Разпети петък - ден за смирение

Днес е Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания.

Обратно в новината

Коментари - Разпети петък - ден за смирение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чувствата, емоциите и още много други неща оказват влияние на душата. Ако я има в даден човек, разбира се. Има и бездушни хора, на които не може да повлияе нищо.

Епикур най-вече! Остави ги тез неща, добре ти го е казал човека въореки че не познава много добре християнството и колкото ти си чел конспирации за евреите толкова той за гърците. И да знаеш няма теизми! Има един единствен Бог и всичко тръгва от него! Ако искаш да се срещнеш с него съм ти писал какво да правиш някъде из другите коментари!

Напротив. Проявленията и на двете в реалния свят се демонстрират във всеки миг. Това, че не ги усещаш те различава от други хора, които могат да усетят. Дори има музика наречена соул- soul,SOS- спасете нашите души- Save Our Soul и т.н. Душата е нещо не материално, а ти искаш да ти я опиша. Опиши ми чувствата- радост, тъга, мъка. Опиши ми любовта и щастието. Не може да не си ги изпитвал. Те са част от реалния живот. Дай дефиниция за тях. Нали ги има.

Има едно нещо - интернет му викат. Влизаш и търсиш. Пак ти повтарям - никой не е длъжен да върши твоята работа.

Приятелю не съм чел всичките неща понеже спорите доста безмислено! Но искам да Ви уверя, че най-сигурното и доказуемото нещо на тази земя тук сега е, че Исус Христос е Бог и, че Словото Му е басолютно вярно и е Истината! Говоря за реално практическо доказателство в твоя живот, дом и семейство! Отиди и намери най-близката протестантска църква, директно при Пастора и го питай как може да се срещнеш с Бог и да го познаеш! Ако наистина търсиш Истината, а не глупавите спорове още утре може да си познал Бог и да дойдеш да свидетелстваш! Ако само си чеше езика и сивото вещество няма голямо значение какво съм ти писал и може да не го кометираш въобще :). Бъди Благословен!

БезСмислено- без смисъл. Това не е спор и има смисъл. Иначе не бих си губила времето...:) Истината за душата и Бога може да открие само онзи, който ги носи в себе си . Много хора въпреки очите си не могат да видят някои неща. Някои неща се виждат чрез душата. В това искам да го убедя, а той иска научни доказателства ...:)

Така аз за това казвам че е безмислено защото човека е агностик, а ти проповядваш някакъв Ню-Ейдж. Докато Бог не дойде в живота ни, а той идва ако го търсим с цялото си сърце в нас има само мрак и смърт! Нищо добро не носим преди Бог да дойде и да ни даде Духа Си! Преоткриването на аз-а и тн само/развития/реализации и тн неща наистина са душевни работи и нямат нищо общо с Бог! Бог е Дух и е Отец на Духовете. Човека без Бог няма дух! Това беше следствието от грехопадението духа на човека умря и ние загубихме връзка с Бог! Когато човек се покае Бог идва и му дава нов дух и той се новоражда виж: Йоан 3-та глава. И тука няма нищо общо душата и твоите възприятия и усещания! Това е духовна случка, душата не участва въобще и няма никакъв дял! Единственото което трябва да направиш е да накарш душата да млъкне за малко и да се смири за да можеш да се обърнеш към Бог! Иначе той ти говори за научни неща което е разумната част от душата ти му говориш за усещания и преживявания което е част от душата с емоциите и не можете да се разберете защото в душата няма живот! Там има само разум, философия и гордост. Общо взето това! Не искам да те обиждам или да ти се подигравам но е така.

Общо взето в Новия Завет има описани два-три ритуала ако мога така да се изразя! Това са Господната Трапеза, Водното Кръщение и представянето на децата пред Бог! Туй-то! От коялто ще деноминация да си това е което пише в Библията! Като представянето на децата идва от Стария Завет! Водното лично Исус казва че всеки трябва да го направи но след, като се е спасил и есключил Завет с Него! Което автоматично изключва всякакви бебета, деца и хора които си нямат идея какво правят там отишли да се изкъпят. И Господната Трапеза пак Исус я дава за да се помни какво е станало на кръста! Е те това е всичко! Няма никакви други служения и никакви други изисквания на Бог към вярващите! За това във всички Еванглески/Протестантски църкви нищо повече не се прави! Хората дават слава и хвала на Бог и си живеят радостен живот!

