Янка Такева: МОН ни дава ”наполовина сготвена манджа”

Министерството на образованието и науката избърза. Лятната ваканция през месеците юли и август не трябва да се пипа, а да се помисли за летните училища.

Обратно в новината

Коментари - Янка Такева: МОН ни дава ”наполовина сготвена манджа” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хора, не разбрахте ли, че ваканциите са си същите, като миналата година!? Но, учебната година е увеличена с1 седмица. Направиха ни луди! Тоя щом е бил дружка на Вълчиел Вълчев, не чакайте нищо добро. Бойчо си слага хора на Кобургището и това е. А баба ви Яна се прави на опонент, иначе с всички е дружка!

Божидар Данев в женски вариант. Хора от Стария завет ни направляват.

Ояде се, имоти направи, комбини, забогатя и с политика заигра. В СО игри, калинки на високи длъжности, Айде.............

Не пипайте лятната ваканция. След 20.06. в класните стаи няма климатици и е ад. Учебната година може да започне от 10.09. не разкъсвайте ваканциите. Кой ще гледа децата ? Кой ? Съобразете се със семейството. В Частният бизнес никой не те пита за деца. Мислете за семейството. Това семейство, което мисли за детето си то работи и през лятото с него. Хванете се с ПО-ВАЖНИТЕ неща. Мандатността на директорите феодали във СОУ. Отръшкаха света от екскурзии и "специализации". Шуребадженащина в конкурсите. Разни пикли без стаж стават зам. директорки. , бумащината в училище. Дамянова, какво мисли по въпроса ? Ха,ха,ха.

Тези от министерство на образованието от къде са ги изкопали? Някой мисли ли от кой ще се гледат децата като им накъсат така ваканциите. Кой работодател ще позволи толкова отпуск особено в частния сектор. Всяка година глупост след глупост. По-добре да се захванат да решат проблема със записването на децата в детски градини и училища. Просто положението в образуванието е отчайващо!!!

И кое в "образуванието" не му е наред?

kirchevo

А сичко си му е наред.Тук сме най-умните, на-работливите и т.н.по-по най.

комунистката Такива която е окупирана този пост трябва да бъде свалена и изгонена. Ваканцията трябва да се намали най малкото защото това ще облекчи родителите а и защото учениците имат много да догонват връстниците си от Европа.

А, най- добре родителите да бъдат в училище целогодишно по 24 часа в денонощието и максимално облекчени от присъствието на децата си. Е, не ви ли е сам. Говорите за децата си, като за вещи под наем.

Учители, Ако това е човекът, който Ви представлява - срам. Ако това е човекът, който ви защитава - обречени.

"Как може...?", "Как може...?" Е така, може! Утре ще разполедят и какво да ядем, къде да ходим и с кого. На теб ти е лесно, само след няколко години даскалък се усети и стана боркиня, а десетките хиляди нещастнички питаш ли ги, дето още се мъчат за стотинки и ги унижават, псуват, бият? Та всичко може, иначе са на улицата. И не се правете на "дръж ми шапката" и паднали от Марс, все едно не знаете какво става. С уродливите си идеи и делегирани бюджети в ръцете на един човек какво очаквате?

До кога една дърта/70г./ казионна служителка още лапа и дава акъл. Така ли ще вървим към новото?????????

Учителите с голяма любов учат и се опитват да възпитават по 26-27 деца за 1ч(по 6ч.=156 деца на ден)Тези същите,които някои родители не могат да търпят.И за всичко им са виновни учителите.НЕ сядат с тях по 10мин. на ден да видят дали са научили или написали домашните.

1 .Да ви гледат децата, ако може от понеделник сутрин - до петък вечер 2. Да успяват да овладеят клас от 25 души, като вие не можете едното си дете 3. Да търпят разни проверяващи от всякакви институции 4. Да имат медицински, военни и полицейски познания 5. Да получават от 550 - 850 лева след 30 години стаж? Да, ама скоро и тях няма да ги има заради бюрократите и родителите сами да си ги образоват!

