Създават единна ромска азбука, ще издават и учебници

Унифицирана ромска азбука се очаква да бъде изработена по международен проект "Възстановяване на европейските измерения на ромските език и култура", който трябва да приключи през лятото на 2014 г.

Обратно в новината

Коментари - Създават единна ромска азбука, ще издават и учебници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви европейски измерения имат ромският език и култура та да ги въстановяват, много интересно...

краино време беше и ромите да си имат азбука;макар да имам инфо;че те са имали такава още преди векове но някяква голяма сила незнам точно пр;таини служби ли незнам точно на които не е била удобна тази азбука и са я скрили.не сум сигурна де това го чух някъде.така де радвам се за тях. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това нее нещо ново,открай време българите търсят начин как да откопчат/откраднат пари от евросъюза на гърба на клетото население -Ромите. нее нужно да сътворите или измислите азбука,защото тя вече съществува от както светът като разумно същество същедтвува. най вече вярвайта че тази азбука която ще я измислят в три или поне няколко варианта ще бъду ненужна ца циганите, та те българската азбука незнаят па камоли циганската ще научат. и другото което е факт ромската азбука е част от ДУВАНАГАРИ/САНСКРИТ. За повече инфо посетете този сайти там е открита Ромската азбука и граматика,математика,геометрия,химия,физика,астрономия,астрология,дори и сътворението на духовната и материална вселена. хайде сега вие романофилософи посетете този сайт и след това веднъж за винаги си затворете устите че одмърдяхте света с тези ваши крадливи номера. ( винаги ще има с какво да се докаже че вие които се правите на ромските кирил и методиемци,че грешите във всяко едно отношение относно ромската наука и култура)

Това нее нещо ново,открай време българите търсят начин как да откопчат/откраднат пари от евросъюза на гърба на клетото население -Ромите. нее нужно да сътворите или измислите азбука,защото тя вече съществува от както светът като разумно същество същедтвува. най вече вярвайта че тази азбука която ще я измислят в три или поне няколко варианта ще бъду ненужна ца циганите, та те българската азбука незнаят па камоли циганската ще научат. и другото което е факт ромската азбука е част от ДУВАНАГАРИ/САНСКРИТ. За повече инфо посетете този сайти там е открита Ромската азбука и граматика,математика,геометрия,химия,физика,астрономия,астрология,дори и сътворението на духовната и материална вселена. хайде сега вие романофилософи посетете този сайт и след това веднъж за винаги си затворете устите че одмърдяхте света с тези ваши крадливи номера. ( винаги ще има с какво да се докаже че вие които се правите на ромските кирил и методиемци,че грешите във всяко едно отношение относно ромската наука и култура) astromidel.eu

Единствената цел на този проект е да се усвои крупна сума европейски пари.

Далеч не е единствената цел това.Бедна ни е фантазията какви каши ще се забъркат на тая основа след 20-30 години.(справка-македонски език,македонска нация,македонска държава)

Ето тази новина вече ме ядоса . По тъпо парче от българския циганин няма !!! Живеем в държава в която има азбука и език . Защо и на кому е нужна тази азбука ? Но нали циганите сме много в ред , научихме перфектно българският език писмено и говоримо та започнахме да се правим на Кирил и Методи ... Защо не се хванете да научите децата на английски които е основен език в Индия ( Аз не приличам на Рачка Пур ) но нали казват ,че сме някакво такова тъпо племе което е било толкова тъпо ,че са ни изгонили и от Индия . В университети ли ще кандидатствате с цигански език или ще водите разговор за еврофондове ... а може би ще си водите и бизнес разговори А.....ааа .

Всъщност на тях им трябват две букви А и К и две цифри 4 и 7

Алооо..Томова!Нали щяхме да ги интегрираме????Какъв език ще учат?Как ,по дяволите ще общуват с нас, БЪЛГАРИТЕ? Ами отделете им някое място я в Сибир,я в пустинята Гоби,направете им държава,да работят там (избухвам в бурен смях).Там да учат (смехът ми вече е неистов).....Писна ни от разни измислени организации и псевдо научни работници,които искат само едно-да гушнат парички от някоя още по измислена фондация.

ромите имаме култура и език и тои е наш а и зашо симислите че сте по българи от нас защото сте руси и бели .това са белези за славянскии происход .българите са монголско племе там няма бели и руси

хайде и държава да им направят. И да се оправят! Аман от хрантутнци. С векове и с поколения се влачат на гърба на другите.

