Коментари - Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея

С тържества на връх Шипка и вечерна проверка в Габрово отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея.

Обратно в новината

Коментари - Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Коментари

Благодаря на братския руски народ, че проля кръвта на своите синове и дъщери за свободата на братска България. Благодаря и на достигналите до 12 000 български опълченци, част от милионната руска императорска армия, въоръжени, обучени и облечени от руския император - Царят освободител. Благодаря и на румънските воини, участвал като съюзник на Руската империя в битката за Плевен, срещу получаване на независимост от Османската империя.

На всеки Български учител който каже на първокласниците че САЩ и АНГЛИЯ са освободили България от Османлийте по 200 долара на месец

бъркаш! сащ ни освободихане от османлиите, а от ссср! и не само нас, а целият свят! рейгън е най великият човек в световната история

А кога ще се освободим от американските военни бази на наша територия?

Ако не беше Горбачов, Рейган който беше некадърен артист и още по-некадърен служител на ФБР щеше да се хване за палците. Най-сткапаният президент на САЩ

Ама ви такова майката Рейган!Нали? Всъщност КГБ-то искаше да си присвои материалните активи на СССР и си ги присвои!

Кога най после ще си признаят, че САЩ са ни освободили от османското присъствие? Тоя бай Сорос спи ли, какво прави?

Поклон пред жертвите - българи, руснаци, украинци, финландци, румънци, белоруси и т.н. Нека душите им да почиват в мир ! А всички ние да се замислим, кое ни е обединявало, а не кое ни разделя !

Аплодисменти за наистина смислените думи! За съжаление, излиза, че единствено бедите, в случая войната, могат да ни обединяват! Все пак, дано да греша...

руската империя 17 100 000 кв.км. 181 000 000 поданици. отоманската империя 1 888 000 кв.км. 15 000 000поданици!

това е тъй, щото русские са освобождавали мноооого народи, и за винаги!

Тука некои си чешат езиците с лъжи, че Русия води войната за Проливите. Кой предизвиква войната? Британия. На Цариградската конференция вследствие на международната реакция от кланетата през Априлското въстание Турция се съгласява да даде Автономия на България в размер на 160 000 кв км. Но Британия скача и подучва Султана да хитрува- сменя един текст в Конституцията, че всички народи в Империята са равни и хоп-готово и пак по старому. Тогава Русия взема курс за война без да е готова. какви проливи, какви 5 лева. Кой скача срещу Сан Стефанския договор- Германия и Австроунгария - прави мобилизация за война с Русия, Кой пречи на българите -ясно се вижда . Кой дава на Сюлейман новите модерни пушки 10мм Хенри-Пибоди Мартини? -Англия. Кой дава корабите и плаща масрафа на Сюлейман да прехвърли 48 000 аскер от Адриатика -Франко- Дедеагач? -Англия. Затова Брекзит.

Абе тия ингилизи много гадни били бе начи. Пък аз като ги гледам едни руси сочни такива, ги мислех за убави. Ей да му се не види и работата.

ЛЕВСКИ- Петър, опълченец ,участник в боевете на Шипка е ранен в краката и откаран за лечение в Одеса. След завръщането си в Карлово, е полусакат ,никой не му дава работа. Моли се на Чужденец, който го назначава на работа, да взема някакви пари да храни себе си, сестра си и МАЙКА си.Умира след няма и година. Абе към една Велика българка бЛАГОДАРНОСТ няма, камоли към чужди войни паднали за свободата на БГ. Ами опълченците при Колю Ганчево, Шевкет Топчу паша с 2 залпа на артилерията ги разпердушва и побягват към Зарата. Добре, че една сотня руска кавалерия контраатакува и ги спасява от побеснелия башибозук да не ги изколи от движение . Кой кого спасява??. Подп Калитин- при Чадър могила и майор Горталов загинал вдигнат от 4 турци на щиковете от коя българска дивизия са? То бива -бива неблагодарност но цял хипопотам за мезе не бива.

Лъжеш бе!Лъжеш като руснак!Лъжеш като Путин,че не били руски войници ,,зелените човечета"и няма руски войски в Донбас!Лъжеш като Нинова,че живее с 2000 лева и договорът СЕТА е заробващ за България,а синът и не яде ГМО в Бъркли!

Жалко за паднаалите. Само след още двайсетина години генът ни ще бъде заличен на тази територия. Не без помоща на вечните европейски врагове на нашата държава.

14 възстания и участие в 50похода срещу османлиите. Избито е общо към 40 % от българското население,20%от младежите са отвлечени по закона за кръвният данък,една трета от останалото население пък е насилствено потурчено. Не сме били робски народ! Напротив-борили сме се цели сто години след падането на последната българска крепост. И ако не е била тази борба,задържаща основните инм сили и обози-турците са щели лесно да окупират останалата част на европейският континент.

"Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх ... " Днес почитаме падналите на Шипка герои за бъдещето на България. Надявам се, че Бог се е смилил над тях и се е погрижил душите им да намерят покой там горе. Срам ме е от някои от "сънародниците" ми, които се мъчат да изкривят историята, с идеята по този начин да омаловажат саможертвата на загиналите наши и руски войници. Повтарям - загиналите на Шипка наши и опълченци и руски войници. Кого лъжете? И по важно - защо лъжете? Влизате в паметника на Шипка и виждате кой и защо е загинал там. Моля всички, които се съмняват, да направят това. След това погледнете паметника и осмислете защо дядовците ни с толкова мъка са го направили толкова голям, че всички ние да изглеждаме нищожни пред това, което се е случило там.

а ми русские са загинали заради достъпа до проливите, и то напразно! россия не успя да ги завладее! а нашите опълченци загинаха заради свободата ни! хвала на тези достойни българи! хвала и поклон доземи!!

Кой въоръжи и облече нашите опълченци? "От тролене файда йок - Сюлейман Хюсни паша!"

Днес честваме деня, в който българите спаси ха руските войски 1877 - 1878 г. От позорен разгром.40 години ги бихме руснаците, където ги срещнахме... по суша естествено. С рибарски лотки черноморският им флот няма как да потопиш

Изобразеното на снимката знаме руското ли е? Генерал Столетов не е ли разрешил на българските опълченци да развяват родния трикольор?

Русия е подарила на българското опълчение самарското знаме,но никога не им е позволила да воюват с български знамена! За това обаче нашите рубладжийски историци предпочитат да си траят.

... Е Изключително 'приятно' да вижда Човек ВсеЕдни&Същи 'наши' Ченгеджийски 'коментари' и/или 'оспорвания' ... ..отн. Прийомите на Доказано задунайшко Ченгеджийство за Инсинуации/Саботажи/Губивремки и Опити-за-Вбесяване на Съзнателни Хора - Башка ! ТА ! : - Сте ли Пътници, Дир.бг ?

