Семействата на разменените бебета трябва да платят по 12 000 лв, за да предявят иск в съда

Случаят е без аналог, но това не значи, че трябва да се присъди безпрецедентно голяма компенсация, смятат адвокати

Обратно в новината

Коментари - Семействата на разменените бебета трябва да платят по 12 000 лв, за да предявят иск в съда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вероятно ще е много интересно ако може да се види каква част от исканото обезщетение ще бъде хонорар за "загрижените" адвокати, борещи се за правата на страдащите семейства! Като гледам с какъв хъс се борят, няма да се учудя, ако е около или над 50%! Но това е тайна между адвокат и клиент.

Какво ги балите - ще ги освободят от такси, като социално слабо

Да това от човешка гледна точка че си циганин е без значение но , защо номерцатата които отговарят на родителите и в последствие циганката взема дете по светло с неотговарящ номер за детето и ????!!!!!!!!!!!!!!!! Бърза да се прибере с дете с друг номер на ръката на детето което по видими белези не отговаря на нейното . Другата майка на която и вземат детето е в критично състояние след тежко цезарево сечение и е под упойка . Кой взема детето от креватчето , ромката или сестра от същия етнос или друга сестра която не е "забелязала " че има разлика в номерата на китката ???!!!!!!!!!!!!!!! Как е станало в съшност ?????????????????????? Главното е да се установи дали е имало УМИСЪЛ в земането на дете което не отговаря видимо и документално заради гривната от ромката ?????????? Тука е заровено кучето а после е искането за обезщетение !!!!!!!!!!!!!!!!

Прогнила съдебна система. Адвокати боклуци. Нагли докторя. Корумпирана здравна система. Това стига ли.

Ще съберем парите и ще ги внесем ,все от някъде трябва да започне отвоюването на правата ,това че са цигани не трябва да ни разколебава ,подкрепа за младите хора !!!

А детенцето, дето го блъсна "реабилитирания", знаеш ли за него колко беше кръвнината....а не е живо...Родителите му по-малко ли страдаха!? Нека да се почне от най-тежките случаи преди да решим моралните щети на деца, които няма и да разберат, че са били разменени, а родителите им си имат живи и здрави деца...

Да им се върнат децата, когато стана ясно че са разменени и ДНК експертизата го потвърди.Защо ги бавеха и не ги връщаха? Всяка нормална държава, щеше да реагира незабавно! Също и да бъдат наказани със затвор виновните, а не да го извъртат насам и натам. Този случай е за "международният съд по правата на човека". Какви 12 000 лева искате от всяко семейство? Това си е направо мафия в бели престилки. Не се знае още колко такива случаи има и то неразкрити. Сигурно има и практика от болниците да продават бебета.Ужас е тази България!!!

И ако им дадат тези безумни пари,какво ще стане????? Да не би да ги дадат на някой психясаш психолог,да им върне откаченото мислене?????

Щом Ламтят За Пари Трябва И Да Дават Мангалките Що Не Сигурно Познават Бебето Ха Ха Хи Хи

Абе болницата няма проблем да дере с избор на екип, но като се ос.ре - аа много било обезщетенито. И каква е тая такса, която се плаща авансово, независимо от резултата от делото?!

И какво излиза? Бебетата подменени, оня дебил директорът си призна, че е тяхна грешка, виновни обаче така и никой не намери, въпреки това Медицински надзор взе да налага някакви глоби на хора, които не са обявени за виновни, ама ако ощетените искат да си търсят правата, трябва да се бръкант по 12 бона.

На бас, че даже няма едни камери да сложат за в бъдеще.

2*300 хиляди? нЕкои хора решиха че са хванали златната рибка. Да сравним например какви обезщетения се присъждат при смърт по невнимание (без утежняващи обстоятелства)?

Не трябва ли прокуратурата да внесе дело в съда ? Няма ли тука престъпление от общ характер ?

Тая телевизионна мандръсалница Шаркова сега така приказва, защото болницата и плаща. Иначе, ако беше адвокато на някое от пострадалите, щеше друга песен да пее. А както се вижда за пореден пък, в Булгаристан няма мъже с топки, които да могат да решат спора без много да се губи време, без да се минава през съд. Но в Булгаристан само това остана - нещо като съд, нещо като че да работи, други институции няма, мили мои.

