Над 11 000 войници и офицери участваха в Парада на победата в Москва

Над 11 000 военни от въоръжените сили на Русия и други силови структури дефилираха на Червения площад в Москва. С Парад на победата се отбелязва 68-ата годишнина от Великата отечествена война.

Обратно в новината

Коментари - Над 11 000 войници и офицери участваха в Парада на победата в Москва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, говорим за един и същи случай, но не си прав за източниците. Всички дати, брой самолети, летища и загуби,написани от мен са според книгата на Mark J. Conversino "Fighting with the Soviets:The failure of Operation Frantic". Там се споменава и летището Пирятин, където на 21 юни 1944 година се приземяват изтребителите P-51, но то не е атакувано на 21 юни, а на 22, когато вече не е имало самолети на него. В тази книга вината за големите загуби е хвърлена върху неадекватното /от американска гледна точка/ зенитно прикритие на Полтавското летище - съставено само от 12.7мм зенитни картечници. От друга страна, в спомените на немски пилоти от ескадри KG4 и KG53, участвали в нападението, е имало разриви от зенитни снаряди на 3-4 хиляди метра височина, което говори за стрелба от 37мм зенитни оръдия 61-К, а във въздуха са били и съветските изтребители. При бомбардирането на завод за синтетичен бензин на 21 юни /преди да достигнат съветските летища/ при атака от около 30 немски изтребителя са загубени 3 изтребители и 1 бомбардировач. Това че операция Zaunkoenig е една от най-успешните за Луфтвафе през цялата война е безспорно. Това се дължи до голяма степен според мен на оберлейтенант В. Антруп от KG55, ръководещ на операцията. А относно календарите - Русия е минала на Грегорианския още през 1918, и в руските източници за ВСВ няма как да има разминаване в датите спрямо английски или американски такива.

СССР няма изтребители с голям радиус на действие - само фронтови изтребители с радиус на действие 300-400 км.

Ами да. Френският ключ е много хубаво изобретение. Лошото обаче е , че френската любов не е измислена от французите, а от българите и тео преди 23 години.

Имам фирма за контактни елементи. Преди 15-тина години ориентирах бизнеса си към западни партньори . Имах 57 работника. От 4-5 години нещата взеха коренно да закъсват . Съкратих хората до 32. От миналата година работя с руски фирми. Нещата взеха да потръгват и вече върнах част от работниците . Така ако върви може да наемам и още хора. Не се занимавам с политика , считам , че решението ми беше правилно. Русия и Казахстан са големи и богати пазари. Съветвам колегите да се насочат натам.Русия не е това, което повечето си мислят. Там е пълно със западни фирми , които търсят големия им пазар.

А ти си тотален кретен. Личи си че си тотално неграмотен и като повечео дебили тук бъркаш СССР с Русия.

Безвъзмездно? Ти не си добре. А корабите със злато в обратната посока!

Тия 30 милиона откъде ги измисли. Пи 20 милиона само във втората световна война загинали, във всяка къща има поне по един загинал във войната. При 30 милиона трябва във всяка къща да има по още 1.5 загинал. Това прави по 2.5 човека на къща загинали и то възрастни. Което просто няма как да стане.

Хаде ми кажи коко време трябва да прехвърлиш от Берлин до Владивосток един вагон товар. И когато това не е товар, армейски части нещата загрубяват. Защото трябва да им пратиш заедно с тях манджа, гориво и муниции. В момвнта пътоването от Москва до Владивосток е една седмица с влак. А тогава е било почти месец. Още повече че от Берлин разстоянието до Москва е още 2000 км което прави 12 000. При 40 км/ч средна скорост това прави 300 часа, делено на 24 е 13 дни чисто каране. А локомотивите трябва да спират, да зареждат вода и въглища, което отнема още толкова време.

Айде ми говори за технологично изоставане по Сталиново време - ниво на образование на населението, ниво на елетрификация, колко завода са се построили, колко нова техника е пусната от тези заводи. Само ще ти дам задачка - кой е първият 12 цилиндров двигател с 4 клапана на цилиндър пуснат в масово производство. Иколко държави в света в момента произвеждат такива мотори? Правилният отговор е В2 и е съветска разработка от 1931 година.

