Преди 114 г. избухва Руско-японската война (снимки)

На 8 февруари 1904 година започва военен конфликт между Руската империя и Япония за контрола върху Манджурия и Корея.

Обратно в новината

Коментари - Преди 114 г. избухва Руско-японската война (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въобще не е вярно, че договор и то на страна победител е неизгоден! Освен това Първата световна война Япония и Великобритания отново са съюзници, а японски кораби превземат немската база Циндао. По силата на Вашингтонския договор за разоръжаване от 1922г. тяхният сюзен договор, сключен през 1902г. е прекратен

Преди тази война руснаците са били също толкова надъхани и убедени в превъзходството си както и днешните неуки зрители на ТВ Звезда и Киселев.

Договорът е бил изключително неизгоден за Япония и буквално ги вкарва в икономическа криза. Затова и в последващата си политика се обръщат към Германия за съюзник, на не към Великобритания.

Преди 114 г. избухва Руско-японската война при която Русия търпи териториални загуби за които се реваншира след ВСВ когато си възвръща южната част на о.Сахалин и Курилските о-ви.

Русия претърпява най-големия си резил във войната 1904-5г срещу Япония. като с еказва: "тръгват като аслани, връщат с екато насрани"> Всъщност революцията от 1905 е пряко следствие от загубите на бойното поле. Япония показва на цял свят че нещата са с епроменили - технологията е важна, както и бойната подготовка на екипажите. Особено е паметна битката при Цусима. При огромното числено и онево преимущество на руската ескадра се откроява пълното бездарие на флотското командване. И резилът завършва с бягство. Един от побегналите кораби е крайцерът "Аврора", същия този дето стои на рейда в Ст Петербург. Дето толкова руснаците с егордеят с него. А всъщност той е порил с позор Андреевския флаг. А какво да кажем за вероломното нападение на СССР над Япония? СССР и Япония имат сключен договор за ненападение със срок 5 г (1941 - 1946). Но СССР вероломно напада Япония. Точно както Германия вероломно напада СССР. Даже още по-лошо. Ако СССР е искал да обави война на Япония защото, видите ли, била съюзник на Германия можеше да го направи на 22 юни 1941. Когато Германия престава да бъде съюзник на СССР (дотогава СССР и нацистка германия са първи дружки). Но ако се беше случило такова нещо най-вероятно немските и японските войски щяха да се срещнат някъде на Волга още през 1941. Япония нямаше да обявява война на САЩ СССР просто щеше да загуби войната. А през 1945 е много лесно на умряло куче нож да вадиш....

Деси Ди нещо не спряга добре историята, но е политкоректна.

през Ее "наблюдател" , като си дебилче и то от 100% за това не си разбрал, че любимите ти говедари разбиват японската империя ВСВ и още по-любимите ти блядове окупират Курилите!!!

Русия винаги побеждава. Японците още се молят за курилските острови на Русия.

гледам, че сам се питаш и сами си отговаряш. Браво!

Сигурно гледаш с ушите си ....

крепостният мужик винаги получава грездей и мизерства. Без значение кое говедце е на власт. И дали тази власт се характеризира като крепостничество, комунизъм или капитализъм.

ъм то ся онез курилски острови на кого са чи ни разбрах, на победена Русия, или на победилата Япония? кой шъ ми кажи, от драскащия тука соросоматрял?

Русия никога не е печелила самостоятелно война /освен финландската/.

хе-хе, тва е най-срамната война на Русия. Този спечелен кошмар руснаците въобще не искат да си го спомнят.

Русия не е преставала да се свива от втората световна война до сега,когато с помощта на Америка,Англия и т.н. и се размина поражението.

