига ми само тази награда: да каже нявга народът... Кой народ?

казано, другото си е общински терор над живеещите в тази зона!

И аз да кажа какво съм видял по света. Живях няколко години в столицата на Европа. Там почти целия град е синя зона, демек плащаш за да паркираш. Имаш кола и си плащаш за да ползваш синята зона... Е разликата е че плащаш 11 евро за всяка кола която имаш, без лимит и си спираш където намериш място до 4 пресечки от местодомуването по лична карта. Така трябва да е тук, плащаш 11 лева и си паркираш. Какви са тия 150-400 лева. Не живея в центъра но и аз бих отишъл на протест!!!

хахах какжи 11 лежа бе...я отиди в швеицария и виз какви суми дават за паркиране в центъра...и аз живея в центъра и все пак смятам че е редно да се плаща такса и не мисля че е толкова голяма.Продай си апартамента и ходи да живееш в люлин и тогава няма да плащаш и ще има каде да паркираш...:)

по кротко , такива методи не са демократични, а дискриминационни! Това ли е целта , да изселят хората от центъра и да заселят ....Люлин?

Общината продаде всичките си активи, застрои всичкокаквото можеше, а сеха се чуди как да закърпи бюджета.

ДЕТСКИТЕ ДОБАВКИ, СЛЕД КАТО СВЪРШИ МАЙЧИНСТВОТО СЕ ДАВАХА САМО АКО АКО ПОНЕ ЕДИН ОТ РОДИТЕЛИТЕ РАБОТИ, ПОНЕЖЕ СЕ ИЗПЛАЩАХА ЗАЕДНО СЪС ЗАПЛАТАТА.

Тия тъпунгели да бяха оправили първо улиците, после да слагат тия зони. Наскоро боядисаха паветата около нас и една седмица не можеше да се диша от миризмата на боя, ама никой не се сети да оправи дупките.

Верво веее...как може да боядисват с боя де мирише...ако немя немирищеша - дън боядисват...тия от ГЕРБ нищо не разбират от бои

Това на нищо не прилича !!!! само такси и данъци ,а заплатите като ти смъкнат данъците 450.00лв. Голяма гуша за ЦГМобилност и СО.

Както е тръгнало бензин, синя зона, гр.отговорност, камери за скорост, екотакси, тех.преглед, светлини .... Явно искат да ни свалят от колите и да напълнят гр.транспорт, железниците и автобусите както беше преди 1989 г. Колата ще стане отново лукс.

"Избор" е и да се обесиш, когато някой те тормози! Но също е избор да скочиш и да му разбиеш къртуната, нали!