17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо кадърните "колеги"на Бойко чакат Бойков да разсекрети компютъра си,за да разберем какво е копирал от НАП???

Нали са знаели за разкритието му от 2017 за министерството на обраованието. Без никакви търсения и разседвания са го посочили и хайде в ареста. Експерти посоиха, че файла, който размахват за доказателство не е от неговия компютър. Хайде да запоне истинското разследване на истинския хакер и поръчителя.

свалил го е на VPS и после за да си го чете удобно си го е шернал по VPN до уиндоуса. Либрето му крашва и файла остава, он го домързява да си провери файловете и сега ще бере ядове. Работата е ясна... чакаме втората партида файлове. На този човек не трябва да му се дава компютър. В момента се заличават доказателства.

оставете момчето на мира.Когато стане фал в държавата винаги намират някой да го топнат.Може да се опитвал нещо да прави от любопитство,но това не значи,че е той търсеният хакер.

скромничиш,и за заплатата и за дюнерите.Малко изказването ти е под въпрос от гледна точка на психологията

Едва ли, той бил пловдивчанин преместил се да живее в софето, и е саму на 20, значи живее на квартира и плаща наем, отделно сметките и транспорта, значи верно не му остава ного. Това за дюнера го вервъм, често съм била в тфа полжение, сама жена разведена, издържах себе си и детето, и много малко оставаше, като платях разходите, ако изоПщо оставаше. Началото е винаги трудно, и ас съм го гладувала, и наеми съм плащала. Ноо ми е познато. Сички си мислът, че ИТ-тата се къпат в пари, но не е точно тека, инфлацията и липсата на реална икономика прави парите буквално невидими и безполезни. Зеро покупателна способноЗ, саму оцелевъш.

М, да добавя нещо, че не е било да имам наиски доходи, като правило, в годините между 1999-2018, не съм имала месечни доходи под 1600лв на месец. Сама жена инджинерка. Работех и кфо да е, само да има. Никога не съм се срамувала да работим. Имала съм дълги периоди време, да работим на 3 работи - една дневна редовна, после нощем технически преводи, и кото докопъм случайно, като единични проекти, дори чистене на входа съм правила в самото начало, когато беше много трудно около 1996-7-98-99 веднага след като се дипломирах. В истинския смисъл на думата работех сичко, което умеех и ми падаше като възможност, не съм отказвала работа. Но това съм ас. Далеч не секи прави тека.

Определено - да беше останала по пловдивско с тоя ужким шеговит изказ. Въпреки, че диалектът ми прилича на западен. А и вероятно си скучаещ трол. Но все пак, наскоро се запознах с хора от пловдивско, които имат малък бизнес и са много щастливи. Не са Убразовани амъ са щастливи.

Този започна като политиците друг му е виновен.Интересно ми става кой ще си прави толкова труд да те натопи? Не е ли по-вероятно да си се помислил за велик и да си проявил немърливост и от там да си оставил следи?

Защо ми се струва, че всичкото това е направено от специалисти от фирми, които сега ще предложат на правителството да оправят кашата и ще гушнат милиони за защитните програми!

Момчето е свалило данните на linux VPS вероятно през TOR, прокси и/или VPN, след което ги е достъпило от домашния си компютър, който е на windows, опитал се е да отвори съответния файл от директория INCORP с libreoffice в windows-а, но понеже файлът е много голям (~180 MB) програмата крашва и оставя неизтрит файлът на linux VPS-а. Всичко това се доказва с анализ на трафичните данни от VPS-a и домашния му компютър, както и достъп до харддисковете му. Той е длъжен да даде достъп до криптираните си харддискове, в противен случай възпрепядства разследването (освен ако не си забрави паролите от стрес, но дори и тогава дисковете може да бъдат декриптирани). Има и още много улики, коити водят към него. Например писанията му в форум xakep.bg. Има и данни за неуважение към етиката на белите хакери по форуми и фейсбук групи.

Браво МВР троле. Спаси честта на чисто голите ни "власти".

нужно ли е да (до)изчакаме обещаната втора партида данни от "хакера", за да погледнеш голата истина в очите? Млади, немърливи и емоционални хора не стават за хакери било то черно-бели или цветни.

