По-нормално е българчета и ромчета да учат заедно, смята министърът

По-нормалното е родителите да не изтеглят децата си от класове с ромски деца в тях. Напълно ги разбирам. Може би те се притесняват да не падне нивото на подготовка, поради нивото на владеене на български език.

Обратно в новината

Коментари - По-нормално е българчета и ромчета да учат заедно, смята министърът | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вие с цигани работа имали ли сте? Бедна Ви е фантазията каква напаст Божия са за българите в районите където вече циганите са мнозинство. В село Градец Сливенско по щосето Сливен Котел трудно минава българче необезспокоявано от циганите. Елате и вижте какво става. Заради тези неща които ни набивате в главите се другарю, ане господине.

Жалко, че никой не е "плаШТал" за теб. Поне български език да научиш.

Да приемат закон, че паралелка без поне един циганин се забранява!

в канада не е така всички учат заедно и никои не протестира . вав всеки клас има по две три бели деца всичко друго е наи много пакистанци и други,балгарските цигани са сланце пред тях.не делете децата все пак те са деца и мисля че на булгаря проблемите идват от това деление. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

говорим за балгаря все пак , ако искаш да сме откровенни стерката учи в австраля и в класа и има много ,,мургави'' ...,но те за разлика от тези в бг са - вазпитани - много стриктно и останалите деца ги вазприемат само като ,,цвят'' .....

С роми как да е, но да учиш с хиперактивни ученици е УЖАС! Не подлежат на никаква ИНТЕГРАЦИЯ! "Топят" нервите както на учителите, които се ОПИТВАТ да ни преподават, така и нашите!

Последният ми коментар е към Шели: Безумно нахална сте вие, че си позволявате подобен коментар. Ако се случи да обучавам ваше дете ще го направя по всички норми на образователната система без да се съобразявам за нивото на родителите му,но ако не го запишете в моя клас ще ви бъда благодарна. Така съвсем тихомълком ще избегна контктите с хора като вас. А колкото до заплатата трябва да ви кажа, че това определено за мен не е най-важното в живота. Ако средствата не ми достигат да посрещна нуждите си ще отида да работя извън класно време. Правила съм го няколко години наред в България и не се срамувах, че до обед бях учителка, а след това чистех офис намиращ се на площад " Славейков" в София. Не ме плашете с вашите определения на заплати, а по-добре помислете за собственото си вече самовъзпитание. Да идва такъв момент в живота на човек, в който трябва да се самовъзпита. При вас явно е закъснял, но нали знаете онази поговорка, която гласи:" По- добре късно, отколкото никога". Дано Бог ви помогне да си стъпите на краката поне мисловно. И дано вашите деца се ...самовъзпитат.

Г-жо Учителке,вземете и прочетете третия закон на Исак Нютон върнете се в България и отново поживеете сред циганите , и може би ще Ви стане ясно отношението на голяма част от форума срещу циганите и техните защитници.

Като изключим емоционалната част в изказването на Шели, основното беше, че "Всеки родител е в правото да защити детето си и че родителите с основание са отстояли правото си на избор". (Този избор е заложен в училищния правилник)Подкрепям я и не виждам никакво нахалство, освен че се осмелява да противопоставя мнението си на вашето! Явно не търпите да ви се противоречи! С какво право мислите,че държавата ще разпорежда кой с кой да бъде, както съветвате! Този строй отмина, но явно не за вас!! За вас демокрацията не е настъпила, а говорите за толерантност! Не сложих обръщение, защото сте срам за учителското съсловие!

Аз пък намирам за далеч по нахално правеното от вас в този форум. Пъхането на мръсни пръсти в отворена рана - каквато е ужасната ситуация с циганите в България - показва трудностите ви да анализирате проблеми от комплексен характер. Ако черпите изворите си за вдъхновение предимно от лични професионални спомени, не е за учудване неспособността ви за поглед върху събития от по-висок хоризонт. Няма да е зле да помислите за разходки в някои квартали в София, Пловдив, Пазарджик и Сливен например. Трябва да се облечете наистина зле, забравете за очила с позлатени рамки и Guerlain. За някои селски райони може да ви трябва охрана. Няма да е зле също да попрочетете малко относно историческите аспекти на съжителството с цигани в различни държави. Както в самата Индия, така и в Европа. Например скандинавските страни и Англия. Информацията на френски е повече от оскъдна. Ще трябва да се задоволите с български и руски като начало.

Сега разбрах защо съм обграден от тъпанари и неграмотници. Просто са имали "велики" учителки като изказалата се тук. Колкото по-тъп е един човек - толкова по-агресивно се опитва да налага мнението си. Ако пък е и учител нанесената вреда е непоправима. Жалко!

Г-н Министъра е прав.За расистите,омразата е черен път.Мир.

Много "смилен" коменетар прочетох на една учителка, която препоръчва отписаните българчета да не бъдат записвани в друго училище. Аз лично не бих поверила децата си на тази "учителка" - не бих й дала и заплата повече от 200 лева - заради безумното й нахалство. Значи ние плащаме данъци, за да се издържа образованието и сме длъжни да приобщаваме циганите, децата ни да са подложени на техните издевателства! Който толкова ги обича да си направи частно училище и да си ги прибере там! Всеки родител е в правото да защити детето си, браво на хората от Пазарджик, че са отстояли правото си на избор - далеч от цигани и други подобни!

Подкрепям!

и аз подкрепям!

Съжалявам, но ми писна да ме занимават с циганите. Писна ми да им плащам помощи, сметки и жилища, за да не работят, да раждат, па после да им гледаме и децата, а те да ни крадат, убиват и бог знае още какво. Не съм съгласна в класа на детето ми да бъдат 50/50 ромчета и българчета. Качеството на обучението ще спадне, а циганетата бог знае на какво ще научат детето наще деца. Най-малко за това. Подкрепям родителите от Пазарджик. Макар да разбирам, че за да се интегрират тези хора требва да живеят с нас, но на малки групи, а не на пълчища.

