Голямо слънчево изригване може да доведе до хаос

Голямо слънчево изригване може да доведе до глобален хаос през 2013 г., като причини спиране на тока и повреди сателитните комуникации, предупредиха експерти.

Обратно в новината

Коментари - Голямо слънчево изригване може да доведе до хаос | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Слънцето щяло да намали функциите си!? Ле-ле-ле, ами за какво си слагам тия слънчеви батерии тогава? Не стига, че ме разориха, ами и нема да ми вършат работа. Бат ,Бойко , помагай.

"тъпак" :))))) Определено ми оправи настроението :))) още не мога да спра да се хиля :))))

Накрая щем ,не щем ще трошим панелите за да вадим желязо и ще си строим бидонвили.

А пък Юникс епохата завършва през 2036, така че ако слънцето ни пропусне, друго ще ни застигне! календара на Юникс системите завършва през 2036 година - б.а.

Поредният измислен апокалипсис за да се държат хората в стрес. След като през 2000 година не дойде краят на света, сега го очакваме през 2012, но се подсигуряваме и със слънцето.

Докато през 2000 нямаше никаква логична заплаха и беше плод на измислени суеверия напаснати към измислена година, то сега определено има логика в опасността. Дори и без да си чел за Апокалипсиса в Библията и без да си чувал за Маите (чиито обяснения за края странно си пасват за народи уж без връзка).

Дали слънчевия вятър който обръща като пашкул Земята ще увеличи интензитета си в резултат от активността на нашето слънце, или ще стане в резултат от колабса на звездата Бетелгейзе (Орион), която ще се появи катоо второ слънце е въпрос който чака своя отговор. СМЕЯ ДА ЗАЯВЯ, ЧЕ СТРОИТЕЛИТЕ НА ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ ТОЧНО СА ОТРАЗИЛИ ВРЕМЕТО НА ИЗБУХВАНЕТО НА БЕТЕЛГЕЙЗЕ. То не съвпада с шумно рекламираната в медиите апокалиптична 2012 година. ИСТИНА Е, ЧЕ ДРЕВНИТЕ СА БИЛИ НЕВЕРОЯТНИ АСТРОНОМИ ПРЕД ПОЗНАНИЯТА НА КОИТО НИЕ САМО МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗХИЩАВАМЕ.

Информацията е много полезна и показва, безсилието на негово величество човека, да подчини природата! Тя се е погрижила и обхванала, всички възможни и невъзможни помисли на човешкото развитие за биороботизация, безсмъртие, завладяване на галактики и прочие фанатизъм за владеене на света...една реална лудост на съвременния глобален сват е ,... информацията е един електромагнитен поток, мисли, знания, памет и прочие,....и... всеки диск може да бъде изтрит от електромагнитното поле на вселената....,PC, робот,чип, карти и най-хубавото, че всичко е неповторимо в природата! Естествено, проблемите идват от самосебеси.Аинщайн е унищожил разработките си за електроматнитното поле 1943 година! Експеримента го провежда Тесла с негови разработки и ....фантастиката е пълна- телепортация в друго измерение с нечувани последствия в/у съзнанието на хората. Експеримента е проведен двукратно, прекратен и засекретен. ...........................

Слънцето следва 11-годишен цикъл. Значи прев 2002 също е имало и нищо не се прецака. Споко...

Само АЕЦ Белене ще остане незасегната,защото ще ни я построят братята руснаци.Те преживяха цяла октомврийска революция през ноември,та един слънчев какаклизъм ли ще ги уплаши?

сега ще се появят определени фирми които ще осигуряват защита от тези явления. ето ти ловък и бърз начин за стабилизиране на икономиката на дадена страна ;)

Борисов да отпусне на института по геофизика към БАН 234 хил. лева за обстойно проучване на потенциалните последици от подобно лъчение.

Сега разбрах защо лятото спря тока по морето.

дано не се падне през почивните дни..

Преди 20 години, и преди 2000 години честотата на мисловните процеси е била 70 Hz. Сега учените са отчели че е 90 Hz, а прогнозите за още 2 - 3 години напред, сочат граница от 200 Hz и много повече след това. Какво ще стане? Погледнете само какво става с честотата на които работят процесорите за компютри и мобилни комуникационни системисредства, Р А С Т Е Г Л А В О Л О М Н О в все по-новите модели. И в това няма нищо свръхестествено, просто "експоненциалната" функцията е навлязла в по-динамичната си част. Аз лично гледам да абгрейтвам невроните си, за да могат да издържат на напъна диктуван от хода на времето / "безвремието"..

