Съдийка заведе дело срещу ЕГН-то си

Съдийка по вписванията заведе уникално дело срещу задължителното ЕГН, което не желае да има.

Обратно в новината

Коментари - Съдийка заведе дело срещу ЕГН-то си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам един въпрос? Да кажем че например в Глобул, М-тел и така нататък не ти записват ЕГН, и такова понятие няма. (Сигурен съм че тя има GSM). Нейния номер, особено с префикса за странате е уникален, ако не за целия свят, то поне за ЕС. Та мисълтта ми е щом и оронва престижа да има номер да се откаже от GSM-a си, от абонатните и клиентски номера в чес, софийска вода и т.н. да видим колко време ще изкара без тези необходими неща. А невероятното тълкуване на абревиатурата, и то толкова изкривено е толкова глупаве, че аз със същия успех бих прекарал абревиатурата "ГСМ" като "ГРОЗНА СЕЛСКА МАСТИЯ". Дайте да спрем и телекомуникациите сега и да се върнем по пещерите. Абсолютен абсурд е цялата работа, но нека е жива и здрава жената.

Напълно съм съгласен, че нямане какво да прави, човек почва само глупости да мисли. Определено се налага съкращаване броя на съдиите по вписвания, понеже явно си нямат никаква работа

Цвете, Цветеее, системата на ЕГН или с други думи ЕСГРАОН както беше в началото е въведена през 1977 година така че този който го пише това ненещо КОМЕНТАТОРА в никакъв случай не е на 13 години а може да е на възраст поне на 33 и като се вземе впредвид, че децата до 7-8 години въобще не се интересуват от ЕГН-та то можем да допуснем, че възрастта на човека е не по-вече от 40-41 години, а това вече е нещо съвсем друго.

Вероятно има логика в действията на съдийката. Това, че се създава проблем на информационните системи не може да е довод за ил и против. По-опасното обаче са плановете за въвеждане на задължителни чипове, електронни пари и тотален контрол. Към тези неща трябва да се фокусират демократичните сили. Защитата на книжните пари като равноправно платежно средство е основно в борбата срещу новия световен ред на терора.

Естествено, че има логика. Въпросът е друг може ли и трябва ли да се промени и колко ще струва това. Има една приказка, която в случая добре пасва - Never change a running system. Ако си говорим за логика има и логика да можем да променяме и рожденната си дата, а не само името си. Логиката е проста - така го искаме, така ни харесва, чувстваме се дискриминирани, искаме да се чувстваме по-млади ... Въпросът е друг - какъв хаос ще настъпи след подобна промяна. Хората слагат почти всичко, което ги заобикаля в някаква категория - топло/студено, млад/стар, черен/бял, красив/грозен и прочие. Това може да звучи дискриминиращо ама точно това ни е помогнало да оцелеем досега. Ако не искате да има бюрокрация, статистика, контрол и тн. няма да има и демокрация. Тогава ще има анархия. Темата за отпечатъците е съвсем друга.

Който си мечтае да се освободи от егн-то може. Трябва да си смени гражданството и тогава най-вероятно ще получи някакъв друг номер за идентификация.

православна христянка с покрита глава повече прилича на мохамеданка,но това не естрашно.лошото е че в булгаря в садебната система се допускат луди,на твоето егн драга моя има нанесена информаця или си забравила каде си доносничила *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

номерирането на хора било престъпление? ами в училище също имахме номера, даскалите почти винаги така ни изпитваха "я да излезе 10-ти номер"... да взема ли да се обява за дискиминиран? ...или пък разните му там списъци по какъв ли не повод от сорта: 1. иван, 2. стоян, 3. драган - отпред номер, до него човек, безобразие... дискриминацията обаче не свършва дотук - телефонните указатели също дискриминират, там има имена - и от другата страна номера, да вземем да ги премахнем... банковите сметки също асоциират хора с номера - да се махат и те... абе изобщо да се махат номерата и да минем на някаква друга система, само със символи от азбуката, за да угодим на всички а?