Започна да ми става приятно да си пиша с някои от коментиращите, но все пак не мога да обърна коментарите си в кореспонденция. И Бебо и 9003, ЛВ, Наблюдател и други като тях имате право сами по себе си. Благодаря ви, все пак, че не ме обидихте, но и не мога да се съглася с позицията на много от вас. Истина е, че живея в Белгия точно 15 години, но никога не съм била емигрантка. предполагам, че знаете , какво точно значи тази дума. Прозряла съм може би повече неща от някои хора, които коментират тук, но те наистина не могат да знаят, какво става в училищните коридори и стаи минутки само, когато се затворят вратите за първия учебен час. Всеки смята детето си за образец на човешкия род и тъй като 98% от моята дългогодишна учителска практика съм работила с български деца мога да ви кажа, че те са по- невъзпитани и неуважителни от циганските. На скромната си възраст, на която започват своето обучение вече смятат, че са ръководещите в света. Да своите родители могат да въртят на малките си пръсти, но това не е достатъчно да си зрял. Не циганските, а смятам, че голям процент от българските деца трябва да се интегрират. Тук не става въпрос за защита както някой беше писал, че защитаваме циганите. Не се намираме в съда и аз не упражнявам юридическо образование, а педагогическо, за да влизам в ролята на някакъв защитник, но наистина как може някои грамотни хора като тези, които срещам тук да мислят толкова повърхностно. Какво значение има къде живееш? Важното в случая е не къде се намира твоето местонахождение, а какви са твоите виждания като цяло за живота и взаимоотношенията ти със заобикалящата те природа. Ако се случи така, че трябва да си вземем по един циганин и аз ще го направя, а дали ще отглежда кон или кокошки в хола ще видим после. Може пък и да е за добро. Кой може да прозре в бъдещето? Животът е пълен с изненади, които на мен ми дойдоха в повечко, но това не ми пречи все пак да мисля и виждам нещата в своята реалност. Благодаря на всички, които не ме обидиха, а тези които ме подкрепиха няма да забравя дори и със псевдонима им.

Прочетох внимателно коментарите Ви. Единствената причина да не Ви обидя е, че винаги се старая да не обиждам хората. Не пиша по същество, защото не виждам никакви допирни точки за смислен спор.

Госпожо, подхождате емоционално по темата и трудно бихте ни разбрали. В предната статия "Родители изтеглиха 24 деца първолаци от клас с ромчета" прочетете коментара на "мила една - 21.09 - 18,01" и може би ще разберете за какво става въпрос. Не забравяйте една стара приказка - много мисионери, проповядващи любов и смирение, бяха изядени от човекоядците в Африка! Въпреки вашите доброжелателни виждания, сигурен съм, че не бихте се радвали на внуци полу-цигани. А по отношение на децата - всички подрастващи същества са симпатични, но после...

Няма какво да чакаш да се случи,циганета колкото искаш по домовете,вземай бързо едно и си го интегрирай.Хайде някой да даде пример .

В събота гледах протеста на циганите пред френското посолство. Изказа се и една по-тлъстичка циганка. Не знам тя каква лидерка им е, но като я слушах се ужасих. Първо едва ли не крещеше. Второ българският й език беше на толкова ниско равнище, че се чудя какви претенции за образованост има и с каква купена диплома от висше учебно заведение се е пръкнала. Вземете се разровете и вижте на тези ромски лидери децата им къде учат. Ще останете изненадани - във всеки случай не са в училища и паралелки, където има повече циганчета. Нека първо те да дадат пример, а не да приказват много колко са дискриминирани. Те самите показват, че не държат на циганите, които уж защитават. Те обичат и държат само на парите, дето цицат от Европа и Сорос, а другото е дрън-дрън.

това е расизам вие нормални ли сте не трябва да се делит дезата,едно говорят друго варсат след време когато вие станете малзинство дали сте се чуствате добре да ви отделят в гето и да сте дискриминирани... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тогава ще сме със синя кръв. А, циганите незнам как ще се оправят, защото, когато няма кой да внася достатъчно данъци ще трябва просто да се изядат сами. България винаги я е имало и ще я има, та даже да се наложи да си внесем бесарабски българи.

Да ме прощаваш, но аз никого не съм пращал в гето! Даже цял блок дадохме БЕЗПЛАТНО на братята цигани, но те го оглозгаха като скакалци! И да не мислиш, че ще ми е зле като стана малцинство - няма да плащам нищо и само ще рева за права и помощи!

