Германци ще строят завод за авточасти в България

Германската компания "Витте Аутомотив" - за сглобяване на части за автомобили (дръжки за врати, ключалки, заключващи системи на автомобилните седалки и др.), ще строи голям завод в Русе.

Обратно в новината

Коментари - Германци ще строят завод за авточасти в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе хора,стига с това негативно мислене и с това оплакване.Че не сме цъфнали и вързали,и че сме най бедни в ЕС е вярно,но пък не можем и да казваме постоянно на бялото-черно.Какво по-хубаво от това да бъде построен нов завод,извън София,където безработицата е най-голяма.Ако мислим малко по-положително и с по-положителни очаквания,ще жънем пове4е успехи.

В това лошо няма! Лошото е в това, че цялата история е кьор-фишек - нали наближават избори!

Ами той заводът си работи от 2 години, но до момента е в помещения под наем на фирма Аристон...

Е че за какво да унищожават нашите средства за производство върху нашата си земя, ако няма да си строят собствени, превръщайки земята ни в тяхна. Какво ли са имали предвид навремето тия, дето са се клали и драли за нови земи, дали не е било, за да си ги ползват... Сега всичко си е цивилизовано - с венци и песни...

Kоментарите предимно ги чета,много,много рядко пиша. U съм стигнал до извода,че ужaсното чувство за безнадеждност и безвремие го внушават носталгиците над ч0-ч5 годишна възраст - за тях всичко свързано с отминалата младост е хубаво,а всяка ,дори и положителна новина от ежедневието се оплюва. A всъщност.....животът е прекрасен!

и на мене ми е убав живото- вервай ми- имам си арно место у властта- имам си друг втори бизнес- а па и от време на време па ме пратат на некои да понатрошим костите- пай за пари..- пари има брато- нема кои да кои зима... мани тъпаците дет се рават.. требе акъл - за да зимаш мангизи- не да си чешеш оназ работа на компо.

Да ти го обесня като на Борче захранено с чалга : През 80-те и 90-те Мистър България вдигаше от лежанка 140 кг , а сега го използват за да носи куфарите на богатите чужденци и да почиства тоалетните в хотела

Да - българското, построеното от родителите ни за нашите поколения и тези след нас, вече се разруши от тия, дето ни пращат днес "инвеститорите" си. Сега вече си и строят върху българската земя, дето преди това изкупуват и превръщат в тяхна. Колко хуманно. Без огън и меч - съвсем мирна промяна на собствеността на държавата ни (бивша наша).

Тази фирма вече работи в Русе. Производството е примитивно, условията и заплатите са ужасни.

Лъжец.

бре, то стана като в приказките: сутринта пишат в дир.бг че ще се строи завод, следобед той вече е построен и работи... какви магесници били тия германци, да им се не надяваш...

Човека е прав, работят от много време при нас, а вие продължавайте да вярвате на журналистическите глупости...

Айдееее замина на кино качеството...

При капацитет на Автозавода от 250 000 автомобила годишно , в завода за седалки на Шевролет бяхме заети 300 човека ... Тогава в "големия завод" за ключалки ще бъдат заети 100 :)

Защо мислиш, че сто работни места са малко! Това са сто заплати, осигуровки и здравни плюс данъци и покупки, ааа май не било малко! Помисли преди да пишеш глупости!

От 150 000 мотокара и електрокара годишно и (3-ти в света) , до 100 000 дръжки за мотики годишно ..... Нали се сещаш какво е падението ???:))))

Я некой от отворковците да ме светне къде има поне един завод, едно заводче, едно цехче постоено от чуждестранна компания целяща да създаде работни места, да плаща данъци в България? Та нали ги виждаме инвеститорите в България! Всичките са за по 1 лев и квото могат гепат и бегат. Сега Германците щели да строят уникална конструкция - та да може като се накрадат да си я разглобят та и нея да си приберат. Какви пет лева бе? Кой ще инвестира в държава в която няма сигурност за нищо, камо ли за бизнеса. Или може би ще дойдат да инвестират за да прилапат от земята ни. Ще се избиват за гражданство или кво?