В 13.40 Того пресича на четири румба пред руската ескадра строя на 2-та Тихоокеанска ескадра.Того се отказва от бой на контракурсове и ескадрата му започва поворт "всички заедно", за да може възползвайки се от превъзходството си в скорост да кръстоса буквата "Т" над челото на руската колона.В 13.49 от Суворов започва пристрелката с лявото носово 152мм оръдие от дистанция 32 кабелта.Снарядите падат на 20м от борда на Микаса.Едновременно с това Рожественски вдига сигнала "23 градуса ост" и намалява скоростта до 9 възла.Към 13.55 вече 4 от типа Бородино+Ослябя водят огън по Микаса.Поради неизгодният курсов ъгъл Наварин стреля по Нисин, сисой по Касуга, броненосците за брегова отбрана и Николай 1 - по най-близките броненосни крайцери.До откриването на огъня в 13.52 Микаса е улучен няколко пъти.В първите 15 минути на боя Микаса получава 19 попадения, от тях 5 с 305мм снаряди.Учудващо Микаса губи малко хора - 54 души.Причината е в лошото качество на руските снаряди 33% от тях не се взривяват или взривното вещество е доста по-малко от това на японските.По Суворов японците се пристрелват 8 минути.След това обаче го засипва ураган от "куфари" - така руските моряци наричат японските 305мм снаряди.За 30 мини руския флагман получава не по-малко от 30 попадения.Скоро е унищожена и кърмовата 305мм кула.Ослябя също излиза бързо от строя, но за разлика от Княз Суворов потъва към 14.30.Спасени са около 380 души от миноносците Буйний, Блестящий и Бравый.Суворов излиза от строя, колоната се повежда от Александър 3.До 14.45 издържа на обстрела, след което на свой ред обхванат от пламъци излиза от строя.Бородино продължава напред.Към 15.40 Суворов е изоставен на произвола на съдбата, японците го атакуват неуспешно с торпеда, а той потопява минния крайцер Чихая.

Бордовият залп на японската ескадра е от 16х305мм, 1х254мм, 30х203мм, 80х152мм, а на руснаците 26х305, 15х254мм, 2х229мм, 6х203мм, 46х152мм и 6х120мм. Междувременно в руската колона настава хаос.Причината е заповедта на Рожественски 2-те килватерни колони да се обединят в една.4-те Бородино увеличават скоростта до 11 възла, като завиват вляво, за да може Ослябя да влезе в килватера им.Орел за малко не се сблъсква с Ослябя, тя намалява ход, а после застопорява машините.Наварин и Сисой се събират на купчина вследствие на внезапната маневра.Още преди сражението Рожественски дава заповед миноносците да охраняват флагманите и да приемат щабовете им в случай на потопяване, а крайцерите и останалите миноносци да пазят транспортите.

смърта на подчовеците е музика за моите уши ахахахах

да, а англия помага на япония, както и на турция във войната 1878, а не забравяйте че дядото на давид камерън чрез английската банката в хонконг финансира японците, и после защо внук му давидчо мрази руснаците, а, наследствено май.

Скъсахте се с тия лъжи! Русия никога не е губела война, тя винаги побеждава! Примери бол, Грузия, Сирия, Афганистан, Чечня!

Русия има доста загубени войни. Като започнем войните с Швеция - поне две загубени по време на смутното време и после 1654. После Англо-руска 1808 дето бяга по море като заек от англичаните. След това Кримска война. Афганистан си ги тупат отвсякъде накрая анганците. Първоначално няма как да се борят с кремъклийки срещу ракети, но после си ги тупат вече 86-88 година.

Абе трол смотан...я върви се скрии. Не знам колко войни са губили от Швеция 2 или 22, ама Карелия, Ингрия, Естония и Латвия стават руски 1703...след 30-40 години вземат и част от Финландия(Виборг) а 1809 и останалата...Англо-руска 1808 не знам отде я измисли, като двете са съюзници срещу Наполеон. Кримската е загубена но срещу нея са Турция, Англия, Франция...Австрия се готвела тя да се намеси. Прусия уж е пазела неутралитет, но не се знаело докога...практически е сама срещу всички. А относно Афганистан, губят 15 хил срещу 1,5 млн афганци...изтеглят се като пичове и си слагат марионетката Наджибула, който управлява 2-3 години, докато Елцин не го заебава и му спира доставките. Не е като някой да бягат от покрива на посолството с хеликоптер, нали!? Гледам харесва ти думичката "тупане"...може да пробваш с килима...

Че те и чукчите не успяха да победят.