ти протестант ли си? не става ясно ?

Е как да не става ясно? Щом някой ме е карал да чета Библия и да уча неща от нея и не си служа със "светии" от разни канони какъв да съм освен протестант? На скоро разбрах че имало някакво харизматично клонче на католическата църква в БГ. Но общо взето големите протестантски деноминации с харизматичните дарби са най-в час с нещата и хората се опитват до колкото могат да правят всичко каквото пише в Библията и да ти кажа им се получава!

за тези, които са по млади от 25 години:по великден комунистите обграждаха църквите с кордони милиция и отрядници(техни верни кучета) за да не допускат хората в църквите на великденската литургия и биеха тези, които настояваха да бадат пуснати. а по телевизята даваха наи интересни филми и концерти през нощта на възкресението за да задържат хората в къщи. комунистите мразеха христос, защото тои се явяваше конкуренция на техните божества: маркс, енгелс, ленин, сталин и българските им карикатурни прототипи.

В С.Корея, само да разберат че си чел Библия и директно разстрел! Наскоро разтсреляха доста хора заради четене на Библия и гледане на музика или филми!

защо комунистите преди мразеха християнската религия, а сега са първи християни? защото бога може да бъде само един. комунистите са слаби хора, които не могат да се борят с живота сами, затова търсят себеподобни било в марксистката религия, било в христянската. след като им отнеха марксистката религия те масово минаха на христянската религия. преди се молеха на партията да им помага, а сега на бога.

не мога да ви отговарям от името на "комунистите", но мога да ви кажа, че винаги е имало "хора", които се молят на силните на деня, за да им дадат една риза в повече, отколкото им е необходима, за да може да виси в гардероба, пълен с желания. ушите ви ще покраснеят от горяща жар, ако чуете за какви неща хората се молят...

Бог създаде човека, като поклонник! И за това човека има огромна нужда да се покланя и да се осициира с нещо по-голямо и велико, идея, философия, вяра и тн. Само дето тази нужда от поклонение не може да се задоволи от никакви други фалшиви идоли и човека винаги си е празен. За това търси все повече и повече и колкото и добри идеи и намерени яда е имал в началото на края става някакъв див комунизъм или фашизъм, еднакво диви и алчни! Когато поклонението на човек е към Бог той вече е задоволен и изпълнен с радост. Което му позволява да прави каквото си иска и да бъде наистина свободен! Някой беше казал че човека има в сърцето място с формата на Бог и каквото и да се опитва да навре там никога не пасва и цял живот си търси някакви неща, но ако не сложи Бог там си остава празен!

Имаш добри познания за вярата , протестант ли си?

ритуалите са свързани с езическите обичаи на народите. ако не пречат на никого и ако не застрашават, или измъчват "вярващите", нека си минават хората под масите. един път в годината малко гимнастика не би повредила никого. един път в годината не е много и да помълчиш пред саможертвата на онези, които са отдали живота си за да доведат по-добър живот за всички останали. това всеки го може, но далеч не всеки го прави. а има и такива, които отдават живота си да навредят на останалите по всякакъв начин за да лежат върху меката постелка на облагите си. бедният Христос, неговото учение е било ужасно неудобно за империите до момента, в който император не се сеща за ползата от библия, в която да са събрани точно определени писания, писани далеч след смъртта дори на апостолите на апостолите. дали има Бог- нека всеки сам за себе си да решава. аз самият не бих отрекъл "черната материя", uv лъчите, инфра-звуковете, само защото не ги усещам, виждам, вкусвам, или с "една" дума - те не предизвикват у моите рецептори каквито и да е дразнения. и все пак, сърцето ми се къса, а косата ми се изправя като си помисля, какво би станало със света без капка вяра, надежда и любов.

