Градският транспорт в София безплатен при смог

Столичният общински съвет прие актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година.

Обратно в новината

Коментари - Градският транспорт в София безплатен при смог | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така е когато огромният град се топли на дърва и въглища.Газът е скъп за българина.Руснаците ни го продават тройно по-скъпо отколкото в западна Европа,а пък за заплатите да не говорим.Пълна комунистическа мизерия!Цяла зима се наслагва пепел,прах,сол и битова мръсотия.Никой не мете,никой не мие.Българинът е свикнал да живее в кочина и да си събува обувките пред вратата като се прибере от къра.

Кметице,тази зима се изпотровихме но не от колите а от въглищата които си закупиха от Перник с ниско качество хората на които им изкарахте електромерите на улицата.

В дните когато замърсяването е в пъти над нормите, дела на колите е под 4%, а в дните с най-голямо замърсяване достига до половин процент. Но Фандъкова се бори с .... колите.

София е постоянно задръстена. Според твоите разсъждения следва, че в такива дни циганите с каруците правят задръстванията.

Натъкнах се на един интересен факт - как обосновават в общината, че колите много замърсявали. Първо, към замърсяването от колите добавят и замърсяването от неизмитите улици предизвикано от вятъра и всичко, което се движи по тях, вкл. и пешеходци, велосипедисти, трамваи, тролеи, детски колички ит.н. Второ, това общо замърсяване приписано на колите се дава като среден процент за годината и така се измества въпроса от големият замърсител - отоплението през зимата, чиито дял също се дава средногодишно, а той е концентриран в най-студените дни - главно през декември и януари.

Докато за замърсяването се говори за автомобили, а не за замърсителите - отоплението през зимата и неизмитите улици през цялата година, няма да дишаме чист въздух в София. Факт!

Смог има само през зимата, когато се започне отопление с какво ли не. Тогава делът на това отопление в общото замърсяване на София достига над 95%, но за него Фандъкова не смее да обели нито дума - нали ще засегне основните си избиратели от гетата.

ГЕРБ в Столичната община са разработили и приели програма за по-голямо замърсяване на въздуха в София, както и за нови ограничения за хората.

Изпушването на една цигара замърсява въздуха с Фини Прахови Частици (ФПЧ) повече, отколкото работещ на празен ход дизелов двигател по Евро 5 или 6. Пешеходците, велосипедистите, трамваите, тролеите и всичко други движещо са не ток, замърсяват въздуха не по-малко от колите, вдигайки ФПЧ от неизмитите улици

Интересно как намалявайки скоростта въздуха ще стане по-чист? Колата ще се движи на по-ниска предавка по-продължително време, ще харчи повече и ще пуши повече.

Всичките "мерки за чистотата на въздуха" в София водят до по-мръсен въздух. Докато не се разбере от всички, че неизмитите улици замърсяват 2-3 пъти повече от колите, както и че в дните с най-голямо замърсяване дела на колите е около половин процент от замърсяването в София, никакви сериозни мерки няма да има и въздуха ще е все така мръсен.

смех! само пълни профани може да си въобразяват че ниската скорост намалява замърсяването - 30км/ч на втора предавка на кви обороти е и колко време ще се влачиш да изминеш разстоянието Х - а за прахта от неизмитите улици нема ли да се сетите - твърдите частици дето ги гълтаме

Всяко увеличение на замърсяването, е намаление за онези в общината дето са измъдрили това ограничение. Няма друго обяснение. При скорост до 30 км/час, двигателят работи много по-замърсяващо, но по-важното е, че задръстванията стават по-големи, а оттам и замърсяването ще се увеличи общо 2-3-4 пъти.

Дааааа бе, сутрин по кое време ще ни съобщават че транспорта е безплатен, за да не си взимаме колите, много интересно. Не че аз не съм с колело, но просто си питам.

Безплатен за 2 лева билетчето! Хайде на избори!

loyola

1. То докато се разбере, че въздуха е замърсен, деня ще е поне преполовил и хората вече ще са отишли на работа. 2. Хибридите и електромобилите мога да си ги позволят само богатите. Обаче ако говорим наистина за облекчения при ниско замърсяване, то колите с газ трябва да са с най-голямо предимство.

А как ще бъдат компенсирани клиентите на ЦГМ, които са си предплатили безплатния за съответните дни градския транспорт чрез абонаментни карти?

