Безкрайните разправии около лятното часово време

Дискусиите около лятното часово време няма да приключат, независимо от това, дали ще се откажем от него или не. Пример са страните, които го отмениха наскоро.

Обратно в новината

Коментари - Безкрайните разправии около лятното часово време | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гласуването в Европарламента е показателно: 384 са за премахване на т.н. лятно часово време, а 154 - против. Това са 71 % в полза на първите. Какво има да се спори? Подобни са настроенията в отделните страни. Това, че Еврокомисията се "занимава" с проблема от няколко години и ще се размотава още дълго време, на всеки е ясно.

нормалните хора, които ходят на работа лятото от 8:00, следва да ходвт през зимата от 9:00 (ако искат) а не да карат останалите да си сверяват часовниците по техните "безумни" навици от каменната ера!

Болшинството от хората са толкова прости, че не разбират и искат това, което е по-лошо за самите тях. Ако останем само на астрономическо часово време, това ще бъде ад, защото съвременният начин на живот е съвсем различен от живота преди 100 години. Хората не ходят на нивите в 4 часа сутринта и не си лягат в 20 часа вечерта, а искат повече светли часове през втората половина на денонощието.

Разберете, ако ви е останал поне малко мозък, че времето е относително понятие и ако остане само т.н. "астрономическо" време, лятно време по нашите ширини ще се съмва в 4.00 часа и ще съ стъвма в 20.00 часа. Ако вие сте дъртофелници, които си лягат след лека нощ деца и стават в 5 часа сутринта, за вашите деца и внуци е важно да има повече светли часове през деня, след работа и след учебни занятия. Ако се премахне смяната на часовете, за нашата страна и са всички хора е по-добре да се остане с един час напред спрямо астрономическото време, а именно - да се остави само лятното часово време. Ползите са не само икономически, но преди всичко здравни. Разбере те го, бе, тъпанари!

Та нали през лятното часово време врътваме стрелките на часовника с един час напред бре, малоумник! Тогава какво стъмване в 20,00 часа и съмване в 4,00 часа по астрономическото, то и зимно часово, време те гонят бре "умнико"?! През лятното часово време вместо в 7,00 по астрономическото ставаш в 8,00 по измисленото лятно време, а вечер вместо в 22,00 по астрономическото си лягаш в 23,00 по лятното! Тогава къде ти е файдата и какво печелиш като светло време?! С това изместване на часовото време не се измества времето на изгрева и залеза на слънцето нито зиме, нито лете, а точно то е този фактор който определя продължителността на деня и нощта!

Абе, какви ги плещиш, бре? - ти си бил мнооого пост - май не си много наясно, ама мнение да изкаже.... Еййй, аман от пост народ!!!

Нека започнем да мислим. Ние да решим какво ще е добре за нас. Ние да го направим. Ако е грешно да се поправим. Но не да слушаме другите!

Kalin

РАЗПРАВИЯ ОКОЛО ВРЕМЕТО НЯМА ИМА БЕЗСМИСЛЕНО СМЯНА НА ВРЕМЕТО И ТОВА И ДРАЗНИ И Е ВРЕДНО

че асторономическото време не се ползва само за сън, работа или почивка, а е заложено и в безброй много таблични и други документи на чиято основа се извършва точното определяне на местоположението на дадено тяло (човек, машина, постройка, плавателен съд, летателен или космически апарат) чрез местоположението на някое от небесните светила?! Спете , работете или си почивайте когато си искате, но не принуждавайте хората да правят безкрай преизчисления и корекции на вече съществуващи и доказали своята практическа приложимост и верност неща и по този начин да допускат грешки, които могат да имат и особено тежки последици!!!

Спрете да ни занимавате с психиатричните си проблеми! Какво са правили хората до 19 век? Когато е нямало часовници? Сигурно все болни са ходели? Проблемът е в главите ви, в болните ви мозъци! Ето там е проблема, не е в лятното време! Не го търсете другаде! Не отлагайте безкрайно посещението си при психиатър или лечението в лудница! Още по-зле ще станете. Ще подскачате насън, когато разберете, че има пълнолуние или новолуние.

Повредиха ми се всички часовници от това въртене на стрелките назад напред. Да се маха по-скоро това лятно/зимно време.

Нормалното време е астрономическото.Щом казват лятно часово време защо не е само през лятото-юни,юли,август-а ни го натрапват 7 месеца -от края на март до началото на ноември

АЗ пък искам да си остане смяната, за мен тия твърдения че им се обърква съня са пресилени. Била съм в държава 1 година в която се стъмва в 19ч и хич не ми харесваше. Не ща да ми се съмва в 4,30 и да се стъмва в 20ч. Това е загуба на светлина и на ценно време за почивка и отмора.

