Здравният министър: Раждането вкъщи е недопустимо

В България няма възможности медицински специалист да присъства на раждане в домашни условия, както и да се окаже адекватна спешна помощ при усложнения.

Обратно в новината

Коментари - Здравният министър: Раждането вкъщи е недопустимо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да си представя че ще тръгна да раждам вкъщи в 21 ви век, то един зъб да ме заболи бягам при лекаря, пък за раждане няма да ида, и защо ?, не мога да разбера. За да не съм в стрес аз и бебето, ми то по - голям стрес от това какво ще стане и дали нещо няма да се обърка вкъщи на дали има. И като са били толкова твърдо решени, защо са отишли в болницата в крайна сметка, това не е ли по - голям стрес и за родилката и за бебето? голямо геройство.

Всички вие ,които искате да раждате в къщи не можите да си представите как кърви матка след раждане, понякога.Аопасността от алергичен шок?! Не смея да си го помисля дори. То ако етолкова лесно лекарките иакушерките щяха да ражюдат вкъщи.Мили момичета не рискувайте вашия и на детето си живота.

Точно тая патка, пълно докторско и министерско недоразумение да не смее да се обажда - точно по нейно време, като действащ лекар, в Шейново УБИХА две млади жени.

Не знам в коя държава как е, ама ми прави впечатление, че богатите и известните раждат по болници, защо ли? Мигар за Кейт Мидълтън не можеха да организират най-добрите акушерки? Можеха и все пак Кейт избра болницата. Или някоя холивудска звезда не може да плати милиони за да и организират частно родилно в дома и? Та явно все пак си има защо да избират болницата, защото понякога и милионите не могат да ти осигурят навременна помощ.

А тука товае нормална практика. Безумна според мен и съм им го казвала на местните, но тука си имат друга философия. Никога не бих го направила,най-малкото понеже не отговарям САМО са своя живот в този момент! За мен това е достатъчен довод ПРОТИВ домашното раждане.

Те в Холандия нищо чудно и марихуаната да я признават за анестезия...

От личен опит мога да кажа, че раждането вкъщи в Холандия е много добре уредено, но също така никой не задължава да го изберете. Ако искате, отивате си в болница и готово. Ако искате вкъщи, това е много добре обсъдено с акушерката през 9-те месеца, получавате специален пакет с всичко необходимо, правите необходимите напасвания в спалнята, по време на раждането акушерката е във връзка с линейка която ако се наложи, пристига за 5 мин... Не е просто ей така, а и в Холандия цялата медицинска помощ е по друг начин организирана... Правят се непрекъснато все повече инвестиции с цел пациента да стои колкото може по-кратко в болница, без това да навреди на лечението ...

Само не разбрах какво ревете? Домашното раждане не е забранено, така че не разбирам какъв ви е проблемът. Ако искате си раждайте вкъщи и си правете секцио на кухненската маса, ама като се объркат нещата почва рев до небесата защо линейката закъсняла, защо докторите това, защо иначе... както се казва всеки от акъла си пати! Като сте си избрали да раждате вкъщи, ще си търпите и последствията от решението си. Не може да вземете грешно решение и после да обвинявате някой друг за последствията. Просто да се знае рисковете са такива и такива, в болницата може да се реагира така и така, при домашно раждане не може или ще отнеме време и всяка родилка да си реши сама за себе си. В крайна сметка се предполага, че жените, които ще раждат са пълнолетни и могат да поемат отговорност за решенията си, но все пак имайте предвид, че България не е Холандия и ако там линейката може да дойде за минути, тук със сигурност ще отнеме време.

Абе и тука нещата не са тооолкова прости! Знам за случай, при които родилката е вадена от пожарната от прозореца на по-горен етаж, понеже стълбите са тесни! Предтави си колко "бързо" става това...

