Разкриха последните думи на трагично загиналия подп. Валентин Терзиев

До месец ще отнеме разчитането на черната кутия на разбилия се МиГ-29, която може да даде 100% яснота за причините за инцидента

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

триете коментари които са по същество и не са с нецензурно съдържание.

Срам е да се прикрива това престъпление. Но най-срамно ще е ако се окаже, че HATO e ползвал това учение за да тества турските дронове срещу руска техника. Дроновете няма как да бъдат засечени на нашите стари радари. Станал е много чисто, през нощта над морето за да не може да се намерят улики. Лека му пръст на м-р Терзиев. Ако колегите му са мъже нека покажат достойнство ида потърсят истината.

Сега "разбирачите" пак ли ще врякат че с ракета бил свален?

Искам да чуя мнението на върховният ни главнокомандващ. Нали и него по пишат летец? Той кога ще подаде оставка? Моралът го задължава. Иначе ще се брои съучастник в убийството.

Ку беши с еф 16 немаши да падни

От самото начало си помислих че не той е поразил целта ами тя него.

Оставите и на командира на базата и на шефа на ввС са абсолютно задължителни, не знам тези хора имат ли въобще морал.

"Когато изтребителят изчезва от радарите е бил на 1200 м височина" - значи, че се е разбил на 1200 м височина, а не на морската повърхност 0м?!

Точно така ! Свалили са го...

не казват кой го е свалил ! Сърбите казаха , че не е тяхна ракета отначалото още преди да беше намерена черната кутия. Мълчат и не искат да си загубят топлото местенце.

Ракета на НАТО го е свалила. Медиите в Германия писаха.

От всичко това, се разбира: -И така и вака... А от живите виновни ще има ли наказани?

убиха човека и разбиха самолета те това а главнокомандващият е пилот, божеее

Да се видят методическите разработки за учението и да се провери в раздел мерки за безопасност,дали е записано,че под 2000 метра задачата се прекратява.Ако не е записано,това е причината за катастрофата,ако е записано,тогава защо Ръководителя на полетите не е заповядал на пилота ,да прекрати задачата като е слязъл под 2000 метра..

Мина доста време а още не са пратили черната кутия на производителя в Русия? Защо?

Скатават се нещо, има причина, предполагам че я магерят нещо и че няма да им хареса резултата от разчитането на кутията, ако я изпратят в този вид.

чакат да забравим

Значи кутията още не е пратена, а ние знаем, че разчитането ще отнеме 3-4 седмици. Ами ако изобщо не може да се разчете?

Повреден авиохоризонт, след поразяване на целта ще теглиш, няма логика да се забиеш като пирон. Другия вариант е да се е разпаднало нещо, 950км/час почти на морското равнище, челното съпротивление е като при 2500км на 10 000м.

Ъгъла на атака е прекалено голям и дори да знаеш къде е небето,не можеш с тая скорост от 948км/ч да го изведеш.

Японци и българи все камикадзета, казвам го в хубавия смисъл на думата, бих казал, че нашият пилот подп. Валентин Терзиев е истински герой, ясно е че ръководителя на полета има отговорността, за изключване на катастрофален вариант на полета. Изпълнението на задачата в мирно време не бива да бъде самоцел, най-важен е живота на пилота!

бавят изпращането на кутията тия т*кви? Нали беше важно бързо и срочно да се разчете??? Или сега пробват някаква версия и ако тя мине - може и да не пращат никъде тази кутия, а да я смачкат с валяк за всеки случай!

Тоя Събев не е никакъв генерал, а един изкуфял плювалник.

Логично материалът завършва с руска пропаганда : "Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която все още не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме между 3 и 4 седмици. Българският инцидент не е първият поради "загуба на пространствена ориентация". През 2019 г. японски Ф-35 се разби именно по същата причина. Разчитането на черната кутия тогава отнема 4 месеца." Нещо за което на руснаците им е необходимо само 3 и 4 седмици, то на Запада това отнема 4 месеца ..... Дааааа....... Защо бе ????

Защото си педал

+++

Нема ли автоматично предупреждение да говори в шлема "земя, земя. тегли, тегли"

Не виждаш ли, че и Теслите на Мъск се разбиват при подобни фини недопреценки? Макар да претендират, че имат Изкуствен Интелект, а не просто шапкарски вятър под фуражката?

Има, ама в Ф-16. В тия МиГ-ове няма.

не е трагично загинал а при изпълнение на дълга

взаимно-изключващи се! Ти можеш съвестно да си изпълняваш дълга, и пак можеш да направиш някоя невероятна глупост, или да попаднеш в ситуация, където да дадеш фира, без да има някакъв смисъл/полза от това за някого... Виж, ако съзнателно решиш да жертваш живота си, за да спасиш други, или нещо от сорта - това е вече подвиг, героизъм, саможертва! Ама да ритнеш камбаната просто така - че не си забелязал, че падаш, вместо да летиш хоризонтално, или че техниката те е подвела - това вече не е част от изпълнението на служебния ти дълг...

