Шеф скри и едва не задуши 10 шивачки в асансьор

Собственикът на шивашка фирма едва не задуши десет работници в товарен асансьор, след като ги натика там заради проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ).

Обратно в новината

Коментари - Шеф скри и едва не задуши 10 шивачки в асансьор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

jana

Ами те защо са се оставили да ги наврат като овце в този асансьор?Или са овце?Докато има роби,ще има и господари!Най-лесно е да оправдаят малодушието си с безработицата!Винаги има изход!!!Тези работници са нямали никакво достойнство-да се крият,като мишки!Най ги бива да се жалват,ама на маса!

Какво да кажем за столицата, София. През 1996-1998 година работих в една банка, а не в шивашки цех, и много бяхме без трудов договор. Нашите управници отдавна знаят, че се работи без договори, какво се чудят!!!!?????

Боклукът да го съдят за опит, за масово убийство / дрън, дрън /. Съпрузите на тези патици да хванат боклука и да му теглят як бой.

Е, питам , къде е онзи с операциите - Цв.ЦВ, защото това си е опит за извършване на пресдтъпление , а не просто нарушаване на трудовото законодателство /имам предвид натикването на 10 човека в асансьор/ ! Къде е този празноглав Перко сега - отново се изявява по всички видове телевизии с уникалните си простотии.

За съжаление правителството има вина за този проблем. Много лесно е да се каже виновен е "Фирмаджията", ама защо е един фирмаджия само в този район? Защо работника е няма право на избор? Той трябва да избира от това да яде малко или да не яде. Защо не се създават условия за работа? Защо цели райони се оставят без поминък и биз шанс за нормално съществуване? А иначе никой не е подкарал работника с тоягата, така, че ако толкова много страдат, просто да напуснат и да вървят в София да си търсят препитанието. Докато нямаме работещо правителство, няма да имаме препитансие.

Незабавна национализация на цеха и другарски съд за шефа!

Май някой тук не знае законите и работи в сивата икономика, а дава акъли като за световно. Та към момента определен процент от осигуровките за здраве и пенсия са лична вноска на работещия. РАботодателя му ги удържа от заплатата и ги внася заедно със своя дял в НОИ. Или поне така е редно да бъде. А това дето го предлагате като как да стане - значи ли, че всеки месец като си получи заплатата (защото при нас 90% плащат кеш), работника трябва да търчи до НОИ или до банката, за да приведе парите. И съответно да липсва от работа (най-често в неплатен отпуск).

повечето работодатели мачкат подчинените си. обещанията за заплатата и сумата,която се получава са много различни. заплатата на шивачка в бл-град е около з00лв, която се изкарва много трудно, защото и след няколко месечно чакане на заплата, паботодателя е намерил начин да си измисли глоби за това и онова и на финала ти подхварли някакви трохи и трябва много, ама много да бадеш благодарен. липсата на свободни работни места им дава кураж да се гаврят така. дано има повече проверки и санкции за такива работодатели.

Колкото е по малък града толкова спекулациите са по големи.В Добрич предварително се обажда по телефона г-жа Долапчиева на 3 номера на фирмата и казва часа на проверката и всички за нащрек хората по местата си без трудовите договори в хладилните камери там не смее никой да влезе и така проверката минава по мед и масло тупкат шефа по рамото "браво" хем вълка сит хем агнето цяло та г-жа Долапчиева доволна с пълно джобче хем хората на работа иначе портала ги зове други гладни чакат.Колко са добрички тези от трудовите службици как мислят за всеки от нас но нали са независими държавни служители и те "бачкат"по направление така е в демокрацията който всички очаквахме и желахме да сме на мястото на г-жа Долапчиева от Добрич.