Ами нека! Така поне ще спрем да се нараняваме един друг по най- невероятен начин. Да се затрие тази Земя и човешкия род. Кому ли сме нужни толкова злобни, агресивни, завистливи и недостойни. Да ни няма и никога повече да не се пръкваме на бял свят. Лош народ сме хората като цяло и Бог ще ни накаже. Той знае как - дори и с едно слънчево изригване. Нека!

Всичките зловещи предсказания без доказателства ме докараха да тоалетно състояние и си зарязах кафето.Сега е студено.

Ами що не си го взе на онова място, мари Веселинке? Това, което си направила, е направо зловещо!

Не се притеснявай за кюфтето,ти си умно момиче,щом си в тоалетната и без кюфте няма да останеш гладна.

нали уж на всеки 11, значи доста сме преживели...как разбраха, че точно сегашното ще е катастрофално?

Има и положителни неща , примерно ше се отървем от тъпата телевизия и тъпите сериали ,новини , филми.Няма да ни промиват главите с ненужна информация и ще си живеем супер спокойно дори по добре от преди.

споко бе -погледнете реалистично -това е нашият шанс. според учените това щяло да върне индустриално развитите държави като Америка например 100 години назад. ето как ще се изравним с тях и вече ще бъдем на равна нога-даже бих казал че ще имаме предимство. те вероятно отдавна са забравили волките каруци, и немогат да живечет без интернет-това ще бъде такъв шок че няма да могат да се опомнят. а за нас в българия дето ощо има села без електичество, даже няма и да разберат че нещо се е случило-ще продължат да си живеят по старо му. дазже ще може да се врединм сред наи-напредналите нации :)) в новото време

Да а през 2023г. метеорит ще удари земята.

Въпрос към тези непрофесионални медии: Не ви ли омръзна да плашите хората с какви ли не наистина хаотични глупости, без да мислите, че деца и възрастни хора могат да повярват на това и по този начин да им бъде оказано негативно състояние?

Сега последно, как стои въпроса със свършването на света през 2012 или не? Ще бъдеме ли на първия ред с безплатен билет в 3Д формат с ужасен край, или пак сапунка безкрай?

Стига се вайкали! ББ ще инструктира ЦвЦв да арестува и затвори всички изригвания. Точно през 2013, ще е идеален предизборен ход. Само съдебната власт да не ги пусне, че тогава всичко ще иде на вятъра!

От тъп човек като като мен се очкава и тъпо мнение : и то е следното - не може ли просто да се изключат трансформаторите . Това ,че няма да имаме ток и на мен ми е ясно :))) . Аз като чуя за гръмотевична буря на телевизора и на компютъра изключвам всички кабели .

"не може ли просто да се изключат трансформаторите" То за можене , може , ама няма да помогне.Все едно вземи една дискета (по-младото поколение вероятно не знаят какво е) вземи и един силен магнит,с магнита мини няколко пъти отгоре дискетата.После си я пусни в компютъра да видиш какво е останало на нея.Разбира се дискетата не трябва да е празна.Това ми е от ученическите знания (далечни спомени),така че може и да не съм много права.

до някъде сте права, но аналогята ви куца.

Спокойно,в БГ сме свикнали да караме без електричество от години. Какво са няколко месеца за нас..

Хе-хе! Че ние на земята един вулкан не можем да предскажем кога ще изригне, ама виж, слънцето, това е друго нещо!

Имам,частично решение на проблема, дано не ме потърсят, когато ще е късно.Става въпрос за нов тип локални 4-роторни генератори,за които не е нужно големи дакекопроводи.

Хайде бе и защо вие медиите причинявате масови истерии??? За някоя стотинка...

След като прочетох, че на трети юли т. г. мъдреците от централното слънце на галактиката "Млечен път" - Алцеон са "зддължили" нашето слънце "Хелиос" да си поправи системата, като отстрани беззаконието, /от Земята примерно/ аз оглушах и онемях, но съм оглупял. То този "номер", с електоснабдяването, преди няколко години се проигра в Канада. Затова е цялата гюрултия. Каквото ще ни патят главите, докато не стъпим и тръгнем по Пътя към Бога, ще бъде всикото с "горчив вкус". Бог да пази България.

само това ни липсваше!

ООО някой е гледал "National Geographic". Ясно от къде изкопчвате новини.хаха

Да, снощи го излъчиха!

