Москва и Пекин готвят икономически ”сюрприз” за Вашингтон

В кулоарите на срещата на страните от БРИКС, която се проведе от 1 до 3 август, са се водили интензивни разговори за създаването на нова валутна система.

Обратно в новината

Коментари - Москва и Пекин готвят икономически ”сюрприз” за Вашингтон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами, нищо чудно - САЩ просто прекалиха, в типичния за тях стил на самозабравяне... Играта вече не е на "не се сърди човече", а на "прееби другарче". Нека не забравяме, че и тук законите на механиката и физиката са в сила - Всяко действие има своето правопропорционално противодействие... Точно, както е и един от основните принципи в дипломацията - Принципът на реципрочност, в стил: "ти - на мен, аз - на теб"... Да видим, до къде ще ни докарат тези авантюри, в световен мащаб.

Я да напрвим обобщение: Русия и Китай с/у САЩ Brics с/у САЩ Севрна Кореа с/у САЩ Иран с/у САЩ САЩ няма го бъде определено...

Да не говорим, че и на ЕС (разбирай Германия и Франция) почва да им писва от САЩ лека полека...

Че и Турция и те почват да се опъват на щатите. Колкото и да не ме кефи Ердозаклан, поне за това евала му правя!

Ако беше толкова лесно отдавна да са го направили. Много е лесно да си независим от автомобилната индустрия - купуваш си магарешка каруца и си ОК. Да, ама... се връщаш в 18-ти век. Та и с разплащанията така. Доларът е сстанал международна валута по една проста причина - рискът от притежаване на долари е минимнален, а държавата, която го емитира е най-развитата икономика. Защото и рискът в швейцарски франкове не е голям, но държавата Швейцария не е от ранга на САЩ. Китай има мощна икономика - в това няма никакво съмнение. Но политическата система етакава че утре някой може да разпореди такива идиотизми, та свят да ти се завие. Виждали сме го по времето на милиционеро_социализЪма. Имаше едни преводни рубли, имаше някакви валутни левове и всичкото това с клизми да се заобиколи долара. И пак не можеше да се заобиколи - просто развитите държави търгуват в долари. Въвеждането на еврото е първия опит да се намери алтернатива на долара. Но успехът е частичен. Да, В Европа разплащянията с апредимно в Евро, но за целия свят това не е така. Как ще се разберат Индия и Китай кой да доминира. Защото е ясно че Русия няма да доминира - въпреки огромнуите си оръжейни запаси Русия еикономическо джудже. И по-лошо - промишлено джудже. бананова република с нефт и газ - това е Русия. Така е с отпадането на долара като средство за разплащане Русия може да стане зависима от Китай за дълги години. И никой в Зап. Европа няма да им иска боклуците за да им продава технологии. И в Япония няма да искат нещо различно от долари. Ив Ю. Корея. И най-вече в САЩ.

И като се осерат за пореден път к'во праат краварите ? Опречатват си още 100 млрд долара да запушат дупките , а останалия сват - да го духаа! А , какви ще се получи , ако някой откачи в МВФ и поиска САЩ да ви изплатят външния дълг , както например Гърция ?? Дали в две поредни години ще раздадат БВП-си на кредиторите си ?? Малко е тарикатско с тия хартийки, нали ? А, злато ? Нее, след номера на Де Гол - USD -> биг палец !!

Да, в Япония и Южна Корея няма да искат друго освен долари, но те са все пак окупирани държави. За останалото - доларът не е природен закон. САЩ има само врагове, освен може би Англия. Но и те не искаха талибаните натирени от САЩ към Европа. Докога така?

на кой му пука помежду си с какво ще търгуват ?! Нали и като е в долари, впоследствие се обменят в рубли или юани...как точно ще бъде засегнат САЩ ?! :) Явно пак говорим за икономическа ''логика'' по комунистически.

