160 000 шофьори може да съдят Uber

Калифорнийски съд даде ход на колективен иск на шофьори, които обвиняват компанията Uber, че не ги е категоризирала като служители, а като самонаети работници.

Обратно в новината

Коментари - 160 000 шофьори може да съдят Uber | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Малкия тарикат ще съди големия , защото са му излезли криви сметките.Това се отнася и шофьорите в Българи, ще си строшат колите, а после ще реват

В страна където всичко се лицензира и контролира можем само да приветстваме всеки, който руши модела. По същество поголовното лицензиране на всеки бизнес е рекет и отрицание на свободната пазарна икономика. И не, няма нищо общо със социалната отговорност и преразпределението. Така че, въпреки доста съмнителния на моменти бизнес на юбер трябва да го подкрепим.

Това с Юбер ми прилича като на положението с моите папироси: Не ми харесва Викторито с платен акциз и бандерол, и затова дай да си взема контрабандно Боро от битака с 20 % по евтино. Ама дали е оригинално или made in China един Юбер знае. И какво ще спечели обществото от мойта контрабанда- един американски по-здрав!

Според мен, нямат шанс тези шофьори. Uber не наема никого, а само свързва щофьорите с возещите се. Услугата на Uber е по-скоро комуникационна.

Да бе! А парите...

Парите минават по банков път на 100% и няма скрито-покрито. И шофьорът знае какво получава и клиентът знае какво плаща. Обаче тия американци не са си сметнали разходите на пикап с 20 на сто бензин и сега искат някой да ги компенсира.

Sm3hurk0

" ...комуникацинна услуга", генерираща сива икономика и нелоялна конкуренция и неспазване на законите на всяка отделна държава. Пълен шиит !

То ако следвам модела на бизнес на Юбер, утре мога да направя една фирма за разнос на лекарства по поръчка от интернет до домовете на клиентите, без да имам образование за фармацевт, без да съм регистриран по търговския закон, без да имам касов апарат, без да имам задължителните условия за съхранение на лекарствата, и това ли е напредничав бизнес? Просто има някои отрасли от бизнеса които просто трябва да бъдат под контрол от държавата поради тяхната специфика. Проблема с такситата в България е липсата на такъв контрол, и едва ли фирма от сивия сектор като Юбер ще реши тези проблеми.

Сравнението е неудачно. Наистина неудачно!

и ако се окаже, че ''дипломирания магистър фармацефт'' е уморил 100 пациента на всеки 1000, а от простата фирма за разнос на лекарства са 10 на 1000, какво правим? Пак ли сляпо ще хвалиш ''дипломираните магистър фармацефти'' ?

Що за глупости се пишат тук шофьори на таксита не се избират с конкурс Събрани са от кол и въже Така че за квалификация и сигурност изобщо не може да става дума

Е, нали това ви обяснявам! Може и да си прав че таксиметровите шофьори са събрани от "кол и въже", ама каква е гаранцията че Юбер няма да ги събира от "въже и кол". Аз специално съм за повишаване на изискванията към шофьорите, и не смятам че това ще го направи някаква мултинационална корпорация със сенчест бизнес, която взима от всеки изкаран лев 20% и ги изнася незнайно къде и плаща незнайно какви данъци. Плюем по западните търговски вериги че изнасяли печалбата си на вън, а това какво е? Те поне си осигуряват служителите, плащат 10% данък тук в България, а до сега не съм чул че Юбер плаща нещо към бюджетите на държавите в които оперира освен може би в Щатите. И нека транзакциите на Юбер и на шофьорите им да минават през банка работеща по българските закони и да подлежат на проверки на данъчните и службите. Всичко друго е евтина реклама на гърба на хора на които може и да им куца хигиената и отношението към клиенти, но поне хранят семейства от български граждани, а не калифорнийски милиардери.

Дори шофьорите да са от "кол и въже" и на двете места, то поне колите минават на преглед в таксиметровите компании! Подкрепата на Uber е подкрепа на нелегална компания, която конкурира легалните най-после издаващи касови бележки таксиметрови компании.

Возил съм се 12-13 пъти с Uber. Мога да ти кажа, че проблемите на такситата, поне от моя гледна точка са решени. Чисти и хубави коли, вежливи шофьори и по-ниски цени с около 20%. Единствения минус, който мога да сложа на Uber шофьорите, е по-слабото познаване на града, в сравнение с професионалните бакшиши. Като цяло съм доволен от Uber.