Всъщност всичко това много вреди и съсипва народите които го правят! Защото това е поклонение и служба на демони/сатана, а не на Бог! А първата заповед е Аз съм твоя Бог, и да нямаш други Богове освен мене защото аз съм Бог ревнив, и след това е да нес е кланяш и да не си правиш никакви образи и чучала! От тук идва цялата проклетия върху този народ и докато не се отвърне от нея няма да види нищо добро и хубаво! Историята ни го показва много ясно! И слава на Бог че е много търпелив и милостив и наче отдавна да ни нямаше на картата!

би трябвало да отделите и малко внимание на степенуваното в моето кратко изказване. аз самият се чувствам неловко да обяснявам очевадни и елементарни неща, като увод, повествование и заключение. както съм споменал, този, който е говорил от името Господне в библията е избран все пак от император, а не от Господ.

Това не е неговата специалност и затова не може да ти докаже , Тома Неверни! Ако толкова те интересува темата за душата търси сам. Има учени, които са установили и колко тежи душата. Има неща, които не можеш да пипнеш и видиш, но те съществуват.

Моето момче, лекичко бъркаш "не мога" със "не искам". Пред когото е трябвало аз съм демонстрирал и доказал. Пред тебе който е трябвало - сигурен съм - е демонстрирал и доказал. Никой не ти е крив, че си блял. Нямам грам намерение да ти доказвам и демонстрирам нищо: слепия разбира, че има стена като си разбие главата в нея. На такива като тебе последните няколко хиляди години несравнимо по-знаещи и можещи от мене показваха и демонстрираха. Да си бил видял и чул. Ти малко ли текст изписа днеска? Стигаше да напишеш "не знам".

Религията това е най-големия тоталиризъм! Тя държи човека под контрол, в подчинение ,в смирение, ограничава вътрешната му свобода, променя мисленето му

Ма няма такава дума тоталиризъм... Пише се тоталиТАризъм. Жалко за никнейма...

Да, а макрсизма е пълна свобода нали? Ако не знаеш кой велик мислител е казал че религията е опиум за народите и от неговите писания и трудове какво е произлязло след това!

Ама то ги има, драги, ама човек трябва да чете и неща различни от тия на т.нар. официална наука. Руснаците имат цели институти, за които не тръбят много-много, където изследват точно енергините прояви на човека, САЩ, ЕС и Китай също. И - познай - не им пука, че ти не вярваш, те си действат. Защо ли? А разказите на хората в клинична смърт, върнати към живот - ако бяха случаен продукт на умиращ мозък щеше да има хаотичен характер на разказите им, а такъв няма. Как ще коментираш случаите, в които малки деца, дето би трябвало да познават само мястото където са израстнали, изведнъж си спомнят за минал живот - и то с подробности, дето няма как да знаеш без да си присъствал там? Да, знам ти отговора - лъжи и шарлатании, то докато на тебе не ти опре до гъза няма да го признаеш, даже и тогава е съмнително, ама я си задай въпроса има ли дим без огън? А проявите и на духа и на душата - описани още от древността - и древните мъдреци ли са си измисляли? И още - това, че ти не вярваш нещо че е доказателство си е твой проблем. Повтарям ти - не смятам да ти падам до нивото да ти доказвам по ТВОЯТА логика това или онова. Че не можеш да си докажеш нещо си е твой проблем.

Ок. Малко съм фиркан, и мойто извънземно взе да плянка много глупости, - извинявам се на тези които му 4етат музиката, - истинска е но каза 4е ще ви я набутва бавно, било му пове4е кеф, - вика ми: спазваш квото ти се казва, ина4е си при нас. Къде? - питам аз, ... а те викат: ти да си видял извънземни да ходят по улиците ... упстайрс ю морон ... тука при умрелите ... прай си сметката ... И 4ао, ша ма простиш - вика тъпанара, в русия съм..