Питаш за заводи 1. Завода за хладилници на Liebherr - с.Радиново - Пловдив 2. Завода на Schneider Electric - пак там 3. Завода на Epiq - Ботевград 4. Завода на FESTO - в София .... и други, но ме заболяха пръстите от писане... За кадърни и можещи хора с подходящо образование там няма ниски заплати Разберете, че чужди инвестиции се привличат много трудно. Пука му на немеца, че Ганю Балкански иска завод да има у село, ама и той да му е директор.

Аве то е ясно, че "инвеститорите" идват тука, за да са капо и да немат грам файда. Просто са едни добри хора, дето са се скъсали, за да творят добро на аборигените по чуждите земи, които изкупуват. У тех си им е много гот, ама идват тук да се мъчат от любов и доброта.

1) Към 1980 г. имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа 2) Завод Спартак в Бургас стигна годишно производство 30 000 вентилатора, главно за износ. Усвои промишлени вентилатори с размер на работното колело до 2 метра 3)Заводът за помпи във Видин През 80-те години произвеждаше годишно 100 000 помпи, вкл. за големите дунавски помпени станции. Експортираше 95% от продукцията си и конкурираше световни фирми, в т.ч. и Сигма. 3) От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла). 4)През 1945 г. Внасяхме дори сода каустик и син камък! Към 1989 г. отрасълът вече произвеждаше годишно: - 2,5 млн. т минерални торове - 1 милион тона калцинирана сода - 400 хил. т пластмаси - 1,8 милиона броя автомобилни гуми - 20 хил. т химикали за растителна защита - Преработваше 12 млн. т суров нефт - Имаше 11% от националните промишлени основни фондове. - Даваше 8,5% от националната промишлена продукция - Осигуряваше 20% от постъпленията от западна валута - Поддържаше 100 000 работни места.

прави го сега, на изборите си аут!

Като гледам до какво я докарахме нашата Родина ми става мъчно.Каква я получихме от родителите си и каква ще я оставим на децата си.Ако въобще са все още в България.И като видя сегиз тогиз че някой е написал някое стихотворение в Дир-а и ми става драго.До като има такива хора ще я бъде още нашата България.Благодаря на "Вапцаров".

Децата ни нито ще си знаят историята (поради "реформиране" на образованието ни от нашите "демократизатори"), нито ще имат представа, че родителите им и родителите на родителите им са си имали собствена държава, със собствени средства на производство, които са работели за себе си и за тях - своите деца, докато внезапно не са били "демократизирани" и освободени, поради което са останали без държава. Ще могат обаче да бачкат за чужденците, което ще им е важно, за да си плащат, пак на чужденците, наема да живеят върху бившата земя на родителите си.

Като бях по-млад работих в завод за седалки на Шевролет - Всички части - пружинки, облицовки, дръжки, копчета, нагреватели и т.н. ни ги докарваха с контейнери от разни държавички с " неприлично евтина работна ръка" "dirty cheap labor" - Китай, Пакистан, Индия, Тайланд т.н. ... Ние в Америка само ги сглобявахме в краен вид , според цвета и модела който след 8 часа ще бъде качен на конвейра ... Та завода е в България, защото работната ви ръка е "неприлично евтина "

Защо в България не се произвеждат смарт-телефони - Ами 14-15 годишната китайка с нейните нежни малки пръстчета може да ги сглобява, а българина с неговите "кебапчета " не може :)

Страните с "неприлично евтина работна ръка" нямат дългове! БГ е с 18%, САЩ 120%. Китай произвежда 18 млн. коли, САЩ 8 млн! "Ембраер" лети в целия свят, "Бойнг" 787 го приземиха! Краха на страните с "неприлично СКЪПА работна ръка предстои!

НЕЩО НЕ СИ В ЧАС- СТИГА ЛИЗА ТИКВЕНИЯ ЗАДНИК.. НАПИШИ НЕЩО ИСТИНСКО И СЕРИОЗНО

да мистър Детройт - вие в Америка тия Шеврлотчета така ги сглобявхате, че след максимум 5 години ставаха само за боклука... живял съм и в САЩ, и в Канада и знам много добре колко се котираха тия domestic cars Почти всеки американец или канадец търси да си купи японски или европейски коли - родното американско производство се държеше най-вече на изгодните цени и ниските лихви по кредитите, но май вече и това не е достатъчно - след като видяхме как Дженерал Мотърс ходи да проси помощ от правителството... една от причините за упадъка е разбира се "прилично скъпата" работна ръка в САЩ, произвеждаща бръкми които и самите американци вече не искат...

