САЩ оставиха в Ирак хаос и бедност

Седем години след нахлуването в Ирак, последните американски бойни единици напуснаха страната. Какво остава след тях?

Обратно в новината

Коментари - САЩ оставиха в Ирак хаос и бедност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами приятел, като не искаш България да е Бангладеш направи нещо за България вместо да гледаш в канчето на американците. Потърси сметка на народния си представител защо не търси сметка на управляващите за антибългарската им политика. Така е в гадната Америка. Или не го знаеш кой е? А може и да го знаеш, но на него да не му пука от теб, защото дали ще е в Парламента не зависи от теб, а от тези на които върши услуги и които му плащат за това. Ти си само за парлама и за да му плащаш заплатката. Намери съмишленици и излез на протест. В Ню Йорк за една джамия ще се срути държавата, казваш, а у нас за хиляди нищо. И американците ни виновни, казваш, че народа избира американски агенти - наследници на комунисти и техните клонинги. Направи нещо дори сам. Извикай журналисти, вдигни шум. Изокай се, пиши до президента, до Министър-Председателя, пусни отворно писмо в медиите, събирай подписи срещу предателите и некадърниците, действай. Не си сам като теб има десетки хиляди, че и повече, но... Но... Всеки си е намерил някакъв начин да си живурка и го е страх да не го изгуби. А и преклонената главица сабята не я сече. Виж в анонимния форум можем да пишем много, а най-безопасно е да плюем по американците, които по дефиниция са виновни за всички земни беди откакто съществуват, че и за тези отпреди това. А си бият и негрите и си тероризират индианците. Е, не съм го видял, казваш, ама един приятел ми каза, че някой му казал, че го видял някъде.

Кой те излъга че форума е анонимен? Ако наистина си мислиш така значи си кръгъл идиот.

" американците, които по дефиниция са виновни за всички земни беди откакто съществуват, че и за тези отпреди това. А си бият и негрите и си тероризират индианците." Само предубедените не го виждат това!!!

A тука буквално "плъпнаха" като от мравуняк... 3ащо ли си оставиха така "прехвалената страна"???

7 години незнам какво си...Източна Европа вече повече от 60 години не може да се оправи, откакто Червената армия влезе ли , излизе ли...

Както се и очакваше. Пука им на американците за Ирак и иракчаните. За тях е важно да изсмучат богатствата им. И затова не са се изтеглили, а оставиха 50 хилядна армия, която да се грижи за АМЕРИКАНСКИТЕ интереси в района. Не за борба с митичната АлКайда - при Саддам нямаше и помен от нея в Ирак. А срамното е, че и наши българи остават там, за да пазят АМЕРИКАНСКИТЕ интереси и да прахосват парите на българите.

Да погледнем какво стана с България за 20 години?През ден някой от нащи управници е в САЩ! Даже и американският посланник не се циремони, като, че ли тук му е бащиния.Нещо като в Ирак.Хаос,Глад и Корупция !Само дето не ни бомбандираха!

Значи сме бетер Ирак - нашите смятат само до сто /лева/ "почерпка" на пътя и тихо весело ридаят, препрочитайки Тютчев, ха-ха-ха.

Грозно и чудовищно е това , което сториха с Ирак. Буш трябва да бъде съден в Хага, над 4000 загинали американски войници , а колко са жертвите на останалите войници от др. страни , а колко са почернени майки в Ирак, ЕДИН НАРОД ПОГУБЕН.

трябваше да се напише така: "3авариха л у к с, богатство р а й "... а оставиха хаос и бедност... !!! A и ние простите по-.можеше да го разберем !

Където е стъпил американец--трева няма да поникне.През 40-те години хвърлиха 2 атомни бомби в Япония,заради Пърл Харбър.Сега,заради двете кули,цяла война вдигнаха.Едно време избиха индианците,за да им вземат земите..Впрочем има ли чистокръвен американец?Към която страна покажат нещо като загриженост-това значи ,че имат някакъв интерес.В Ирак,интереса е петрол..Сега ше се загрижат,че нещата там не вървят.Ще пратят специалисти..Те ще помагат,ще обучават..нали има неграмотни..Но всичко това е с едничкия апетит..петрола.Публична тайна е,че той е на изчезване..А в Авганистан има диаманти..Няма война,водена от тях,без икономически интерес..