Сирените сутрин ще ни оповестяват ли днеска дали безплатно ще се возим:)))))

Поредната тъпня на гербераската трътка....Фандъка като чета се е загрижила за многобройната орда от контрольори да не им стане нещо ако са на работното си място:)))))

Да да, ама не . Щото поради тази причина дигнахте цената на билетите

БРЦК

През лятото основен замърсител са колите и строежите. Решението е безплатен градски транспорт и редовно миене на улиците. Това е. Намаляването на скоростта от 30 на 50 и вдигането на цената на билета за ГТ за точно обратното на решението и задълбочават проблема!!!

Само евтин градски транспорт ще реши въпроса с мръсния въздух.Намалете цената на билета г-жо Фъндъкова.

Абе тя спирки за сянка и подслон от валежи не набави, ще ми търкаля думички. Сега мантрата е "фини прахови частици", защото Европа мисли за тях. Да, отдавна се знае за глобата, надвиснала над нас. Но Фандък няма да преодолее проблема, а ще го задълбочи. Както всичко останало в София...

Време й е на София да спре да расте, за стареенето ще поговорим по-късно.

Имам предплатена карта за цяла година. Редно е да ми върнат парите за дните с безплатен транспорт, тъй като смогът се образува не по моя вина. По-успешно ще се справяме, ако общината мие улиците редовно и градският транспорт е на кратки интервали, а не в пиков час да чакаме по15-20-35-50 минути едно превозно средство. За нищожни разстояния ползваме по 2-3 превозни средства - маршрутите да се съобразят с посоките на пътниците.

В СОС са пълни малоумници! Зорлем карат хората да се качват на колите, като направиха билета 1,60! При условие, че с колата едно ходене до работа ми излиза 40 стотинки! Освен това не ми мирише на цигани, клошари и пр. маргинали! Как ще ме убедят да се кача на градския траспорт, питам аз?

най добре в колата и със нанофилтър на климатикито.... че отвън верно е зле ... като във пустинна буря....поемаш въздух и плюеш пепеляк...

Невероятна новина! Само да знаете-те циганите са в смог постоянно!

пълен цирк! Високи нива на праха са от 27 г. щото не се мият улиците бе тъпаци!Виждате ли в София ква свинщина е и то центъра! Кварталите ужъсссс.Не се правете на луди общинари.

Дали тази жена (не мога да я нарека кмет) е наясно как се решават тези въпроси. Първо тази кукундрела увеличила цена на билета и масово хора седнаха по колите, други купили карти. Значи сега тези които купиха карти ще плащат за тези които се движат в колите и сегиз -тогиз бесплатно ще ползват градски транспорт? Така се наказват редовните пътници на градски транспорт. А не е ли по-добре тъпата и проста даскалица да помисли за увеличаване на данъка за стара кола и намаляване на нова. За да спрат трошки от движение. Наказание за мръсен въздух трябва да понесат граждане със старите коли , а не сме ние - ползватели на градски транспорт. но тя както винаги започва със задника нагоре. Прост, по-прост, най-прост, Фъндъкова.

Абсолютно съгласен. Вдигането на цената на билетчето беше най-голямата "управленска" простотия, която някой може да сътвори в София. В нормалните столици масовият транспорт поевтинява и се стимулират екологичните начини за превоз, тука гледаме как да улесним колите. Пример е ПОРЕДНАТА простотия с копчетата по светофарите, създадени с цел да се затрудняват пешеходците. Няма по-малоумни от управляващите София - НЯМА!

Благодаря за подкрепа. Още едно много просто за чист въздух. Преди 1 месец тази "дама" се биеше в гърдите по всички телевизии "Започвам пролетно измиване на улици" . Дали някой знае - да не би Фъндъкова страда от амнезия? Защото дотук аз въобще не успях да видя нито една кола за миене на улици. Градът е мръсен ,прашен, циганки вдигат прах , а не метат точно когато хората тръгнат на работа - пристигаме на работно място прашни. Дали Фъндъкова сама ползва градски транспорт? Като кметовете в Белгия, Холандия? Или това е под нейното достойнство?

Дори и по едно "кисело мляко " трябва да ВИ дават..

Браво!А какво правим с прахоляка по улиците?В центъра е около 1-2 сантиметра,а извън него много повече.Кога ще метем и мием,бе общинарчета и кметчета?

дигнете цените на градския транспорт.... нали така решавате проблемите.... с дигане на цените, а после с парите ще копувате бели дробове...

И как точно ще се информират гражданите, мен също ме интересува този въпрос?!? Или пак всичко ще остане в сферата на пожеланията? А, какво стана с цената на билета, нали я обявиха за незаконна?

Коя цена тази или предишната!?:) Няма да се плашиш, щом нашите се на власт, все някоя инстанция ще стигне до извода, че всичко е точно.