Равносметка от войната: Русия губи почти целия си надводен флот, без Черноморския, в резултат на войната се стига до първата революция в Русия от 1905 г. Стратегически губи важни пристанища като Порт Артур - топло стратегическо пристанище и база, Курилските острови. Престижът е накърнен неимоверно, тъй като Рясия по това време като флот и армия е равна на Германия, Франция, превъзхожда САЩ, Австро-Унгария и отстъпва само на ВЕликобритания. Новината, че местна държава, която само до преди десетилетие е победила Китай в битката при Ялу /1894 г./, а до преди 30 години са имали смешни средновековни самурайски обичаи кара цивилизована Европа да преоцени реалната бойна мощ на Руската империя. Япония води войната на кредит, но това не е фатално, тъй като контрибуциите наложени на Русия й връщат отпуснатите кредити. Започва нова корабостроителна програма /благодарение на тях. За кратко време са построени линейните кораби Сетцу, Кавачи, Аки, броненосните крайцери Ибуки, Цукуба, Курама, нови леки крайцери - Тоне, Чикума, нови разрушители. Русия се старае да не изостава. Макар и разгромена започва строителството на Ефстафий, Йоан Златоуст, Андрей Первозваний, Император Павел І, броненосният крайцер Рюрик ІІ /поръчан в Англия/ Между другото голяма част от руските кораби са строени в чуждестранни корабостроителници. Цесаревич - Франция, Ретвизан, Варяг - САЩ, Крамп и си-е; Асколд, Новик - Германия; броненосен крайцер Баян - Франция, Боярин - Дания. В интерес на истината японските кораби са почти 100% чужбински също - Миказа, Асахи, Фуджи, Шикишима, Хатцусе, Яшима - всичкет са броненосци - най-мощните строени в Англия. 4 от осемте броненосни крайцера са строени също в Англия, 2 са купени от Италия, 1 е строен в Германия, 1 във Франция.

Контрибуции не са изплащани.

При обявяване на войната бронепалубният крайцер Варяг е в неутралното пристанище Чемулпо заедно с канонерската лодка Кореец. Прехванат е от японска крайцерска ескадра на адмирал Урио е принуден да си отвори кингстоните и да се самопотопи. Японците го вадят впоследствие, ремонтират го и го преименуват на Сойя. Отново го продават на руснаците през 1916 г. Владивостокската ескадра /броненосните крайцери Россия, Громобой, Рюрик и бронапелубния Богатир повеждат крайцерска война срещу японското корабоплаване. Прехванати от ескадрата на адмирал Камимура от броненосните крацйцери Токива, Адзума, Токачихо, Нанива. Руснаците губят стария Рюрик. Россия и Громобой се оттеглят с повреди. В битката при Цушима 27 май 21905 г. участват от руска страна броненосците Княз Суворов, Бородино, Александър ІІІ, Орел /всички еднотипни/, Ослябя, Наварин, Сисой Великий, Николай І, броненосците за брегова отбрана Адмирал Ушаков, генерал-адмирал- Апраксин и Генерал-адмирал Сенявин, броненосните крайцери /стари броненосни фрегати/ Владимир Мономах, адмирал Нахимов, Дмитрий Донской. Аврора, заедно с крайцерите Олег и Светлана пази транспортите. Япония вади целия си флот Миказа, фуджи, Шикишима, Нишин, Касуга, Асама, Токива, Якумо, Адзума, Идзумо, Ивате, Нанива, Токачихо, Матсушима, Итсукушима. Поради силното фугасно действие на японските снаряди, стрелящи с шимоза, руснаците губят почти всички големи надводни кораби. оцеляват само Орел и Николай І - предават се, както и броненосците за брегова отбрана генерал-адмирал- Апраксин и Генерал-адмирал Сенявин.

Битката при Халхин Гол, на руски: бои при Халхин-Голе, е решителното сражение от необявените Съветско-японски погранични конфликти, водено между Съветския съюз, Монголия и Японската империя през 1939 г.Битката е наименувана на р. Халхин Гол, която минава през бойното поле. В Япония б итката става известна като Номонхански инцидент по името на близко село на границата между Монголия и Манджоугуо. Битката е категорична победа за Съветската армия.