С това, че ще се върнат безполезните им хартийки обратно при тях, а те няма какво да ги правят понеже са без покритие и никой не ги иска и ще се озоват в ситуация на хиперинфлация.

То точно това е целта - да спрат да обръюат рублите и юаните в долари. И при положение, че БРИКС съставляват около 40% от Световната икономика, долара бая ще го тресне, та свят ще му се завие.

Би било добре наистина.

На всяка руска банкнота(рубла) пише "билеть банка Росия"- билет за руската тоалетна :)))))))

А "federal reserve note" дето е отпечатено на долара какво е? Белажка от федералния резерв. :)

anivel

Виж сега уважаеми модератор, редактор или как ти е името... Въпрос: защо триете и скривате коментар или реплика на АК- 47 официално регестрирана на вашата страница ? Защо не триете вулгарните и ценични коментарите подписани от нерегистрираният АК-47 (11:10 ч.) .... с този очевадно откраднат от мен Ник? Защото не може да мислите или не ви стига горе?

напротив..ти си паразита с откраднат ник. На другия АК-47 е истинския, ти просто си го регистрирал. Доста нагъл крадец се извъди ..да не си някакъв оръфан пролетариат ?

Много ми е интересно кой може да събори долара, още по-малко бедняци като рашистите и робите на САЩ - чайниците ! Дори и най-голямата икономика в света - ЕС, не можа да измести долара на краварите с еврото. Кой ще ми каже, колко пари открадна Путин, за да стане един от най-богатите доларови милиардери?

Не само, че могат да съборят долара, но и да докарат още една голяма икономическа криза! Америка на практика живее на кредит. Външният им дълг е в десетки триолиони!!! Това, ако е сигурна валута здраве му кажи!!! Американската икономика не е нищо повече от един голям балон, представляващ парадирана голяма икономика, ноооо без никакво покритие (само печатат хартия)!!! Нито автомобили произвеждат достатъчно дето да се търсят (щото не са читави)! Нито храните им стават (не съм ял в макдоналд-бъргър шитовете мн отдавна както и кокакола избягвам). Така, че уважаеми, само въпрос на време е изкуствения икономически балон на Крадерика, да се спука и да стане мазало! Лошото е, че и ние ще сме от потърпевшите (изключвайки щетите дотук - мините в Челопеч, Мариците и т.н.)!!!

Австралия искаше да се захвърли американският долар в сделките с Китай. Не знам дали вече са го направили. Тъмни облаци ще се събират над САЩ.

мечти.....мечти

Що не провери първо преди да пишеш? Не ме лъжи, знам ти и 5 те отговора.

Ще използват нова валута, ама само помежду си. Иначе с другите ще търгуват с долари, евра и т.н. Аз нали виждам как е на околовръстното. Няма желаещи за рубли.

При положение, че БРИКС съставляват около 40% от Световната икономика, долара бая ще го тресне! Ако действително минат на бездоларови операции, само помежду си, ефектът върху САЩ би бил много по-голям от този на всички санкции срещу Русия взети заедно.

Когато говорим за новата валутна система трябва да се запитаме кой има изгода от това?Изгода може да има Китай,но не и Русия!Защо ли?Ами много простонякой трябва да гарантира с някакви активи тази валутна система.И този някой няма да е Русия по простата причина ,че основното перо при формиране на БВП е износът на суровини.Като промишлено производство може да предостави само оръжие ,но то не е нито в нужното количество,нито в нужното качество!Бизнесът навсякъде по света си е бизнес и ако руснаците си мислят ,че Китай ще ги дърпа като локомотив за постоянно много се лъжат!Единственото ,което могат да дадат на Китай срещу подобна услуга е земя,но точно това Русия не е склонна да даде и от това наймного се страхува!А на равностоен принцип руснаците никога не биха могли да участват ,защото нямат средства_Брутният им вътрешен продукт е съизмерим с този на Великобритания.То е все едно англичаните да се опитат да създадат иналожат в международните плащания нова валута!Мисията е просто невъзможна!

