Коментари - Ремонти се правят все по-рядко, майсторите си държат цената | dnes.dir.bg
назад

Ремонти се правят все по-рядко, майсторите си държат цената

Заради кризата българинът все по-рядко решава да прави ремонт на жилището си. Намалено търсене на баш майстори е причина според строителния бранш цените на този вид услуга да паднат с 32-33 на сто спрямо 2010 г.

Обратно в новината

Коментари - Ремонти се правят все по-рядко, майсторите си държат цената | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Намерих водопроводчик от сайта на https://imamchovek.bg/. Много бързо свърши работа на ниски цени. Препоръчвам!

www.imamchovek.bg там има много добър водопроводчик. Препоръчвам мъжа ми, той има обява там

И никъде не е казано че навсякаде дерът кожи.Вси4ко е до договорка.А тия цени дето ги пишат са само в софия може би.Сега е макс. 15лв само лепенето,за фризовете може да не се взимат пари.Ако имате някакви изчанчени идеи, естествено трябва да си заплатите

Тези цени май само в софия ги имат.С уважение кам учителката,искам да и кажа.Да си добър майстор на плочки ти трябва време и работа,толкова почти,колкото да си свършиш твоето образование.Говоря за прецизна работа.Истината е че повечето се хвалят какви майстори са ама като им видя работата с професионално око, не е така.Да така е, на добри майстори трябва да се плаща.Има и тъпи вразкари и всякакви.Съветът ми е вижте работата му и искайте съвет за майстора,който ще лепи плочките ви.За доходите извинявай 4е не декларират ама от държавата файда няма.Всеки иска да е 4ист пред държавата,обаче самата държава е виновна.Тя с нищо не те стимолира а само смуче.И НЕ завиждайте на добрите майстори,те дават голям труд и качествен.За това трябва да им се плаща.Зъболекарите вижте, те са кожудерите.И само викат, ми за това сам учил.Учели са обаче повечето са некъдарни и кожудери.

Майсторите отдавна са измрели или на преклонна възраст.Всичко друго е самоуко.Прави сте за договорите-но трябва при всяка по-голяма покупка на строителни материали и декларация ,че си ремонтираш сам.Ако не-на данъчните.Тъпчете им гушите на "майсторите" без документи,а те не декларират доходи въобще.Изсмукват ти заплатата и за най-дребния ремонт.Ех какво да правя като съм учила 4 години за учителка,а накрая броя стотинки,защото искам да ми направят коридора с плочки.Кой за каквото е учил!пази Боже България !

Тъй, тъй - разбрахме, колко са калпави майсторите, но нали и вие работите някъде и сте един вид "майстори"! Сигурно сте супер специалисти и всичко би трябвало да ни е наред - явно и вие сте същите "майстори"!

Не е същото. Зависи какво,, майсториш,,.

Абе все си е същото - да те обслужат майстори-чиновници, да те обучат майстори-учители, да те управляват майстори-политици, да те лекуват майстори-лекари и прочие! Обществото зависи от много майстори и некадърността е повсеместна! Само в този форум всички са супер-професионалисти!

При положение, че живота на 25 човека 24 часа в денонощието е ,образно в ръцете ми, трябва наистина да си голям специалист. За протокола - най-близката възможност за помощ е на няколко хиляди километра.

Тук чудесно се вижда българската народопсихология - "Баш майстора","Специалист по всичко" и егоизма! Всеки се спасява поединично, няма традиции, професионализъм и уважение към знанието! Това пречи да се изградят гилдии, истински майстори, които да имат достойнство и чест! Самото общество поражда некадърност, която се възпроизвежда и непрекъснато ни дърпа надолу!И най-важното - никой не работи това което обича и умее, а се работи за ПАРИ!

Като четеш по- долу препатилите от,, майстори,,, това майстори ли са? Липсва чесност, справедливост, съвест- всеки гледа да прецака някого и да вземе парите. Това е истината за съжаление.

Ами всички страдаме от масовата некадърност - от чистачката до министъра! Нивото на нацията расте надолу!

по добре да ми падне къстата и да ме затрупа отколколото да викна "маистор" в дома си.правиме си всички ремонти сами,в интернет има достатачно информаця кое как се прави

абе хубаво те си държат на качеството, ама като направят някаква глупост какво да ги правиш? вдигат си чукалата и не ги виждаш повече... а всички искат авансово плащане.