При японската атака над Порт Артур са извадени от строя бронепалубния крайцер Палада /кораб-близнак на Аврора/ и най-добрите два броненосеца Цесаревич и Ретвизан. Русия преминава към отбранителни действия. През март 1904 г. пристигналият адмирал Макаров повдига за кратко бойния дух на руската ескадра. При едно от излизанията на корабите броненосецът Петропавловск, на чийто борд е се натъква на минна банка и потъва заедно с талантливия адмирал. След това японският флот има две тежки загуби - потъват на мини 2 от шестте броненосеца - Хацусе и Яшима. Бронепалубният крайцер Йосино е протаранен от свой кораб в мъглата и потъва. Следващото важно сражение е боят в Жълто море /28 юли 1904 г./ Япония има 4 броненосеца - Миказа /флагман/, асахи, Фуджи и Шикишима, броненосните крайцери Асама, Токива, Якумо, Идзумо, Адзума, Нишин и Касуга. Руснаците се опитват да пробият към Владивосток с броненосците Цесаревич, Ретвизан, Полтава, Севастопол, Победа, Пересвет бронепалубните крайцери Асколд, Диана, Палада, Изумруд. Тъй като снаряд убива Витгефт, ескадрата на руснаците се пръска, макар да няма загубени кораби. Цесаревич е интерниран в Киоа-Чао, Диана, Сайгон, останалите се връщат в Порт Артур и са потопени от японската обсадна артилерия.

По късно на 3.03.1918г Русия подписва Брест-Литовския мирен договор с който капитулира в Първата Световна Война.На него България е победител.Една по една поробените държави се освобождават и руската империя се свива.

за това, че България е била подлагана на руски бомбардировки през първата и втората световни войни.

Един месец по-късно България подписа позорния Ньойски договор с който се призна за победена и бе окълцана от всякъде. Чъръчл каза, че това очаква всеки продажен народ, който се опълчи на освободителката си - Русия.

по лъжите ще ви познае човек.

Чърчил никога не е казвал нещо такова.

от тогава! Това ще честват сега на 03.03.

благодаря на автора, не знаех, че както и втората световна война и тази война започва с договор на Великобритания с агресора

В статията е допусната сериозна грешка - писано е, че това е първата голяма победа на азиатска страна над европейска велика сила. Всъщност руснаците никога не са били европейци, а Русия, съответно, европейска страна. Просто две азиатски държави са воювали и едната е победила другата.

Боклук недок- латен!

що, бе, искаш да ме клатиш? Нещо лошо казах за България ли? :)

или пък не...

Със сигурност вярното е, че не е започвала война с европейците. Последните винаги са искали да я завладеят и разкъсат на васални парчета. И винаги са намирали смъртта си по безбрежните и поля.

Русия губи морската битка с Япония, но печели войната по суша. Условие за примирие предлага ,,победителката" Япония, защото икономиката и не може да издържи продължителни военни действия. Договорът съдържа 16 клаузи, които нито са в полза на Япония, нито вредят на Русия. По-точно е обратното. Пример за това са островите

И тогава и сега руснаците са губещи.Южна Корея се разви нормално и има по-мощна икономика от Русия.Северна корея е много зле и с Ким ще се случи същото като с другите проруски диктатори

В тази война участва като главна милосърдна сестра на санитарен влак НЦВ българската Царица Елеонора/родственица на царското семейство Романови/. За тази си дейност тя е наградена с един от значимите медали в Русия.. Отделно от нея за Далечния изток заминава санитарна мисия на Българския Червен кръст, в чийто състав влизат двама лекари и две медицински сестри. Работата им е изключително тежка, но те се завръщат след няколко месеца живи, здрави и с достойно изпълнен хуманен дълг.

По времето на Руско-японската война Елеонора не е познавала още Фердинанд. Не е била царица.

Живота ли ти е крив, или просто скучаеш?

Тактиката на японския флот всички кораби да атакуват флагмана, после следващите един по един им носи успех. Умни момчета са !

Последният руски император, цар на Полша и княз на Финландия е продължител на делото на баща си Александър трети - т.е. да не води войни. Но се случва така, че води две войни - Японската и ПСВ. И двете са неуспешни и водят до революции. Николай, като престолонаследник, желае да се ожени за хесенската принцеса Алиса-Александра, но баща му не разрешава. Тогава той се влюбва в полската балерина Матилда, за която сега има филм, за който много се шуми. Когато стъпва на престола Николай втори сключва брак с Алиса-Александра. Кани гости от цяла Русия и от чужбина. Царският двор приготвя 400 000 пакета с царски дарове за гостите. Но са пристигнали около 2 милиона човека. При раздаването на подаръците настъпва голяма суматоха, блъсканица и ,,мордобой", вследствие на което загиват няколко хиляди посетители. С лошо начало започва царуването на Николай втори, неуспешно е царуването му, а краят - печален. Японската война е щрих от царуването му

В ПОЛИТИКАТА КРЕМЪЛСКОТО ДЖУДЖЕ ПРИЛИЧА НА НИКОЛАШКА

AbuTalib

Все ми се струва, че Россия трябва да предприеме мерки за подписването на мирен договор с Япония. Да се примири с факта, че на тези кУРИлСКИ ОСТРОВИ,СОЛТА В ТОЗИ КАЗУС много отдавна са живеели японци, преди руснаците да ги открият като острови. Да договорират с Япония, при едно условие: Япония да поеме ангажимента да обезщети Северна Корея с един остров. А Северна Корея следва първа да инициира мирен договор със САЩ, който все още нямат. Белким спадне това огромно международно напрежение.

