”Шел” започва да търси нефт и газ в Силистар

Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, вицепрезидент на “Шел“, подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в Силистар за срок от 5 г.

Обратно в новината

Коментари - ”Шел” започва да търси нефт и газ в Силистар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е трик. Целта е да не се намери петрол или природен газ. После ШЕЛ ще кажат МИ ТУКА В СИЛИСТАР НЕМА НИ ПЕТРОЛ НИТО ГАЗ ДАЙТЕ ДА НАДУПЧЕМЕ ДОБРУДЖАТА ЦЯЛАТА ЗА ШИСТОВ ГАЗ, ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ИМАМЕ 5 Г. ДОГОВОР. Сещатели се накъде отиват нещата. Ще ни излъжат яко.

Ами ако няма нефт и газ какво правим. А е по-вероятно да няма, или количествата да са незначителни, щото ако имаше, отдавна да е изваден. Все пак наистина големите проучвания са били в периода 1960- 1980 г. Тогава е издупчено почти навсякъде, където има вероятност за големи находища. Сега намират предимно трохи.

окончателно забравяме за море в България, няма ги райските кътчета на Черноморието. Чаоо..

От Газпром не ви ли казаха, че там газ няма. Всичкия газ е само в Русия.

Нефт/газ няма да намерят. Питанката е какво друго правят????

Там ще да е потънала подводница на ръшите!?

Ако баба им е казала: - Ми, нема ми " питанката" ! ..И те сега тръгват да я търсат.

Тва, че ша търсат, не значи ,че ша намерат!... Масрафът е платен предварително!?

Дано намерят. А реакцията на отбора на Роснефт&Газпром вече е видна :-D

на Боко тиквата предателска.

С две думи продадахме отново българските рисурси.

Никакъв газ не търсят, ами си правят опити в Черно море. В Черно море газ и нефт няма, иначе досега някоя от 5те черноморски държави да са го изровили.

Да бе на 10 километра в Румъния пълно с газ , пък руските тролове не позволяват у нас да има.

Тук ще търсим нефт а кой ще добива нефта в Либия. В началото на февруари в Либия беше сформирано правителство. Там имаме петролно поле, сонди и друго обурудване. Пълно нехайство от страна на държавата да оставим сигурния добив на нефт пред някакви съмнителни проучвания.

А познай на коя компания го дарихме петролното си поле там? И колко милиарда долара дълг опростихме, да да можем сега да сме зависими от банкерите на Уолт Стриит!

Ей сега забогатяхме,при цена от 25$ колкото ще продават Шел петрола ние ще получаваме 1% концесионна такса или 0,25 американски цента.Така ако източат няколко милиона тона ние ще получим 1-2млн.$.Май единствената печалба ще е тези 5млн.евро,които ще приберат управляващите.

Е, тия 5 милиона евро да не си помислиш че са подкуп?! Лобизъм му се вика т.е. узаконен по американски подкуп...бакшиш!

Не дай си Боже да намерят нещо и ще станем Сиера Леоне на Балканите! Това ще бъде пагубно за нацията, защото тогава интереса на бруталните мултинационални компании към това парче земя ще стане унищожителен!

"самослучило се обстоятелство" е Шайката управляващи-за 25 години продадоха де що има , логично беше след въздуха да продават и земята и водата!

ДАНС да отговори кой финансира противниците на проучванията и "еколозите".

ДАНС да провери и отговори е ли тази сделка изгодна за Република България !

Цените се сринаха на петрола и газа та кога точно ще го търсят- срок имат ли или ще се подпират на лопатата 3-4 години докато забравим.

Силистар е защитена местност и част от NATURA 2000, защо дремят еколозите?!

Тук става дума за една огромна акватория в Черно море започваща от нос Емине и достигаща на юг до турската граница и всичко това е на 80 км от брега! Няма нищо общо с местността Силистар!

Пак се продадоха на американското лоби. Нещастници!

Браво! Ще стане като със златото в Челопеч

Напротив много по-лошо е защото при Челопеч концесионера плаща от 2 до 8% конц.такса,а Шел ще плаща евнтуално ако започне добив 1%,а една евентуална щета като разлив в морето ще нанесе щети за милиарди.

ПЛАЩА ПОД 1% КОНЦЕСИОННА ТАКСА ЗА ЗЛАТОТО !!!

