Коментари - Шофьорка блъсна 15-годишен ученик в Стара Загора | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най обичам тъмно облечени пешеходци на пътя нощно време. Понеже виждат фаровете на колата ми, си мислят, че и аз така ги виждам. Да няма изненадани!

като виждаш знака за пешеходна пътека погледни и какво е ограничението на скоростта преди нея. За да няма изненадани.

Наличието на пешеходна пътека сигнализира за възможна опасност на пътя, поради което появата на пешеходец върху нея не е непредвидимо събитие. При преминаване през пешеходна пътека водачът има задължение да намали скоростта или да спре. То възниква при наличието на две предпоставки – пешеходците да са стъпили или да преминават през нея. При използване на своето право за преминаване през пешеходна пътека пешеходецът пресича със съзнанието, че водачите имат задължението да му осигурят упражняването на това право, за разлика от преминаването на необозначено място. Същевременно, при преминаване през обозначена пешеходна пътека законодателят е въвел задължение за пешеходците, прогласено в чл. 113, т. 1 от Закона за движение по пътищата /ЗдвП/- да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение. Въведена е и забрана за пешеходците внезапно да навлизат в пътното платно – чл. 114, т.1 и или да пресичат при ограничена видимост – чл. 114, т.2 от ЗДвП.

Ти наясно ли си, че повечето пешеходни пътеки са без маркировка на платното за движение? Сигнализира дедовият в такъв случай.

При пресичане на платното за движение (съгласно чл.113 на ЗДП) пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства; да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; да не преминават през ограждения от парапети или вериги. Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4. Според чл. 114 на пешеходците е забранено: да навлизат внезапно на платното за движение; да пресичат платното за движение при ограничена видимост; да извършват търговия и услуги на платното за движение.

Хайде сега препиши и онази част, която задължава водачите да избягват птп.

"... 31-годишна жена, е блъснал момчето..." Тази джендър ли е, щом е блъснал?

Точно вчера един малоумник с Мерцедес щеше да ме удари на зебрата при Кауфланд а на ,,Овча купел,,. Или си зяпаше в телефона, или витаеше някъде другаде ама да не ме види от три метра, добре че го прецених веднага и се разминах на косъм. Ама ако беше дете, старец...

е отражение от възпитанието и толерантността ни в живота

Сигурно пак и 9-те патрулки са били някъде да помогнат за случайното задушаване на някой?

"... той е длъжен да ме види, щото иначе ще ме лежи..... "

Отдавна съм забелязала и дори писах 2 коментара за ,, жените шофьорки,,, възмутена от това как някои шофират. Не спазват правилата, особено на пешеходна пътека. Имам всекидневен опит от локалните платна на Цариградско и от любляна. Наглите кифли стоят като препарирани и дори някой д е на пътеката, те фучат през нея

Има мъже, които са и по-зле. Бях омъжена за такъв: докато "шофира", не гледа пътните знаци, защото го разсейвали от пътя...

Ама и тийновете ходят като гламави. Със слушалки в ушите, телефона в ръцете, то не знае на кой свят се намира, нито гледа, нито чува. В софия всичките са така. Да те е страх да караш направо.

Явно някой не може да чете ! Пешеходеца на пешеходната пътека е с предимство ! Този кой е с МПС да внимава !

не го освобождава от задължението да се огледа преди да пресича

Момчето може и да се е огледало преди да пресече. Друг е въпрос дали е преценило правилно ситуацията. Примерно вижда, че има движеща са кола на достатъчно разстояние (според него) от пешеходната пътека и взима решение да пресече, мислейки си, че колата ще спре, защото няма как да не го види. Но се случва точно това. Шофьорката не го вижда и го удря. В реална среда поне 50% от пешеходците започват да пресичат преди колите напълно да са спрели.

Те всичките коли летят с минимум 100км/час преди пешеходните пътеки и човек няма как да прецени. Вервам ти. А че пубера си е гледал в телефона със слушалките на ушите няма никакво значение. (да, на сина ми съм му забранил да ходи по улиците със слушалки на ушите, като съм му обяснил и защо)

Може наистина да е бил със слушалки и с телефон в ръка, но може и да не е бил. Така както сте го написали звучи, че сте сигурен на 100%. Ако не сте били до него според мен няма как да знаете. В статията не споменава такова нещо. Хубави предположения правилите, но дали са верни или просто си говорите? Добре, че не сте съдия, надявам се, че колко хора ще изгорят...

Написал съм го, защото почти всеки ден спасявам поне по един такъв идиот по софийските улици. Превърнал съм се на оракул и разгадавам намеренията им още като ги зърна на улицата. Толерастията ще ви изяде главите.

Илиян Илиев

Сельовци вземете го прочете този Закон за Дв. по пътищата и правилника за прилагането ! Аман от разбирач които не са го прочели дори веднъж !

Ем нали затова има пешеходни пътеки, да знаеш къде пресичат множеството хора и да намалиш...

недей, че ако ти се случи на теб, дали си със или без слушалки нема значение. Ще лежиш в болница. Дори и да гледаш колата се движи по - бързо от теб, и управлявана от жена е сигурен признак за катастрофа. Просто жените не могат биологично да карат коли, заради главата им е.

такова нещо за телефон и слушалки в статията не прочетох. Ако толкова лесно изстерасвяш /като те чета/ по-добре ставай пешеходец. Ще стане белята.

Кога органите на реда ще си влезнат в ролята да отучат парапитеците да паркират пред пешеходните пътеки и пешеходците да "изскачат" изневиделица между тях? Най-лесното е с метални или бетонни колчета до 5м преди и след пешеходната пътека. Няма подобна простотия в цяла Европа.

В белите страни, тротоара на пет метра преди и след пешеходната пътека е изнесен пред паркоместата (стеснен е пътя) и така пешеходеца като застане пред пешеходната пътека се вижда ясно от водачите на МПС. Тука хората изскачат изневиделица и после водачите били виновни.

тези неща си ги пишем само по форумите и продължаваме необезпокоявано да си мрем по пътищата, заради безхаберието на общинарите.

Януари е месецът на Стара Загора ...