Германци избраха да живеят в изоставено българско село

Група от 22-ма германци, желаещи да живеят в близък досег с природата, се е заселила в изчезващото българско село Одринци в Родопите, до границата с Гърция.

Обратно в новината

Коментари - Германци избраха да живеят в изоставено българско село | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според мен тези или някои от тях са агенти под прикритие. Има за какво да са там. Ще проверят дали направения хотел с пари от европейския съюз се ползва, както е обявено при получаването на парите. Също така ще гледат какви "бежанци" навлизат от там в ЕU, а също така и за други дейности в тази връзка.

Сектанти и наркомани - това е тази групичка от т.нар. "германци". Имаме си достатъчно подобни отрепки, не ни трябват "германски" наркомани !!!!!!!!!!!!!! Апропо, и сме православна страна - всякакви сектатни нямат място у нас !!!!!!!!

е прочетохте ли, че гермнците не искат Балканските народи -? Дире пускай ги едно след друго, че да се орентират коментиращите,иначе си противоречат и е смешно. Нека ви -връщане на българите -тук, за да се разбере,че сме роби

Германците на колко години се пенсионират, че им остава време да обикалят света?

ДИР-а акцентира върху ексцентричността, а не върху духовните търсения и практика на тези хора. ДА ПОДХВЪРЛИ МАЛКО ПИКАНТЕРИЯ за скучаещите си потребители. Социалната организация в комуни или ашрами / както ги наричат индусите / винаги са съществували и ще съществуват. И ние имаме прекрасен пример и опит с "Бялото братство" на Учителя П.ДЪНОВ / БЕЙНСА ДУНО/. " ВСИЧКИ СПОСОБНОСТИ, ВЪЗМОЖНОСТИ И ПОСТИЖЕНИЯ НА ШАМАНИЗМА, ОТ НАЙ-ПРОСТОТО ДО НАЙ-ИЗУМИТЕЛНОТО, СА В САМОТО ТЯЛО НА ЧОВЕКА." Из "Колелото на времето" на Карлос Кактанеда

Трябва да бъдат изследвани за заразни болести, евентуално донесени от Африка.

Лафът Ви е от времето за зрелия социализъм. " Панта рей! " /" Всичко тече ! "/ За нашето обществено - политическо дередже в момента обаче е валидна поговорката ни "Пременил се Илия, погледнал се- пак в тия."

Репликата ми е към ЧЕНГЕЛ-а.

и германците станаха българи ли? Или селото вече е под германска юрисдикция?

Нашите мургави братя дано са от "най-прадпочитания" електорат и да не могат да прочетат новината та да нямат посещение новодошлите.

ПУБЛИКУВАХА, ЧЕ БГ ЩЕ БЪДЕ "ЗАКРИТА" ПРЕЗ 2080Г., Е ХУБАВО, ЧЕ ИМА "ЧУЖДИ" ПОПЪЛНЕНИЯ, ЛОШОТО Е, ЧЕ ИДВАТ ПЕНСИОНЕРИ, И МНОГО ОТ ТЯХ НЕ ОСТАВАТ ДЪЛГО И ИЛИ СИ ТРЪГВАТ, ИЛИ БЪДАТ НАПАДАНИ ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ

Както е тръгнало и ние ще заживеем като тях само , че по принуда .

Правят им лоша услуга като пишат къде точно са се заселили и с какви средства разполагат.

Между другото в България може да се прави бизнес от нещо подобно. На запад е проблем какво да правят със старите и болни хора. В България по изоставените места спокойно може да се направят приюти за старци. Някакви хосписи и други подобни. На разни западняци, ще им излиза по-евтино, а и с пенсията си тук, могат да живеят по-добре. Де-факто част от пенсиите отиват за приютите.

И с тази нашата инфраструктура как ще им се доставят храна, медикменти и тн там?

Проблеми че има, има. Но и на запад има. В Германия например интернета е много по-лош и неразпространен от тук. Освен това медикаменти няма да се карат всеки ден. Въпрос на организация е. Ако трябваще ги карат с магарета.