Заради прекалената еуфоричност и изопачаване на разни концепции у нас вече намразих всичко "зелено", "еко", "био", "естествено", "природосъобразно" макар че по принцип обичам природата и естествените неща. Но с тези епитети у нас се злоупотребява, използват ги всякакви или прекалено наивни, или прекалено меркантилни или прекалено откачени хора, които искат да се изкарат много фешън, фюжън, мюжън и пр. али-бали. Та вече като чуя някое от гореизброените веднага ми светва червената лампичка на недоверито...

Безумие и безотговорност е, разбира се. Но популацията е толкова зомбирана, че всичко й се струва някакъв вид игра, дори когато нещата опрат до умирачка.

Всичко, което не е изрично забранено от закона е разрешено. Свободните хора нямат нужда от изрично разрешение за да упражняват своята свобода. Ако имат нужда да искат разрешение, то те не са свободни. В този случай са роби. Най- тежка е тази диктатура, която съществува под прикритието на закона и в името на справедливостта.

аз таковата си раждам дома като имам запек

Тази дискусия е аналогична на тази за забраната за пушене - винаги ще има яростни защитници и на едното и на другото.

Когато баба ми е родила леля ми на нивата, тогава в България е било разцвет (защото царят е разтурил всички партии) и българите са живеели по- сносно. От тази гледна точка ...... :)

Голям смях като почнат разни мъже да дават акъл на тема раждане и да обясняват как това си било лесна работа и защо не сме си раждали по къщите, ама после като почне жена му на такъв да ражда, ходи като отровен и се чуди как по-бързо да стигнат до болницата, че ако тръгне да ражда в колата, той горкия ще вземе да припадне от гледката.

Кой ти каза, че съм мъж?

А ти пък как реши, че точно теб имах предвид? Малко ли мъже са се изказали по темата?

Аз съм мъж, но не карам никоя жена да си ражда в къщи! Само казвам, че трябва да се даде възможност на тези жени, КОИТО ЖЕЛАЯТ, при определени условия да родят в къщи. Никъде не съм твърдял, че раждането е лесно и трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да става у дома. Това, че ти така виждаш нещата, значи не разбираш, къде е проблема!

направете раждането безплатно!тогава не6тата 6те си доидат на мястото.

Ами то е безплатно. Плащат само тези, които искат да изберат екип. На мен и при двете ми раждания не ми взеха стотинка и съм доволна.

Безплатно е, ама само на хартия, две деца имам, та им знам вече мръсните номерца на търгашите наречени лекари.

Светът върви напред, правят се открития за да направят животът на хората все по-качествен и все по-дълъг, само ние, както винаги, обратно на всяка логика, търсим начин да се върнем назад и да направим живота си труден. Вместо да мислим как да направим раждането по-безболезнено и по-безопасно, ние насила се връщаме в 19 век когато хиляди и хиляди жени и деца са умирали при раждане. Бабите и прабабите ни просто са нямали избор, но съм сигурна, че ако имаха, никоя от тях не би избрала доброволно да си рискува живота.

Защо изопачавате нещата. Никой не е казал, че ще се забрани раждането в болница, че лекарите ще спрат да търсят начини да правят раждането по-сигурно и безболезнено, че недоносените бебета ще бъдат изоставяни и прочие. Просто трябва да се приемат правила кога и при какви условия, КОЙТО ИСКА, може да ражда в къщи. Никой не говори за връщане назад!

Ама нали се сещаш, че ако ти решиш да раждаш вкъщи и нещо се обърка ще викаш доктор и докато този доктор дойде до вас, докато ти помогне в болницата може поне 3 жени да имат нужда от него и някоя от тях да умре или да почине бебе, което е можело да бъде спасено ако доктора е бил там, а не да обикаля да търси блок Х в Люлин. Та от тая гледна точка ще страдат и невинни заради твоето решение да си раждаш у вас.

Раждането добре, ама и оплождането в домашни условия ми се струва недопустимо!

Правилно, да се забрани.. Какви са тия своеволия? Да ми се оплождат в домашни условия? Знаят ли колко е опасно и вредно тия необразовани хора? Никакво домашно оплождане, всичко да става под строг лекарски контрол и то в болницата, иначе е много опасно - може да се получат страшни усложнения като заклещване, разпъване, инфекции и какво ли още не...

Най-страшното усложнение е нежеланата бременност!

Luna0102

Навремето хората са раждали на нивата, защото са работели до последно. Раждали са по много деца, половината от които са умирали. Сега не се работи в 9 месец бременност, смъртността на бебетата родени в болницата е 1%, жените почти не раждат (с изключение на един етнос) и въпреки това правят опит да се оттърват от бебето "уж" по непредпазливост раждайки в къщи.

някои това да го обясни на тъпите холандци, които масово раждат в къщи и се чудят защо са номер едно в света по инвалиди

Тая глупост, която току що роди домашно я роди или болнично? Като стигнем холандците по смъртност, пак се изкажи. Ние сме в пъти по-зле от тях. А инвалидите са им поради една помощ от лекарско-фармацевтичната мафия-давали са им токсични лекарства, които са увреждали бебетата, и НЕ СЕ дължат на домашно раждане. Пфу нергамнотност и тъпоумие.

Много сте ми смешни като почнете: "Ами в Холандия било разрешено". Ми то по тази логика и в Занзибар е разрешено. То в някои африкански държави и човекоядството е разрешено, хайде и ние да почнем да се ядем, защото щом те могат, защо не и ние. Та не гледайте какво е по света, а помислете какво е тук и колко деца и родилки ще умрат при усложнения, защото нашата "бърза" помощ няма нищо общо с бързата помощ в Холандия, примерно.

Ама ходи в занзибар като не искаш да се съобразяваш с законодателството на ЕС, какво да те правим? Мен не ме вълуват твоите ретроградни възгледи и не смятам да понасям последиците им. Заминавай.

А ти ходи раждай на нивата и прегризи пъпната връв със зъби, щото в каменната ера така се е правило.

Известно е от някои статистики, че %-но повече проблеми възникват при раждане в (БГ-)болница, отколкото вкъщи. Въпреки това държавата-мащеха ни ОТКАЗВА медицинска помощ при такъв избор, дори ИНКРИМИНИРА медик, оказал я въпреки това. Проклети да сте в името на Хипократ, безчовечни комуно-феодали !

ТИ ДА НЕ БИ ДА СИ РАЖДАН В КЪЩИ ?

БългАриец

Не, не съм, но не съм "прихванал" мнението си от родителите си, както комунягите прихващат своето !

Поглеждате едностранно на проблема. в болниците раждат много повече жени, затова там % на смъртността е по-голям. Освен тов3а всички патологии са в болниците - недоносени, с някакви аномалии, всички трудни бременности и т.н. Много ясно, че там % на увредените и починалите ще е по-голям.......

БългАриец

Легитимен разбира се е и такъв поглед в/у темата, напр. при явна предродилна патология, но да инкриминират лекар, че помогнал при раждане в домашни условия, е нечовечно, освен че го прави клетвопрестъпник ! Вбесяваща за мен е и концепцията "Биг Брадър", практикувана от весдесъщите ни управници.

Иванов, не ви е ясно какво е %!

А РЕДНО ЛИ Е ДЕВЕТ МЕСЕЧНО БЕБЕ ДА ЧАКА ПЕТ-ЧАСА БЪРЗА ПОМОЩ???

Ние вече не раждаме, ромките да му мислят.

Най-обичам думи като забранено и недопустимо! Когато видя табела "Къпането забранено" идва ми веднага да се съблека и да поплувам. Хората поставящи такива забрани не могат да проумеят, че много по-добре е да сложиш предупредителни табели от рода на: "Внимание! Не охраняем водоем" " Опасни ями, течения и др." и така да помогнеш на човек сам да си прецени риска. Та и тази "министърка" вместо да измисли начин, как и в кои случаи раждането в къщи да е възможно, за по-лесно го забранява. После като стане нещо "То е забранено, ние ви казвахме"!!! Да се чудиш защо взимат министерски заплати. Пак казвам, забраните нищо не решават.