Ухааа, как са се развихрили тук 5-6 човека воглаве с Ого и дядо Йоцо. На единия не му дали виза, а другия го изритали оттам и сега са първи лайномети. А няколко папагалчета само пригласят овехтели клишета, но си нямат и хабер, горките, за какво иде реч. Война е уважаеми и войната не е красиво нещо. Има жертви, има и разрушения. Харесва ли ни или не такъв е живота - правото е на по-силния. Живота е джунгла - ако не изядеш, ще бъдеш изяден. Така е било, така и ще бъде поне в обозримо бъдеще. Русия да не е завзела 1/9 от територията на Земята с дарения или с доброволно включване. Бая "освобождаване" е паднало, а се очертава и още. Ако не бяха САЩ сега СССР щеше да включва и цяла Източна Европа. За това ли жалите? Значи проблемът е не че някой е завоевател, а че не е нашият. Толкова сте елементарни и смешни, а се представяте за големи защитници на свободата и човешките права. Хайде стига сте плакали на чужди гробища, а посвършете нещо полезно, че на всяка манджа сте мерудия, а в България е миш-маш и все някой ви е виновен. По соц-време бяха наводненията и сушите, после ланшния сняг, сега американците, утре сигурно ще са марсианските бури.

Дребна душица си, приятел! За теб има само САЩ и Русия и на коя от двете да ближеш задника - робска психика! Плитък поглед, защото гледаш само последните 100 години. Историята се върти...Преди, всички подобни на теб са мислили, че Римската империя е вечна (наистина е била с пъти повече години от Американската), ама не би...Има алтернативи и с времето промените настъпват! Радвай се на любовта на Американците и стискай палци поне твоя живот да е добре, щото за децата и внуците направо забрави...Трябва да си и сляп, за да не виждаш, че няма бъдеще в твоите химери!

Напротив, нали именно защото гледам много повече от последните 100 години обяснявам елементарната логика на живота. Това, което ти казваш е част от същата тази логика. Да разбираш какво става около теб не значи, че ближеш нечии задници. Промени наистина стават, но има и природни и обществени закони, които подобно на физическите са вечни. Да, променят се изяждащите и изядените, но фактът, че има изяждащи и изядени остава това е законът на оцеляването или хранителната верига ако щеш. Жалко за изядените, но животът продължава и това просто е нужно за да се стигне до следващо по-високо ниво. Всичко останало са приказки, които служат или да успокоят съвестта на изяждащите или да успокоят изядените, като им внушат, че са изядени за нещо повече от това да се задоволи гладът на по-силния. Всяка от съществуващите днес нации е била по едно или друго време в една или друга степен в едната и в другата роля и в този смисъл да приемаме позата на морален съдник само защото в последните няколко или няколко десетки, дори стотици години сме били само жертва е обяснимо.

Освен предишния коментар,не пропускай ,че след края на Втората Световна и САЩ и СССР/тогава/ ,а и голяма част от другите държави са подписали спогодба за цялост и нерушимост на държавните граници ,и отказ от претенции към чужди територии .Това съответно не се получи,но във всеки момент може да се предявят претенции за агресия-и към Големия от Запад и към Великия от Изток. Ха сега да видим на кого е по-голям.... Лошото е ,че във всички случаи банкета на големите се плаща от малките. :(

Така де, те американците с Руснаците си "поделиха света" и ни хвърлиха на червената армия. Малко да бяхме помогнали на Германия, можеше това да не стане.

Абе кретен я си стой в САЩ и не се обаждай.

Гледам и не вярвам на ушите си: банда умници правят две щуротии: 1) забравят, че инвазията в Ирак беше заради 'заводи за оръжия за масово поразяване'. НЕ ЗАРАДИ ТЕРОРИЗЪМ. факт. 2) какво месите Русия не разбрах; това си е изцяло, от-до, американско пелапейно. 3) а какво дрънкате за комунизъм въобще не е ясно.