Знаете ли за “прозереца на овертон”? Ако не , отворете гугул и прочетете. Тогава ще разберете защо черната кутия оше не е изпратена за разчитане, а вече се дава причина за инцидента, защо ни казаха в началото че последната реплика била поразих целта, а тя всъщност е била “главен”, защо оше от началото наблягат че мишената е била дефектна, защо оше от началото наблягат че вероятно е пилотска грешка, защо оше от началото говореха за вероятна пилотска грешка. Защото искат така да мислим, че е допуснал грешка. А той всъщност свален от приятелски огън. Да почива в Мир!

не е удачен... Не си разбрал как работи и за какво се използва този прозорец...

В грешка си. Съвсем удачен е. На единия край на правата е че е руските самолети са боклуци , на другия край на правата че е приятелския огън. Съответно намираме най-балансираната версия - пилотска грешка.

А къде е третия край, в който се казва какъв абсолютен кретен си ?

Егати и "съвременните" самолети (и тоя тупуз, и F-а)! Няма ли някакво елементарно електронно устройство, ако щете и лампово, и аналогово което да следи и да коригира тези незабележими за човека отклонения? Поне една червена лампа да светне, или да покаже, че при това направление на полета, следва удар о земята след 12 секунди?! Как може изобщо подобна ситуация да се допуска, при положение, че е имало и други подобни инциденти?! Та това е боен самолет, който струва милиони, и носи бомби и експлозиви на борда - не е някоя картонена таратайка, дето и да се разбие - все тая... Това може да унищожи цял квартал, ако се бодне в него!

има всички системи за безопасност

ама някой явно е спал - или системите за безопасност, или пилотът, или тези от управление на полетите, или командирите... Не мога да си го обясня по друг начин...

До кога ще умират хора с тези руски боклуци.. Явно има подкупени с рубли да ги държат на въображение още. И щели да питат "експерти " от компанията производител които са заинтересовани да обвинят пилота не разбира се че техните произведения на изкуството са причина за смърта От Русия ще пишат: МИГ са най хубавите самолети и хич ..ама хич не падат сами и са в добро техническо състояние. Пилота не е бил в ред и е бил некадърен да лети с такава качествена руска машина.

Така, като намята лайната олекна ли ти? Защото в станията пише че и един Ф...(американски) също се пльоснал.. Ето от тая заран апачи хеликоптер на косъм каца на улица в Ручъния заради повреда.За щастие без жертви. Та вероятно тях руски хакери са им хактали системите и за това имат проблеми. Явно това е грешка на ръководството и негова че е я е ицпълнил. Ако има стреляно по него от съюзниците в учението..там вече е дебела работата ама никой няма да си признае

Ф-а се е пльоснал, защото са били изключени (автоматичните) системи за сигурност, които вдигат самолета в случай на опасна маневра към земята, за да може пилота да си изпълни маневрата, която е доста опасна. МиГ-овете на които летят нашите НЯМАТ такива системи. Иматъ ситема за предупреждение,.. и толкова.

Минута по-късно ръководител полети указва: "Дистанция 18, плавно снижение до 2000". Как може при такива условия да се дават подобни команди? При тази скорост и трудна ориентация това са само 7 секунди време между самолета и водата. А пилота междувременно трябва и да стреля по мишена!? Най-вероятно такъв е бил идиотският план. Така че тези които са го направили и тези които са го разрешили са истинските виновници за трагедията.

Сметката ти е неправилна. Снижаване от 2000 метра до 0 метра за 7 секунди е възможно само ако самолета лети вертикално надолу. А това със сигурност не е било така. Командата е била да снижи плавно до 2000 метра и ако допуснем, че при достигане на тази височина не е минал в режим на хоризонтален полет, а е продължил да снижава примерно със скорост 50 метра в секунда ще са му необходими 40 секунди да се удари във водата. На нас не ни се казва каква е била скоростта на снижение, но на мен ми е чудно защо не му подаден сигнал от висотомера за опасна височина.

С приблизително 1000 км в час на него му требва малко над секунда да се забие във земната повърхност.Миг отвличане на вниманието и е отишъл.Но каквото и да е човека си е отишъл,оставил семейството си.Кво да се направи,аз по принцип не долюбвам армията,да бъдеш слуга на некой си ,който си седи на задника и те праща да умираш и да ти се прави на птриот,без мен!Умирам само при самозащита и тогава и стрелям!

Ех, казвах ти да залягаш над математиката, ама ти само топка риташе и сега се излагаш яко. Ще ти помогна, 1000 км/ч = 277 м/с. Дори при ВЕРТИКАЛНО снижение това са 3.6 сек. При 45 градуса снижение е два пъти повече (теорема на Питагор) - около 7 секунди

Горкият човек...