След петстин години сме поизмили срамът от падането на България под турско РОБСТВО.Можело е да стане и по раничко например още през 1440 - година,когато славните монголци ,наши братя по оръжие разбиват горделивеца Баязид 1,ви и османската империя е била в упадък.

1402 година .Извинавам се.Тимур разбива сръбско турските пълчища в битка в близост до днешна Анкара. Изклал е над 25 хиляди гаджала ,като от отрязаните им глави построява планина за ужас на тия които дръзнат да му се опълчат.

Само ограничеят човек има нужда вечно да се кланя на някой. Защо не търсите българският героизъм в този ден???Защо пак целувате чужди задници???Срам от такива като вас. Колко велики българи са загинали през следващите 60 г.в борбите за обединение срещу най-големият враг на българската държава-Русия. Колко от тях бяха посечени посред бял ден,разстреляни,екзекутирани или заточени в концлагер където накрая нахраниха прасетата. Имайте малко срам безродни,мекерета руски!

Спасихме руската армия от разгром с коети заслужихме свободата си.Русолюбците е добре да знаят,че над 40 хил.румънци също спасяват руснаците при Плевен.Много сърби също се бият тук.Такава е истината.

преди 140г. русия освободи България от османско робство. а кой и кога ще успее да освободи от руско робство народите на адигея, алтай, башкирия, буратия, дегестан, ингушетия, кабардино балкария, калмикия, карачаево черкезия, карелия, коми, марий ел, мордовия , якутия, северна осетия алания, татарстан, тува, удмуртия, хакасия, чечения, чувашия, и ново заграбените приднестровие, крим, донбас, осетия, карабах? те и доднес стенат под руският ботуш!

Ако позволите : - Тогава - Царство Русия вспомогна за Началото на НоваБългария, което Бе И поради интереси за Достъп до Босфора - Днес - ДнешенКремъл който Изкла ЦарствоРусия - Продължава да има интерес за Достъп до Босфора ...като Новата НоваБългария бидейки част от Европа - Е плацдарм на ДнешенКремъл И отн. Вредене на Европа.

Сте 'наш' десист ли ?! --> м'чи то ОтдавнаЯсно. И ! - за Капак като отчетем че Тези 'коментари' Целево величаят ДнешенКремъл, който де-факто е Убиецът на семейството-на-ЦарОсвободител -- 'картинката' Е Ясна.

Извод : Пропагандата на Османския РАЙ, мулти-култи опорните точки, измислените лабораторни псевдоисторически тези , ДОРИ И официалното пренебрегване на българската история от най-високо ниво за последните пет години доведоха до обратен на желания резултат : Президентът и върховен главнокомандващ приема почетния строй на Националната гвардейска част, отслужват се молебени и литургии , народът все по-масово се включва в отбелязването на Шипченската епопея с походи, възстановки, заря и всенародни тържества!!!!!

Някъде забравят, че етническите българи сме народ с висок коефициент на интелигентност /трябва да признаем, че някои представители на етноса не го ползват по най-добрия начин/. Търпеливи сме, но всяко нещо си има граници.

Подвигът на руснаци и българи превърна Шипка в символ на вечната дружба между двата братски наарода. На Шипка те смесиха кръвта си и се заклеха да бъдат заедно завинаги

А ся - взиметьи флюпньетьи онуйВашето : - Володимиу !

..А ! - ами отн. ДС --> ко Д'Съ ошумолявътьи я ?!

Тя и руско-украинската дружба навеки беше сплотила Великая Русь, ама вчера имаше Парад на Украинската Армия пред паметника "Украински меч, забит в Русия"

Гледах го и много се смях. Даже Мистър Бийн не ме е разсмивал толкова. А ти как си, Турче?

ха ха ха,ще ме просълзиш от смях.. Навеки е само лапаницата от Лукойл и вся мафиотская руска сволач в Бг.

лукойл и са вижда краят!Като влезем в Шенген ще се наложи да си плащат и да се конкурират!Може и да ги поосъдим да ни платят няколко милиарда със задна дата!Нали са ,,братушки" да ги е...?

Вижте, Тиранозавъре/Модераторе... - 2017та Сме ! ... Е Недопустимо да 'спите'.

Напълно Ви подкрепям ! - ето ОщеЕдин Важен аспект който Тези 'коментари' 'забравят' .

Сте 'наш' десист ли ?! --> м'чи то ОтдавнаЯсно.

Преди 140 години два братски народа обединиха усилия за да извоюват заедно така жадуваната Свобода. И днес се намират такива "българи", които плюят върху гробовете на предците си... когато си потурнак по душа спасение няма.

Тази година повечето от московските училища няма да започнат на 01-ви септември. Има Курбан-Байрям за руснаците и децата им празнуват Преди 140 години БЪЛГАРИТЕ ИЗВОЮВАХА СВОБОДАТА СИ ПЪРВО ОТ ТУРЦИЯ, А 1885-та и от Русия

А бре ДИРА нищо не разбрах от тази статия !? Някаква Шипченска епопея ,за някаква свобода се говори ,но кои с кои са се били ,не става ясно !? Разбирам това ,че не споменавате руските окупатори и турското присъствие под върха ,но вие и за опълченците вече не споменавате нищо !??

...та какво НЕ се връзва (от Преобладаващия контекст на 'коментарите) : а. 'забравянето' че честваме Ние, Българ(к)ите б. 'забравянето' че Шипка е Символ, и то Именно на Българските Опълченци в. 'забравянето' на Факта че Е имало (в тази война) И фински, И румънски, И (днешно)украински Войски И ! - за Капак като отчетем че Тези 'коментари' Целево величаят ДнешенКремъл, който де-факто е Убиецът на семейството-на-ЦарОсвободител -- 'картинката' Е Ясна. ------ Най-Неприятното е че Домакините/Дир.бг - Продължават да НЕ отговарят (или Поне да дават някакви упътвания) на ОсновоПолагащия (за Контекста на Форума) въпрос . (Е ли Дир.бг инструмент на ДнешенКремъл...или 'наште'интернетчики ЧакДотам СА Хакнали платформата на Дир.бг)

А може би Колегата попонадебелява отн. Преобладаващия контекст на 'коментарите', Колега ?

Допускайки ТочноТози контекст на 'коментари' - Дир.бг Ни попоупътва ? (ли Искате да кажете) - ама отн. Какво ? (Би Ни попоупътвал)

Който знае историята не е забравил нищо. Тези народи тогава са влизали в границите на руската империя, затова са участвали. Но войната обявил руският цар, под натиска на руската интелигенция. Участвали са много доброволци - нека спомена само баронеса Юлия Вревская, която загърбва аристократичния блясък и идва като медицинска сестра, за да умре на наша земя. Тургенев пък написва "В навечерието". Това също не бива да забравяме.

Напълно Ви подкрепям ! - ето ОщеЕдин Важен аспект който Тези 'коментари' 'забравят' .

