До 20 юли 2018 година ще приключат археологическите проучвания на древното римско селище "Скаптопара", което беше открито по трасето на АМ "Струма" край Благоевград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Вижте снимки от Скаптопара >>>

Очаква се след това експертна комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на археологическите проучвания.

Хората от региона настояват намереното селище да се превърне в археологически парк, а трасето на магистралата да се измести без това да попречи на строителството. Местните организираха редица протести.

На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Един от компромисните варианти, предложен и от АПИ, е да се изгради подпорна стена, която да е в сервитута на магистралата, която да съхрани поне 80 процента от разкопките, а една малка част да се премести. Пътната агенция е поела ангажимент да осигури средства и да представи варианта за обсъждане пред кабинета.

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук