Столични паметници осъмнаха с противогази (снимки)

Неправителствената организация "Спаси София" постави противогази на множество паметници на известни личности в акция, наречена "Диша ми се!".

Обратно в новината

Коментари - Столични паметници осъмнаха с противогази (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДА СЕ СЪЗДАДЕ НОВ РЕГЛАМЕНТ. В ГРАДОВЕТЕ ДА ИМАТ ПРАВО ДА СЕ ДВИЖАТ САМО НОВИ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ ОТ ПО 100 000 ЕВРО С ПРОБЕГ ОТ 50 КМ. СТРАНА НА ПРОИЗХОД-ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ И БЕЛГИЯ.ВСИЧКИ ДРУГИ КОЛИ НА ПАРКИНГ ОКОЛО ГРАДА.

Да въведат данък комин и нещата ще се оправят. 500 лева годишно за пушещ комин е достатъчно.

Браво ! ...и да Сме ТоталноОткровени !, че : а. Индустрия (хеле пък Тежка) - просто Няма б. Навсякъде има Систематични задръствания в трафика на МПС...които - при работа на двигателя на-място (т.е. Минимални обороти) имат МаксималноВредни отработени газове+емисииЧастици/прахови - возила са Масово или Скрап или Вън-от-НормалноПоддържане в. Особено през Зимата и След употреба на размразяващи/топящи смески - улиците са де-факто ПлътноПокрити с Прах г. Навсякъде бъка от Всевъзможни строежи които НЕ са 'опаковани' т.е. Нямат съответни екранирания за Неразпространяване на прахта/частиците които са неминуеми Вътре/В тях. ...и Всичко това става при ПрекоСили 4-4.5М Реално живеещи у Нас...от които към 3М СА в ГолямаСофия през Работните дни. Тогава-ли ?! - Редовно почистване на улиците и Особено край/в Строежи ! ... Всички Знаем онез-там камиончетаПрахосмукачки - Осигуряване на Нормален трафик МПС ! ...синхронизация светофари, Нормални настилки и Организация на движението - Задължително осигуряване на Нормален автопарк ! ...било Нов, било Поддържан - Задължително Взискване на 'опаковане'/екраниране на строежите ! ....а ЗА Обозримо бъдеще (т.е. Когато Имаме Индустрия) : + Адекватно и Ефективни мерки ЗА Екологичност + Адекватно и Ефективно Териториално разпределение на Индустрията, откъдето И Хората. ... Всъщност - Нищо сложно.

Проблема не е е толкоз в колите защото лятата няма такъв убийствен смог. Повече от ясно е че цяла София вече мина на дърва като в първобитния строй. При липса на вятър пушека не мръдва. Това са милиони домакинства. Това разбира се резултат на липсата на алтернативин методи на отопление. Преди имаше евтин ток когато имаше работеща атомна електроцентрала. Пърма мярка трябва да е осигуряване на евтин ток за София и България. Това-четни нечетни номера е нещо като да кърпиш с олио дупки по асфалта. Когано се коментира строителството на нова атомна никога не се споменава мръсния въздух, а трябва задължително. Модерните технологии са необходими. Не можем да живеем на въглища и дърва -хем се унищожават гори хем дишаме пушек. Ма било най-евтино! Дайте евтин ток по-добре! Никой не мисли в тая държава.

Наборе, проспали сме доста години с теб. И АЕЦът си работи, и токът не е скъп. Само пенсиите са ни малки, защото строихме социализъм. Синът прекара газ в къщата. Сега е топло навсякъде, а в помещението за дървата и въглищата направихме механа.

хаххахахах едни реват печки други реват коли трети селяните от провинцията истината е че София е препълнена главно с Идиоти...... никой няма да направи нещо например да ползва друг транспорт и т.н. всеки ще мрънка и накрая ще предпочете най лесния му вариянт.... я ще си седите в пумията и ще си я душкате.

Вдигнаха глобите за паркиране в зелени площи-и какво от това?Масово новодомците,дошли от дълбоката провинция,паркират върху тях и свлят калта на асвалта,а после всички ние дишаме този прахуляк.Кога това найпосле ще спре?

прахова смърт за всички новодомци.... да живеят полЮт бЮро Юнкер и Юрий Гагарин

ВСЕКИ ДЕН ИДВАТ МИЛИОНИ СЕЛЯНДУРИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА С ДЖИПОВЕ И ТАРАТАЙКИ ДА БАЧКАТ И ВЕЧЕР СИ ТРЪГВАТ .ЗАДРЪСТВАНИЯТА СА С ЧАСОВЕ. ДА СЕ ВЪРНЕ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО....ИНАЧЕ ПРОСТОТИЯТА КРАЙ НЯМА.