Бре, всички борци за свобода и справедливост са се събрали тука! На бой, юнаци - да смачкаме тиранина! Грабвайте чифтетата, целунете булките, избършете сополивите деца и в бой! Пред блока ви чакат другите юнаци - бистрят политиката, люпят семки и плющят бири!

Разбрахме, че мразите американците, но не разбрахме защо мразите себе си и България, та сами я превърнахте в кочина!

Деца, стига сте се джафкали - от вас нищо не зависи! Я пукнала пушка, я сте се скрипи при жената! Надигайте ракиите и боцкайте доматки пред телевизора! Имахте 20 години да направихте нещо в собствената си държава - резултата ясно се вижда! То американците се страхуват да нахлуят в България - разбрали са, че българите могат да съсипят всичко и всеки!

Янките загубиха и тази война. След себе си оставиха една ограбена и разбита държава. КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТЯХНОТО НАПУСКАНЕ ??? Точно това което се случи в Афганистан след напускането на руснаците. ДОЙДОХА ТАЛИБАНИТЕ С ТЯХНОТО НАЙ СТРАШНО ОРЪЖИЕ - КОРАНА. Какво ще се случи с Израел??? ФРОНТА ПРОСТО ЩЕ СЕ ИЗНЕСЕ ПО БЛИЗО ДО ТЯХ ЗА ДА НЕ КАЖА, ЧЕ ИЗРАЕЛ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ФРОНТОВА ДЪРЖАВА. Какво ще се случи с България??? ПРОСТО ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С ЕВРЕИ ОТКРИЛИ В НЕЯ НОВИЯ ИЗРАЕЛ.

Хаха ами "победиха" и си изтеглят войските. Само че пълно изтегляне ще има само след като източат всичкия нефт от там. Че и безплатно го източват, затова в Ирак всичко закъса. Докато беше на власт Саддам, печалбата от нефта отиваше за строежи и социални проекти, а сега печалбата отива само в американските корпорации. Но какво се чудите - политиката на сащ към другите държави винаги е била да сринат всичко. Сега на ред е Иран, но той може да се окаже твърде голям залък за тях ;)

Естествено че американците добре направиха,нямашее и как да е иначе, а това как ще оставят Ирак се знаеше още от първия момент....не е изненанда , не се изненадвайте.Само едно не знаеме , кога ще се завърнат , под каква форма , и поради каква причина ?

А дано спрат износа на "демокрация"! И дано нашите умници - външни политици си направят извода!

АМАН (англоинд. дойка, бавачка). Аман, за какъв 11/09 бълнуваш, амиго?! Я се събуди, и след това погледни в кристалната топка , за да видиш какво ви очаква в обозримото бъдеще! Ние тук в Б-я ще успеем да оцелеем, защото тази земя е избрана (затова има толкова апетити към нея), и който е мислил и вършил зло спрямо Б-я е бил наказван. Така че да внимават разни от изток и запад....съседи.

На границата Ирак и Кувейт имало голямо нефтено находище. Понеже нямало как да се обработва, помпането на нефт било оставено за бъдещ момент, съвместно от двете държави. Обаче дошли добрите чичковци от америка и боднали сондите в кувейтската част. Садам попитал какво става, все пак имали договорености. След като нищо не се получило с въпросите, влязъл с войска да защити правата си. Само дето се говори, че имал негласната подкрепа и ненамеса от страна на САЩ. В общи линии, цялата история е била една нагласена клопка, в която Садам е влязъл. Все пак не можел да се мери с могъщите пиар компании, които го изкараха най-големия злодей, агресор и т.н. Така започнала историята, удобно скрита. Всички повярваха. Но при втората война, вече вярваха само балъците. Направиха своя група, по име антитерористична коалиция.

Американците нямат проект за силен и независим Ирак. Забравете и за европейски комунизъм - съвецка власт плюс електрификация. Ирак няма смислено бъдеще. Умните американци пречупиха гордостта на сунитите за сметка на подчинените шиити. Американците изтърбушиха Ирак без да имат идея и желание да подкрепят изграждането на един нов Ирак. Всъщност, нов Ирак е невъзможен - държавата ще остане колониална, разпокъсана, бедна, без бъдеще. Нищо ново!

