Държавата се намесва в спора за базата в Равда

Правителството ще обяви за обект с национално значение спорната база "Васил Левски" край Равда, за която спорят Националната спортна академия (НСА) и собственици на реституираната земя.

Обратно в новината

Коментари - Държавата се намесва в спора за базата в Равда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Базата трябва наистина да се спаси. Ако разрешат строителство, ще погубят нещо хубаво, а след това построеното ще бъде най-вероятно продадено на руснаци. За пример може да се види многоетажната сграда, построена на плажа на базата на ХТМУ (веднага до базата на НСА) и както се чу продадена на руснаци. А студентите имат нужда от своята база. А по въпроса за собствеността. На такава възраст съм, че помня дюните там. Знам, че никой преди 1945 г. не би купил дюни, а след това вече е спортна база. Сега след т.н. реституции (за мен са грозни заменки) по пътя от базата на НСА към Несебър, преди Несебър е останало едно малко заградено място с табела като в музей Дюна. Това е останало от дюните. Страхувам се, че скоро до морето ще се появи малко заградено място с табела Плаж.

По бруталният почерк, по безогледния нагон за застрояване и съучастието пиари, на нотариати, върховни съди.... и т.н. си личи че става дума за еничарския корпус на руски офшорки.

И този "национален обект" ще е като "националния обект Набуко"- приказки много за наивници работа малко за реалисти..

Каква частна земя бе, Аз. Твоят дядо камили ли е отгреждал по дюните?

Ако ще не камили, слонове ще отглежда. Ти защо се бъркаш в имота на хората? Коя си ти , че да казваш какво ще има на тази ЧАСТНА земя? Комунета осъзнайте се. Ако пак посегнете на частната собственост ще ви спукаме от съд, ще спечелим и после ще плащате от вашите пари !!! Тато го няма...

Проблемиът е, че държават би обезщетила истинските собственици. Но на голяма част от претендиращите за това не им изнася, защото ще трябва реално да докажат правото си на собственост, което при една цялостна проверка няма да е възможно (при повечето)! Тук става въпрос за изпирането на милиони, което вече е започнало!

Долу държавните лапи от частната земя.

Частната собственост навсякъде в белите страни е неприкосновена. Само в България не е така, държавата си харесва някое апетитно парче и го обсебва. Това е срам и позор.

Частната собственост е неприкосновена- съгласен съм. Но защо не се разрови прокуратурата как получените нотариалните актове от така наречените собственици от поземлената комисия??

Ами да се разрови! Ночастната собственост трябва да е наистина неприкосновена, иначе обществото се болшевизира, а знаем всички какви са последствията от това. В България частната собственост не е гарантирана, инерцията от вонящия комунистически строй е в главата на хората и те бъркат лесно престъпника, който прави далавери, със законния собственик. Тази индеферентност ни излиза през носа вече 2 десетилетия. И ако не настъпи яснота в обществто ни, ще се налгедаме на бедност и страдания още толкова, че и повече време.

Частниците са минали през целия ад, за да вземат собствеността си национализирана от комунистите, сега нова трагедия - "нови" са се облизали и искат това апетитно място. Като искат държавна база - да я градят на държавна земя, а тя е БОЛ! УУУУ

Кой има право и кой няма нека си каже съда. Но това не е спортна база, а почивна станция. По-голямата част от изброените водни спортове почти не се практикуват у нас, а пък спортната академия изобщо не се занимава с тях. Мястото изобщо не е подходящо за тренировки за част от изброените.

На времето там бяха лагерите на Академик, на ВИФ и на университета. Изкарал съм няколко лета на тиая спортни бази. Ветроходците бяха постоянно с лодките във водата, джудистите тренираха влизания до колене във водата. Волейболистките и боксьорите бяха го даваха по лежерно... Аз блъсках една щанга да побъркване.... А ако случайно си се занимавал със спорт - възстановяването е част от дпортната дейност..

Чудесно е да има база на спортистите - редно е да се построи в/ общинска или държавна земя. Останалото е болшевизъм!!!

Много и различни мнения . Вярно е че много хора с измама взеха земя , Да краи морето е апетитно , пари , имоти и пр. В България следва след като е частна собственост и има частна и държавна земя да се регламентират нещата и - ОТСТЪПЕНО ПРАВО НА СТРОЕЖ - не бива да има . Или продаваш или си ползваш твоето . Защото е бомба със закъстнител . Строят хората и на собствениците на земя а земята си е тяхна . ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. ЗА БАЗАТА - браво на решението . обещете собствениците с земя или им я платете .

Когато държавата почне да прави каквото си иска и да национализира каквото си иска, нещата отиват към фашизъм (виж Хитлер)!

Или към болшевизъм, комунизъм или комунизиран социализъм. Да не забравяме никога, че те заедно с фашизма (национал социализъм) са част от социалистическата идея. Колкото и да не се харесва този верен извод на накои кръгове.