Нали това е целта на интеграцията, беее, г-жо Томова! Циганите да използват азбуките на страните, в които живеят и да се приобщават към европейската култура! Освен, ако не се окаже, че тази европейска култура е циганска, мюсюлманска, гейска, наркоманска ... нямаща нищо общо с християнските ценности на европейските народи! У нас те си бяха интегрирани до 90-та г. Но след победата на "демокрацията" европейците ни разказаха играта - и на циганите, и на българите!

Накарайте циганите завършили 8 клас да кажат азбуката до половината, не цялата. Да видите каква трагедия са и какви интерпретации правят до буквата "О". Те щели да ги товарят с още една азбука.

Ха ха ха. Ромска азбука. Че то един ако намерят да може да пише на нея, втори няма да намерят да прочете написаното. Само се хабят. Тези хора азбука не им трябва, само помощи ги интересуват. Освен ако азбуката не се състои от знаци обозначаващи - детски добавки един знак, помощи за трайно безработни - втори знак, помощи за отопление - трети знак и ако има още някой вид помощи съответно и за тях знак. Толкова им стига, да си разчетат необходимата информация. Виж тези знаци може и да се понапрегнат да ги позапомнят.

Ромската азбука щяла да бъде с не-повече от 2 букви. После за облекчение на ползващите я ще премахнат едната.

Този измислен "френски национален институт за източни езици и цивилизации" да иде при джуджката Сарко и да му иска сметка за депортирането на циганите от Франция! П.С. И най-вече да си е.ат майките! ПиснА ми пендели,банкери,застрахователи и чиновници да дават акъл!

РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!!!! ТОЗИ ПРИНЦИП ВИНАГИ Е БИЛ НА МОДА.

Тук пак "великите западни сили" го играят комбина. При подялбата на територията ни винаги се споразумяват някак си. Сега го играят "идея на Франция". А всъщност отдавна е разпоредено от Световната банка като ултиматум за "реформа" на българското училище. Св. банка, за чийто директен местен наблюдател е назначен Дянков, заповяда - в България, в българското училище, да се преподава задължително на два езика - един "за българите", друг - "за малцинствата". Сега измислят точно такъв. Спомняте ли си опита на един м-р Вълчев да прокара поправка в закона за Народното образование - да се отмени задължителното изучаване на български език. Тогава номерът не мина. Сега готвят нов закон. Като нищо властващите в момента ще минат пред главата на народа, за да изпълнят нарежданията.

Циганите и без това говорят много лошо български език и това е остновният им проблем да се интегрират в обществото. Представете си, че циганин може да чете и пише на цигански. Ами какво от това....как ще си намери работа и на какъв език ще комуникира с българите. Или следващата крачка към претапяне на българското население е да започнат да учат цигански, защото тъй или иначе след 40-50 години българите ще са не-повече от 2.5-3 милиона, а циганите около 4-4.5 милиона. Тъй че да благодарим на управяващите все пак, че се грижат вече за нашите внуци да се интегрират по-лесно в циганската ни държава. Пък и от друга страна е по-лесно да се напише азбука, от колкото да се решават проблемите с циганите по друг начин...а пък това дето ни го разправят, че били болнави и не живеели дълго, не е успокоително, а заблуждаващо, защото до 25годишна възраст вече са нацвъкали по 4-5 циганчета .... тъй че колко години ще живеят след това не е от никакво значение!

Американските учени доказаха, че ромите са древни евреи и произхождат от Палестина. Следователно не им трябва азбука, а репатрация в родните им земи и обучение на Иврит.

Те ти готвят "Палестина" у нас, ти за "репатрация говориш.

КЪДЕ СЕ НАМИРАТ ТИЯ МАНГАЛИ БРЕ, НАЛИ СА ТУК В БЪЛГАРИЯ. ЗАЩО ЩЕ ИМА ЦИГАНСКА АЗБУКА, АМИ ДА ЗАПОЧНЕМ И НИЕ ДА Я УЧИМ, ЗАЩОТО СМЕ МАЛЦИНСТВО. А И НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПРЕКРЪСТИМ НА ЦИГАНАРИЯ И НАДПИСИТЕ НАВСЯКЪДЕ ДА СА НА МАНГАЛСКИ ЕЗИК, ГУГЪЛА СЪЩО, В НЕТА СЪЩО, ДА ВИ БА *ТА. НЯКОЙ ДА СИ НАМЕРИ РАБОТА И ДА ВЗЕМЕ ПАРИ, ЗА ТОВА ЛИ Е ВСИЧКО? ЩОМ СЕ НАМИРАТ ТУК В БЪЛГАРИЯ, ЩЕ УЧАТ НА БЪЛГАРСКИ, ИНАЧЕ ДА СИ ХОДЯТ В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА - ИНДИЯ!

Индийската азбука е тяхната азбука. . .