Затова, диктатурата беше най-доброто решение за този народ. Садам си знаеше работата. С такива хора, така..

Нали отидоха демокрация да правят? Да помагат на иракския братски народ! Американски боклуци, вас само мюслюманина Обама ще ви оправи.

нищо така ще помнят циганите 11.09 по добре. разпиляхме ирак ще разпилеем и афганистан. ще установим траино политическо и военно вляние в раиона. и това ще стане с всеки засегнал интересите ни. работим здраво и искаме да живеем нормално а не като в бг и ирак.

А сега да си спомним с умиление кои наши далновидни продажници ни натикаха в т. нар. Коалиция на Желаещите и колко струва на България тази простотия-в човешки животи и пари.

Казал си го много добре! Но и на кукловодите от Уол стрийт им убягва истинската причина за войната в Залива. Вярно е, че неофициалната причина се казва Израел: сигурността на държавата и отварянето на петролопровода от Киркук (иракски Кюрдистан), но основната е друга и тя е в сферата на най-висшите стратегически игри и борби, касаещи това кой ще контролира планета... чрез нещо, което американците търсеха и очакваха да намерят в Ирак.

Дай думи за търсачката бе, човек! Какво са търсели там?

на теб пук какво ти става да повтараш една и суще глупост толкова пути? да не би та ти харесва да се четеш в интернет и да се чувстваш често публикуван?

много добра новина и превилен ход .на арабеските им хареса да си имат безплатна охрана и искат това да продалги до 2020 год .да ама не . да си плащат на собствената армя да ги защитава и да се самоизбиват.америка даде достатачо жертви и плашташе огромни суми за тази воина.

Никой не е викал американците в Ирак. Такава голяма гнусотия сътовори онзи малоумник Буш, че съдът в Хага трябва да му даде няколко смъртни присъди! Ако ти избушат жандарми къщата, избият половината ти фамилия, ограбят всичко ценно, което имаш и после да хвърлят няколко гранати... накрая да си тръгнат без извинение, че не са намерили това което търсят и да ти кажат - ОПРАВЯЙ СЕ САМ! Какво ще направиш?

Ако си Джони наистина , то си пълен неграмотник както всички тъпи американци.Те където са стъпили все са осирали положението.. и са се изнизвали като видят дебелия като пръдня.

но нема го петролът

Казал си го много добре! Но и на куловодите от Уол стрийт им убягва истинската причина за войната в Залива. Вярно е, че неофициалната причина се казва Израел: сигурността на държавата и отварянето на петролопровода от Киркук (иракски Кюрдистан), но основната е друга и тя е в сферата на най-висшите стратегически игри и борби, касаещи това кой ще контролира планета... чрез нещо, което американците търсеха и очакваха да намерят в Ирак.

Казал си го много добре! Но и на куловодите от Уол стрийт им убягва истинската причина за войната в Залива. Вярно е, че неофициалната причина се казва Израел: сигурността на държавата и отварянето на петролопровода от Киркук (иракски Кюрдистан), но основната е друга и тя е в сферата на най-висшите стратегически игри и борби, касаещи това кой ще контролира планета... чрез нещо, което американците търсеха и очакваха да намерят в Ирак.

Ирак не е изоставен, там остават 50 000 военни както и няколко десетки хиляди американски контрактори, посолство за 2000 души и четири консулства. През 2012 ще има преговори за продължаването на военното присъствие до 2020, тъй-като Ирак все още не е в състояние да се защитава от външни сили и да контролира въздушното си пространство. Швабите, заедно с французите бая побесняха, че завинаги изгубиха влияние в региона. Сега там оперират Ал-Кайда и Иран и не е място за европейски гейове и пикльовци, а е място само за големите момчета - страни като САЩ, Великобритания, Китай. В Ирак европеецът не върви, тъй-като салафитите, уахабитите или Иран ще му извият врата като на малко пиле. Там е място за могъщи и добре въоръжени държави. Контрактите за петрола бяха спечелени от БП, Шел, Ексон, Коноко, както и Газпром, Лукойл, и Китайската национална петролна компания. Иракската армия се превъоражава с американско въоръжение - автомати М16, танкове м1а1 Абрамс, бмп Страйкър, джипове Хъмви, транспортни самолети С 130, изтребители F 16, патрулни катери, тренировъчни самолети Тексан, радиооборудване Харис, и много други. Обучаването, екипирането, и поддръжката на тази армия са възможни единствено на място, от опитни контрактори и военни с опит в театъра на бойните действия, както и с логистика в Персийския залив, като всичко това се случва под носа на персийците и арабски терористични групировки. Поради тази причина немските лигльовци и франсетата не смеят и да стъпят в Ирак, а даже една Турция вече има по-голямо присъствие и влияние от Франция и Германия взети заедно, да не казвам по-голямо от целия ЕС без Великобритания взети заедно.

