17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Идиотщина! Макар и думата да не българска.

БРАВО !!! Така трябва да е и в цяла България ,ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на българските имена на местностите ,защото турските са наложени от един ОКУПАТОР И ТО ПРЕЗ 15в. , а дотогава ....пак ли са би ли турски !?

НЕ управляват,България върви в правилната посока.

Не се сменят имената "на над 800 обекта", а "на повече от 800" обекта. В звучната българска реч два предлога не могата да съществуват един до друг в изречението. Речта става груба, тромава, трудна за произнасяне. Специално за случая имаме сравнителни степени. Това се изучава в училище, не в университета. Пишещият трябва да го знае.

Употребата на "над" вместо "повече от" и на "под" вместо "по-малко от" вече стана ежедневна и масова практика и от страна на уж образовани хора, в т.ч. журналисти и преводачи.

Сетила се Мара.... По време на Балканската война, т.е. още през 1912 г. в предните редици на гръцката армия вървели и преводачи, филолози и административни служители и сменяли на часа името на всяка една местност, завзета от армията.

В последно време няколко пъти, минавайки по магистралата ми направи впечатление една голяма табела на кирилица и латиница отбелязваща името на река Кара Дере и в двете посоки. 140 години след освобождението на България!

И като гърците са правили глупости, дай и ние да не останем по-назад.

Зависи, от случая. В исторически план, гърци и турци са пришълци на Балканският полуостров и в Европа. Едните идват и колонизират тракийските земи, от Африка а другите, от към Мала Азия. От съвременните народи най-голям процент тракийска кръв (около 48%) имат днешните българи. Ние сме си у дома, както се казва вече повече, от 7-8 хил. години. На толкова години са изследваните кости, чийто потомци сме.

Стсра Загора е град с темели в кости забити, анадън му кьопек смърдящ, нямаш преаво на глас и мнение по въпроса

Георги Хуца с псевдоним Юри Венелин излиза от предпоставката, че "българският език е клон от руския" - цитатът е изваден от две писма до Васил Априлов и от тази грешна позиция ни "редактира" езика чрез своите научни трудове като „О зародыше новой болгарской литературы” (М., 1838), Венелин не прави речник или списък на изхвърлените думи, а директно въвежда славянски т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Трудно и почти невъзможно е тези изхвърлени думи да се издирят, те са "потурчени". Запазени са някои под формата на топоними, които сега се изхвърлят. Не е било никак лесно да се прекърши многоброен и славен народ като Българския. Използвани са всички възможни методи. В случая с Венелин е много подходяща поговорката "Пази ме Боже от приятелите, от враговете сам ще се пазя". Примерът - със София е много показателен. Името на столичния ни град е наложено от руската администрация, въпреки организирания протест от по-будните софиянци, които са държали за Средец. Въпросът е, защо е наложено гръцкото име? Българските топоними са преминали в гръцките и от там в латинските текстове. Като се вземе в предвид , че българският звук Ц в гръцките и от там в латинските текстове е заместван с ТС, а пък Б с МП, при четенето отзад-напред много непонятни „тракийски”, „пеонски”, "турски" и т.н. имена и топоними зазвучават на чист български, макар и малко архаичен. Последната ми находка е на черногорското крайбрежие. Там има един райски залив-проток с много красив древен град на крайбрежието му. Заливът се казва KOTOR , а градът PERAST. Тези имена по никакъв начин не звучат на български, но прочетени "бустрофедон" т. е. на обратно стават pROTOK = ПРОТОК и TSAREP = ЦАРЕФ. Има много факти доказващи древния ни местен произход които са буквално на "една ръка разстояние", но заслепени от памиро-тюркско-алтайско-иранската теза за произхода ни много от нас не ги забелязват.

Финансиран от Петербургската академия, 28 годишния Юри Венелин, а всъщност украинеца Георги Хуца, пребивава в България през 1830г. малко повече от два месеца. През това време е бил около 3-4 седмици тежко болен. Въпреки краткия си престой се определя като голям капацитет по български език и ни "редактира" езика като директно въвежда славянски думи т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Показателен е неговия цитат - „...Нашите разговори ни бяха много полезни, защото аз усвоявах българския език, а те — руския. Това не ми беше толкова трудно, защото БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е КЛОН ОТ РУСКИЯ….”( от писма на Ю. Венелин до Васил Априлов — Сб. за нар. умотворения, 1, 1899 г. с. 179.) Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца – Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

браво.хубаво ще е и български език да се изчисти от много турски думи.

