Скритите ползи за кръводарителя

Изследване доказа редуцирането на устойчиви химически отрови в кръвта

Обратно в новината

Коментари - Скритите ползи за кръводарителя | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

https://www.politico.eu/article/blood-money-europe-wrestles-with-moral-dilemma-over-paying-donors-for-plasma/ The debate over paying for plasma has been simmering for years. There are questions, too, over what constitutes compensation. Though only those four countries — Germany, Austria, Hungary and the Czech Republic — give a flat-fee payment, many others offer non-monetary compensation like time off work or vouchers. In the U.S., the average payment per plasma donation is $80-85 including bonuses, said Hotchko. Plasma donors in Austria receive an average of €30 per donation. Donors can give plasma through plasmapheresis a maximum of 50 times per year. us: 80$ Austria: 30E За кръвна плазма до 50 пъти на година

Прекрасно есе на тема "скритите ползи", но... живеем в диви капиталистически времена, в които, както се казва в тъпия виц, дори мама на тате не дава без пари! Пита се тогава оти да ручаме жабетата БЕЗПЛАТНО, след като всяко дете знае, че няма безплатен обяд!?

Доста ограничен коментар. Говори за неестествен интелект.

Интересна тема.Но с много неточности и пропуски.Но разбирам че това е само началото.Все пак скрити ползи от венесекция(източване/пускане на определено количество кръв)от здрав човек(без полицитемия Вера ,хемохроматоза или някое друго миелопролиферативно заболяване )няма.Ползите в този случай са само и единствено за реципиента (на кръвни продукти)а не за донора.Кръвопускане верно е било един ефикасен метод на симптоматично лечение ,най често за болни със сърдечна недостатъчност и белодробен оток , и това има своето научно обяснение.Най кратко казано,намаляването на обема на циркулиращата кръв ,облекчава сърдечните контракции и намалява застоят във белите дробове,а от там облекчава задуха причинен от белодробният оток.За вредата от PFAS,и ползата от периодична венесекция,резултатите от цитираната статия от JAMA изобщо не са разбрани(ако изобщо са били прочетени и интерпретирани).И така се е родила поредната фейк -новина.Става въпрос за 285 мъже пожарникари(защо пожарникари защото въпросните PFAS вещества се съдържат голямо количество в пяната за гасене)Защо мъже - защото жените във фертилна възраст всеки месец имат дни на спонтанно кръвотечение и няма нужда от допълнително такова.285 мъже с ПОВИШЕНО или на граница на нормата ниво на PFAS.3 групи от по 95 човека,1ва гр.периодично венесекция-кръв,2 ра гр .периодична венесекция - плазма и 3та гр - контролна.След една година се установява че нивото на PFASs на тези с венесекция кръв се е понижило почти х 3 сравнено с тези с плазма ,и без промяна контролната група.Но това изследване е направено на хора с повишено количество в кръвта на въпросните вещеста,тава не са мъже и жени с нормално ниво на тези вещества.Затова от въпросното изследване немогат да се правят обобщаващи изводи за полза от венесекция в този контекст,още по-малко да се залъгват хората от детоксикиращата полза от венесекция и кръводаряване в конкретният случай с конкретните PFASs ако тяхното ниво в кръвта е нормално.

Не разбрах само къде е фейк-новината? Разбира се, че ще изследват пожарникари и естествено процентно ще се окажат повече мъже. Вие какво предлагате- хора, които нямат натрупване на химикалите ли. И между 5 и нещо стойност до редукция с 60-70% не е баш като да не е новина. Докато аз пиша, за да информирам и повиша здравната култура на хора, които проявяват интерес към определени теми, вие ме дебнете, за да ме хванете в издънка или неточност. За тези комплекси има име. Не помня някой на ви е молил за редактор. Като натъпчете коментара си с медицински жаргон и кажете същото като мен, по-добре ли ви става? С подобен характер не е странно защо имате толкова свободно време да го губите в подобно себедоказване. НЕ така се печели уважение обаче. Get a life!

зЕми се грЪмни!

Едиствената полза е била временно падане на кръвното налягане. Това във времената когато не са знаели други методи. Иначе ползи никакви. Освен за тези на които се прелива кръвтта. Сигурно получавайки милиарди помощи за да има за корупция и кръвта е искат безплатно за да я продават.

Всички кръводаряващи напълняват неконтролируемо имунната система рухва ,защото антитела срещу всичко преживяно рухват и банални инфекции веднага след кръводаряване започват. Дарявам само гъсто бяло мляко на 23 годишни първескини.