Глупости на търкалета. Такива, които могат да бъдат измислени само от чиновник, не знаещ по какъв полезен начин да уплътни времето си. Циганите никога не са имали писменост, а ние, като най-напредничави, сега ще им създаваме. Само не мога да разбера - според въпросната "госпожа Капацитет" - ние в България ли живеем или в Циганландия

Нека си направят и държава и чао!

Доказано е от практиката, че ако кандидатстваш за финансиране на проект пред която и да е фондация той няма никакъв шанс да бъде одобрен, ако не отговаря на три условия: 1. В него обезателно да е наличен терминът дискурс... Проект без дискурс е като Рим без Папата, като Париж без Айфеловата кула, като проект без финансиране. 2... Темата на проекта обезателно да е насочена към проблеми като толерантността, мултикултурното многообразие, правата на малцинствата и диалогът между културите и религиите. 3... Целите на проекта органично да се вписват в контекста на съвременните политически реалности, а резултатите му да допринасят за реализирането на актуалните политически приоритети. (Примерно за разширяването на ЕС в посока на югоизток) или по-просто казано в парадигмата на европейските ценности проектите да са ситуирани в конкретни контексти на актуалния дискурс. И особено в дискурса на реситуирането на европейската история. (Това горе: по повод "Митът Батак", един друг "европейски" "проект")

Реситуирането на европейската история? Интересно. Но в каква посока? Защото, такова реситуиране би означавало реабилитация на историята на българите.

"Великите западни сили" не го разбират така. За тях Балканите са били винаги техния "барутен погреб", винаги са ни разпокъсвали, никога не са ни оставяли в границите на собствената ни страна, дори когато друга велика силна, родствена нам, ни ги е отвоювала отново и отново. И днес пак те, великите западни сили, ни "реституират" - като техен кенеф (по Черни) и тяхна военна база (по аксиома на "новия ред"). Друга "посока" за "реституция" не вярвам да виждат те.

Браво! Сега всички наредби на ЕС следва да бъдат и на цигански език. Windows, Facebook - също. На европарите може за спестяване на място да покажат палец между другите пръсти....

Тия не бяха ли с "проекта": "Митът Батак"? Или са други идиоти? О, там бяха май други нагли лайнари.

Сега започвате ли да се обяснявате къде потъват над 200 милиона евро годишно само за България?

ами ромите вече си саздадоха държaва -балгария,без да пукне пушка дори!!! справедливо е да имат азбука те вече си имат (англииската латиница) остава им само знаме и герб но те и него си имат :колело с спици на зелен фон.

От друга страна - "великите западни сили" си създадоха нова провинция - същата таз "българия" - след като демонтираха държавата ни. И сега предстои да изкупят земите ни (както спомена Найденов за държавните; частните вече отдавна са изкупени от чужденци). Тогава вече спокойно могат да повторят опита на Испания: В Испания през 1490г. се прави опит да се помогне на ромите да започнат честна и законна работа, за да си изкарат сами прехраната. От това нищо не излиза и през 1499г. декрет направо разпорежда ромите да започнат уседнал живот и да си намерят господари, или в срок от три месеца да напуснат и никога повече да не се връщат. Така новите собственици на територията на бившата ни държава ще приключат с циганите на новозавладяната си бивша наша земя, която придобиха също без да е пукнала нито една пушка.

И сега какво - ще имаме цигани неграмотни на още един език. Нямам нищо против хората, но теоретиците, които ги подбутват към несъществуващо етническо самосъзнание са престъпници. Циганите имат остра нужда да се интегрират в обществата в които живеят. Пътя към нормален живот за тях минава през ставане на част от обществото, а не изкуствено насаждане на усещане, че са различни ...

И как ще се казва азбуката - циганобългарска или българоциганска? И кои ще са светите двама братя, дето ше я създадат? Да знаем поне как ще се нарича след време най-високият орден в държавата1

Нация, която за толкова години няма ни държава, ни азбука, ни култура и живее като паразит върху другите заслужава само едно - да бъде ликвидирана като паразит!

Циганите НЕ са нация!!! И понеже според мнозина не са и хора, са се нарекли роми, което значело "хора" на някое си тяхно наречие. Т.е. аз напр. като не съм циганин (ром) не съм човек.

и все нетолерантни! Я бързо да си вземете назад нетолерантните коментари!

Ако има коментар, че циганите колкото и да искат да нямат право да учат български, да работят, да се лекуват, да гласуват, да плащат данъци и осигуровки може да се нарече нетолерантен. Но такъв няма. Тук обсъждаме тяхната интеграция и пречките, които се създават за целта от някои програми и персони в ЕС и в България.