На всички е ясно защо не дава паролите за дисковете си. Защото е виновен. Ако беше невинен нямаше да има какво да крие. Но като не ги даде, ще трябва да го пуснат. За съжаление. А 5 милиона потърпевши ще пият по една студена вода.

При добро желание харддисковете могат да бъдат отключени и без помощта на "хакерчето". Хубавото в случая, че работата може да се докаже и без това. Да видим колко големи топки има пишлемето и дали ще пусне и втория пакет от лийка. Мога да се обзаложа, че няма да го пусне, защото в момента има политическа договорка да се маже на макс, за да се размине хем на НАП и министърчето хем на пишлемето. Т.е. истината е ясна, само че страшно неудобна за ВСИЧКИ.

Подкрепям мнението.За мен този се е помислил за много велик, ама е настъпил мотиката.

Абе да не си ти виновния, крадеца нали знаеш какво вика!

защо не е започнал независим одит в НАП. Защо не е запечатано сървърното? Служителите , отговарящи за сигурността на системата имат ли ниво на достъп до класифицирана информация, каквато е. Питам и отговор не чакам. Освен това когато се взимат веществени доказателства като инфомация на компютър, той не се иззема ей тъй а се прави копие на инфото в него и се разпечатва , като притежателят на информацията се подписва че това е наличното съдържание.

Е ти очеквъш от безмозачни плужеци да регистрирът мисловна дейноЗ. Нема да стане, пий една студена вода.

Някой съди ли тези, които знаят ЕГН-тата на хората от "апартаментгейт" и се ровичкат във файловете на Агенцията по вписванията? Въпросът е принципен, не става въпрос дали са от ГЕРБ или БСП. Това не е ли ползване на лични данни, без знанието и съгласието на притежателите им? Защо не ги арестуваха и тях?

Те не ровичкат личните им данни, а документи за сделки, в които са описани тези данни. Освен това са надлежно закрити в разследванията им. Целта е да покажат тези неморални сделки на властимащите, които са готови на всичко! Виж само къде е днес кандидат-президента цецка цачева?! Чул ли си нещо за нея след като тя запази апартамента, въпреки, че призна, че сделката и съвсем не е по закона, ТОЧНО ВЪВ ВРЕМЕТО, когато беше министър на правосъдието!? Запази си апартамента и каза - майната му на министерството! И тази.... искаше да става Президент на всички българи?!

Това не е ровичкане на лични данни, а ПОЛЗВАНЕ на такива без знанието на притежателите. Писах, че не ме интересува дали е Цачева, или Йончева, или настоящият президент, или който и да е. А такива като тези имотни сделки се сключват всеки ден!. Та въпросът е защо няма арестувани за това ползване на чужди лични данни, което, според мен, е престъпление, а не за апартаментите и кой какви сделки е правил.

ученик от търговска гимназия може да е хакер, той самият си казва, че е натопен. Без солидни университетски познания по дисциплини, за които няма да стигнат много редове да изброя, няма как да си. Сега всеки втори се смята за "компютърен специалист".

За да си хакер, не ти трябва университетско образование, трявба ти акъл и явно момчето го има. Даже университетските преподаватели едва ли знаят толкова, колкото това момче.

щом така мислиш. Структурно подредени са примерно така: Висша и дискретна математика, програмиране, телекомуникации. Без да знаеш какво е спектър и скорост на предаване на информацията и от какво зависи, какво е разширение на спектър, моделите, по които се комуникира, рамки, пакети, протоколи, криптиране и алгоритми, знания за ОС Линукс, владеене на английски език и много други, за които не подозираш. За да си спец по тия неща се иска много време да се прочетат само, иска се материална част и връзка с нета. Всичко това се постига с много труд и пари. Айде да не се заяждаме може да има и гении, но самото момче си казва, че е натопено. Разбира се от някой по-компетентен, това казва човекът.

Препоръчвам ти да изгледаш филма за Сноудън. Университетските дисциплини за които не ти стига мястото са висша математика в седем части. Развиват мисленето, но нямат директна връзка с програмирането. Другите дисциплини са на вестникарско ниво.

компютърен специалист се появи. Няма лошо, байхуй.