и като не ти харесва това да остане астрономическото време вдигай си партакешите и отивай там, където ти харесва! Никой не те гони и не те спира! Поне сега можеш да отиваш по целия свят, стига да имаш възможности за това. Само дай разумно обяснение защо трябва да робуваме на нещо което е въведено защото е имало своето икономическо значение през 19-ти век от страна която е много по-на север от нас и с други атмосферни и климатични условия, а не е било прието от останалите индустриално силно развити европейски страни!

Разумното обяснение е - печели се светлина през активното време . Колко пъти да ти го набиват в тиквата. Ако погледнеш картата, точно развитите страни са го въвели - Европа, Северна Америка и част от Южна Америка .

Чудят се как да барливясат народа !

Вие пенсионерите искате зимното, да ама не всички стават и лягат с кокошките, хората не искат да се стъмва зимата в 4:30 в, а лятото да се развиделява в 4:30 сутринта. Хората искат разходки, движение, спортуване, да свършат нещо полезно и да се връщат от работа по светло. Освен това се пести електроенергия, ще стават по-малко автомобилни катастрофи, а и за туристически държави като нашата ще е по-добре, хората да се разхождат и пазаруват лятото по морето, а зимата по ски курортите. Дрънкате че лятното време нанасяло вреди на здравето, а зимното ще ви кажа нанася депресии от застояване и обездвижване. Светлината е живот, а живота е кратък и трябва да го използваме максимално рационално. Стигат 8 часа сън за по тъмно, останалото време не искам да го прекарвам в тъмнина. Вампитите да си траят.

Бай дуй, моя буй, ми пий си ракията по-рано и лягай по-рано, ориентирай се по разликата в дължината на деня, не по това колко сочи часовника. Ако часовника го изместят с 10 часа ще те ебе ли че нощта се пада в 14 часа? И да те питам 5 лева сгънати по-малко ли са от 5 лева на монети? Яко изпростя тоя народ.

Много добра статия, браво повечето хора са за лятно часово време.

поздравления за статията. Лятното време дава повече часове с ополозотворявана светлина и през лятото и през зимата. Тъпаците, които искат зимното часово време всъщност са недоволни от смяната, а не от лятното часово време, но са толкова тъпи, че ще осъзнаят това едва когато загубят по един час светло време след работа.

тия дет не одобрявате смяната ами не превъртвайте часовниците и нема да имате проблем ако въобще това е рлоблем

Ти наред ли си ? В твойта фирма са на един час, ти на друг. Какво се получава ? Егати тъпотията си написал.

Абсолютно съм съгласен със статията. Радвам се че има хора които мислят като мен. Покрай истериите с "доводите" против смяната на времето се зачудих да не би на всички да им е изфирясал акъла. Ако 1 час напред-назад е толкова вреден, то тогава хората, които пътуват с презокеанските полети трябва тутакси да умират като слязат от самолета и разликата е почти 10 часа! А ако решат че е толкова зле смяната на часа, то да останем на лятното време. Така вечер няма да се прибираме от работа по тъмно и ще имаме 1 час повече светлина, която иначе ще проспиваме.

Мнооого тенденциозна и неубедителна статия. Вредите от ЛЧВ са отдавна известни, а ползите са само за едрия бизнес и фармацията - едните да те експлоатират повече, а другите да ти продават химията си. Зимното време е естествено, в него сме еволюирали и сме станали хора. Местенето на часа напред е изкуствено и трябва да се отмени.

Българските червени чорбаджии няма да се вслушат в гласа на хората. Тях това не ги интересува. Една стотинка печалба, ама да я има, пък хората нека мрат. Много важно. Това лятно време е отвратително и противоестествено. Ама чорбаджията това не го интересува - важна е експлоатацията.

Това в колко часа става светло и се стъмва, зависи също и от географската ширина. На Екватора няма зима няма лято. Там става светло в 6 часа и се стъмва в 18 часа. Например В Южна Индия също е така. А много на Север Зимата деня е много къс. А Лятото почти няма нощ. В България Зимата най-късият ден е около 9 часа, а ноща около 15. Лятото обратно най-дългият деня е около 15 часа, а ноща 9 часа. В Чехия и Холандия например разликите са още по-големи. Не мога да кажа колко точно, но съм бил в Анстердам юни месец и след 23 часа, беше светло, но не се виждаше Слънцето. А в Прага съм бил декември в 16:00 вече беше тъмно, докато у нас се стъмва с час по-късно около 17:00. На мен ми се отразява много лошо смяната на времето от зимно на лятно и обратно. Аз съм за премахване на смяната на времето. Все ми е тая дали ще останем на лятното или на зимното. Това, което искам е да не местим времето. В България можем да останем целогодишно на лятно време, щом искат икономия на ток. Ще го прежием лесно това, че Зимата декември и януари ще става светло не в 8 часа, а в 9 часа. Но пък за сметка на това ще се стъмва не в 17, а в 18 часа.