Сталин е човекът който разбра основната истина за войната. А тя гласи "във войната побеждава не оръжието на една държава, а икономиката". И затова руските загуби са такива. Тука спор няма. Но на всеки свален съветски самолет самолет от фабриката са слизали два. На всеки подпален танк също. По спомени на един генерал танкист от 1944 година са спряли и да ремонтират танковете, защото от ешелона са слизали чисто нови. Прсто формулата за победа е била евтино оръжие с приемливи характеристики + производство в огромни размери.

Имам един въпрос, съвсем дружелюбен разбира се , към отявленият русуфоб, изпитващ зверска ненавист към Русия , крипто- фашагата КГБ...драги партай геносе КГБ, тъй като от време на време учавствам като гост-коментатор ))))))) в ДИРа, напоследък ми прави впечатление, че стрелката на злобо-оборотомера на плювателника ти е вече в червеното ...това ме кара силно да се безпокоя за теб...ш,съ разболееш бе мен...загрижен съм за теб...ш,получиш паническо разстройство или най малкото диабет...отвори прозорчето на мухлясалото си стайче, пиини една бира, изяш едно румънско кебапче, че така както си я подкарал денонощно пред компа натискайки газта на плювалото до дупка, прогнозите ти никак не са добри...паническото разстройство което бавно те завладява личи вече от всяка твоя дума да не говорим за препинателните знаци ))))))))....разбира се причината за това твое хайде изнервено състояние да го наречем ,е от пълното пренебрежение с което се отнасят към теб форумните лъвове , които многократно ти набиха канчето с ясното и кратко пояснение.. Русия е непобедима...това е...трябва да се примириш...

Проста пръчко, едно е да целуваш руски задници , друго е да знаеш историята на ''непобедимите'' руснаци :))

Пич, руснаците наистина са много лоши-докараха Хитлер до самоубийство!!!

Голяма държава, с огромни природни ресурси, с голяма военна сила. И най -важното - добре настроени към българите . Не разбирам поведението на негативно настроените във форума. 9 май се празнува от цялото прогресивно човечество.

Откъде да започна...... предполагам, че имаш предвид операция Zaunkoenig, проведена от Луфтвафе на 21 юни 1944. При нея са унищожени 46 от намиращите се в Полтава 73 B-17 - тоест числата които си написал са далече от реалността, понеже няма как немските бомбардировачи да са унищожили два пъти повече самолети, отколкото е имало на летището. Също така, при тази операция на летището при Полтава са унищожени два истребители P-38, три транспортни C-47, а на летището при Миргород 19 изтребители Як. По време на последвалите бомбардировки на 22 и 23 не са губени други самолети, благодарение на своевременното им пребазиране, но са унищожени цистерни с гориво и складове с запчасти. Успех за германците се счита и факта, че не губят нито един бомбардировач. He-177 са ползвани за обозначаване на целите и фиксиране на резултатите, бомбите са изсипани от He-111 и Ju-88. И още нещо - KG55 e бомбардировъчна ескадра, не е тип самолет. Относно кой, кого и за какво е молил - не знам, спора ти по този въпрос е бил с друг коментиращ. А да, не приемам за истина нито комунистическа, нито демократическа, нито никаква пропаганда, опитвам се да съпоставям различни гледни точки и източници.

Добре че хамериканските евреи отърваха руските жидове -болшевики от Хитлер...днес все повече и повече хора съжаляват за това

треперете гадове хамерикански, като видите моряшка фанелка отдалече пьлните гащите.Няма,сила на света,която да победи РУСИЯ.

аз паднах в белгия, пилота още в полша катапултира

Пък да не говорим за американските гъзолизци. Не знаеш ли оня виц. "Господ ,като иска да накаже америка им изпраща тайфуни, наводнения , земетресения........ .,а като иска да накаже други народи им изпраща американци"

тупан

9 .05 .1945 Победа на ТРУДА над капитала! Победа на СОЦИАЛИЗМА над капитализма. Слава на червеният Октоври Слава на ЛЕНИН Слава на Сталин Слава на руския пролетариат!

На колко години си?

Напълно съм съгласен с първото изречение! И без да проверявам се сещам за два американски изтребителя, стоящи на въоръжение през 1943г. способни да се справят с тази задача - P-38J с боен радиус 2200 километра и 3750 километра максимална далечина на полета. Също и P-51A с боен радиус 2800 километра с ПТБ и максимална далечина 4400 километра. Когато са правени опити руските ВВС да прикриват бомбардировачите, бордните стрелци често са бъркали Ла-5 с немския FW-190 и в настъпващата вследствие суматоха загубите неоправдано са се повишавали. Трябва да си прочетеш поста от 23:15 снощи, идеята за едното летище ми дойде от там, по-конкретно от частта - ",така както са си на РУСКО летище...", ако е печатна грешка се извинявам.