Ще напомня някои неща: ние добивахме газ от Чирен, но сега находището е хранилище. Добивахме и нефт на Шабла, но май спряхме. Дали има/няма нефт/газ е интересно, но дали е достатъчно. дали е рентабилно за добив и екологично е още по-интресно. Не политизирайте тази тема: газът / нефтът няма националност, най-вече има състав ( подходящ ли е за рафинерията ни или не ? ) и цена. 2019 идва, бъдете готови!

Не мога само да разбера едно - защо, след като "братушките" ни продават най-скъпата газ в Европа, вие продажни, платени чекистки агенти, сте се така притеснили за цените на Шел и Тотал? По-скъпо няма да е! Това ви го гарантира "КГБ-корпорацията".

То ако братушките продаваха най-скъпата газ германците отдавна да са минали на евтин американски, ама нейсе! Реалността е, че руският газ към момента е безалтернативен. По цена! А повярвай ми, за моята фурна газта е от голямо значение! И като погледна как литнаха цените в Литва с уж евтиния газ от САЩ и Норвегия....

Вие путинофилите доводите ви са само лъжи.Германците не купуват руска газ,а газ която идва от Русия от смесено дружество с 30% участие на германска компания.При цена около 180$ руската страна получава не повече от 120$ за тон.А колко ни дерат нас 360$ за тон.Освен любимата ви Русия дори вие тъпоъгълници може да се досетите къде отиват поне 120$,в офшорните сметки на герб и дпс.

нищо няма да намерят! Преди хиляди години руснаците проведоха сеизмични (чрез малки дълбочинни взривове) цялостно проучване на Северо-източната част на България! Скриха резултатите, но случайно след години "запивайки се" с един "руснак!!!" научих какво са открили! Добружа е над въглишен слой - неизгодно за добиване, защото има много вода над него - това са рапуртували на нашето правителство тогава! На въпроса - Къде е нефтът? Отговор - Нефтената жила минава много на дълбока над 3000м - неизгдно за добиване!

А, за газ в примоския шелф - залежите са малки - неизгодни за разработка!

НИЩО РУСНАЦИТЕ НЕ СА КРИЛИ ПРОСТО СЕИЗМИКАТА ТОГАВА А ОСОБЕНО ТЯХНАТА БЕШЕ ПРИМИТИВНА И НЕЕФЕКТИВНА СЕГА МЕТОДИТЕ СА БЕЗ ВЗРИВОВЕ НЕ СЕ УВРЕЖДА ОКОЛНАТА И МНОГО РЕЗУЛТАТНА ИНВЕСТИЦИИТЕ СА НИЩОЖНИ ЗА ТОЗИ ВИД ПРОУЧВАНЕ И АНГАЖИРАНЕТО НА ПРЕМИЕРА НЯМА СМИСЪЛ ПРОСТО ОБИЧАЙНАТА ПРОСТОТИЯ ВРЕМЕ Е НЕГРАМОТНИЦИТЕ ДАЖЕ И НАС ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕФТА НЕ Е ЖИЛА А ПОДЗЕМЕН РЕЗЕРВОАР ОТ ГАЗ ИЛИ НЕФТ НАМИРАЩИ СЕ В ПОРЕСТИ СКАЛИ ПРОТЕСТИТЕ ТУК И ПРОТИВ ПРОУЧВАНИЯТА ЗА ТН ШИСТОВ ГАЗ СА НЕОСНОВАТЕЛНИ КОГАТО СЕ ПРАВЯТ КОМПЕТЕНТНО И ОТГОВОРНО И СА ВРЕДНИ ЗА СТРАНАТА НИ

Мурзилките са на бойна нога, случайно да не би Бьлгария да се отьрве от руския монопол вьрху газта и нефта...... Рано или кьсно в цяла Европа ще дойде катарска, иранска газ...... И тогава реално ще има диверсификация!!!!

на Станишев да направят някой кръг за протест?

"Шел започва да търси нефт и газ"........................... и да не забравите да дадете тая газ/нефт за 20-30 стотинки,като Дънди прешас и златото.

Ако има газ ( дано ) тя при всички положения ще е много по-евтина от руската газ...... Там ви стяга чепика вас, мурзилките...... :-)

От 4-ти километър обявиха, че се издирва избягъл опасно луд подвизаващ се под код vangivangel ! Който го види да се обади на съответните служби!

Дадохме си златото, сега и енергията. ПРЕДАТЕЛИ!!!