RGB, "Работниците знаят обаче, че ПОЛУЧАВАТ ХЛЯБ от "фирмаджията.." показва, че всичко е поставено с главата надолу. Работниците не трябва да мислят, че "получават хляб" от фирмаджията, както и той не трябва да мисли, че "дава хляб" на работниците. И двете старни трябва да се осъзнават като активна страна на контракта. А в "дава хляб"-"получават хляб" активна страна е бизнесът, а работниците са пасивни рецепиенти. Тази менталност и РЕАЛНОСТ са една от фундаменталните причини бизнесът ни да е "извличащ" вместо развиващ. Бизнесът трябва да генерира обществени ползи: работни места, социални бонуси, иновации, да инвестира в Research and Developemnt, да представя националните интереси на международния пазари. Бизнесът трябва да бъде социално отговорен и обществото да може да разчита на бизнеса. Такъв е бизнесът в западните общества и затова те имат висок материален стандарт и социална кохерентност. Но не и у нас. Нашият бизне е ИЗВЛИЧАЩ- чрез търсене на рента вместо печалба, чрез ниски работни заплати, чрез убеждението си че обществото е длъжно да го снабдява с висококвалифицирани трудови и технологични ресурси без той да се бърка в джоба, чрез убеждението си че "ХРАНИ" работната сила и пр. Бизнесът "храни" работната сила колкото "Партията построи за вас.." Бла-бла. Ролята на държавата е да постави тези отношения в ред. Ролята на работната ръка в качеството и на субект с политически(електорален вот) и икономически права (достъп до ресурсите на икономиката-право на труд, добри условия за работа, адекватно заплащане на труда, право на асоциация-профсъюз, право на протест-стачка и пр.) е да изисква държавата и работодателите да поставят тези отношения в ред. А бизнесът и одическият стил трябва да бъдат разделени.

Браво ! Ама как да накара човек назначените за милионереещи-се (и най-вече назначилите-ги) да се замислят, че и те самите са обречени !? (ако не се замислят/задействат)

Затова и заради други подобни неща ... - ПРОСТО В БГ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА ! Живея в Италия и смея да кажа,че в БГ мафията е по-лоша ... В смисъл,че ти взима всичко,докато тук средна класа си има и дори цървул като мен понякога се включва в нея ... Жал ми е за родната страна,която въпреки всичко обичам ... и не съм дошъл от хубаво тук ! Но когато виждаш,че ВСИЧКО е обре4ено ... и то отпреди десет-10 ! години ...

Ние ги избираме(делутатите)и после стават недостъпни.Имат си по-важни дела от нас,друже.И ние освен да ги псуваме нищо не можем да направим.

добро из другите страни взехме най-лошото? Да работника може и да не внесе един лев защото системата наистина е порочна. Ми разходете се мслко из милата ни татковина! Човека се води от инстинкта си за оцеляване и естествено ще си трае за да взима някой лев. Интересно що всичките работодатели като сте толкова начетени и интелигентни не спазвате закона? Айде обяснете,идва Иванчо и ти казва аз щи бачкам за 1000 лв пък ти ме осигурявай на 240,още не съм чул някой да каже сакън не може щото закона! Въобще не се правете на жертви,малко или много всеки е прекаран но траем всички и там ни е грешката. Щото и "наще" и "ваще" данъци отиват на едно място за помощи на мургавата част на България. Бъдете сигурни че ако стане така че всеки да си внася ще стане война тук,защото има много паразити! Аз също искам да знам за какво се харчат осигуровките ми ама никой не ти казва. Затова и вие и ние сме овце,мълчите и стоите за да стрижат и доят! Капиш?

съгласна съм с теб, но в повечето случаи работодателиат не казва на колко ще осигурява а само казва заплатата... С мен се случи голямо прецакване 2008 година работех в една фирма помощник счетоводител , шефовете ми направиха безсрочен договор и след това са ме съкратили и назначили като барманка на половин работен ден.... а от мен искаха да работя най-малко по 10 часа и в съботите по 8 часа.... пуснали са ме в отпуск но не съм била уведомена и съм си ходила на работа , докато един ден не ми казаха , че не си заслужавам заплатата , скарахме се и вечерта ми се обади шефа да ми каже че съм уволнена и че им дължа пари за служебниат телефон........ СУПЕР НАГЛОСТ .... Аз заплаших със синдикатите , и той ми се изсмя , нарече шефката на синдикатите на малкото и име и ми каза, като си нямам друга работа да отида...... след това нито на бюрото по труда мога да получавам обезщетение нито работа имам... и какво ми остана да направя , освен да емигрирам..... даа никога няма да се върна в тази смотана държава и ме е срам че съм българка!!!!! Ако се прибера да живея отново в България, няма да издържа психически на униженията и ще си купя калашников и всички на кетчуп ще станат, майка им мрасна унищожиха ни!!!!!

А ти защо не си отвориш една фирма. Виждам, че си отворен и нещта са ти ясни. Теглиш кредит за машини, като залагаш имот, търсиш поръчки в тая криза, даваш минимумпо 1'000 лева заплата, осигуряваш върху 1'000 лева и аз и други пишман работодатели идваме да работим при теб.