Тънко ни внушават, че изкуственото "лятно" часово време е по-добро, което е абсолютна лъжа, обслужваща само интересите на медицинската и фармацевтична мафия. Лятното време нанася непоправими щети на здравето на човека. Астрономическото време е това, към което е настроен естествения човешки биологичен часовник.

Абсолютно прав сте!

Усещаш ли се какви простотии ръсиш . Аз съм роден след като е въведена смяната на времето. Как точно се е настроил биологичния ми часовник. А когато някой отиде да живее в друга часова зона да не би да умира, щото часовника му не е настроен

При зимното (астрономическото) време определено се чувствам по-добре. Лятото ми е любим сезон, но при смяна на времето има нещо тегаво и все съм недоспал. Определено астрономическото време е по-добро за здравето и общия тонус.

Малко са хората които почват работа в 5. Времето за адаптация е много след смяната на времето. Аз смятам че трябва да си останем на едно усреднено време. Без повече смяна на часовника.

"Усреднено" време? Или астрономическото, което би било по-добрия вариант или лятното, без смяната обаче.

времето сега си е нормалното що така пишете глупости или да се намираме на приказка

Стига безполезни приказки! Яжно няма да се вземе никакво решение. Това е въпрос за национален референдум. Моето мнение: категорично против т. н. "лятно часово време". Питайте как се чувстват учениците през април и октомври. Има психология на работещия: примерно, 10 часът е почти начало на работния ден, а 11 часът е време за началото на обедната почивка.

как се тътрят полузаспали и нервничещи деца по ясли и детски градини, как се променя с един час напред режима на ставане, хранене, следобеден сън и всичко останало. И това измислено лятно часово време не е вредно за децата? Хайде стига дираджийска пропаганда.

Да те питам имаш ли малки деца, или на 40 си все още детето на мама.

Стига с това изкуствено лятно време. Насила ни го натрапиха навремето, малък бях, но помня. Никой не ни е питал, никой не смееше и да протестира тогава. Лятното време е въведено за пръв път от американците преди 100 години, за да доизцедят максимално силата на работниците, които са зависими от дневната светлина. Това се е харесало и на руснаците, и те го въвеждат. Няма нищо нормално в това, защо ние трябва все някого да слушаме!

Не мога да проумея защо се вдига толкова шум за отмяната на тази глупост със смяната на времето и защо трябва да чакаме някой да го свърши вместо нас? Как на времето, мисля през 1979 г. се въведе тази смяна? Вероятно са решили в тогавашното народно събрание, както може да реши и сегашното за отмяната на онова решение и готово. То е ясно, че тази глупост има много повече недостатъци отколкото ползи - да се прекратява ако трябва само в България на първо време, останалите страни ще вземат добър пример от нас и ще престанат и те да "чакат" височайшото решение от Брюксел защото все повече се задълбочава впечатлението, че ония лайновози са там за друго - не за взимане на решения а за протакането им с цел имитация на работа.

Единствената далавера от смяната на времето доколкото разбрах е за наглосаксонците които печелили един час пълноправен ден през лятото. ХАХАХАХАХАХАХ. А че смяната ми ебава майката на здравето съм сто процента сигурен.

Вижда се липсата на елементарна мъдрост в управляващите в световен мащаб, ЕС води в това. Следствието е невъзможност за решаване дори на елементарни неща, като това за времето. А глупостта е най-важната предпоставка за световна война.

що не вземем да спретнем един референдум и да си помогнем сами, нали знаете че чужда ръка гръб не чеши и да видим имаме ли права в държавата си и как ще ги реализираме без да ни дишат във врата, пак ли трябва да питаме за един прост референдум,който е подписал да няма референдуми да се гръмне,че да се отървем от продажници

на политиците , които решават този въпрос е, че в затъмнените и с перденца луксозни държавни лимузини, не се вижда много ясно кога се съмва и кога се мръква...

Направо идиотски разсъждения - просто логиката е на нивото на проговарящо бебе! Помислете само: ако ставаме рано в 4 и 30 или в 5.00 часа за да "хванем" изгрева и началото на деня, би трябвало да си лягаме 8-9 часа, когато слънцето още свети. И какво печелим?

сигурната "печалба" е:инфаркти в ранна възраст, инсулти, унищожени милиони нервни клетки, разбити семейства и никаква полезна дейност, а съсипването на децата е най-пагубното и т.д.

са безсмислените простотии...Ако ще печелим светлина за през дена, защо просто в един от летните месеци не преминем направо на някой зимен месец?От юни направо да преминем на декември и гледай каква икономия на светлина и топлина ще имаме?!