Без аналог е, че са хванали подмяната. А дали самата подмяна е без аналог не се знае.

Това не е единствената подобна размяна на бебета в тази болница. Дали се прави умишлено или от небрежност е отделен въпрос. Та ако майки, родили там в последните години, масово започнат да правят ДНК-тестове и се установят десетки подобни случаи ... Не само болницата, а и общината ще фалират. Щото каквото обезщетение се плати на първите, такова ще следва да се плати и на следващите. Че и повече. Защото като се окаже че 6-годишното ги дете не е твое, а ти си го гледал години ...

от тука нататък почва масова сменка, нищо лично - просто бизнес

Като направим една набирателна сметка знаете ли колко бързо ще я съберат. Да не мислите , че на другите искат това да им се случи.

Откъде на къде размера на таксата е процент от исканата сума? Дали искат 300 лева обезщетение или 300 000 в съответното учреждение (съд) ще направят едно и също. Както обикновено няма логика в нашата държава...

Съдебната ни система е цяла отделна мафия в държавата, която никой не може да я пипне, защото по конституция е независима.

аз смятам, че е логично. Искаш повече - каква е обосновката????? - даваш повече, за да ги получиш. Как изчислиха тези 300 000? Как приравняват морални щети с пари??? И пак напомням - пари иска най-вече циганката, която е видяла детето си веднага след раждането. И не го разпознава при следващото даване - не може да бъде.

Излиза, че ако убият твой роднина и нямаш пари за въпросната такса не би следвало болницата да се бръкне в касата. Ако ти се вижда логично значи си сбъркан(а).

Семействата с бебетата не можело да искат големи суми обезщетение,само такива,като Трактора,де осъди прокуратурата за 82 милиона лв,или пък съдии и прокурори де съдат държавата за стотици хиляди левове,или пък политици и олигарси,за тях може милиони обезщетения,за обикновените хора грънци...

И кво сега? Излиза, че правосъдието не е за бедни... Абе както винаги и навсякъде.

lu4ka

Не ства дума за бедност, а за това, че всеки трябва да си плати за грешките.

Нещо не ме разбра. 12 хилки да внесат хората, за да накарат болницата да си плати за грешката... Какво? бърз кредит ли да теглят, ако нямат? То правосъдието отдавна е бизнес за много пари и там печелят предимно богатите клиенти, не бедните...

lu4ka

Извинявай, грешно съм те разбрала.

Аз те разбрах. Какво струва 300000 лева на калпак? Алчността мори човека!

Да израстнеш в катуна примерно. 50 години живот като мангуста вместо като бял човек. 300000 на 50 години прави по 6000 лева на година, това са по 500 лева на месец. Че то няма даже и минимална заплата.

По 100 000 на дете , НО Във Фонд за Образованието ИМ ! КАЗАХ ! Само това има смисъл!

Да платят 12 000 ,да се влачат 10 г по съдилища ,но кой знае за 18 рожден ден на децата може да получат подарък.

по добре е да намерят пари и платят таксите. никакво отстъпление. няма да загубят!

Няма да загубят. Ама няма и да получат по 300 бона.

Аз не съм сигурен, че няма да загубят. Това с размяната е нагласено и няма да издържат измамничките на напрежението - е, ромката може и да издържи...

компенсацията в никой случай не може да бъде толкова висока. най-малкото защото ако платят сега 300 000, още утре други майки и татковци от цяла България ще започнат да подкупват сестрите да им разменят бебетата. в крайна сметка всички са живи, няма нанесени физически повреди, говорим само за морални щети ... обезщетение под 5 000 в общия случай щеше да е съвсем адекватно, айде заради многото шум по казуса нека са до 10 000. 300 000 звучи като някой да иска да се пенсионира на гърба на случая!

Затова навсякъде камери и няма да има как да ги сменят.

Никой не казва, че болницата не е виновна и не трябва да си понесе отговорността. Но - 300 хилки на дете? Ара по кротко! Да съдят, но да поискат разумна сума - около 10 000 е нормално за мен. Тогава таксата ще е 400 лева и всичко ще приключи бързо. Но лакомо дупе кръв сере! За такава голяма сума със сигурност ще се проведе сериозно разследване! И да не се окаже после, че нещата не са такива, каквито изглеждат!

Адвокатите са ги подучилиза сумата, защото взимат процент от обезщетението.