За да си хакер на ниво ламер не ти трябва нищо освен компютър и няколко свободни програми. Ако обче искаш да си хакер на ниво трябва да знаеш доста за мрежи , пакети , езика C , езика Assembler, разни бази данни, и тн. НО НИЩО ОТ ТОВА НЕ СЕ ПРЕДАВА НА ДОБРО НИВО В УНИВЕРСИТЕТИТЕ. И ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ НАУЧИ ОТ КНИГИ И ИНТЕРНЕТ. ТА ЗАБРАВИ УНИВЕСИТЕТА ДА ТЕ НАПРАВИ ДОБЪР ПРОГРАМИСТ ИЛИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ХАКЕР. :)

С некои уговорки съм съгласна, но с едно не съм - унито дава стандарт за ниво знания, малко или много. Такова нема как да имаш на 20, без (или с малко) еьзици, опит и РЕАЛНИ знания. Той и Илон Мъск развива технологии, ама още не е кацнал на марс, иска време и ресурси, пари и знания, помощ и сътрудници, екипна работа и организация, никой не е превзел света на юруш и на късмет.

20-годишният Кристиян работи като експерт по киберсигурност в „Тад Груп”. Фирмата е регистрирана във Варна на адрес ул. „Осми Приморски полк” Бойков е в компанията от 2017-а година, като го наел лично собственикът - 30-годишният Иван Тодоров. След издънката с изтичането на данни от НАП, фактори от върховете на държавата поканили младежа, възпитаник на Националната търговска гимназия в Пловдив, да започне работа като IT спец в Националната агенция за приходите. Каква била изненадата им, когато Кристиян отвърнал на предложението с въпрос: „Може ли да ми плащате такава заплата, каквато взимам в момента”. "Тад Груп” е филиал на американска компания за киберсигурност. Младият специалист е декларирал 17хил.лв месечен доход.

Виж ако е някоя млада знойна софиянка с големи цици може и такава заплата да му дадат и шеф да го направят!

отвръща на удара, казваш. Точно навреме, след скандала, при който няма виновни държавни институции, но удобно и бързо (за 24 часа) се намира виновника и се потушава "народното недоволство". После ще го освободят тихомълком, но всичко ще е забравено. Дали органите разглеждаът и тази версия ? Дали съзнателно не гонят опашката си ?

17 000 лева МЕСЕЧЕН ДОХОД не го вервъм, само данака върху тоя доход ке го свали на под 10 000 лв ако не и по-малко, не ми се изчислева, но ако е зимал заплата на светло, то е орязана най-малко наполвина. Това първо, а второ - на 20 нема как да говориш езици, ако не си имал ноо сериозна езикова подготовка. Това е само езиковата част на предизвикателството. Без език (езици) текава заплата зАбрави. Без професионални умения доказано към точно определен професионален стандарт , също. Реалистично, вероятно печели към 3-4 хиляди, може би дори по-малко, като начинаещ, макар на високо ниво. Никой не дава старт на кариера без да види стандарт и доказани умения. Тука се поуляхте малко с легендите градски.

Какво се хванаха всички за това момче. Даже да е виновен (в което се съмнявам) , не мога да разбера къв ви е проблема с данните? ЕГН тата висяха на стените преди избори на всяка секция (Три имеа и ЕГН). Освен това сега толкова много се ползват социалните мрежи че там има всичко. Голям праз че не знаех до сега комшията колко пари има а сега знам и кво ? Как смятате че с тези данни се купуват имото или се точат банкови сметки ? АМИ НИКАК !!!!. Трябват подписи на място или цифриви. И в дварат случая трябва да има или човек в съответната институция или някой да си рискува цифровиа подис със паролите. И в двата случая проблема е в трети човек който да извърши престъплението ... дали ще е адвокат или нотариус или банков слъжител все тая, то и сега без тези данни можце да стане понеже гореупоментатите имат достатъчно достъп за да го извършат. Така че не дейте се шашка от медийтните глупусти или НАП-а джийските простотии.