Ало, ало, В русия съм, В русия съм, о ти рабе на бога, като ти изпъна шалтер4ето май френд много скоро, 4е скиваш татко си Исус, и на майка ти майка и , и пра дядо ти, щото са тука при мене, ... къде? 4ети първото изре4ение умник. За другите ще кажа: О неразумни юроде, дето не осъзна 4е зъзнанието определя битието ти, докато не се разделиш със страха си, да не загубиш материята, тя ще те обуздава и вла4и във тинята в която се въргаляш и сега, мислейки 4е си ве4ен, - ша та светна сега и директно - мислиш 4е си ве4ен докато не изпънеш търнака, като издъхнеш, ... упс .. ама ти си си бил ве4ен, ... да така е умнико - сам си си нарисувал ве4ността, ... сега се по4еши по кухата лейка, и не се надявай на пожарникарската струя да ти напълни менците във дървения ков4ег дето ще легнеш един ден, ... кога, ... де да знам като те 4ета, може и да утре, или още дове4ера, - не се коси - във реалността която ти е ясна като бял ден вси4ко зависи от теб, а... ?

А каква е символиката с целуването на ръката на попа? Мен днес това ме отказа, да ме прости Бог...., да мина под масата и да целуна разпятието, следваше попа...

Символиката е че народа е тотално неграмотен и мързелив и не е взел дори да прочете какво пише в Новия Завет! За да не се излага с някакви езически обичаи и поклонения към човеци!

Благодаря.

безмозъчни скотове, попски изроди и неграмотни необразовани кретени се повалят в този ден в името на най-мръсната долна и продажна църква!!! Ако го е имало изобщо Исус някога, би казал: прости им татко, те не знаят какво правят!!

Прочети внимателно "Моята молитва" и тогава си служи със святото име на Ботев. Явно не можеш да мислиш сам и постоянно се криеш зад Вазов и Ботев!

Свято име има само едно и това е Исус Христос!

Абе нещо ви е много удобно да тълкувате като рогатия Библията. Докато има живеещи по Стария завет, ще има и такива, дето да си го отнасят по него - избора е с дела, не с приказки. Или си по Новия или си по Стария - и трябва да знаеш какво става и по двата. Ще ти кажа защо нямаш право да отнемаш живот - защото вътрешно много добре знаеш, че не си го дал, а си участвал в идването на една душа на Земята. Това, че си му/и дал тяло е наистина нещо чудесно, но човек не е само физическото си тяло. Останалото, което е човека - ти ли си им го дал? Разбирам родителските ти чувства, ама нещата не са такива, каквито изглеждат. Има и още. А по отношение на морала просто ми е смешно. Може да си по-морален от това, дето в твоето съзнание е "моят бог", ама да се имаш за по-морален от Бог - виж това си е смешно.

Да, чели сме за т.нар. гръцка култура. Дето после се оказа, че няма нищо общо с гърчолята. Просто са я откраднали от траки, халдеи, шумери, египтяни и т.н., попреработили са я за крадливите си лъжливи усти и са и лепнали етикта "гръцка". В Египет точно заради това е имало забрана да се дава каквото и да е познание на тия. Добродетелите им, де са все на книга - са от тия от които са крали. Траките неведнъж и два пъти са им казвали, че техния политеизъм е подклонение на демони. Реалните добродетели точно на гърците нашия народ много добре ги знае: кажи му византиец и не го обиждай повече. Крадци, мъжеложци, лъжци, и т.н. - такива реално са древните гърци. Добре, че съвременните имат малко славянска кръв. По РЕАЛНИТЕ древногръцки принципи се отива надолу - към държавите - градчета, към свиване и разнобой. Човечеството тръгна нагоре, когато съчета силата и концентрацията на монотеизма чрез философията на духовната любов със реалните принципи на културните хора на древността - а от тях гърци са няколко човека. Познай защо. Но идиотщините за гърците в древността са както всичко в тоя свят - много реклама за краден продукт със съсипано от крадеца качество.

Всъщност са много повече: на практика всеки на когото е даден живот на края му е взет. И сега какво правим, г-н прокурор? Ужас. Плюс това е лекичко тъпо да навираш Стария завет в лицето на християните, при положение, че те са от Новия, дето нито Христос, нито учениците му призовават към убийства.