За 25 години в които съм кръводарявал над 30 пъти съм напълнял с 5 килограма - от 72кг до 77кг. Ама при положение че гоня 50-така мисля че е допустимо.

Дарявал съм кръв 7-8 пъти. Не забелязвал никакви ползи. Като вреда един път имах доста кратък срок между даряванията и след второ се чувствах доста отпаднал известно време. Личния ми лекар ми каза да не дарявам освен ако няма спешна нужда без да ми дава повече обяснения.

Ми какво да ти каже - като ти тежи не го прави. Има хора на които не им пречи и те са повече от половината. Първо правило на медицината е ако не помагаш да гледаш да не навредиш.

Със люто кисело зеле също може да се отървете от вредните за организма вещества. Помага много и за ускорение

Верно, след шише ракия помага даже много.

Кръводаряването, ако е с цел добро, а не пари, е благородно дело. Каквото и да пишете, няма медицина ,която да потвърди полезността на това адско престъоление върху жив организъм.Кръводаряването е опасно, с по-късни последици и шокиращо. Кръводаряването е риск и ненужен героизъм, защото кръв има и т ясе изхвърля след 24 или 48 часа а не се пази или "замразява" както някои си мислят. Всичко което е неестествено е не само вредно но и опасно за организма. Разбира се, кръводаряването е нужно.На всеки от нас може да се наложи да имаме нужд аот помощ.Но такъв тип помощ трябв ада е осъзната с пълните си рискове за кръводарителя.Така чр моля не пишете глупости от средновековието.Кръводаряването НЕ Е полезно за организма!

Може ли да цитирате източника си, или така просто си разсъждавате. Нито един аргумент не изтъкнахте.

Дрънка си само човекът, няма си друга работа.

Мангалите ще стават столетници сигурно затова чакат пред болниците да даряват! Само дето не казаха че с кръводаряване се изкарват пари.

Щели да махат отрови взимали кръв. Та значи на този, на който преливат кръв му слагат отрови. Преди измисляха поне някоя умираща майка, на която била нужна много кръв или Митьо очите, който бил много ценен и ранен. Абе кажете направо: даваме и кръвта си краварите за да я дават руснаците от Украйна които се бият срещу руснаците от Москва като гладиатори на арена и гледката е кървава, както го харесват робовладелците, за чийто кеф се бият. И скоро даже ни обещават да ни конфронтират пряко, пращайки ни на фронта Като гладиатори.

Този на който му слагат се радва на каквото има.

Да си плаща на краварите и те да им дават кръв.

Ако сте прочели внимателно статията, единствено хората, които живеят в изолирани от цивилизацията места и сами си произвеждат храната, са защитени от тази синтетична и органична химия. Всеки човек има определени нива на т.нар. "отрови". Ничия кръв не е стерилна и когато е нужна да се спасява живот, това е най-малкия проблем. Тук става дума за развитие на науката и познанието. Тези данни могат да помогнат на хората, които са изложени на по-висок риск, а не става дума тяхната кръв да се дарява на нуждаещи се.

Не треба да си много умен, за да стигнеш до тоя извод. На един познат дедо му сипваше вода у виното, и така цела зима. Накрая пиеше чиста вода от бурето...

lu4ka

След всяко кръводаряване, тялото изпада в шок, като при тежка катастрофа. Въпреки, че го знам, дълги години бях безвъзмезден кръводарите. От онея леваци, които поддържат кръвната банка пълна. Ходех регулярно на всеки 6 месеца. След инцидент с един човек, за когото имаше призив да се дарява кръв установих, че бяха забавили съобщението за смъртта му, но продължаваха да призовават за кръводаряване. След това разбрах, че кръв има достатъчно, но от нея изтеглят кръвната плазма и я продават. Децата ми също даряваха кръв. Отчаяхме се, че крадяха, дори и малкото живот, останал у хората... и спряхме да сме донори.

Ми не е вярно. Като млад съм дарявал 20тина пъти. Никакъв шок няма за, здрави хора. Опитвал съм всичко навремето включително и секс работа нощна смяна веднага след кръводаряване. Сега че крадат вероятно но хората пак имат нужда от кръв. 90%да откраднат с 10%можеш да спасиш човешки живот. От тя награда по голяма.