"Кат Русия няма втора тъй могъща на света тя е нашата опора тя е наща висота"

Висотата ще да е гърлото на шишето водка.

какво е това СТЕЛТ технология?

СТЕЛТ означава ужасно много пари, които могат да бъдат затрити със зенитна система модел 1960 година.

Личи си ,че си от КГБ и кривата ти кратуна бърка СССР с Русия

Много други неща не знаеш, но това да ти е проблема. Та кво викаш за Москвичите? Шумни и бавни а? Аве, умнико, Ту-95МС-16 е въоръжен с крилати ракети Х-55, с радиус на действие 3000 километра, и въобще не му се налага да се приближава до Сев. Америка за да си порази целите - така че няма значение скоростта. С-400 може да се справи с всичко летящо в диапазона 5 метра-30 километра над земята - и безпилотники, и стелтове, и вертолети, и крилати ракети, и оперативно-тактически ракети. Също така С-400 не е развитие на С-300, а напълно различна зенитна система, с други функции. Наследника на С-300 се нарича"Витяз", ограмоти се малко! И за затегач - лазерни оръжия. През 2010 америкоския лазерен Боинг747/на тебе оставям да разбереш какво му е означението дадено от ус-арми/ не успя да свали имитатор на "Искандер" на разстояние само 90 километра, поради голямото разсеиване на лъча. През същата година А-60/друг руски летящ москвич/ свали "Точка"/какво е това се надявам ти да обясниш/ на разстояние 220 километра. Предходната година А-60 порази спътник/изваден от употреба съветски военен/, намиращ се на височина 1500 километра. Коментирай това и не забравяй будьоновките, аферим, Доган, розовия танк и другите си тъпизми, че иначе не е смешно. Апропо, розовият танк в Прага не е Т-34, а ИС-2.

не е 34 ка.

"Само дето преди се дупеха само на Русия, сега отскоро се надупиха и на Доган." Ми може би това се дължи на факта, че турското знаме също е червено, а? Разликата е само в полумесеца на него - в крайна сметка, сърп и чук, свастика или полумесец, какво значение, нали все е червено?

И ТЕЗИ НЕЩАСТНИЦИ НИЩО СТАРО НЕ ЗАБРАВИХА И НИЩО НОВО НЕ НАУЧИХА!!!

На повечето русофоби, пишещи в този форум, ще кажа: в боготворените от вас западни страни за един малък процент от това, което пишете, моментално биха ви тикнали в затвора. Такива сте новоизпечените български "демократчета" (бивши образцови комунисти) - демократи само от кръста нагоре...

Няма победители във ВСВ.Всички сме жертви.

Браво за коментарите ти!!!Един знаещ и мислещ човек най-после да каже истината!!!Жалко за минусите, които получаваш...един голям плюс от мен!!!

Шмешко, колкото и пъти да го напишеш, няма да стане истина. Вчера ти казах, днес пак ще го повторя - тези ТУ-95МС-16, които участваха на парада са произведени в периода 1982-1985г., и я да обясниш как така турбовитловите тушки са изкопирани от реактивен американски самолет?! Би ли коментирал факта че америкосите използват B-52 производство 1967г. - ако не ти е много трудно да осъзнаеш къде се намираш де.

САЩ,Англия,Франция и Русия срещу Германия , Италия и Япония. Давам го за дебилите ,които не знаят за какво става дума. Наскоро един тъпак ме убеждаваше че втората световна война САЩ и СССР са били противници. Учат ли дечурлигата въобще . 9 май е празник и неработен ден даже и в Германия.

Вярно , ама те не го празнуват като дена на победата , а е ден на бащата / на мъжа/.Загубили са войната все пак....Но наистина е официален празник.

За това, че плевнеливската България 9 май не е почиваен вчера дори нямах възможност да сложа цветята по нормално време. Наложи се да ги възлагам чак след работа! Къде бяха "президент" и "официалните лица"? - Друг оставь покурить, а в ответ тишина. Ето он не вернулся из боя...