Бай Геле, чували сме. А защо само в Канада? Това засега Канада и САЩ и е второто гоямо елетрическо "затъмнение" в историята. Първото е в Бразилия. Като шишех да не спрем между етажите точно това имах предвид. А пишех на "Пройчо", а излезе в кореспондентския кръг на "Тъпчо".

абе, айде да се свършва!!!

Щом ползвате интернет прочетете нещо от Друнвало Мелхизедек. Той от доста време изследва календара на маите, предстоящата четириизмерна промяна и очакванията за живота след 2012 г. Няма нищо страшно! В края на крайщата нали всички сме гости на тази земя? Животът е безкраен! Животът е Велика школа! Животът е шанс!

Ами тия маи, като са толкова надарени, що не изчакаха до 2012 г. и тогава да изчезнат

Тази "сензация" ако я публикувате още един път ще е за първи път.........

Абе хора,стига сте вярвали на такива дългосрочни прогнози.Тези които ги правят,с това си изкарват хляба.Ние неможем да кажем какво ще стане след седмица,а камо ли след 3 год.

Бококо ще спре изригването само да каже още веднъж АЗ.

Tочно така! А за всички останали-четете откровението на Йоана!

Абе свършиа ли се грипните вируси, че сега с тия неща почнаа да ни плашат. Еги ги изтреби най-накрая алчните хамериканци тва слънце, че ми писна да ме праат на глупак и да ми зимат и малкото пари, които имам.

каквото се случи,то ще се случи!преживяхме тежки години с живков,андреи луканов,ян виденов и сергеи станишев,та това ли...просто децка игра! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Наистина е детска игра в сравнение с ББ

Едно е ясно - чака ни нещо като клизма!

Ако недай си Боже,при изригването на Слънчевата плазма,Земята случайно се намира на пътя и,са възможни големи сривове в електропреносната мрежа!Те се случват,когато излизат от строя най-големите трансформатори!Срокът за изработка на един такъв е от шест месеца до една година.За съжаление няма такива в резерв,защото са ужасно скъпи.Така че,има вероятност това да ни се случи.При големи Слънчеви изригвания в миналото са били наблюдавани"Аурори" почти до екватора!

И как ще изгори тоя трансформатор, я разкажи.Вярно че са скъпи и именно за това имат здрави защити.Хората ти говорят за развитите страни където всичко се управлява автоматично от компютри.Електромагнитните бури са опасни за електрониката а не за трансформаторите.

Ами как са изгорели трансформатори в Бразилия, Канада, САЩ ли? Индуцира се по високо напрежение по електопроводната мрежа, протича по-силен от пределния в трансформаторит съгласно закона на Ом...и става късо съединение. А именно, поради изгаряне / пробив в изолацията. Толкова просто и логично, за инженерите на Западащия Запад. Така че' когато не сте си купили свещи, не се чудете защо "пу_ките" според бащата на Иванчо, са спряли тока. (Може би още не е станал съвсем популярен терминът: "Насапунисана светкавица" или "Убиец на компютри", предизвикана от ядрен взрив в атмосферата?)

Горят, горят. :-) В Канада се е случило преди няколко години. :-) :-) А и те са важни за електропреносната мрежа, не фината електроника, която се сменя лесно и бързо. :-) :-)

Ами как така са изгорели трансформатори в Бразилия, Канада, САЩ ли? Индуцира се по високо напрежение по електопроводната мрежа, протича по-силен от пределния за трансформаторите, съгласно закона на Ом, ток...и става късо съединение. А именно, поради изгаряне / пробив в изолацията. Толкова просто и логично, за инженерите на Западащия Запад. Така че, когато не сте си закупили свещи, не се чудете защо "пу_ките" според бащата на Иванчо, са спряли тока. (Може би още не е станали съвсем популярни термините: "Насапунисана светкавица" или "Убиец на компютри", предизвикана от ядрен взрив в атмосферата, генериращ бързи неутрони?)

Нашите трансформатори не може да изгорят, защото братята роми ще са ги интегрирали преди това в най-близкия пункт за вторични суровини!

Господин Венци, Вие сигурно сте ЮГОМакедонец. "простотии" се пише ТАКА, а не като Вас "простотий". Крайно време е да не се допускат коментари с фрапиращи правописни грешки.

Не мисля да ходя на Слънцето за слънчеви бани този уйкенд. Но така и така народът е слънчасал и сам си изперква, та няма нужда от изригвания - той сам си избухва с повод и без повод.

Хареса ми коментара ти! Човечеството само върви към опустошение и гибел. Отврат и безумие са хората.

