Лъжат за съставките на диетичния хляб

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите.

Обратно в новината

Коментари - Лъжат за съставките на диетичния хляб | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пак старата тема с кафетата! НИКОЙ производител на хляб в страната не е луд да слага утайка от кафе. Това, което се използва и придава по-тъмен цвят и лек карамелен привкус се нарича МАЛЦ / МАЛЦОВ ЕКСТРАКТ / МАЛЦОВО БРАШНО. То е 100 % натурален продукт. Произвежда се от Ечемик, Пшеница, Ръж. Използва се основно в пивопроизводството. В Германия ТРАДИЦИОННИТЕ видове хляб се правят именно с добавка на малцови продукти. Целта на влагането на малц далеч не е потъмняването на хляба...то е страничен ефект. Малца се използва за придаване на специфичен и приятен малцов привкус. Българските хлебопроизводители започнаха да използват малцови продукти преди около 10 - ина години с идеята да разнообразят асортимента и така на стелажите по магазините освен до болка познатите ни от миналото 3 асортимента хляб запопчнаха да се появяват и по тъмните така наречени оцветени малцови хлябове. Важно е да се ограмотят и самите потребители: По тъмен хляб далеч не означава поздравословен, означава хляб с по различен вкус и мирис. Той в никакъв случай не е вреден. Колкото до несъответствията на написаното на етикета и резултатите от лабораторните изследвания... ДА отговорността си е изцяло на производителя и той трябва периодично да верифицира тази информация.

Дали пък темата отново не се измества и това да са измислици. Точно когато се доказа, че житото е изнесено още през есента и когато въпросите към Министерството станаха много,точно тогава се появи този анализ. А и най-странното, е че е правен през Ноември, а сега е пуснат.........

Не мога да разбера къде е спора. Писах преди време и за стандарта "Стара планина", щом няма глоби и затваряве предприятията на провинилите се, ще си ядем евтини храни с ниско качество и ... много високи цени. Даже министрите от време на време казват "като струва под х лева то не е месо, мляко, хляб и т.н." И баламите купуваме. Затова предлагам - винаги купувайте най-евтиното - в него винаги има съвпадане на това, което пише на етикета и съдържанието вътре. Щото няма интерес да се лъже - и без това всеки знае, че не е качествено. Аз например винаги пия най-евтиното кафе. И без това, ако си купя скъпо, пак пия евтино, само че ще плащам по-скъпо. Същото е с т.н. биопродукти. Някой може ли да докаже, че това са наистина биопродукти?! Единственото доказателство май е ... високата цена. А това е най-уязвимото доказателство. Например, като ям ябълки, откъснати от дърво в полето, почти винаги вътре има по някое червейче. А като си ги купя от пазара - няма червейче. Не, че ми е хубаво да го видя вътре, но като купя ябълки от пазара, червейчетата изчезват... Същото е с хляба, млякото, месото и т.н.

Брашната с по-високо пепелно съдържание не са по полезни, тъй като съдържат повече целулоза, т.е. части от трите слоя обвивка на зърното, а се явяват като баластни вещества,активиращи перисталтиката,респективно функцията на дебелото черво.За съжаление при неефективно почистване на зърното, в типовото брашно попадат много повече патогенни микроорганизми от родовете Мукор,Ризопос,Алтернария и прочие, което вече е лоша новина.Затова често хляба от тъмните брашна, с високо пепелно съдържание е недоразвит като обем, което принуждава хлебарите да слагат марка 500 и да хакат оцветители и добавки, с което довеждат лошите ефекти!!!...Затова този хляб не е за препоръчане,срока на годност на брашното е много малък, поради гранясване и развитие на вредители...

До като не се провери в международна лаборатории - само може да се чешеме езиците тука. Аз съм за международна проверка. После ще стане както със "Стара планина" - излагация за нашите лаборатории. По принцип винаги се търси сензация от подобен род теми, та вече вяра им нямам много много. После винаги се опровергават

крайно време е да има драстични глоби за опасни храни. долна граница от 100 000 лева за всеки производител, произвеждащ стоки с несъответстващо на етикета съдържание. Не може да купуваш типов или грахам хляб, а да е обикновен хляб с боядисано брашно и да си мислиш, че се храниш здравословно!