AbuTalib

Има още едно условие: Россия да предвиди проект за нова коституция, в която изрично да упомене, че тези Курили подлежат на договорно преотстъпване след влизане в сила на Конституцията им. Тъкмо ще се разделят с Думата...така че повече да не напира да се превежда със СЛОВО!! Можем да им предложим наш проект за Основен Закон с единна територия безр никакви там автономни области окръзи и тем подобни парцелирания.Ужким са за ЕДИННА РОССИЯ, а нищо не правят по този важен въпрос.

Русия без война не може да съществува - гореща, студена, кибер и каквато и да е. Настъпили обаче траен мир в света, което рано или късно ще стане - Русия ще загине, защото на нея ѝ трябват врагове.

"което рано или късно ще стане", което значи че ти вече ще си умрял!

преди това ти, щото си дърт русифилистик

Русия е най-мирната страна в света с най- добрите хора. От Русия светът може да има само полза.

Е, сега вече се разсмях от сърце!

AbuTalib

Граф Сергей Юлиевичи Витте е физическият баща на йосиф сталин. Какви преговори е водил по-точно не се знае, но може само да се предполага.От този момент нататък в неговия роден град Тифлис - Грузия - започва да се изявява като шеф на мутрите там бъдещият сталин, сутеньор, събирач на пари от всички сутеньори.

До къде стигнаха конспираторите.Пълни глупости.Но това че първите американски президенти са били робовладелци го пише и в техните учебници.

Крепостни роби са имали всички руски държавници.

AbuTalib

Сашко, Томас Джефферсън е имал негри подчинени нему. Пита ли са го защо държи роби. Не се ли сещаш защо, след като пледира за права на човека? Чувал ли си за ЛИЧЕН ПРИМЕР? А че сталин е бил сутеньор, това го писа вестник "Работническо дело" когато в СССР Горбачов реши да доразвие критиката на култа към личността на сталин от Хрушчов, на когото не бяха дали пълната възможност да го критикува. И се пръкнатха множество факти, упорити факти, които до този момент не бях известни на широката публика.И на Горбачов свиха перките заклетите ветеран-сталинисти и...той в крайна сметка стана неосталинист?!

AbuTalib

на XX конгрес на КПСС присъства генерал лейтенант МАЛИНА Димитрова.Слуша доклада на Хришчов срещу култа на личността на сталин. Изнасят се факти по комисии, че сталин два пъти е вкарван умищлено в затвор и двата пъти му осигуряват бягство, за да му създадат имидж на революционер. За да може отвътре в Руската социалдемократическа партия да саботира, така че някой ден да се възстанови монархията в Русия.Явен е бил крахът на тази монархия на Романови. Други са се готвели да стават монарси,включително и Витте, но остава правото на сина си йосифчо. Лично съм чувал това от генералшата, изключителен човек,лекар по професия, участник в обсадения Ленинград като млад лекар.

AbuTalib

При обсадата на Ленинград, там идва заповед от сталин да се изнасят всички произведения на Ленин и да се горят на улицата?!Това го знам също така от генералшата,жив свидетел на сталинските извращения и произвол.

Интересно колко бързо се е развила Япония, след като през 19 век е била символ на изостаналост. Христо Ботев пише: Без борба светът и до днес щеше да бъде на точката на Япония.

ИНТЕРЕСНО КАК БЪРЗО РУСИЯ СЕ СГРОМОЛЯСВА, КОГАТО НЯМА ЗАПАДНА ДЪРЖАВА ДА И ПОМАГА.

А това че 25 години преди това Русия ни освобождава когато западните държави са и пречили го забравяш.