Ами като ти е толкова акъла, къпи се в неохраняеми водоеми, с подводни течения, раждай неасистирано, в гората ако щеш. То и сега не са забранени домашните раждания, раждай си, ама не чакай да опираш до медицинската помощ, след като толкова я отричаш.

Да акъла ми е толкоз. Къпя се в не охраняеми водоеми, скачам с парашут и други работи дето ти никога няма да ги направиш. Има хора преплували Ламанша, обиколили земята с платноходки, самолети, скачали от балон на 39км над земята! Тебе никой насила не те кара нищо да правиш, щом имаш много акъл си стой в къщи и си гледай "Сървайвър" и др. реалити глупости! Може и до 150г да доживееш.

голям рЪб си!

Един път и аз да съм съгласна с тази! А вие ако искате си раждайте вкъщи, че и на полето, ама предварително подпишете декларация, че при усложнения няма да викате лекари и линейка, защото просто не е справедливо някаква жена да няма кой да я погледне в болницата, защото лекарите са хукнали да спасяват някаква УФСЪ решила да ражда не-знам-къде си. Та, при тия условия, ми е все едно къде ще си раждате и какво ще правите, ако щете и с ръждясали сърпове режете пъпната връв, "щото едно време така се правило". Ваша работа! Ама не аз да се мъча и да няма кой да ме погледне, защото екипът бил зает да ходи по адреси.

Като не искаш да се съобразяваш със съсвременната наука и съвременното европейско законодателство и Хартата за права на човека имам едно предложение-що не вземеш да емигирираш в Родезия, Афганистан или някъде на подходящо за допотпните ти възгледи място? Аз съм гражданин на ЕС и държа да ми се зачитат гражданските и човешките права. Ако не ти харесва-къш от тука.

Хайде стига си цвъкал на всеки пост- ЕС та ЕС. Чухме те вече. Гражданин си на ЕС само на книга.

На теб никой не ти забранява да раждаш вкъщи, но и държавата не е длъжна да плаща за усложненията възникнали след това - това си е твой избор. В доста държави има правила за да имаш достъпо до безплатна (до колкото може да се нарече такава) медицинска помощ. И в белите страни е така спазваш условията ползваш - не спазваш - плащаш

Слушайте личната гинеколожка на семейство Станишеви, ТЯ ЗНАЕ КАК!

Е така е явно според министърката трябва задължително в болница, за да си платим за избор на екип. А да не говорим какво е отношението на екипите към родилките.

Мойте алчни колеги остават без парички, все по-малко деца се раждат от българи, които освен това знаейки за нивото на медицита тук и за нашата алчност и компетентност решават да раждат вкъщи. Да кажем твърдо не на това, няма да съм вечно министър - ще се върна да практикувам и ще искам да ям. Раждането на циганите е и ще бъде безплатно, разбира се. Моето мнение не се отнася също така и за турците.

Нека е спокойна министърката по семейно планиране (редукция на населението). Последната година беше катастрофална откъм брой раждания.

Тая смахната министърка, освен някакви тъпи заключения да прави за нищо друго не става. Да се маха, че още колко бели ще сътвори.

Абе верно че здравният министър е акушер. Но ако върнем историята назад аз бих попитал при 85% селско население къде са се раждали всички хора до преди 1944 година? А не знам защо си спомням за моите деца и тяхната майка, които са изписани от болница срещу подпис поради неясна инфекция в нея?