От една страна съм във възторг от решителността на мосю Саркози, но от друга се питам дали свободолюбивите и пословично негостоприемни французи не биха спретнали едно показно интегриране на неголям брой цигани, та ние, като неуки и незнаещи как, да почерпим опит и тогава нека Европа ни съди и сочи с пръст. Бидейки на малко повече години, мога да потвърдя, че в продължение на години е имало не един опит да се образоват циганите, да се цивилизоват, да се социализират или простичко казано, да се очовечат. Резултати плачевни изгорени паркети за огрев, апартаменти превърнати в конюшни,а що се отнася до приобщаването им към образованост, в опитите за такова съм участвала лично. През 70 и 80 години, време твърде далечно, но врязало се дълбоко в паметта ми, ни изпращаха по селата, за да записваме циганчета, младежи и девойки, на училище , като им се осигуряваше БЕЗПЛАТНО общежитие, БЕЗПЛАТНА храна, БЕЗПЛАТНИ учебници. В замяна на всички тези привилегии, те щяха да получат професия и грамотност. Ще си изкривя душата ако кажа, че нямаше записали се, но не мога да забравя как и с брадва са се изправяли срещу нас учителите,които бяхме дръзнали да нарушаваме номадския им мир и единственото им желание - да се множат. Ще се върна крачка назад към БЕЗПЛАТНИТЕ привилегии. Безплатни за тях, но не и за нас, които работехме и плащахме данъци.Нека Европа отчете и тези факти, когато говори за нова стратегия в отношението ни към циганите. Вярно е, че тя подреди своя дом по начин най-модерен, най-привлекателен,но това само защото не допусна този род люде да се заселят на нейна територия. Когато й дойдоха в повече, ги натика в газовите камери! Какво би казала сега по този въпрос? Нека ни покаже как се работи и живее с тези хора. Ужас ме обвзема, като си помисля, че принадлежим на един и същ биологичен вид! Често вкъщи сме спорили за отношението ни към циганите. Лично аз съм била в тяхна защита, като мотивът ми беше, че и те са на Господа бога чада и ние можем да им помогнем. За съжаление и последният ми опит да помогна завърши с пълен крах и тотално обезверение, че няма сила на тази земя, която е в състояние с добро да промени нещата. Реших да съм полезна, като набавя мехлем за възстановяването на едно детенце циганче, пострадало жестоко от заливане с вряла вода. Досещате се защо се е случило, нали! Естествено, мехлемите закупихме със съпруга ми, въпреки неговото несъгласие. Платихме, предадохме, пари не очаквахме, но в замяна поискахме помощ за зариване на 10 метра канал. Не изкопаване, а зариване! След дълго пъшкане и шикалкавене, бащата отсече, че е зает. Само минути преди това се оплакваше, че няма работа и какъв живот щял да осигури на детето си. Жалваше се, че няма пари за сирене, но говореше по мобилен телефон и с някаква неразбираема за мене гордост заяви, че отказва предложението да сече дърва в гората срещу 20 лева на ден! А аз самата бях работила повече от 30 години срещу мизерните 14 лева и не с брадва, а с книга и писалка, с ум и душа. Ето това исках да споделя. Наистина не вярвам, че някой може да бъде променен, ако самият той не го пожелае. Питам се също до кога ще продължаваме тихо и кротко да не отговаряме на Европа. Така мълчахме и пред по-големия брат преди години! А нас кой да ни промени? Само ние и самите ние! Стига сме чакали оценката ! Бележкарите са добри за учителите си, те повтарят безпогрешно преподаденото, домашното им винаги е написано, но рядко ще ги чуеш да произнасят тяхната си истина, такава каквато те я усещат и мислят. Нас ни порицават непрекъснато, защото позволяваме да го правят. За да не ни навират в очите собствените ни грешки, трябва първо ние да престанем да се отнасяме с България като с кенеф! Вони от собствените ни дворове, от собствените ни души. Затлачили сме се в завист и пасивност с вперен поглед в чуждия дом.Дайте да се позачистим! Стига мързел! Да вземем да викнем неволята и да изкараме колата си от калта. Може да сме сменили марката кола, но тя нашата си е все в калта. И приемам, че държавата е виновна, но само защото досега не е създала закони, според които да ни стане ясно, че не сме нищо друго, а самата държава и ако не я одобряваме, то първо трябва да погледнем нас си, всеки един, от всяка раса и народност, от всякакво вероизповедание, от всеки пол, от всички градове и села. Поздравявам гражданите на Пазарджик, които не са позволили да бъде нарушено правото им на избор. Проблемът се раздухва от медиите. Всеизцвестна стана вълчата им настървеност за сензации, пък били те и неграмотно представени. Необяснимо защо се изживяват и като нравоучители, като мерна единица за морал и етичност, без ни най малък напън да списват новините и коментарите на лишен от цинизми или пък посредственост език.

Поздравявам те. Добре написано и вярно.

Поздравления за Шаранкова. Съгласен съм с абсолютно всичко, с изключение на идеята за негостоприемността на французите. Познавам ги много добре, извънредно гостоприемни са с чужденци, но след внимателна преценка. Ако установят честност, коректност и държане на дума, гостоприемството им е сигурно. Като се има на ум какви арабо-африканско-китайски пълчища пъплят във Франция ви уверявам, че французите са всъщност прекалено гостоприемни. Сенегалци с по 3-4 жени и 15-на деца получават огромни пари във вид на детски помощи ис тях строят къщи в родния Сенегал. Началото на проблемите е през 1983, когато Жискар Д'Естен разрешава по псевдохуманни причини на дотогава кротките работници от северна африка да докарат жените, децата, после лелите, братовчедите и съседите си. Но това е извън темата. Ролята в България на неслучайно подкрепяните от определени сили цигани е да опразнят страната от нас, правейки животът ни непоносим. След това тази всъщност райска зема се предвижда да бъде почистена без колебания за да приюти нови обитатели. Очевидно процесите са доста напреднали, но в крайна сметка няма да успеят.

Доста от Вас нямат мозъци, като сте толкова напреднали и можещи държавата ни се клати цял живот. Сега когато се опитват хората да променат Бай Тошовския модел Вие все хленчите за щяло и нещяло събирайте си мозъците а не ровете в интернет пространството да пишете врели мекипери. Циганите това циганите онова, кой миришел кой бил въшлив. Губи ви се момента когато вашите деца се осерат и опикаят но никой не Ви опреква че те миришат. Ограмотете се, защото доста от Вас нямат елементарно възпитание да не говорим за първите 7 години. Стягайте се имаме много работа в страната. Да се хванем всички заедно за едно по добро бъдеще в нашата родна Татковина!!!

Не трябва да позволяваме българчетата да учат заедно с циганчета. Удивен съм от ентусиазма на някои от пишещите във форума ("учителка", "експерт" и др.). Циганинът си е циганин - вари го, печи го, циганин си остава. Не заради цвета на кожата, но заради примитивния му манталитет. Това, което правят някои цигани (вижте циганите от блок 20 в Ямбол) не се среща и в животинския свят, камо ли сред нормалните хора. Да сте виждали животно, което разрушава дома, в който живее ?????? А на тези, които толкова много харесват циганите, бих пожелал да си вземат за партньор мърляв циганин/ циганка, да им отглеждат кон и кокошки в хола, пък ако им хареса, нека пак да пишат във форума.

когато бях в основното училище, имахме няколко циганчета в класа. всичките бяха с успех около мн. добър 5. много им вървеше математиката. трябва да се дава шанс на малките - как може да се определяш като добър родител, ако нямаш добро отношение към всички деца? освен това, българчетата живеят в относително добри условия, ама като гледам още от малки в какви чудовища се израждат - да ме прощават родителите им, ама като не ги възпитават, по-добре е и да не ги раждат. съжалявам, никого не искам да обидя.