очаквайте да стане национален език. ДА ГИ СУБСИДИРАМЕ за начинанието ЩЕДРО! И ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ДАНЪЧНИ И ДРУГИ ОБЛЕКЧЕНИЯ!

Ами да вземат да научат есперанто. Нали и той беше изкуствено създаден. Както и всичко изкуствено досега /есперанто,Югославия и т.н./ няма да издържи във времето...

То и македонския е изкуствен "език", но на базата на него - те ти нация, те ти и държава, И НАЙ-ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ - ТЕ ИМАТ!!!! Така, че са ясни бъдещите цели на подобен "език"!?

изключително тъпа идея!и какво значи това?че мангалите така или иначе неговорят добре български, а като им направят и азбука хептем ще затъпеят,значи ,кои ще им преподава по различните предмети?кои ще им преподава в университетите?това ме навежда на мисълта за създаване на държава в държавата,недопустимо,но като имам представа какви са ни политиците нищо не ме учудва!!!

събирайте по 1 лев от всеки и еднопосочен билет за всички цигани към Индия или Африка !!!

Е тъкмо ще им направят и държава та най-после да се отървем и да спрем да работим и вместо тях, че ни тежат като камак на шията

преди години някои прокара идеята циганите от европа (12 млн.) да се съберат в калининградска област (полу-анклав от руската федерация). тогава полша и прибалтика скочиха като ожилени- никои не иска циганите за съседи...

Това е много добре. След като вече е решено Булгаристан да е държавата на всички цигани естествено бе следващата стъпка да бъде създаването на циганска азбука.

"Великите западни сили", дето най-сетне (след победата си в Студената война), туриха ръка на държавата ни, пробваха първо да ни цепят на турци и българи. Не им се отвори парашутът. А точно с разцепление на етническа и верска основа въпросните "велики сили" навсякъде по света практикуват войните си за "демократизиране" и "освобождаване" на териториите (от националните им държави), които са си набелязали да прибавят като придатък към своята. Затова iehd ще пробват с циганите. И кой ще пробва? Франция! дето през 1510г. въвежда закон за изгонването на всички цигани от кралството. Ако пак местните ни подлоги тръгнат да изпълняват нарежданията на "великите" тъпанари, дето си мислят, че сме им кенеф, значи заслужаваме съдбата си - няколко пъти изчезваме като държава. И друг ни я връща отново. Този път никой няма да ни върне това, което от простотия и овче тъпанарство позволим на франсета, ингилизи, янки и пр. "велики". Аман.

Браво, коментара е точен. С добавка, Сорос чрез Отворено общество се опита да създаде в България изкуствен помашки етнос. Целта е една и съща, да има обособени и силно деинтегрирани общности. За да може във всеки един момент да бъдат противопоставянио една на друга. Американската национална политика вирее само върху хаос.

"В момента ромите използват азбуките на страните, в които живеят"...разбира се. Като си направят държава тогава да си правят и азбука.....

Ами то за държава на циганите вече са го измислели, това е република Молдова. И това ще се случи много скоро,Румъния вече е започнала прехвърленето роми в Молдова.Този план е измислен от Брюксел и скоро време ще бъде офицално обявен.

Чудно, после и те ще искат държава, независимост, признаване на езика и писмеността им, собствено управление....дано не се стигне до война поне.

И първия ромски университет - в Аушвиц.

Те български не са научили за няколко века, ся нова азбука?

Поредната малоумна идея на глупаците,гледащи да докопат мангизи.Днес азбука ,някой ден ще искат да си направят и държава.В която Българите ще бъдем работници ,а те началници.Нямам нищо против циганите.Ама те сега не искат да учат на готова азбука,камо ли на измислена.Този ,който иска няма нужда от интеграция.Останалото са празни приказки.

нема лошо - всичкото циганин е родено за началник.

Безусловно проектът трябва да бъде подкрепен, това е единственият в Европа етнос, който нараства въпреки всякакви там глобални икономически и екологически кризи, този естествен подбор предопределя бъдещия единен европейски етнос, който ще съхрани в историята паметта на останалите ускорено изчезващи етноси на континента на модерен ромски език и писменост.

Само че, този "единен европейски етнос" не иска и не може да съхрани, каквито и да са нецигански ценности. Както и да е! Европейските народи са победени без война. Любопитен съм, кой финансира проекта и работата на френския институт?

Да, освен циганската популация, нараства и тази на плъховете и хлебарките. Посочените са още по-плодовити и по-устойчиви. С оглед на това трябва да положим специални грижи и за тяхното съхранение. При евентуални глобални катаклизми и войни тези популации може да се окажат единствените представители на земната фауна. Само трябва да се намери подходящ институт който да харчи парите на работещите хора по такава програма!