Вдигат данък сгради на хиляди софиянци

Ново зониране на София ще вдигне данък сгради и такса смет догодина за десетки хиляди столичани, става ясно от предложение на зам.-кмета Минко Герджиков.

Обратно в новината

Коментари - Вдигат данък сгради на хиляди софиянци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В "Дружба-1" бл.84, също са вдигнали данъците и никой не знае защо.Докога без да се уведомява и обяснява ще ни изненадва кметството. Кметът е втори мандат, а какво направил - нищо.Само боклуци, навсякъде мърсотия. Около магазин "Европа" и 108-мо училище, има ли инспектори, които да видят каква кочина е. Оправданието за липса на пари не е актуално.По- лош кмет не сме имали.

Какъв е критерият за преместване от една в друга зона. Вероятно селЕндурски, защото селянин като Герджиков и фънди могат да го измислят. В кв. Кривата река няма супер, хипер и т.н маркети, няма метро, няма кино, театри, не е наблизо цирк СГО,няма къде да паркираш, заради тъпите селЕндури, които идват да се лекуват от ГЪРБавата здравна рИформа. Фънди на Дунав мост!

Arsonn

Хубаво управляващите вдигат сега И данъците, че малко плащаме на тази държава под каква ли не форма, НО големият въпрос е. С тази безработица и нива на заплатите, кой и как ще плаща ??? В един момент няма значение дали ще умреш от мизерия или от куршум сваляйки правителството.

ТОВА СА ПРЕСТЪПНИЦИ.

Няколко хиляди души избиратели по малко за ГЕРБ. ЧЕСТИТО!! Чий агент е ГЕРДЖКОВ-помислете.Не е труден отговора

Знае ли зам.кмета ,че хората живещи в кварталите под Витоша плащат по 250-300 лв.средно годишно са почистване на септични ями.И защо трябва да се вдигат данъците на квартали в които няма изградена инфраструктура, няма държавни инвестиции,а не се вдигнат данъците на прищълците от провинциата от квартал Младост например които се ползуват с много екстри-метро,инфраструктура.

Квартал Княжево има инфраструктура на гето, но общината ще накаже жители на квартала с вдигане на данъците,защото протетираха срещу строителството в боровата гора.

Здравейте, алармирам в един от най-актуалните форуми, за един Проблем ,който случайно открих, но ще касае хиляди фирми , които имат имоти и са ги декларирали както беше изискването до 1 юли 2010 чрез Декларация по чл.14 по ЗМДТ. Какво беше учудването ми когато разбрах,че имота на фирмата 90кв.м. в който работя, а той е офис като предназначение има четири пъти по-висока данъчна оценка от това което по балансова стойност от преди пет години. И Ако до сега сме плащали по 600 лв. данък сгради и такса смет сега ще плащаме по 2400 лв. !!! и то забележи за офис,който почти не изхвърля боклук или ако се сравни с едно семейство изхвърля поне три пъти по-малко.Става на въпрос за панелен квартал на София , не за центъра. Това дали не е отново рекет на държавата/общината? Това дали отново не е обяснение защо фирмите предпочитат да са в сивата икономика,защото държавата все ги изненадва отзад с нещо неочаквано. Забележете фирмите още не подозират за новите си данъчни оценки. А оценката е дори по-висока от пазарната,защото сега е криза и имотите са вече далеч под нивата си от преди две години. Предполагам,че използваните методики са от преди години или пък направо са си сгрешени. Сега от 1 януари ще се взима вече по-високата оценка между отчетната и данъчната и така фирмите ще установят когато отидат да си плащат данъците, че изведнъж ще платят четири пъти по-високи стойности. Честито ново ограбване на белия бизнес!

А сега си признайте колко от вас имат незаконни балкони? Колко от вас са ги декларирали в данъчното и са си увеличили данъчните оценки след новите допълнителни 5-10 кв.м. жилищни площи? Колко от вас са си декларирали санираните фасади също увеличаващи вашите данъчни оценки? Сега разбирате ли какво и е на общината и как се опитва да дърпа пари поне от изрядните тези които са си декларирали нещата! Докога законите ще удрят само по честните, по белия бизнес и по изрядните хора?