Досега 30 и повече години егн-то не й пречеше, сега какво й се случи?

Одъртяла е това се е случило.

СКУКАТА ВОДИ ДО ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ. ОТ КЪДЕ ТОВА СВОБОДНО ВРЕМЕ?

Тази дама замисля ли се какви ще са последиците за нея от това "умно решение". Нека да и махнат егн и тогава ще я видим в предаванията на карбовски: ... жена без егн си търси правата" Първо нека да прочете законите за живеещите и пребиваващите в страната и какъв статут ще има без егн и тогава да пише молби

Аз викам да се премахнат и телефонните номера. Те ни дамгосват като говеда! Както едно време ще се свързваме с оператор и ще казваш с кого да те свържат. Така ще се открият огромен брой работни места за оператори/операторки и по цял ден ще си говорим с операторите в обяснения кой точно съм и с кого точно да ме свържат. Сериозно, дали ЕГН трябва да съдържа датата на раждане може би не е добра идея. Тази съдийка трябва да насочи услията си в тази насока. Очевидно е, че нея я притеснява датата й на раждане. Но той пак ще се казва Единен Граждански Номер, и ЩЕ те идентифицира като ЕДИНСТВЕН, а не като някакъв Иван Иванов Иванов неясно кой от всичките хиляди с това име.

Телефонните номера нямат нищо общо и наистина ще отпаднат напълно до 10 години. Но това се дължи на промяна на технологията. Те ще бъдат заместени с друга идентификация. Доколкото разбирам предложението на съдийката е да елиминира ЕГН и всеки да ходи (почти постоянно) с един наръч документи да доказва, че е той, а не някой друг.

Интересна жена, би ми било интересно да я видя:). Всеки има правото да бъде странен колкото си иска и да има собствено мнение. Жената не пречи никому и си търси правата по съдебен път, което е нейно право. Никой няма правото да я обижда. Друг е въпросът дали сме съгласни с нея и дали бихме постъпили като нея. Светът затова е толкова шарен и разнообазен, защото всички сме различни:).

Силата на критическата възраст при жението е огромна. Хубаво е човек да се бори против "системата", защото това води до усъвършенстване на тази система. Но това предложение ще доведе доабсолютен хаос, затова и ще остане без последствия. От човек без ЕГН не бих купил НИЩО, не бих му продал нищо, не бих подписал договор и въобще няма да се занимавам с подобен елемент. Няма как да знам с кого си имам работа. Написал: Иван Димитров Георгиев, един от 27 856-имата с това име.

Не виждам нищо лошо в това. Така поне разбирам кой е селянин и кой софиянец. Не разни гелосани простаци с костюми да ми се правят на граждани а всъщност до вчера да са тичали след гъските с пръчката обути с цървулки, целите в гюбре.

Отивам оня ден значи в Бюро по труда да се регистрирам и те ми дават една бланка - декларация в която освен всичко пише :" Моля напишете от каква народност сте - българин, циганин, турчин, арменец, евреин , руснак, украинец , други ..... " . обадих се значи в Комисията за защита от дискриминация и ги питах като какъв да се пиша като по бащина линия съм българо-евреин от град Солун Гърция, а по майчина Келто-Арменец от Ереван , живеещ във Велико Търново... голям "смях и секс " падна, ама тия от бюрото ми взеха документите и без тая декларация. Егати Абсурдистана ..... Апропо, браво на тая съдийка

тази съдийка ЯВНО си няма работа.

Да, подкрепям идеята на съдийката.Но няма да стане нищо,защото ЕГН-то обслужва престъпността, а тя управниците през всичките 21 и нататък години.

ЕГН си е едно чисто тоталитарно номериране на хората. Браво на тази съдийка.

Скоро ЕГН-то ще бъде премахнато и ще се идентифицираме с много по-демократичния вграден чип.