Тогава ще внесат ,като Кико- промянкаджията Тои нали така прави .

Не съм съдия, казвам лично кво съм видял и чул Пътувах с автобус до Пловдив. Точно зад шофьора на автобуса беше седнала една дебела циганка и си приказваха с шофьора. Явно бяха градски и се познаваха. Та тя му каза че отивала в Пловдив да се оглява за къща да купи. Каза че съдът и присъдил 30 000 лева КРЪВНИНА щото някъв турски тираджия сгазил чавето. Обаче 30 000 нямало да и стигнат за къща в Пловдив. И шофьора тогава и речи - да земи да пусни още едно чаве на магистралата да си играй и тогава парите ще и стигнат Та тва го чух - 30 000 за утрепан мангал КРЪВНИНА Та няма начин за подменен МАНГАЛ да даде съда колкот за 10 утрепани мангала Затва и ви казвам - преко сили ако адвоката е пекан и препекан - 8 000 лева- нито стинка повече

Бъдат платени от Общинският съвет София,тъй като общината е принципал на болницата.

общината не иска нищо от майките,че да плаща съдебни разноски.

Георги Георгиев,председател на СОС от ГЕРБ: "Няма да платим иска,ще изчакаме съдебното решение и чак тогава ще плащаме".

Великите, алчни адвокати да внесът таксата. Родителите са бедни, но подкукоросани от адвокатите.

Излиза, че в Родилното могат да те сменят с друго бебе, а ти върви и ги съди, ако имаш пари. Грешката със смяната е ужасяваща. А и аз, как да разбера, дали съм дете на родителите си, след като те са починали и кремирани? ДНК? От къде? Ами, ако съм дете на Рокфелер и не го знам? Това няма ли да нанесе огробна щета на бюджета ми?

Ма може и да си дете на някой ТИРаджия.

Таксата е такава и явно само, който не е ходил в съд не знае, че след промените преди 2-3 години стана ужасно трудно вече да се съдиш. Важното според мен е, че не болницата и открила размяната, а едната майка. Нека съда този път бъде наистина справедлив и да отсъди правилно, за да може тоя народ да почне да си върши задълженията както трябва. Ако едната майка не беше направила теста и то заради съмненията на съпруга и, че сигурно е ходила по чуждо това цигане отиваше в българи, а българчето в цигани. Скапана държава и това си е.

Тия адвокати не знаят ли че ще се искат 12000 за дела от 600000? Или само Гешев повдига обвинения за един милиард глоби? Баси икспертити адвукати!

Стана въпрос за съдебна такса, не за адвокатски хонорар.

Чети, надявал се е Шейново да каже ОК дай да се разберем, 300 хил е много ама по 100 хил или 50 хил може и да се навием да ви дадем. Обаче Шейново си правят пас, понеже са наясно, че няма съдебна практика по темата, таксата за делото е твърде голяма тоест имат повече козове. Адвокатите могат да се бръкнат от техния джоб за таксата , ако са сиурни че ще спечелят и после да си ги приспаднат кто си взимат хоноррите.

Беше гласувана преди няколко години от мнозинството на ГЕРБ.Още тогава юристи предупредиха,че това на практика лишава обикновения човек от право на правосъдие.Но ГЕРБ си го приеха

Сумата е нормална предвид неизмеримите морални вреди, които са причинени на майките. От болницата трябва да знаят, че не са безнаказани и да носят отговорност за действията си. Трябва да ги осъдят едно хубаво, за да ги поставят на мястото им. Самият факт, че оспорват иска, е тежък имиджов удар за болницата. С това те демонстрират наглост, безочие и бягане от отговорност.

Нали си наясно, че всъщност ще платим ние защото болницата е държавна?