при социализъма и да си направим комунизъма?

Това,че Боко де нодава да има газ, не значи, че има газ. По-вероятно е да нама. И тотава какво плавим?

...се връщаш в Първи клас,че стази граматика си за .....

на един чин, че нищо няма да научите. Ако ме разбираш?

хаиде -атака,атака за богатства и пари!

лелеееей ...Путя, Лаврата, Сидероглу газ ще пикаят :)))))

Да пикаят! Така цените падат!:)))))))))))

Пада, пада, обаче ако си напърдиш някой друг кубометър гАз, ще ти е направо безплатно.!.

Хем готов втечнен!

Ти кво мислиш бе дръвчо, че който започне да добива нефт и газ безплатно ще ти го даде ли? Колкото не дават златото без пари. Всичкото си го вземат, а на нас дават 2 % /ДВА/ . Пантиш ли?

боже, боже,българинът- по голям руснак от самият руснак!защо не останахме руска губерния за да спят спокoино нашите верни другари!

И един въпрос:много опасна беше тръбата Бургас-Александропулус-референдум имаше даже;а сега всичко е наред-ще сондираме под носа си,а после тръба ще има...;суета, сует,всяческая суета...казваше Цариградския(Софийския) валия и пиеше гъста дипломатическа боза...

Пропуснаха да кажат - ако намерят много газ, колкостотин години той ще е собственост на Шел, а не на българите от България (както е по Конституция)? А и с колко % цената му ще е по-ниска от тази на руския газ? Или ще е доста по-висока?! А ако газа е малко - колко пъти по-висока ще е цената? А и как ще вкарват газа в страната, като на референдума в Бургаска област беше отхвърлена възможността за строителство на петроло и газопроводи - щото вредели на екологията? И не на последно място - плажа Силистар и околните вече частна американска собственост ли са?

питаите волен сидеров на атака- тои ,и само тои единствено ще ви даде правилният отговор ,които и бавно развиващите занаят какво ще каже само като си отвори устата или ще ви разсмее!

АЗ ПЪК МИСЛЯ,ЧЕ ИЗОБЩО НЕ СИ ГО ГЛЕДАЛ И ЧУВАЛ, А ОЩЕ ПО-ЛОШО ПРЕПРЕДАВАШ НОВИНИТЕ ОТ БТВ !!! ВЪОБЩЕ НЕ Е СМЕШНО НИЩО КОЕТО СЕ СЛУЧВА ОКОЛО НАС !!!

Ъхъ, като с Мариците! Или дънди, ама не крокодила a СКЪПОЦЕННАТА канадска корпорация. С българско злато и редки метали!

Радост за окото е, че комуноидната атакистко-дпсарска путинска сган газ пикае. Което е много добре за България!!!

Точно ;)

за рушката агентура - не успяха да спрат холандците :) Шел търси само там, където знае, че ще намери :)) Всеки провал на россията е празник за България !

Това е национално предателство! Борисов ни залъгва със светло бъдеще, вместо да наложи пълен държавен монопол въху природните ресурси на България. Шел и Тотал ще смучат газ и петрол и ще го продават на БГ на международни борсови цени. Те ще бъдат собсвеници на добива, не България.

А кой ще отиде да копа, а Гошко? Ти ли? Нали трябват мангизи за тая работа?

И технологии, които България няма - затова са измислени концесиите. Нито е работа на правителството да проучва, нито да копа земята за полезни изкопаеми - нямаме ТЕХНОЛОГИИТЕ

къв ''държавен монопол'' бе тиквуне ?! Това да не ти е един басейн с нефт или газ и само да гребеш от него ? Той Газпром си закри някой залежи след като ги удариха санкциите, понеже технологиите за вадене ги имат само ШЕЛ и още 2-3 американски компании, той искал тук ''държавен монопол'' да правим върху залежите !! Най-малкото още не се знае къде точно са тези залежи и дали има изобщо нещо за вадене! За отговорите на всеки от тези въпроси се иска пара и технологии чукундурчо !