Руските самолети нямат ли една бибитка която да се включва като слезеш под височина под която не трябва да слизаш ... нещо да предупреждава ? Не може да си лети самолета съвсем спокойно към водната повърхност от 1000 метра височина а пилота дори да не разбере. 100% съм сигурен че има нещо което предупреждава ако машината е изправна.

Свален е! Най-вероятно руснаците, те сега са много активни в черно море. Може и приятелски огън, но малко вероятно, руснаците щяха да се възползват и само това да говорят. Сега кутията е при тях...Защо си замълчаха американците? Ами Байдън нали се срещна с Путин по това време, нямаше да е добре. Какво ли са поискали от него, за да не разгласяват

ти направо съчини световна конспирация по случая! А той е, според мен, много по-елементарен и местно-шапкарски, да го наречем...

На мене учанайката на братовчедката на жена ми на леля й ми каза, че били извънземни ! Няма как да не е истина !

За руснаците смятам, че ще е унижение да свалят един от четирите ни едва кретащи изтребителя... При положение, че средно на 5 години губиме по 1 летателен апарат...

Ниска мишена Без Луна И комуникация през 4-6 секунди Просто е брутално Миг-ът е снижавал с 260 метра в секунда Или мишената или животът Не съм компетентен Луда работа Така мисля

Поредния диванен глупак се прави на разбирач. За колко секунди една назамна станция ще му даде указания за " информация за височина, курс, цели около него и възможни препятствия - т.нар. местници."? Защото за малко повече от четири секунди и половина при тази корост ще се е разбил в морето, а той дори и тези 4 секунди и полвина ги е нямал тъй като му трябва и немалка височина за манериране.

Вижда ясно, че пилотът и техникът нямат вина! Вина носят: командирът, тези над него и ръководителят на полетите, но и той не е сам и има началници!

Каквото и да се каже - жалко за човека. На фона на тиквочи, ПКП-та, лекари-милионери от нещастието на другите, един истински човек е загинал.

Че черната кутия все още не е изпратена на производителя и че разчитането й ще отнеме 3-4 седмици. Да го повторите само 3 пъти не е достатъчно!

последната реплика на подп. Терзиев е: "Главен...". Което вероятно е начало на стандартния доклад за изключване на главния включвател на системата за управление на въоръжението. След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхност в 40 минути и 29 секунди след полунощ. Едно въпросче ... възможно ли е при "изключване на главния включвател" нещо да е провокирало технически дефект? НА каква височина са го заубили от радарите? В същия момент когато са го загубили от радарите ли е прекъснала връзката? Според мен това че е загубил ориентация е пълна спекулация .. последните 1000 метра те го нямат на радарите а странно защо няма и аудио връзка?!

Тия дето тръбяха че последната му реплика е била "Поразих целта!" ... цитирано с кавички по всички печатни и интернет издания дали не подведоха всички ... оказва се че последните му думи са били "Главен .."

Бум, взривен! Горкият човек, истината ще излезе някога

Самолета има висотомер който пищи при преминаване на критичната височина, има жироскоп за да може пилота да се ориентцииира за положението си в пространството и да излезе от пикиране, има наземни локационни станции които постоянно му дават информация за височина, курс, цели около него и възможни препятствия - т.нар. местници. Всички приказки за загуба на ориентация са измишльотини за да се прикрие вината на приятеля на Мунчо - шефа на базата граф Игнатиево. Похабихте един млад живот, един обещаващ офицер заради некадърноста на руските кадри във ВВС. А пропо журналята - като лъжете поне четете. Човека е бил майор а не подп. както пишете платената си статия. Светъл път майоре. Нека семейството ти има сили да преодолее тежката загуба. Нека тези които сега изливат помия върху теб платят скъпо за клеветите си.

Ти понеже си голям специалист си пропуснал да разбереш, че е повишен посмъртно.

пак, дори в този скръбен случай, намери дупчица да русофобиш. говняшка.

Последните му думи може и да са били реплика, но пък със сигурност е ясно, че езикът ни се опростачва.

Работата е ясна. Очевидно е, че са Виновни тези, които са направлявали самолета от земята, но сега се чудят как да замажат нещата. Ами то опростачването и оглупяването е обхванало не само политическия елит, а цялото общество, във всички области на обществения живот без изключение, така че военната авиация няма как да прави изключение. Не случайно не пращат черната кутия вече цял месец, защото много добре знаят причината. Язък за момчето!

Ами, щом ще трае разчитането на кутията 3-4 седмици, то по добре да не я пращат. Незнам кво правиха толкова време до сега , че не са я изпратили. Чакаха да минат изборите ли и да видат кой ще е новия Министър. Още на първия ден след като се намери стана ясно, че трябва да се изпрати на производителя в Русия и всички знаеха, че е изпратена вече след като уточниха къде е направена.