Ачо, прост си като зелка. За какво им е всичко това на горките иракчани. Да седят такива като тебе от страни и да се кефят как умират хора, как разрушават домовете им и как превръщат живота им в жалко съществуване. Да, американците ще ги принудят да купуват оръжието им, разбира се срещу петрол. И какво да правят с модерното им оръжие. Сигурно ще ги насочат срещу съседите им. Може би срещу Иран. Бегай се скрий у израел. В родината си да се навоюваш, да видиш какво е война. А не само да се зобаш с холивудски екшани. Те са само една илюзия.

Колониялните сили САЩ и Англия върнаха Ирак с десетилетия назад. Разсипаха националните богатства, безплатното здравеопазване, безплатното образование, сигурността... Както направиха и с други държави по света. Да им пикая на демокрацията! Богатите управляват света и си измислят разни истории за оправдание, като твоята тъпа приказка, която си изписал.

Ирак не е изоставен, там остават 50 000 военни както и няколко десетки хиляди американски контрактори, посолство за 2000 души и четири консулства. През 2012 ще има преговори за продължаването на военното присъствие до 2020, тъй-като Ирак все още не е в състояние да се защитава от външни сили и да контролира въздушното си пространство. Швабите, заедно с французите бая побесняха, че завинаги изгубиха влияние в региона. Сега там оперират Ал-Кайда и Иран и не е място за европейски гейове и пикльовци, а е място само за големите момчета - страни като САЩ, Великобритания, Китай. В Ирак европеецът не върви, тъй-като салафитите, уахабитите или Иран ще му извият врата като на малко пиле. Там е място за могъщи и добре въоръжени държави. Контрактите за петрола бяха спечелени от БП, Шел, Ексон, Коноко, както и Газпром, Лукойл, и Китайската национална петролна компания. Иракската армия се превъоражава с американско въоръжение - автомати М16, танкове м1а1 Абрамс, бмп Страйкър, джипове Хъмви, транспортни самолети С 130, изтребители F 16, патрулни катери, тренировъчни самолети Тексан, радиооборудване Харис, и много други. Обучаването, екипирането, и поддръжката на тази армия са възможни единствено на място, от опитни контрактори и военни с опит в театъра на бойните действия, както и с логистика в Персийския залив, като всичко това се случва под носа на персийците и арабски терористични групировки. Поради тази причина немските лигльовци и франсетата не смеят и да стъпят в Ирак, а даже една Турция вече има по-голямо присъствие и влияние от Франция и Германия взети заедно, да не казвам по-голямо от целия ЕС без Великобритания взети заедно.

IB vze mi dumite ot ustata i napravo shte te citiram che horata da go prochetat nqkolko puti. blagodarq 100% sum na tvoeto mnenie : "И източна Европа оставиха американците в бедност и мизерия , след като 20 години там вършаха , сринаха икономиките, прогониха и унищожиха човешките ресурси, прибраха им парите. И всичко това свършиха БЕЗ ВОЙНА, чрез изработените и моделирани от тях местни продажни политически елити криминални олигарси. Най-тежко е положението в България- ограбена, обезкръвена, тънеща в мизерия и бедност, тотално разрушена и срината от пръкналия се нов продажен и криминален политически елит , обединен в обща олигархична каста, имаща си партии- БСП СДС ДПС ГЕРБ( НДСВ) и слуги- АТАКА , РЗС... които си предават властта една на друга със съглашения помежду си , продължаваща да унищожава България. И за всичко това е виновен САМ народът български, тотално лумпенизиран от олигархията, сляп въпреки обилното слънце на България, продължава да не може да си види душманите си и да разбере кой го доведе до това окаяно положение, пълен с поп Кръстьовци и предатели, страхуващи се неизвестно какво граждани и предава България. България е на път след 1300 години най- стара държавност в Европа да остане само едно географско петно . След Виетнам, Източна Европа, България , Ирак сега идва реда и на Афганистан....Идея за България, алтернатива на статуквото"