Аз съм убеден, че този младеж е невинен, поради следните причини (нещо като по-малкото зло): Не вярвам на нашите власти и държавни "спецове" с началници Я.К (ГДБОП) и М.К. (И.О.), или тези от НАП, правителство и т.н. Просто мисля, че те не са квалифицирани. След като не могат да опазят данни, най-вече след като сами не разбраха за пробива, как сега за няма 24часа "залофика" момчето. Нали в началото беше от Русия проблема, какво стана... Просто той изглежда като жертва..... ... Но пък и момчето се държи странно - ако си невинен, с голямо гърло ще твърди, че е невинен, ще го повтаря всячески и ще обясни, че е невинен. Той и адвокатите му мълчат, всякаш има нещо. Има нещо, което мирише. Верно, че те адвокатите му казаха, че по закон той е невинен до абсолютното доказване на противното, но от човешка гледна точка, обвинен, арестуван за такова нещо може поне по-подробно да обясни за има-няма 5 мин, че е невинен, а той не говори, което е съмнително... за мен, поне... Иначе, не го познавам момчето, но шом беше успял да пробие МОН преди време, значи е професионалист - евала за което

И хора, не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Има голям шанс много от нас да си патят следващите десет години, заради този теч на данни. Например, сега аз кандидатствам за работа в ИТ фирма, дал съм им CV и евентуално ме викат на интервю. Ами, те, на база само мое име и къде съм работил , имайки публично изтеклия файл, могат 100% да разберат моето здравословно състояние, какви пари взимам и съм взимал, какви имоти имам и така. ... Как да докажа, че не са ме наели заради това, примерно аз им искам едни пари, те казват йок... Аз съм в неравностойно положение пред тях с тази информация..... ДЕ-е-б-ааа!Ѝ!!

Аз също съм сигурен че не е Кристиян.... баба му е!

Както Тиквоча го "набедиха" за премиер с прочетена една книга, така и с прочетена една книга за JAVA и тоя го "набедиха" за хакер.

"Тиквоча" е завършил гимназия със златен медал. Как се завършва гимназия със златен медал по времето на комунизма без нито една прочетена книга? Ти да си виждал на живо някой завършил средно образование по времето на Живков на живо? Аз не съм. Дори аз самият не съм завършил средното си образование със златен медал. Бях пълен отличник но нямах златен медал. Това, че завърших средното си образование с незадоволително поведение заради простите милиционери е отделен въпрос. Смърт на комунизма.

Ти да си виждал на живо някой завършил средно образование по времето на Живков СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ на живо?

А,КЪДЕ е била преподавателка МАЙКА МУ ??? В същата гимназия !!!

Коя гимназия? В Банкя, където майка му е била учителка, а баща му милиционер.При соца хиляди завършваха с отличие и половината от тях получаваха двойка , когато им се тестваха знанията в Университета. Масова практика беше амбициозни родители с посредствени деца да ги пращат да учат при познати , дори в селски училища, да им издадат високи дипломи, да може да пробутат отрочето някъде после, до пожарникар му са стигнали силите.

Оооо това е присъщо в БГ

Кристиян е спокоен, защото знае, че ако не се декриптират дисковете му, съдът е прекалено некомпетентен, за да го осъди.

До сега никъде нищо не съм прочел за дисковете му - но и аз мисля, че е бил той - и ако са криптирани и той не ги показва значи има, какво да крие

Кристияне, идвай си в Пловдив. Заеби ги шопите, помияри са.......

Този въобще да не се прави на невинен. Много удобно да се крие като мишка. Ако е истински мъж да излезе и да каже "аз го направих".

това да не ти е атентата срещу папата бе селянин

kitty2@

Има много книги как да се пазиме и там плтформата9глупости ноняма книга как да се опазиме от ГРОБ.това е чудото на земята хора.

И нещо друго ми стана интересно... Въпросното "хакерче", което е на 20 години вече е ходило да обучава/конслутира ТУРБО СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА ГДБОП!!! Да ме изивините, ама другарят Явор Колев, шефчето с пищова на кръста (той така си носи Колта), ако не може да си обучи служителите, бидейки от преди 2006-та година , най-големият анти-хакер на България - МИ КАКВО ГОВОРИМ!!! Тази светла личност Яворчо е номер 1 по залавяне на детско порно в света, заедно с един там Марковски, който на негов сайт на времето качи детско порно, че да види кой го гледа... ТА - на ГДБОП им бил консултант преди 1-2 години жълтоустият хакер, специалист по секюрити Бойков!!! Ми то това си е жив майтап, клони накъм та*ак!!! Ония, Яворчо, де - те закриваха, откриваха там едни торенти и стана и тогава един голям майтап!!!!