от цялата безполезна дандания не разбирам защо трябва обезателно тъпия ЕС от Брюксел да разреши ние да обнародваме в ДВ отмяната на ПМС от 1979г., ние суверенна и правова държава ли сме или васална колония на алкохолици и дърти бабички, какъв е проблема ние сами да си решим нещото, а не да питаме и да чакаме някой да се почесва зад врата и да не знаят къде се намират, за да спират живота в държавата ни, безполезен е в този вид сътворения ЕС,който ни ограбва и заробва в тяхна полза..,не искам да съм роб в държавата си

Какво значение има дали ще е лятно или зимно???...проблема е в двукратната му смяна всяка година! А всеки работодател по целесъобразност да си организира бизнеса с удобно за него и служителите му РАБОТНО време! Това е, закотви ли се веднъж завинаги някакво непроменливо време после всеки ще се нагоди към него и край на измисления "проблем" !!!

Е НОРМАЛНОТО! Повечето тук искат лятно, аз съм твърдо за зимното...как децата ще стават по тъмно и студено, пък и не само те...И изобщо-да следваме астрономическото време, то е съобразено с изгрева и залеза на слънцето, с температурите...Специално за България подходящо е зимното време, за северните страни-лятното...Все едно-против съм да се коригира астрономическото време...

Като му харесва на автора - нека си сменя сам часовника. Да не ни натрапва на всеослушание мнението си. Нека на през Септември и Октомври той да кара децата на училище, да заспиват в колата. Нещо, което рязко се променя с минаването към зимното време. Да не говорим за повишаването на 60% на инфарктите през първата седмица на Март, с преминаването към лятното време. Защо авторът ни изтъква някои лобита на руснаците. Глупаци има навсякъде, както и техни привърженици.

Явно ще стане като в Русия първо на лятното време,после като има недоволни,ще се застопорим на зимното. Дира полезна пропаганда за народа няма да пусне.

Тия които наистина работят, знаят как пагубно ни се отразява смяната два пъти в годината. "Лятно" или "зимно" е все тая. Избира се едното и се застопорява. А "политиците" и "учените" все "спорят". Дай им на тях безсмислени спорове. Дори биха могли да поспорят за това колко дявола могат да стъпят на върха на една игла. И те така ...................... !!!

Твърдо за лятно целогодишно време. Напълно споделям написаното.

И моето тяло харесва повече лятното часово време, макар че то не е това, по което се ориентираме астрономически. Чакам го с нетърпение. :)

Страхотен пример за последователност, спазване на обещания и договори е Русия - за Радев-Тъпото и Курнела.

Минусите под коментара показват, че 83% от българите смятат, че Русия не е добър пример за последователност, спазване на обещанията и договорите.

Миусите под изводите на ГАЛЪП показват, че 100% от българите смятат, че на ГЛЪП неможе да се вярва.

те пък за какво са виновни в тази тема, или са ти платили 20 кирливи левчета да драскаш, не се излагай, а мисли и не се давай за 20 пари

Нали имаше знак за платените новини, аз ли не гледам където трябва?!... На мен пък ми харесва лятото да се събуждам под лъчите на напичащото слънце. Смятам, че не пиша само от мое име, а и от името на много други. Какво правим сега? Ще последва ли статия "Епизод 2 - Възходът на четвъртата група" ?

Тази статия е пропагнада за лятното часово време,което е много добро за "великия" туризъм в БГ,но не и за работещите българи.

Гилдията на Нощните пазачи съобщават, че изобщо не им дреме за лятното часово време.

Яко тенденциозна статийка. Минусче за Дир-а.

Само лятно? Стига глупости! За България и особено за София въпросът не може да бъде като за Москва - само лятно. Причината е, че Москва е в източния край на часовата зона, а София е в западния края на същата зона от 22 градуса и 30 минути до 37 градуса и 30 минути градуса източна дължина и с централен меридиан 30 градуса около Одеса. Ние по астрономическо време сме реално в лятното на западностоящата от нас зона на Централна Европа. Който е настоявал за лятно време и е изтъквал "аргументи", то просто е спекулирал с думи. Ако има значение кое време лятно или зимно да се предпочите, съществено е местоположението В часовата зона. По-точното предпочитане означава да се разпокъсат часовите зони на половин часови. Не се учудвайте, че за някои държави или техни части, стандарта се отчава с половин час.

Рекламирайте София и Банско като най-подходящо разположените туристически места спрямо приетото време. Рекламирайте ! Клиенти ще дойдат !

Дайте обяснение на отрицателно мнение.

Лятното време е супер, но за съжаление истинскототи време е зимното. И аз искам само лятно часово време, ама тия глупаци ще оставят само зимното.

лентяй, я грабвайте мотиките по първи петли и на нивата да копате! Ем не ви се бачка хем мрънкате баси търтейте!