Не сте ли запознати че балконите влизат в оценката на апартаментите. Санирането не се прави за да се увеличава данъчната оценка а защото един апартамент на 30 години има нужда да се постегне за да ни върши работа още поради липса на друга възможност. Но явно пипето ви е толкова щом можете да пишете непроверени неща да не кажа друга дума

Санирането, т.к. нареченото усвояване на балкони с което се увеличава реалната жилищна площ на апартамента,както и поставянето на нови дограми води до увеличение на данъчната оценка на апартамента и това трябва по закон да си го декларирате чрез Декларация по чл. 14 от ЗМДТ. Иначе сте незаконен и нередовен платец на данъци!

те друго не правят. пиар и то фалшиф и събират пари.

Как е възможно при и сега високите ни данъци да ги повишават още ,не е нормално в центъра където цените са много по високи на жилища да се плаща по малко отколкото в Бояна , плюс това в Бояна има много нови жил кооперации ,който не са баровските къщи и резиденции . Може да има някаква логика да се увеличат данъците но на тези къщи а не на апартаменти които струват много по малко от тези в центъра .Правителството за което и аз съм гласувала трябваше да избере варианта на данък лукс а не всички под ножа .Сега плащам за апартамент 160м2 -1300лв а за апартамент в центъра на супер локация с много по висока цена 154м2 -800лв . Това норамално ли е ?

Това решение на столичната община е неправилно,тъй като инвестициите в тези квартали са нищожни.Живея в квартал Княжево на 2 преки от булевард Цар Борис,та ние нямаме улици,тротоари,фекалните води се изливат директно по улиците.Инфраструктурата ни е срам за една европейска държава.На какво основание ще ни дига данъците общината?Кварталите в София,които се смятат за непрестижни се радват на метро и се благоустрояват,а ние в Княжево живеем при феодални условия.Считам,че това е цинизъм от страна на столична община.

Като стане дума за плащане се скъсахте да ревете колко е зле положението! Защо се продават за баснословни цени имотите в отвратителните условия? Логично е щом притежаваш имот, чиято пазарна цена е половин милион лева да се иска от общината данък поне 1000 лева!

http://sofia.dir.bg/2010/12/01/news7538106.html при 2 500 000 лв. за ремонт на една трамвайна мотриса МАЛКО е това вдигане на данъците !!!

Вечния Герджиков в нова светлина

Сега гледах по Господари на Ефира как общинари и то предимно от ГЕРБ грубо нарушават ЗДвП! И същите тези ще измислят правилата и наредбите, които да спазваме ние, ли? Абсолютно безобразие! Нищо не се е променило от комунизма! Нищо. Власт имащите са над законите а глупаците работят.

ГРАЖДАНИНО-ТИ ГЛАСУВА ЛИ ЗА ГЕРДЖИКОВ ИЛИ НЕ ЗНАЕШ ЗА КОГО ГЛАСУВАШ?? ТОВА ТИ СЕ ПАДА АКО НЕ СИ ОТВАРЯШ ОЧИТЕ В БЪДЕЩЕ.

С АБСОЛЮТНО Фсичко съм съгласен, но защо данък смет се плаща върху стойността на имота? 9 човека в гасониера генерират 9 пъти повече боклук от 3 души в 1 тристаен! Защо е тази невероятна простотия, останала от време оно!

вие кво искате ве.да не плащате данаци ли .в щатите се плаща .ток студена вода топла вода гас .даже се плаща отделно за отпадаци боклук и отгоре се плаща колко тоалетни имаш се плаща ехтра за вода.вие кво си мислите .живеъете гласувате за прости управници сега ревете.така ви се пада.друг пат преди да гласувате помислете малко и тогава гласувате.честито да ви е герб.

Това предложение е чисто престъпление на фона на мърсотията, разораните улички, потрошените и заети от коли тротоари. Малките улички не са чистени, мити или преасфалтирани от 20 години. Онзи ден гледам как от отворените кофи вятъра изсмуква боклуци и ги захвърля по клоните на дърветата. Дивях се в каква държава живея. Но за сметка на това всяка година се говори кой данък да се вдигне или такса смет. Да не говорим колко пъти поскъпна цената на билета за ГТ! Стана колкото е в Гърция - 0,50 евро, но там рейсовете са нови! Затова ли ГЕРБ си измислиха и гласуваха специален кодекс? За да нямат право хората да избират кой да ги представлява, а да гласуват за партия и в нея всякаква паплач да влиза? Аз не съм гласувал за Герджиков! А изборите за Фандъкова се проведоха при прозиращи бюлетини, които нарушават тайния вот и това е нарушение на Конституцията. ГЕРБ все по престъпен начин ли смята да управлява?