Орифлейм и Ейвън как са? Питам просто.

Как може да сравняваш козметичните продукти на Авон и Орифлейм със животоспасяващи лекарства които се продават в аптеките. Май и вие платените тролове на Юбер сте събрани от " кол и въже"! А и то поне жените които продават тази козметика преминават курс на обучение в началото, после постоянно ходят на семинари и повишение на квалификацията. А вашите шофьори какви умения имат, един господ знае!

Нека да върнат патента за такситата и да се плаща на три месеца предварително, както и осигуровките, да поставят и шофьорите на Юбер при същите условия и нека тогава да говорим за конкуренция. Сегашното положение си е една форма на заобикаляне на законодателството на всяка една държава в която оперира компанията. Като си плащат шофьорите на Юбер като всички останали,тогава да ги видим колко са конкурентни. Сегашното си е сива икономика откъдето и да го погледнеш.

Крайният ефект за потребителя на транспортни услуги е много положителен! Това е прекият ефект за гражданството, а той е най-важният. Вторичният ефект е, че изникна конкуренция на казионните държавно регулирани превози, което означава, че до момента много неща не са биули добре за гражданите! Мръзотия, простотия, липса на безопасност, далавери, подкупи за минаване на разни административни препятствия и т.н., и т.н. Очевидно е, че държавите не са изпълнили най-главното условие за съществуването на бизнеса, а именно качественото обслужване на гражданите на държавата. Явно е, че държавата е лош стопанин на бизнеса, поставяйки го в лоши и неконкурентни условия. Юбер разкри тази истина в целия й блясък. Държавата обаче се ядосва на това разкритие и има две възможности: - едната е да помогне да се въведе подобрението, което явно е положително ноу-хау и изпълнява най-добре обществения интерес. Да влезе в диалог, да намери допирни точки и да разшири добрата практика, което ще е "отличен" за пазара! - другата е да унищожи хубавия прецедент. Държавите почнаха да избират второто. Хората трябва да си поискат по-доброто. Докато не успяват да го направят, ще им го отнемат. Запомнете: хората трябва да зпочнат да си искат най-доброто с ясен, не търпящ възражение глас. Ще има роби, които ще плюят доблестните/. Държавата ще опита да оплита в интриги участниците е схеми на интереси против обществото. Но истинските хора трябва да си посикат по-доброто и да не отстъпват нито на йота от него! Нито на милиметър, ако мярката е българска. Всяка нация може! Никоя не е обречена. И българската може!

Sm3hurk0

Тази компания прави дънпинг на отделните пазари ! Цената в различните държави е различна и не се спазват законите за превоз на пътници в съответната държава ! Нелоялна конкуренция ! Подобни пинизи могат да хванат декиш, пред гладен и прост и алчен народ ! То на хората в София, 80 ст/км им се виждат много..... Реалната татифа за района на София е 1,30 лв/км ! Министъра, които спмена тази сума, бе уволнен в предишното управление на ГЕРБ и цената 1,30 лв/км, се възприе за максимална, след нареждане на Бойко Борисов ! Е, това е истината !

nobody

не е толкова до цената, колкото удоволствието да пътуваш наистина много приятно, без скрити помпи, без въртене в кръг с цел повече км, без нагъл и брутален бакшиш с основно образование, който не си е сменял потника цяло лято и е спал в колата, без закръгляне на сметката по осмотрение на бакшиша, без чалга вътре, без смрад на катран и мизерна лепкавост на всичко в купето и т.н А цената е само бонус към всичко това. Лично аз започнах отново да ползвам каквото и да е такси когато се появи Uber.

Е,ти сега ще ги изкараш Юбер като защитници на националните интереси на българите. Като толкова милеят за обществото, защо не оперират с българска банка или поне с такава регистрирана в България, а използват някаква холандска без да е официално представена тук?Или така е по-лесно да се крият данъци? Или както се говори доста от колите на Юбер в София са с бургаска регистрация, свързани с един несебърски нарко бос, който успява да си изпере парите от наркотици чрез системата на Юбер?