Не се надувай, че си от един град, ако можеш да свършиш само половината от нещата, които върши някой от село!

АЗ УВАЖАВАМ ТРУДА НА СЕЛЯНИТЕ.. АЗ КАТО ИСКАМ ОТ ГРАДА ОТИВАМ НА СЕЛО И БАЧКАМ.ТИПИЧНО ЗА СЕЛЯНДУР МИСЛЕНЕ Е ТВОЕТО.СЕЛСКАТА РАБОТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРШИ НА СЕЛО ЗА СЕЛЯНДУРА НЯМА МЯСТО НИТО НА СЕЛО НИТО В ГРАДА.ГОВОРЯ ЗА ПРОСТОТИИТЕ И МРЪСОТИЯТА ПО ПЪТИЩАТА

в този смисъл простотията почна още като софия беше направена кално селце град :)

глупак

Е, сега какво? Да седнем да чакаме увеличението на замърсяване и да дишаме с противогази ли? За какво стоите,г-да чиновници на топло в канцелариите? Я всички навън,на улицата и да дишат с удоволствие!

Самият факт, че градове като Лондон и Лос Анджелис, които преди 20 години буквално се задушаваха от смога си, сега са се справили с този проблем (в разумни граници), означава, че начин има, стига да има акъл и желание.

начи в бг всеки обяснява как раковите състояния се увеличили в пъти и не знам си кво, а никой не се замисля за въздуха, който дишаме и колко коли вървят на ден в София. И това далеч не е проблем на София или България само - същите тъпотии се случват в почти всеки град в Европа - първо много градове имат градски транспорт от 19 век. Второ, и тва ми е най-дразнещето - офиси, които нямат причина да бъдат там са построявани в паркове, сгради, колонии, села, предградии, гори, ливади и подобни на по 10-20-30-40-50-100-n км от центровете на градовете, което превръща дори добър градски транспорт в неизползваем защото градския транспорт няма как да свързва всяко кокоше гнездо. и от тези офиси най-любими са ми тези, които си слагат ветрогенератор или фотовултаник или пък правят езерце с рибки и докарват сърнички да тичат около тях.... ама винаги ми се иска да ги питам с какво се придвижват 90% от служителите ви до офиса и къде си изхвърляте отпадните води. Та проблема не е само на градоуправниците - той се създава и от гражданите и от бизнеса, за това за решаването му не виждам защо трябва да се разчита само на градоуправниците. в крайна сметка всички сме в една лодка.

ами как да е чист въздуха като софия никога не е била по мръсна от сега - браво на кмета и подобните за това - дано никога повече не видят власт

1. Забрана на горенето на въглища. Дървата и екобрикетите са значително по-екологични и са алтернатива без преустройство на системите. 2. Реални Годишни технически прегледи - при махнат катализатор или филтър за частици - спиране от движение 3. Нисък данък на новите коли, висок данък за старите 4. Ежеседмично миене и метене на всички улици 5. Полицейско насилие по неспазващите разпоредбите ..ама няма как да стане - тези елементарни крачки за европейците са еволюционни скокове за Ганьо.

Правилни мерки, но няма политик, които да ги приложи, защото ги е страх, че няма да ги изберат след това. Въпреки, че ако направиш въздуха по-чист, това ще ти донесе гласове в крайна сметка след като стихне недоволството.

Градският транспорт ти убягва. Той трябва да е на първа или втора точка. Ама не сегашният, истински градски транспорт трябва. Сегашният е по-лош от 1988г.

Че кво му е на градския? От автобусния повечето е на метан. Другият е електрически.

Причините са само една - лош кмет. Докато е той така ще бъде. Не може учител по руски да е кмет. Трябва да е инженер, че да знае какво да си поиска и как.

При янчулев си беше 365дни в годината слънчице! Като погледнеш от балкона в Люлин и виждаш Пазарджик. Да.

Живей си ти във времето на Янчулев. Светът се движи напред! В Париж затова имат ден за автомобил с четни номера и ден за нечетни номера. Неможе да сме все на старото и непроменено положение!

При Янчулев Кремиковци работеше, а София беше 800 000 жители. И язовира източи този кмет. Не е като да не помним.