При комунистите си беше добре. Нямаше мутри, нямаше реститутки, нямаше я тази простотия по черноморието. Е, по-добре беше при тях за нас обикновените, сега не е добре!

По-добре беше за вас некадърните

Решение 259 на Министерски съвет от 2005 г. за определяне на енергиен обект Ядрена централа на площадка Белене като обект с национално значение. Имотите от национално значение, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение, определени от МС.

По този начин държавата само отлага проблема, защото той пак ще отиде в съда. Аз пък настоявам за експертиза, ама много дълбока експертиза, как пясък и дюни са върнати на собствениците, като земеделска земя? Какво са копали там дядовците им, като на дюни растат само тръни и морски краставички? При връщането на земята е извършена огромна измама и собствениците не са никакви собственици. Както всички останали собственици на земи край морето.

На тези земи е имало зеленчукови градини и са давали продукция. Какво е това НСА-производител на мутри. Тези земи не са заграбени чрез престъпна приватизация, но всички ръководени от ДС комсомолци, милиционери и мутри са живи и много лакоми.

Какви зеленчукови градини бе? Ходил ли си да видиш какъв каманяк е там, където искат да строят

Ами отнемането някога на земята, какво е тогава?

Еми то въобще не е трябвало да е подарявана тая земя на тия "собственици", щото никога не е била тяхна. Като "ниви" са върнати плажната ивица и някакви безплодни пясъчници, на които е абсурд някога да е имало земеделие, ама по идиотския седерастки закон за ограбване - ако 2-а подкупени "свидетели" потвърдят и ти подаряваха каквото искаш (само на техни хора де) без никакви документи.

Точно така си беше!!!

Не симпатизирам на частните собственици с тяхната лакомия, които строят безумни обекти, след което плачат на рамото на държавата да им гради инфраструктура, да им рекламира бизнеса и да ги освободи от данъци .... Но няма нищо радостно в тази проява ... държава на полицаите и спортистите и елементарен популизъм .... И това е най-навеждащото се правителство за целия преход - справка Банско, Витоша, обявяването на решенията на правителството от американския посланник и т.н..

Малоумщина е това което стана по цялото Черноморие! Браво на правителството!

Ти си някой гол, мега мизерен злобар без собственост дошъл от тъмната провинция! Бегай обратно да те храни държавата! Нещастник!

Ама си тъп/а!

gusl

Браво!

Дребни частно-собственически интереси от лакомия не трябва да пречат на нацията. Далеч съм от мисълта, че самите собственици искат да строят , инвестицията най често е на мутро-строители. От курортни комлекси всичко вече прилича на градове с небостъргачи, затова дори българите отиват в Гърция и Турция са истинска почивка.

Ако беше твоя земята, едва ли щеше да разсъждаваш така. Държавата се е правила на ощипана мома толкова години. Национализиране - ОК, но да платят на хората по пазарна цена, ведно с всички техни разходи. Аман от комунизъм.

Какво се правят собствениците...тази база е от 30г. и кога ,че не се сещам плажната ивица е била нечия нива...и дори да е така както е в Америка,щом е от значение просто се обещетяват собствениците и край.

Ха ха, още не е дошъл комунизма и комунистите пак. Дойдат ли дупе да им е яко на тези дето направииха черноморието на кочина от публични домове и барове! Само комунисти могат да се оправят с тази измет дето заграби България!

pompai

Сега е момента, който има пари да съди държавата ако има имоти в Натура -2000 .След като държавата ги национализира трябва и да плати .

Натура 2000 е европейска, а не българска.....Така че нека се съдят .....България одобри 16% от исканите 26-28% земи в Натура 2000 и за това тепърва ще плащаме санкциии....А за безобразията по Черноморието и в планините какво ли ни чака.....

браво - трябва да се мисли за народа.

Подходящ ник! Обаче, СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ също са част от народа. Кой ще ги обезщети за отнетия имот? По тази логика би следвало всички реституирани имоти да бъдат национализирани обратно. Боковото блато все повече ми заприличва на див социализъм. Остава да си пусне козя брадичка и да обясни, че СССР/БГ плюс електрификация/магистрали е равно на комунизъм. А вие се радвайте, безимотни...

И как са станали собственици на тази земя? По кой начин? Да не са я правили те? Всеки метър спасен от бетонизъм е постижение за народа!

Тези "имоти" не са били техни! Кога дюните и плажната ивица е била в частни ръце??? НИКОГА! Хайде стига сте ни плашили с "комунизъм". В България НИКОГА не е имало комунизъм, социалъзъм да но не и комунизъм! И ние живяхме при комунистите и си искаме обратно социализна, който беше при тях. Скапанния капитализъм ни направи бедни, гладни и роби на някакви олигарси, които НЕ съществуваха при комунистите!

Когато са одържавени тези земи, собствениците са били обезщтетени. Сега искат да вземат още. Най-глупавата реституция беше тази на земеделската земя. Няма друга държава с такава реституция. Плажната ивица никога не е била частна собственост.