Едно време в редовете на БНА имаше такива "акции" на безвъзмездно кръводаряване поне 2 пъти в годината. В поделението от Хасковската дивизия тогава, наречено жаргонно от офицерите служещи там "Бомбай" поради естеството му (беше кадриран полк с много малко личен състав, предимно кадрови и минимално срочно служещ) нямаше "желаещи" кръводарители, та се налагаше да ги залъгват с награди - домашен отпуск от 3 дни, 2 от които минаваха в пътуване... Нагледал съм се на "нищоставане", дежурната стая имаше пряка видимост към медицинския пункт и плаца, зад който бяха спалните помещения. Излизайки от пункта войничетата правеха няколко десетки крачки и се строполяваха като кегли на самия плац, неуспявайки да достигнат до леглата и да легнат... Толкова за това, че при кръводаряване нищо не се случва на организъма. И да, кафенца и шоколадчета за ободряване по обясними причини нямаше. Градяхме развито социалистическо общество и всеки лев отиваше за това. Нямаше за глезотии.

lu4ka

Виж какво, висока съм 156 см и тежа 50 кг. Пред очите ми, поне десет пъти, са колабирали мъже, по стотина кг и поне 190 см високи. Докато ми кажат "А сега лекичко станете", аз вече съм в колата и шофирам. Това е до психическа нагласа. Колкото до "Майора", до 1989 година за всяка банка кръв плащаха по 50 лв. Понеже тогава бях 40 кг, съпругът ми беше кръводарител. Аз започнах след 2000г. Имаше много добри пакети, дори и дребни подаръци за безвъзмездните и само пакети за тези, които даваха кръв за определено лице. Дойде на власт Винету Бибитков и първо редуцираха пакетите, после съвсем ги спряха. Това, разбира се, никога не ме е притеснявало, защото винаги съм се стремяла да помагам, без да чакам благодарност.

Мила лучке, никога преди 1990г не се е заплащала дарителската кръв. На серийните кръводарители с повече от 10 кръводарявания издаваха "книжка на кръводарителя" в която вписваха поредното кръводаряване. На 20-тото поредно кръводарителят получаваше медал с формата на звезда от БЧК. На 30-тото получаваше плакет и грамота. Пари - НУЛА. Младите може и да им разправяш каквото си искаш. На мене не ми обяснявай. Събрах 5-ма приятели и родственици да даряваме кръв за тежка операция на близък, имащ такава книжка с 34 кръводарявания записани в нея. Даже и тя не помогна да започне операцията преди да занесем заветните бележки! А е животоспасяваща.

Значи всяка жена в месечния си цикъл е в шок! Добре, че мъжете нямате мензис, че така ще си организирате системата, че всеки месец ще сте седмица в болнични и пак жените ще дърпат хомота.

Добре е да се въведат истински стимули. Например регламентирано заплащане, а не човек да ходи при циганите да се пазари. Кредити - даваш кръв, ако ти потрябва - ползваш кредитите.

Това със заплащането е беля. Имало го и е премахнато. И заплащането на черно е беля ама за да го няма трябва да има донори.

Гарантирано увреждане на кръвоносната система! Възможност от заразяване със всички видове вирусни и бактериални инфекции!

Досега да съм умрял в адски мъки. Дарявал съм кръв 30 пъти и горница.

Преди години работех в голяма фирма и екип на центъра идваше на място в офиса. Кръводарявах. Пак бих дарявал кръв, но живея на другия край на София. Как пък не ще се юрна до, че и на опашки да чакам на кръвния център.

Скритите негативи : организмът ви свиква със завишеното производство на кръв и ставате дойна крава за кръв. Ако спрете дарението/точенето на кръвта следват редица проблеми за здравето , евентуално докато пак се върне тялото към нормалния ритъм.

Да бяхте сложили инфо, че е платен материал. С подобни статии няма да постигнете повишаване на кръводаряването. Комунизмът свърши! Не можете ли да мислите креативно?

Това не е вярно! Платен от кого? Втора част ще бъде за това кой не може да дари. Кажете поне от кого да търся пари за него. Или за вас всичко, което излезе като информация, е платено? Ще ви кажа по какво да се ориентирате. Платените материали в края на статията имат информация от кого са платени или рекламните банери, които излизат на статията, касаят същата тема. Чакам да ме осветлите

В Дир троловете са над 80%. Бъркат си в носа и изкарват душевната си нищета в коментари. Не им се връзвайте - вероятно дори не четат статиите. Може би и пишат чрез диктуване на устройство, защото се съмнявам да могат и това да правят.

Благодаря за подкрепата. Това го знам, ма все пак да си го кажа.... :)

Четеш ли? Или си функционално неграмотна? Егаси озмислената кифла!

Нали ти е написано, че са пропуснали именно това! Толкова ли си ограничена?