Оказва се , че дори и да има промени в семейното положение, промяна в имената, гражданството и т.н. все още съществува на различни места стара и невярна вече информация. Пълна безсмилица е аз като германски гражданин да не мога без старото си "ЕГН", мака да си имам вече ЛНЧ.

Хихихи - звучи ми все едно тази съдийка се опитва да накара АП да я изгонят от работа, или тя да напусне на основание тормоз от началниците си, и да получи голяма компенсация. Може и да успее.

Освен, че не си е пила редовно хапчетата, не е ходила редовно и на лекции, когато се учи как се обжалва административен акт. Пък и събитието е с над 30-годишна давност. Сетила се Здравка ...

Абсолютно подкрепям жената и това, че трябва да има Соц. осиг. номер вместо това ЕГН. В България за всичко ти искат ЕГН. Да влезеш в някой завод, за да доставиш един стек минерална вода, например, пазача на портала- Бай Кольо /който преди да стане пазач, може да е бил престъпник/ ти иска и записва ЕГН. В баннките даже ти преснимат личната карта. За шяло и нещяло всеки ти изисква ЕГН. Без него не ставало. Закон за защите на личните данни - друг път.

ето такива магистрати ни трябват - четящи, упорити и неуморни, да се надявам и некорумпирани

Понеже сме си пълни говеда ни слагат и номерца! Подкрепям жената и й стискам палци! Най-сетне в тая система някой да си е на акъла!

Как са живели хората преди 1997 година без цифрова информация?! Тя само подпомага крадците, фалшификаторите и мутритте и, разбира се, държавата в съмнителен смисъл.

не знам как са живели защото съм роден след това. И честно казано малко ме вълнува. Повярвай ми трябва ти уникална идентификация в света, в който живеем в момента.

не се изказвай неподготвен- съдията по вписванията НЕ НАКАЗВА виновни...

така е не наказва - обаче с отмяната на ЕГН-тата ще и създадем толкова работа, че ще пропищи за още щатни бройки, които да създадат още по-голям хаос. Прочее, тя ще се пенсионира дотогава.

изперкала юристка

В демократичните страни всеки може да потърси правата си в съда, щом смята, че са накърнени. Защо това ви дразни?

дразни не, че си е потърсила правата, а понеже се предполага, че е достатъчно интелигентна, да знае, какви ще са последствията от отмяната на ЕГН, защото работи в правораздавателната система и борави с документи ежеминутно.

Човекът е по-важен от системата.

Слава, Богу, че са останали мислещи и компетентни хора в тази държава! Желая успех!

Абсолютно правомерно и зокономерно е искането на съдийката. Егенетата съдържат фалшива информация. Другата информация е абсолютно достатъчна. Църквата тряБва да се намеси. В демократична държава не са необходими такива номера. Тоталитаризма ги използваше за други цели.

Ще ми обясните ли, какво е фалшивото на информацията и как да се промени че да не е "фалшива"?

Луди всякакви.

да , права е. Нарушен е Закона за личните данни. В Европа няма ЕГН. На практика всеки те контролира чрез ЕГН. А мутрите на ББ въведоха и пръстови отпечатъци??? Като по Оруел сме

не е ББ. 'западняците' го правят, а ние сме по-светци от светците.

освен това системата за пръстови отпечатъци е купена още от предното правителство. :-)

Тая умната ще може ли да обясни как ще се различат няколко човека с Иван Иванов родени на една и съща дата? Ще се пише разказче кога е роден, кои са майка му и баща му и кратка история на детството - вместо няколко цифри. Като не й харесва номерацията може и буквен код да замести ЕГН-то. Дано не влага също толкова мисъл при решаване на делата си, че ще има пострадали.

Ами по улицата на която живее и номера на къщата, абе ММ, по адресната регистрация, ако една жена роди близнаци няма да ги кръсти все Иван Петров, я!!!

ЕГН-то е нашето цифрово име.Ние притежаваме ЕГН-то,а не то нас,така,че не виждам какво се жалва оная.