Браво бе,Борисов!Да не си станал газов експерт или да си почнал да гледаш на тръбагазова?Или пък баба Ванга ти е предсказала приживе?Да беше се потрудил да премахнеш мораториума ,който сам въведе преди 4 години и сега нямаше да е нужно да си убеденщяхме да имаме наши газови находища ,на шистов газ!Или да емитилал заем за строеж на газовите връзки със Гърция,с Турция и Румъния!Пък то пак сме до никъде!Ако се намери газ добре!Но проучванията ще са 5 години ,от там нататък ще го планираме,при положение че има!И ако го планираме с Европейски пари най рано след 1012 години ще имаме нужната инфраструктура!Ами до тогава ?Пак ли ще зависим от лудия Путин?Ами вземи ,че слез на Земята!Ако вместо компресорната станция в страната ни беше построена такава в Румъния ,с наши пари сега пи една евентуална газова криза бихма получавали 1.5_2 милионо кубически метра газ годишно!А ние сега ще я проектираме и ще я строим!Кога ?

на някои направи ли му впечатление че не е казано наи важното. колко процента от добива ще бъде даден на булгаря. тук е разковничето. сигурен сам че процента ще е много малак, но за бат боико комисионната много добра като награда за продажничеството му. абе нещо като златните ни мини. а газ за нас сас сигурност няма достатъчно, това ерах в очите. нищо чудно и да поскъпне газта а и живота ако случаино залежите са големи. за справка нигеря. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не е лошо да се намери газ в България. Кво пак мрънкате?

ИЗЛЕЗ ОТ РОЛЯТА НА НАИВНИК!!! НИКОЙ НЕ Е КАЗАЛ,ЧЕ Е ЛОШО!!! ВЪПРОСЪТ Е КОЙ И КАК ЩЕ ГО НАПРАВИ !!!

сега почват проучванията, резултатът ще е ясен след поне година. Дори да има нефт/газ, въпросът е: "ще бъде ли изгодно за България ( не за Шел, правете разликата ) евентуалната разработката на тези залежи. Дотогава заложете на реалното: спиране на транзита през Украйна през 2019 и не разчитайте на нищо фантастично.

Ако имахне родолюбци и човеци във властта, вече да сме дръпнали много напред, ама имаме мърши и продажници, които са в комбина в грабежа на природните ни богатства! Все някой близък ден или ще ги избесим или растреляме! Вервайте, близък е деня на възмездието.

и както винаги,ако проектът не е руски,то значи не е рентабилен(според някои главочи)!!! Shell не е американска,а холандска и е навсякъде по света с изключение на Pусия! до онзи ден ревахте против шистовия газ,днес срещу морския,щото може би не руснаците ще дупчат! запитайте се сами: бихте ли ревали толкова много,ако фирмата беше руска!?

Да не би фракинга да беше организиран от руска компания? Що пък такива като теб ревът все против Русия? Няма вечни врагове. Има вечни интереси. Целта е да опазим природата на България. Във времена, когато нефта пада поголовно на пазарите, без шанс да възвърне позициите от преди три години, поради все по-голямото навлизане на електромобили и развитието на технологиите е пълна безмислица да търсиш нефт. Все едно да отвориш частна фабрика на 9-ти септември 1944г. Ако схвана де...

Royal Dutch Shell PLC , по-известен като Shell, е англо - холандска мултинационална нефто и газодобивна компания със седалище в Хага, Холандия и Shell център , Лондон, Великобритания. По данни за 2015 година има оща сума на активите 340.15 млд,щ.д.; собствен капитал 162.87 млд. щ.д.; общо приходи 264.96 млд.щ.д и печалба от 1,939 млд.щ.д.

Тая плоча,как ще открият морета от нефт и газ и как ще станем като гражданите на Кувейт я слушам много отдавна. Тя е просто лаф да става. Нещо като "газовия хъб",който уж все ще се появи и ще ни направи значими,а пък все го няма. А иначе природата може да се увреди и то трайно! Голяма работа! Ние сме голяма държава и можем да си го позволим! Като оная далавера с шистовия газ!

А някой помисли ли на какво ще заприлича едно от последните ни красиви места, на какво ще го направят??! Съсипаха икономиката, природата, живота и бъдещето на цели поколения! Каква е тая алчност ненаситна?!

и гара Яна ли говориш? Или за КЦМ-тата? И много други пустини...

Златото продадоха политиците на Канадците ,а ,,Черноморският шелф -Силистар" на ,,Шел".След бетона следва мърсотията на проучването.

Ще направим като Путин - като открият и разработят,като доставят технологията - ще ги национализираме и изгоним като крадци. Лошо ли ще ни е?

Боко тиквата пак се продаде за жълти стотинки.

И БОЙКО НЕСТИНАРКАТА :)