Кристиан не бива да им дава паролите. Толкова компромати ще му набутат, колкото не може и той да се сети.

Докато се вълнуваме от съшитото с бели конци уж изтичане и набеденото хакерче живеещо в една сграда с финансовия министър Бойко и Герп продадоха летище София !

Бас държа че на турците Познах ли ?

Ама ГЕРБ са много интересни хора Хем им е насран задника хем се знаят че са селски пръчки и калинки а се закачат с хакерчето Кво искат ? Ха са почнали да го съдят ха Билд е публикувал колко пари е откраднал Борисов От къде ги е откраднал и в коя банка ги държи С намер на банковата сметка и точната сума с лихвите После даже Ердоган няма да иска да дружи с тях

Не разбирам от ОС, изобщо не съм в час,защото съм от отиващите си,но казуса е повече от актуален за да не се обадя от стобора.Дали е той или не, е 25% от задачката.Защото може да има и други не по малко знаещи от него. Основното е да се разбере кои са типовете,които получават заплати за да осигуряват, ако не невъзможен, то изключително труден достъп до тази информация.Трябва ли да носят наказателна отговорност за това,че със бездействието си са спомогнали за случилото се-цял свят пише за него. Кой ги е назначил на работа и по какви критерии!Някой проверявал ли е дали работят или изобщо ходят на работа. И още един куп въпроси.Поредната илюстрация на простотията при кухите тикви,които обезличават всички можещи и знаещи повече от тях.Няма такава държава!

Никой никаква отговорност не носи - всичко е на принципа правим каквото можем - и няма как да е по друг начин. Гаранция срещу хакване няма.

Шегувате ли се? Каква отговорност? Ако дават наказание за безотговорност, трябва да вкараме в затвора половин България. Безотговорност, алчност, некомпетентност са трите основни х-ки на всеки политик. Искате да вкарате в затвора всички политици?

Оффффффф...Айде стига вече циркове....Иван ли е, Петкан ли е, Крис ли е?...Разбита ли е системата - разбита е...С вас вече се познаваме, драги читатели - по физиономии "Не", но по данни...

Вълшебничето ми пусна ЕГН-то в публичното пространство и сега се прави на ни лук ял ни лук мирисал. Няма виновни, данните били маловажни... за какво беше тази истерия с това GDPR?

Сега всички ще съчувстваме на хакерчето, дето обнародва данните ни и даде шанс на всеки пръдльо да забигатее на чужд гръб.. ...

Смърдели прости... Какви сте вие, колко сте важни, че се депресирате, понеже ЕГН-то ви било излязло някъде??? Ама къде и как - и това не ви е ясно! В момента на другаря Бойко Методиев Борисов след справка в гуглето - не само ЕГН-то му излиза, а и данните на личната карта. Е, ама той, понеже е прост колкото вас (негови думи за един случай) - не може да си представи как НЕ хакер, а някой с ромско съзнание или подсъзнание точно за 5 минути ще регистрира на негово име... фирма! ТА - като не разбирате в момента за какво става дума - мълчете си, чешете си туй и онуй и не дрънкайте глупости, особено в защита на НАП или други държавни лицемери и мародери!

Абе, Вълшебника, давай паролите от криптираните дискове и компютри - ако си чист, ще се види! А така, да мижитуркаш и да твърдиш, че щяло да се види - ако не дадеш паролите, няма как да се види и ще са принудени да те пуснат, и го знаеш!