Те така започват , уж са различни от другите майстори и държат на качеството и точността, докато по един или друг начин започнат да ти измъкват паричките. Можеш да задържиш инструментите им и непременно ги снимай у вас и вземи личните им данни- може да ти потрябва я адрес, я доказателство- това сериозно. Иначе няма оправия.

Работата е, че всеки от т.нар. "майстори" гледа само да отбие номера и да вземе кинтите. Това, за което се внимава най-много е да не се преработят повече отколкото им се плаща. За по-сигурно ако са на надник бавят до дупка, а ако са на фиксирана цена хвърлят матриала с пълна газ. Нито така, нито така.

"майсторите" да го издухат

Мноого "специалисти" по тази тема и всеки щял да си направи сам ремонта без майстори ,да възможно е но резултатите са плачевни ,виждал съм много самодейни изпълнения и всичките са ужасяващи,въпреки ,че "майсторите"им си ги харесват ,нали сами са си ги наакали. Аз самият съм от тези самодейци и си правих сам ремонт на апартамента ,но преди това "тренирах"на няколко обекта на приятели които не бяха претенциозни на селски къщи и вили и за моят ремонт вече имах доста опит и го направих почти перфектно, колкото до цената на труда за плочки да речем аз не бих го оценил под 20 лв. м2 ако се работи съвестно и качествено ,особено ако се слагат скъпи плочки ,фризове и т.н. работата нито е лесна нито е за всеки аматьор решил да спести пари за нея.

Значи ти можеш сам да си направиш нещата , а другите немогат... неможе само този, който е с две леви ръце и го мързи. Когато си правиш за себе си се стараеш и си го правиш както ти искаш а не как на майстора му изнася и му е по- лесно и изгодно.

Майстори е имало по време на Възраждането и преди това. Титлата е била престижна и се е защитавала много трудно. Обикновено е било необходимо да минат години на къртовски труд в чиракуване, преди да се допусне персоната до изпит пред гилдията. Титлата е означавала много и майсторите са залагали честта и живота си на това, което са работили. Когато майстор е вдигнел мост, после е заставал под него, докато отгоре са минавали каруците с камъните. Въобще, това са били образовани и почитани хора. Как се става майстор днес? Работиш като общак на 2-3 обекта за по месец-два, след което се САМОПРОВЪЗГЛАСЯВАШ за такъв и започваш да работиш самостоятелно. Кой става майстор? Ами тези, които за нищо друго не стават. Това са хора, които през живота си не са прочели една книга, трдно пишат имената си без грешка, но имат ОГРОМНИ претенции. Съвременото строителство изисква познания на нови технологии и е свързано с непрекъснато обучение. Е, това някак си противоречи на наложения шаблон за майстор у нас в момента, нали?

Точно така е! И затова е по- добре да си правя нещата сам и както аз искам а не да плащам на някой самопровъзгласил се за да ми съсипе нервите и да му плащам затова.

Луди ли сте, какви 5лв. за работа, хайде като сте толкова отворени си направете сами ремонта да видим колко ще ви излезе...мишки

Като няма какво да ядеш и за една паница БОБ ще работиш отворко, щото друго не можеш и вероятно си неграмотен. Онова, когато искарвахте най-много от всики мина, сега е времето дето ще виете гладни като кучета!!!!!

kgb777kgb

Не им се ядосвай , те вече го духат , но не им позволявайте да ви работят по никакъв начин !!! Забравих долу нещо много важно - вземете си отпуска или назначете някой да ги следи - НИКОГА сами на обекта ! Пример : купувам най-скъпата шпакловка , слизам да хапна до блока , майсторите се опитват да изнесат шпакловката и да докарат някакъв боклук от 3.50 лв. торбата ! Това си го признаха после , след като за тях бяха положени топли медицински грижи ! Сега идва най-голямата наглост - питам защо бе боклуци се опитвате да ме крадете и мамите ??? - отговор " Ми не знаехме , че ще ядеш до блока и ще ни видиш !!!

Подкрепям те напълно! Майсторите също трябва да имат лиценз и да плащат данъци като всички останали , а не да работят нелегално и да правят каквото си искат с клиентите. Трябва да има правила и за тях!