А знаеш ли какво става в училища където циганите не са няколко 1-2 от 40 ученика, ами са 10-15 от 25 ученика? Просто идея си нямаш! Навремето паралелките бяха по 40 деца, сега са по 25. А циганите станаха все повече тези 20 години. Аз напълно подкрепям родителите, които не искат децата им да учат с цигани. А основанията са им абсолютно човешки - първо циганите растат в друга среда. При тях са ежедневие побоищата, проституцията от малки, нарушаването на законите. Никой не иска детето му да прихване такива навици! Така че те имат пълно основания да не искат децата им да учат с цигани и след като от техните данъци предимно се издържа образованието, то всички управляващи трябва да се съобразят!

не знам.......изглежда ми жестоко. всеки заслужава шанс.

Какво е жестоко? Нито образованието, нито здравеопазването е платено в България! Всички болници се напълниха с цигани. Пред всяка болница има поне тумба от 30 цигани, посещаващи своите близки. Българите в болниците вече са малцинство, а в родилните направо ги няма. Но за българите има глоба ако не си платят ЗО. Образованието е също безплатно. Масово циганите не ходят на училище, защото е по-лесно да просят и крадат. Така не се губи време в учене. Обаче за българите има глоба ако децата им не ходят на училище. А ако и в образованието стане като в болниците аз с чиста съвест ще емигрирам! Защото мен на два пъти са ми отказвали да ме приемат в болница - нямало места, а вътре пълно с цигани! И става дума за София, а не за някое селце!

ти ли си кретена, които ме нервира снощи с коментар за горките ми родители? какъв проблем имаш с мен? психически? представих си дечица, домъчня ми - казвам си мнението просто! апропо, знаеш ли колко български момичета на по 14-15 год. си пускат голи снимки в интернет? едва ли от циганите са го научили!

Пичове,интеграцията на циганите трябва да започне със зверски расизъм. Като в САЩ и Родезия. Само след такъв период, през който циганите ще разберат какво е това ред, какво е това наказание, какво е това смърт, какво е глад и преследване, те ще могат да осмислят, че оцеляването им зависи от спазването на закона и самоизхранването. Самоизхранването е ключова дума на проблема. Иначе в България скоро или ще има гражданска война, или неконтролируема емиграция, разруха и несигурност. Помнете ми думата, че ако не се направи нещо сега, след 5 години ще пътуваме до морето в конвои и с охрана, а по селата няма да се ходи без каски и калашници.

Другарю министер, аз шъ тъ замолам да има елитен колеж и в ФакОлтето, за мойте сиганета. Да додат там и твойте деца . Шъ ги научим да крадът жица, деца да праят, лепило да дишат и дъщеря ти малко беременна шъ ти я върнем. Кючек шъ играй, гюбек шъ фърга.

СУПЕР!

Малко обяснение понеже съм работил по проблема. Може да ви звучи невероятно, но, Министерството на образованието има доста опит и съвсен ясна представа за процесите на интеграция/сегрегация на учениците роми. Правени са доста научни проучвания по въпроса, изписано е доста, макар че широката общественост не е запозата и хората се замислят само когато лично се сблъскат с проблема или когато медиите го раздухат. Според всички проучваия, всичко е наред с обучението и интегрирането на циганчета в училище, стига процента им в даде клас да не е по-голям от 10-15%. Успехът и поведението им са съпоставими с тези на българчетата. Обикновено са с малко по-исък успех, поради трудностите свързани с двуезичността, недоброто владеенбе на български език, но има и циганчета които са отличници. Когато надхвърлят около 20% от даден клас, обаче, започват поредица от негативни процеси. Първо, циганчетата започват да общуват предимно с другите циглета, естествено на цигански. Това води до самоизолация и веднага до спад във владеенето на български език и оттам до спад на успеха им. Общият успех на класа спада и родителите на българчетата започват да отписват децата си и да ги преместват в други паралелки/училища. Не след дълго имате клас само от циганчета,или такъв с мнозинство от циганчета и няколко от по-изоставащите българчета. Подобн процеси, в рамките на едно училище, водят до образуването на по-силни паралелки, съставени почти изцяло от българчета и няколко ученолюбиви/заможи циглета и други паралелки, съставени предимно от циганчета, които са изключително нисък успех. Често такива естествени процеси на спонтанна сегрегация се наблюдават в две съседниучилища, където след записване на голям брой циганчета в едното започва процес на отписване на българчетата и миграция към другото, като в резултат, само за няколко години се получават две училища, едното за българчета , другото за циганчета. Ръководствата на училищата и въобще министерството са наясно с тези неща и винаги се стараятда държат процента на циганчетата в паралелките под критичния, за доброто на всички. Проблемът е,че в някои населени места или квартали на определени градове, циганите, съответно циганчетата са много голям процент от населението. Това е случая в Пазарджик, където има сравнително висок процент на компактно циганско население. Има и друг аспект на проблема. Макар че българите гледат на циганите като на едно цяло., това не е реалността - циганите са група състояща се от множество кланове и подгрупи, с драстичо различни начини на живот, бит, жизнен стандарт, ниво на образованост и т.н. Има много интегрирани, заможни (че и направо богати) цигани, чиито деца ходят на училище заедно с българчетата и имат същите резултатти. ИМЕННО ТЕЗИ ЦИГАНИ са първите които отписват децата си от паралелкита със мнозинство от циганчета. Именно те категорично не желаят децата им да учат в цигански училища/класове с нисък успех. Така че пробламът е сложен и с много аспекти и нюанси... Що се касае до това дали има конфликти между българчетата и циганчетата в клас - всички сериозни проучвания сочат че такива конфликти са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО редки, в смисъл че много рядко са на етническа основа. Проблемите в класовете с голям процент циганчета идват от спада на дисциплината в час и честите отсъствияна много от учениците, а не от конфликти между българчета и циганчета. Отново, има ОГРОМНО значение, какви точно са циганите в класа. Ако са заможни, с образование, те се стремят да бразоват децата си и държат те да ходят на училище и да не бягат от час. Ако обаче са от най-бедните, неграмотни, изметта на циганското общност, то дацата им нямат практически никакъв шанс да получат образование. Проблемът е,че в традиционната цуганска култура и бит, образованието не представлява ценност. Съответно родителите нито могат да служат за образец, нито ги стимулират, по какъвто и да било начин, да се стремят към образование и да полагат усилия. Има фрапиращи, потресаващи случаи - много от тези най-бедни и прости цигани сутрин не пращат децата си на училищепросто защото им е жал да ги събудят...не се шегувам. Такива хора просто нямат елементарна образователна култура и не разбират ползата от образованието и необходимостта от самодисциплина и усилие за да го получиш. Образоването на такива цигани е практически безнадеждна задача в обозримо бъдеще, независимо от това колко добронамерена и богата е държавата, колко пари се хвърлят за образованието им. Друг, макар и по маловажен източик на напрежение между учениците в смесените класове с голям процент циганчета е понякога личната хигиена и навици (или липсата на такива), както и неща като разпространението на паразити (въшки) и заразни болести, примерно хепатит, дребна шарка и т.н., но това са редки случаи.

НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСНА С ВАС ГОСПОДИНЕ, НО С ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА! ЗАМОЖНИТЕ ЦИГАНСКИ СЕМЕЙСТВА НЕРЯДКО СА СЪС СЪМНИТЕЛЕН ПРОИЗХОД НА ПАРИТЕ СИ! АКО СЕ ВЪЗПИТАВАТ В СЕМЕЙСТВАТА СИ НА "ШМЕКЕРУВАНЕ", ТО В ПО КЪСЕН ЕТАП ТЕ ЩЕ СТАНАТ СЕРИОЗНИ ПРЕСТЪПНИЦИ! ДЪРЖА ДА КАЖА, ЧЕ ПОЗНАВАМ И МНОГО СВЕСТНИ ЦИГАНИ, КОИТО ПЕЧЕЛЯТ ЧЕСТНО! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МНОЗИНСТВОТО ОТ ЦИГАНИТЕ НЕ ПОДЛЕЖИ НА НИКАКВО ИНТЕГРИРАНЕ, АМА НИКАКВО!

Не мога да не се съглася с вас, но тогава се питам - защо това не го каже министъра, а го усуква? Явно по констатациите, 12 цигани в клас от 36 деца прави процента - 33%! Виновни ли са родителите, че интуитивно разбират опасността за децата си и ги отписват, вместо да ги положат като жертвени агнета в името на обречен експеримент? Нима министерството не знае за увеличения брой цигани в някои градове и райони и как да реагира - знае, ама се прави на ударено, с цел финансови икономии! Ако и след това показно, министъра продължи да се прави на щраус и не се предприемат мерки (не наказателни срещу роптаещи родители), нещата само ще се влошават до избухване на реален етно-проблем!

Абе експерт,разбирам,че с моите пари които плащам за данъци, такси, разрешения,лицензи и какво ли още не, вие там....търтеите на държавна софра правите проучвания и изследвания за циганската напаст, добре известна дори и на децата.И сигурно сте си формирали с бюджетни средства нещо като "Фокус Група" или "Проблемна Група" която с нашите пари пише доклади-умозаключения за обкръжаващата ни действителност, граничещи с пълната олигофрения на държавния храненик.

Потресена съм не само от родителите, които си изтеглили децата си, но и от коментарите на 90 % от присъстващите тук. Не че нямат право на глас и изобщо на мнение. Напротив това е чудесно , че го правят, но да наречеш един министър" тъпак " е глупаво и просташко. Глупаво, защото все пак за да е министър може да е всичко друго, но не и тъпак и просташко, защото да кажеш на някого, че е "тъпак" дори и да е така трябва да си голям простак. Всеки си е такъв, какъвто се е родил с божията воля. Кои сме ние, за да даваме такива оценки за хората? Единствено мога да кажа " Браво" на Габи за мисленето й. Но преди всичко изказвам уважение към родителите й. От такива хора трявба да се поучаваме в живота извън училище. Убедена съм, че това дете , което е само на 13 години ще стане достоен член на човешкото общество. Не е нужно да сравнявате всички цигани с тези, които раждат по на 12 или 13 години. Аз лично познавам българка, която е родила на 14, а имам и още по-любопитен факт за тези, които не виждат по- далече от носа си - най- младата жена в света, която е родила съмсем не е циганка и е била само на пет години. Всеки, който иска може да поиска от Гугъл по-подробна информация. Моля ви, престанете с тези обвинения, че всичките пороци идват от циганите. По- добре е да обърнете внимание на вашите деца дори и да са вкъщи и най-вече пред компютъра. Убедена съм, че не знаете с каква информация се тъпчат оттам и то защото не ви пука. Нали сте му купили машинката да не кажат хората, че изоставате, а оттам нататък никакъв контрол. И аз имам внучка вече на десет години и тя има компютър и то лаптоп, но когато работи с него работи пред родителите си, а след това остава при тях. Вярно е, че не всеки може да има лаптоп и тя в началото на компютърното си обучение нямаше, но контрол винаги е имало. Така че децата ви не само от циганчетата се учат на "хубави" неща. Не е справедливо това, което правите спрямо тези хора. Не бива да има расисъм, защото самите ние можем да бъдем подложени на това унизително положение. Планетата ни е пълна с живи същества по-умни и по-посредствени. Като хората спадаме към по-умните доказваме ли го? С какво? Като се обиждаме и гнусим един от друг може би. И още нещо - не е нужно да съветвате министъра да даде детето си в училище с циганета. Сигурна съм, че те са виждали такива, но едва ли са тичали през глава, за да се отдалечат от тях. А и мен не ме карайте да уча френски- знам го и то мога да твърдя, че доста добре, защото отдавна живея в Белгия. Това не ми пречи да поддържам и то много тясна връзка с българското общество. Макар и отдалече имам наблюдение как се развиват нещата там и ми е болно, когато прочета нещо подобно, защото виждам как живеят хората тук и отношението им един към друг. А тук има народ от кол и въже както се казва, но и в съня си не можеш да срещнеш подобно отношение на човек към човека. Тук всяка човешка личност се уважава и се дава пълна възможност за интегриране. Който нарушава закона както казах в по-предния си коментар просто го връщат откъдето е. Говоря за закона, а не само за интеграцията, защото ти може да показваш желание да се интегрираш и същевременно да нарушаваш закона. Тогава когато просто се приобщаваш към масата народ тихо и кротко никой не ти пречи, но в България имам чувството, че това не е възможно. Точно такива като тези коментатори и онези родители пречат на някои живи същества да постигнат свои желания и мечти. Според мен всеки подобен като вас първо трябва да се посъветва със самия себе си и тогава да съди другите. Не се опитвайте повече да ме обиждате, защото човек, който не уважава преди всичко себе си не може да ме засегне по никакъв начин.