. . . .. . . . "Днес на Шипка има надпис: Тук изгря свободата на България. Малцина знаят обаче защо руското командване е било изненадано от присъствието на армията на Сюлейман паша в Южна България. В началото на бойните действия тя се намира в Албания, но е била превозена оттам с английски кораби по нареждане на английския премиер Бенджамин дИзраели. Именно армията на Сюлейман паша (всъщност, истинското му име е Соломон Леви) извършва най-голямото клане на българи в историята старозагорското, където са зверски избити 15 хиляди българи. Именно след това Сюлейман паша се насочва към Шипка, където бива спрян от опълченците и руските части"

Известно е, че англичаните са били против създаването на независима българска държава - това не е влизало в техните интереси. Те са поддържали идеята за единна отоманска държава, с еднакви граждански права за всички, но с размиване на отделните етноси. Едва ли и досега са променили своето отношение към нас. Не случайно Чърчил нас е подарил на съветския блок, но е запазил като съюзник Гърция.

Говорим отн. 1877-1788, Колега ! - къв Чърчил, къв Уинстън Ви такова ?! ...А ! - ами отн. Игнатиев --> ко Д'Съ ошумолявътьи я ?!

Англичаните тогава са били световна сила 1, сега са изместени от САЩ,и са се месили навсякъде където са били засегнати техните интереси. Когато руските войски наближават Цариград и са могли да го превземат английската флота навлиза в Мраморно море и заплашва Русия с война.От това следва подписването на Санстефанския мирен договор и създаването на Санстефанска България, разчленена на Берлинския конгрес от Запада под натиск от Англия.Единствено Кемал Ататюрк по време на ПСВ се опълчва на Англия и нейния министър на военноморския флот У. Чърчъл и англичаните губят битката при Дарданелите с 40000 убити англичани. В резултат на това мирния договор на Антантата с Турция е преразгледан и се създава днешна Турция.

ами горкият евреин помогнал на горките турци да убиват българи и после горките евреи се оплакват, че лошите българи не спасили евреите от егейска Македония и плачат ли плачат, горките ....

Не коментирайте, просто намерете време и се качете на Шипка . . . . и след това в църквата . . .

Израснах в подножието на този "див, чутовен връх", водехме там децата, сега водим внуците и им разказваме какво се е случило там. За мен най-великото стихотворение е "Опълченците на Шипка", което спира дъха ми. Нито един българин не бива да забравя завета на Вазов: "И днес йощ Балканът, щом буря захваща, спомня тоз ден бурен - шуми и препраща славата му дивна като някой ек, от урва на урва и от век, на век!"

а на мен: Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше фърлят своя мрак; нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде дар! Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди и в нас чувства силни, големи плоди;

Е що да се кача там.Нали съм се качвал. Нищо нема там. Един ветрилник. Никой не те посреща, никой не ти обяснява кво е туй място. Ходиш като гламав и се чудиш ко правиш там. Гледам горе нс паметника хора. Реших да и там да видя кво има. Отварям вратата едно копеле насреща ми "Вие платихте ли? " Няма добър ден няма уважение, обяснение и квото и да е човешко отношение към гостите. Върнах се, взех да търся къде да платя. Намерих отзад едни ръждясали ламаринени бараки. Каса било това. Казах си повече никога няма да стъпя тук. Беше отдавна и може сега да е друго. Ама надали Квото и да е пак нема да ида

след време в учебниците ни по история може да пише...??? ,,благодарение на победата на линкълн в гражданската воина,, се създадоха ,,благоприятни,, условия на балканите за освобождението на техните народи от ,,турска власт,,...!!! ,,глупаво...нали??? колко други ,,глупости,, ни ги натрапиха за ,,истина,,...!!!

Без братска Русия, България нямаше да бъде суверенна държава, член на ЕС в днешно време. А Дървосекачът щеше да слави Ердоган и да удря чело в джамиите

10 години - от приемането ни в съюза на колониалните държави - 10 години тази орда "прочиства" нашето "митотворческо съзнание", за да вденем най-сетне: че 500 години сме блаженствали под сянката на падишаха; че "турското робство е национална митология"; че Априлското въстание е "селска свада", провокирана от "мними апостоли"; че въстаниците са "грабители и убийци на мюсюлманите"; че Ботев и Левски са криминални типове и отявлени терористи; че Баташко клане е "дълбоко закостенял антагонизиращ националистически мит", който "се гради върху демонизирането на Исляма", поради което "представлява общоевропейски проблем"; че едно "мнимо робство" предполага "мнимо въстание" с "мними жертви" на някакви "мними злодеи" и "мними главорези", а всъщност - благородни цивилизатори, окепазени от Макгахан, Скайлер, Беринг, Гладстон, Дарвин, Гарибалди, Юго и прочее. Че Русия не ни е освобождавала, ами точно обратното, за да може сега да се прокарват западните колониални интереси въпреки, че и тогава България е ощетена от колониалистите...

и на мен в главата ми се въртеше това, но ти си го формулирал идеално, при мен бе доста фрагментирано, благодаря

Запада никога не е бил съпричастен със страданията на българите по онова време. Само славяните са били съпричастни с нас, поляците правят кръстоносен поход срещу турците, Владислав Варненчик за жалост не успява. После с кланетата в Батак чашата прелива, и Руската Империя вече е твърде решена, че трябва да помогне на славянските си братя. Но англичани, немци, французи, италианци, никога не са били на наша страна, че те повече са ни пречели. Затова, че вечна слава на славяните !!!

пропусна Екатерина Велика. Я по добре се осведоми сам какво е направила 100 години преди да ни освободят. Никой не е пречел. Нямало е желание за освобождение. Рая- какво да чакаш...българска

Особено англичаните през цялата война пречат на Освобождението на България. През цялото време подпомагат турците дори и не толкова индиректно. Старозагорското клане, действията на Сенклер в Родопите и вкарването на английска флота в Босфора преди руснаците да превземат Истанбул са само част от западноевропейското лицемерие.

За Протокола : а. Дотук - Честванията са ВсеПоСмислени ! - т.е. Се отделя ВсеПовече внимание на Опълченците б. Следва да се отбележи че Започналата традиция в честванията да има Масови Самоволни/Доброволни Спонтанни участия от Българ(к)и - Е СтабилноНарастваща . --------- Да живей България, Българ(к)и ! Единна. Силна. Просперираща. ОТ и ЗА Нас-Всички.

Колега... - или Си изчистете Изказа, или просто Забравете тази апорнаяТочь.

И каквоТочно от Изказа-ми Да изчистя ?

Чудя се, защо не дойдоха американците, англичаните, французите и германците да освободят България??? Като са ни такива големи приятели?

И кат ВсеТака се 'чудите' --> Ви ли просветва че Е Непродаваемо ?! (Отворете Данните. Си пише Всичко.)

Неуморимият 'наш'Тук -> ли Сте ?!

