Сименс спечели търг за вятърна енергия в Турция

Консорциум с участието на германския гигант Сименс е спечелил търг за проект за използване на вятърна енергия.

Обратно в новината

Коментари - Сименс спечели търг за вятърна енергия в Турция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

интересно кой му е написал готовата реч на енергийният министър Берат Албайрак? Забравят да споменат че е зет на Ердоган, и вероятно негов бъдеш заместник.. отсега му правят пропагандата че решава уж велики работи, само че на мухлъото предварително му я пидгитвят големите чичковци.

кво ще праим с нашите златни перки

3 цента, ама работят 2000 часа от 8000 часа в годината. За останалото време трябва балансираща мощност - газова централа. Която изобщо не е евтина. Нямат бъдеще перките, ако ще немците да се цепнат откъм гърба !

Общата инсталирана мощност на вятърните централи в Турция била 5.789GWВ миналата година и произвела 15.370 TWh електроенергия. като се разделят двете числа се получава 2655 часа. Явно вятърната енергия в Турция има голям потенциал . Допълнителен благоприятен факт е че водноелектрическата енергия давала 25 % от произвежданата енергия и явно няма при това положение проблем с балансирането. Това би имало значение за нас евентуално да обменяме енергия на паритетна основа и да избегнем проблеми като тази зима. Разбира се ние разчитаме и на Гърция и Румъния , вероятно и на Украйна , ако там се построят 11 ядрени центарали до 2030 година, както е по план. Сименес предлага решение с 3000 часа като минимум, което е вероятно причината да спечели конкурса.

Kъде са лудият макс , гръцкият вуте и други дезинформатори в този форум да коментират, май си глътнаха езика . Tурците работят 24 часа без да спат , това допринесе и икономическият им прираст c над 5% за последните 6 месеца , да се надяваме че и българската икономика ще вземе пример и поука от турците .

поука едва ли...остана им само да си вклюцгхат газодоставките от русия,,, пуки пример за кзакво мим ие.

абе какво стана, нали руските политролчета, българоотстъпничета дрънкаха как Путьо строял вече 3 ядрени централи в Турция, а нас трябвало да ни е яд, че не ни е построил Белене ? Май Путьо има нещо за продаване, което никой вече и не търси, а :)))

Глупак,не казваш нищо смислено,само си изливаш злобата!Внимавай с кръвното!

Турция строи 4 (четири) атомни централи ! Едната е руска, другата е френска, другите не ги знам, а може и да греша, да са само 2. И също Турция опитва и с вятърни централи. Не разчита много на тях, но защо да не опита ? Атомната централа работи 8000 часа в годината, а перките - най-много по 2-3000 часа. В останалото време - да живее руският и френският уран.

Е вие драматизирате този проблем. Годината има 24 x 365 = 8760 часа. При някаква скорост на вятъра генераторът работи с номинална мощност. Ако идеализираме случая , че турбината работи само с номинална мощност , то в нашия случай тя би трябвало да работи 3000 часа, но на практика работи повече часове, но не винаги с номинална мощност. Проблем е също това че тя работи само , когато духа вятър , а това е случайно и не съвпада винаги с времето когато има нужда от ел. енергия. Ако има много вецове , те могат да работят само , когато вятърната енергия не е достатъчна и с такава мощност , която е необходима. Като правило вятъра духа по силно зимно време и тогава токът от вятъра може да се използува за отопление чрез термопомпи , които могат да акумулират енергия. Предполага се , че в съвсем близко бъдеще ел. и хибридни коли ще навлязът масово и те могат да се зареждат , когато има излишна мощност. Ако има ПАВЕЦ , те съшто могат да работят в помпен режим когато има излишна мошност , а в генераторен когато не достига мошност. Излишната енергия може да се изнася да някакви атрактивни цени и да се внася , когато не достига на по - високи цени. Най накрая може и да има балнасираща газова мошност.

От ветрогенераторите,няма нищо по-вредно за околната среда!Прогонват всички видове птици от района и това е предвестник на екологична катастрофа с необратими последици!Променят трасето на мигриращите птици,с което обричат и отдалечени райони на екокатастрофи!В момента текат дебати на екоорганизации,които се борят за тяхната забрана и се очаква такова решение да се приеме и от ООН!Така,че ветрогенераторите в скоро време могат да бъдат забранени в световен мащаб!

Това е бъдещето-ветрогенераторите. Чисто за природата!