Първо на първо наименованието "майстор" е напълно погрешно наследено от СоциализЪма. Правилното е строителен работник, монтажник, строителен техник, строителен инженер, бригаден ръководител и т.н. Второ почти винаги когато сам съм си вършил някоя работа за 4-5 часа работа на ден съм си спестявал по около 100 лв на ден за труд. Т.нар "майстори" вън от къщата ми.

Защо да не си правим сами ремонтите- няма невъзможни неща! Повечето майстори в кавички нямат елементарна представа за някои неща, нямат вкус, нямат усет и гледат да те прецакат с всичко възможно като цени, количество и качество.

Викам ти "майсторе", щото ти не знам името...

ремонта сами. Лошо, хубаво - както можем - на изложба няма ходим. Важно е да се прочисти и обнови жилището, при минимални разходи. Без вас можеме.

Абсолютно си прав! С питане и труд няма невъзможни неща. Не съм толкова богат, че да плащам на някого да ми съсипе дома и здравето.

Е, то каквото и да стане - криза, растеж, все е повод да се увеличават цените, а заплатите да се намаляват.

Всичко това говори за недобре развит пазар и картел. Какво значи това безумие, че търговците вдигнали цените, за да компенсират намалелите обороти?!? При 75% спад в оборотите, нормална конкуренция и свободно влизане на нови играчи на пазара, цените няма как да не паднат. Пазарете се, хора, не се давайте на пишман-майсторите. Аз ремонтирах точно в периода на кризата и видях, че никой майстор не се старае особено за качеството. Та поизгоних някои :)

30-40лв. квадрат плочки? Бре,бре. Е па може. Между другото, думата башмайстор ми напомня за филма. А тези времена отдавна отминаха!

kgb777kgb

Те / майсторите / са наясно с цените на плочките и обикновено се опитват да ти вземат колкото е цената на плочките на квадрат ! Плочки от 20 лв.- труд 20 лв на м2 , не им се връзвайте и плочки от 80 евро на квадрат се слагат по същия начин , даже е по-лесно , защото са абсолютно еднакви и прави !!!

Не са отминали тези времена- продължават номера с шапката в комина. Пример- хубавите ми плочки един ,, майстор,, ги налепи горе- долу добре и остана само да ги фугира. В този момент поиска да му се плати и му платихме тъй като оставаше само да фугира. Този баш майстор нарочно е сложил пясък във фугиращата смес и издраскал всички плочки- видяхме едва след като си замина. Така че бъдете много внимателни- имат си свои гадни номера и са артисти- играят различни роли на нещастни, на наивни, на кротки и човечни само докато ти влезнат в къщата и замърлят.

kgb777kgb

Намери го бе човек , той работи с ръце - знаеш какво да правиш ! Те в ортопедията са добри , но не са магьосници !!!

БАШ МАЙСТОРЪТ е момчето от КРЕМИКОВЦИ!!!!!!!

мажсторите са нагли алкохолици *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да не ти се налага да ти влезе "майстор" у дома.

kgb777kgb

Да защото повечето хора са ужасно прости и непрекъснато се молят на някой да свърши нещо ! След като ще му плащаш ТИ командваш парада ! Никога пари напред , задължително ПИСМЕН договор - какво ще прави , колко ще получи , защото винаги се опитват да ви изнудват с "допълнителни" работи 1 " това не влиза в цената" - за това ПИШЕТЕ ! Плащане СЛЕД извършване на работата по договор !!! Никога не се ловете на варианта : Всички вземат 30 лв. на квадрат , но аз ще ти го направя на 25 лв. щото си много свестен - ЛЪЖА , обикновено всички вземат 20 лв. на квадрат !!!

ЕС като въведе лицензи за услугите и тогава ще ги питам аз тези баш бабая майстори как ще ми работят нелегално. Лицензите са скъпи!!!

моя скромен опит показва, че досега все някакви майстори са влизали да се разпореждат "как ще стане работата", после се оплескват яко, правим си скандал и ги гоня. Един даже от срам си заряза инструмента. И от цялата работа човек като прочете инструкцията може сам да си направи повечето неща. Всъщност не мога да разбера защо да плащам на "майстор", който блъска немски паркет с чука (понеже не беше виждал до тогава, че се заключва с прости движения), после взема парите и не плаща данъци и прочее. А най-важното за мен е, че трупа опит за моя сметка !