Отде са "данните"? От американското посолство или от Истанбул?

да ни освободят от руския империализъм, а вие все сте недоволни.

Историята показва че всяко "освобождаване" на дадена страна от американците, англичаните, французите и германците ги превръща в колонии.Цяла Африка и други части на света стават техни колонии. По време на ПСВ допринасят за разпадането на Османската империя и "освобождават" народите от Близкия и Среден изток като ги превръщат в колонии.

Мъка за фесовете, мъка за соросите, мъка за фобите. Да живеят България и Русия - вечно и сложно.

Неуморимият 'наш'Тук -> ли Сте ?!

Пу тин да го духа на нашите опълченци Да си гледа неговите в Донбас, лузер нещастен

а комунягите убиха руският цар и му заграбиха царството!

Комунистическата пропаганда какви неща ни втълпи !!

Какви?

А може би Колегата попонадебелява отн. Преобладаващия контекст на 'коментарите', Колега ?

Трудничко ще е . . колкото и нашите нови демократични приятели от Америка за България, приятелите ни от "децата на Сорос", сега май ще се прибави и БНТ, БНР вече се превърна на секция на ББС . . . . колкото и да им се желае да пренапишат българската история . . . . . . . "И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век! Освен ако не го съборят, но . . . . .

Романови - СА Изклани от тогавашния ДнешенКремъл, Колега... - или Си изчистете Изказа, или просто Забравете тази апорнаяТочь.

малко цифри, че аман от соросови истории: - 36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия - По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника на повече от 8200 души. "И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът"

Млади хора помислете дали удържането на Сюлейман /Соломон/ паша се дължи само на Българското опълчение ? Не слушайте и повтаряйте без да мислите ! На Шипка умират 3000 руски войници и офицери и 500 опълченци ! Сега помислете само на Опълчението ли се дължи победата и свободата ни ! Знам че сега е модерно да се неглижира Русия ! МИСЛЕТЕ !

Не спори със соросоидни дебили, те са обречени. Не хвърляй бисерите си на свинете. Народната памет е жива и тези предатели просто нямат шанс, даже и да се съдират с години да пишат простотии в интернет.

Но промиването на мозъци върви с пълна сила а народа става все по тъп ...

Остави ги глупаците да си мислят, че "с камъни и дърве" се спира редовна турска армия. обучена и модерно въоръжена .

В Ютуба има Битката при Шипка . . .Герои Шипка . . добре е да се види

И тогава е било както сега, едни са се трепали други са яли суджуците.

Какви руснаци на Шипка бе генетични тъпанари русофили от партията мафия БСПи последователите им? На Шипка героите са предимно българи, които спасяват некадърното руско командване за пореден път след издънките руски при Плевен... Това е истината, а не простотиите комнистически и пропутиновски...

Ех, историко, защо си чакал тогава 500 години? Като си можел сам, що не строши оковите? И що не дойдоха американците и западноевропейците да ти помогнат?

БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА... vasquez345.blogspot . bg/2017/08/blog-post . html Слово по случай 140-тата годишнина, написано от мен. Извадки ще се четат днес на честването.

ВЕЧНА СЛАВА на ХИЛЯДИТЕ РУСНАЦИ, оставили костите си на бългаска земя, заради свободата на България. ВЕЧНА СЛАВА на хилядите руски доброволци, записали се в редовната войска, за да се бият в България, на рускините от гр.Самара, ушили Самарското Знаме, на Царя Освободител, прокламирал война за ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България, на малцината българси опълченци, присъединили се към руснаците и освободили България!

ееех де да бяха хиляди! дори милиони да бяха, та да се затрие това азиатско нагло племе!

Не само, че няма да се затрие, ами е твърде вероятно пак да ни освободи, тоя път от колониалните говеда.

Радостно е,че все още има родолюбиви и благодарни българи. Живея с плахата надежда,че чрез тях Родината ни може и да оцелее.Дай Боже!!!

ДОБЪР СЛУЧАЙ ОТНОВО ДА СЕ ВИДИ КАРТИНАТА НА ВЕРЕШЧАГИН "НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО".

На Шипка е било Опълчението и украйнци под командването на руснаци. Путю Радефф да беше поканил и румънския и финландския и украйнския президент , а не само Пичин...

Има ли са на хабер украинците че след 50 г. един комунист ще им направи държава що се излагате сороски платени лъжци ...

значи в резюме: руският цар се вдигнал преди 140 г. от москва, и дошъл да ни освобождава от османската империя. и успял! после през 1907г освободил и крепостните в родината си. та тия същите крепостни десет години по късно, през 1917г. спретнаха революция и причукаха руският цар заедно със семейството му! има някаква поука скрита тук.

Под заповед на гея - сифилистик Ленин убиха синът и семейството на онзи руски император заради който я има България

Ушанките все още бият чела пред Мумията Даже и 100 се готвят да и сторят Пълни жалкари....

На 3 март (19 февруари стар стил) 1861 г. император Александър ІІ издава Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит, както и Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости. Не, че нещо, но не мога да оставя трол, като теб, да лъже безнаказано.

Не че нещо, ама селяните са били принудени да си платят на помещиците.

тъййй! я да видим? 1861г. на руските селяни е предоставена възможност да се откупят! с какво може да се откупи крепостният , като няма нищо!? нищичко! и гащите на дирникът му, не са негови! откупните плащания на руските селяни са окончателно премахнати през 1907г. след злополучната рускояпонска война! болшевиките през 1917г вземат земята от помещиците, и я дават на селяните- през 1927 година ги пребиват от бой, национализират земята, и отново ги закрепостяват в колхози и совхози!

ГЪРЦИТЕ СИ ИМАТ ПЕРМОПИЛИ, НИЕ СИ ИМАМЕ ШИРКА. ТЯ НИ ВЪЗВИСЯВА. ТЯ ДОКАЗВА, ЧЕ НИЕ МОЖЕМ ДА СЕ ГОРДЕЕМ СЪС СЕБЕ СИ. ДАНО ТОЯ ДЕН НИ ПРАВИ ЕДИННИ. ЗАЩОТО ТУК НЯМА МЕСТО ЗА ПОЛИТИКА. ШИПКА Е МЯСТО ЗА ГОРДОСТ, БЛАГОДАРНОСТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ТЕЗИ, КОИТО ДАДОХА ЖИВОТА СИ, ЗА ДА НИ ИМА НАС ДНЕС.

Поздравления за ИСТИНАТА изказана от колегата "Бегеец" Написаното от него трябва да се запише с големи букви в учебниците по българска история ! "На Шипка БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦЍ ИЗМИХА СРАМА ОТ НЕКДЪРНОТО РУСКО КОМАНДВАНЕ И ВИ СПЕЧЕЛИХМЕ ВОЙНАТА "

Защо България тогава не се е освободила сама ?