По това време империята е била с революционни настроения. Царя е имал проблеми вътре и няма как да реши външните. Същия проблем изважда Русия от първата световна война. Идва олигофрена Ленин прави революция избива интелигенцията и извежда Русия от първата световна война, който малко след това нейните съюзници спечелили. Между другото, който не знае още от тогава запада прилага стратегията на майдана като Ленин е финансиран от Германия и Австро-Унгария.

СЕГА Е СЪЩОТО.

AbuTalib

Ленин бил правил революция щото бил олигофрен. Абе чоджум, я първо си виж твоите сининикакви дебили, пък тогава ела ме светвай за някакви се революция, която не е никаква революция, а чист преврат срещу правителството на Ал.Керенски.

КЪДЕ СА РУСИФИЛИСТИЦИТЕ ДА КОМЕНТИРАТ РУСКИЯ РАЗГРОМ?

Изненадваща атака с повече сили в региона, от островна държава, разчитаща на кораби. В момента Кореите не са под японско влиание. После май са им го върнали руснаците. Още японците спорят за разни територии. Само обикновенно японците нападат тези на континета и не са от обичаните там.

Защо не пишеш после какво става- японците са напълно унищожени от руснаците и натикани на островите си завинаги- Битка при Халхин Гол. Виж за какво иде реч! Ваш Щирлиц

АКО НЕ БЕШЕ АТОМНАТА БОМБА НА ЧИЧО САМ, СССР ЩЕШЕ ДА БЪДЕ РАЗГРОМЕН ОТ ЯПОНИЯ.

ПО ВРЕМЕТО НА ХАЛХИН ГОЛ СССР Е В СЪЮЗ С ХИТЛЕР.

Както ВИНАГИ, рашите губят когато са 1/1 срещу противника. Те печелят само когато са в коалиция. Затова тяхната стратегия е винаги в коалиция! А тактиката им е талаза. С талаз, без значение на жертвите, да се докопат до успех. После при преговорите по-велики от тях няма. С лайняна клечка не можеш да им стигнеш носа. Затова, наивния Запад не трябва никога повече да влиза в съюзи с рашите и да не се подава на блъфовете й.

Цялата руско-японска война е като комедия от грешки. Причината лично за мен се крие в... наследствеността. По онова време всеки пост в Руската Империя е наследствен. Хората с качества и потенциал са по ниските нива, а стратегическите и тактическите решения се взимат от паркетни лъвове с еполети. Както е писал един колега по-долу, всичко е в мениджмънта /мога да добавя, че и технологично японците са превъзхождали руското въоръжение/. По онова време Япония се модернизира- реформите Мейджи с ударни темпове измъкват японската армия от закъснялото средновековие, в което се намира страната до средата на 19-и век. При другаря Сталин /и друг строй-социалистическия/ 40 години по късно японската армия толкова отстъпва на съветската в тактика, въоръжение и всичко друго, че Квантунската едномилионна армия е разбита за 3 седмици от съветските бронирани дивизии.

Както писах по-долу, лесно е да превземаш войски след две бомби на д Хирошима и Нагасаки...

Ами не, не е лесно. Лесно е да бомбардираш цивилни, трудно е да се биеш срещу японски военни. Питай американците.

Която държава се освобождава от Русия разцъфва.Сега Южна Корея има два пъти по малко територия от България и много по мощна икономика от Русия

Някоя друга има ли?

Полша, балтийските републики, скоро и Украйна

тази война ми напомня сегашните събития в сирия. сегашният "император" демонстративно прати "димната завеса" кузнецов, който позорно се изтегли обратно. после обяви "пълен разгром на врага" и изтегляне, а самолетите му продължават да падат или да бъдат сваляни от бедуините.

Руснаците забавят, но не забравят. Може да е след 10,20 или 30 години, но си го връщат тъпкано, както е и станало при Сталин. ;)

Тръмп като ги изгони и от Сирия, кво ша праят?

мука пак бити и е..ни

Русия губи наистина позорно войната, въпреки героизма на обикновените войници (напр. известният бой на крайцера "Варяг"). Главна причина - тоталната некадърност на всички нива в руската управленска йерархия. Май важи и днес, не само за големите държави... После обаче чичкото с мустаците си го връща тъпкано през 1945 с може би най-големия по мащаб блицкриг в историята (3000 км периметър на пробива, няма грешка в нулите). Така че всичко опира до мениджмънта, пусто... Има прекрасна книга, "Цушима", от пряк участник в боя - Новиков-Прибой.