Почти всички Тойоти и Хонди на Американския пазар са произведени и сглобени в САЩ и Канада ??? Фолксваген-ите се произвеждат сглобяват в Мехико :)

БРАВО- КАЗА ЛИ ИМ ИСТИНАТА - КАЗА ИМ Я .. КОЙТО РАЗБИРА- РАЗБИРА-КОЙТО НЕ - ДА СИ ВДИГА ГАЩИТЕ...

Призовавам към протести! Ако ви се работи - изчакайте, ще мине само! Само масирани протести могат да спрат такива империалистически инвестиции в България! Вие да не си мислите, че тези германци са от Източна Германия и ще плащат по десет хиляди лева месечно на нашите технически гении?! Не, другари! Това са западногермански сволочи, заводът им ще бъде сковани от стари палета бараки и в тях по 18 часа на ден за къшей хляб ще работят нашите сътрудници от БАН. Спрете това безобразие!

Супер си! Тези тъпаци може само с усмивка да ги смажеш! Браво

ЗЕМИ И ПО ЗАДНИКА ГО ЦУНИ БЕ ТЪПАК- НАЛИ СТЕ ЕДИН И СЪЩИ- ТА СЕ ХВАЛИШ САМ...

Ало, "духовития"! Хората питат КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАВОДИ?! И ЗАЩО СЕ ПРОДАВА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ, ЗА ДА СИ СТРОЯТ ЗАВОДИТЕ У НАС. И ПО КАКВО ДА ОРИЕНТИРАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА, ЧЕ СА СИ В СОБСТВЕНАТА СТРАНА? САМО ПО ТОВА, ЧЕ СА НАЕМАТЕЛИ ВЪРХУ НЕЯ И ТЕ ВСЪЩНОСТ Е ЧУЖДА?! ЯВНО САМО ПО ТОВА.

Явно не си разбрал, че България е член на ЕС!? Германската инвестиция е вътрешнообщностна и доставките са вътрешнообщностни и тн. Проумейте това е добре за България!

Удоволствие е да се четат коментарите Ви. Продължавайте в същия дух :)

Много ми харесва как се бъзикаш с червената сган и как те се пеняват безпомощно, защото очевидния недостиг на интелект не им позволява дори частично да ти отговорят нещо смислено.

Ще строим завод, огромен завод, със яки бетонни стени! Мъже и жени, народ, ще строим завод за живота! Децата ни мрат в отровната смрад, без слънце, в задушни коптори. Светът е затвор. Мъже и жени, народ, ни крачка назад! Ще строим завод за живота! Децата ни мрат в задушната смрад със жадни за слънце очи. А ние? Бездушно превиваме врат и мълчиме, позорно мълчим. Прокарахме мрежи и в тях укротена тече, да, нашата кръв преминава в проводните мрежи и движи живота а той ни помита, влече и ние го гледаме с тъпа, наивна небрежност. Със нокти дълбахме скалите. В гранита тунели пробихме. Опасахме с релси земята, в недрата й всичко открихме. Антени замрежват небето, където в мъглите забити са небостъргачи, а още нагоре в простора стоманени гарвани грачат. Другари, да бъдем наясно не удрям клеймо на прогрес и знам прекрасно, че не прогреса е, който ни души. И ние не ще го рушим. Ще строим завод, огромен завод, със яки бетонни стени. Мъже и жени, народ, ще строим завод за живота!

БРАВО! Само че Вапцаров е изтрит от учебниците май, май! по заповед на "демократизаторите" ни? Някой от тях - "инвеститори".

Да, "инвеститорите" валят направо като бомби (щото Дянков нали каза главно за американските). И ти сега - кво - да учат ората дойч и инглиш. Я, я! Енд ОК!