Коментари - Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея

С тържества на връх Шипка и вечерна проверка в Габрово отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея.

Обратно в новината

Коментари - Отбелязваме 140-годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Коментари

Благодаря на братския руски народ, че проля кръвта на своите синове и дъщери за свободата на братска България. Благодаря и на достигналите до 12 000 български опълченци, част от милионната руска императорска армия, въоръжени, обучени и облечени от руския император - Царят освободител. Благодаря и на румънските воини, участвал като съюзник на Руската империя в битката за Плевен, срещу получаване на независимост от Османската империя.

На всеки Български учител който каже на първокласниците че САЩ и АНГЛИЯ са освободили България от Османлийте по 200 долара на месец

бъркаш! сащ ни освободихане от османлиите, а от ссср! и не само нас, а целият свят! рейгън е най великият човек в световната история

А кога ще се освободим от американските военни бази на наша територия?

Ако не беше Горбачов, Рейган който беше некадърен артист и още по-некадърен служител на ФБР щеше да се хване за палците. Най-сткапаният президент на САЩ

Ама ви такова майката Рейган!Нали? Всъщност КГБ-то искаше да си присвои материалните активи на СССР и си ги присвои!

Кога най после ще си признаят, че САЩ са ни освободили от османското присъствие? Тоя бай Сорос спи ли, какво прави?

Поклон пред жертвите - българи, руснаци, украинци, финландци, румънци, белоруси и т.н. Нека душите им да почиват в мир ! А всички ние да се замислим, кое ни е обединявало, а не кое ни разделя !

Аплодисменти за наистина смислените думи! За съжаление, излиза, че единствено бедите, в случая войната, могат да ни обединяват! Все пак, дано да греша...

руската империя 17 100 000 кв.км. 181 000 000 поданици. отоманската империя 1 888 000 кв.км. 15 000 000поданици!

това е тъй, щото русские са освобождавали мноооого народи, и за винаги!

Тука некои си чешат езиците с лъжи, че Русия води войната за Проливите. Кой предизвиква войната? Британия. На Цариградската конференция вследствие на международната реакция от кланетата през Априлското въстание Турция се съгласява да даде Автономия на България в размер на 160 000 кв км. Но Британия скача и подучва Султана да хитрува- сменя един текст в Конституцията, че всички народи в Империята са равни и хоп-готово и пак по старому. Тогава Русия взема курс за война без да е готова. какви проливи, какви 5 лева. Кой скача срещу Сан Стефанския договор- Германия и Австроунгария - прави мобилизация за война с Русия, Кой пречи на българите -ясно се вижда . Кой дава на Сюлейман новите модерни пушки 10мм Хенри-Пибоди Мартини? -Англия. Кой дава корабите и плаща масрафа на Сюлейман да прехвърли 48 000 аскер от Адриатика -Франко- Дедеагач? -Англия. Затова Брекзит.

Абе тия ингилизи много гадни били бе начи. Пък аз като ги гледам едни руси сочни такива, ги мислех за убави. Ей да му се не види и работата.

ЛЕВСКИ- Петър, опълченец ,участник в боевете на Шипка е ранен в краката и откаран за лечение в Одеса. След завръщането си в Карлово, е полусакат ,никой не му дава работа. Моли се на Чужденец, който го назначава на работа, да взема някакви пари да храни себе си, сестра си и МАЙКА си.Умира след няма и година. Абе към една Велика българка бЛАГОДАРНОСТ няма, камоли към чужди войни паднали за свободата на БГ. Ами опълченците при Колю Ганчево, Шевкет Топчу паша с 2 залпа на артилерията ги разпердушва и побягват към Зарата. Добре, че една сотня руска кавалерия контраатакува и ги спасява от побеснелия башибозук да не ги изколи от движение . Кой кого спасява??. Подп Калитин- при Чадър могила и майор Горталов загинал вдигнат от 4 турци на щиковете от коя българска дивизия са? То бива -бива неблагодарност но цял хипопотам за мезе не бива.

Лъжеш бе!Лъжеш като руснак!Лъжеш като Путин,че не били руски войници ,,зелените човечета"и няма руски войски в Донбас!Лъжеш като Нинова,че живее с 2000 лева и договорът СЕТА е заробващ за България,а синът и не яде ГМО в Бъркли!

Жалко за паднаалите. Само след още двайсетина години генът ни ще бъде заличен на тази територия. Не без помоща на вечните европейски врагове на нашата държава.

14 възстания и участие в 50похода срещу османлиите. Избито е общо към 40 % от българското население,20%от младежите са отвлечени по закона за кръвният данък,една трета от останалото население пък е насилствено потурчено. Не сме били робски народ! Напротив-борили сме се цели сто години след падането на последната българска крепост. И ако не е била тази борба,задържаща основните инм сили и обози-турците са щели лесно да окупират останалата част на европейският континент.

"Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх ... " Днес почитаме падналите на Шипка герои за бъдещето на България. Надявам се, че Бог се е смилил над тях и се е погрижил душите им да намерят покой там горе. Срам ме е от някои от "сънародниците" ми, които се мъчат да изкривят историята, с идеята по този начин да омаловажат саможертвата на загиналите наши и руски войници. Повтарям - загиналите на Шипка наши и опълченци и руски войници. Кого лъжете? И по важно - защо лъжете? Влизате в паметника на Шипка и виждате кой и защо е загинал там. Моля всички, които се съмняват, да направят това. След това погледнете паметника и осмислете защо дядовците ни с толкова мъка са го направили толкова голям, че всички ние да изглеждаме нищожни пред това, което се е случило там.

а ми русские са загинали заради достъпа до проливите, и то напразно! россия не успя да ги завладее! а нашите опълченци загинаха заради свободата ни! хвала на тези достойни българи! хвала и поклон доземи!!

Кой въоръжи и облече нашите опълченци? "От тролене файда йок - Сюлейман Хюсни паша!"

Днес честваме деня, в който българите спаси ха руските войски 1877 - 1878 г. От позорен разгром.40 години ги бихме руснаците, където ги срещнахме... по суша естествено. С рибарски лотки черноморският им флот няма как да потопиш

Изобразеното на снимката знаме руското ли е? Генерал Столетов не е ли разрешил на българските опълченци да развяват родния трикольор?

Русия е подарила на българското опълчение самарското знаме,но никога не им е позволила да воюват с български знамена! За това обаче нашите рубладжийски историци предпочитат да си траят.

... Е Изключително 'приятно' да вижда Човек ВсеЕдни&Същи 'наши' Ченгеджийски 'коментари' и/или 'оспорвания' ... ..отн. Прийомите на Доказано задунайшко Ченгеджийство за Инсинуации/Саботажи/Губивремки и Опити-за-Вбесяване на Съзнателни Хора - Башка ! ТА ! : - Сте ли Пътници, Дир.бг ?

