След 7,8 по Рихтер в Турция: Най-смъртоносните земетресения в света от 2000 г. насам

Най-силният трус през новия век е 9,1 в Индонезия през 2004 г., а с най-много жертви - в Хаити, когата загиват 316 000 души

Обратно в новината

Коментари - След 7,8 по Рихтер в Турция: Най-смъртоносните земетресения в света от 2000 г. насам | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за 50 години станахме от 4 милиарада на 8 милиарда. Гъстотата на населението определя броя на жертвите Нормално.

Кой беше казал, че смъртта на един човек е трагедия, а смъртта на хиляди е статистика. Сега ще броим жертви, ще класираме земетресението като най-силно или най-унищожително за определен период или определен район, докато всичко се превърне в едни нищо не значещи цифри, а мъртвите, осакатените, бездомните и техните близки просто ще изчезнат от полезрението ни. Човекът е най-тъпото животно. Имам три кучета. Паднах в двора и си ударих лакета. Няколко дни след това кучетата се изреждаха да ближат усърдно раната ми и тя заздравя по-бързо от очакваното.З атова пък "куче" е мръсна и обидна дума. Особено ако не е "породисто".

На гадните жени даже им казват кучки като обида

Земетресение с магнитуд 6 и нещо не е силно и не би трябвало да предизвиква големи разрушения и особено пък жертви! Ако такова земетресение придизвиква големи разрушения значи сградите трябва да са супер калпави както примерно в Афганистан където е било 6 и нещо! Виж ако говорим за земетресение над 7 както е сега в Турция 7,8 почти 8 си е сериозно земетресение вече!

Да се опитам да позная: къщите на бедните се срутиха, къщите на богатите си стоят цели

резаците от дпс карадайъ,данчо ментата и др.се се покрили, а не заминават да помагат в турция, нали на идващите избори пак ще се точат за гласове от турция.

Abe vie streliaite marhi prosti kradlivi

Не ми се мисли какво ще стане в София при едно яко земетресение тия соц панелки ще летят у всипки посоки особено пристройчиците като остъклени тераски разширения и тн.Молете се да няма такова защото е пълна заблуда че строителството на панелките пълни с бетон изменена арматура и строени от цигъни при минимални стандарти от строителни войски ще издържат

тъпунгр, не знаеш че панелките са най-сеизмично устойчивите сгради, в сравнение със сегашните нови нашарени блокчета които нямат никакви земетръсни шайби и пояси. Опасни са само панелките в които собствениците са правили творения и са бутали и рязали носещи стени.

Кой те излъга бе баламурник знаеш ли панела как се прави технологията ясна ли ти е.Явно не товя да бетонни панели коиъо падат първи.Стълбищата и те се свързват към тях отделно като готови конструкции те също се късат.Няма оцеляване в тия галъбарници

Били са устойчиви, ама някога и то само тези, дето са строени качествено, щото към края на соца строителството ни хич не беше на ниво! Пък като се има в предвид, че всеки втори собственик на панелка сега е направил преустройство, така както той си го разбира и както му е кеф....не ми го фали панелното строителство, а кажи, да не дава Господ подобно бедствие у нас, щото после....

В Япония високите сгради не се срутват, защото са като железни мостове. Имат повече стомана и желязо в тях, отколкото бетон. Самата сграда е железен скелет, външно покрит с бетон или друг материал само за декорация Всички небостъргачи в Щатите също са построени по такъв начин. За всички останали сгради е икономически неизгодно да се строят по такъв метод. Но това, че сградите в Япония не се срутват, не значи, че не могат да бъдат засегнати от трусове. Силните земетресения променят релефа на местността - една сграда дори и да не падне, ако се наклони с 30 градуса, пак става необитаема и трябва да се събори. Така че защита срещу силни земетресения няма...

Нормално нали тва го говоря от два дена ама они не чует

Не ни интересува. Ако ни интересуваше, щяхме да отвори Уикипедия. На гърба на жертвите кликове ли ще събирате, нещастници? Ако искате нещо да напишете, вдигнете си задниците и идете в Турция. Ей я къде е

Някой помни ли Чили от 27/02/2010? 8,8 по Рихтер и почти нищо не мръдна, ама строят качествено!

В Турция както и в България много се краде я от цимента я от желязото . Рушвет в общината да пусне проекта . После кой ни насра боксерките .

