Учени за първи път надникнаха в ”душата” на Слънцето

Учени успяха за пръв път да наблюдават слънчевото ядро, проследявайки неговите емисии от частици неутрино и установиха, че Слънцето ще свети поне още 100 000 г.

Обратно в новината

Коментари - Учени за първи път надникнаха в ”душата” на Слънцето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За мен ли стаа въпрос. Кажате ? След изборите ще запеее друга песен.

... защото ако бяха останали БСП и ДПС на власт, слънцето нямаше да свети и 1 година още. И от Евросъюза щяха да ни внасят слънце и нетрино в картонени кутии.

Уф, уплаших се. Видяха ми се 10 хиляди.

Доста глупости има в тази статия, очевидно писана или превеждана от човек нямащ си понятие от темата. Най-очевидната глупост е, че два протона като се слеят ставали на деутерий. Всъщност се образува хелий, а деутерия се образува от един протон и един неутрон. Очаквам малко по-сериозно отношение към научните материали или по-добре се откажете да не ставате смешни. Успех!

За "научните" статии тук в Дир-а си прав, те са под всякаква критика, но за реакциите на синтез - не. От сливането на два протона няма как да се образува ядро на хелий, защото в ядрото на хелия (4) освен два протона има и два неутрона. Те също трябва да дойдат отнякъде. При синтеза на два протона (която реакция е с много малко сечение) единият се отделя един позитрон и единият протон става на неутрон. Така се получава ядро на деутерий. В последствие две ядра на деутерийй могат да се слеят и да образуват едно нормално хелиево ядро с два протона и два неутрона.

Ако се лежи на тая кълка за термоядрения синтез не може да се обясни защо ядрото на Слънцето е с по-ниска температура от околностите. Съмнителни са тия изводи MIT.

Айде, бе! Верно ли?

Малко ми е мъгляво как ще се различат фотоните от ядрото, дето са на 100 хил години, от фотоните от горните слоеве на Слънцето, които са току-що новородени. Фотон с фотон са си лика-прилика. Излъгах. Не е малко, много е.

Фотон с фотон не са лика прилика. Имат разлика в поляритета и дължината на вълната. Но си прав че няма как да разберат от ядрото ли идва фотона или от короната. А и ловенето на неутрино е трудна задача.

деер

Спокойно , скоро ще имаме нови 240 слънца!

В "душата" на Слънцето е горещо. ;)

А колко много глупости са написали :)

Е аз пък надникнах в душата на земята и тя ми каза че много , много няма да ни трае

Ми после ко праим ?

Снимаме се за спомен ;-) Сега сериозно, Браво на учените, изучаването на света около нас и разбирането на случващото се е страхотно постижение на нашия биологичен вид. Това ни отличава от другите форми на живот.