Колко неща сте изписали, но не сте прозрели основното - огромното мнозинство цигани изобщо не искат нито да се интегрират, нито да се променят! Техния брой в България непрекъснато расте и те променят средата по цигански, т.е България се циганизира, социалната и здравната системи се задъхват и колабират! Винаги гледате от някаква идеалистична гледна точка - тук нещата са различни! Българите изнемогваме да издържаме себе си, държавата ни е бедна и няма ресурс за ограмотяване и промяна на циганите - трябват десетки години и огромни средства - хора и пари! Това са почти 10 % от населението, което е само консуматор и източник на огромни проблеми!

Най-загрижени за циганите са точно емигрантите - хората, които живеят далеч от реалните проблеми на българите в България! Елате тук и покажете на практика как става тази пуста интеграция!

Уважаема учителко, аз съм потресен от вашата липса на толерантност към решението на тези родители, отписали децата си! Това е тяхно решение, те не са вдигали лозунги против никого! Коя сте вие, да им отнемате право на избор? А вие сама отговорила ли сте си на въпроса защо сте в Белгия? Не е ли ваш избора и какво ще кажете на тези, които го оспорват? Вие, като учителка и жена знаете, че за един родител по-скъпо нещо от детето няма (друг е въпроса, колко родители мислят по темата - давате добри примери)! Родителите искат за децата си най-доброто и в името на това мнения за толерантност, равенство и т.н.са думи без значение! Нека за това мисли правителство, министерство (вижте становището на експерт)! Така че берете плодовете на вашето решение в Белгия и ни оставете сами да се оправяме! Не знам от колко време сте в чужбина, но последните години в България нещата доста са се променили , хората са по-нервни и резки, започват по-отчетливо да си търсят правата...

Мадам, от Белгия и изобщо от чужбина е лесно да се дават съвети... но ако сте в Брюксел и околностите ще имате възможност да изпитате на собствен гръб какво е това мултикултура и интеграция... имам предвид факта че там постепенно започва да запрличва на Северна Африка и Близкия Изток...

Живея там живея тук. Има и други освен Вас учителки, които са емигрирали, но ние май се прибираме по-често от Вас. В нашия град зад жсяко 5 дърво във всеки парк без изклучение е наврян по един мръсен циганин онанист, а там играят невръстни деца. Даже помолихме за съдействие полицията и когато могат хората минават по 1-2 пъти с патрулаката. Това Вие колежке по професия и сродна душа по емиграция как го намирате и толерирате? Държа да изкажете гледнта си точка на виден хуманист и защитник на всички онеправдани цигани .

Само за обща култура да запитам г-дата бивши и най вече сегашни управляващи -вашите деца и те ли се интегрират с циганите ,или понеже са "гениите "на България учат в елитни ,частни колежи?

Тичай да гласуваш пак на изборите, че децата им имат нужда и от начален старт след като завършат учението си в чужбина. Трябват им пари и на тях не само на крадливите им родители

Защо нашите деца трябва да бъдат участници в експеримента "ромско включване"? И да им се възлагат отговорности за това? А ако не сработи както много пъти досега? Защо карат родителите да се чувтват виновни за това че искат най-доброто за децата си? И какво според управляващите прави едно училище по-добро от другите? НЕ учителите, а учениците в него. Затова най-елитните университети и училища приемат с изпит, а не само срещу пари. Често най-добрите дори получават стипендии. Така училищата си защитават репутацията. За да попадне едно дете в такова учебно заведение обаче, е важно какво е предишното в което е учило и т.н. та до детската градина. Какво ще научат децата в клас, в който половината са циганчета, които често отсъстват, не учат и учителите трябва непрекъстано да тъпчат на едно място и да повтарят материала заради тях. Това си е чиста загуба на време за останалите.

Също така е нормално властващите мошенници да си гледат поне малко работата, а не само да крадат. Щото мангалите са показател за реда и закона в една държава. А нашите много ги разхайтиха политиците, улисани в кражби и далавери. Ама за това госин министъра естествено и дума не обелва.

Да, може би при вас хората са си вдигнали малко главите за разлика от другите градове в БГ, където повече се говори, отколкото нещо да се прави. Поздравления към родителите, махнали децата си от училището, за изказаната тяхна позиция. Сигурно е ясно, че този Бай Ганьо-министър нищо друго не може да направи и не иска да направи- щом неговите деца не учат с цигани, значи той не вярва в това, което говори, пък и в края на краищата не му плащат, за да Ви защитава, българи...

"Може би те се притесняват да не падне нивото на подготовка, поради нивото на владеене на български език."Не,страхуват се да не падне някоя въшка или други такива върху децата им.

Какво има да се чудиш,ти от Хеопсовата пирамида ли падаш,най-нормалното нещо е българчета и циганчета да не са заедно,а да учат още по-малко,те "ромчетата" това не го могат

И все пак "По-нормално" не е "нормално". Нека той да си пусне децата да учат и играят заедно с циганета, които...

ЗАЩО 10-15 РОМЧЕТА НЕ ГИ ЗАПИШЕТЕ В У-ЩЕТО В ГОРНА БАНЯ,КЪДЕТО УСЛОВИЯТА СА ПЕРФЕКТНИ,УЧИТЕЛИТЕ НАЙ-КВАЛИФИЦИРАНИ И ТЪЙ КАТО ТАМ УЧАТ ДЕЦАТА НА ПОВЕЧЕТО ПАРЛАМЕНТАРИСТИ И СА ВЛЕЗЛИ С ПРОТЕКЦИИ НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ И ДА СЕ ОТКАЖАТ.,А И ЩЕ ДАДАТ ДОБЪР ПРИМЕР.