Ей само на лудите им харесва тук, а забравих и утайката на Слънчака.

браво, ако бях по-млада бих имала смелост да направя същото. Намерили са начин да изкарат някои лев, имат спокойствие и задружност.

че става дума за германци, които не веднъж са доказвали че струват нещо за разлика от нас!

Поне един от тях е към 60 годишен. Аз познавам и по-възрастни с младежки дух.

Ами ако там се преселят мангалите - ще им отиде спокойствието, парите, че може и самите те - нали в България правосъдието е гола вода или дирижирано от мафията, всичко ще се покрие за жалост!

Струва ми се, че всеки търси това, което няма. Ние сме изморени от бедност и мечтаем за високи доходи, комфорт и т.н. Хората, които имат това, не се чувстват щастливи, както ние предполагаме, че трябва да бъдат. И намират прекрасната ни природа, която ние не забелязваме, защото винаги е била около нас.

Чувстват се щастливи, просто правят каквото им харесва-в случая да отидат в някаква трета глуха и да пожувеят там.

по-добре образовани и обиколили света шамани, отколкото мургави и неграмотни "имами".

Може да ви се струва странно но за прециклилите западняи това е нещо нормално, това от което страдат или са страдали се нарича бърнаут синдром и се причинява от стрес и преработване.

В голямата си част и РАБОТЕЩИТЕ българи страдат от перманентен стрес и преработване , плюс държавно легализирана МИЗЕРИЯ на трудовите им доходи, за разлика от РАХАТА на "безработни" и с многобройни имоти " бизнесмени".

За преработването не съм сигурен, защото лафа "аз ги лъжа че работя те ме лъжат че ми плащат" е с местен произход. Иначе съм съгласенато цяло...

дя-до

Колко ли време ще мине до новината: "Възрастна германака изнасилена и убита в българско село"?

Скоро след това може да се появят новини от типа - в гората край село Х открит труп на мургав индивид, вероятно самоубил се. За деянието са заподозрени извънземни.

Чудесно начинание,само дето след тази статия може да чакат "посещение" от мургави нашественици които събират всичко което намерят...и още по-вече като научат,че робинзоновците са си продали всичко и са дошли у нас!

Нашите мургави братя дано са от "най-прадпочитания" електорат и да не могат да прочетат новината та да нямат посещение новодошлите.

Някой ще провери ли точно какви билки отглеждат в това забравено от бога село

Веднага тръгвам за там, ще проверя и ще ти докладвам писмено.

Типична секта ,комуна ,събрали си парите ,купуват обща собственост ,въпроса е какво точно изповядват ,ако не е вредно за околните не е лошо ,че са се заселили в това мъртво село ,но явно не се задържат дълго на едно място ....до следващият сън на шамана.

Че то има ли "околни" ? Пет души е имало преди това.

Ами то тук стана бунището на Европа, какво ли не дойде, от втора ръка дрехи, коли, техника та и до втора ръка човеци.

БРАВО ГЕРМАНЦИ ,ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИ ХОРА....

Билки - за пиене, пушене и смъркане...нека се мнозят козите :) Важното е, че на никой не пречат.

А простия ганьо лигите му текат - как може богати дочовци с евро и кариери да не искат пари, панелки и мерцедеси - малоумният балкански примат ганьо това не го разбира !!!! Друго си е да излезе от панелката, да запали мерцедеса от 89 година и да се състезава с БМВ-то на Пешо от 90-те !!!! Прост скотски народ !!!!

липсата на стрес води до стрес.....друго си е да тръгнеш по нашите пътища няма знаци, дупки изкача от храста полицай консумиращ храна за птици и пита: Е СЕГА КО ША ПРАИМ !!??

ако не си пенсионерка що не вървиш там или другаде из Родопите. Широко - къщи невъобразимо евтгини, кво ти пречи. Аман от тези които дават акъл - стани политолог ще печелиш от това.

