Ще има промени в такса смет за софиянци при въвеждане на критерия "замърсителят плаща"

"За едни ще има поскъпване, за други - намаляване, ако генерираш много боклук, ще плащаш повече", посочи кметът Васил Терзиев

Обратно в новината

Коментари - Ще има промени в такса смет за софиянци при въвеждане на критерия "замърсителят плаща" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отново разни псевдоексперти, заблуждават Кмета и той май ще се подлъже и ще им повярва. Щели да постигнат 8-9% процент на рециклиране при положение че сега е на 1,5% поне така казвате. Щели да депонират 10 %. А другите 90%, какво ще ги правите, айде 9% сте рециклирали на обещания за сега, 10% ще изгорите като твърдо гориво, а другите оставащи до 90%, които са около 71% къде ще ги денете? Щели да въведат в София да се плаща на килограм изхвърлен отпадък по европейски стандарт. А когато навсякъде стане сметище, защото ще стане едно огромно сметище навсякъде в София, какво ще правите? Или тогава хората ще са ви виновни, защото не са токлова дисциплинирани и културни като европейците. Щели да вземет повече пари от Софиянци, ама само на някой, с нововъведената ви супер-яка-готина-страхотна система за заплащане на боклука. А ако не успеете, познавайки народопсихологията на средностатистическия българин шанса за успех на такава система е 0. Ето нещо по-реално и възможно да свършиш първо: Тези контейнери на снимката, където ги насложиха сивите и заеха половината пътно платно, да им кажете на фирмата на която са, да си ги маха, че стават задръствания докато ги заобикаляме.

Идиокрацията в действие!

Крайно време е на всички работещи в София да се удържа директно такса смет от заплатата , а не аз да плащам 400 лв само защото имам жилище. Тия дето нямат адресна регистрация тука да не би да не правят боклук или си го носят на село да си го хвърлят?

на градския транспорт я отидете до ИКЕЯ да видите на спирката на рейс 123 какво е зад мантинелата...

В Драгалевци, новобогаташите, са регистрирани другаде и не плащат пълна такса, но изхвърлят където има общи кофи и зариват мястото с отпадъци. Пред тях няма кофи. Местните плащаме пълна такса и няма къде да изхвърляме , защото е препълнено. Та кмете, кой в този случай ще плаща още повече?????

Още една идея набързо. Признавам си, че не хвърлям разделно боклук, дори не съм съвсем сигурна точно какви категории имаше. Стъкло почти не ползвам/е (алкохол не пия, сокове в стъкло по изключение взимам, заради травми от детството (бригада в консервен комбинат по соц/постсоц време) аз и повечето ми приятелки и приятели сами си правим зимнината), хартия/картон нямам кой знае колко много. Третото разделно пластмаса ли е - ако да, там май имам доста, основно разни и всякакви опаковки от храни, бутилки от мляко и прочие и може би ще започна поне тях да ги отделям, макар че на балкончето нямам място за втори чувал с боклук. Единствено органично почти нямам, защото се прави на компост, които се използва от близките ми за гледане на домати, салати и прочие. Интересно ми е какъв процент софиянци правят компост - вероятно 5-10% най-много. Ако домашното компостиране стане по-масова практика, това малко или повече ще намали общия обем на боклука на софиянци, макар че едва ли ще реши проблема със запълването на боклучарника. Много е вероятно да се наложи втори завод за боклук да се прави, особено ако продължават да прииждат нови и нови столичани в повече.

По думите на Терзиев следващата седмица ще бъде пусната обществена поръчка, за да се "отпуши" процесът за пълния тонаж на .

ще има НОВА обществена поръчка за стари дейности което е във връзка с НОВАТА предстояща инициатива на "уважаемия" кмет за НОВО-въведения някои многоУважаеми експерти искаха и НОВА обществена поръчка да има за отчитане на количеството на боклука с датчици...ама за отчитане на притежанието /на боклука/ ще ни трябва сканиране не на камиона с боклуците, а сканиране на ирисите ни :)

Надявам се, че Кмето знае какво прави, а също и че е наясно, че един корупционен скандал просто ще го отвее, така че съм убедена, че няма проблем с новата поръчка, а тя наистина е необходима. Да видим дали съм права! :)

едно време не изхвърляхме стъклените шишета в зелени контейнери да се чупят а от компоста хранехме кучета, овце и всякакви животни и птици сега пием кафе и подхранване растенията, някои специфично - с органик кафе от Старбъкс

Интересно и напълно невъзможно за изпълнение. Всеки човек с повече боклук ще изхвърля всичко ДО кофите и ще се получи еко катастрофа по улиците. А дори и да иска някой да си изхвърля нормално боклука, то комшиите могат да хвърлят в неговия контейнер, ако не е заключен. И дори за къщите това да проработи, няма как за всеки апартамент в блок да има отделен контейнер. Изобщо няма такава нелепица.