Поискай си ги от НАП Нали на тях плащаш данъци Нали родната полиция те пази Нали ГЕРБ обещават че ще се развиваш като европеец Хак да ти е европеецо Сега всеки идиот може с фалшив нотариален акт да ти продаде имота и дори да се ожени за жена ти Пък защо не и за тебе Ей тогава със сигурност ще гласуваш все за ГЕРБ

Тая работа смърди, а младежът е бачкал за куките и са се издънили като са направили провокацията с цел да съборят някой министър. И трябва да си понесе последиците. Няма как да ме убедите, че дружество бачка с бопаджиите, бърка в НАП и изведнъж станал бил бял хакер! Хайде де! Бил невинен- глупости! Съвместно с бопаджиите следва да понесат лайната, които изнесоха.

kitty2@

Хакер9хахха -ела в ЦСКА.Мхни се от национална лотария 7777 .Всяка уважаваща се пичка е от ЦСКА.Приет си!!!

Дръж се Момче с тебе сме.

Абсолютно нагласена работа ! Има начин да се промени дата на даден файл. най простия начин е DC++ Логни се в 2 хъба. Сваления файл ( файла с данни на НАП) го сподели с програмата дц++... после го изтегли с друг подобен клиент и вече файла е с нова дата, различна от истинското сваляне... и истинските логове.. Откакто ползвам линукс забравих за сините WIN екрани за грешки.

Пишех на Assembler, нещоо да споделиш? Помниш ли ме Смехурко?

Не знам но синия екран за грепкоиотдавна не съм го виждал

Случва се но много много много рядко - не е като на по-старите уиндоуси.

.... визуално му личи, че е адски умен. Не вярвам изобщо нито да докажат, че е той, нито пък да опровергаят, че е той.

да мисля, че има руССка нишко тук - ако не пряко, то косвено. "хакването, което според мен си е чисто изтичане , т.е. вътрешен човек е в играта, от километри личи, че Политическо. В много интересен времеви прозорец стана - на пресечката на ключови вътрешни и външни събития ...

Пишех си ги под DOS, тоя е аматьор.

Пишеше на Assembler. Лично го познавах, беше ВЕЛИК!

познавал си ти...

Адвокатите на Кристиян .Часове наред в ГДБОП са притискали Кристиян да се признае за виновен и то без присъствието на адвокат. Ако в полициятa имат доказателства срещу него, защо ще го правят? Обвинението е от 4 реда, в които няма нищо. Някой го е натопил.Пише в други новини.

До ИСТИНСКИЯ хакер : Уважаеми и прелюбезни хакерю , Всички ние виждаме и високо ценим Вашите наистина неоспорими ГЕНИАЛНИ способности ! Вие вече доказахте себе си , но освен това доказахте и , че от експертите на властта " И ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ " не става ! ( край на цитата ). Сега , ние невинните бачкери и потърпевши , имаме към Вас една молба ... Хакнете Офшорните сметки на властта , и ги пуснете в мрежата ! ( може и да ги продадете ако искате ) . Нека всички да видят , че докато ни баламосват с н'Екви си там апартаменчета , някои Държавни служители и партийци , са в състояние да си купят ЦЕЛИ КВАРТАЛИ !!! Ха тогава да видим к"ви ще ги смучат Пацо Терасите и тем подобните им клоуни ! Само така , ние ще си получим своето обезщетение ... И удовлетворение !

Подкрепям.

Всичко зависи от това какво ще намерят на неговия личен компютър/лаптоп или сървър който е използвал . Доколкото разбрах не си е казал паролите и разследващите едва ли са влезнали да разгледат какво има като съдържание особено ако е линукс ОС. Единственото спасение за младежа е да е криптирал директорията ако има уличаващи го данни , в противен случай ще преместят хардовете на друга машина и ще изгори..

Криптират българските "есперти" и българките "хакери". Аматьорите си купват SSD чипсета на което си има хардуерно самокриптиране. Слагат му на това ССД парола и не се занимават с глупоти. Ма това простите селяни. Професионалистите..... са друга бира. Като цяло и аз не бих казал паролата на следователите, щото после току виж на диска ми се появили мноо неща дет не съм ги записвал. Но пред съда и в мое присъствие ако някой иска да разгледа диска..... без проблем.

Ще си признаеш , че си написал "Под игото".