Ние от горните етажи оби4аме да си се шегуваме. Тука малко мохабет за вашите тъпи религии залегнали във умните ви глави кръгли глави. Така ви нари4аха навремето вашите крале ханове и господари разни по високите ви етажи, които са близо до нашите, та затова истината ви, ни е пределно ясна. Имате късмет 4е имам българска жилка, и ще ве святкам по мой си на4ин от време на време за каква музика става въпрос въобще това с религията ви е такъв компот долу, една такава фантазия, дето 4естно да ви кажа, като си я осъзнате тогава сте се оправи батака на вашия свят, - аз използвам тоя простак от вашия свят да 4ука малоумно по клавишите, светкам ви за степента на малоумието на Цивилизациите във цялата Вселена, - нашата или вашта е Номер 1 по тъпотия. Нема религии бе мун4овци, ама и ги има щото си си ги създавате сами. Всеки един от вас е Господ, ма е прост като гъз. - И най умния ви земен кретен немой да обели две думи на извънземния Башар - не оня наследвен простак от Сирия , този е друг говори като използва тялото на един пи4 в Америка, казва се Дарил Анка, - като мен мохабетмастер, ама плещи на енглиш, аз раздавам същата музика - идва от там където си си пътувате после, след тая простотия Керим4о, Исляма му се даде малък пресерватив4о от горните етажи на вашия музикант за балансиране на колективните енергии на планетата, ама ти си и нямаш идеа кво тва, инни. Отгоре искат прошка, - и ви пожелават да си се нажулите яко по нашенски за общия празник, - Иехова Алах и Буда, са ве светата троица, Амин. И 4ао.

Пълни менци, ама куха лейка.

vartolom

Не си Пъни менци, а Пълни гащи. С какво - нЕма да уточняваме, че.... ---------------- Що не се смириш бре, рабе на Бога?

не ние имаме късмет че имаш българска жилна а ти

Вазов е Патриарх на българската литература и какъв е бил в личния си живот няма значение за другите. Личният живот е нещо лично и ако е бил сладострастник и е пиел, то не всеки сладострастник и пияница е Вазов... Или ти не си българче.

И плащай на електроразпределителните дружества без да се оплакваш...

Ставаш смешен... Те и вторите сега считат , че е 2014- та година- от времето на Христос. Тяхното,,учение ,, е възникнало около 580 години след това.

Ама кой пък се е засилил да ти доказва съществуване или не на Бог точно на тебе. Това си е твой проблем. Аз виждам как взаимодейства, ама не очаквам като тебе да видя белобрад мъдрец, дето в зависимост от настроението си благославя или наказва. Останалите, дето за себе си са го доказали, също виждат - всеки по своя си начин. Това, че си от религията на невярващите си е твой проблем. Не виждам защо някой да се пъне да ти доказва каквото и да било - избора си е твой.

Ти си антигностик: антизнаещ. Точно монотеистичните религии издигнаха човечеството от диващината. Върви спори с фактите като ти е толкова акъла.

Много удобно забравяш, че първо ги е създал. И е направил после потопа, защото са забегнали силно вляво.

Аз започвам да се съмнявам дали изобщо си агностик. За неверните си твърдения посочи точен пасаж- къде и кой твърди такова нещо. Имаш ли доказателства за това или целта ти е друга с подобни твърдения. Днес точно не е подходящо оръжията да са тема и то под тази статия.

Грешката ти е, че смяташ попа (а малко са свещениците) за представител на Бог. Той е такъв, само когато спре да е поп и бъде свещеник. Грешката на попове, политици и т.н. от света смешници и мазници е, че по нищо не се различават от фарисеите едно време. Царството Божие ти е между ушите: но там е и ада. Каквото развиеш, това ще си. А каквото е вътре, рано или късно идва и отвън.

Един комуняга решил да се избъзика с попа и го попитал: - Попе, има ли Господ? - Има разбира се. - Има, има, ама се не види значи няма. Попа го почукал по челото и попитал: -Тука мозък има ли? -Има, как иначе. -Има, има, ама се не види - значи няма.