Според мен някои от причините за това замърсяване наистина се коренят в транспортната система и сегашното и управление. Всички създадени задръствания по кръстовищата са предпоставка за дългосрочно и прогресиращо замърсяване на въздуха. Всеки, който сам си вози задника в автомобила е също част от проблема! Пунктовете за технически контрол, които оставят в движение МПС, пушещи като парни локомотиви, включително автомобили на градски транспорт и разни специализирани камиони от едно време и други изцепки, които всеки ден виждаме. Време е пункт, който не е спрял пушещо средство от движение да загуби правата си и да освободи нишата за по-качествен такъв! А полицаите да спират такива още на пътя! Неможе да идват разни с табели СО и автомобили в очевадно лошо състояние. Това вкрайна сметка е табела за София област, а не за въглероден оксид!

Рейтинг: 305 Неутрално 41 11:02 31 яну, 2017 Затова твърдя, че незабавно трябва да се въведе денонощно платено паркиране в целия град! Безплатното паркиране генерира 90% от трафика!

хайде да не е от твърдото гориво. Особено като има мъгла пушекът от гадните въглища стои ниско долу. Които иска да гори въглища да си ходи на село. Отделно защо новите китайски автобуси са на дизел, а не като белите МАН-ове на метан.

абсолютно съгласен - изгорелите въглища са смъртоносни. и ако в едно малко селце или градче това не е проблем, то в голям град е - заради мултипликацията на замърсителите.

Да имаш камина е символ на престиж! Обаче запалиш ли камината, поне трима съседи ще те докладват в полицията незабавно и ако ти е първо нарушение, ще си осигуриш един месец в бедност.

да именно - в лондон са преживели няколко т.нар. големи смога когато вятърът спира да духа, появява се мъгла и инверсия и целият въглащов смог стои в града със седмици.

София е на едно от първите места по мръсотия във въздуха. Това, дами и господа, го ДИШАМЕ ежесекундно. И ако това не е малко, децата ни го дишат. 1 от 3 деца има дихателни болести, и процентът се увеличава стремглаво. Питайте който и да е педиатър. Обаче на общината й е по-лесно да плаща глобите (с наши пари!!!) за замърсен въздух и да не предприема нищо. Стари автомобили, отопление на твърдо гориво, чистотата на въздуха е последна грижа на управляващите ... що се отнася до мен, ползвам колата само в краен случай, отопление на твърдо гориво нямам ... Когато в Париж емисиите стигнаха на ПОЛОВИНАТА от нашите, издадоха заповед в продължение на седмица четните номера да се движат през ден, на следващите бяха нечетните и направиха за тази седмица целия градски транспорт безплатен. Тук обаче няма кой с топки да го направи това нещо. Въздух там, нали няма да умрат днес, а само седем-осем години по-рано ...

павлово от години се води най-мръсен по една проста причина.. там се мери замърсяването.. иначе грозната кочинка е навсякъде.. особено пиков час в центъра човек може да хване рак като ходи по улиците

Незабавно трябва да се въведе денонощно платено паркиране в целия град! Безплатното паркиране генерира 90% от трафика!

А които не са съгласни - на стадиона, като в Чили?

Интересна връзка - разстрел или безплатно паркиране?

Не се ли напюскахте, вИЕ от Градска мобилност?

Не съм от градска мобилност...Просто безплатно паркиране и удобен градски транспорт са несъвместими неща.

loyola

споко, ще "решат" проблема - ще забранят още нещо, ще въведат такса за друго - и готово!

Еее, не сте прави! Може пък да раздадат на всички софиянци по едно безплатно котле за газ, че и да им го монтират! Варианти има много, не са само забраните за кюмюр!

Вижте старите автомобили! Тези 15-20 годишни! Почти всички са с газови уредби! Не изхвърлят твърди прахови частици! Ако има нещо което е гадно, то това са СТАРИТЕ БУСОВЕ И КАМИОНИ НА ДИЗЕЛ! Те трябва да бъдат забранени ! Но смее ли някой да ги забрани, като веднага пада от власт! ?

Причините са много. Отоплението на дърва и въглища. Вечер, ако няма вятър, смърди та не се трае. Колите, особено дизеляците. Разбитите улиците и липсващите тротоари. Отново колите, които паркират по всевъзможни места и непрекъснато разнасят кал и пясък. При това положение никакво миене на улиците не може да помогне. Какво да се мие като няма тротоари и непрекъснато всичко е затънало в мърсотия.