Като им хване задника пайжина ще работят и за една паница БОБ!!!! За съжаление това време е близко !!!

И у нас новият апартамент е крив, та крив :(.

Ах тези панелки. То не бяха статии, то не беше чудо за възхваляване на новото строителство. Живея в двустайна панелка (2 стаи и кухня, баня с тоалетна, килер, а не модерното двустайно жилище от 2 стаи и един пръст в устата)+ стаичка между двата етажа + достатъчно голяма маза, три пръста изолация отвън, пвц дограма и локално парно = 3-4 кубика дърва изгорени като се върна след работа, през почивните дни и вакациите. И усещам истинска топлина от бързозагряващите алуминиеви радиатори, а не полъх от климатика, който като се спре и стаята веднага изстива. Разбира се има се и недостатъци, но винаги има. И най-важното - панелките си изпълниха функциите на евтино, бързо, лесно, и вярно донякъде с компромисно качество строителство за да може да се постигне горното.

kgb777kgb

Грешиш , панелките и сега имат много важна функция - свалят на земята всички измамници , нарекли се строители !!! Като купиш ново строителство 67 м3 / стандартна панелка/ , ако реално получиш 55м3 трябва да си целуваш измамника строител от радост ! И като ти е "написал" апартаментчето ателиенце веднага се оказва , че нямаш мазе или таван - нищо ! На точно такава панелка и направих СУПЕР качествен ремонт и в момента отказах четвърта оферта на 50 000 евро ! Новото строителство ползва "невъзможно евтини материали "- замазки , шпакловки ,лепила , ВиК инсталации , ДОГРАМИ - всичко е ПЪЛЕН боклук ! Когато преди 12 години купувах жилище гледах огромен брой ново строителство и естествено си купих стар имот , построих го наново с най-скъпите и луксозни материали и ми излезе хем по-евтино , хем квадратурата ми е истинска до сантиметър !!!

Като огладнеят още малко и т. нра. баш майстори ще работяти за 5 лева..това сме го видели. Апаратаментите поскъпваха въпреки кризата - пълна лъжа, колите секонд хенд, също този номер не минава ама никак вече

Този със семейната фирма да не е майстор Веско от "19 минути"?

гЛУПОСТИ ПИШАТ ЗА ПАНЕЛКИТЕ. Имам познати, които си купиха нов апартамен в престижен квартал.СТЕНИТЕ бяха толкова криви, че майсторите се чудиха, как да ги изправят, трябваше да сменят цялата ВИК инсталация, защото протече от горните етажи и вече две години не могат да влязат в апартамента, защото непрекъснато има някакви проблеми.

Брей, то в тая държава само майстор да си!!!!!!!!! Като искат толкова пари, да си ги изкарат.И защо пък трябва цената на плочките да е свързана с заплащането на квадратен метър от тях? Или по ще ги пазят. Едва ли.Просто пак нашата алчност - "ден година да нахрани". Е, да, ама не. Вече не. Плочките не изискват чак толкова акъл и нашего брата българинът успява и това да направи сам само заради такива "майстори", които явно добре се оценяват. Нищо, че им слугуваме, помагаме в работата, храним ги и накрая си им платим.

АНАЛИЗА Е СЕЛЯШКИ А ИЗВОДА , ЧЕ "по-скъпо е да ремонтираш панелно жилище с тапети и таван с винервайс, за разлика от новите жилища, където стените са с масивни мазилки, които са достатъчно прави и гладки." СИ Е НАПРАВО СМЕШЕН. ОТНОВО НИ СЕ ВНУШАВА МИСЪЛТА ЗА ЛОШИТЕ ПАНЕЛКИ , КОИТО ЗА РАЗЛИКА ОТ НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ИМАТ ВСИЧКИ ИЗИСКВАЩИ СЕ ДОКУМЕНТИ УЗАКОНЯВАЩИ ГИ КАТО РЕАЛНО СЪЩЕСТВУВАЩИ ПРАВОВИ СУБЕКТИ. Къде са им на новопостроените сгради ПАСПОРТИТЕ И УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ. При огромната част от тях липсват , а строителната фирма виси със задължения било то пред банка , или пред данъчни.

Тия пишман "гений" ще питат,къде серат гладните от алчност и тъпотия. Умря циганката да ги хвали,че сами почнаха да се хвалят.