" Руска сила, руска воля руска кръв и руска пот ще избавят от неволя братски български народ"

Някой кретен се е осмелил да сложи "-" даже на Иван Вазов . Признат за " най- българският поет"

Красиво е. Много. Сложих тези думи в скайпа си като състояние.

Всеки 9 май е шамар за нашите бирени побойници, събрани от общата си ненавист към лявото и Русия. 9 май е черна дата за наишите фашисти, псувачи и неграмотници. Не могат да прежалят любимия си фюрер, може би затова , че не му остана време да се захване и със славянска България и да я направи тор за немските поля. Да ликвидира населението й, циганите, евреите, арменците и прочее унтерменш. Днес над стадионите ни се вее хитлеристкия парцал със свастиката, лозунги в прослава на нацизма и канибализма, откровени фашистки послания за война. "Който не е с "Левски", е мъртъв." Невинна детска закачка, зад кояго се крия озъбената старческа мутра на нашите стари кафяви дъртаци. За тях 9 май е отрова, а за нормалните хора - светъл ден на нашите велики победи по фронтовете на Втората световна война с предните отряди на финансовия капитал. Нека пребъде паметта на момчетата на Русия, Щатите и Англия, дали живота си за нас и нашата свобода!

Руски ветеран в телевизионно интервю: "Това е празник на всички нас, които останахме живи" В този смисъл проява на лош вкус е празнуването с помпозни паради на една пирова победа, постигната с немислими за човешкото въображение жертви. Победата заслужават да празнуват само ветераните, обикновените войници стигнали до Берлин с потта и кръвта си а не новите диктатори на Русия и антуража им......

Не ви ли направи впечатление как камерите на военните аташета не спряха дори за миг по време на преминаването на НОВАТА техника??? Зенитните Руски комплекси НЯМАТ аналог в НАТО!!! Нито "старите" танкове Т-90!! Това е парад -не като нашите цървуланковци!!! 11 000- участници , кажи речи колкото цялата Българска/унищожена от политиците/ Армия!!!

Чиче, и ти си прифанал от болестта на кегебето явно. Първо изтребителното прикритие на бомбардировачите по време на совалковите мисии, е осигурявано от американците, то не е било руско задължение. Второ, как точно си представяш 350 бомбардировача на едно летище, особено във военно време?!?! Трето, бомбардировачи B-25 са доставяни по ленд-лийза, общо 860 броя, та това едва ли е бил проблема на "лошия Сталин". Може би си имал предвид B-17, за който наистина е имало разногласия? Освен това София не е бомбардирана със совалкови мисии, за цялото време на провеждането на който американците губят общо 200 самолета, и с това нещо си се объркал, а и са използвани прифронтови летища не "дълбоко зад фронта". Някой от другите ти постове са пълни с инфантилна пропаганда, пробвай да чете исторически книги, не само каквото ти спускат работодателите ти!

Голяма сила!!!

Независимо кой какво си пише тука , Русия е една от великите сили в света . И ние ако бяхме умни ,можеше да извлечем най- големия си дивидент. България винаги е била в много добри отношения с Германия и Русия . Двете големи в Европа. Ама за това трябва пипе.....

Брадър, направо са ни скъсали гьона, обединените сили! И не само София, ами и други градове! Бомбен килим е стратегията - София унищожена на наполовина! И ти ми плюеш по Руснаците, които не са произвели един изстрел? Е това е пълно малоумие, значи някой ако ти срине домът и ти избие близките, ще ходиш да му целуваш ръка, а ще псуваш този, който те е спасил. Много сте умни бре , много!

Аз не разбирам защо всеки русофоб (човек мразещ Русия) все плаче на чужди гробища и припява един и същи рефрен колко били бедни Руснаците , колко били нещастни и пр. ....бе имате европейски паспортчета кеф ви щатите кеф ви други държави ...изнасяйте се по далеч от Русия и омразата в сърцата ви може малко да стихне, защото опастноста от тежки болести е съвсем реална вследствие тази нестихваща омраза...

Едва ли има модерен човек, който да мрази Русия , или когото и да било. Умразата е признак на отминала посредственост.За това е време да спрем да мразим и побеждаваме!