1100- ако трябва да бъдем точни. 39 книги са Стария завет и 27 книги Новия завет.

В известен смисъл си прав. Планирано е. Ничие страдание не е повод за радост,но в случая Христос- Божият син, идва доброволно на земята и се жертва, за да спаси хората, които му повярват.Който Го приеме, бива очистен от греховете си, който не- се оправя сам.

Матей 23:13 Но горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото затваряте небесното царство пред човеците, понеже сами вие не влизате, нито влизащите оставяте да влязат. Матей 23:14 [Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, защото изпояждате домовете на вдовиците, даже, когато за показ правите дълги молитви; затова ще приемете по-голямо осъждане]. Матей 23:15 Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! защото море и суша обикаляте за да направите един прозелит; и когато стане такъв, правите го рожба на пъкъла два пъти повече от вас. Матей 23:16 Горко вам слепи водители! които казвате: Ако някой се закълне в храма, не е нищо; но ако някой се закълне в златото на храма задължава се. Матей 23:23 Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десетък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябва да правите, а ония да не пренебрегвате. Матей 23:25 Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие. Матей 23:27 Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота.

Провокираш елементарно. Оръжията са дело на човека и не е работа на Бог да раздава пипе за неговата употреба.

Давай, давай като се излагаш, се излагай до край! Манастирът тесен за мойта душа е. Кога човек дойде тук да се покае, трябва да забрави греховния мир, да бяга съблазни и да търси мир. Мойта съвест инак днеска ми говори. Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа химн да пея богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия, що ридаят в тоя дол плачевни, живот нестърпим. И мойта молитва се губи кат дим, и господ сърдит си затуля ухото на светата песен и херувикото. Мисля, че вратата на небесний рай на къде изглеждат никой ги не знай, че не таз килия извожда нататък, че из света шумен пътят е по-кратък, че сълзите чисти, че вдовишкий плач, че потът почтенний на простий орач, че благата дума, че правото дело, че светата правда, изказана смело, че ръката братска, без гордост, без вик подадена скришно на някой клетник, са много по-мили на господа вишни от всичките химни и тропари лишни. Мисля, че човекът, тук на тоя свят има един ближен, има един брат, от кои се с клетва монахът отказа, че цел по-висока Бог ни тук показа, че не с това расо и не с таз брада мога да отмахна някоя беда от оня, що страда; мисля, че канонът мъчно ще направи да замлъкне стонът; че ближний ми има нужда не в молитва, а в съвет и помощ, когато залитва; мисля ази още, че овчарят същ с овцете живее, на пек и на дъжд, и че мойте братя търпят иго страшно, а аз нямям нищо, и че туй е гряшно, и че ще е харно да оставя веч таз ограда тиха, от света далеч, и да кажа тайно две-три думи нови на онез, що влачат тежките окови.

Хи хи хи. Моите ценности? Ха ха ха хаааа! Не те знам колко си годишен, ама да казваш ценостите на Вазов, в Епопея на забравените, Левски, че са моите сбъркани ценности? Този диалог ще влезе в историята! Ще ти поствам стихоторението след всеки твой пост, докато го научиш! Чухте ли Дира?

Живота ви е даден за да се нау4ите да изпитвате болката и мъката и радоста на другите хора като ваша ли4на. Как ще стане тоя филм зависи ли4но от главния герой в него - ти, без зна4ение кой си мислиш 4е си, - идваш от нищото, в нещото и накрая пак в нищото. Правиш тази гимнастика на малък план всеки ден, - сън - реалност, сън - реалност, и накрая сън ... ве4ен ... / Кво нау4и от тоя си живот? - питат там горе, ами ..... и тука по4ваш да 4уруликаш същите земни глупости дето си ги знаеш и сега. И после .... ай обратно, на земята в нещото дето никой няма идеа кво е, - освен Боговете които знаят как да, - 4ети на4алото на тая музика.