Дам, блицкриг, периметри, пробиви... Ако не бяха САЩ да ги откажат от войната със Хирошима и Нагасаки, блицкрига щеше да е с обратен знак...

Ох, нали - колко хубаво направиха американците с Хирошима и Нагазаки... Добре ви учат в училище,няма що. За сведение - масовите убийства върху цивилно население не могат да сломят духа на силните нации, точно обратното. А тъй като явно не сте служил, обяснявам - блицкриг се прави със суперкачествени танкове (имало е там едни Т-34-85 и ИС-2),авиация и опитно командване, и да се твърди за "обратен блицкриг" срещу калените във войната с Вермахта съветски дивизии и техните генерали си е леко бошлаф. Живи и здрави.

Тази война е серия от грешки на руснаците. Не са направили нито един правилен ход, не са спечелили нито една битка, генералитета не е взел нито едно правилно решение. Та това е положението с рашата.

россия винаги печели! този русолюбски лозунг в случая е верен. благодарение на краха в тази война, крепостните са освободени през 1907г! но като се замисля, май пак е загубила, защото същите освободени крепостни десет години по късно изтрепаха царя и дворянството, и закриха империята! россия престана да съществува !

Добре де, като сте малоумни що не си седите в лудниците. Кой точно е престанал да съществува викаш?

Всичко. И империята им престана да съществува, а после и СССР. Сега има просто една Кочина, пълна с мизерни алкохолици, без пътища, пиещи препарати за вана, със заплати като в Нигерия. То затова който може да избяга, си чупи краката да тича при "еврогейците" и в САЩ, за да слугуват на лошите европейци и американци :)

Премахването на крепостничеството или Отмяната на крепостничеството в Руската империя е най-съществената от великите реформи на император Александър II, за което той се сдобива с името "Освободител". На 3 март (19 февруари стар стил) 1861 г. император Александър ІІ издава Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит, както и Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости.

Между другото, робството в САЩ го премахват по-късно ;) Даже преди няколко години беше отменено в един от щатите. :)))

Алкохолиците от Кочината постоянно търсят конфликти със съседите си и не само, с целия свят и винаги със завоевателски амбиции. А ето и за русофилистиците-путлераси това е интересна новина, че все пак са загубили войната с Япония, а те винаги са се кланяли на военните уж умения на евразийските диваци

сега червените зомбита от бантускотски произход ще почнат да вият и проклинат

Вярно, те всяка новина свързана с Путиленд я приемат много надълбоко . Гачели там са се раждали, та са такива руски патриоти, по-патриоти и самите руснаци и Путик лично ги е кърмил (щото той и това може, яхнал гол до кръста тигър :)))

турчина, защото обижда България - нарича ни бантускотове! Защото пращам на ДАНС и двамата заминавате за Анкара!

къде се криеш зад България ве умирисан червен бантускоте ...такива чуждопоклонници предатели лично дякона ги е порил

има руски научнопопулярен филм за Курилските острови които са били Японски до 1945 когато руснаците ги вземат като трофей след втората световна . Те са голи острови рядко населени с японски рибарски селища и нито един руснак. Когато идват руснаците местните рибари се товарят на кораби и напускат жилищата си а комунистите изселват от други територии руснаци и ги заселват принудително на Курилите .После руснаците ходили да ровят по японските изоставени къщи за посуда защото са нямали елементарни кухненски прибори дори да си сготвят и като първобитните хора са палили огнища

ами вземи гледай документарито ...руско е при това ...тъп

Като гледам Русия не е остана без излаз на тихия океан и заема 1/8 от пвърхността на панетата. Не знам.

това си е точно тъй! за сега. щото китай усилено далеЦният изток!

Кръгла годишнина:)))

Лакомията винаги се наказва.Русия се свива не от вчера.Сега Япония е в пъти по-мощна икономически от Русия,независимо,че русия притежава най-много полезни изкопаеми в света.

Само заради тази война Николайчо си заслужава участта. После, един велик генералисимус, разказва играта на японската квантунгска армия, и принуждава Япония да капитулира.

великия генералисимус въобще нищо не разбира от армия, успехът му е, че за разлика от Хитлер оставя Жуков да решава нещата. А Япония капитулира пред САщ, с нея подписва мирния договор на кораба. ТА така, дугари, начетох ви се на фантасмагориите по история!