Всички тия стъпки облагодетелстват изключително високо технологичната икономика на Китай, втората икономика в света, но в никакъв случай технологически изостаналата и замираща икономика на Русия. Путин, просто ченге-пиянде от КГБ не може да разбере, че най-големия враг на Русия е не САЩ,а Китай! Тоя филм вече сме го гледали - допреди 28 години цели 45 години след ВСВ имаше отказ от USD в т.нар. СИВ (Съвет за Икономическа Взаимопомощ) в "световната социалистическа общност"! И какво се случи? - Такава общност вече няма! Сумата $100 млрд е просто смешна в световния търговски стокообмен за трилиони долари! Ама тия статии са за балъци, каквито лови Путин в мътната вода на Сибир и България, да речем.

Нека опитат. Американците имат нужда от малко отрезвяване. Че съвсем се забравиха !

тва с отрезвяването май е за едни други.. а онези по-източните трябва малко да намалят опиума..

Като видя Вовка Щукоубиецът да си държи милиардите не в долари и не в офшорки , а в тази нова банка в рубли или юани тогава ще повЕрвам на тоз фейк :) :))

+ + + !

рано е! Първата стъпка е само да им го допрат.Бъдещето още не е факт! Само гледам,че директорката на фед.резерв и цялата финансова комисия са се подмокрили вече ,така че...

С бодри крачки към венецуелското дередже.

абе те по комунизна играха некви схеми с рубли ама май сами себе си прецакаха руснаците

Некои тук още не могат го прежали СССР. К'ъв ли вопъл и стон ще е кат Хуйло ги довърши окончателно рашките. Навярно ще има и "китайци, елате ни спасете от нас самите", на което "да, идваме, направете ни място"

е тва е смях.. само чакам другарете да почнат да пестят в рубли и юани за черни дни

Ако се опитваш да се надприказваш с тия посрани пенсии тук само ще се оплескаш с техните изпражнения......тях и в къщи вече не ги броят за живи а тук като анонимни се чувстват още нужни:))))))))))))

Аре, ве, Масква и Бейжинг от 5 години го готвят тоя Сюрприз, не го ли сготвиха най-после???

Ще се пекнат краварските задници с техните измислени зелени хартийки, без каквото и да е покритие..Ще има прегорели говедарски ГМО бургери!

Даааа... Ще им ядете задниците на краварите

loyola

Бразилия я друснаха, за да се спре навреме, но май не се взема поука!

Ако искат да имат бърз и сигурен ефект, могат веднага да минат на Еврови разплащания. Та явно, целта не е дестабилизация на долара.

Щели да се разплащат помежду си за нек'ви $100млд, което било 50% от обмена. Пък другите 50% сигурно в рупии ? А Поднебесната само със САЩ има обмен за доста над $500млд. Та к'ви 5 юана? Могат да почнат ако щат и размяна по Маркс- ти на мен една кожа (меча?), аз на тебе една брадва, напредък, нема що.

За това и онзи ден между Индия и Китай прескочиха искри на границата! А мислите на Китай не му се иска да наложи собствена валута и с нея да търгува ли? Че що да плаща лихви и да купува заемите на САЩ ?

Да опита. Пък ние тук ще се посмеем на резултатите. Могат да пробват пак и с опиумна война и възстание на боксьорите- резултата от подобни изблици е известен предварително.

трябва да включите. Иначе ще отделите само газ от дядовия на американците!

Супер! Конкуренцията е полезно нещо.

Т.е. вече да очакваме бояршника да се произвежда в Китай ли?

Те това го готвят вече едно десетилетие... Иначе какво стана с доставките на газ за Китай?

В СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНА ЩЕ ВИДИМ 1 ДОЛАР = НА ЕДНА РУБЛА.