В малките градчета за едно работно място чакат не по-малко от 30 човека. Ако случайно някой вдигне главица и се оплачи в инспекцията по труда от работодателя си, жална му майка. От там, веднага предупреждават работодателя и за съответната сума си затваря очите. Мълвата бързо се разнася в малкия град и градът ти става тесен. А, хората вече нямат сили и най вече са толкова бедни, че немогат дори и да опитат щастието си на друго място. Там просто няма, на кого да се оплачеш цар далеко, бог високо!

И тук има такива "работодатели", дето "помагат" най-вече на новодошли емигранти и разни заблудени или без редовни документи ... Намират се и такива работници - пакистанци, индийци ...а също и българи, румънци ....от всякъде. Хубавото е, че като го пипнат такъв "работодател" го еб-т по закон без жалост. Щото това не са работодатели, а жадни за пари и власт отрепки.

докато хората са овце-това е положението.всеки"работодател",ще си прави каквото си иска

Искам да дам едно джокерче на тези от ГИТ! Дами и господа пРоверяващи от ГИТ,кога ще направите проверка в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,за да видите там как се справят нашите работници там???

Цивилизацията от Фанагорие...

Сивата икономика се бори с ниски данъци и ограничена бюрокрация, не с инспектори.

"Нито една от шивачките, които заварили инспекторите, не им оказала съдействие. Те дори скочили срещу инспекторите, че са дошли да им вземат хляба." Без коментар! Напълно си заслужаваме съдбата.

Не е точно така от гледна точка на работниците. Представи си едно малко градче, единствената сигурна заплата е на кмета и каките в общината, ама там се пука по шевовете. И е дошъл един "инвеститор", направил е шивашки цех, но и си е направил някаква сметка за нормата на печалбата. Тая сметка не се връзва, ако плаща всички осигуровки на работниците. От друга страна дали ще са им платени или не осигуровките - за тях лично е все тая. Затова възможността да занесат някой лев в къщи като работят полу- или напълно нелегално е най-важна за тях. И те стават съюзници на "инвеститора", а проверяващите стават техни врагове. И те добре са го казали - "Дошли сте да ни изядете хляба!" Защото в най-добрия случай ще затворят предприятието и те ще останат на улицата, а в по-реалистичния случай нищо няма да се промени, но шивачките, съдействали на проверяващите, ще останат без работа и няма да си получат дори заработеното! Ако ме питате как може да се промени тове - признавам си - не зная!

За тези бизнесмени се борят тройната коалиция, че Дянков не им давал парите.Всички си подават декларации че са на загуба,работниците без договори, без здравни осигуровки - не дай боже да се разболеят няма да им стигнат мизерните заплати за лечение.Правилото, че кризата действа като очистително е вярно.Такива фирми като въпросната фалират след определено време - и депутати от ляво и дясно започват кански рев - колко фирми фалирали заради Дянков.Е не е заради него.И пенсиите са ниски но не заради Дянков.

Точно така е! Тези фирми отдавна трябваше да са фалирали, а собствениците им да гният по затворите. А за робите, които пречат на инспекторите да си свършат работата, при положение, че намесата е в интерес на самите роби, нищо не мога да кажа. Вярно, че е кофти по малките населени места, където няма работа, но има и доста малки населени места, където има - вдигаш си чукалата и отиваш при хляба си, а не както е тука да чакаш хляба да дойде при теб. На Запад е така - защо ли?

а искат 40 г. стаж за да хванеш пенсия. е кой от тия и не само тия ще ги направи 40 - те години стаж.

Напълно те подкрепям, много ми хареса поста ти. Да не говорим, че в малките градове още по-трудно се намира работа и изобщо няма как да се случи работника да поставя условия.

Благодаря! Здраве и късмет и на теб!

е сега ше бъдат назначени в държавната шивачница на двойни заплати. или ако не желаят, ще отидат в редиците на безработните и ше питат къде акат гладните. щот на шефа им шивачницата няма да проработи вече.

Правя предложение:Тази глоба от 15000лв която трябва да наложат на работодателя за всеки работник без трудов договор да се изплаща на работника в седем дневен срок.Тогава и работниците ще имат стимул да подават сигнали в Инспекцията по труда.Гарантирам че следтри дни България ще е различна!!!

Тъпак! Да, ще е различна защото ще има 50% безработица!

