Белият дом се е вкопчил в смътната надежда, че иракските сили за сигурност ще се пробудят най-сетне, след като знаят, че американците не стоят повече зад гърба им, пише "Франкфуртер рундшау", цитиран от Дойче веле.

От 1 септември отговорността за страната отново е изцяло в ръцете на Багдад. Командващият иракската армия не спира да повтаря, че американците трябвало да останат в Ирак поне до 2020 г., едва тогава неговите хора щели да бъдат в състояние да гарантират сигурността.

Армията и полицията разполагат с общо 750 000 души, една внушителна цифра. Но американците знаят, че въпреки дългогодишните усилия способностите и волята на иракските войници и полицаи не са на ниво. Офицерите са корумпирани, а подчинените им са зле платени и нямат никакво желание да рискуват кожата си.

Аналогично е положението и в полицията. Всеки пети полицай не може да чете и пише, мнозина са подкупни и на тях не може да се разчита. Нищо чудно, че Ал Кайда взима на мушка тъкмо войниците и полицаите, както показа последният самоубийствен атентат тази седмица.

Вярно е, че напоследък американците постигнаха някои забележителни успехи срещу ръководството на Ал Кайда. Но боеспособността на терористите изобщо не е сломена и те не могат да се оплачат от липса на нови попълнения. Никой не е защитен от убийците, които нахлуват през нощта в къщите и застрелват когото си искат или закачат магнитни бомби по вратите и колите.
 
Не се забелязва лъч на надежда и в полето на политиката и икономиката. Ток има само по няколко часа на ден, възстановяването на съсипаната от войната страна стагнира.

Освен това повече от пет месеца след парламентарните избори Ирак все още е без правителство. След едно-единствено двайсетминутно заседание парламентът отложи учредяването си за неопределено време. Двамата главни съперници, бившият премиер Алауи и сегашният премиер Малики, са безнадеждно изпокарани. Неотдавна американският вицепрезидент Байдън посети Багдад с надежда да ги вразуми да се споразумеят за правителство на националното единство.
Миналия понеделник, три дни преди последният американски пехотинец да напусне Ирак, двете страни оповестиха, че преговорите им са се провалили.

Заглавието е на Дир.бг