Какви германци, какви 5 лева. Тези отдавна са емигрирали от Германия и са живели дълги години при маймуните и сега се възвръщат към цивилизацията. Що ни занимавате с глупости , да отидат и си купят едно село в Испания за без пари ама тука намират почва. В тази държава цари слободия, беззаконие и скоро ще станат обект на нашенските мафиоти - демек клиенти на Независимата съдебна Власт.

"Свестните у нас смятат за луди..." От по-долните писания разбирам че ги набеждават за луди, за секта. Абе каква секта бе, там където няма хора. Няколкото старци ли ще вербуват? Просто на хората им е писнало от шум и мръсотия. Но това са изключения и не трябва да ги даваме за пример - отшелничеството е за светци, които няма по наше време.

няма угодия на човека - като си гладен искаш просперитет, като си преуспял искаш да се върнеш назад, човешка душа - можеш ли разбра?

Дир-а,веднага да изтриете статията,че ако я прочете някой БОКЛУК от парламента или т.н. министерство,ще се притеснят да не ги изместят германци и други иностранци.А къде са службите да ги проверят тия.....иначе ако е при тях,ще вдигнат врява до небето....паразити...свършили били парите......ами отивайте си от там откъдето сте дошли.......нали сте много работни и кадърни.....чий дирите тук......

И после българите сме били трудолюбивия народ ....

Европейското хипи , най-далновидното хипи .

С надежда се връщам по тези земи, където роден съм и с радост живял. Тук споменът свиден у мене гърми, убива душата ми с гняв и без жал. Гнездо до балкана е свило селце, забравено днес от властта и от Бог, разруха и смърт са пред мен налице, селцето превърнали в грозен, див слог. Отляво балканът - огромен, красив, отдясно полето - зелената шир, селцето умряло и аз полужив, в средата на този забравен всемир. Дворове и къщи сред бурени спят, тревата превзела е църква, мегдан, училище, гробища, дето лежат и мама, и тате, и чакат Иван. Завърна се блудният син от гурбет. Сега съм богат, имам много пари, но бих предпочел да съм беден поет, назад да се върна минутка дори. Да видя селото с живота му здрав, училище пълно със смях и деца и селяни, селянки с гордия нрав, които широко разтварят сърца. Да чуя скърбящ или радостен глас, как мъртъв изпращат и срещат живот, как гайда пищи и кавал в ранен час умилно ме буди да лея пак пот. Окъпан в росата, да срещна зора. Наблизо да чуя познат хлопатар и шепотът скъп на добрата гора, и свирката драга на вятъра стар. Да чуя как в църквата попът чете, как в кръчмата пее последен бедняк, да видя на пейка жена как плете, как пада прилежно над къщите мрак. Как млада девойка и момък вървят ръка за ръка подир скромни мечти, звездите над тях как примигват, не спят, луна от сребро как припряно блести. Да гледам как мама софрата реди с усмивката блага и образа мил, как тате на стола смирено седи, в шетнята на мама как поглед е впил. Стоя аз на гроба им, кротнал в треви, до мене тъгува вековен чинар, с листата си скръбни слова той мълви, на мама и тате единствен другар. Внезапно дочух отдалеч тропот тих, до гроба изприпка красива сърна, в душата ми плаче горещ, тъжен стих: ЗАВЪРНА СЕ КЪСНО СИНЪТ У ДОМА!

Прекрасно и тъжно е-благодаря!!!

Благодаря ти, братко!

за нищо .... човек извън родината си остава емигрант до гроб

Благодаря

Кой го е писал ? Много е хубаво

В Българската Поезия не знам да има по-дълбока изповед. Разплака ме. А съм си в Родината. Не знам какво щеше да стане с душата ми, ако бях за дълго в чужбина, а майка ми и баща ми стоят там сами, далеч .

Чета и препрочитам отново и отново стиховете, в които душата ти плаче. Плаках и аз, може би защото и аз съм далеч от Родина. Позната ми е природата, която описваш. Имах същото детство в същия край. Благодаря ти за спомените, зная, че един ден всички се връщаме, макар и късно.

Е нали пише, че имало петима от българите в селото - не се чуди.