турските названия дават колорит на езика...Тези местности са известни от векове точно с турските имена....Населението е свикнало с тях, да е имало протести? Цялата Мара втасала, имена ща сменяме...Ами тогава-премахнете всички турски думи от езика ни....дори не знаете кои са те...Чорап, чанта, аванта, адаш, айран, акъл, баир,байрактар, бакшиш, бакър, балтия, бардак, барут, бастисвам, батак, бая, безистен....Отворете си речника на турските думи в българския език...Употребявате ги НЕПРЕКЪСНАТО....Прави са хората от ДПС, това е напълно излишна конфронтация...

Много от така наречените турско-арабски думи всъщност не са такива. Повечето са с персийки корен. Ние българите сме Арий, което ще рече че персийските думи в езика ни не са проблем. Много хора си мислят, че Иранците (персите) са араби. Въпрос на образованост, която в някой среди не е на високо ниво.

е много вярно, което казваш, че българите са арии, защото ариите са синти и рома.

Replika към "Това". Омир твърди, че кимерийците и тракийското племе синтии носят криви лъкове с.236. Със същото оръжие- крив лък са описани и пеоните. Колкото до "рома" самата дума означава "хора" и няма общо с българите. DW наричат циганите в Германия (не всички) така синти и рома. А те са си цигани , което означава недосегаеми, иначе казано хора извън правилата.

Не виждам нищо патриотично в това да смениш утвърдени наименования на местности. Ама това си е ДС-арското разбиране за патриотизъм. От ченгета - толкова. Ясно е, че патриотите са русофили, които компенсират вманиачаването си по чужда, далечна за нас държава и култура с престараване с антитурски изпълнения.

ДПС, що не се намажете с пача мас-тези земи имат хилядолетна история, идвали са пришълци но са се нагаждали с местната култура. 5 века не са малко, но в космическо измерение са нищо. Никой не ви е канил по тези земи, вие правихте ли референдум 5 века назад за наименованията?

Това отдавна трябваше да стане . Защо в Гърция няма нито турски нито български наименования .Що се касае до т.н. възродителен процес той е нещо обичайно за Балканите . Нима бълтгарите в Егейска Македония носят българските си имена ?!?! Същото е и в Румъния . Умишлено не споменавам Турция , където проблема е решен доста отдавна по доста по-радикален начин - чрез прогонване , преселване , геноцид .....

Гърците го правят най успешно, иди в Солун и намери нещо българско. Дори църквите са заличили за да не остане нищо българско там.

По-добре късно отколкото никога. Много правилно и уместно са постъпили в Стара Загора да премахнат последиците от турското робство и местностите да имат българско благозвучно звучене. ДПС е етническа партия, която работи за и се финансира от Турция - противоконституционна партия съществуваща в анархията България. Трябва да си подредим държавата.

Браво.България трябва да се очисти от тая гнусотия, остатък от робството.Всички тия тюрлюци, бунаци и джангър-мангърлаци са отвратителни за слушане, пък камо ли да ги говориш.

Има пропуснати - Чорбаджийски българска дума ли е или турска , и други такива.. Така че не сте успели на 100 %... Дерзайте националисти европейци в кавички!

Не си Иванов а някой с не българско име, какъвто и да си, да беше прочел, че превода е правен, от специалисти в БАН. Ако искаш да си българин бъди такъв, с небългарско име и вяра няма , как да си българин, толкова е просто и ясно.

Тези същите, БАНяджийски специалисти, са в основата на официалната постановка за ТЮРКСКО-АЛТАЙСКИЯ ПРОИЗХОД и ХАНОВЕТЕ....

Грешиш, грешката идва, от руснаците, покрай "Именника на българските ханове". Правилно е да се напише Кхан, което по-късно става Княз. Когато България приобщава така наречените сега славянски племена включително днешните сърби, Княза става Цар, както е персийската традиция а и Тракийската такава. Всички Тракийски владетели са или Кан (Кан пише пред името на Орфей) или Царе, Терез, Севт, Резос и т. н..

Калпазан баир ми звучи добре.Като баир будала-турист.

За Стара Загора ДПС да не се обаждат, по време на Руско-турската освободителна война градът е опожарен от турската армия и 15 хиляди души са убити.

Думичката "Булгар" е също с тюркски произход. Ама не знаете защото и вярната история не я знаете. Ще я смените ли и името " Булгар " тъй като не е славянска, а тюркска.

Тюрски ти е недоразвитият от кръвосмешенията мозък.... Ако смяташ, че град Балх(г) е тюрски град (град на приматите) - окей! Искаш ли да те светна какво означава думата турчин? Думичка, заради която султаните налагаха забрани и се наричахте османци? Означава "гадове, такива, които правят гадости". А честито, примате!