Пропуснах да обясня, че от тези 20 години 8 Борисов беше кмет, а сега 4 години Фандъкова!

Зона Б-5 влиза в първа група, мамка ви, някой от вас виждал ли е на какво прилича вече кварталът?????? И най-вече, легендарният ни басей на 30то учелеще, уроди мръсни..

А на всички познати разправяте как живеете в центъра до Мола, нали?

БОЙКО БОРИСОВ И СИМЕИОН ДЯНКОВ КАЗАХА ЧЕ НЯМА ДА УВЕЛИЧАВАТ ДАНЪЦИТЕ ПРЕДИ ЕДИН МЕСЕЦ !!!!!!!!! Да ние е честито герберското управление

БРАВО! БРАВО! БРАВО!

Някой от общината задавал ли си е въпроса на какви безумни затруднения са подложени хората живеещи в центъра! Търпят мръсотията по улиците, която се прави от селяните, които си вадят хляба в нашия град и си хвърлят боклуците кадето им падне, а циганките - ромките, които уж чистят, по цяла сутрин пушат цигари и люпят семки пред входа ми, плащам на общината без да имам осигурена възможност да паркирам, нощем не може да се почива, защото бандитите си правят родео по моята улица, търпим чалгата на таксииджиите и думкането от колите на тъпанарите-комплексари от крайните квартали! И за всичко това ще ми дигнат данъците! А общината какво направи с парите от моите данъци? Някой да е дал отчет до сега!? Фандъкова се разхожда с джипа, а не знае какво е да ползваш градския транспорт! И за всичко това ще вдигнат данъците, само защото прадядо ми е купил земя в центъра! Трябва да ни се плащат обезщетения, а не да се чудят как да ни изгонят!

Добре, че си се писал "столичанин", а не "софиянец". Обикновено на селтаците много им пречи шума и мърсотията в центъра. Явно дядо ти се е домъкнал с каруцата 1944г. пратили са собственика на имота в Скравена и са се намъкнали наготово. Така ставаха "столичани".

До кога ще с плаща коренно различен данък за едни и същи по големина апартаменти в кооперация.Когато попитах в данъчната служба, отговора беше че хората били излъгали тогава, когато се подаваха масово жилищните данъчни декларации, а който не е лъгал да си носи последствията.

Фандъкова да види кратерите на ул.Планинец и цар Борис и тогава да говори и къде са интелегентните светофари на Бойко.За ГЕРБ повече нито глас и не само аз мисля така.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА МИНКО?! ТОЗИ МИНКО, ОТ ВРЕМЕТО НА СОФИЯНСКИ С НЕЯСНО МИНАЛО И ДО ДЕН ДНЕШЕН СОФИЯ С ВЕЧНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ, КОРУПЦИЯ КАТО ЗА СВЕТОВНО И С ЛИПСА НА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА.

За сетен път Фандъкова се прави на балама . Предишният път беше когато прехвърлиха ТОПЛОФИКАЦИЯ , малко след това захвърчаха бележки от съдия-изпълнител на всякъде из София . Вальо Топлото не е в затвора нито му е изпращан съдия-изпълнител , но хората ги осъдиха и отново натрупаха дългове . Фандъкова стига с тези номера нищо не минава без намесата на кмета . И браво за данък-колиба нали пък няма данък-лукс

До Петърчо: Не знам защо си се объркал, че сега данък сгради е нисък. Въпроса е, че по време на криза не следва да се увеличават ставки с 45%, след като всички други тегоби са на гърба на населението - увеличен ток, парно, бензин, газ, данъчни комисиони и т.н., а няма увеличение нито на пенсии, нито на заплати, нито на нищо. А да си чувал, че в Германия нямаш право да местиш пари от едно перо в бюджета за друго - например от здравеопазване за плащане на тютюнопроизводители се носи наказателна отговорност. Ще го кажеш ли на управляващите, когато от общината ти вземат парите, за да запушат някое свое перо?

И какво значи да ми е опечен акъла?Да гласувам за твоите комунисти?Никога!

Това ще вдигне и данък смет! Ми разбира се, това е номера и ченгето Герджиков си го казва в прав текст - да си разделим едни милиони, а народа кучета го ял! Нали паднаха цените на имотите драстично, щеше да има GPS и контрол на извозването и чистенето, по-чиста София, по-ниски и справедливи данъци и какво стана? Както преди, та и по-лошо! Мони Ментата- вервайте ми не се изложи с охранителя си и отново ни излъгаха за всичко!