как ще се информират гражданите,че има смог? ако в един квартал има, а в другия няма? (има смог в Младост, но в Надежда е ОК?)

30км/ч?! А зверското задърстване, което ще се образува ежедневно - по-малко ли ще замърсява?! Вие изсечете всички дървета в столицата и Витоша, пък после ревете, че въдухът бил леш

Така от сега да е ясно. ГоУфУ нема го сменя за нищо, само щото ми обещават безплатно паркиране. Второ, баце да се вози с простолюдието в автобуса??? Отново нема да стане. И трето, тва с 30км, да си имаме уважение. ГоУфУ е чипосан с избушен катализатор и фъргя чернилка зад себе си на ужасТ ама и върви на бургия и некакси 30км само на изключен двигател е възможно.

Ама не може да има смог откакто затвориха "Кремиковци" и го продадоха за скрап!

Мокрят, поливат водата вместо да мият истински улиците, уж, за да измият прахта, а тя отново литва след изсъхването... А си плащаме солидните такси на чистотата!

Демек всеки ден, освен по големите празници с по няколко почивни дни, коагато парвенютата и провинциалистите се изнасят по села и паланки, чужди и родни!

редовно миене на улиците, за да се отмият финните прахови частици напоени с олово и др. вредни вещества, изхвърляни от колите! По документи сигурно улиците се мият редовно, но нашата не е мита от години! Ограничаването на скоростта води до по-голямо замърсяване, това е доказано отдавна. За това ли увеличиха цените на транспорта, от грижа за въздуха!

В момента без това половината приходи на градския танспорт са субсидии от общинския и държавния бюджет. Да го направят безплатен, да вдигнат данъците за коли и апартаменти. Всички нормални хора ще започнат да се возят на градксия транспорт и положението поне малко ще се оправи и с въздуха и със задръстванията. А сега уж щял да бъде уж безплатен транспорта, ама при какви точно условия, кой ще решава, как ще се съобщава на населението... пак само празни приказки и мерки които реално са неприложими.

Продавам конь оборудван с маска и екотоалетна отзад. Девисът на фирмичката ми "фирма" е: "Купете ми конете, от смога се спасете"!

Над София никога не е имало и няма да има смог. Гарантирано от ГЕРБ, така че...

До всеки един строеж са тонове финни частици. Миенето на камиони е формално, от под завивките на камионите се сипе пръст. Асфалта се разбива от техниката до грунт. Ама инспектората си получава редовните вноски и всичко за тях е наред!!!

А ние - простите люде по какъв начин ще разбираме, че днес е завишено нивото и може да не дупчим билет от 1,60? Някой от СО може би ще ни пуска смс-си сутрин за събуждане?

Информацията ще се публикува в държавен вестник на следващият ден :)

Шъ пиши у феисибукуто и вайбърето, за пенсионерите с радиоточките, че го казват по програма хоризонт.

сутрин около 8 ще пускат сирените със сигнал ГАЗ

А ако съм с карта?

Завеждаш дело срещу ЦГМ. Съдът постановява да ти върнат 10 ст. с ДДС, плюс инфлационния индекс и то бързо - след 10 години.

Това като замазване и прах в очите заради "нашите" фирми, които ще се уредят ли е??? Компенсация някаква ли, че да си траем за фирмичките??? Ех, др. Фандъкова, по-голям тъпизъм от това и като даскал едва ли ще измислиш! Сега остава да видим как набързо смог-ът в София ще започне да се появява все по-рядко и по-рядко, а той всъщност си е все над града. А намерихте ли фирми, които да са готови да измерват и доказват наличието на все по-чист въздух над столицата, че зер и на тях трябва да им се плаща?

А на тези който са си купили карти ще им връщат ли от парите за дните който са безплатни ?

БРЦК

В зимните месеци когато е най-тежко положението ГТ да е безплатен. Според мен даже целогодишно трябва да е безплатен ГТ. А това с ограничението на 30км е пълна тъпотия. Точно обратното трявва да е = колите замърсяват най-много на ниските предавки и скорости. Примерно от 0 до 20 и над 100км/ч.

точно си го написал.... вместо колите да бръмчат с 30 което е най лошия вариянт по добре раздайте противогази от гражданска защита...

Аз си купих колело да ходя в БИЗНЕС парка на работа с него, и ми е доста тръдно..... за съжаление

То в това жалко подобие на град всичко е гадно, защо и въздуха да прави изключение?

Качете се на Витоша и кажете дали няма смог.