Мой човек не спирай на средата на моста де...това показва колебливост и мекушавост на характера...тези качества са присъщи повече на третия пол ако ме разбираш какво искам да кажа...нещо заден взе да даваш или се уплаши че разветкаджиите ще обърнат внимание на ай-пито ти а пък бъдещето неясно...не се знае кой ще бие и кой ще пада а?????може Сорос да не ти отпусне парички за билетче и ш са наложи да стоиш тук близо до облъчването ))))))))))))))))

Едва тогава , когато "човечеството" се откаже от празнуването на човешката гибел, ще настъпи оня дългоочакван мир, който всички търсим...

Нещо не разбрах! За какво говориш, че когато се празнува победа, тоест края на война, мир и спиране на изтребление се празнува гибел? Много шаблонно ще прозвучи, ама спирам да контактувам с луди, че може да е заразно!

Празнуването на победа е свързано най-малко с принуждение, нещо против свободната воля на човека и в този смисъл не отбелязва край на едно страдание!

Човека просто апелира да заемем поза партер за да им е по удобно на представителите на великите демоОТкраТции начело със САЩ та да ни онодвад съвсем демократично...при това задължително трябва да даваме вид че много ни е кеф...да живее либертарианството...

на книгата! Не обиждай, и не бягай по този начин! Не е редно!

Много е приятно да види човек в този форум, че преобладаващата част от форумците са разсъдливи и трезвомислещи хора...9 май е велика дата...на този ден светлината победи мрака

ее има и няколко псета които не са съгласни с това което казвам...нооо и псетата имат право да вият...

Когато "светлината" иде от Москва , струва твърде скъпо!

Че кара ли те някой насила да стоиш тук като е толкоз лошо облъчването он Москва...имаш готин паспорт...прибирай си инструкциите от Отровеното общество в куфарчето и чао ...

Определено се чудя защо продължавате да лъжете! На нас ли ни струва скъпо или на милите Руснаци! Погледнете бе , откакто се отделиха от републиките, русия разцъфтя! Вече не ядат криви краставици, не пушат Стюардеса, не пият Слънчев бряг! Няма нужда да ни канят в Коми и Оренбургската спогодба! Мога да изброявам много. За сметка на това, България от 25 страна в света по стандарт, сега е най бедната в Европа, с най-неграмотно население... мога още да изреждам. И вие, които сте родени сега няма как да знаете, колко Русия е страдала заради нас, и не както казват поради имперски интереси, а като братски народ!

"9 Май - Ден на Победата! Празник на Човеците!" от форума на в-к СЕГА

Никога "човеците" не празнуват страданието и безмислените жертви, които превърнаха в извънредни герои обикновенни мародери!

Оказва се, че на парада в Москва е имало повече войници отколкото в българските казарми.

Оставаше само тези войници да бъдат и в българските казарми! Тогава щеше да е още по-смешно...

Много тъжно ще стане когато дойдат турски войници в българските казарми.

окупатори са! Имаме обявена война! А къде бяха верните на негово величество офицери? Защо не защитиха Родината?

Колко жертви са дали руснаците в собствената си държава, и колко руски семейства са принудени да емигрират по света! Къде са победителите?

Според сметките на такива като тебе, половината руснаци е избил Сталин, другата половина Хитлер. Тези дето се пънат на площада, не ги знам какви са, и откъде се взеха!

В това отношение едва ли,някой може изобщо да достигне възможностите на другаря Сталин!

Не мога да разбера защо в Русия така упорито прродължават да говорят за фашизъм и фашисти. Ако става дума за нацистка Германия, трябва да се говори за Национал-социализъм и съответно национал-социалисти, или нацисти. Фашизъм е имало само в Италия.

За по-кратко.

Ама все пак ги е помолил да спрат, като ги е видял какво правят! Или съм дурак, да не би да съм се объркал нещо, някой друг да ни е бомбардирал? Сами ли се бомбардирахме и защо? Сигурно си малък и не си чел за книгата "Воля". Там е описано за едни хубави детски играчки, намерени от едно дете! Книгата няма политически характер!

"... германя беше спечелила воината, ние щяхме да сме голяма, силна и високоразвита европеиско азяцка даржава..." Десет думи -двадесет грешки. Кой ти дава да драскаш по форумите, бе безграмотник нещастен? Марш в пъви клас, да се научиш да пишеш точки, тирета и ченгелчета на тетрадка с тесни и широки редове! И кажи на госпожата да ти обясни за главните и малките букви! И да не си посмял поне две години да се появяваш по форумите, тъпегьоз недоучен!