Изданието допълва, че условие на търга е било минимум 65 процента от системите да бъдат местно производство, а 80 процента от инженерните кадри да бъдат турци. "По този начин хем ще се осигури заетост на хиляди лица, хем ще се вдигне на крака местната промишленост, която ще получи роля в производството на мегатурбините", посочва вестникът.

мдаа интересно ще стане. според едни метео данни средногодишния час ветрови капацитет зз турция е м/у 800 до 1200 часа на година за добив на енергия!!! ще има много изненади след тази сделка :)))

Пак беден и гладен дава акъл на богатите и успелите....

Е вие сте интересни хора , когато ви кажат че средната заплата у нас е 1000 лева , вие казвате че само 1/3 получават такава или по - голяма заплата и започват да философствуват че някои ядат свинско , а другите зеле и ставало свинско със зеле средно. ВСичко е индивидуално. В Турция не се консумира свинско или телешко и агнешко или постно. Та има места където духа непрекъснато и други където не е така. Избрали са пет различни места , където духа явно 3000 или повече часа годишно щом е 3000 гигаватватчаса с 1000 мегавата мощност.

Ха ха ха... май ядрената централа не е изгодна след последните заметресения. Рашките пак ще пият газ и ядът уран :)))) А на руските тролове ще им намалят заплатата на половина и ще са на 50 копейки на пост :)))

Енергийният им министър обяви преди седмица ,че до 2030 година ще имат три функциониращи АЕЦ а,май не е ха ха

Ще ще ще ще :)))) Путлериста само ще ще ще знае :))))

Това се нарича Ефективност без кражби - в България цената на вятърната ел.енергия е 55 цента .И за заблуда на хората след миксиране от АЕЦ става 18 цената . Всъщност още не осъзнавате че тока в БГ се вдигна с 25% .Ама от Септември ще си изцъклите очите като видите Фактурите .

Ами,а дано ,турците по-скоро да дойдат!

Турция си купува благоразположението на Сименс, белким малко замажат нещата в Германия, че иначе глад!!! Пък сега с тази вятърна мощност, дали няма да изгърми някоя руска АЕЦ в проект за Турция???

Вече изгърмя, централа с мощност 1000 мегавата това е един ядрен реактор! Вятъра ще го духат руснаците!

Наивник,ако с вятъра можеше да се изкарва необходимата енергия,до сега всички други източници щяха да бъдат закрити!

Виж какво правят германците, холандците, датчаните и после пиши кой е наивник!!!

Въпреки големите проблеми които има Турция,а това са бежанския,кюрдския и разделението в обществото между кемалисти и ислямисти държавата върви напред за разлика от държавата на мафията наре4ена България.

то поради липсите...

Турция плащат за такава енергия по 10,3 щатски цента. А у нас? Цели 30 стотинки = 17,6 цента. НАЙС, а?!

В интернет прочетох следното: 450 вятърни турбини по 2.3 МВ . Ще се произвждат от турска фабрика 300 до 450 броя. Фабриката е за 100 милиона долара с годишен капацитет 150 турбини 400 МВ. Общо всичко 3750 работни места. Стойността на централата 1 милиард долара , годишно производство 3 милиарда киловатчаса. Явно са избрани места със силни и постоянни ветрове. Тоест ако има възможност за 5 пъти по - голяма инвестиция за 5 милиарда долара колкото нашия АЕЦ производство. Когато Сименс обяви , че няма да прави вече атомни централи си рекох , а какво смята да прави.

Справка от в-к Капитал че 270бр хамерикански перки в Добруджа струват по 2милиона $ бройката при това 2ра употреба

Значи бг-балъците плащат на щатсскките AES в Добруджа42 евроцент за киловат а нна турците ще ппродават 10 ПЪТИ по евтино сценни под 4центта за Квт

деер

Аз като ви говорих, че Меркел, Пунин,Тръмп и т.н. са кукли на едни и същи кукловоди, цъкахте минуси..Цъкайте!

сравни цените на електроенергията в турция, русия и т.н. и цените у нас и тогава пиши глупости.

Сименс не беше ли фирмата, уличена в много корупционни скандали преди години?

Моля ви, стига сте писали глупости. Или се чудите как да ви мине времето? Ако има нещо по-смислено, то тогава пишете. Защо намесвате Ердоган или който и да било друг. Това е бъдещето-ветрогенераторите. Чисто за природата!

Курция енергично надига глава срещу вятъра.

От вятър електроенергия,е вятър работа!

Ема, това щото Ердоган е диктатор. Демократичните правителства за такъв ток плащат по 20-30цента и после натрисат сметката на електората.