както винаги - да направиш кално на комшията ако трябва и ще му разбиеш катинара за боклука...че можеш и сам да влезеш в него

ако не е с кода на...Смарт код :)

на конституцията ли???? Ей, не объркваяйте живота на хората заради обществени поръчки, партийни интереси и всевъзможни тъпоумия. Явно по-добре нищо да не правите, отколкото велики глупости.

Гръмки думи! Популизъм

Това е антипопулизъм, защото е непопулярна мярка, с която хората ще ги ритат по задници с години. Това е напълно неизпълнимо и във вреда на хората.

Като си го избрахте този, ще плащате… лошото е, че и аз изгорях покрай Вашата простотия!

Гербарски селца и градчета няма ли за теб? Дори не си видял какъв е проекта и как ще се реализира?

трябва да има ШИРОКА обществена дискусия и откритост а не БЪРЗИ реформи за НОВИ промени...както иска Радан Кънев Бързата котка слепи ги ражда...

не може в апартамент, в който живее 1 човек и в апартамент, в който живеят 5 чавека на един адрес и еднаква квадратура да плащат еднаква такса смет

Ти запитал ли си се в ромските гета при 5 регистрирани на адрес колко живеят там ? Как ще им определиш такса смет ?

Само да попитам кмета ако боклука от вкъщи случайно изпада от колата по път за работа сутрин колко ще ми е такса смет у дома 0 лв ли? Другият въпрос е ако хвърлям боклука от в къщи в казана на фирмата когато отида на работа на кой ще цъкат такса смет на мен или на фирмата ? Извън глупостите на кмета и идиотията която е тръгнал да прави да вземе да се съвземе че за да има подобно нещо първо всяко домакинство трябва да има собствен контейнер и то не един защото боклука трябва да се изхвърля разделно а после да мисли на кой как конкретно ще определя такса смет. Другото което кмета не е казал на гражданите е че в такса смет не се включва само извозване , депониране и преработка на боклука а и парите които отиват за чистенето от общинските фирми на улиците и м/ублоковите пространства т.е няма как при необитавано жилище да има 0 лв такса смет! Трети проблем е че в големите градове 30% от жилищата са необитавани т.е правете сметка за да им излезе сметката на общината колко ще натоварят всички останали и да говори кмета че ще имало за някой намаление това ще рече намаление за онези 30% необитавани жилища а за всички останали дъска зад вратът с такса смет. За селата да не говорим там как ще се определя тая история пълна мъгла след като къщите там се обитават масово на сезонен принцип

И как точно домакинствата генерират боклук? Тези пластмасови кутиики от супермаркетите които ги плащаме по 25 стотинки ще трябва да ги плащаме и като боклук така ли? Бутилки и други опаковки които плащаме, вместо да ни плащат за тях ние ще ги плащаме двойно така ли? Фирмите за боклук ще ги събират ще печелят от тях, а ние ще им плащаме за това че изкарват пари на наш гръб?! Така не се прави и така не става. Тъпите мутри като не могат да мисклая да ходят да мият кенефи, а не да пишат закони и наредби. Това не е такса смет, а мутренски рекет. Сметосъбирането трябва да е безплатно защото това е печаливш бизнес, а не услуга. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Чудят се какви такси, какви данъци да измислят. Така е правил и Лондон спрямо колониите в Северна Америка, докато не се е стигнало до 1776г...