Абсурд !!! ЕГН е идентификатор. Не желая да сключвам сделки с анонимни хора. Ще взема да подпиша договор с тая Здравка Дамянова Велинова и после ще се окаже, че имало още 10 такива и понеже тя не си е дала датата на раждане (било лична информация) иди си търси после правата.

Ти за номер на лична карта чувал ли си?

Познавам 3 човека с име Георги Георгиев Георгиев. Тримата са роднини: дядо, баща и внук. Напиши имената 3 пъти, и кажи кой-кой е. Или трябва да викнем някоя съдийка да ги разграничи.

Че е необходимо съществуването на цифрова идентификация на всеки гражданин - спор няма. Че е унизително (за жените), неприемливо (за всички) или защо не направо глупост да използваш датата на раждане в тази комбинация от цифри е повече от вярно. Въвеждането и използването на съществуващият в много държави социално осигурителен номер би било правилно и по-сигурно. Рожденната дата и ЕГН стоят в основата на твърде много престъпления и злоупотреби, за да ги размахваме публично из пространството. Само се замислете на КОЛКО много неосигурени (без криптиране) по никакъв начин държавни сайтове се изисква въвеждане на ЕГН, за да получиш иначе полезната ти и необходима информация. Започнете с оргавите на МВР - за проверка на сайта на МВР за документи-(иска се въвеждане на ЕГН, няма криптиране), за проверка на сайта на КАТ-(иска се въвеждане на ЕГН, няма криптиране), за проверка на здравно-осигурителен статус-(иска се въвеждане на ЕГН, няма криптиране) и т.н. Мятаме си ЕГН-тата из интернет пространството и после олеле...Прави са и други съфорумци - влизаш в банка или дори НОИ, НАП или друга държавна организация или служба - "кажете си ЕГН-то"?!? Защо, нали ми искате личната карта, а тя горката съдържа тази информация! Защо трябва на всеуслушание да си казвам личната информация, която иначе е "защитена" дори със специален закон??? ЕГН или по-правилното "социално-осигурителен номер" да се "въведе" в електронен вид по подходящ начин върху документите за самоличност (запис върху електр.чип) и да се извлича от там само от специално определени със закон лица и само с четящо устройство, което да се придобива и използва по специален ред.

И за какво може да се използва ЕНГ-то ? Едва ли може да се използва за нещо по-различно от името ти. Дори никой няма да ти приеме ЕНГ без име. И не виждам какво унизително има в дата за раждане в ЕНГ-то. Това е въпрос на лично възприятие. Вярно, че някои лелки искат да се изкарат по-млади и да лъжат мъжете, ама си лично техен проблем. Дали пък някой ще си прави изводи на база зодии за теб, вярвай ми човече, ако този някой иска такива изводи да си прави ще ти намери датата на раждане и по-друг начин.

Както казваше един "журналист" с треперещи ръце - ДА ама НЕ. Като си толкова сигурен в ЕГН номера и неговата защитеност, имам кратък въпрос за теб. На сайта на МВР -ikat- се въвежда освен ЕГН и номер на СУМПС т.е. шоф.книжка. Притежаването на двете цифри и наличието на "сръчни ръце" може да завърши със създаването на документ за самоличност с чужда снимка, с който да ти направят една ОГРОМНА камара лични неприятности. На това мое съображение някакъв "успокоителен отговоро" да ми дадеш? Само за твое инфо с моята шоф.книжка съм обиколил половин Европа без проблем и съм спал по хотели вкл. август месец в Белград, Сърбия. И само да не ми кажеш, че нашите документи за самоличност са от най-сигурните защото веднага ще те заподозра, че си чепик с пагон.

хубаво, аз обаче не съм съгласен осигурителният ми номер да се използва за идентификация - искам друг независим номер. За мен това е още по-лична информация.