Не са вдигнали годините за пенсия. Просто Янка Такева отдавна е забогатяла на гърба на бедните учители и въобще не я интересува каквото и да било за образованието, камо ли за съдбата на нещастните учители!!!

Да не са вдигнали пак пенсионната възраст? "Янка Крумова Такева е българска синдикалистка, учителка. Уикипедия Родена: 30 септември 1947 г. (възраст 69), Ковачевци"

По-точно 69 г. и 10 месеца, което си е почти 70 г.

Another Brick in the Wall ( нерегистриран ) 31.07.2017 21:01 "Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам" Цитирах Пинк Флойд: EN: Hey! teachers! leave the kids alone! BG: Хей! учителите! Оставете децата на мира! Та, кое му извън темата или съдържа спам?

А кое му е "по темата"?

На теб, дори да го обясня, няма да разбереш, братко Кириле.

Да не се пипа лятната ваканция!!!!! Ако може само, зимната да се приближи максимално до лятната и така да стане учебната година максимум месец. Е па то мноо, цял месец. Шъ взеем да се изнервим!!!

Интересно ми е тези чиновничета, чиито главици раждат такива гениални идеи, дали биха заменили климатизираните си офиси през юни - юли за класна стая с около 25 души вътре.

Ами като ти е задушно, ходи на полето с мотиката да дишаш чист въздух!!!!

Лесно бих те сменил на полето, ама теб не те виждам на моето място.

Отдавна е решено-от коя дата ще започне новата учебна година, но в момента тече кампания за внасяне на още по-голям смут и хаос в образователната система, и в частност в обществото. От всички аргументи и изказвания, г-н Сергей Игнатов е с най-трезвите административни и логически аргументи! Една наистина ерудирана личност, успяла да докаже себе си в учебна институция като НБУ, а не като онези долнопробни мижитурки в СУ! Според мен учебната година трябва да започва на 1 септември и да завърши точно в последния ден на месец МАЙ - за ВСИЧКИ, от първи до дванадесети клас! Точно, ясно и възможно! Няма да има време за лигавщини от сорта на: студено е, горещо е, и всякакви други превземки! По- добре е да се обърне внимание на архаичната методика на преподаване, която се наблюдава при 90 процента при учителите, калпавите учебници и срочните учителски договори, обезличаващи професионалната личност и действащи адски апатично и демотивиращо! Училища с под 100 ученици да бъдат спешно закривани! Не може един учител с полувисше образование да преподава по ПЕТ учебни дисциплини и на финала да се желае еднаквост в обучението-както в столичните, така и в районите със смесено население! Ако тази тенденция продължава, в близките няколко години ще бъдем свидетели на още по-голяма ОБРАЗОВАТЕЛНА АНАРХИЯ! Но народът толкова обеднява, че системата на частните уроци ще ъде само един далечен мираж!

Тоя като беше министър какво е направил? Може ли да си приет за студент преди да си завършил средно образование?Може ли местата за студенти да са повече от завършващите средно ?Може ли Ку-Ку да отговаря за науката?Тъпанар до тъпанар и суджук до суджука

От тебе, и Господ да е, НИЩО не може да направи! Кухияр, който недоволства, а не дава смислено предложение - такива са повечето от завършващите"държавни" университети! Нй-сетне е блеснала помията на софийския във всичките и измерения и "подготвителни курсове". И тук местата са повече, отколкото желаещите! Ще се наложи да се "довнася" биомаса от чистачки, метачки, секретарки, домакинки и др... до запълване на желаната бройка!

Започването на 15. 09.дава възможност на учителите и училището да се подготвят по-добре за новата учебна година докато от 1.09 означава това да започве още след 15 .08.а нали уж август е сезона на отпуските.Няма особено да се спести и от отопление на сградите ако се удължи зимната ваканция защото те така или иначе трябва да се подържат до определена температура за да не замръзнат и се спукат инсталациите.Колко пък ученици мръзнат в къщи или скитат по студа и простиват вместо да ходят на училище.Така или иначе поне една седмице грипна ваканция има всяка зима.

Абе те ако може от 01 октомври да почват. Какво има да се готвят, че те са са си напълно НЕПОДГОТВЕНИ!!!!Техните даскалски резултати ги виждаме във ВУЗ-те!!! Напълно неграмотни студенти!!!!

