Древното селище "Скаптопара" преди да влязат багерите

Очаква се комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на археологическите проучвания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как разбраха, че не е Скаптопара. И какво като не е? Не може ли автомагистрала"Струма" да завие и да се запазят разкопките? По-добре да се запазват старините, отколкото да се гледа само с колко ще се оскъпи строежа.

Абе хора, чета коментари тука, ясно че някой сигурно са платени... ама ме е страх ако не са... Един иска магистрала да ходи до гърция, друг вика "камънье има насекъде из България, слагайте асфалта", трети па вика "разход на пари било"... Наистина ли може човек да мисли така? И човек ли е наистина? Да затрием историческа находка на ~3-4000 години за да можем да ходим по-бързо на море?.. Хора, моля ви, ако такива мисли ви идвта, отидете до най-близката болница и се кастрирайте химчески, че тука генофонда вече толкова се е замърсил, че се раждат уж хора, ама всъщност са ходещи ла*на...

Гнус ме е от това, в което превърнахме България. Ние си ги избираме тези изроди толкова години и това ще е! Навсякъде по Света това става Юнеско в същият ден, в който е открито. При нас най-вероятно са се опитали да го скрият за да не се разправят.

магистралата трябва да заобиколи селището. проектантите защо не са си свършили работата? нарушение на закона за културно наследство е унищожаването на същото!!! разрушаването на подобен обект е не просто криминално престъпление, но и престъпление срещу държавата и националната сигурност, и националната култура и достойнство! кажете къде е протеста да идваме съз знамената (и тоягите)!!!

zeddd

В друга държава ще направят туристически комплекс от това, но ние бъзаме да го съборим, защото скъпоценната ни магистралка трябвало от там да мине... Ами издигнете я да мине над селището, като не може да заобикаляте бе. Идиоти. В Гърция от два смешни камъка пари от туризъм вадят, ние цяло селище ще разрушаваме.

Държава, която не пази и съхранява историята си, ще изчезне рано или късно! Най-лесно е да зарият всичко и да го покрият с асфалт! Това е мисленето на 95% от народа! Хората по света 2 камъка да имат от време оно, ги превръщат в забележителност, от което после печелят пари! А ние имаме много повече от тяхните 2 камъка, но само го рушим! Гарантирано ако продължаваме с тези темпове, до 200-300 г. България ще изчезне! Заради простите управляващи и най-вече заради още по-простия народ, който е безумно заслепен и се радва само на магистралки, лифтчета по Пирин и хотелчета на слънчака...

Да знаете, Заради всичко това дето разрушавате ке ви се връне илядократно. Ке се почне с умреж на овцете и козинята а после и на еднокнижника ке му се речеше да връне врмето оти и неговите поколеня ке изпатат като некой деца на Големи лажци дето не са веке ГОЛЕМИ. И магистралата не ке я бива и историческите разкопки ке са погребани.

Тя цялата държава е в камъни бе , какво сте се разблеяли, какви разкопки, кой знае какви вируси от чума там са консервирани. Пускайте багерите и турайте асфалта, няма цял живот да чакаме магистрала, искам пътя до Халкидики да ми е 1 час.

zeddd

Консервиран ти е мозъка на теб.

на халкидики само тебе те чакат, сипали са ти мастиката вече, че си много важен. тъпак смотан

Така или иначе, асфалта минава от там..... Но е решено един квартал зад зоопарка в Благоевград да бъде консервиран, за да може бъдещото мнозинство да показват от къде са тръгнали.....

ще мине друг път. четете законите.

А защо беше нужно да се строи точно този участък, а не се използва съществуващи път, който в половината си е с магистрални габарити, а в останалата част е с две платна в посока и трябваше само да се направи аварийна лента? Като сте решили да трошите пари продължавайте в същия дух. И по принцип на никой в Благоевград не му е нужен този участък. За София всеки ще си излезе през Рилци, а за Солун през Струмско. Та като останалата част от България е решила, че е важен този участък трябва да си платите да запазване на всеки НАШ камък.

Този НАШ камък е български. Говориш като едни наши съграждани - ние и българите. Всъщност може би си от тях.

Ако беше в Израел или Китай....досега разкопките щяха до бъдат покрити със стъкло, наблизо хотелски комплекс а магистралата на 1 км с изходи към комплекса.

Израел получава всяка година отСАЩ по 10 милиарда долара помощ. Ние колко получаваме, безвъзмездно? А, даваме си базите безвъзмездно!

Ако не бяха американците, сега въпросните бази щяха да са джунгла с трева до кръста и змиярник.

Не само Израел, а и Гърция. А от нас само искат, затваряне на реактори, тецове, златото, научните постижения, културните ценности. Полицая трябва час по-скоро да напусне премиерския пост. Той не знае какво е това национален интерес и суверенна държава, той е свикнал да има началници и да им се кланя.

И кой ще иде в тоя хотелски комплекс? ти лично колко пъти ще идеш да ги гледаш тези камъни? Давам бас, че ако сложат вход 2 лева, няма и да си помислиш да влезеш.

и тия грънци и десет камъка са нашата история .... горко ни!

Комисия от експерти е дала заключение, че намереното няма стойност и теренът може да бъде предоставен за строеж на магистралата.

Според мен трябва да се удари бетона над тези разкопки, и да не се харчат излишни пари. Такива камънаци има в цяла Европа, така че няма нужда от много пресилване. Кой ще ходи да ги гледа?

Явно и ти си на нивото на еднокнижника и с лека ръка би посегнал на световната история! Заради такива грамотници,като тебе след 100 години ще се заличи името на България и никой няма да знае нищо за българите и тяхната славна история! Такива,като тебе със сигурност няма да отидат от близо да видят как са живели предците на нашата територия!Със сигурност ще ти е по лесно да си пиеш ракията с празноглави приятели, с които да водите празни разговори и да търкате билетчета от лотарията!