Интересно защо разследването изказва становище преди разчитането на черната кутия? За един приятел питам.

За да манипулира общественото мнение!!! Въздух под налягане! Смятат хората за тъ.пи, а себе си - за нещо повече!!! А ха ха ха ха!!!

За МиГ-29 четете в книгата: "Mikoyan MIG-29" Yefim Gordon 2006 Midland Publishing ISBN (10) 1 85780 231 4 ISBN (13) 978 1 85780 231 4

Бог да прости човека , ама срещу кой враг воюваше че си отиде млад и зелен ? Да беше заебал тъпата мишена , да не беше слушал хората на бившия шеф на ВВС Мунчо сега щеше да е живо момчето . И ако Мунчо ги беше управлявал както трябва вместо да остави долната глава да надвие на горната (Деса де ) това нямаше да се случи .

Ти накрая ще изкараш твоя "Мунчо" виновен и за юлските горещници.

Деса е виновна .

При 1000 км/ч и 1500 м над повърхността трябва да мислиш и реагираш около 10 пъти по-бързо, отколкото ако си в "стандартен човешки режим", например при каране на автомобил. 1000 км/час са около 280 м/сек. Помислете пак : за една секунда вече си изминал 280 метра..

ЗАТОВА ИМАШ РЪКОВОДИТЕЛ НА ПОЛЕТА ОТ ЗЕМЯТА!!

Ще пратят черната кутия след президентските избори,първо да изберат Радев.

Абе Ориноко, абе какво общо има Президента с този случай, че нещо не мога да направя връзка или просто си плещиш ей така щото си знаеш само за краставицата.

Нямат намерение да пращат черната кутия в Русия. Нарочно дрънкат глупости,ако имаха записи щяха да ги изкарат.

Тя е там ;)

Изпращането на черната кутия в Русия е равносилно на национално предателство!

Явно според теб е по добре я пратиме в Тамбукту или на луната щото там е пълно с експерти които могат да я разчетат.

Ама си прост!

Късно е, мръсници! Никой няма да ви повярва! Оставка за РУБЛЕН КРАДЕВ!

Защо няма команда от Управление полета за катапултиране?

Щото ще се намери някой кат тебе да пита: "туй копче тук за кое? Я да видим"

Защото това е решение което се взима от пилота и отнема време а той при тази скорост и височина не е имал такова.

От самото начало беше ясно, че става дума за непредумишлено убийство от некомпетентност на ръководния състав. Повозете ги в една по-мощна лодка в пълна тъмнина по водната повърхност само с 50 възла, та малко от малко да усетят какво е. Скъсайте им пагоните после.

и като истински професионалисти изискайте да бъдат разкрити до най-малки подробности всички детайли от този смъртоносен полет! Вие сте тези които до съвършенство познавате и техниката и условията за провеждането на такива стрелби и отговорностите и задълженията на всеки по време на такива полети. Познавате и загиналият си колега. В медиите вече витае скалъпеното от някого си мнение за пилотска грешка. Вие сте тези, които сте изправени пред опасностите по време на полет и изисквайки установяването на истина Вие защитавате и себе си и семействата си и паметта на загиналия Ваш другар! Всичко е във Ваши ръце и не позволявайте виновните да останат ненаказани защото утре може всеки един от Вас да се окаже в същата ситуация като загиналия пилот!

то е очеизвадно, че е пилотска грешка ,но българина винаги търси под вола теле! Колкото и водещи да има той кара самолета и може да реши какво да направи във всеки миг! Ти сам казваш " всичко е във ваши ръце" , а после търсиш други виновни... Човека е направил грешка и си е платил за нея. Големите правят една грешка и тя е фатална .

Значи казваш че не е възможно да е дал на късо летящия руски ковчег??? Морално остарелите таралясници са като руска рулетка!

Пилотът има РЪКОВОДИТЕЛ НА ПОЛЕТА ОТ ЗЕМЯТА И ТОЙ Е НАЙ- МАЛКОТО СЪОТГОВОРЕН ПОНЕ НА 50%. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ САМОЛЕТЪТ Е РАЗПАРЧЕТОСАН НА 1 КВ.КМ., КОЕТО НЕ ОТГОВАРЯ НА РАЗПАД ОТ ВРЯЗВАНЕ В МОРЕТО.

Абе тъпанар, това да не ти е лека кола, която се движи със 100 км/ч та пилота единствен да носи отговорност. както са го насочили от земята, така е реагирал. Айде малко да мислим преди да дращим.

Мунчо, ти ли си или Деситу?

Заедно в битката(с насочващия), пък после само единия(неоцелелия) е виновен. Това не е мъжкарско/военно поведение.

О, свещенна простота!....