Ссд криптирането за което говориш е по несигурно от софтуерното криптиране, последно Самсунг имаха уязвимости в имплементацията

Остави го да се мисли за голем - не ни пречи

ZDNet: Откраднатата база данни на НАП се споделя в хакерски уебсайтове Линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакера и търговеца на данни с псевдоним Instakilla. Смята се, че той действа извън пределите на България Базата данни на Националната агенция за приходите, която изтече в интернет, се споделя свободно в хакерски уебсайтове. Това докладва онлайн изданието Zero Daily News, позовавайки се на свои източници от разузнавателни общности, предава Агенция „Фокус“. Линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакера и търговеца на данни с псевдоним Instakilla. Смята се, че той действа извън пределите на България. От ZDNet са получили достъп до базата данни и са потвърдили нейната автентичност. Тя е същата като изпратената на българските медии през уикенда. Базата данни съдържа 57 папки, а общият й обем възлиза на 10,7GB. Тя вкючва лични и финансови данни, включително персонална идентификационна информация, данъчна информация, чиито източници са НАП и други правителствени организации. Instakilla, търговецът на данни, споделил базата данни публично, отказва да коментира. Това лице е споделяло данни от години. В миналото то е предлагало данни, принадлежащи на гейминг форуми, както и хиляди селфита на българи, показващи личните си карти на камерата с цел идентификация. Остаряла версия на сайта на Instakilla, която преди години е била използвана за продажба на кокаин, е била обвързана с профил на българин в социалната мрежа Фейсбук, но не е ясно дали това e Instakilla.

Само да Ви светна по няколко телевизии дадоха линка и паролата за архива. Ако не сте ги видели и не сте си източили каквото Ви трябва а чакате на някакви торенти......доста балъшко

Как така нашите Милисионери се оказаха такива спецове, че и Сащ и Русия биха им завидели на "умствените" възможности, като хванаха за 12 часа "хакера", а те горките се мотаят с месеци, че и години, за да го заловят. Но само да не поглеждат под черепната кутия, че ще останат още по-втрещени – как при липса на мозък, са така бързи като мълния.

В медиите вече писаха - в архива има един файл, където има името на компютъра, името на фирмата и името на потребителя. А като имат име и месторабота нашите са доста пъргавки. То затова отначало се биеше в гърдите като герой, а сега изведнъж даде на заден и почна да разправя, че са му подхвърлили данните.

Голямо интервю, няма що! На почти всеки въпрос - Няма да коментирам.... поздравления за въпросите, не знам къде сте учили журналистика, ако изобщо сте учили, ама сигурно само 6-ци сте имали

Дали е невинен, дали има някакво участие, дали е натопен - не съм компетентен да знам и затова няма да коментирам. Но едно ми прави впечатление - и адвокати, и колеги, и форумни/фейсбук доброжелатели наблягат на това, че доказателства/логфайлове могат да бъдат манипулирани и че хакерите не ползвали Windows. Може и да не ползват Windows, но може и понякога да ползват ... а може пък понякога да ползват за заблуда на противника. Файловете може и да могат да бъдат манипулирани, но може и реално да не са манипулирани. Ако наистина това момче е невинно, изградете защитата му върху доказателства за неговата невинност. Защото оправданието, стъпващо върху липса на доказателства изглежда точно толкова неубедително, колкото и обвинението, стъпващо само върху косвени доказателства. И не говоря за съда, съдът може да реши каквото си иска, но ако момчето е невинно, гледайте да го оправдаете пред обществото, иначе остава едно усещане за ... "този се измъкна" ...и всъщност мнозинството не е убедено в невинността му.

Да, но те правят точно обратното на това което предлагаш. Което е странно ако той е невинен.

Аааа, не, тук си в грешка. Обвинението трябва да докаже, че той е виновен, а не обвиняемиат да докаже, че е невинен. Поне в демократичните държави е така. За да се защити на него му е достатъчно да докаже, че файлът не е неоспоримо доказателство. А за да го осъдят прокуратурата трябва да докаже, че със сигирност файлът не е манипулиран . Трудна работа.

Било така в демократичните държави ... не съм съгласен. Съмнявам се и ти да познаваш законите на всички държави. Не е виновен защото така пише в нашата конституция - Всеки човек е невинен до доказване на противното - чл.31. Учи се още в училище - нямаше нищо общо с декомрацията. Просто да се знае от къде идва това... Другото до някъде не съм сигурен как ще проработи в съда. Те имат докаказтелство, което ние знаем че вероятно манипулирано. Не виждам съда какво има да доказва. По скоро е обратното - той ще трябва да докаже че доказателството е манупилирано, макар че това не мисля че дори би било достатъчно и без това за присъда

Като си оставя колата с ключовете на таблото в Столипиново ромите ли са виновни че е изчезнала? Или паека я е дигнал да ме рекетира за пари?