Tова е неверно и тенденциозно!егн не е номер на говедо ,а е номер на човешката личност,полсван в цял свят са барзо идентифициране!жената не е добре,лекари помогнете и!така тя ще се обяви и срещу банковите сметки,и всички вазможни номера!глупаво и ненормално! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

" Оказа се, че дори не със закон, а с постановление 75 на МС от 1977 г. атеистичната комунистическа власт е наложила номерирането на българските граждани доста след Хитлер, но с не по-малка студенина и безразличие". Боже, боже - ела и си прибери верисиите! Тая как е получила диплома за юрист не знам, но нещо ме съмнява, че е по законния начин. И ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР - НЕ ЗАКРИВАЙ ЛУДНИЦИТЕ - ВИЖ КАКВО СТАВА !!!

Ползвам електронна карта за градския транспорт.Когато отивам да я заредя, служителката ми иска лична карта и аз съм длъжна да и я дам, иначе няма да я зареди. Трябвала и, за да свери данните. На някои гишета пише, че показването на личната карта и даването на лични данни е доброволно, само че ако не ги дадеш няма да ти свършат работа. Какво е това - демагогия, лицемерие или измиване на ръце.

"Сетила се Мара да се побара"...

И без това в България съществуваме само като ЕГНета,а вегетираме като човеци!

От чисто логическа (програмистка) гледна точка мога да кажа, че присвояването на някакъв номер на каквото и да било води до по-лесното му информационно обработване. Друг е въпросът дали този номер трябва да съдържа някакъв смисъл в самия себе си или не. Аз лично нямам против да имам ЕГН, но имам против това ЕГН да носи непосредствена информация за личността ми и всеки, който го види, да си прави някакви изводи за мен - ако щете само заради това, че вярва в зодиите и си съставя някаква предварителна представа за моя милост, знаейки кога съм роден. Или пък да провери къде съм роден и на база на този признак да ме дискриминира по някакъв начин. Просто тази информация трябва да е достъпна само и единствено за институции, на които им се налага да я ползват. Така че напълно подкрепям мненията на хората, които мислят, че ЕГН системата трябва да се осъвремени. Иначе това за недопускането на асоцииране на човешко същество с номер са глупости. Все пак е нужно държавата да има централен регистър за всяка една личност и единственият начин всеки да има уникален и същевременно лесен за информационна обработка идентификатор е да се ползва езикът на математиката, а тази наука борави с числа.

Подкрепям!

Еее най-точно си го каза. Обаче сега идва въпросът - колко пари и колко неприятности ще струва едно осъвременяване на егн.

И аз подкрепям. Познавам трима човека с имена Георги Георгиев Георгиев, и тримата са роднини- дядо, баща и внуче. Кажете ми как по документи, без снимка, ЕГН, могат да се пределят кой, кой е.

Точно така - да не съдържа друга информация, освен позиция в база данни и код за защита от грешки, и да не може да се разбере друго. Или пък да съдържа само публична информация, която така и така трябва да е достъпна, примерно име.

"база данни", "код за защита от грешки"...? ... колега, ти съвсем уплаши населението. :-)))))) Но като стана дума - много ми е любопитно кой ще спечели един евентуален конкурс за миграция на данните от съществуващата към новата система. Дали ИО ще си я правят сами или ще платят на някой да им помогне? И дали изобщо ИО ще продължават да поддържат тази информация?

абе пак ще се преписва софтуер... :-) ама, Стефанов, това решава половината проблем. Другата е, че някои хора очевидно се чувстват следени след като административно им е присвоен номер. Това вече е на психическа основа и няма разумен довод, който да им се види достатъчен.

Вярно,някой трябваше да го направи!

Нямаме ЕГН в Австрия, но си имаме индивидуален здравноосигурителен номер.

Е то не ели пак номер. В България си умрем да се правим на велики и да наливаме от пусто в празно

Да, но го искат само в здравните заведения.

Като е завела дело, да я обрулят яко с такси задето губи времето на съда с простотии.