е това е то, каквато и новина да има, винаги ще се плюе... дори и да напишат примерно "Американци дошли в София, раздават по 1000 долара на всеки срещнат на улицата" със сигурност поне половината ще почнат да псуват... няма оправия. Същото беше и преди: като имаше визи за повечето страни от Европа: "гадове, само говорят за свобода но не ни щат да ходим у тях" Като паднаха визите: "майната им, мен какво ме топли - като нямам пари, къде ще ходя" това е положението, българина все критикува и все недоволен...

Велик пост.

Аве, пич! Ти следиш ли си мисълта?

дръжки и в китай си произвеждат,кога го направят -може и да ми се обадят -алоо ватенките докога ще вярвате на пропагандата че ще ви намерят работа в БГ?

еееееееееееееее супер ще живне региона дано само котка (бг политик)не им мине път

това е завода който ББ обещаваше на работниците от ВМЗ но немците имат друго мнение

Такааа.. значи въпросната фирма се подвизава отдавна на нашия пазар. Те хората пишат за това, ама тук "политическите" драскачи налазват и оспамват креативните и полезни като информация мнения. Та фирмата от това което чета и намерих в една търсачка, отдавна е на българския пазар, ама нещо все лоши мнения, та даже смущаващи бих казал.... "Темата беше изтрита по сигнал WITTE Automotive." Навярно много "хубави" неща са писали за нея. Четете повече и мислете с главата.

а какво сте има вав видин по добре е да мине кам романска дарзава

Заплатите са унизително ниски и това обезмисля всичките инвестиции, магистрали, строежи, работни места

или на т`слата дръжката

С нашия маталитет и трудови навици можем да произвеждаме само .....дръжки за метли!

За "българските" политици говориш, нали. Дето са им работодатели "инвеститорите".

""Ще тва,ще онова" всичко в някакво бъдеще време.А дали наистина- един бог знае.Когато видя работеща фирма или завод със щастливи добре платени служители които имат семейства с поне по 1 дете и се чувстват добре и им е хубаво тогава ще се зарадвам.Другото е черни роби дето им хвърлят корички за хляб и да не стоят на тъмно винаги през зимата и викат "Ееее!,работни места отворихме" Между европейски работни места и роби- гребци на галера има разлика.

Че то такъв завод от 2010г. има. Всекидневно пускат обяви за работа в интернет. Сами можете да си направите извод колко е сериозна фирмата.

Нали всички сме за повече и по-добре платена работа, за повече заводи, не молове и хотели! И по-добър живот за нас и нашите деца! Нека не се караме и спорим за глупости, а да се зарадваме на хубавата новина! Нищо няма да стане отведнъж, но тези инвестиции са голяма крака напред! Ще има и други!

И не забравяйте! САМО АКО ГЕРБ СПЕЧЕЛИ! Иначе ше ми ядете....

ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО! УНИЩОЖАВАТ СЕ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ СРЕДСТВА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, РАЗОРЯВА СЕ НАСЕЛЕНИЕТО С НЕВЕРОЯТНО НАЛАГАНЕ НА ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ И ПО-ГОЛЕМИ ТЕЖЕСТИ, РАЗБИВАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОТНЕМАНЕ НА ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ ПРАВА, КОИТО СА БИЛИ ИЗВОЮВАНИ ДОПРЕДИ 23 Г. С ЦЕНАТА НА ТРУДА НА ДВЕ ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ (СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, КОГАТО ОТ ЕДНА КАЛНА ЛОКВА Е ДИГНАТА ЦЯЛА СЪВРЕМЕННА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА)... И НА ФОНА НА ВСИЧКО ТОВА - ЛУДО ДОРАЗПРОДАВАТ ДЪРЖАВАТА, НО ВЕЧЕ - БАРАБАР С ТЕРИТОРИЯТА НИ - С БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ. СПЕЦИАЛНО ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ТОВА - ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПРОДАДЕ И САМАТА НИ ЗЕМЯ, ТЕРИТОРИЯТА НИ, ПОНЕЖЕ С ДРУГОТО, КОЕТО ИМАХМЕ, ВЕЧЕ СЕ ПОПРИКЛЮЧИ - СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ДА ДЪРЖАВАТА НИ (тях почти вече ги продадоха напълно, останаха железниците, пощите някой друг стратегически завод, като ВМЗ Сопос, но и това действат спешно). За 45 години построена от следвоенната разруха на втората световна, и още не е доразпродадена, на са на път... Остана само земята - затова са т. нареч. "търгове. На кого ли разпродават Южна България? А на кого ще разпродадат Добруджа? А след турските и американските "инвестиции" и разпродажбата на земите с природните ни ресурси, що не и германците да попазаруват - да дигат заводи за колани... или каквото там са решили. Защо не, защо не... Третата ни национална катастрофа, в която ни набутаха победителите в Студената си война срещу нас, все някак си трябва да се прелее в осребряване за победителите. То не може само шок и ужас, после идва "бурно строителство" на държавата- само че, не на нашата, понеже ще си е сменила собствеността. А коренното население - да се радва!!!