Аз пък предлагам да се дават пари на работниците (в т.ч. и осигуровките) и те да са ангажирани пред държавата с данъците. И тогава да видя колко от всички дето реват ще си платят. Така работодателя ще си декларира всичко, а не знам дали някой от получилите парички ще внесе в държавната хазна.

браво !

Глупаци! Хората отиват да им направят добро, те бягат и нападат!

Прозрачен и/или коректен (и чист, най-вече !) бизнес !? Сега и тук !? Вероятно става въпрос за нов вид не-научна фантастика . (а материалът дава представа за не повече от наночастица описание на същноста й)

Нима всички тук коментиращи не разбрахте,че с коментари и дискусии нищо не се получава.Или трябва да се предприемат крути мерки от целукупния български народ или ще бъдем така до второ пришествие/но на какво и кого - не знам/.Като цяло всеки българин има много овчедушие в себе си и за някой и друг лев в тази криза е готов да убие и родителите си и да зареже децата си.И много моля всички,които пишат по дискусии и форуми да се научат да пишат правилно и без правописни грешки.За това не са нужни уроци от частни учители.

ако ощетиш държавата с 10 лв,глобата е 150000лв!!!!!ЕРДта ощетяват държавата с десетки милиони,каква е глобата(ако има такава)?дай да ги видя тези тарикати -данъчни или инспекцията-в ЕВН ИЛИ ЕОН...защо не влизат в банките?

не е ощетил държавата, а държи хора като заложници и роби - това според теб е приемливо? Не ти ги пожелавам

трябва да се правят непрекъснато- всеки месец.

Е това е скапаният българин - идват да санкционират шефа му, а той защитава изедника си, защото щял да остане без работа. Ако си толкова неквалифициран, че никаква друга работа не можеш да намериш, ти си наистина боклук, а не човек.

Тва да не ти е София? А ти знаеш ли как е по малките населени места, където няма работа, няма конкуренция м/у работодателите? За това хората си треперят за мястото. Щото пред мизерията и унижението - ще изберат 2рото.

Стига! Това е овчедушие! Заради това сме били под чуждо иго 750 години и нито комунизмът ни беше като на хората /поляци, чехи, унгарци/ нито капитализмът ни е като на хората /поляци, чехи, унгарци/ !

Така е, в малките населени места работодателите са си плюли в устата да си правят гаргара с хората и почти не може да се намери свястно място (едва ли софиянци ще са във възторг, ако тия шивачки се изсипят при тях защото не искат да бъдат роби). Ама има и опция ВСИЧКИ да спрат работа и да поставят своите искания. Едва ли ще уволни всички. Но за тая работа трябва дупе и единство на всички. Един "стачкоизменник" стига, за да провали работата. А такъв винаги ще се намери. ТОва е начинът, защото тия инспектори и да го глобят, той пак от шивачките ще си избие парите. Има-няма работа, унижението си има граници.

Не вини хората и не насочвай омразата си към тях. Имат деца - ако не работят, с какво ще ги нахранят? Ако нямат пари как да си повишат квалификацията? - само с четене не става - иска се и китап.

Ами за мен са си виновни работниците...защо са хукнали да бягат а не си седат... нека ги преоверат... не мисля, че този им дава големи заплати и ги усигурява за да го пазят.. хубаво са се обадили за проверка... нека си седят и да не се крия... утре ще им се наложи да потърсат медицинска помощ и ще им скъсат задниците, защото за без усигоровки

Ния, Осигуровки, осигурени....

Ей затова сме на тоя хал. Ако всички работници бяха застанали да защитят правата си, дали този работодател щеше да си помисли друг път да прави такива изпълнения. Не може един работодател да се подиграва така със здравето на хората. Тоя да не се мисли за господ. Вярно, че е криза, но трябва да се научим да уважаваме себе си и после никой няма да ни унижава така. Ако всички тези работници бяха направили поне една стачка и да извикат пресата едва ли собственика щеше да действа така.

и като се тегли чертата - работниците пак пре....цакани че нямали документи в тях.....

ДА ТОВА Е РЕАЛНАТА КАРТИНА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВАТА ФАЛИРВА ЗАРАДИ УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ХОРА В ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, ТОВА ГО НЯМА И В ТРЕТИЯ СВЯТ. КАКВО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА ДОТУК ЛИ СА КОНТРОЛНИТЕ ФУНКЦИИ И ЗАКОНОВИ ПРОЕРКИ, КОЛКО СА В ЗАТВОРА И КАК ВЗАИМОДЕИСТВА НАИСТИНА МВР СЪДЕБНА СИСТЕНА И ИНСПЕКТОРИ. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТОЗИ КОНТРОЛЕН ЕКИП, ПОУЧЕТЕ СЕ!!!!!!!!