Като искат увеличаване на заплатите , ще работят повече. Какви са тези безкрайни ваканции - зима, пролет, лято - 3 месеца , а заплатите си вървят. В редовното учебно време имат 5-6 часов работен ден. Кой друг работи толкова малко и почива толкова много ? И сега готови да протестират.На държавна заплата, с гарантиран добър доход и големи отпуски - да не си помислят да протестират и да изнудват държавата.

НИКАКВО УВЕЛИЧАВАНЕ НА УЧЕБНИТЕ СРОКОВЕ!!!!! ЗА СМЕТКА НА ПРЕДВИДЕНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ ДА СЕ ПЛАНИРА ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИТЕ, ЧЕ СА ТОТАЛНО НЕГРАМОТНИ!!!!!!

А ти си много грамотен - видно от коментара, който си написал...

Проблемът е , че средното образование наистина трябва да свършва на 16 год. После който иска, да си учи колеж и университет. На запад на 16 си започват работа. Нашите абитуриенти на 18, дори 19 изглеждат инфантилно объркани на завършването си. Западните им връстници са си замлели мелницата .

Учебният материал за учениците V-VІІ кл.е разпределен в 36 учебни седмици,на практика са 38 /-две седмици са за училищни мероприятия/ към тези 38 седмици прибавяме ваканциите и влизаме в рамките 15.09 -15 .06.Какво ще правят до 30.06.А на тези, които завиждат на голямата учителска отпуска ги съветвам бързо да се ориентират,пенсионерите са много,а младите нямат желание да ползват отпуска,трябват им пари,а за да си учител трябва да обичаш децата.С тези новости ние ги съсипваме ,какво толкоз -на училище от сутрин до вечер,като са набрали инерция нека да си учат и половин лято.

като седиш цял ден и цяла година на чина излизаш с гърбица очила и невроза а тия искат още да уължат това седене от което после нацията затлъстява заболява и се топи!

чудят се как да демонстрират дейност...Има си традиция-лятото не се учи...И тя е свързана главно с климата тук-не е редно да се учи в жегата...Сигурно тази глупава идея са а заимствали от ЕС..... но в Германия лятото не е толкова топло...те и на 01.09. започват учебната година...Сигурно и това ще ни натресат...Това им е реформата във всяка област...безпочвени и неприложими предложения...

Това са чиновнически измишльотии -окомерни,произволни.Нужни са здравно-хигиенни и психологически изследвания на годишната динамика на работоспособността на учениците и на тази база да се определи продължителността ,началото и края на учебната година.Другото са байтошовски маньоври,бюрократщина,изобщо несериозна работа.Докога ще живеем в 19-ти век?

сега разбрахте ли защо фертилитета на белия човек пада а този на другите раси не мърда -е заради това -много учене много стрес и полза никаква.....трябва да учи във висшето образование по-сериозно а не от деца и юноши да ги претоварват в училище и те да излизат с неврози

Тая не се наяде, причинявайки много злини на бългаските учители.С изключителни заслуги за унизителното им положение в обшеството.АНАТЕМА и марш на политическото сметище,където отдавна ти е мястото.

ПраБабата Я.Такиева Защо не си седеди в къщи, а БЪРКА в неща от които е ДАЛЕЧЕ вече 25 год.??????Да се маха!!!!!!

Не виждам смисъл не подкрепям удължаването на учебната година, ако не се направят смислени промени в учебни програми и установяване на ред в учебния процес, обаче се втрещявам от тъпотата около нас: - "смислените" аргументи на учителското съсловие са: а. не може да ни се разваля рахата; б. ми те децата и без това не седят в училище, едвам ги задържаме след април А ние сме ударили дъното като държава, щом образованитето на децата трябва да се съобразява с ангажиментите им да работят. - "смислените" аргументи на родителите са: а. четох информация за петиция са, че "сега ще прекрояваме отпуските, защото не можем да си позволим скъпите почивки юли и август"; б. ми те накрая и без това нищо не правят сега ще трябва бележки да им намираме. Та това е обществения дебат по въпроса. Мъка.