Някой да викне психиатър .. СПЕШНО !!!

Тъпотията ходи по хората , а не по гората! "Социалната държава" вкарваше хора в затвора за вицове, изселваше за слушане на джаз и рок и искаше открит лист(съмнявам се че знаеш какво е това) за да стигнеш на 50 км от София! В България промишлеността беше най-мръсна и енергоемка! Това ли искаш за твоите деца, тъпако!

Вярно бе,как сме забравили, че на всяка улица по два затвора имаше и за едните вицове със смърт наказваха.Ако пък споменеш за банан, направо без съд те разстрелваха.А в заводите с вериги оковаха хората, та да работят,нали?Ужас,ужас, ама на искаме си социализма и още си стоим в жилищата дето си мислим, че той ни ги е дал, но като ги загубим,тогава напълно ще узреем за великолепието на капитализма,нали?

Легендите, дето ги ръсиш за "вкарването в затворите за вицове" и "изселването за слушане на джаз" ти ги е разправяла вероятно прабаба ти. Която би трябвало да ти е разправяла за Ку-клукс-клан, за коленето на негрите, както и коленето на индианците в най-великата "демокрация" на света, щото са хамен по едно и също време. Това, което беше разрушено последните 23 години, го имахме през 80-те и за него става въпрос, а не за 40-те, нито за 60-ти, даже и за 70-те на миналия век. На хората отдавна им писна пропагандната инфантилна каша за "страшното ни соц.-минало", рисувана със смесване на епохи. Много ясно, че скоро след 44-та миналия век е имало реваншизъм на това, което е имало 39-те, 33-та, 23-та, пак на миналия век. Само че хората помнят 80-те и не можеш да им внушаваш, колко "страшно" е било тогава (разказвайки легендите за 40-те), като е било обратното. Особено като го сравняваш с днешната национална катастрофа, докарана чрез разрушаването му. Камелия Тодорова галиба само в затвора ще е стояла за пеене на джаз, ако те слуша човек. И Щурците през 80-те са ги "репресирали" ли "репресирали" с издаване на албумите им нон стоп. Апропо - направи си справка как са се отнасяли щатските власти с рокаджиите и хипитата, при зараждането им САЩ. И после пак препускай да зомбираш по форумите

Новина от последния миг: За следващия мандат на премиера Борисов американски концерн обеща да построи два завода.Единия с площ 10 000 квадратни метра и 4000 работни места а втория 6000 квадратни метра и 2500 работни места. В първия ще се произвеждат трикольорни ленти а във втория ножици. Ако не вервате питайте дянков той никога не лъже!

Вижда се колко е умствения багаж на админа на форума щом това е от избраните текстове. Чалгаджия.

Не чалгаджия, а чики.... :)

Е щом е така важен инвеститор по-вероятно е да е "инвестирал" в построяване на нещо върху 111 кв.км И като "стратегически" "инвеститор" е редно да придобие терена. А по закон - и да промени предназначението му. Не е ли така със "стратегическите инвеститори"? Това е тъй радостно. Че е редно да си хвърляме капите и да се молим да не се откаже нещо. Можем само "да се надяваме" и да се стараем да ни хареса, да му дадем сичките си стъклени топчета - до последното си съкровие от джобовете ни, за да ни огрее с честта, а ако пак не е съвсем навит да ни придобие (понеже трябва да го заслужим с "отговаряне на критериите"), да му обещаем, че ще му покажем белезите си, щото ще сме останали само по тях.