Истината е, че населението на Земята е 7 милиарда и чрез КапитализЪма и религиите е направен успешен опит то да бъде управлявано... А пък и все някой трябва да върши черната работа... Представете си, как се подчиняват 7 милиарда гадинки със сила?! Не е възможно. По-умно ще е, софтуерно, чрез религия и - страх от необясними висши сили, смирение и подчинение...

Къде виждаш това смирение и страх в света, лишен от здрав разум, лишен от морал и подвластен на пороците... Бог не желае да се страхуваме от него, а да внимаваме какво правим.

другата истина е, че религията не е от вчера или оня ден - и тогава, когато хората на земята не са били даже седем милиона, пак я е имало

Пътя, Истината и Живота е Исус Христос! Всичко друго са само болни бълнувания и братвежи на гоеди и егоистични хора!

Поздравявам всички религиозни : Манастирът тесен за мойта душа е. Кога човек дойде тук да се покае, трябва да забрави греховния мир, да бяга съблазни и да търси мир. Мойта съвест инак днеска ми говори. Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса и когато в храма дигна си гласа химн да пея богу, да получа раят, мисля, че той слуша тия, що ридаят в тоя дол плачевни, живот нестърпим. И мойта молитва се губи кат дим, и господ сърдит си затуля ухото на светата песен и херувикото. Мисля, че вратата на небесний рай на къде изглеждат никой ги не знай, че не таз килия извожда нататък, че из света шумен пътят е по-кратък, че сълзите чисти, че вдовишкий плач, че потът почтенний на простий орач, че благата дума, че правото дело, че светата правда, изказана смело, че ръката братска, без гордост, без вик подадена скришно на някой клетник, са много по-мили на господа вишни от всичките химни и тропари лишни. Мисля, че човекът, тук на тоя свят има един ближен, има един брат, от кои се с клетва монахът отказа, че цел по-висока Бог ни тук показа, че не с това расо и не с таз брада мога да отмахна някоя беда от оня, що страда; мисля, че канонът мъчно ще направи да замлъкне стонът; че ближний ми има нужда не в молитва, а в съвет и помощ, когато залитва; мисля ази още, че овчарят същ с овцете живее, на пек и на дъжд, и че мойте братя търпят иго страшно, а аз нямям нищо, и че туй е гряшно, и че ще е харно да оставя веч таз ограда тиха, от света далеч, и да кажа тайно две-три думи нови на онез, що влачат тежките окови.

Научи се да различаваш фикция от реалност! И не се отъждествявай с Вазов, нито с Левски! Мисли!

Изобщо не е така TheАгноза.

Ще изляза за малко от добрия тон, няма да съм смирен и ще ти тегля една п-ка м-на, ей така хубаво по български, за да ме разбереш. И така да чуем твоята версия, че да ме върнеш мен в стадото, нали, в стадото. Разказвай как е било, нали си съвременик? Я, разкажи приказката за възкресението!

Няма да влизам в твоя тон защото не мога да се спусна нито на емоционалното ти ниво нито на умственното. Надявам се че ще се вразумиш. Правдата ти е кривда!

Религията е свързана с вярата в бога. Който и да е бог все тая, всичкото е религия. Гледай си живота и не налагай мнението си на хората. Който иска да вярва, който не. Това си е избор на всеки един от нас. Какво е било преди 2000 години, не е важно за сегашния живот. Хората и нравите, а и разбиранията са били други Сегашните хора не могат да бъдат сравнявани с цивилизацията отпреди повече от 2000 години.

Пълни глупостию! Човека от грехопадението до сега не е мръднал! Не бъркай технологията с развитието на човека и обществото! Няма никаква разлика в човека и в обществото от тогава до сега! За това и Библията има практическо приложение и сега и до края на света ще има! Защото тя не се занимава с технологии а със спасението на човешката душа и освобождаването от греха! Който грях дори в момента не е по-голям от този в Рим, Древна Гърция или дори не е сравним от този в Содом и Гомор! Никой не ти налага мнение! Това е форум и всеки си пише каквото му е кеф! Когато ти тропнат на вратата и ти кажат избирай тогава ти налагат. Както ни налагат третия пол в момента например! И както ни налагат толератност към греха и към всички религии и учения по света! Въпреки че е абсолютно очевадно какъв е ефекта от развъждането на такива течения. Това е все едно да те задължат да не си плевиш градината а да си толерантен към всякакви бурени и вредители!!! И от тази гледна точка ако всеки един бъде оставен да си гледа живота без никакви рамки и посока става нещо подобно на България!

