И бедни, и богати не намират щастието в парите

За бедните най-важни са любовта и състраданието, а за тези с високи доходи главният източник на щастие се явява гордостта и удовлетворението от самия себе си.

Обратно в новината

Коментари - И бедни, и богати не намират щастието в парите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не разбирам къде виждате противоречие. Написала съм, че здравето, децата, семейството и приятелите са в основата на щастието. Подчертавам - в основата. Те са задължително условие / основа /, върху което да се изгради кулата на щастието. А за да е щастлив човек поне в личен план, трябва да има пари, за да си купува книги, да ходи на концерти, да посещава театри и музеи, да пътува...Да изпита духовна наслада. А не като Гаврош да гледа лъскавите витрини...

Репликата ми е до info.

Репликата ми е мотивирана, в поста ми от 17:50 ч.. Нищо лично.

Да си беден значи да живееш в недоимък. Това означава непрекъснато да смяташ на кого какво дължиш, и то, за да продължиш да съществуваш само. Въобще не споменаваме безбройните унизителни моменти, когато поради влошено здраве или други непредсказуеми фактори се налага да натежиш на някого. За благородство от страна на бедните е пресилено да се говори, освен когато "откъсват парчета от себе си", за да помагат на други низвергнати и бедни. Но това означава самоубийство.

Човек може и без пари да живее и да е щастлив!

хахахаххахахаааа - а с какво ще си купиш щастие, ако нямаш пари ?

Парите правят човека нещастен

Да, стига да ти харесва в затвора, живее се без пари! В днешно време при толкова огромен рекет от всякъде и всичко, се иска наистина , за да оцелееш - да "мислиш само за пари" Ама нека се разберем - това не са твои пари, щом всичко ти изтръгват от ръцете - цената, която непрекъснато плащаш някой друг да живее, а ти не може да си безнаказано и безгрижно жив.

Като не намират - да ми ги дадат - аз ще намеря !

Разбира се, че ще ти ги дадат! Стига да си достатъчно умен за да ги заслужиш!

Не говориме за моя ум, а за това, че били нещастни с парите си, понимайш ? Май ти нямаш много ум - темата е ДРУГА !

Здравето е най голямото богатство, пък то не зависи от парите

Да си беден значи да ти липсват пари за всичко, включително за здраве.

за да мируват робите ?!

Парите никога не стигат - на едни за хляб, на други за яхта...

Богатите са винаги недоволни а бедните винаги мърморят Такава е човешката природа

Да, на богатите отдалеч им се счува, че предсмъртните стонове на бедните са мърморене.

Парите са изключително важни в малко количество, необходимо за физическото ни оцеляване - храна, вода, подслон. Следват по важност нашите удобства - да спиш на легло, а не на черга на земята примерно. Следват удоволствията и емоциите, купени с пари. Пътешествия, яхти и т.н. И в общи линии това е. В този ред парите започват да губят важната си роля за нас и тяхното увеличено количество се превръща просто в някакво си число. За един бедняк 10 лв са смисъла за оцеляването му, за милиардер едно милионче в повече е нещо почти досадно, статистика някаква си. Затова когато парите удовлетворят нуждите ни в този ред и се получи пресищане от емоции, те губят значението си и не могат да ни донесат повече удовлетворение. Или както казваме - щастие. Един ултра милиардер, след като е преситен вече от частни самолети, яхти, замъци, може да се изръси и да си купи примерно планетата Венера (ако се продава). Това ще го зарадва доста по малко отколкото кофичка кисело мляко окаян бедняк.

те ти дават възможност да имаш нещата, които те правят щастлив.

Можете ли да ми кажете - каква файда от "любовта и състраданието", ако поради безпаричие осъждаш безпомощни същества на гибел и реално на никого с нищо не помагаш? Има ли от това по-голям гърч - бедността е самото нещастие, а парите са основа, както въздуха и водата.

бедността е порок.

има такъв израз"необходимо ,но недостатъчно условие ..."

"Библията" е ловко изфабрикувана измишльотина...

Не богохулствай Първата запивед е Обичай Господа своя Бог

Като се изправиш на Страшния съд да не ти се стъжни. От "измишльотината". Щото тука сме временно нали знаеш.

За съжаление, ти си прав. Основните, основополагащите библейски текстове са "пипнати" от шестима рептилски мъдреци. Като дялът на манипулацията в проценти, е 30. И това не е богохулство, а реалността.

че са само шестима. Но има една приказка: И да има, и да няма Бог, ние сме длъжни да живеем, като че ли го има! Иначе - сбогом, цивилизация, здравей, оскотяване.

Оооо, айде стига с платени репортажи! Ти ми дай един милион и тогава ме питай де ще намеря щастието!

Понеже парите "не носят щастие на богатите", затова са си увеличили богатствата САМО за една година с ЦЕЛИ 23%!!

А, я кажете сега свети пророк и цар Давид от коя група е бил?