Момо-домо, оплакването и мантрите с гледане в пъпа няма да помогнат. Ти защо не си добре? Вечно някой ти пречи а? А може би не ставаш за нищо?

Казал си го много добре! Но и на куловодите от Уол стрийт им убягва истинската причина за войната в Залива. Вярно е, че неофициалната причина се казва Израел: сигурността на държавата и отварянето на петролопровода от Киркук (иракски Кюрдистан), но основната е друга и тя е в сферата на най-висшите стратегически игри и борби, касаещи това кой ще контролира планета... чрез нещо, което американците търсеха и очакваха да намерят в Ирак.

Казал си го много добре! Но и на куловодите от Уол стрийт им убягва истинската причина за войната в Залива. Вярно е, че неофициалната причина се казва Израел: сигурността на държавата и отварянето на петролопровода от Киркук (иракски Кюрдистан), но основната е друга и тя е в сферата на най-висшите стратегически игри и борби, касаещи това кой ще контролира планета... чрез нещо, което американците търсеха и очакваха да намерят в Ирак.

е, доста работа свършиха, малко ли народ избиха и осакатиха? сега вече могат да ги остават да се изпобиват помежду си, но спасени.

Аз чух, че 50000 US войници остават в Ирак. Не знам за какво изтегляне става дума.

за да контролират петролните полета и да пазят нефтопроводите.

За тези, които все още вярват, че САЩ се бориха срещу тероризма и свалянето на диктаторския режим нека да си спомнят за причината поради която тази война бе започната. Да не говорим, че дори не всички страни членки на НАТО я подкрепиха официално. Картините с плячкосването на "дворците" на омразния диктатор, под непукистките погледи на американска военна машинария наистина могат да се сравнят с картини от други области, където същата тази военна машинария се опита да зарази света със своя вид демокрация, не признавайки друг, по-различен начин на живот от техния. Никъде не се видяха планове и разработки за възстановяване и стоеж на нови училища, болници, инфраструктура освен в "лагерите на сигурността" в част от градовете. Ако сега, кандидатите за иракското правителство, доколкото го има, си мислят, че само със силата на войници и полицаи ще заживеят по-добър живот, то това значи, че нищо не са научили от тази война, че сами искат да се възползват от по-големите разрушения. Те не са научили още и това, че не бива да дават други-още по-неграмотни от тях да им четат и тълкуват лъжливо Корана, в който на практика няма нищо за тълкуване и е написан съвсем ясно - губещите са онези, които прекъсват онова, което Аллах е повелил да бъде съединено и сеят по земята развала, в чието число попадат без никакво съмнение и бойците от Ал Каида, които незнайно по каква причина сами се наричат бойци, а всъщност са едни подли престъпници на повелите на Аллах, в който още лицемерно се кълнат.

"Аналогично е положението и в полицията. Всеки пети полицай не може да чете и пише, мнозина са подкупни и на тях не може да се разчита." :D Лош материал, а? Ми така е, интелигентните хора не слушат и не са корумпирани > не стават! Не че няма. Много смешно ми стана.

А Соломон Паси говореше, че след американското нахлуване, Ирак ще ни върне дъга. Браво Мони! Браво Паси! Къде отидоха обещанията? Цялата ти дупедавсковска политика беше такава. Срам за България си ти!

Кадал си го много добре! Но и на куловодите от Уол стрийт им убягва истинската причина за войната в Залива. Вярно е, че неофициалната причина се казва Израел: сигурността на държавата и отварянето на петролопровода от Киркук (иракски Кюрдистан), но основната е друга и тя е в сферата на най-висшите стратегически игри и борби, касаещи това кой ще контролира планета...