Пиша за интересите на потбителите. Принципно и конкретно за България. Това, което правят в България, го правят навсякъде. Ако държавите се чудеха как да подобрят обслужването, щяха веднага да намерят диалог с цел да постигнат качеството в условията на подобрени наредби. Вместо това никой няма и мисъл по темата дори, просто администрират, в краен случай чрез съда. Ако нашите предци бяха правили все така, сега щяхме да сме в родовообщинния строй. Не че именно поради бездейстевието на глупаците и използвачите некадърни в администрациите не се връщаме към него! Разбирай нещата по-всеобхватно! Ползта е плза! Качеството е качество. И ако не се вмества в наредбите, а е постигнато и работи, следва да се ревизират наредбите евентуално. Поне да има въпорс дали нещо може да бъде по-добре. А такъв няма!!! Това е безхаберие, регресивна реакция. Това е интелектуална нищета. Навярно разбираш какво е да работиш за просперитет? Ако е прогресивна фирма, веднага минава на налаиз и се търси подобрение. А държавата нимя не трябва да прави същото?! Естествено, че трвябва!!! Или сте свикнали едни свине да безчинстват и това е окончателната ви представа за държава?! Ако е така, много е жалко...

Uber бръкнаха в джоба на такси мафията и затова е циркът с нещастниците, чакащи бенефити в статус на независими контрактори. Иначе никой адвокат няма да се хване за такова дело и няма кой да плати такива адвокатски комисионни. В САЩ, собственник на компания, която е отделно юридическо лице, но собственникът е и работник, т.е. няма външни наети лица като наемни работници, е независим контрактор. Дори цялото семейство да работи във фирмата - пак статута е на независим контрактор на фирмата. Ако има договорни отношения с външни лица, то те са на форма 1099 - самоосигуряват се като независими контрактори и сами са си отговорни за данъците пред държавата. Целта е данъчното лице на този бизнес - данъчна декларация се подава само веднъж в годината. Независимо от оборотът. Това е американският модел на средна класа ....който е на път да бъде унищожен. Затова е циркът с делото. Отделно такситата бяха голяма реална мафия - повечето плащания бяха кеш. Има "медалион" за опериране в определен регион даден от държавата. Чист монопол. Никой няма право да оперира в този регион от друг медалиан. Медалиона беше преди 20 г. $1 млн. - пожизнен. Uber удариха жестоко тази мафия и свалиха такси услугите в пъти а повишиха качеството като услуга и комфорт. Преди Uber, такситата бяха от бивши полицейски коли. Клиентът седи отзад точно като престъпник. Без да са махнати заградителните съоръжения. Иновативната форма на бизнес на Uber е бъдещето. Те предлагат ноу-хау. Същото положение е с туристическият бизнес. Най-мощната фирма за туристически услуги не притежава хотели. Както Uber не притежават коли.

UBER е нещо много добро поне за София. Вместо мръсни и потни шофьори, по къси гащи и джапанки, с цигара в уста и чалга от радиото с раздрънкани коли, в колите от UBER е приятно и чисто,водачите са културни . Просто е ако му рейтнеш ниска оценка , веднага му пада оборота. А освен това и сметката е до стотинка,маршрута ти е ясен до сантиметър-така че това е бъдещето.

Тебе това ли те боли най- много, че е прието да се оставя бакшиш? Вози се с Убер и като ти вкарат задната врата в стомашната кухина ще те питам къде ще ревеш. А шофьори- идиоти колкото щеш, шанс винаги има. Успех и със стотинките от бакшиша( оставят се по желание ) си направи застраховка, че в Убер нямаш. А що се отнася за чалгата и цигарите, всеки сам избира къде да се вози. Аз като си поръчвам такси казвам: без цигани, непушач, под 40г. Винаги има избор, кухар.

""и като ти вкарат задната врата в стомашната кухина ще те питам къде ще ревеш."" - А?! Ето точно такива ще изчезнете от бизнеса, боклуци! Затова ви е страх от Uber :) Праисторически питекантропи сте, нещастници. Първо метрото ви удари, вече до летището почти никой не хваща такси,нито пък от Люлин! Айде чао довиждане лека нощ приятни сънища мерси ! Почвай да си търсиш друга работа - мияч, чистач и т.н

Като ме вози приятел по-сигурно ли ми е от Убер? Да не би да има повече застраховка, повече опит шофиране в града или по-голяма тапия? Теб страх ли те е да се качиш в чужда кола по принцип или само риташ срещу Убер понеже идват от запад?