КАК

Бреей, имало още майтапчии у форумеца ))

Те така и комунизма победи в целия свят а в русия пак ще има корекоми,че нещо доларите съвсем изчезнаха:)))))

тамън.. само си представям корекоми в рубли и юани в щатите ;)

Представям си стокообмена. Русия заменя метилова водка и трици за китайски марули и гранясал ориз. Безценно!

От Козяк и за това ще ти платят ...

Кви долари, юани и рубли, бе! САМО БИТКОЙНИ!

Еле пък и тва ако стане... начи "студената война" е едни голем тятър.

с биткойн не става.

На война, като на война. Предстои по-съществената част.

Тази тема жили кухоглавите либерални тутурутки.Като сте сигурни в долара що сте на амбразурата бре оставете БРИКС да си правят каквото искат но май не е така М !?Я и оня кухоглавия инфо до сутринта и той пише още от вчера ха ха страх лозе пази май а !!!???

Готови сме вече, могат да идват китайците :))) Чакаме ги с голямо нетърпение да ни завладее тази третата раса, да завладее света, толкова ги чакаме, че нямаме търпение вече да ни освободи от оковите на поробителите ЕС и НАТО! Да живей Китай! Да живеят нашите братя-освободители, великия китайски народ. Да живей монгололидното джудже. Долу долара, долу еврото! Искаме рубли и китайски пари!

Много удачен въпрос! Ама много удачен !! Няма логично обяснение защо тези индивиди се радват на намеренията на някаква измислена групировка. Така се дава карт-бланш за изява на хора с нечисти намерения, интернет измамници. Не че ще сринат ЕС и НАТО, но в това несдържано задоволство което демонстрират при мисълта за това има нещо много извратено.

Манйтапът настрана, ама като чета коментари и се позамисля - не знам за вас, обаче аз никога не съм имал рубли и юани в джоба си, никога не съм пазарувал аз, лично като клиент някъде с тях:) И някак си съм оцелял, не съм усетил да ми липсват. Пазарувал съм с долари - американски, канадски, сингапурски,..., пазарувал съм в марки, лири, франкове,..., ИЗ цяла Европа, в Мексико, Коста Рика, Венецуела,...и къде ли не, вкл. по куп острови, но някак си никога не са ми трябвали и били необходими рубли и/или юани:) и подозирам, че хората там слабо ги вълнува, че Путин се е разбрал с Китай да оформят няколко големи сделки през 2020 не през долари, а през техните денги.

ЦЯЛОТО ФАЩ СТАВА ЕДИН ГОЛЯМ ДЕТРОЙТ.

Че е вярно вярно е. Само си пропуснал да кажеш какво аджеба става с другата част от света през това време. Някакси недовършено е.

lsass

Ще се разплащат в евро. :)

Интересното на тази снимка е че първия надпис е на китайски - майчин език на само една от 5те страни, а втория надпис е на английски - не е майчин език на нито една от 5те страни .. И само на последно присъединената (РЮА) е от официалните езици ..

Ами това е част от иронията, за която споменах:) Тези се опитват да предизвикват ролята и мястото на американския долар като световна резервна валута, и в това по принцип лошо няма, аз поне не мисля, че е толкова зле, не са първите, наблюдавали сме и друг път подобни усилия и напъни Само е малко забавно като говорят за сюрприз:) Но иронията е, че те казват - добре, ние няма да използваме долара - след няколко години и в няколко сделки тогава помежду си, ще си използваме друг, наш си аршин, и от там се опитват да се радват, че това някак си щяло да накара и другите да го използват, но дори и за тези планове използват ... американския (английския) аршин - валута, език и пр.:) И дума не обелват какъв аршин ще ползват ( и защо точно той) и как ще накарат останалия свят да го ползва - както внушават и дори се радват, приемайки го за факт, и знаеш ли защо? Защото отлично знаят, че дори и доларът да отстъпи мястото си на световна резервна валута то няма да се заеме нито от рублата, нито от юана (a по-скоро от кошница от валути и/или еврото...) и ако така твърдят всички ще им се смеят.