Ще ти кажа. На масата е положена плащаницата, с която е повит Иисус след кръстната му смърт . Минавайки под масата, ние се постаяме на негово място, съпреживяваме неговите страдания, неговата смърт и излиузаме изпод масата ато други човеци, като възкръснали. Т. е. заприличваме на Него. Както той е умрял на кръста и възкръснал, така и ние...

По-скоро да се снижиш по-ниско от това до което е достигнал Иссус. Тоест да преклониш глава пред него макар и наложено чрез този ритуал.

"Празник"???????????????????????????

Нека в този тъжен да се смирим, да почетем християнството и Спасителят. Вярата в Бога и спазването на религиозните ритуали са ни запазили през вековете като народ . Източноправославното християнство е най-близко до Бог, и се е запазило като в онези древни времена. Да пребъде Християнството по нашите земи!

В кои дрвени времена и какво точно е запазило това езическо служение? Да ти прави впечатление че православните държави са най-мизерните от Християнския свят? Защото са най-смирени ли е според теб? Само в този "тъжен" ден ли да се смиряваме и почитаме Спасителя? И как точно се е запазило като в древните времена като няма нищо общо със служението на Исус и Апостолите? Я вземи и прочети Новия Завет да видиш къде ги има тези ритуали и служения! И да пребъде Християнството по цялта земя, а не човешките измислици Амин!

Описаното в статията като последования на службите не отговаря на истината. Ако отидете в храма ще видите лично.

Ти затова ли отиваш в храма- да сравняваш как точно протича службата... А може би да броиш и колко свещи ще се купят и запалят и колко пари ще се оставят на иконите... Това е типично за клюкарите и тези , които отиват в храмовете за показност или за развлечение, а това няма нищо общо с повода и божественото. А може да си и простоват...

Не съм имал намерение да се заяждам. Хората се информират от новините, а те невинаги са точни, въпреки, че години наред се обявява реда на службите и лесно се намира в интернет. Велики Петък е, нека поне днес няма злоба. Извинявам се, ако съм провокирал лоши чувства в някой.

В заключение искам да кажа, че трябва да се направи разлика между вярата в Бог и религията. Религията е когато няко ти казва ка да вярваш в Бог,и какви стъпки трябва да следваш, когато му се молиш. За това съм напълно убеден, че тази религия е много вредна за Българите. Наложена е със сила и убийства, по политически причини,което пък тегне върху нашия народ. Вярвайте в Бога, но не използвайте религиите, за да оцелеем. Още повече натоящата религия, която ни прави роби.

Човече Хан Тукту ти го каза не си прав и ако не си готов не се опитвай да си объясниш нещата. Ще се опитам малко да те насоча. Вярата в Бог е вяра в Бог оща необятна всесатранна. Освен Бог има Исус и света дева и всети мъченици и божи заповеди и начин на житие. Това е Религия. А което се опитваш да обясниш и което не ти заресва е такак нареченият ИНСТИТУТ Църкава.

Да така е трябва да се прави разлика и трябва да се бяга от религията НО!!! Няма такова нещо като твоя си вяра! Със сигурност трябва да бъдеш учен как да стигнеш до Бог, как може да му служиш и как може да се обръщаш към него! Точно както учиш всичко останало на тази земя! Няма знание което да идва на готово за всичко трябва да се полага труд! За това Бог е оставил и Словото Си! Ако искаш да поанзаеш Бог трябва да отидеш на място където се познава и говори Неговото Слово! За съжаление това не е ПЦ, можеш да отидеш в протестантска или в краен случай католическа църква и почти веднага ще разбереш защо сме на това дередже!