искаш и да си спомним каква е била детската смъртност преди 1944 г.? Ако обърнеш внимание, раждали по 8-10 деца, оставали живи след 5 г., към 4-5 и всичко е било идеално... Но понеже едва ли ми вярваш, просто виж статистиката за детската смъртност

А бе и ти си прав,ама що се не заинтригуваш още малко и да провериш колко е била перинаталната детска смъртност и да я сравниш със сегашната. Грубо казано- почти е нямало семейство без загинало дете- приблизително на 8-10 бременности-1 е давало фира. Ако искаш може да се върнем и още по-назад- към пещерния период- тогава и статистика е нямало.... абсолютен купон, нали

Коректно е да се сравнява сега как е в държави, където има регламентирано асистиране на домашно раждане и такива, в които няма. Без изключение ще откриеш, че тези в които има, са с по-ниска смъртност. Имаме много какво да се учим от тях. В болниците нека не се правим, че всичко е идеално. Мръсотия, вътреболнични инфекции резистентним на всичко, лошо отношение, отделяне на бебето от майката, ненужни интервенции, изнудване за пари под масата...купища безобразия. На фона на тази действителност у нас едно асистирано домашно раждане ще е в пъти по-безоопасно от болнично раждане.

и Вие сте права, ама като гледате статистиките, нека да е напълно. Тогава са раждали по 6-7 деца, че и повече, а сега раждаме по 1-2. Ако се "засилим" да раждаме по 6-7, каква ли ще е статистиката?

Унгария вече е осъдена в Страсбург за това, че не е осигурила асистиране на домашните раждания. В момента се води дело и срещу България в Страсбург по същата причина. Само въпрос на не много време е да бъде осъдена и България. В Америка, Великобритания, Холандия много други развити държави, домашното раждане е уредено и се насърчава. Всички тези страни имат значително по-ниска майчина и детстка смъртност. Научните изследвания недвусмислено показват, че домашните раждания НЕ СА по-опасни от болничните. Министърката да се сети, че сме страна член на ЕС и да влезе в крак със световната наука, а не да защитава хонорарите на докторите.

Интересно ми е,как би ме задължил/а да дойда в къщи и да водя раждане? И по силата на КАКЪВ, а не на КОЙ закон ще ме накараш да правя това в НЕСЪОТВЕТНИ условия ? Ами то така утре може да искаш и да оперираме във вашата кухня , примерно. А на бабаитите, които сега ще ми кажат, че ще ме принудят силово ще отговоря: А ааа бе, що си.....

Кой пък ще те задължи?! Навсякъде по света си има акушерки, които асистират на домашни раждания и такива, които са само на болнични. По правило по-добрите и по-опитните асистират и на домашни, тия които ги е страх, са си в болницата. Никой насила няма да те накара нищо да правиш. Има твои колеги, които са подготвени да асистират на домашни раждания и към тях ще се обръщат хората.

А по силата на какъв закон е задължително една държава да осигури асистиране на домашни раждания, много лесно можеш да разбереш, като прочетеш решението на съда в Страсбург срещу Унгария, а съвсем скоро и среяу България. Във всеки случай законово е задължително да имаме асистенция на домашните раждания, като страна член на ЕС. Но за това ще бъдат позлвани само компетентни за това специалисти.

Честит професионален празник на Вас и Вашите колеги!

драги ми господине, щом трябва да Ви бият или задължават, какъв акушер сте Вие? Вие само подпомагате нашето скромно участие в това чудо - чудото на живота. Не Вие и вашето удобство сте най-важни, а новият живот. Преди много Ваши колеги са помагали на домашни раждания и изобщо не са били недоволни. А Вие говорите сякаш за някакво голямо унижение.

Абе стига с тия безумни доводи, че в еди кои си страни било разрешено. Погледнете състоянието на спешната помощ и само си представете, дано не се налага!, но само си представете да трябва да дойде спешно екип. Кой ще поеме логистиката и организацията до 3-4 минути да дойде линейка, за да транспортира или асистира майката и детето? Борете се за по-смислени каузи, дето са и по-реалистични - да се наказва грубо лекарско отношение, да има осъдени за лекарски грешки, да отпаднат порочните практики в болниците и т.н.

Аха, понеже им нарушаваме правата по един начин, като не им осигуряваме спешна помощ, дай да им ги нарушим и по още един, като им нарушим и човешкото право да избират къде да раждат. ДОбър повод да се оправи най-сетне спешната помощ в България. Освен това има и опция за собствен транспорт.

Да дойде линейка за 3-4 минути? Това вече минава в сферата на научната фантастика.