тюркски*

В средна Азия булгарин или българин означава "Учен човек", в средновековните документи (българските) думата българин, български са изписани " блъгарин " "блъгарски". Стара Велика България е държавата в която се формира българската народност, която сега ознаваме. Тя е микс, от Гети (тракийско леме наречено, от римляните славени, което означава най-славното племе, от всички сродни на тях, Скити и Арий. Кутригури и Уногури са двете основни племена познати ни като прабългари. Формират се като такива именно в С.В.България в периода , от 165 г до 681 г.

По принцип си прав, но "микс" в случая не е най-подходящата дума, все пак не става дума за продукти или подправки.

Евала на старозагорци и общинските им съветници, това всъщност трябваше да стане много отдавна! А останалите хора и съветници в страната да взимат пример! А онези от ДПС да го духат! Те и без това за незаконни, противоконституционна ЕТНИЧЕСКА шайка, тоест "партия" и изобщо никога не трябваше да бъдат регистрирани. Това е България - ако искат турски и арабски имена, да вървят в Турция, при арабите, на майната си А с тези си нови простотии (и излизането им от парламента неотдавна) просто доказват горното!

НЕ управляват,България върви в правилната посока.

Браво! Все пак имало останали и малко Българи сред управниците ни.. туски имена в турция.. като искат в България и местностите ще са с Български имена и те ако искат да се наричат Българи да са с Български имена! Като се самоопределят, че били турци и имат претенции да си вървят в анадола!!!

Невероятна глупост ...

Напротив, имената на местностите трябва да са разбираеми, за всички. Все пак тук е България не Арабия или Турция.

Каквито и нови преведени имена да измислят, практически погледнато хората в региона си знаят старите и най-вероятно ще си ги ползват в разговорния, жив език.Не е възможно да се зачеркне историята и турското иго 500 години.А ако се замислим в бъдеще имената биха съответствали и на етническия състав на населението.Колкото и да не ни се иска, видимо българите намаляваме и се топим за разлика от други етноси.Не е начина със смяна на имена да се запази българщината, а по-скоро разни общинари и министри да помислят, как живота на българина може да стане по-добър тук в родината, за да не бягат младите хора, да се раждат повече етнически българчета.

Не може да се зачеркне Историята и Турското иго.Но трябва да се зачеркне турското самосъзнание в някои индивиди от българското общество.Тук е България а не Турция ! За това преименуването е правилно.Старозагорци никога няма да забравят турските кланета извършени от ордите на Сюлейман паша и башибозука, спомените са живи.Пред тези зверства ,баташките кланета бледнеят.

Решението е нормално, дори е закъсняло с 140 години. И не това е проблем а по-скоро не знанието на български. Който не знае български няма право да се нарича български гражданин. Правата вървят заедно със задълженията. За някой от турско-арабските имена, ще ми е нужен преводач, но се боя, че само БАН е в състояние да ги преведе правилно, защото са на стария османотурски, който вече не се използва дори в Турция.

lu4ka

А в Турция всички имена са турски.

Не съвсем - имената на някои градове, като Трабзон, Гиресун, Синоп, Ризе, Изник /Никея/, Измит /Мидия/, Истанбул, Измир, Коня и др. са видоизменени, но не са били сменяни

То Путин сега ще издава Нова карта и Атлас и ..да му пратят имената!?

Малеий, кви сме българе?

Въобще да не губят време и да сменят! Тук е България и трябва да си именуваме по нашия език, иначе ще си изгубим родината и ще я погълнат маорите.

Въобще да не губят време и да сменят! Тук е България и трябва да си именуваме по нашия език, иначе ще си изгубим родината и ще я погълнат маорите.

добре де, а аязмото?? комунделите го прекръстиха на парк ленин! не стана сетне митрополит методий кусев ми как да стане?? ще се видим на митрополит методийкусев по обед??? не става! ще се видим на аязмото!! това е, дрОгаре! джумаята в пловдив винаги ще си е джумаята, и аязмото винаги аязмо! хората дори не се замислят ч е това са турски думи! освен когато някой късопишковец не им го натяква!

Аязмо (от гръцки: αγίασμα - осветен) е водоизточник, който се намира край свещен за християнството обект - храм, манастир - в последния случай може и да е в неговите рамки. В зависимост от водоизточника може да бъде оформен като чешма, басейн и т.н.