След петстин години сме поизмили срамът от падането на България под турско РОБСТВО.Можело е да стане и по раничко например още през 1440 - година,когато славните монголци ,наши братя по оръжие разбиват горделивеца Баязид 1,ви и османската империя е била в упадък.

1402 година .Извинавам се.Тимур разбива сръбско турските пълчища в битка в близост до днешна Анкара. Изклал е над 25 хиляди гаджала ,като от отрязаните им глави построява планина за ужас на тия които дръзнат да му се опълчат.

Само ограничеят човек има нужда вечно да се кланя на някой. Защо не търсите българският героизъм в този ден???Защо пак целувате чужди задници???Срам от такива като вас. Колко велики българи са загинали през следващите 60 г.в борбите за обединение срещу най-големият враг на българската държава-Русия. Колко от тях бяха посечени посред бял ден,разстреляни,екзекутирани или заточени в концлагер където накрая нахраниха прасетата. Имайте малко срам безродни,мекерета руски!

Спасихме руската армия от разгром с коети заслужихме свободата си.Русолюбците е добре да знаят,че над 40 хил.румънци също спасяват руснаците при Плевен.Много сърби също се бият тук.Такава е истината.

преди 140г. русия освободи България от османско робство. а кой и кога ще успее да освободи от руско робство народите на адигея, алтай, башкирия, буратия, дегестан, ингушетия, кабардино балкария, калмикия, карачаево черкезия, карелия, коми, марий ел, мордовия , якутия, северна осетия алания, татарстан, тува, удмуртия, хакасия, чечения, чувашия, и ново заграбените приднестровие, крим, донбас, осетия, карабах? те и доднес стенат под руският ботуш!

Ако позволите : - Тогава - Царство Русия вспомогна за Началото на НоваБългария, което Бе И поради интереси за Достъп до Босфора - Днес - ДнешенКремъл който Изкла ЦарствоРусия - Продължава да има интерес за Достъп до Босфора ...като Новата НоваБългария бидейки част от Европа - Е плацдарм на ДнешенКремъл И отн. Вредене на Европа.

Сте 'наш' десист ли ?! --> м'чи то ОтдавнаЯсно. И ! - за Капак като отчетем че Тези 'коментари' Целево величаят ДнешенКремъл, който де-факто е Убиецът на семейството-на-ЦарОсвободител -- 'картинката' Е Ясна.

Извод : Пропагандата на Османския РАЙ, мулти-култи опорните точки, измислените лабораторни псевдоисторически тези , ДОРИ И официалното пренебрегване на българската история от най-високо ниво за последните пет години доведоха до обратен на желания резултат : Президентът и върховен главнокомандващ приема почетния строй на Националната гвардейска част, отслужват се молебени и литургии , народът все по-масово се включва в отбелязването на Шипченската епопея с походи, възстановки, заря и всенародни тържества!!!!!

Някъде забравят, че етническите българи сме народ с висок коефициент на интелигентност /трябва да признаем, че някои представители на етноса не го ползват по най-добрия начин/. Търпеливи сме, но всяко нещо си има граници.

Подвигът на руснаци и българи превърна Шипка в символ на вечната дружба между двата братски наарода. На Шипка те смесиха кръвта си и се заклеха да бъдат заедно завинаги

А ся - взиметьи флюпньетьи онуйВашето : - Володимиу !

..А ! - ами отн. ДС --> ко Д'Съ ошумолявътьи я ?!

Тя и руско-украинската дружба навеки беше сплотила Великая Русь, ама вчера имаше Парад на Украинската Армия пред паметника "Украински меч, забит в Русия"

Гледах го и много се смях. Даже Мистър Бийн не ме е разсмивал толкова. А ти как си, Турче?

ха ха ха,ще ме просълзиш от смях.. Навеки е само лапаницата от Лукойл и вся мафиотская руска сволач в Бг.

лукойл и са вижда краят!Като влезем в Шенген ще се наложи да си плащат и да се конкурират!Може и да ги поосъдим да ни платят няколко милиарда със задна дата!Нали са ,,братушки" да ги е...?

Вижте, Тиранозавъре/Модераторе... - 2017та Сме ! ... Е Недопустимо да 'спите'.

Напълно Ви подкрепям ! - ето ОщеЕдин Важен аспект който Тези 'коментари' 'забравят' .

Сте 'наш' десист ли ?! --> м'чи то ОтдавнаЯсно.

Преди 140 години два братски народа обединиха усилия за да извоюват заедно така жадуваната Свобода. И днес се намират такива "българи", които плюят върху гробовете на предците си... когато си потурнак по душа спасение няма.

Тази година повечето от московските училища няма да започнат на 01-ви септември. Има Курбан-Байрям за руснаците и децата им празнуват Преди 140 години БЪЛГАРИТЕ ИЗВОЮВАХА СВОБОДАТА СИ ПЪРВО ОТ ТУРЦИЯ, А 1885-та и от Русия

А бре ДИРА нищо не разбрах от тази статия !? Някаква Шипченска епопея ,за някаква свобода се говори ,но кои с кои са се били ,не става ясно !? Разбирам това ,че не споменавате руските окупатори и турското присъствие под върха ,но вие и за опълченците вече не споменавате нищо !??

...та какво НЕ се връзва (от Преобладаващия контекст на 'коментарите) : а. 'забравянето' че честваме Ние, Българ(к)ите б. 'забравянето' че Шипка е Символ, и то Именно на Българските Опълченци в. 'забравянето' на Факта че Е имало (в тази война) И фински, И румънски, И (днешно)украински Войски И ! - за Капак като отчетем че Тези 'коментари' Целево величаят ДнешенКремъл, който де-факто е Убиецът на семейството-на-ЦарОсвободител -- 'картинката' Е Ясна. ------ Най-Неприятното е че Домакините/Дир.бг - Продължават да НЕ отговарят (или Поне да дават някакви упътвания) на ОсновоПолагащия (за Контекста на Форума) въпрос . (Е ли Дир.бг инструмент на ДнешенКремъл...или 'наште'интернетчики ЧакДотам СА Хакнали платформата на Дир.бг)

А може би Колегата попонадебелява отн. Преобладаващия контекст на 'коментарите', Колега ?

Допускайки ТочноТози контекст на 'коментари' - Дир.бг Ни попоупътва ? (ли Искате да кажете) - ама отн. Какво ? (Би Ни попоупътвал)

Който знае историята не е забравил нищо. Тези народи тогава са влизали в границите на руската империя, затова са участвали. Но войната обявил руският цар, под натиска на руската интелигенция. Участвали са много доброволци - нека спомена само баронеса Юлия Вревская, която загърбва аристократичния блясък и идва като медицинска сестра, за да умре на наша земя. Тургенев пък написва "В навечерието". Това също не бива да забравяме.

Напълно Ви подкрепям ! - ето ОщеЕдин Важен аспект който Тези 'коментари' 'забравят' .