О чудо, на хората, които работят и опъват каиша на всекидневието, им ПИСВА ВЕЧЕ от тази зловонна клоака, ПЛАТЕНИТЕ КОМУНОИДНИ ДРАСКАЧИ, МРЪСНАТА НИХИЛИСТИЧНА ПАПЛАЧ! И все по-често дават мнение, нормално, учудено, даже възмутено от дълбините на безродието и предателството, до което стигат тия уроди, само за да изпълнят поставената задача - ПО ВСИЧКО ДА СЕ ПЛЮЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! Независимо дали е ДОБРО или ЛОШО, но да се ПЛЮЕ! Край с вас, КОМУНОИДИ, успяхте да вбесите и хората, които се опитваха да бъдат неутрални! И каквото търсите, ще го намерите лятото - на изборите!

Тук съм напълно съгласен с теб! Каквото търсим - ще намерим! Ще намерим сили и начин да бием един мощен шут в г-за на Тикваря и цялата ви ТИКВОИДНА паплач!!

Нацистки палачо, партайгеносе(партиен другарю) Менгеле, обещавам, акоте пипна, да ти стисна дрънкулките в МЕНГЕМЕ, пишлеме кухоглаво и червено

С тия 8% дето бяха на референдума?

Предлагам в България масово да се отглеждат ТИКВИ и РАПОНИ. Е, може за разнообразие и КРАТУНИ На всеки ъгъл да открие дюнерджийница, а във всички ресторанти в менюто да бъде включена като специалитет на майстора ФИЛИЯ С МАС по банкянски.

Какво чакаш? Да ти резнат лентичка ли?

Коя кучка може да роди такъв тъпанар!!!

Да спрем да отглеждаме хамстерчета

Сигурно ще е за части за Голф 2ка и Голф 3ка :)

Най-големия щит за некадърници е демонстрацията на високо самочувствие! Прочетена книга си Антончо...

Еее, много високотехнологично производство ще да е - дръжки и слушалки! Като за галфони от 3-тия свят. Но пък ще го правим за без пари. Нека им е зле на германците. А вие си правете изводи за какви европейци ни имат!

черния дроб на работещите в алуминиевата леярна се скапва, защото при леенето се образува алуминиев диоксид. Това е най-вредното производство, заради което Монтюпе е загубило редица дела във Франция и го е изнесло в такива бананови страни като България, където никой не се интерисува от въздействието върху човека. Не е важен човека в БГ, важна е далаверата

А ти гледай да не ти се пукнат хемороидите от седене и писане на глупости, че едва ли ще ти го платят за трудова злополука!

Разправят, че преди двадесетина години България била индустриална държава и сама печелела от износ -електрокари,оръжие,селскостопански торове и какво ли още не.Затова студентите не само,че не са плащали такси, а им давали стипендии за успех.Непознато явление били ровещите по боклуците клошари и т.н.Да се чуди човек как са живяли тия хора без чужди и ето сега самите германци като инвеститори! Ясно!Нямало е демокрация като сегашната,когато вече германците, самите германци ще правят у нас дръжки и ключалки и местните могат чак до 400 лв. да заработват!Е,хайде все така!Утре може сапунерки или метли да започнем да правим за някой престижен чужд инвеститор.

Компютър - гугъл - СИВ - край на глупости по форума!

Чуйте гласа на човек, който е живял в онова време и може да анализира и двете системи. Българската икономика функционираше във един затворен пазар контролиран от СССР и СИВ. Конкуренция нямаше и всичко , което се произвеждаше се продаваше поради дефицити и без значение от качеството. Щата на работещите беше изкуствено раздут и вместо един да взема 600 лв. трима вземаха по 200 и безработица нямаше. Всичко беше една голяма лъжа! Оръжието продавахме и подарявахме на "братски" армии и революционни движения, обикновено в забранени райони и военни зони, където с е извършваха масови кланета и военни престъпления! Така, че ако се интересувате повече мога да Ви разкажа още.