Изцяло подкрепям предложението Ти - интегрирането на циганите да започне от уч-то в ГОРНА БАНЯ!!!!!!!

Не бих се решила да дам детето ми да учи заедно с ромите. Първо, зашото те имат от малки пред очите си сексуални сцени... И сигурна съм, че момчета-циганчета (нека да ги наричаме ромчета, щом така ни нареждат от ЕС) могат още като малки да посягат към момичета-съученички. Отвратително е. Министър Игнатов трябва да измисли някакъв друг начин за тяхното приобщаване - например точно циганчета да ходят на тези негови забавачки.

не ни стигаше кмета на пазарджик , ами сега и тоя тъпак само ядосва хората с демагогията и лицемерието си... нито едния нито другия не биха записали децата си в клас с циганчета, но препоръчват на другите да го направят... боклуци

Айде спрете д делите на българи и роми бе. Какво е това нещо. Те не са ли хора. Какво са виновни тези дечица. Поставете се на тяхно място да ги дават по телевизията, защото пречели. На какво ще научите децата си на дискриминация ли? Аз съм на 13 и само за 1 година имах 2 ромчета в класа и за разлика от останалите редовно си говорех с момичето. Въпреки, че в мойто училище май има само 1 момиче ромка не ми пречи. Всички сме създадени от Бог и сме равни. Колкото едните, толкова и другите

не ти е ясно за какво става дума.Зтова си отваряй очите на четири.И не се заблуждавай много,че да не ти е криво после.

По-нормално е държавата да започне да прилага законите еднакво за циганите и българите. Какви са тия "майки" на по 13 години? Защо бащите им не са осъдени за секс с малолетни?

Бил съм в ЮАР по времето но Питър Бота, бях и за световното тази годида. Когато имаше апартейд и сегрегация, страната беше супер, сега бавно се превръща в КЕНЕФ...Толкова по въпроса за роми, римляни, цигани и зулуси!

Рано или късно България (а и цялото човечество) ще се изправи пред избора, който направи Германия през 30-те години на миналия век. Изборът беше единствено правилният, но светът не бе готов а и беше зверски заблуден (и все още бива заблуждаван) относно обстоятелствата и същността на този недовършен обществен проект. Тези, които го прекършиха тогава, щяха да бъдат изобличени, че спъват човешкия дух, оковавайки човечеството в един ретрограден и проектиран от тях самите обществено-икономически модел, в който те притежават всичко. През последните 20 години ние станахме жертва на техните планове така, както и Германия беше мачкана между двете световни войни. За разлика от нас обаче, те поне възстанаха срещу този гнет...

Явно и този човек изпълняващ длъжността министър е попаднал случайно на министерското кресло, като почти всички останали негови колеги. Но за какво говорим- за един клас в който имало 12 циганчета. Елате тогава в бъдещага столица на България и вижте как в едно начално училище нямя нитао едно българче! Циганския проблем няма да го реши нито един министър, нито един президент, нито един депутат. Могат да го решат истинските българи, истински успелите българи, българите с пари, но някой трябва да ги поведе. Да ни поведе напук на всички брюкселски бюрократи. Ако знаят как се интегрира циганин, нека си ги вземат и да развиват демократичните ценности с тях. Българино, ръзбери, с циганите България няма да я има - дали 2030 или 2050 г. все едно.

пише се и се казва "рАзбери",а не "рЪзбери".Е с тази само грешка и си развали изказването.Съжалявам.

Одите да учите френски! Другия път ще ви дадът по 500Е!

Министърът е прав. Сега аз бих направила така, както правят в голямата Европа- децата на тези родители, които са ги изтеглили от клас да не бъдат записвани в други паралелки или училища. В Европа щом започне учебната година свърши с преместването. Да им постоят мамините глезотии вкъщи още една година, да си платят глобата, че децата им не учат и същевременно да не забравят още отсега да си потърсят други училища за да не стане догодина пак късно. Струва ми се, че те изобщо не са осъзнали какво са направили. Как така ще си отпишат децата , защото трябвало да учат с циганчета? Това си е чист расизъм, а за такова нещо пак в онази Европа съдят и вкарват в затвора. Ами, ако циганите започват да отказват да учат с българчета, къде ще му излезе краят. Не може да се живее нормално при такива отношение помежду ни. Това, че циганите имат особен манталитет е вярно, но не можеш да отхвърлиш някого от обществото само по тези причини. Още повече деца. Та те едва сега започват своя живот и как го започват? Излишно е да истъквам факти, то се вижда. Учителка съм в София, почти всяка година съм обучавала циганчета и моите деца, тъй като ходеха на училище в същото учебно заведение са учили с тях. И разбира се много други деца между, които имаше и то не малък брой с родители кой директор, кой адвокат или лекар. В моите класове повечето деца бяха от семейства с много висок стандарт и много добре образовани родители, но никога не помня дори да са повдигали на въпрос защо в класа има и циганета. А съм имала и по 6-7 в клас. Не са казвали и дума, защото това бяха възпитани и интелигентни хора. Не знам родителите на изтеглените деца до каква степен са образовани и това не е важно, но виждам възпитанието им. Така ще възпитат и децата си в неприязъм към обществото . Такива ли българи ни трябват на нас? Искам и да допълня, че циганчетата, които съм обучавала / сега не практикувам по лични причини/ бяха много добри деца. Най- важното обаче беше, че се интересуваха и много прилежно си подготвяха уроците. Изпълняваха и уважаваха изискванията ми така, както правеха децата на лекарите и там другите български семейства. И още една подробност всички завършиха осми клас. Родителите им бяха, каквито си ги знаем, но идваха на родителски срещи и бяха горди, че децата им учат. И другите родители идваха на срещите, не се гнусяха от тях, дори обменяха думи. Ето така трябва да се постъпва в един цивилизован свят. Дълбоко съм изненадана от постъпката на онези родители от Пазарджик. Дори и децата да са били 12 на брой. Ако разсъждаваме с техните мисловни дейности, то по-скоро учителката е трябвало да напусне, защото нейната работа нямало да е лесна най- вече заради бройката на класа. Да обучаваш 36 първокласника си е цяло геройство. Тук казвам "Браво!" на този педагог, че се е съгласил. И съм сигурна, че не защото е нямал избор, а защото си обича професията. Помислете си, български люде, така ли трябва да се интегрираме като цяло. Вярно е, че Саркози върна наши цигани от Франция, но ако мислите, че връщат хора само от малцинството се лъжете. Връщат всеки, който не спазва законите им. Така че министърът както писах по- горе по моему е прав. Те са наши граждани и сме длъжни да ги третираме като всеки един друг българин било в хубав или лош аспект. Сами виждате какви ги вършат вашите събратя. Крадат, убиват, изнудват, лъжат, насилват и т.н. Ето го сега и този Сумиста... Излишно е да се коментира, нали?