НАЦИЗМА СА ГО ИЗМИСЛИЛИ ЕВРЕИТЕ

Това което си писал въобще не е в темата! Свети пророк и цар Давид не е бил в нито една от двете групи тука описани. А слушайте сега; "Цар Давид е възвеличен дори само с това, че от семето му се е родило спасението за света. Защото той с душата си желаел това и се молел за него. Ето защо и това му било дадено като някакъв "венец от злато", прославящ главата му. Защото Давид се прославя във всички народи заедно с Господа и своя Син по плът. И даже това спасение не било за него само венец, но и желание, и дългоденствие, и слава, и великолепие, и веселие, и радост, и надежда, и непоколебима милост".

ХРАНА И СВТЛИНА МОЖЕ ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ - ОБАЧЕ ХОРАТА НЕ БИВА ДА СА АЛЧНИ КАТО МУТРИТЕ ИЛИ БЕЙОВЕТЕ (КАПИТАЛИСТИТЕ И ЕВРЕИТЕ) .... А ИНАЧЕ , СМИСЪЛА ГО КАЗАХА В СТАР ТРЕК :) ... ...КОСМОСА Е ПОСЛЕДНАТА ГРАНИЦА :)) ... To explore strange new worlds, To seek out new life and new civilizations, To boldly go where no man has gone before

Нашият суджук боко от кои е, първите или вторите ?

Щастието не е в парите, но: Не познавам беден, който да е щастлив; Не познавам богат и болен, който да е щастлив; Не познавам богат и самотен, който да е щастлив... ... Здравето, децата, семейството и приятелите са в основата на щастието. Хората с високи доходи не са истински щастливи, ако няма с кого да споделят успехите си. Щастието не е в парите, но щастието е невъзможно без пари. Може ли да бъде щастлив човек в държава, в която сънародници спят по пейките и се хранят от кофите за боклук?!

Инфо, чудесно е това което си написал-а, а последното изречение би трябвало да накара много политици и хора да се замислят. Чудесно.

Добре си го написал, но има леко противоречие в постинга ти. От една страна пишеш, че не познаваш беден, който да е щастлив (между другото не знам дали си даваш сметка, но с това веднага елиминираш поне половината от българите) И след това, че здравето, децата, семейството к приятелите са в основата на щастието (тоест не включваш парите като условие за щастие) Но има хора, които са бедни и имат и здраве, и деца, и семейство, и приятели, следователно по дефиницията ти са щастливи, нали така! Остава изводът, че ти точно такива не познаваш. А последният ти въпрос-констатация е много точен, точно него си задавах - на себе си и приятелите преди около четвърт век, когато реших да замина със семейството си от България!

много са ми подозрителни тия анкети ,все с мръсни и най-мръсни цели .

ПАРИТЕ ИГРАЯТ! Не зная, чувал ли си тази заповед? Когато си отговориш на въпроса, "КАКВА Е СЪЩНОСТТА НА ПАРИТЕ?", ще разбереш и колко не си задълбочен в разсъжденията си. Но ви има THE MATRIX = СОЦИАЛНОТО СТАТИЧНО ТОРСИОННО ПОЛЕ. То зомбира всички ни със своята ценностна система: - ВЛАСТ - ПАРИ - СЕКС Такава ценностна система задължително прави Човека нещастен, роб и енергиен донор на МАТРИЦАТА. Дефиницията за РЕАЛНОТО ЩАСТИЕ е съвсем друга, но споделянето й ще доведе до присмех и обиди, поради посочените причини.

Радвам се, че има и такива мнения, като вашето. Въпрос на сетивност и задълбочено познание. Парите са неизменна и нужна част, но от външния свят. А нищо отвън не може да направи един човек щастлив. Усещането за щастие чрез парите е компенсаторно и показва вътрешни липси и напрежения. Примери са шопинг-лечението, колекционерството също. Разбира се, щастието отвътре може да бъде факт и при богат човек, но малкото пари не биха разклатили към усещане за нещастие и един цялостен и центриран, макар и определян отвън като "беден" човек. Познавам доста бедняци с пари. Детето на един от тях наскоро се опита да си повиши вътрешното усещане за стойност пред моето дете, като му каза - вие имате клошари, а ние в затворения комплекс нямаме клошари, а татко ми купи новия ай-пад, а ти изобщо нямаш ай-пад - безцелно местейки нервно наляво-надясно с пръстчето си някакви менюта по ай-пада. А моето дете със спокойна усмивка му каза - аз пък винаги си имам достатъчно от всичко, което ми е нужно. И слава Богу, поне досега не сме срещали щастие, измервано чрез парите. Но разбирам хората със спонтанно възникващи специфични нужди от това, че още са на първия етаж на МОЛ-а. ;)

С Вас имаме различни ценностни системи. Властта, парите и секса не се модератор на ценностната ми система. Реалното щастие за мене задължително включва здраве, успехи, духовен живот и приятели.

Щастието не е в парите, а в тяхното количество.