Вече се включих по тази тема, но вече имам и корекция. Да, идеята наистина е справедлива, но практическата й имплементация е ако не невъзможна, то сложна. Гледам, че и преди мен по изключение има и коментари по същество, освен дежурното злобеене, но точно меренето на боклука е тънкия момент. Освен всичко друго, вероятно генерираният боклук не е константа. Пример: моя близка приятелка е кадър на Европол, Интерпол, абе некъв пол и доста често е по чужбина - месец-два, че и повече. През това време гаджето й си живее при майка си, детето и кучето са при родителите й и апартаментът е празен - тоест нула боклук. Когато се тук, са поне 4 парчета (да, кучето също отделя боклук - празни консерви и прочие). Обикновено никога не знае предварително кога ще я засилят по чужбина и кога ще се прибере в БГ, за да декларира предварително кога апартаментъ ще генерира нула боклук. Или възрастни близки които живеят и в София, и в близко село - лятото обикновено са само там, зимата основно тук, но през другото време са и тук, и там. Или на първия етаж никой не живее, тоест нула боклук, но по едно време имаше някакви фирми (5-6-10 човека персонал плюс клиенти), които генерират повече боклук от целия вход взет заедно. Мога още примери да дам за битови потребители. Не знам дали и при магазини и ресторанти също има такива вариации в количеството генериран боклук - вероятно да и прпи техния бизнес има някаква сезонност. Има ли някакъв вариант да се вдигне таксата само за най-големите генератори на боклук, без да се прецизира чак дотам коя бабичка колко кофички от кисело мляко изхвърля дневно? Пак да повторя, идеята е добра, но практическата й реализация е сложна работа.

Според мен правилно ще е, ако такса смет се определя от броя живеещи в дадено жилище. Общината може да направи е-услуга за тези, които не живеят в основното си жилище месец или повече. Влизаш в сайта с име и парола, отбелязваш интервала от време, през който няма да живееш в жилището си и съответно, общината не трябва да начислява таксата за това време.

А ако отбележеш , че не живееш, а продължаваш да си живееш там ? няма как да се контролира това. Мога да кажа моя опит от Германия. Хвърляш разделно, до определено количество ниска такса, някой отпадаци даже и без такса. Хвърляш смесено висока такса ( жалко за големите ни градове, кварталите с блокове, там няма как да се съблюдава дали не е смесен отпадъка) и суров глоби и строг контрол за нарушаване на правилата ( това е най невъзможното да случи)

При Ханс в Германия това не работи, защото нямат индивидуални контейнери. Ако си къща - имаш малък, но той е на улицата и всеки случаен може да хвърли там. В блокчетата са по-големи, но общи контейнери. Т.е. ако имаш комшия който изхвърли 200кг боклуци от ремонт, то товари целия блок. Тук масово ще хвърлят боклука в чуждите контейнери, а ако на общинарите има дойде гениалната идея да сложат ключалки, то масово ще бъдат изпочупени за да могат хората да хвърлят боклук където си искат. По всички критерии това няма как да работи в България.

20 долара за боклук в америка, нямаше разделно събиране и всичко зависи от управителите на компанията - при едни около кофите беше мръсно, при другите - по-чисто /човек обаче прибираше боклука останал около кофите/ а за къщите е различно - там всеки си има по две кофи

Фею, май ти си от тези експерти които ще мерят боклука с датчици...ясноооо

Някой някога да е виждал реално поевтиняване на такси? В най-добрия случай ще се запазят същите, докато на други ще скочат. Разбира се, че е справедливо да има диференциация. но да не ни лъжат в очите. А кога ще се направи пълен анализ и ревизия за какво се харчат парите, защото все по-непочистено става.

"Заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени за 21 години, целият капацитет ще се изчерпа в рамките на девет години, ако продължаваме да не горим твърдите отпадъци - седем са минали, две остават." Аз явно нещо съм скаран с цифрите, понеже не разбирам как клетките, които са планирани да се запълнят за 21 години, всъщност ще се напълнят за 9 години?!

е в парламента, с малки букви. И в общината - също с малки букви. Вашта мама, ще ви замеряме с камъни, още малко остава.

А клошари и ромляни, които изваждат половината съдържание от кофата и го хвърлят на земята какво ще плащат?