Ха ха ха... Ти ако си мислиш, че държавата фалира в резултат на това, че частниците се мъчат да запазят работниците на работа по време на криза, жестоко се лъжеш. Държавата си фалира в резултат от некадъността на други лица които се държът като "омбашии" /ако не се лъжа те са 242-ма / :)

Тази държава не се научи да уважава предприемачите и продължава да ги нарича "фирмаджии" ... Веднага след 10 ноември, когато "частник" беше мръсна дума, ги наричаха така, днес, при мутрокомунистите от ГЕРБ - също. От статията се разбира, че не "фирмаджията" е заключил работниците, а те сами бягат от данъчните. Журналистите и данъчните се чудят защо работниците бягат от благодетелите си - данъчни и полиция, и пазят "фирмаджията". Чудят се защото и журналистите и полицаите са с промити мозъци и си мислят, че живеят още в социализма ... Работниците знаят обаче, че получават хляб от "фирмаджията", а не от данъчните. И сметката е много проста. Ако заплатата на един легален работник е 1000 лева, то осигуровките и данъците са още 500. Общо работодателят плаща 1500 лева на този работник, но държавата прибира 500. Ако работникът е нелегален, работодателят плаща пак 1500 лева, но работникът получава вече 1500, а държавата - нищо. Срещу тия 500 лева държавата трябва да осигури безплатни обществени услуги - образование, здравеопазване, правосъдие, пътища, администрация и пенсия на старини. Само че услугите на държавата освен, че са безобразно лоши, не са никак безплатни и за всяко нещо се доплаща - за лекар, за лекарства, за уроци на децата. Гражданите са беззащитни на улицата и в дома, барикадират се с решетки и аларми, дъждовете заливат къщите им поради непочистени реки, държавата е безпомощна да осигури минимална социална сигурност и защита от бандитите. Сега се разбира, че малко ще са и тези, които въобще ще успеят да доживеят до пенсия. И тогава въпросът пред работника е, искаш ли 1000 лева и осигуряване, което не ти осигурява нищо или предпочиташ 1500 лева и да се оправяш сам. Ще отделиш ли от залъка си днес 500 лв. за услуги, които не получаваш и за пенсия, която не се знае дали ще получиш или искаш всичките си пари днес? Аз бих избрал веднага 1500 лева днес. А вие? А кризата ще премине едва когато държавата разбере, че "фирмаджиите", малкия и среден бизнес, са много по-важни за икономиката и националната сигурност от чиновниците и милиционерите. Имам предвид стотиците хиляди работливи предприемачи започнали с две ръце и лични спестявания, не онези, пълнещи партийните каси и участващи съвместно с политиците в разграбването на държавата. И когато държавата се научи да уважава предприемачите и да им създава условия за работа, а не да преследва частника сякаш утре ще строим отново комунизма.

Ако някога стана Министър председател, ще те поканя за Министър на икономиката. Обаче сигурно Е, че няма да стана, защото нямам акъл колкото един пожарникар. Жалко. Дано някой прочете това, което сте написали и да се замисли върху написаното. Аз го обяснявах на едни съветници на Министър председателя, но те ми казаха, че той не обича градивни съвети, а 'атрактивни' мероприятия. Жална ни майка.

Какво безплатно здравеопазване, правосъдие и улици предлага държавата бе? Ти май скоро не си бил в България.

Бреййй че си умен.Като чета глупостите, които си написал излиза че горкия работодател просто иска да направи една голяма услуга на работника си.Той му казвал искаш 1000лв и останалите 500 да са ти осигуровки или да ти дам 1500 и да не ти плащам осигуровки, а цялата работа е че работодателя си прави далавери дава му 1000лв без осигуровки, защото ако иска осигуровки ще вземе 500лв.Така че не прави хората на глупаци.А между другото повечето в Бг са "фирмаджии", и по написан от от теб изглежда и ти си такъв. P.S. Ти къде си виждал шивачка в БГ да взема 1500лв. , че и да ги взема на време и за 8 часов работен ден.