И според тебе не е българска дума! Защо опонираш на човека, дето ти го казва това? И да знаете, това е пълна простотия. Като не могат и не правят нищо, т.н. патриоти започват да сменят имената на местностите. А, вие, им се кефите и забравяте съдраните си гащи, и техните мазни шкембета! Да сте живи и здрави, че акъл скоро няма да ви дойде! И да не забравя - давайте на минуситте, щото и "акъл" не е "българска" дума, затова го и нямате!

gladni vishlyovtsi laynari bayganyovfsi

в ески заара трябва да забранят и използването на следните турски думички: аязмо, абаджиев, аванта, авджия, адаш, акъл, ахмак, бабаит, баир, байряк, бакшиш, балтия, барут, батак, беля, бичкия, бостан, геврек, герена, гьол, диван, дюшек, елген, кайма, каймак,кюфте, рушвет, тенджера, тефтер, фъстък , тнт., тнт., тнт., .......

Пич, да не те отчайвам, но повечето цитирани от теб думи са арабски или ирански (мързи ме в момента да гледам кои какви са). Едно поне 50% от приматския език са крадени думи от арабски и персийски. Специално "бостан" я има в персийския, а за арабския - не знам.

пич, отчайваш ме, защото не можеш да четеш!! горе пише 800 турско арабски!!!!!

Тази инициатива заслужава само похвала! Така се възстановява една историческа справедливост! Всички тези местности са носили български/тракийски имена векове наред, преди турските поробители да наложат насилствено други названия...

бе то , може и да си е точно тъй, ама османците са ги владели 500 г. ние за сега само 130 г, а преди османците тези места не са ги владели само китайците!

Е и какво като ги сменят.?! Само патриотарите ще се фукат и ще гледат да прикрият лазенето си пред мутрата. Съответно ДПСарите ще намерят още един повод да мамуркат и манипулират турския етнос, т.е. и за тях ще е добре. Само за народа българи и турци ще е пореднот повишение на тока, парното, ежедневните убийства, липсата на лечение, просташкото образование и какво ли не още!

Отвратена съм от ксенофобично-националистическите уклони и психопатологичните, девиационно-параноични изстъпления на заралийските псевдообщинари!!! Това е предателство към историческата истина на България!!! С какво ви пречеха тези мелодическо-хармонично звучащи имена-трели, вклинени в съзнанието на всеки кореняк заралия като тържственоте акорди на един свещено-героически химн-прослава на Толерантността, Заедността и глобализационно-центробежни завихряния? Всяко от тези 1000 имена със свещения турско-арабски произход си имаше своя история, своя мантра, свой пророческо-заклинателен ореол!!! Защо искате да унощожите чрез тази брутална подмяна кармическите предопределения и да размествате духовните чакри и енергии на безбройни по количество местности в Ески-заралийско, свидетели на изминалите славни години на Прогрес, Възход и Толерантност между етноси, религии, убеждения, диховни и сексуални ориентации на щастливи поданици на Една Велика, Славна и в същото време славна империя, водена от славни султани и мъдри везири с бълбукаща до засиняване мозъчно-сива емулсия, кипяща от Размисли и Страсти? На българчетата трябва да им е пределно явно, че ако искат да забравят и потиснат славното си тюрско минало, би трябвало да сменят имената не само на някакви си жалки 1000 местности, но и на 98% от названията в България!!! Да не говорим, че самият "български" език е един конгломерат, една преплетено-комплицирана амалгаматична плоскост-фундамент, крепяща се върхустройния тюрски език на Аспаруховите тюрко-монголски племена, умело съчетан с свръхразвития, облагороден турско-арабски език, подарен на българчетата като безвъзмезден армаган от Осмнската империя в знак на Свещения Комшулук и Благодатен Хаир и взаимно уважение между турци и българи. Господа, не може да се отметнете и от езика си!!! Всяка втора дума в него е турска. Вие извършвате един Нов, субтилно-подмолен Възродителен Процес със средствата на фалшивите фейк-новини, грубата политическа агресия и явна езикова война със високоразвитите езици на малцинствата в България. ДПС и ДОСТ са длъжни на момента да имформират ЕС, ООН, НАТО и целия свят за тези чудовищни изстъпления, нямащи аналог в Новата История на Европа и Земята!

Ужас, писането ти не си заслужава изхабеният ток!

Я, пак? Какво били славното минало на българчетата? Ха-ха... Идиот(ка)!

убаво де, ама що толкоз дълго, бе кузум? напразно се надяваш някой да си направи труда да го прочете цялото!

А ЗААРАЛИЯ!!

госпожо какво ни се пъчите с нЕкви хипер, супер, макси микс, мастер карт познания в лингвистиката?! Нали се сещаш, че ни боли фара повечето к`ви глупости си написала. Тука говорим за БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ, АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛА ВСЕ ОЩЕ. За нашите ценности другарке. Ако толкова ти харесват и са ти мелодични турските имена, думи, названия и всякакви други неща - пали с 200. Срам е е от такива като теб!