хмм, нищо чудно тя самата да си го гледа това дело.. та от единия джоб в другия.

И аз съм против ЕГН. Навсякъде го искат като първа и последна информация за идентификация на личността. Банките например винаги на всеослушание ви искат ЕГН, лична карта, а там е написано. Мисля, че след толкова години на използване тези номера отдавна са загубили своя смисъл. Даже подвеждат хората, че им се осигурява някаква индивидуална информационна сигурност. В "белите"държави няма ЕГН. Има данъчен номер, който е на пластикова карта и се сваля при необходимост от електронно четящо устройство. Мисля, че спешно трябва да бъде заменено ЕГН с друг вид осъвременен при това.

Може би искате да плащате още (подобно на смяната на личните документи) за да Ви сменят ЕГН-то с някакъв друг номер? Той пак ще е номер, пак ще Ви го искат винаги и навсякъде, пак ще стои въпроса за защитата на личните Ви данни. И тогава се пита в "задачата" -каква е ползата от файдата?

Във всички разжити държави има номер на гражданите им, дори и в САЩ, макар и да не е индивидуализирана по този начин личността на гражданите им - с дата месец и година, а по друг начин. Само в страни от третия свят още не са въведени такива номера за гражданите им, затова не се знаеколко талибани или афганистанци и други има, е ние с тия ли трябва да се сравняваме. Дори и да звучи, както някой пишат, че е обидно, то този номер води до организация и ред в държавата. Помислете как всеки ден в съда се сменят имена от гражданите на страната ни, как бихте могли да установите някой ако е необходимо независимо за какви цели и нужди /естествено държавни да не спекулирате/ при необходимост да се исдири лице от правосъдието да кажем. Номера не може да се смени защото така би се нарушила цялата система от номера давани в държавата на нейните граждани, това не е да се смени името, защото не ти харесва по някаква причина. Нали все гледаме на запад и по-скоро към САЩ и се сравняваме, е да вземем и нещо полезно от тях и там също имат номера, т.н. сошъл секурити номер и тези номера са много важни там, които е ходил, има информация, то знае че дори в магазина те питат за част от този номер /а много хора имат близки там и могат да попитат/. Това не значи, че сме номерирани като определен вид животнни. В държавата има къде по-важни проблеми за решаване и се насочете към тях, пишете за тях, нека се чуе вашия глас за нещо действително полезно за тази страна.

Има грънци! Не си запознат достатъчно. Има осигурителен номер. Ама да ти слагат номер като на крава-монтафонка с дата на раждане....нема. Браво на жената!

Прав е човекът, даже и аз това бих написал. Освен това никъде не ти го татуират или жигосват номера, че да ревете. Но какво друго да очакваш от жена-юрист, която вярва в по-висша сила и си няма друга работа, освен да си търси публика? И за да спестя тъпи коментари- не съм атеист- комунист, а емпирик-шовинист.

Е този осигуриъелен номер какво е? Нали е номер т.е. нещо чрез което си класифициран и т.н. Има ли значение как ще се казва щом е номер?

Булдога - ти бате си пълен тапанар - първо трябва да научиш няколко важни неща . На един гражданин на републиката не му е необходим никакъв документ за да съществува нормално . Документи са необходими на държавата като структура за да осъществява контрол над населението . само един идиот може да мисли че за да има телефон му трябва ЕГН . Банките разполагат с много по-подробна информация отколкото може да се получи от едно ЕГН . Никой до сега не каза кой ще пази личните биометрични данни от посегателство . Необходими са ми около 20 минути и твойте отпечатъци ще бъдат монтирани на всяко престъпление на което желаеме .

Aбсолютно сам сагласна с теб! едва ли някои е помислил как ще се пази такава лична информазия ( биометрични данни) в нашата даржава. на з.з. и неговата милиция ваобще не може да се разчита...... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ами - те не всички луди са в лудницата, нормално е това, но когато от тях има и действащи съдии е страшно ... :-)