Нямам нищо против данъците - във всички държави е така, но когато има такова диференциране на нацията както е при нас 5:95% богати /бедни, по справедливо е да се видят какви са имотите, а не къде се намират. Както и тези "скрити" богаташи, които така и не си узаконяват с акт 16 построеното, за да не плащат данъци - тях подгонете! Ако проблемът е в приходната част на общината - да вземе да се отърси от всички излишни структури и да си даде "скъпоценните" имоти на на партии и измислени такива, а на хора правещи някакъв бизнес. Ако искате да видите как се "стопанисва " общинска собственост - идете в община "Оборище" -срещу център "Лия" и вижте в какво се е превърнал бившият клуб, който уж е отдаден под наем на ЕВРОРОМА. Нито ром, нито еврором се мярка от три години, а помещението се разпада от ден на ден. Колко ли стотици хиляди такива обекти се държат "под масата" са комисионерите от общините.? Ето там са ви резервите, а не сред и без това "изстискан" гражданин.

Герджиков е железен. Що кметове се смениха, неговото все не се губи. И София си стои все такава - кал до шия, боклуци и помияри. Евала! П.С. И за всичко сме си виновни ние "софиянци", които търпим.

"Не знам защо пищите!? Как си представяте държава без данъци?? ... не съм от ГЕРБ, просто съм обективен," Петърчо, ти да не си Цветелина Борославова! Давайте гербери, след данък "колиба" и вдигане на данък сгради чакам данък "въздух" и данък "WС" и всичко да минава задължително през СИбанк иначи право при Цецо-шестака!

Виж това за "WC" е добра идея! Не се бях сетил. Щото "WC"-тата са доста повече от апартаментите и къщите и сега пресмятам колко пара ще прибера. ПП: Ще се плаща като допълнение към данък "сгради" и "колиби".

Нещо хубаво да ви се е случило в последните 20 години, с изключение на емиграцията-вашата или на децата ви?

От в."Сега" .. И всичко това на фона на абсолютен двоен аршин - изплатени бяха страшно много пари от стари отпуски на бившия зам. социален министър и настоящ шеф на НОИ Христина Митрева. А в Столичната община грубо бе погазен законът - служители бяха уволнени за ден и после пак назначени, само за да им се плати за натрупаните дни. Така се облагодетелстваха хора, посъбрали отпуск по времето, когато кмет бе не кой да е, а настоящият премиер Бойко Борисов

БОЙКООООООООТ , НАРОДЕ , БОЙКООООООТ . НИКОЙ ЗА НИЩО ДА НЕ СИ ПЛАЩА В ТАЯ ДЪРЖАВА . САМО ТАКА ,НЯМА ДА ПЪЛНИМ ГУШИТЕ НА ГЕРБЕРСКИТЕ ОБЩИНАРИ И ПРАВИТЕЛСТВО . ХАЙДЕ НАРОДЕЕЕ , ИЗЛЕЗ НА УЛИЦИТЕ , ПРЕД ПАРЛАМЕНТА , ДОКАЖИ , ЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИШ ДА ТЕ ТЪПЧАТ РАЗНИ НЕОБРАЗОВАНИ АЛЧНИ ТЕРБЕРСКИ МИЖЕТУРКИ .ВСЕКИ ДЕН ПРЕД ПАРЛАМЕНТА . ДОЛУ ГЕРБ , ДОЛУ ПРОДАЖНАТА И НЕКАДЪРНА ПАСМИНА ОТ БИВШИ , НЕРЕЯЛИЗИРАЛИ СЕ КОМУНИСТИ .НАРОДЕЕЕ , НАПРЕД....дире ,напред трий коментарите , вие сте царе на цензурата , но вече сме подали сигнал където трябва .

Махнахте триглавата ламя за да дойде стоглавата, в пъти по-корумпирана, по-некадърна, по-алчна, по-лъжлива и по-нагла!

Никой не говори за държава без данъци, но все пак и предизборните лъжи трябва да имат граници! А и аз изкам отчет за изразходваните пари не утре или в другеден (по герберски- никога), а СЕГА. Защо? Защото ще купуваме изтребители за 1 млрд. лв и ще пращаме нови наемници в Афганистан, МВР ще получи 100 млн. лв за ПОДСЛУШВАНЕ, а новата структура БОРКОР ще се шири в луксозна сграда и ще разполага с бюджет за над 16 млн. (за 50-60 души)! Мамицата ви гепреска, колко народ излъгахте!!!