Трябваше просто да напишеш "В Турция както и в България много се краде." и сигурно не е я от цимента я от желязото, а е и от цимента и от желязото

Всички сме големи експерти по кражбите, да... А хрумвало ли ви е, че може да се вложат всичките цимент и желязо по план, но сградата да е построена с морски пясък примерно? За справка - земетресението в Измит, Турция от 1999г. Хайде, експертите, ходете да си протягате пръстите под някоя друга новина ;)

На турците всички ще помогнат, а на горките хорица в Сирия - кой?

Израел

Че приятелска Россия ,още ли не е пратила помощ?

Пратила е и още как, чете не само този сайт. А и руските военни, които са в Сирия веднага са се включили да помагат.

Вече пратиха 3 самолета спасители за Турция, въпреки помощтта им за укрите с оръжие, предполагам и в Сирия ще изпратят.

При 7 по Рихтер и нагоре ↑ никакво строителство не помага. А при 9 по Рихтер май няма сграда, която може да о;целее, защото толкова мощни трусове променят дори релефа на планетата - могат да се появят нови пропасти, разломи или пък нови възвишения и хълмове... Тоест сградите в поразената област дори и да не са сринати до основи пак стават невъзможни за обитаване.-

В Япония, при такива трусове сградите не падат

Не е виновно стоийтелството, а алчността - като знаеш, че си в сеиймичен район - сторий съгласно нормите. Защо вдигат 10-15-20 етажа на разлом? В Япония зашо не падат сгради при земтресения от 7-8 степен? Не се строй с морски пясък - няма необходимите свойства.

Навсякъде ли слагаш ИЙ?!

Дано не става у нас,че тия панелните гета сигурно 80% ще се срутят.Сутринта по телевизията някакъв наш архитект,строител 3 пъти го питаха ще издържат ли панелите на тежко земетресение като в Турция.Той въртя сука,говори за старите сгради в София,че са издържали няколко земетресения и така и избяга отговора,до колко могат да издържат панелите на земетресение с магнитуд над 7 приимерно.

В българия има много компрометирани и отслабени сгради след пернишкото земетресение през 2012-та, затова ако почне по-сериозно да тресе, единственото спасение е да бягате навън колкото се може по-бързо!

И в Япония ги люлее постоянно но нямат такъв брой жертви. Всички изброени страни не се отличават с висок стандарт на живот и съответно спазване на някакви стандарти при строителството.

11 март 2011 г.: Земетресение с магнитуд 9 край северното крайбрежие на Япония предизвика цунами, което причини смъртта на близо 20 000 човека.

9.0-9.1 е силата на земетресението. Острова Хоншу се преместил с 2.5 метра, вълната на цунамито била 10м.

Цунамито е друго нещо,не се прави на по-прост.Щоне падат небостъргачите/от земетресения/?Защото са само от стоманени греди.Навремето в Берлин имаше една сграда от времето на Хитлер.Беше останала конструкцията и само от стоманени греди,като релси.Бяха я взривявали няколко пъти да разчистят терена,но конструкцията не пада.Бяха я оставили като туристическа атракция.Ама комшиите изглежда много са спестявали от колони,трегери,антиземетръсни шайби.Евтиното излиза скъпо.

САЩ са казали че няма да помагат на Сирия защото не са от цивилизационният свят !!! Представятели си до каде я докарахме !!!

Къде са го казали?

Къде, къде? В някой Z telegram canal, с директен източник ФСБ.

Споко техните приятели от СССР ще им помогнат.Наши доброволци заминаха за Турция и разправяха,че в Сирия не могат да помогнат защото в зоната се водели още военни действия.Така,че по-лекос хейтенето.

Много успокояваща статия.

Строителството им турско - това е.

Да не дава господ да тестваме нашето.

Поразрових се тук-там. Ето и цитат от най-важната вчерашна новина - съболезнованията на Зеленски за земетресението в Турция. Източникът е УКРАИНСКИ! "Моите съболезнования на целия турски народ. Сигурен съм, че ще успеее да преодолее всичко и ДОСТАВКИТЕ НА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА НЯМА ДА СПРАТ" Е, нема по голям просяк от тоя шут.

това е изключително жалко!!!! страхотно бедстие и нашата помощ трябва д ае внушителна и от мащаб не познат досега!!!

Ти чувал ли си някога България да е оказвала внушителна или поне съществена помощ? Ще се задоволим с приказки от сорта "Вие сте силни, ще се оправите. Ние сме с вас. И се обаждайте, че се тревожим."