да, прав си относно долара, това не е само валута, език, това е и култура и представа за света и какво е въобще цивилизования свят (английска-американска представа) .. От руска гледна точка това са надежди че и те като голяма сила трябва да имат силна икономика и валута... За Китай нещата стоят различно, при китайците са робите, там са и робовладелците - хиляди китайски милионери и милиардери (в комунистическа страна) които притежават банките и заводите, в Америка е само мениджмънта, рекламата, адвокатите и посредниците, на практика американците са посредници между едни и други китайски отношения.. Те посредничат между света и Китай, и между капиталистически Китай и соц. Китай - чрез долара, езика и цялата американска/предимно филмова/ култура ..

Две мравки се качили на слона едната отишла на гъ.а му и започнала да си мисли,че го еб.По едно време слонът стъпил на камъче и извикал ох.Тогава мравката казала"ох ли ще те скъсам".Та и работата на русия и китай е същата през 2020г. стокооборотът помежду им щял евентуално да стане колкото БВПродукт на България...

Напънала се планината и родила мишка.В случая бяло сибирско мишле...

Долара като резервна валута на света дава неимоверни привилегии на Вашингтон да изнудва всяка държава по света. Това е свят зависим от САЩ.

Да, това наистина, безспорно е така и всеки, който претендира да е експерт и интелигентен и тръгне да го оспорва или игнорира е мошеник, измамник, невежа или прост, или има някакъв интерес да внушава заблуди. Впрочем знаеш ли как го наричат, как му казват на това и такова предимство по нашия край? Леверидж:) Това е невинния наукоподобен термин:) Използват го (и така ще го намериш като дефиниция) за други финансови и инвестиционни операции и стратегии, но ако прочетеш внимателно определението не може да не забележиш сходствот, аз поне така мисля:)

Виж, това е много добра и достоверна посока на разсъждения, светът зависи от САЩ И през и чрез долара като световна резервна валута, давайки ИМ огромен ЛЕВЕРИДЖ! Сега обаче ако продължиш по веригата, и разговорът става наистина интересен! А САЩ от кои точно зависят? Защото очевадно това НЕ е народът, дори и президентът им го признава в прав текст, и не е първият, друг е въпросът пък той точно кой е наистина и за какво реално се бори, а да не говорим пък за резултата...

Знаете ли - усещате ли голямата ирония, която путинчетата очевидно не вдяват:) - че тези дори и в планираните за 2020 година стокообороти не в ДОЛАРИ представят цифрите пак в ... ДОЛАРИ:) Защо не ги дават в рубли или.в юани, например? Ами защото огромното мнозинство по света нищо няма да разберат, да вденат и колко са аджеба тези рубли и юани измерени в техните пари и представи:) А да не говорим пък че онези, които са запознати и дори използват тези национални представи и те нямат сериозна представа колко ще са те след 3 години:) Тази путинова пропагандна медия ме подсеща за един харесван от мен български вестник преди години, казваше се "Стършел" и много ме разсмиваше.

Световният БВП е над 107 трилиона ДОЛАРА! Повтарям - ДОЛАРА, трилиони долара:) Само на САЩ БВП е мисля над 18.6 ТРИЛИОНА ДОЛАРА!!! И да попитам нефелниците от путиновото издание, като излизат с цифрата 100 милиарда търговски стокооборот през 2020 между Русия и Китай, без долари, тези чукундури усещат ли се, вдяват ли всъщност какъв аргумент в тезата им за падането на долара като световна резервна валута - за или против:) Знаете ли какво означава това? Това значи, че в това пропагандно путиново издание нямат мозък и хабер от понятие за какво пишат:) Аз бих им казал - хайде нека да дойде 2020 година, нека тези - Китай и Русия да постигнат наистина и да осъществят търговия помежду си за 100 милиарда долара в РУБЛИ И В ЮАНИ или в каквото си искат и могат, само и само да не е в долари (между другото усещате ли иронията - тези тръгват на война срещу долара ПАК!, какъв "сюрприз" наистина:), и ,,, дори и в перспективните си битки срещу него пак дават цифрите в ... ДОЛАРИ:) ) и тогава да говориме сериозно и да сравняваме с трилионите стокообороти и БВП по света:)

да печели войната за два дена ама не стана. И тогава е имало като тебе крякащи жаби.