така се правят митинги в полицейска държава, окачаш плакати на паметници, защото ако ги носиш може да те арестуват

Далеч не е само това причината! И не пишете глупости за твърдото гориво! ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ са алчността и пълната мисъл за утрешния ден на грабителите на съвременна България, носещи пълна безперспективност на пострадалите от същата! София имаше прекрасен градоустройствен план, с видимост и изход към Витоша, паркови зони, проветряване от склоновете на планината и прохода между Витоша и Плана. Но идиотската алчност и прането на пари запушиха и замърсиха всичко с презастрояване, сеч и внасянето "на едро" на почиващия в автоморгите европейски боклук. Впрочем и той е плод на "идеала" на консуматорското общество - употребявай и изхвърляй - после иди да гледаш WALL-E! Колкото до селяндурите, наводнили столицата - повечето от тях са останали без поминък вследствие на "благата" на "демокрацията". И ето ги - анонимни, мърляви, но много "фьешън" да пълнят столичните молове! Впрочем тук гаранция няма - простотията за 27 години се издигна в култ....

но като се има предвид, че е платена еврогейска кауза, която осквернява нашите паметници, бих казал, че на тези осквернители трябва да им отрежат главите!

Кажи честно,верно ли си толко тъп?

31. Доволен ли си?

Нормален отговор, като за платена подлога.

Наближават избори, и съответните лакейски НПО-та са активизирани..... В София се живее много добре, ако на някои подлоги , дошли от провинцията за да правят политическа кариера не им харесва - да си ходят на село!

Няма друга европейска столиця където да се движат толкова автомобили и камиони със свалени катализатори. Всички знем как минават технически преглед, но Столична Община има право да закупи мобилни устройства за замерване на газове и заедно с полицията да започнат масови проверки. Всеки автомобил, който не отговаря на нормите да бъде жестоко глобяван и спиран от движение до отстраняване на проблема. Сега знам, че ще получа и минуси, защото половината хора тук са без катализатори на колите или горят дърва и въглища, но все ми е тая.

че не трябва да си купувт коли над 15-20 години. България е сметището на Европа, а това зависи от решенията на парвителството, независимо кои управляват. Просто слушаме как вече 15 годин забраняват коли над 5 години а нищо не се случва. Отиваш на ГТП, плащаш 10 лева повече и колата излиза "проверена и годна". Когао лъжем? - лъжем себе си. От беднотия.

Повечето стари автомобили са на метан, или пропан-бутан! Това е и смисъла собствениците да не се разделят с тях. Тези ''стари'' автомобили не изхвърлят твърди прахови частици, а само въглероден двуокис и пара/вода !

На хората без катализатори също им е все тая.

БРЦК

Ми затова се забраняват дизелите и готово. Дизелите нй много замърсяват - независимо имат ли или нямат катализатор! Също така да направят данъчни облекчения за газовите автомобили - замърсяват изключително малко и конверсията е доста евтина!!!

Отидете си по родните места и няма да Ви е прашно!

Какъв прах в този сняг ? Всичко идва от на пръв поглед малкото тарикати които се отопляват на твърдо гориво ! Смърди на кюмюр и дърва!

а лятото?

А "малкото тарикати", които няма с какво друго да се отопляват? Не всички квартали на София са топлофицирани.

Павлово и Хиподрума далеч не са най-замълсените квартали на София. Просто там има монтирани мониторингови станции. Що Агенцията по околна среда не монтира такава станция около Ботевградско шосе и Подуене. Ще счупи всички рекорди по прахови частици, серен диоксид и всякакви други замърсявания.

Точно това мислех да напиша +++

Меките китки от "СС" дали са ходили в казарма?

Забелязвам, че най-меките китки наричат другите "меки китки". Както и циганите викат "Ти си циганин".

Със сигурност, иначе нямаше да могат да сложат противогазите. Ти къде си служил, Киро? На бацилче ми звучиш нещо, ординарче в министерството...

Имате много бърз, сигурен и ефективен начин да се избавите от мръсния въздух на София. Върнете се обратно на село да отглеждате животни и да окопавате пшеницата.

работни места има само в градовете.

Там където има работни места, има замърсяване. Подреди си приоритетите.

Обясни как се окопава пшеница.

Сложете си карбонови филтри на купетата на колите и носете маски против радиация и смог. Така можете да си спестите много от мръсотията да попадне в организма. Ако отваряте прозорец опънете мокри чаршафи да филтрират въздуха, който ще влиза в помещението.

От няколко дена е ад! Много мръсен е въздуха в София. ВСИЧКО Е ОТ ПЕЧКИТЕ НА ДЪРВА И ВЪГЛИЩА!

Защо не скачате срещу безумно регулираното движение по софийските пътища? Защо не скачате срещу все повече и повече нацвъканите безсмислени светофари? От там идва смога.

Не е от това. Мирише на изгорели дърва,въглища и сгур!