И сега да очакваме махалите да започнат да горят боклука в контейнерите, за да не им начислявяттакса смет. Все ми се струва, че Терзиев много чете западни новини и му се иска да е новатор по западен стандарт. Но истината е в солидарността на социалните услуги. Не може за всичко да се измисли богатия да плаща, бедния да не плаща, заото така се увъртат в тъпи законови глупости, че намеренията им накрая пак се оказват да се плащат масово от бедняка. Богатия има 5 къщи - значи боклука му ще се подели на 5 и съответно таксата смет ще е 5 пъти по-ниска в петте къщи. Бедняка живее 3 поколения в един апартамент - значи такса смет ще им скочи 3 пъти... Да му напомним на Терзиев, че София от хиляди години и сметта винаги е била хчаст от живота на хората. Е как са се оправяли предишните градоуправници, направо незнам?

София ще се превърне в едно голямо нерегламментирано сметище.

Всяка Община приготвя т.нар план-сметка, тоест сумата, която й е необходима за събиране, обработка на отпадъците и поддържане на чистотата в населените места. От тук нататък следва, че какъвто и да е методът на изчисление и плащане , то все трябва да се съберат минимум необходимите средства за посочените дейности. Според мен по-важно е да се обърне внимание и да се вземат мерки за разделното събиране и използването на рециклируем амбалаж, намаляването на пластмасовите отпадъци и преминаване към стъклени, с цел многократна употреба

да ни замърсяват умствено, ама никой не се оплаква

Принципа "замърсителят плаща" е добър, но прилагането му не е за всеки джоб (община). От десетина години това е въведено в доста държави, виждам как действа. Всеки сметосъбиращ камион има претаглящо устройство - мери кофата при всигане и сваляне, кофата (една от минимум трите на абонат за разделно събиране) се измерва и като тара в момента, има си баркод, записвасе, всеки ден може да си провериш сметката колко каъв отпадък си "произвел". За сега когато контейнерите са общи (блок например) се мерят по същия начин, после разходите се делят между апартаментите както е решил съвета. Е, колко пари трябва за всичко това?

защо да го мерят? ти виждал ли си българските камиони за боклук? а виждал ли си българските кофи за боклук, включително и тези за разделното Е, неква промяна за 20 и кусур години да виждаш? иначе има...промяна въ имената на фирмите де

Бклук генерирахте вие за 40 години.В парламента бклук до бклука

как да го измерим :)

Къде хората ще съхраняват боклука си докато го премерят и изхвърлят???? Ще превърнете блоковете в развъдници на плъхове и зарази ли??? Не всички живеят в центъра на София с вътрешни дворове където малобройни семейства могат да си сложат собствени кофи за смет. Експеринунтите струвват скъпо и ги плащат гражданите.

Цялата идея е тези с многото апартаменти, да плащат по-малко.

Каквото и "с равидливо" мото да използваш ще: 1.Намалиш таксата на крадливите богаташи, защото вече са ти платили за това. Те затова те предложиха за кмет, да защитаваш интересите на крадците. 2. Ще увеличиш таксата на бедните.

"справедливо"

Напълно справедливо е, но как се определя кой колко боклук генерира? Примерно магазинът до нас вероятно генерира повече боклук отколко поне 1-2 входа от жилищния блок, но ако трябва да се мери коя бабичка колко кофички за кисело мляко изхвърля на ден, сложна работа. По въпроса за баланс между лично и служебно щях да пиша, че доста често, да не кажа почти винаги, работиш и събота и/ли неделя. От една страна тогава са мероприятията с хората, които през седмицата са на работа, така че е разбираемо, от друга страна ако ти бях шеф, щях през седмицата да те изритвам компенсация, защото работен график 24х7 не е нито здравословна, нито производителна идея, дори и за човек, за когото работата не е кауза, а обсесия в добрия смисъл на думата. Надявам се поне подчинените ти да не са подложени на този безмилостен маратон, защото нито ще изкарат дълго, нито е законно, нито така работа се върши. Това ми е прекалено по български и не го намирам за добра практика, освен ако е по изключение при форс мажорни обстоятелства. Иначе цялостната ми оценка за цялостната ти дейност като кмет на София досега е, че просто си невероятен! Невероятно точно попадение от страна на Лотуса, защото ако той не те беше забелязал, аз с всичките си предубеждения към теб в никакъв случай нямаше да ти дам шанс.

Все тая, дали даряваш левче, ако дарението, което шравиш го плащаме всички в София!

какви ще бъдат таксите? Ако не друго, поне нека да са във вид на часовници.