там на където сме тръгнали...немците се връщат но докато тръгнем да се връщаме - надали българия ще я има и няма да има къде да се върнем

"Умен" си както винаги.

Четейки статията, реших да си направя една виртуална разходка из това село. Останах изненадан, че колата на Google e била и там. Другото, което ме изненада е, че имат що годе читава църква и че има въздушен електропровод та даже и улично осветление. Ама дали е активно един господ знае. Има и една прилична постройка, която прилича на странноприемница, но няма данни за живот в нея.....Може пък един ден тези хора да превърнат това запустяло село в нещо по така. Все пак германци са. Времето ще покаже.

Ама защо се учудваш? Има всякакви нормални неща за живот във всяко село,но вече са запустяли. Това е от времето,когато имахме държава и постоянно се строеше.Из нашия край,мога да ти покажа поне десетина подобни села,в които аз в миналото съм ходил на кино дори,имаше във всяко село библиотека и какво ли не. Между 1960 и 1990 г. изживява изключителен бум в развитието си,от тогава е почти всичко,което имаме построено -пътища,тунели,мостове,електростанции,болници,училища,заводи,културни домове пълно електрифициране ,телефонизиране на цялата страна и т.н...

селото е прекрасно, това което прилича на Страноприемница е ИЗНЕНАДА - БАЗА ЗА ПОДГОТОВКА НА ФК ЧЕРНО МОРЕ ВАРНА, чисто нова с 80 места продава се за 1,5млн лева?!?!? В това село? А къщите струват от 1500 до към 5000лв, те не са повече от 10тина къщи, църквата е уникална, както и природата, съвсем близо до Ивайловград

аве само не разбрах тва неква секта на козоебци ли е? що се радвате на поредната порция луди, има си достатъчно в булгаристан

Винаги съм казвала, че тези земи няма да останат ненаселени. Ако ние не сме достатъчно далновидни да ги съхраним и да осъзнаем какво притежаваме, то ще се намерят хора, които да ни изместят. Трябва да работим тук и да направим родината си още по-приятно място за живеене за нас.

Немците може да гледат добитък, а българите ни мързи да правим това и си измисляме всякакви оправдания... Ама така е - като сме хванали писалките - няма пускане

Не се учудвам, че им е харесало и то в прекрасните Родопи! Жалко, че ние българите не можем да оценим даденостите ни от Бога, прекрасен климат, плодородна земя, уханни плодове и зеленчуци и т.н Само ни липсват качествата, с които можем да си сътворим чудесен живот тук, а не да гоним "Михаля" по странство....

Остава да се омешат с местните цигани и ще се роди една нова, много устойчива еко порода, която издържа на жега, студ и мърсотия.

Странна групичка, само мъже и една жена да им готви. И цяло стадо козички. голяма любов ще падне, помнете ми думата. А за тя любов ток не им трябва, нито оживено село.

Добре, че са изпаднали германци, а не циганьори. Ако отидете в Германия първият въпрос, който ще ви бъде зададен от немците е "Кога сте дошли", вторият "Кога ще си ходите". За времето прекарано в Германия тези два въпроса са ми задавани милион пъти. Съдете сами за гостоприемството на германците. Кога най-сетне и ние в БГ ще престанем да си подлагаме задните части на чужденците. Иначе от германеца по-голям еврей няма. В задниците им и космически лъч не можеш вкара. Те идват да вземат.

Това не е вярно.Явно Вие не можете да се интегрирате сред германците и затова говорите така.Зависи вашето поведение какво е и такова ще получите.Германците са една много възпитана и толерантна нация!

Дълбоко се заблуждаваш. Представата на българина за трудолюбивия немец, работещ като вол, непрекъснато учещ, справедлив като Темида, с морани принципи и остояващ истината дори, когато това е в негова вреда са мноооого остарели и от началото на миналия век. Такива немци се срещат, но са мнооого малко.

Само така, Другарю! За германците да се подчертава винаги , че всички са фашисти! КПСС -БКП - вечна дружба!

Еврогеец като теб не може да ми бъде другар. Ай, сиктир оттука!