преди 11 нали е избухвало. И какво стана? Най- много кожните ракови заболявания да са се увеличили.

Какво е избухнало преди 11 години?

Тъщата избухна!:)

Да свалим тъпото слънце с един единствен изтрел!!! Ще свети то! Ще прави фасони! Ай сиктир бе - удри с ракети докато падне!!!

Айде пак някой всява паника... то не беше глобално затопляне, което се оказа. че не е така, то не бяха унищожителни изригвания и земетресения-ся със слънцето ще плашат. Никой не може да предвиди с точност силата на подобни явления, затова винаги се появява по някой умник, който изкарва пари, плашейки хората.... живейте си живота и да не ви пука - то и сега нямаме ток от време на време.... голям праз

А хич да няма ток? Няколко месеца, примерно? В цяла Европа, да кажем? Щото де що е трансформатор / подстанция е довиждане? А без ток няма и... хм... ВОДА?

Да, ама аз си имам кладенец в двора. А преди 22 години, в зората на демокрацията / вие едва ли помните това, защото сте млади/бяхме на режим на тока 2часа има 2 часа няма, е, понякога нямаше и повече от два часа, ама пак си изгледахме децата/зимни бебета/. То ние Чернобил преживяхме и зимата на Жан Виденов, че от слънцето ли ще ни е страх. И без ток можем, да му мислят "напредналите нации"...

до ВЕНЦИ- вземи да гледаш малко научно-популярни филми, за давидиш какви са видовете изригваня и в кои точно случаи могат да доведат до хаос, също така ще видиш, че съвсем наскоро такова нещо е станало, но не в Европа, а че в ДИРА достачесто пишат глупости съм съгласна

Вие май не сте чували за аварията в Канада преди 10-тина години.

Наблагайте на фото-соларните системи - при повишена слънчева активност от тях ще падне голям келепирец! А и няма да ви спре тока в края на краищата, даже ще се увеличи! Само дето аз преди 11, 22 и 33 години не си спомням да е имало таквиз чак катаклизЪми...

Незнам, но наскоро след едно леко заметресение в София прекъснаха половината GSM-и, преди години не са прекъсвали защото просто тогава никой не ползваше GSM-и!

Тогава сателитите са били по-малко, не се продаваха GPS и т.н.

С твое позволение, може би трябва първо да наблегнем на стълбите за да не стоим между етажите. ЛоЛ..... А сега да видим какво положително може да се изкара от прогнозираните невзгоди. Бейби бум, който ще подлее вода на перспективата да се пенсионираме на стотак. Гражданите моржуващи в домашна обстановка няма вече да се чувства депресирани, а част от колектива. От разгооври за политика ще преминем на разговори за катаклизми, което ще укрепи психологическото ни равновесие. Ще се увеличи производството на свещи за домашна употреба, газеничета и петромаксови лампи, както и вносът на китайски фенерчета-което пък е добра новина за търговците на дребно. Чушки ще печем при всички положения.

Пълни простотий! Пишат като за първокласници, но трагичното е че има и такива които могат да се хванат на това. За тях само да посоча че се говори за 11-сет годишен цикъл, (което е вярно), но това още означава че много много пъти сме го минавали този цикъл почти без усещане, а сега изведнъж тъпунгерите тръбят ли тръбят! Редче-левче пак.

Да, много пъти сме минавали, ама досега не сме имали толкова чувствителна електроника. колкото днес. Там е разликата. Преди 50 години пак е имало електронни машини, ама те са били толкова груби и недодялани, че изобщо не са се впечатлявали от изригванията. А и едва едва са били забелязвани тия промени по слънцето. Ама в днешно време с всичката тая финна електроника си е напълно реално да се скапе при по-силна слънчева буря (да си чувал за Квебек и какво се е случило на милиони жители на Канада преди 20 години?)

е напиши какво е станало, де. ясно е, че повечето не сме чували. измрели са защото се е скапала електрониката ли?

Е и кво като са по-чувствителни джаджите. Някои ще излязат от строя, други ще оцелеят. Ще направим по-здрави и така. Тоя който в момента се опитва да предскаже максимума на слънчевия цикъл и какво точно ще бъде положението на Земята спрямо него му кажи да си яде ушите. Може би едни ден това ще бъде възможно, но на сегашния етап физиката и астрофизиката са много далеч от тия неща.

Значи няма какво да се притесняваме. Нашата електропреносна мрежа е отпреди 40-50 години и няма да бъде засегната така както модерните електрически мрежи по света.