Дори и да си оставиш ключовете на таблото, кражбата си е кражба. Само дето ти ще трябва да докажеш пред полицията и застрахователите, че е истинска кражба, а не си дал ключовете на някой и е инсценировка. Свиквайте. Ключовете не предпазват от кражба, просто я затрудняват. Същото е и с изтеклите данни - правилното поведение на бяла шапка (не знам защо измислиха това "бял хакер") е като установи пробив, да уведоми фирмата/институцията и да го затворят, а не да пускат няколко милиона ЕГН-та в нета.

Само че застрахователя няма да ми плати каското , а от полицията ще ме санкционират заради ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ

White hat hacker се нарича.

За мен човек който се бои да коментира обвиненията си е виновен. Очевидно адвокатите са го посъветвали да си трае, щото ше трябва да лъже пред съда и да не се получат противоречия. ----- Е, има и версия да е абс дебил, и затова да са го посъветвали да мълчи. Която версия е правдоподоб

Докато тече разследването , нито адвокат , нито обвиняем имат право да правят изявления по темата !

За адвоката не знам. Но абс сигурно обвиняемия може да говори колкото си иска.

Всеки може да прави каквито си изявления иска, но това може да попречи на делото и съдът да постанови присъда, която няма да се хареса.

Иванчева 2

„Cui bono?“ (на латински: „Qui bono?“, в превод: „В чия полза?“) e въпрос, с който се изказва становището, че съмнението при едно престъпление пада по-скоро върху този, който има най-много полза от това. Римският оратор и държавник Цицерон изпозва пръв този въпрос при защитната му реч Pro Roscio Amerino при процеса на Секст Росций от Америно през 80 пр.н.е. Тогава 27-годишният Цицерон казва, че тази мисъл е взел от консула от 127 пр.н.е. Луций Касий Лонгин Равила: L. Cassius ille quem populus Romanus verissimum et sapientissimum iudicem putabat identidem in causis quaerere solebat 'cui bono' fuisset.' Известният Луций Касий, когото римляните считат за много честен и мъдър съдия, има навика да пита отново и отново „В полза на кого?“

Ало, властите? Защо лъжете и тероризирате гражданите? Не стига че са изтипосани данните на всички съвестни данъкоплатци ами и се затварат хора по арестите за щяло и нещяло. Тук герои не се защитават. Единствените за арест са властите в лицето на Владко. Г, професор М.К. и отпускарката, защото са взели парите и са компрометирали данните на данъкоплатците

натопен.. е що не дойдоха мен да натопят? кой и какво точно ще спечели като натопи тоя пишман хакер? Пълни глупости тиражират за натопяване от конкуренти на тяхната фирма.. жалко, че ще му се размине и на тоя мизерник, както се размина и на онова желязо от Добрич, дето не знаел, че продава оръжия на Сирия..

Спечелиха време. Всичко при герб е ПР, американски модел от най-гнусните

" Великия" хакер бил " натопен"!Не е единствен отрит и заловен и по добри от него ги хващат!Така е ,като се самозабрави човек!

Тоя прекалява...сигурно вечер сънува, че е александър македонски, но вместо щит, держи лаптоп! А бе керата има ли в света регистрирано друго подобно натопяване? По долу чета отзиви, че бил умен...ха,ха! Компютърните умения не гарантират ум. Доказателство, че не е умен...не следва да изграждаш защитна теза по толкова глупав начин, защото момчето не е толкова голямо на огромната сцена на хакерството за да му обявят война по такъв начин. Ако някой му има зъб...ей го де е перничанина с винкела!. Та искам да кажа вземай се момче на сериозно, ама пред огледалото или пред гаджето ако имаш инструмент за такова!

А може ли да не манипулирате гласуването?Дир- а докога ще се осирате?Пробити ли сте или сами се пробивате?Ето нагледно колко е просто да се манипулира!