Тази мумия Янка Такева участва в съсипията на образованието! Нагуши се с пари и прати дъщерите в САЩ да учат и живеят! Докога ще е на тази пост?! Ще се пенсионира посмъртно ли?!

От 23г. съм в системата.Я.Т. е права .И сега не можем да задържим 11 и 12кл. в у-ще защото учат за кандидатстудентски курсове или работят.След 15.06.родителите на по-малките тръгват по почивки и си взимат децата.Ако детето си учи няма проблем.ДО 24.05. се приключват учебниците до 8клас.А през юни в училищата е парник.Може да се помисли за започване на учебната година на 01.09.Това е много по добре.

Няколко и ..само глупави коментари,наистина е правила много грешки ,но точно този път е права..няма учител ,който да иска да започва учебната година от 1ви септември и разните там ..наглед ,а всъщност никакви логични промени във ваканциите.И стига сме се сравнявали с другите европейски д-ви,когато заплатата ни стане европейска ,тогава може и да се позамислим.Това е традиция открай време -15септември,една вълнуваща дата за българските деца ,родители и учители,не бива да я сменяме!Не бих казала ,че в другите държави образованието е по-качествено от българското ,проста там са други законите и условията в училище..и всеки ги спазва!

Да, ясно е, че учителите не искат да им се съкрати огромната ваканция и да ги карат да работят още от 1 септември.

Янка Такева е един от главните виновници за катастрофата на българското образование!

"Бизнесът" в лицето на тези работодателски организации са терористи, които са вредни за България и националната сигурност. Желанието им да покажат, че са властелини в държавата и могат да се гаврят с всеки и всичко, дори и да не им е работата и да нямат експертния потенциал да се месят в някои теми, е умопомрачително. Всъщност те искат само едно - да станат още по-богати, а обикновените хора по-бедни и зависими от тях. Намесата на външни организации в управлението на държавата е рекетьорство и означава само едно - казват на глас, че в тях са капитала и парите, а политиците са пионките, които играят по свирката им. Стигнаха до там да посегнат и на най-святото - децата, защото това са техните бъдещи роби. Или може би защото хората тогава си вземат отпуски и отново става дума за тънки сметки за някаква отпуска, която хората вземат заради децата си. Тези психопати приличат на глутница диви псета, които трябва да бъдат озаптени на всяка цена. Или те - тъпите мутри или държавата и хората в нея. Хората от престъпния контингент нямат право да определят бъдещето на държавата.

ОТ 20 ГОДИНИ ДРЪНКА САМО9 ГЛУПОСТИ! В ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ УЧИ И ЛЯТОТО!

Според мен най-вече на учителите не им се жертва ваканцията, защото кажете една професия, която 10 седмици (!!!) лятото почиват, като само в част от времето вършат нещо (аз не знам и не мога точно да си представя какво), докато ти върви стаж за (ранното) пенсиониране. Е как да я дадеш тази ваканция? Иначе стрес има, безспорно, но то къде няма стрес, па и в по-големи количества...

Ти учител ли си, че даваш такива адекватни "мнения"? 1. У нас през лятото НЕ МОЖЕ ДА СЕ учи редовно. 2. Като вземеш ТИ да преподаваш, да изтърпяваш "ангелчетата", дето ти иде да им скъсаш учите, да смилаш ПРОСТОТИИТЕ, дето разни изпарашутирани "експерти" ти ги спущат от министерството и да ги превеждаш на разбираем човешки език, а от там и на език, който децата разбират, когато ти минеш през всичко, дето минава учителя, тогава давай мнения и акъли. На чужд ггръб и 100 тояги са малко, на такива като тебе дължим "на гведаря - повече пари, той е на открито, на даскала - по-малко, он е под киримида", заради това мислене днес сме на тоя хал: скапвано изкуствено образование и безхаберие.

незаменима и несменяема. Щом не мърда от там толкова години, значи има голяма делавера за нея.

Вече на 70, но стои. Както казвате-има защо.

тази пръдня няма ли кой да я пенсионира