. . . .. . . . "Днес на Шипка има надпис: Тук изгря свободата на България. Малцина знаят обаче защо руското командване е било изненадано от присъствието на армията на Сюлейман паша в Южна България. В началото на бойните действия тя се намира в Албания, но е била превозена оттам с английски кораби по нареждане на английския премиер Бенджамин дИзраели. Именно армията на Сюлейман паша (всъщност, истинското му име е Соломон Леви) извършва най-голямото клане на българи в историята старозагорското, където са зверски избити 15 хиляди българи. Именно след това Сюлейман паша се насочва към Шипка, където бива спрян от опълченците и руските части"

Известно е, че англичаните са били против създаването на независима българска държава - това не е влизало в техните интереси. Те са поддържали идеята за единна отоманска държава, с еднакви граждански права за всички, но с размиване на отделните етноси. Едва ли и досега са променили своето отношение към нас. Не случайно Чърчил нас е подарил на съветския блок, но е запазил като съюзник Гърция.

Говорим отн. 1877-1788, Колега ! - къв Чърчил, къв Уинстън Ви такова ?! ...А ! - ами отн. Игнатиев --> ко Д'Съ ошумолявътьи я ?!

Англичаните тогава са били световна сила 1, сега са изместени от САЩ,и са се месили навсякъде където са били засегнати техните интереси. Когато руските войски наближават Цариград и са могли да го превземат английската флота навлиза в Мраморно море и заплашва Русия с война.От това следва подписването на Санстефанския мирен договор и създаването на Санстефанска България, разчленена на Берлинския конгрес от Запада под натиск от Англия.Единствено Кемал Ататюрк по време на ПСВ се опълчва на Англия и нейния министър на военноморския флот У. Чърчъл и англичаните губят битката при Дарданелите с 40000 убити англичани. В резултат на това мирния договор на Антантата с Турция е преразгледан и се създава днешна Турция.

ами горкият евреин помогнал на горките турци да убиват българи и после горките евреи се оплакват, че лошите българи не спасили евреите от егейска Македония и плачат ли плачат, горките ....

Не коментирайте, просто намерете време и се качете на Шипка . . . . и след това в църквата . . .

Израснах в подножието на този "див, чутовен връх", водехме там децата, сега водим внуците и им разказваме какво се е случило там. За мен най-великото стихотворение е "Опълченците на Шипка", което спира дъха ми. Нито един българин не бива да забравя завета на Вазов: "И днес йощ Балканът, щом буря захваща, спомня тоз ден бурен - шуми и препраща славата му дивна като някой ек, от урва на урва и от век, на век!"

а на мен: Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше фърлят своя мрак; нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде дар! Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди и в нас чувства силни, големи плоди;

Е що да се кача там.Нали съм се качвал. Нищо нема там. Един ветрилник. Никой не те посреща, никой не ти обяснява кво е туй място. Ходиш като гламав и се чудиш ко правиш там. Гледам горе нс паметника хора. Реших да и там да видя кво има. Отварям вратата едно копеле насреща ми "Вие платихте ли? " Няма добър ден няма уважение, обяснение и квото и да е човешко отношение към гостите. Върнах се, взех да търся къде да платя. Намерих отзад едни ръждясали ламаринени бараки. Каса било това. Казах си повече никога няма да стъпя тук. Беше отдавна и може сега да е друго. Ама надали Квото и да е пак нема да ида

след време в учебниците ни по история може да пише...??? ,,благодарение на победата на линкълн в гражданската воина,, се създадоха ,,благоприятни,, условия на балканите за освобождението на техните народи от ,,турска власт,,...!!! ,,глупаво...нали??? колко други ,,глупости,, ни ги натрапиха за ,,истина,,...!!!

Без братска Русия, България нямаше да бъде суверенна държава, член на ЕС в днешно време. А Дървосекачът щеше да слави Ердоган и да удря чело в джамиите

10 години - от приемането ни в съюза на колониалните държави - 10 години тази орда "прочиства" нашето "митотворческо съзнание", за да вденем най-сетне: че 500 години сме блаженствали под сянката на падишаха; че "турското робство е национална митология"; че Априлското въстание е "селска свада", провокирана от "мними апостоли"; че въстаниците са "грабители и убийци на мюсюлманите"; че Ботев и Левски са криминални типове и отявлени терористи; че Баташко клане е "дълбоко закостенял антагонизиращ националистически мит", който "се гради върху демонизирането на Исляма", поради което "представлява общоевропейски проблем"; че едно "мнимо робство" предполага "мнимо въстание" с "мними жертви" на някакви "мними злодеи" и "мними главорези", а всъщност - благородни цивилизатори, окепазени от Макгахан, Скайлер, Беринг, Гладстон, Дарвин, Гарибалди, Юго и прочее. Че Русия не ни е освобождавала, ами точно обратното, за да може сега да се прокарват западните колониални интереси въпреки, че и тогава България е ощетена от колониалистите...

и на мен в главата ми се въртеше това, но ти си го формулирал идеално, при мен бе доста фрагментирано, благодаря

Запада никога не е бил съпричастен със страданията на българите по онова време. Само славяните са били съпричастни с нас, поляците правят кръстоносен поход срещу турците, Владислав Варненчик за жалост не успява. После с кланетата в Батак чашата прелива, и Руската Империя вече е твърде решена, че трябва да помогне на славянските си братя. Но англичани, немци, французи, италианци, никога не са били на наша страна, че те повече са ни пречели. Затова, че вечна слава на славяните !!!

пропусна Екатерина Велика. Я по добре се осведоми сам какво е направила 100 години преди да ни освободят. Никой не е пречел. Нямало е желание за освобождение. Рая- какво да чакаш...българска

Особено англичаните през цялата война пречат на Освобождението на България. През цялото време подпомагат турците дори и не толкова индиректно. Старозагорското клане, действията на Сенклер в Родопите и вкарването на английска флота в Босфора преди руснаците да превземат Истанбул са само част от западноевропейското лицемерие.

За Протокола : а. Дотук - Честванията са ВсеПоСмислени ! - т.е. Се отделя ВсеПовече внимание на Опълченците б. Следва да се отбележи че Започналата традиция в честванията да има Масови Самоволни/Доброволни Спонтанни участия от Българ(к)и - Е СтабилноНарастваща . --------- Да живей България, Българ(к)и ! Единна. Силна. Просперираща. ОТ и ЗА Нас-Всички.

Колега... - или Си изчистете Изказа, или просто Забравете тази апорнаяТочь.

И каквоТочно от Изказа-ми Да изчистя ?

Чудя се, защо не дойдоха американците, англичаните, французите и германците да освободят България??? Като са ни такива големи приятели?

И кат ВсеТака се 'чудите' --> Ви ли просветва че Е Непродаваемо ?! (Отворете Данните. Си пише Всичко.)

Неуморимият 'наш'Тук -> ли Сте ?!