На такава "иСтъкната" учителка не бих си поверила децата.

Просто Г-жа учителката се е интегрирала и е забравила, че понякога се използва "з".

много нещо си изписала.Да ти кажа,не си права.Не си права за това,защото циганите ги лансират за сметка на българите.И не разбрах,имала ли си в класа си "млада"12-13 годишна майка?Защото навремето дори гимназистка да е,биваше изключвана и заклеймавана,ако саме да е бременна,камо ли да роди. Хайде,запри се.

Напълно съм съгласен с Вас, и ви поздравявам. Нямам много да добавя окъм онова, което сте казали. В класа на сина ми имаше две циганета, близначета, чисти деца, може и да е изключение, но бяха такива, и добре възпитани. Още в първи клас хора с първосигнални реакции /не казвам мислене/, прощавайте, жени, майки на няколко деца, поставиха ултиматум на класната, много свестен човек, да изгони циганчетата, щото набили най големия калпазанин в класа, който не спираше да ги тормози, както впрочем и останалите деца. Така и стана. Беше отвратително, още повече, че хората, които го направиха, не знам дали бяха по-добри от родителите на циганчетата; за ефекта върху децата да ен говорим. Наистина се радвам, че има хора като Вас, защото, ако не научим циганите да живеят като съвременни хора, децата и внуците ни ще са принудени да живеят като цигани. И виновни ще са не циганите, не децата и внуците ни, виновни ще сме ние.

АМА КАКО, ЗАЩО НЕ НАПРАВИШ ЦИГАНСКО УЧИЛИЩЕ И ДА ГИ ОБРАЗОВАШ! И ПОСЛЕ СЕ ПОХВАЛИ НА САРКОЗИ, ЧЕ ТЕЗИ КОИТО Е ИЗГОНИЛ ИМАТ ВЕЧЕ ПО НЯКОЛКО ВИСШИ!

А може ли аз да не плащам данъци така твоята заплата да се плаща от данъците на циганите, след като даваш такива идеи? Чудя се как може толкова прости хора да има? Ало, комунизма с насилствените приоми свърши! Не им е приятно на хората да учат децата им с цигани и това е. От къде на къде някой ще ги кара на сила, защото някой си бил така казал? От къде на къде българите пак ще сърбат супата заради циганите? Малко ли ги носят на гърба във всичко?

Циганите са генетично увредени по рождение, нашенци решават да ги интегрират. Ама той и Мичурин навремето искаше да направи така, че крушата да роди ябълки. Даже успя донякъде. само че... не задълго. Няма как да отучите джебчийте да крадат, бургуджийте да мамят и врачките да станат шивачки или счетоводителки. Циганите не пращат децата си на училище, защото не виждат смисъл в това. А малките момиченца от тригодишни се обучават да крадат. И, като го заловиш, оправданието е: "Чичко, исках да си купя кукла"... Е, аз решително не искам децата ми да учат в един клас с генетично увредени хора. А господин министъра ако иска да прати своите деца и в училище с бавноразвиващи се, негово право и дълг пред народа е да даде личен пример.

Дайте ги на ИБ и дядо Йоцо, които искат да развиват циганската култура.

Когато циганетата са по 1-2 в клас, няма опастност. Това е и начинът да бъдат интегрирани в НАШЕТО общество. От 1 до 3 клас и аз учих с едно. Вярно, беше най-слабия ученик в класа, често отсъстваше, но нямаше никакви други проблеми. Даже му съчувствахме, защото баща му го биеше жестоко, често идваше посинял на училище, а веднъж дойде с полу-откъснато ухо, от налагане с пръчка отзад. Отврат. Но когато в класа ти повече от половината са цигани, става страшно. Тогава има опастност българчетата да бъдат интегрирани в ЦИГАНСКОТО общество. В което, погледнато от европейска гледна точка, няма нищо лошо. Но за българите, на които няколко века се е налагало да запазват идентичност при "чужди присъствия" (мисля, че това беше терминът, използван в съвременните учебници по история за турското робство) това е трудно за реализиране. И има естествена реакция и особена чувствителност по темата.

абе серго, редно е който води да дава пример - премести си твоите деца в циганския клас и другите родители ще те последват

Трябва циганчетата да са раъпределени горе-долу по равно във всички класове. Наличието на отделни класове само с циганчета води само до по-големи проблеми. Не е хубаво още от началните класове да има класове само със слаби ученици (които в повечето случаи идват от семейства с необразовани родители).

Нека министър Игнатов не дава съвети наляво и дясно, а да въведе районирането за прием или квота за прием на ромчета за всяко училище. Тогава ще има интеграция и ще се извършва десегрегация, а не като в нашето училище - правим " интеграция" на 22 ромчета към 1 българче! Е, господин министре , на това ли му викате интеграция? всички българчета бягат от училището ни заради циганетата. Но има и друго - ако родителите от квартала си записваха децата в кварталното училище, което е под носа им , няма да има ромчета в училището. Но това е друга тема, става въпрос и за манталитет, за влияние на директорите, за тяхната компетентност, за авторитета им и т.н. така, че прави са хората, които казват за избраните ученици от Горна баня