Забрави да споменеш и ембарговите технологии. Например в България вземахме някакъв ембаргов или високо технологичен продукт, копирахме го без да плащаме лиценз и го продавахме в необятния руски пазар. Русняците ги дебнеха много за лицензи и така те оставаха чисти, а пък с нас никой не искаше да се занимава. Важното беше да не създаваме много големи проблеми, което всъщност и сега е актуално.

Гьонсуратлъкът е основна отличителна черта на нашенските "демократи" - те свято следват принципите на д-р Гьобелс - лъжи колкото можеш, пък все някой ще повярва! Икономиката ни била затворен тип - АМА ИМАШЕ ИКОНОМИКА - пък сега няма нищо! Направихте ни народ от прислужнички, пазачи и готвачи! Нямало безработица - е сега има колкото щеш, наистина фундаментално постижение! Продавали сме оръжие на "неправилни" държави - е, сега на тия същите им го продават американците, ама техните бомби са "демократични" пък наште не бяха! За 23 години след 44-та, комунистите построиха Димитровград, Хаинбоаз, Кремиковци, електрифицираха и селските колиби, асфалтираха и козите пътеки, и последния циганин знаеше да чете и пише. А демократите за 23 години ни върнаха в средновековието!

Това, което го разправяш, е съществувало само в мокрите ти сънища. "Великото" производство - неефективно, с мръсни и стари съветски технологии. Електрокарите - износ под себестойност в Япония, а онези ги разглобяват и им взимат метала. Торовете - химия, от която още не може да се изчисти земята ни. Клошарите и просяците - в панделата, за да не ни резилят пред чужденците. В замяна на това, целият народ живееше мизерно като клошари. Отгоре на всичко, не го пускаха да излиза от кочината, за да стои тук и да се радва на "хубавото". И накрая за демокрацията - в Швеция, Швейцария, Франция, Дания, САЩ, Австралия, Канада, Зап. Германия и т.н. нямаше социализъм, но имаше демокрация. Е, къде са те, къде сме ние, а, другарю?

Ето пример за човек-демоКРАД дето всичко помни, знае и самата "истина"говори.Така е! Клошари имаше на тълпи на тълпи, но за да не се виждат направо в затворите ги вкарваха и ги разстрелваха. И за японците е верно, че къде ти ще се разправят метал да купуват като може да купят електрокар, да го разфасоват и да си правят каквото искат.Пък и за още по-евтино не от нас, а от пияните руснаци го купували,ха,ха!Давай,давай, ама и за банана нещо кажи, че без този жизненоважен плод как ли сме оживяли?!

Евала! Чудесна идея!

Само не ми говори за съветските технологии :))) 21 ВЕК СМЕ И ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ЛИДЕРИ СА ДРУГИ!

Вярваш ли си на глупостите които си написал/а?! Никой никъде не искаше боклуците, които произвеждаше т.нар. индустрия. Единствената причина частица от това което произвеждахме да излиза извън ЛАГЕРА беше, че цената му беше безумно евтина, защото суровините почти ни ги подаряваха от СССР. Затова и след като СССР спря да подарява, нашата икономика затъна МОМЕНТАЛНО.

Колега, голяма част от клошарите са душевноболни хора. На една моя позната баща й беше човек с добра професия и заплата. Имаха си и хубаво жилище. Поедновреме се побърка, взе да рови по кофите и да мъкне боклуци в къщи. Чувал съм и за други такива случаи.

Стига бе хора! Вие да не очаквате в България да строим космически кораби и междуконтинентални ракети! Всеки инвеститор е добре дошъл, особено германски! И стига сте плакали за заплати! Бачкайте повече и ще получавате повече! Мрън мрън! Типично по балкански!

Бавно и полека сега, а ако Борисов спечели лятото, бързо и с размах, чуждите инвестиции ще се мултиплицират! И то инвестиции в ПРОИЗВОДСТВА, а не в спекулативни сезонни курортни апартаменти. Полека-лека, за да станем след втория мандат на ГЕРБ балкански ТИГЪР, даже ЛЪВЪТ на Балканите... ЛЪВЪТ СЕ ГОТВИ ЗА СКОК!

Колко ли ти плащат да се излагаш така ? Не те ли заболя езика от близане ?