Колега май не правиш разлика между БВП и СТОКООБОРОТ.

Не те знам що за колега си ми ти, ако искаш може мнооого дълго и напоително да си говорим за икономика, макроикономика, бюджет, БВП, търговски стокооборот и др. и как се формират, в какви отношения са и пр., но очевадно не страдаш от излишен акъл щом си решил да правиш тази забележка (впрочем аз отлично съзнавах като пишех че все ще се намери някой голям познавач като теб да я направи, дори доста закъсня), но да ти поясня, "колега", естествено, че умишлено "сбърках", взимайки БВП, да ти пояснявам ли пък сега и това защо? Ще ти кажа, все пак, "колега" - по същата причина поради която тези смешници излизат с цифри за 2020 година, а не със сегашни - тоест с по-голямата възможна цифра за да подчертаят мисълта или мечтите си като тенденции, с тази разлика, че аз го направих с реални числа, а не с прогнозни и имагинерни. Колега:)

към 2020г оборота между китай и россия ще е 100 000 000 000 $ ако заменят $ с рубъл, колко е това в рубъли, и от къде ще намерят толкова хартия?

И какъв икономически сюрприз за САЩ е този, след като за него се говори, спряга и коментира от години и ДЕСЕТИЛЕТИЯ, бе, какъв сюрприз, какви 5 лева са ги подгонили тези мужици-Борящници:) Не че перспективата за отслабване на (мястото) на долара и евентуалното му изместване или подменяне като световна резервна валута в далечно бъдеще е непременно толкова лоша...

О,времена ,о нрави!Що за пияни мозъци?САЩ и $ могат без смачканата рубла и китайския юан,но те не могат без долара,а и е наивно Китай да се хване руската въдица,след като има огромни авоари в долари,вложени в американската икономика!

Многоооооо си се объркал!

апять будут очереди в обменник! много много много дълги опашки пред чейнджа, ще рече!

Две малки селца или градчета - управите и хората им могат да си се разберат помежду си да си търгуват с тяхна си разменна стойност, аршин, пари, да си заменят стоки и услуги. Стига - отново - да се разберат за разменната стойност на търгуваните стоки и услуги (ами другите предмети, стоки и услуги които те не произвеждат???:) ) Те могат да се разберат и да си търгуват дори и без пари, в натура, с бартери, подобно на хората и племената в древността, но е по-бавно и трудно! Но много трудно могат да убедят и останалите селца и градчета, и особено света да възприемат ТОЧНО ТЯХНАТА ВАЛУТА и в техните обороти, търговия, финанси. Което не означава, че не могат да опитват, разбира се:( Който разбрал - разбрал. Другите - вижте с сравнете БВП на Русия и Китай със световния БВП, и после преценете 100 милиарда долара стокооборот много ли са или малко в сравнение с тези цифри. И то през 2020 година:) Иначе да мечтае може всеки, няма лошо, дори и в мокрите сънища.

И сравнете тези прогнозирани 100 милиарда стокооборот в рубли или юани през 2020 година между Русия и Китай дори с БВП и общите им търговски стокообороти като процент, и после се позамислите и анализирайте, защото явно на тези от цитираното руско издание това е трудно.

В пограничните райони на Русия и Китай има вече доста населени места , където китайци всеки ден влизат в Русия да работят на земя , отдадена на аренда и там се ползват като платежни средства и двете валути !

Именно! В малки крайгранични места някакви бедни селяни... Мерси за примера.

Аз купувам рубли и си слагам в сейфа.