Думичката "неизмерими" по принцип ние адвокатите избягваме да я използваме в съда. В крайна сметка съдията трябва да отсъди нещо конкретно, а "неизмерими" звучи като нещо от 0 до Безкрайност и обикновено ги оценява като около 0 тъй като няма право да ощети и подсъдимия. Затова когато застанеш пред съда, вместо меки неопределени понятия се ползват конкретни суми, цени и щети. Примерно "На клиента ми ще му трябва психотерапия, еди коя си клиника я предлага за 20 000, по време на терапията няма да може да работи 2-3 месеца трябва компенсация 5000, детето преминава през сложен психологически преход по смяна на семейство ще трябва бебешки психолог - 10 000, трябва да купим нови дрешки играчки легло 5 000 ... и тн. Всичко това са измерими щети за които претендираме!", не алабализми с "неизмерими морални щети". Въпроса е, че ако измериш щетите по този начин не виждам как ще стигнеш до 300 000. За оспорването от страна на болницата, не виждам причина да не го направят. В най-лошия случай ще им коства няколко десетки хиляди повече ако платят 300 000 + съдебни разходи, но това не виждам как ще стане. Най-вероятно въпреки че пак ще платят иска той ще е в много по-малък размер и ще компенсира съдебните разходи.

Не видях ромката да е много стресирана, даже не си искаше чавето - чуждото и беше по-мило

Коментиращите тук: Вие представяте ли си вашето дете да бъде дадено на някой друг ? За такова нещо не само пари, уволнения трябват !

Колкото и да им присъди съда, таксите за делото и за адвокатите , ще бъдат платени от болницата, защото няма начин да не спечелят делото. Направили са си сметката от болницата, че ако мине през съда, обезщетението ще е по-малко от тези 300к на семейство.

Лаком ГЪЗ , глава затрива !!!!!

А ти си от тези , които си чакат рестото до едната стотинка и вдигат скандл , ако касиерката се забави , докато изрови монетата в чекмеджето , и "берат" найлоновите торбички до зеленчуците в супермаркетите щото са безплатни, грабят всякакви рекламни и промоционални неща , също само щото са безплатни. И като чуят , че някой ще вземе ей така едни големи пари и изпадат в някъв тих бяс и завист.

За пореден път става ясно че всичко е скалъпено от майките. Едната циганка, другата бяла, но правеща се на циганка. Хайде стига сте ни занимавали с циганските им изпълнения!!!

Съдът ще присъди по 8 000 лева обезщетение Ма и това не е сигурно. Някъде в границите между 3 000 и 10 000 лева ще е Но 300 000 е абсурд З00 000 няма да им дадат даже и ако майката и детето са починали по време на раждането

То там е проблема, че съдът присъжда смешно малки обезщетения. Ако обезщетенията бяха адекватни, доста хора щяха да се замислят дали изпълняват задълженията си както трябва.

Какво според теб е "адекватно обезщетение"? 300 000 са парите, които ти трябват за да отгледаш дете в категория средна класа в България от раждането му до 24 г възраст, включително да го изучиш в западен университет + разноските по евентуална сватба + подарък кола или някоя гарсониера. Ако пък главата ти е малко навътре в фондовата борса, можеш да вземеш акции които да ти носят около 2 000 лв месечно доживот без да си мърдаш и малкото пръстче, че после и децата ти да ги наследят. 300 000 е колосална сума каквато средното българско семейство изкарва (изкарва! не спестява!) за 10-15 години. Това заради факта, че месец е живяло с друго семейство! Звучи супер сделка, кажи къде да пратя моите деца за месец и да взема по 300 000 за всяко?

12 000 такси и 3000лв за адвокати? От къде? Това е работа на соросоидните НПО-та

4% е държавната такса още от времето на Живков. В случая за 300 000лв. таксата е 12 000лв. Още толкова е хонорара за адвоката. Тези пари отлитат независимо от изхода на делото. Нека се пробват. Дори съсдът да им присъди някаква сума, няма да получат нищо.

Адвокатите вземат 40% от присъдената сума, но не се наемат да платят вноската за завеждане по делото. Що ли? Защото съд извън САЩ, няма да присъди подобно обезщетение. Ако не бяха толкова алчни (адвокатите), можеше и да получат нещо. На мястото на болницата бих драпала да не им платят нито стотинка! Да се съдят до дупка! И как пък едната отишла и направила ДНК и така разбрала, че не е нейно?! Не съм се сетила да правя ДНК на детето си, след изписване от болницата. И каква е гаранцията, че наистина не са ги разменили двете майки, за да точат пари по съвет на адвокати. Иди докажи!

Да излязат на двора и да се разберат като ... българи. От болницата да не се правят на невинни, а да предложат определена сума на двете семейства... примерно по 100К ... и по живо по здраво без да занимават нито правосъдието, нито нас зрителите !