Промяната на зоната на квартал Княжево от 3-та на 2 -ра например е неправилно и неадекватно.Защо не дойде г-н Герджиков да види разбитите улици и фекалиите стичащи се по тях?Може да има супербогати в полите на Витоша,но истината за живеещите хора е следната:климатичните условия са сурови,терените за достъп по къщите стръмни и неподдържани,а през зимата и непроходими.Липсва канализация,газификация,детски градини и търгожски центрове,улиците не са ремонтирани от 30-40 години,тротоари изобщо няма.Жителите на квартала ще бъдат неправомерно ощетени за сметка на жителите на София за които се строи метро и се наливат милиони лева инвестиции.

А защо никой не продава на ниска цена в описаните от теб катакомби? Кажи, Albena!

духайте супата на герберите и Боко и другия път умната нали ??щото иначе много боли ))))какторазбрахте любимият ви Боку няма да ви раздава вазелинец...)))))

Герджиков, нито сме от Банкя и сме придобили банка, което определено трябва да се разследва как чиновник се сдобива с банка. Или пък с чиновническа заплата да сме си купили 6 апаратамента, ама никой да не пита как ги поддържаме и какво сме яли! Така предложенията си ще ги отправяш само за квартал Банкя! В София като падне сняг става непроходимо, ама тогава мустаката ти физиономия я няма никаква!

Да се въведе данък етажност- по-високите етажи с по-голям данък, защото мухите, комарите и мръсния въздух там са по-малко.

Много показателна снимка за центъра на София.Един център ,особено за столица трябва да е с паркове,музеи,фонтани,пешеходни пътеки,скулптури на изкуствата,а не така разхвърлян.Подобни са и всички градове в страната.Презастроени,няма пространство и въздух.Когато пристигат чужденци ,те са свикнали богатите да живеят не в центъра ,а далеч от него.Гледат къщите в покрайнините и питат,това ли са българските богаташи?А в действителност това бяха цигански къщи.Те са почти във всеки град на края.Най красив град е Санкт Петербург.Нашите управници ,полезно е да го посетят и да видят,как се прави инфраструктура.А за данъците,трябва да се дава отчет,къде и за какво са похарчени.Тогава и хората ще са доволни.Ще знаят ,къде отиват парите им.

Боби

Добре, де до тук са 109 коментара. Да допуснем че това са 70-80 души, ако всеки от нас вземе по 10-15 свои приятели и близки и излезем на улицата мисля, че ще има по-голяма полза, отколкото да седим и да си чешем пръстите по форумите. Мисля, че е крайно време вече.... Както каза някъде един умен човек: - От овцата може да се добива, мляко, вълна и кожа, но не и 3-те едновременно. А според моето скромно мнение, те посегнаха вече и на кокалите ни.

На Фандъка и трябват пари за да прави градинки по София. Улиците са непроходими от трапове, уличното осветление е само да хаби ток, тъмно е като ... да не се изказвам къде. На гербаджиите всичките им работи такива. На ден си сменят становищата поне 3 пъти.

За какво използват тези данъци, да си увеличават заплатата! Колко общински съветници и с каква заплата има в т.н. "местен парламент" - или какъв е бюджета за ТРЗ? Бях в офис "Център" и какво видях - нещастни съпартийци намерили си службица покрай новият ТАТО, пушат и клюкарстват по коридирите! В какво състояние са улици и тротоари в центъра? Тази мижитурка Герджиков и даскалката Данче да си ходят от където са дошли - идват избори, да им ритнем канчетата!

Господа, очевидно е, че данъкът не е "данък-смет", а е "данък-дом", по-точно е "данък - жизнено пространство", а още по-точно е "данък управнически произвол".

Не те знам, Петре, кой си и защо ги плещиш такива, но какво ще кажеш за сграда в центъра, строена през.....1897 г.? Ще й вдигаш ли и на нея данъка, а? Значи си просто о......ен! Както и останалите.

НИЕ! КАКВО СЕГА РЕВЕМ? КАТО НЯМАМЕ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ ЩЕ ГЛАДУВАМЕ!

това ще вдигне и данък смет!! не само данък сгради.