Грешиш! Не съм на нивото на еднокнижника. Той отиде и видя разкопките, а аз даже нямаше да отида, а щях да заповядам, да се минава отгоре. Тези 80 милиона лева, живи пари, които ще се изхарчат са за нищо! Забележи 80 милиона лева , за нещо което не си струва. Пак казвам - такива камънаци има в цяла Европа. Мен ме интересува икономиката сега, защото както е тръгнало, няма да остане жив българин след време, ако се харчат пари с лека ръка. В крайна сметка, ще остане нещо и след бетопна, така че ако искаш, може и да гледаш. За ракията и приятелите. Двойно препечена гроздова ракия е най- големият елексир на света. Ще спечелим много повече, ако рекламираме нея, отколкото тези камъни.

Nikos, много ти е лесно да пишеш колко били лоши другите и как те ти били виновни. кажи ти какъв си и какво си направил бе педе.растче долно? Негоден селски тъпак разправящ, че другите са му виновни - това си ти.

Nikos, кажи нещо за българите и славната ви история бе смотаняче. Дай да прочетем и да се посмеем на глупостите ти.

браво никос, прав си.

с политиката си спрямо името на Македония с лека ръка затриха цяла част от историята и народа ни та сега заради една магистрала няма да затрият и това древно селище ли?! Ще го затрият и още как, стига да изпълнят това, което се иска от тях от Вашингтон и Брюксел - да затрият държавата и да я превърнат в географска област!

с политиката си спрямо името на Македония с лека ръка затриха цяла част от историята и народа ни та сега заради една магистрала няма да затрият и това древно селище ли?! Ще го затрият и още как, стига да изпълнят това, което се иска от тях от Вашингтон и Брюксел - да затрият държавата и да я превърнат в географска област!

Schilo

Какво има да се мисли? Отклонява се трасето, останките се реставрират и консервират и към тях се прави отклонение за посетители.

Ами да, така и основна пътна артерия построена до тях ще има! Съсипват автентични неща, а други ги "строят" нарочно за да привличат туристи! Пример: Белчин баня.

Срам и позор за България,че още се решава съдбата на тези разкопки със световно значение,заради преместването на 1-2 километра от трасето на великата"Магистрала Струма",която си е най обикновен първокласен път,като изпълнение и няма нищо общо с магистралите по света! ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ СЕ ДОКАЗВА,ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРОСТИ,НЕДОУЧИЛИ И ПРИРОДНО БЕДНИ НА СИВО ВЕЩЕСТВО ПРИМАТИ!!! Не могат да се поучат от добрата практика на своите съседи Гърция и Турция-(особено Гърция)-,които консервират и излагат на показ всеки свой изкопан античен камък и артефакт ,от което идват и техните основни приходи в държавата от туризма! Ние сме неандерталци и като открием нещо антично гледаме да го съсипем,разграбим и по най бързият начин да го заличим от лицето на света, или отново да си го заровим и да го бетонираме! Най пресният пример са разкопките до "Лъвов мост"-които не бяха дори официално оповестени и рекламирани,като исторически находки,а просто ги засипаха и ги унищожиха за историята! Това се случва на много места в България! Гърците,които не се славят с трудолюбие печелят милиарди от туризма и излагането на камъните си!Е да, но ние вече цяла година се чудиме и маеме,какво аджеба да правиме с излезналата на бял свят световна история!Дебатираме дали да я затриеме цялата или частично и да ОСЕРЕМЕ едно национално и световно богатство! СРАМ ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ХУНТА ГЕРБ,която няма мозък да оцени тези разкопки и да направи нужното за тяхното съхранение и запазване за бъдещите поколения! Е това не е като да правиш некачествени пътища, и да крадеш милиони! Това е запазване на световна история! След еднокнижника- потоп!!!

Това не са антични останки, а от раннохристиянската епоха. Нямат никаква стойност, доколкото християнството погребва и унищожава античността, която ти май харесваш.

Е тя огромна разликата от античната до раннохристиянската -няколко стотин години на фона на две хилядолетия и затова според тебе са си най обикновени инищозначни камънаци без особена стойност!

леле какви екземпляри ги има тук.. ти вярваш ли си, че християнството в европа (основата на европейската цивилизация) няма никаква стойност, т.е. всички постижения на наука, култура и изкуства, архитектура, хуманност в Европа са нищожни??? въздържайте се от ненормални коментари

Напълно съм съгласна. У нас освен това останките от раннохристиянската и римската епоха се броят на пръсти. И по Дунава колко римски кастели затриха (предните десетилетия имам предвид, не сега).

Скаптопара може да се казва на автора майка му. От Сандански до Дупница всички разкопки са Скаптопара.

Името към момента няма значение. Може след време да се окаже и нещо по-важно. Нормално е, когато се открие нещо в началото да се правят и грешни извори. Но пример за кощунство при строителството на съвременни проекти в служба на хората е, че Севтополис (трак. град от 4 в. пр. Хр. за незнаещите, основан от Севт III) сега е под язовир Копринка.

Ей, така загива един народ, като заличат историята му, за да може гърците (когато не стачкуват) да идват, за да си пазаруват. Исторически находки оцелели през вековете, ние ще ги заринем, за да има магистрала, за да може после Бойко да каже"Ето ви магистрали". А и ако не ме лъже паметта магистралата към Перник в момента е в ремонт, нищо де тя е новичка, какво е един ремонт. Пазете историята, че след време никой няма да знае нито кой е хан Аспарух, нито кой е Левски. Но пък ще си имаме магистрали.

нема ли кой да зарови там гърне жълтици бе ей тъй наужким?