Разликата е че ако се споразумеят болницата трябва да плати а иначе ще осъди държавата предполагам и тогава плаща държавата.

Да потърсят начин да вземат назаем или кредит. После ще си ги върнат, поне според мен решението на съда при всички случаи ще е в тяхна полза. От болницата се опитват всячески да се измъкнат, срам за тях.

И коя институция ще даде кредит на едното семейство, сещате се кое.....?

в действие!

Значи 7 лв за джипито ви са много, а 12 хил в съда нормално?????

lu4ka

Много са естествено! А съм с хронично заболяване и на всеки два месеца получавам текст от аптеката, която съм избрала да ме обслужва, да отда и да си взема лекарството. Отивам, плащам 20,85 (превалутирано в бг лева), взимам си лекарството и беж. Няма висене пред кабинета, потребителска такса, такса за рецепта, (защо ли докторите са против електронните рецепти!?), няма цена на лекарството, няма нищо. Кожодери са джипитата.

Вярно ,че белятя наистина е сериозна, но както е казал чичико Шекспир " Добрият край оправя всичко!" Ама хайде сега да не превръщат това в печатница за пари! по-скромно де! Адвокатите все ще си словоблутстват и ще ръчкат. Те за пари са готови на всичко.

Убивайте, не съдете! Бог да ги съди!

И майките носят вина за размяната. Майката и детето имат гривни с еднакви номера. Защо майките не са сравнили номерата и да установят размяната още първия ден в болницата. Всеки търси грешките на другите и не поглежда към себе си.

Защото изначално са им сложени грешните гривни. Айде сега родилките виновни. Вие луди ли сте или болницата е активирала никакъв пошъл пиар?

Наличие на такава такса и плащането й в аванс е безумие. И я има с единствена цел - хората да са затруднени да си търсят правата

Тия некадърници и безотговорници знаеха, че ще им е трудно на семействата да съберат по 12000 лева, затова се отказаха да им предлагат обезщетение. Толкова са нагли в некадърността си! Нали вече им ги били върнали, ко толкова... Некадърници!

Идиотите са най-могъщата светоена организация - имат хора навсякъде!

Щом претендират за по 300 000 обезщетение, съдебната такса е такава. Ако искаха 100 таксата щеше да е друга!

Случаят е много неприятен, обаче и родителите не постъпват правилно - много алчнеят. Да, заслужават обезщетение, ама те тръгнаха с извиване на ръце. Имат ли представа какво са 300 000 лева? Особено за ромите, които сигурно бачкат за под 1 000 лева на месец. Някой май гледа да си оправи живота от цялата случка и размяната на децата му идва дюшеш. Като проичетох как в калкулацията на обезщетението са включени лели, стринки и сие, щото видете ли и те много страдали, смятай. По 50-60 хил.лв. са напълно достатъчни в случая. Сега като им блокират по 12 хил.лв. за 5-6 години дело. Съдът като отсъди накрая по 100 тина хиляди лева, ама за този период от 5 години само инфлацията комулативно ще е 30-40% и то ако се върви към затихване на инфлацията, и ще получат едно няма нищо в реално изражение. Понякога се получава лакомата сврака с двата крака.

"да си оправят живота"? Що за израз? А това, че им съсипаха живота, защото им се пиело кафе и пушело цигара? Или викаш, какво да го мисля?

Самият факт, че в иска са включени една камара хора, които най-вероятно не са виждали повече от 2-3 пъти детенцето, говори точно за това - за възползване от неприятния случай. Хора, които до днес не са виждали 5000 лева на куп, сега искат 300 000 лева. При определяне на обезщетенията трябва да има някаква реципрочност. Не може едни милиони или стотици хиляди да се размахват наляво надясно. Пример: убиваш без да искат с колата някой ром - пияница, който не си поглежда 10-те деца. Оня изкарва 600 лева на месец и ги изпива. Обаче изведнъж те осъждат на кръвнина 500 000 лева. Да се осигурят ромчетата, нищо че баща им не им е давал 1 лев и не ги е поглеждал. И ти ще плащаш цял живот издръжката на 10 ромчета. А ако един такъв ром те убие теб с колата по невнимание и го осъдят за 500 000 лева, твоите деца цял живот ще си останат без твоите доходи, с които си ги отглеждал и една стотинка няма да могат да вземат от рома, за да ти дадат.