Кьорфишек!

Защо въобще има чужди имена? Връх Мусала кога?

В България официалният език е Български, религията-Християнска , имената- Български,който е недоволен - да сменя държавата ,прав му път.. там ще ги уважават .. много

Всичката я Мара втасала и...полите дигнала!

tOPSlv

Абе, щом е вдигнала полите, явно е ПРЕД ВТАСВАНЕ !!!

Като не ти е по волята, хващай се пътя и в Турция. Там те чакат с отворени обятия. Тук е България и този проблем трябва да се реши централно .

Булгаристан- васали бяхте и васална Територия сте си и сега!

Нали знаеш какво е значението на думата чалма?

антерия

вмро са неуморими! хвала и поклон! а сега да вземат да сдменят и фамилията на лидера си, щото каракачанов не се връзва с идеята им! нали тъй, дрОгарю черноовчев!?

Задай си въпроса защо няма нито един емигрант, стар кадър на ВМРО в тази организация. Ако не знаеш след 1944 година много членове на ВМРО емигрират за да избягат от комунистите. Разбира се ДС се постара да не допусне емигрантските организации да направят истинско ВМРО. И то се га се оглавява от едни русенски измамник, бивш агент на ДС. Затова и правят такива популистки акции - сменят имена на местности , които на никого не са пречили...

човече, аз ти пиша за турското име на лидера им, ти ми редиш за историята на вмро! ми историята на вмро е история на една терористична организация! за торба брашно са затривали когото им посочиш! когато няма поръчки са се трепали по между си! прочети биографията на ванче михайлов, и ще разбереш каква стока са!

Ей, дърто, страшен си!

са поредните идиотии на русофилите. Ак Баба, древната българска столица, на ново български Белоглав Орел са прекръстили на римското наименование Плиска. Белоглавия Орел е митична птица от която според поверието произхождат българите. Ески Стамбулчук, втората бълтарска столица, на ново български Древното Градче са прекръстили на Преслав, на името на руския княз Светослав, който я е запалил. Един народ, който се отрича от историята си, той няма бъдеще!

Куфар,автогара,Анадола!Жив човек не е останал в този град от клането педи 140 г.Комунистите събориха минарето на джамията 70-те години заради строителството на универсалния магазин.ГЕРБ направиха от нея Музей на религиите,защото по правилата на поробителя е построена върху ранно-християнски храм.Откри го лично американския посланик.Така,че турците да не се пенят ,а да поемат срама на своите предци направили този срамен за човечеството геноцид.Да имена се сменят и възстановяват.Но живота на зверски изкланите не може да се върне.

Браво ! България над всичко !

глупак,българия най-вече над целия свят,чиято кръвчица смучете,толкова сте си надвили на масрафа,че нямате никаква връзка с реалността,българина няма проблем за хляба,ни за покрива(къщи бол е надиплил) и докато хората по света работят,борят се за хляба си,българите живеят шапка на тояга,единственият им проблем са някакви имена,толкова сте нагли,та чак цинични,кога ли ще дойде видовден за вас само се питам,дерибейството ви няма да е вечно

Никога не съм се обиждал да ми кажат джумалия, ама като почнет да ме наричат македонец ми е обидно. А тези пък които ме наричат македонец, са първите, които подскачат, че имало изобщо македонци. С други думи комплексари. Та драги комплексари - никой истински българки патриот не се впечатлява от това как се казва дадена местност. Ние не смятаме да променеме примерно името на Парангалица, въпреки, че е турско име. Ама това не ни прави турци, а всъщност сме по-българи от вас. Чудя се дали изобщо хората на север от Бараково са българи - поне с руснаци е пълно.

Браво ! Време е да се отървем от 500 годишното Османско иго !

Kenn1111

браво и сега навсякъде!

Браво! Да живее България!

Този господин с турско име е в голяма грешка. Това е България и тук имаме право да дадем названия, каквито решим за добре. Адмирации за старозагорци!

... Ахмед баир - Антонов рид... AxMeg goGaH - Mal4ika...

Демек - "совите не са това което са" ! Неможе да се вярва и на една дума в узебниците, историята или литературата

Страхотна новина!!!Време беше да се преименуват с български имена! Нека да се започне първо с имена на местности,а после и с останалите......

Поздравявам Старо загорските общински съветници за навременната идея, и си мисля за кървавото лято на 1913г. в Одринска Тракия. Нека и д-р Тунджай Йозтюрк, си помисли за избитите българи през месеците юли, август и септември на 1913г.