Отде са "данните"? От американското посолство или от Истанбул?

да ни освободят от руския империализъм, а вие все сте недоволни.

Историята показва че всяко "освобождаване" на дадена страна от американците, англичаните, французите и германците ги превръща в колонии.Цяла Африка и други части на света стават техни колонии. По време на ПСВ допринасят за разпадането на Османската империя и "освобождават" народите от Близкия и Среден изток като ги превръщат в колонии.

Мъка за фесовете, мъка за соросите, мъка за фобите. Да живеят България и Русия - вечно и сложно.

Неуморимият 'наш'Тук -> ли Сте ?!

Пу тин да го духа на нашите опълченци Да си гледа неговите в Донбас, лузер нещастен

а комунягите убиха руският цар и му заграбиха царството!

Комунистическата пропаганда какви неща ни втълпи !!

Какви?

А може би Колегата попонадебелява отн. Преобладаващия контекст на 'коментарите', Колега ?

Трудничко ще е . . колкото и нашите нови демократични приятели от Америка за България, приятелите ни от "децата на Сорос", сега май ще се прибави и БНТ, БНР вече се превърна на секция на ББС . . . . колкото и да им се желае да пренапишат българската история . . . . . . . "И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век! Освен ако не го съборят, но . . . . .

Романови - СА Изклани от тогавашния ДнешенКремъл, Колега... - или Си изчистете Изказа, или просто Забравете тази апорнаяТочь.

малко цифри, че аман от соросови истории: - 36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия - По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника на повече от 8200 души. "И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът"

Млади хора помислете дали удържането на Сюлейман /Соломон/ паша се дължи само на Българското опълчение ? Не слушайте и повтаряйте без да мислите ! На Шипка умират 3000 руски войници и офицери и 500 опълченци ! Сега помислете само на Опълчението ли се дължи победата и свободата ни ! Знам че сега е модерно да се неглижира Русия ! МИСЛЕТЕ !

Не спори със соросоидни дебили, те са обречени. Не хвърляй бисерите си на свинете. Народната памет е жива и тези предатели просто нямат шанс, даже и да се съдират с години да пишат простотии в интернет.

Но промиването на мозъци върви с пълна сила а народа става все по тъп ...

Остави ги глупаците да си мислят, че "с камъни и дърве" се спира редовна турска армия. обучена и модерно въоръжена .

В Ютуба има Битката при Шипка . . .Герои Шипка . . добре е да се види

И тогава е било както сега, едни са се трепали други са яли суджуците.

Какви руснаци на Шипка бе генетични тъпанари русофили от партията мафия БСПи последователите им? На Шипка героите са предимно българи, които спасяват некадърното руско командване за пореден път след издънките руски при Плевен... Това е истината, а не простотиите комнистически и пропутиновски...

Ех, историко, защо си чакал тогава 500 години? Като си можел сам, що не строши оковите? И що не дойдоха американците и западноевропейците да ти помогнат?

БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА... vasquez345.blogspot . bg/2017/08/blog-post . html Слово по случай 140-тата годишнина, написано от мен. Извадки ще се четат днес на честването.

ВЕЧНА СЛАВА на ХИЛЯДИТЕ РУСНАЦИ, оставили костите си на бългаска земя, заради свободата на България. ВЕЧНА СЛАВА на хилядите руски доброволци, записали се в редовната войска, за да се бият в България, на рускините от гр.Самара, ушили Самарското Знаме, на Царя Освободител, прокламирал война за ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България, на малцината българси опълченци, присъединили се към руснаците и освободили България!

ееех де да бяха хиляди! дори милиони да бяха, та да се затрие това азиатско нагло племе!

Не само, че няма да се затрие, ами е твърде вероятно пак да ни освободи, тоя път от колониалните говеда.

Радостно е,че все още има родолюбиви и благодарни българи. Живея с плахата надежда,че чрез тях Родината ни може и да оцелее.Дай Боже!!!

ДОБЪР СЛУЧАЙ ОТНОВО ДА СЕ ВИДИ КАРТИНАТА НА ВЕРЕШЧАГИН "НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО".

На Шипка е било Опълчението и украйнци под командването на руснаци. Путю Радефф да беше поканил и румънския и финландския и украйнския президент , а не само Пичин...

Има ли са на хабер украинците че след 50 г. един комунист ще им направи държава що се излагате сороски платени лъжци ...

значи в резюме: руският цар се вдигнал преди 140 г. от москва, и дошъл да ни освобождава от османската империя. и успял! после през 1907г освободил и крепостните в родината си. та тия същите крепостни десет години по късно, през 1917г. спретнаха революция и причукаха руският цар заедно със семейството му! има някаква поука скрита тук.

Под заповед на гея - сифилистик Ленин убиха синът и семейството на онзи руски император заради който я има България

Ушанките все още бият чела пред Мумията Даже и 100 се готвят да и сторят Пълни жалкари....

На 3 март (19 февруари стар стил) 1861 г. император Александър ІІ издава Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит, както и Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости. Не, че нещо, но не мога да оставя трол, като теб, да лъже безнаказано.

Не че нещо, ама селяните са били принудени да си платят на помещиците.

тъййй! я да видим? 1861г. на руските селяни е предоставена възможност да се откупят! с какво може да се откупи крепостният , като няма нищо!? нищичко! и гащите на дирникът му, не са негови! откупните плащания на руските селяни са окончателно премахнати през 1907г. след злополучната рускояпонска война! болшевиките през 1917г вземат земята от помещиците, и я дават на селяните- през 1927 година ги пребиват от бой, национализират земята, и отново ги закрепостяват в колхози и совхози!

ГЪРЦИТЕ СИ ИМАТ ПЕРМОПИЛИ, НИЕ СИ ИМАМЕ ШИРКА. ТЯ НИ ВЪЗВИСЯВА. ТЯ ДОКАЗВА, ЧЕ НИЕ МОЖЕМ ДА СЕ ГОРДЕЕМ СЪС СЕБЕ СИ. ДАНО ТОЯ ДЕН НИ ПРАВИ ЕДИННИ. ЗАЩОТО ТУК НЯМА МЕСТО ЗА ПОЛИТИКА. ШИПКА Е МЯСТО ЗА ГОРДОСТ, БЛАГОДАРНОСТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ТЕЗИ, КОИТО ДАДОХА ЖИВОТА СИ, ЗА ДА НИ ИМА НАС ДНЕС.

Поздравления за ИСТИНАТА изказана от колегата "Бегеец" Написаното от него трябва да се запише с големи букви в учебниците по българска история ! "На Шипка БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦЍ ИЗМИХА СРАМА ОТ НЕКДЪРНОТО РУСКО КОМАНДВАНЕ И ВИ СПЕЧЕЛИХМЕ ВОЙНАТА "

Защо България тогава не се е освободила сама ?