И ти не си от най-умните. Стани работодател и ще видиш колко е лесно да платиш заплати, осигуровки, данъци и др. неща, за които не си и чувал. И тогава бъди сигурен - друга песен ще запееш!

абсолютно точно! държавата ни се управлява от такива идиоти, че да и се дават пари е като да дадеш на дете кибрит!

мога да кажя само че това са пални глупости......които са важали едно време когато всичко беше даржавно и всички си плащаха данаците и всичко уж беше безплатно. помислете само какви бяха последиците. помислете още че хората изван бг си плащат данаци за да са спокоини че всичко им е уредено вапреки че си плащат сащо за образование и доктори и др. подобни...

Прав си, заедно с Как пък от всичко ( нерегистриран ) 22.07.2010 22:39 изчерпвате проблема. Има малко пресилване на заплата от 1500 лв за шивачка, ама го отдавам на факта,че си софианец (там тарифите са други). Вярно е, че никой не желае да плаща данъци на държава, която се държи като мащеха! Познавам хора, работели достойни професии, а сега мизерстват, защото нямат актуализация на пенсиите (техни колеги, пенсионирали се няколко години по-късно получават таван-пенсия). Къде са парите - изхранват "самотни" майки и хранят бюрократични агенции, борещи се за измислени безумни правила, спъващи и без това слабия български бизнес за сметка на настъпващи чужди компании!

БРАВО RGB!!!Абсолютно си прав! Малкия и средния бизнес е "гръбнака на икономиката" и държавата, а управляващите се чудят как и по-какав начин да го смачката, за да искарат техните пари...

На баба ти хвърчилото-щели да санкционират шефа!Ако имаше наказания нямаше да има провинения.Ще му хванат машината/шевната/...

нима не знаят контоолните органи, че е масова практира фирмите да преназначават работниците на 4-х. раб. ден, или да ги прачтат на борсата, а в сачтото време работят по 8, 10 х. о балгарио, докаде чте стигнеч по този пат........

Държавата да му конфискува завода за тези нарушения.

В така недолюбваната от някои българи Америка се лежи дълго в затвора за подобни действия

А ЗАЩО ХОРАТА ДА НЕ РАБОТЯТ БЕЗ ОСИГУРОВКИ? ОСИГУРЯВАШ СЕ ЗА ПЕНСИЯ КОЯТО НИКОГА НЯМА ДА ДОЖИВЕЕШ. САМО ДА ПЪЛНИШ ГУШАТА НА ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ. АМИ ДА ОСТАВЯТ В УСЛОВИЯ НА КРИЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ПЛАЩАТ НА РЪКА. А ДАНЪЦИ ДА ПЛАЩАТ ХОРА КАТО ГРИША ГАНЧЕВ, ТОДОР БАТКОВ, МИТКО БОРИСОВ, ДИМИТЪР ХРИСТОЛОВ, ... ТОЕС - ТИЯ КОИТО В МОМЕНТА ПЕЧЕЛЯТ МИЛИАРДИ А ЕДНА СТОТИНКА ДАНЪК НЕ ПЛАЩАТ

Защото държавата трябва да се издържа. Полиция, армия, пожарна, лекари... от къде ще дойдат техните заплати? Зная... че тяхното ниво е не на ниво... но все пак, като стане пожар - звъним на пожарната, като има проблем с кражба или какво и да е - звъним в полицията и т.н.

Свободата означава, че човек сам има право да избере дали да е роб или гражданин с права! Насила инспекторите не могат да направят от роба гражданин. Правата не се дават, те се воюват всекидневно. Трябва да се поучим от нашите съседи и приятели от демократичните държави - те воюват постоянно за правата си! Страхливецът никога няма да е свободен! Иска се само елементарна правна грамотност - да си изпълняваме задълженията и да защитаваме и воюваме за правата си!

Не думай таквиз неща, тука не е прието. Тук е прието да се заплюва ББ, прието е да се псуват всички, прието е да си недоволен от всички, прието е да имаш някой дето тие е виновен, било англичаните, американците, гърците или някой си. Тук сега ще те прокълнат като предател, щото това да кажеш на роба, роб а на овцата / овца е кофти. Нима не разбираш, че ако се каже, че сам си си виновен тогава ще трябва да се напънеш и да работиш или стачкуваш или каквото и да било. Но ако отговорността за твоето нещастие е у някой друг тогава си просто невинна жертва. А тук е пълно с невинни жертви. Въх, бъх, въх...сега ще те смачкат