Само един въпрос - къде поръчвате непушача под 40 години и без чалга? В консерваторията ли? Интересно ми е коя фирма предлага такива екстри????

Chefo77

Това не е точно бъдещето. Това е нелоялна конкуренция. Юбер-а не отчита реалните доходи, не подлежи на контрола на ДАИ, не плаща лицензи, не вади разрешителни - де факто никой не знае, че този човек извършва таксиметрови услуги, нито пък кога и колко взема реално. Най-малкото пък държавата. На таксиметровия шофьор всички тези неща са му на главата. Системата е много хитро измислена за заобикаляне на стандартите в таксиметровите превози. Но просто не е коректна към таксиметровите шофьори. А, и не всички са боклуци, има и свестни сред тях. Апропо, нищо общо нямам с таксиметровите услуги, просто коментирам.

Да, и бабите със стаи под наем по морето са нелоялна конкуренция на бетонените мафиотски комплекси. Май такси мафията най-накрая си е платила за тролове.

Таксиметровия бизнес скоро ще бъде без таксиметраджии. Колите на автопилот вече са направени от всички големи фирми. Просто трябва да се узаконят за самостоятелно движение и ще ги узаконят. Робота за разлика от човека не спи, не лъже в сметката, няма да стачкува за осигуровки и заплати.

Но фирмата, собственик на робота, се управлява от хора:)) Стига с промити мозъци от нета. Няма невъзможни неща!

Глупост някаква си написал. Случвало ли ти се е да те излъжат при банков превод? Случвало ли ти се е, да получиш невероятна сметка за 15 минути возене с такси? Не че банката не може да те излъже, и не че таксиджията не може да е честен. Случват се и такива работи, но рядко, обикновено поради грешки.

Sm3hurk0

А като спука гума колата робот, кой ще я смени ! Направи си бизнес с такива коли, а аз ще те саботирам.

Като спука гумата, идва друга кола и те закарва, "Смехурко".

С масовата глобализация и с онлайн връзкта между всеки човек на планета все така ще отсега натам.Ще виждаме все повече стачкуващи магазинери,таксиджи,хотелиери.То Затова умните страни се сработват към новият модел,а идиоските комунистически промити мозъци решават проблема с ограничаването на нета.Мечтата на комунистите

Въпросът служители или не, ми е трудно да коментирам - нито съм им чел рекламите в САЩ, нито договорите. Но виж, ако са крили бакшишите това си е обирджийство. Защото там бакшишът си е съвсем законна форма на бонус за този, който те обслужва. В ресторанта го дописваш към сметката, плащаш с кредитната си карта и него, фирмата прави необходимите удръжки (осигуровки, данъци, евентуално процент за нея) и другото се превежда на сервитъорите.

нищо не са крили. В акаунта си избираш колко % бакшиш да оставяш на човека. Uber взима такса от парите за цялото пътуване, така работи и най-вероятно я взима включително от бакшиша, затова вият. Едва ли съда ще им присъди нещо

Не съм ползва Uber услуги, но това не изглежда правилно. Uber би трябвало да са посредник. Шофьорите не са им служители и никой не ги е карал да приемат условията. Иначе доколко е чиста услугата на Uber е спорно. Но явно средата е била подходяща да се появят. То ест средата създадена от такситата.

Българската съдебна система е извън строя, но американската е на другата крайност - мръсни номера по най-малкия повод. И съдиите вместо да вкарват в затвора подобни наглеци за злоупотреба със системата, те им угаждат и насърчават. Интересно ми е колко струва издръжката на съдебната им система - за милиарди долари годишно ще става дума.

За разлика от тукашната пародия, в САЩ съдията се оповава на решението на доста голям брой Съдебни Заседатели по делото. Толкова голям, че е труден за манипулиране.

Не знам на какво се уповава, но в конкретния случай е очебийна наглата злоупотеба със закона от страна на ищците. Това, че формално извъртат нещата, че са били служители на Uber и искат да им се възстановяват разходи за гориво и т.н. Може да поискат и колите да им бъдат платени от Uber, защото не са им дали служебни. По същата логика всички негри в САЩ могат да искат заплати с лихвите за предците си, които са били роби - не им е било плащано справедливо, хайде сега да се оправят нещата.

Пародията в САЩ не е по-малкa.