Не е баш езика!

"а ако Борисов спечели лятото" - дори и на IQ-то вече не му се вярва :) :) :)

Няма да си играят на мултиплициране, направо ще ги клонират. И ще построят един завод за айкю. Като заработи, на теб ще ти долеят безплатно до 146.

Ще предложим такова високо качество, че много хора няма да могат да влязат в автомобилите си, а други да си излязат!

Да, ама пак ние и ще влизаме, и ще излизаме!

Ключалките ще са само за кабриолети.

Докато някои "бизнесмени" инвестират само в хотелчета и ресторантчета (че най-лесно), други се възползват от даденостите на България за индустрия. Би било прекрасно и нашите български инвеститори да открият тези наши си български дадености.

Всички знаят че ще се строи завод, само германците не знаят.

но пък тук сульо и пульо знаят да пишат глупости по форуми, ако и в работата бяхте така нямаше да има за кво да мрънкате

Браво! Информационни технологии (ИТ) и автомобилни части (а защо не и сглобяване на автомобили) - точно такива неща трябва да правим, за да успеем като икономика, а не да садим домати и тютюн (от които никой не е прокопсал) и на гол тумбак да строим АЕЦ-ове (от които пък само избрани хора ще прокопсат).

айде пак предиборни обещания старатаб песен с нов глас запява ей туй властта би трябвало да е много сладко сигурно много се краде.

Той Гриша Ганчев си мислеше, че като покани ББ да пререже лентичката няма да трябва да се отчита на ГЕРБ. Ядец! Минаха, не минаха няколко седмици и взе да яде шамари отляво и отдясно. Зер как е станал толкова богат, а не дава пай на "капо ди тути капи". А с Огнян Донев не се ли получи същото? Там ББ резна лентичката на бизнес-сградите на Софарма и малко след това почна рекета.

Забравихте да споменете как Борисов тормози Людмил Стайков и други важни спонсори на БСП. Несъмнено този кръволок обича да потиска честните социалистически милионери!

krassikat@

СтОйков! Людмил Стайков е друга бира, но не Мишо...

В чий индустриален парк ще бъде това цехче за дръжки - на г-н президента ли? Т.е кой ще прибира парите? А за нас, дето едно време бяхме машиностроители - дръжки с глазура.

Ти защо береш грижа, една частна немска фирма на кого ще плаща? Дай ако сградата е на ВМРО примерно - да не се прави тази инвестиция! Машиностроител, дрън дрън. Като си бил толкова як машиностроител на времето - да сте се събрали навремето и сега да правите машини за рязане на лентички!

Добре де, аз не мога да разбера защо сте против производството на дръжки за автомобили!!! Та, по-добре ли е да няма никаква работа. Не сте доволни, а нито предлагате нещо по-добро, камо ли пък да направите. Аман от МРЪНКАЧИ, самонадеяни "умници". Затова сме на това дередже. Търсите само кусур на някой да намерите, за да се издигнете в собствените си очи.

d4

Дойчланд, Дойчланд юбер алес! Заключващи системи на автомобилните седалки... Моля, просветените в автомобилостроенето да пояснят какво значи това. За дръжките е ясно...

това са системите, блокиращи отделяемите седалки към купето, за да не се местят

Можеше да му го обясниш още по просто. Това са лостчетата които се дърпат нагоре надолу когато някой иска да си намести седалката. И механизмите към тях, които са под седалката и не се виждат докато не се наведеш под нея...

те те туи като сложиш седалката в една позиция да не се мурда напред на назад нагоре надоле и тн. нали заклучва я в една позиция *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

В Русе се правят авточасти - лети алуминиеви и автофилтри. Както и кари. Още един завод няма да ни е излишен. Русе има възможност и за повече! Всъщност тук има завод и за локомотиви - Експрес сервиз! В момента се строи и завод за горещо поцинковане!

Поклон пред ВАС - машиностроители! Най-добре би било да продължите да правите,-това, което правите най-добре!За жалост начело на ТАЗИ държава, вече 23 години, се изредиха - професори, счетоводители, царе, мутри и тем подобни, но нито един човек от материалното производство!Това са ПОСЛЕДСТВИЯТА!