Аз знам на какво мирише. Но вие сте зомбирани хора, които няма никакъв начин да забележите кочината в която живеете, докато поне малко не се откъснете от нея. Лошото е, че повечето от вас, ако се откъснат, не искат и да си спомнят за клоаката в която са живели в България.

В такива дни в европейските столици се намалява автомобилното движение, напр. Париж.

Докато не се забранят кюмбетата и камините в градовете ще е така!

Ами като ти се диша чист въздух, иди в провинцията - в по-малък град или село, а като искаш тлъста заплата, стой си в Софето и си дишай смога - ти решаваш!

ами по по малко ще се диша и така.... койото иска повече чист въздух пали колелото и така на работа всичко освен кола е за предпочитане дори и моторетка

Че колите са виновни - виновни са! Само дето независимо дали са нови или стари, колите вдигат прах, когато се движат по мръсни улици. Също отоплението с твърдо гориво предизвиква голямо замърсяване. А основен замърсител на въздуха в София е прахта. Не се ли мие целия град периодично ще има прах. Също трябва се оправи наклона на улици, тротоари и тревни площи, спазвайки правилото, че водата тече само в посока надолу. Даже и калната. Тогава всеки дъжд ще помага на измиването на града, а не да навлича кал.

В снега няма как да се вдигне прах обаче. София минава нормите само през зимните месеци. Тия от Спаси София са страшни популисти.

Има - макар и трудно, но се вдига. Другия проблем е отоплението с въглища и дърва. В София то е доста разпространено въпреки топлофикацията, а и всички села и градчета в полето са на твърдо гориво. Серен двуокис от транспорта в момента не може да се появи, защото още в ниво рафинерия, горивата се очистват от сярата. Но въглищата съдържат много сяра. От автомобилите може да се появи азотен окис - образува се почти само в ДВГ. Това е индикатора дали замърсяването е от автомобилите или от другаде.

само ако върнем софийското жителство.

тогава ще има и български домати!

Ами да си построите в София и един завод на Лукойл като в Бургас и ще видите как от инспекцията, измерваща замърсяването ще получите само положителни резултати без капка замърсяване. Най много белодробни проблеми има там, а никога нищо не отчитат уредите им там. Голямо плащане явно има. Вечер не може да си поемеш въздъх!

Те за това ще строят инсталация за изгаряне на 180 000 тона отпадъци годишно в центъра на София. Екоинспекцията каза, че проблем няма, всичко ще е в нормите...

Там поне само понамирисва когато се обърне вятъра към брега и рафинерията работи, а тук можеш и да видиш кво дишаш :)

Крадлива Йорданка да взима метлата и да мете улици. Видя се, че нито за преподавател става, ни за кмет!!!

Просто самото разположение на града е такова, че този юрган от мръсотия който виждате над главите си не може да се махне от природата и стоите залупени почти цяла година. Дори и да видиш звезда през някоя нощ от годината смога пак е там, просто е с по-ниска плътност. Но като си там в тези условия повече време и организма се адаптира според мен и не е толкова страшно.

качвала ли се е в трамвай или рейс в София да види вътре какво мърсотия се диша? Ако София се миеше ..такова чудо нямаше да го има. Вдигайте цената и на водата...видимо увеличение...нещастници.

Колите над 30г. да се забранят за движение в градовете, колите над 20г. с високи екотакси , което ще мотивира собствениците им да търсят друго решение и в дни с топлинна инверсия забрана за движение от 12ч. Това е ,кмете, работи.

Обаче има хепънинг редовно-София диша ! Какъв цинизъм ! А? Диша значи..

Явна политическа акция!

Една безпомощна учителка. Кой я избра за кмет? #КОЙ?

Не е лошо да го измие този град даскалицата. Ако може и да не е еднократно, а седмично, направо ще реши въпроса.

само това. Няма да е зле всички трошки да плащат такса тройно по голяма за движение по големите градове, защото колко са новите коли и колко изтърбушени таратайки който замърсяват главоломно? Само за седмица пробно да го направят и в София, Пловдив и други градове почти няма да има таратайки.

Мирослав

Това се решава с читав градски транспорт, не с такси, глоби и забрани. Когато хората имат по-добра алтернатива, никой няма да се бута с колата си в центъра. Сега обаче градският транспорт е повече от отвратителен.

Това е част от мокрите сънища на вносителите на новите коли - трошките с изтекъл гаранционен срок да бъдат въобще забранени. Просто в деня в който гаранцията изтича, минава репатрака и за да няма тън-мън колата направо в пресата! Е те тогава ще видите екология на бучки!

Преди за изборите миеха сега от тия "ремонти" въздуха е пълен с прах