Археолози доказаха, че ракията е българска

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Обратно в новината

Коментари - Археолози доказаха, че ракията е българска | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

+10

Чакайте, вие още нищо не знаете. Другия месец професора ще обяви и намерения акцизен бандерол от времето на Крума Страшний ... ;))

А разкопките по различните сметища показват, че и простотията е българска?

Археолози са доказали, че българите са трудолюбив, човечен и ученолюбив народ, но какво от това? Трудолюбието не е като ракията, за да го славим...

Българин попаднал на самотен остров.И като в приказките, вижда шише във водата, отваря го ...и излиза дух, който е готов за отплата да изпълни 3 желания. Българинът: 1 желание- морето да стане ракия. 2 желание- рекичката на острова да се превърне в ракия.. Духът пита за 3-тото желание. Българинът казва: Абе, дай още едно шише ракия!

Хахахахахахахахахаахаххаах! Свежарско!!!

Остана ми малко време, че да ти кажа и аз един виц: Дядо Господ извикал американеца, французина и Бай Ганьо и им казал: Кой колкото може да измине за един ден с кон, толкова земя ще му дам. Тръгнал французина, ама нали внимателен, пък като се уморил коня и спрял на обяд да си почине животното. Тръгнал американеца: яздил, яздил и като се обърнал, погледнал и рекъл: е стига толкава. Тръгнал бай Ганьо, яздил, яздил, яздил докато падне коня, после тръгнал да бяга, после с последни сили ходил, па пълзял и накрая, падайки, се надигнал и хвърлил шапката още два-три метра напред с думите "Да има". Та такива сме си. Национална черта. Наздраве!

Да бяхте регистрирали НИВАЛИН-а като българско лекарство!

Мислех че вече е регистриран !

Отдавна.

А ние направихме разкопки на слоя от XIII век и не намерихме никакви чаши. Това е неоспоримо доказателство, че още през XIII в. македонците са пиели ракията направо от бутилката.

След разкопки на дълбочина 100 м в Русия, руските учени открили медни кабели, които били датирани на 1000 години. От находката руснаците стигат до заключението, че прадедите им са разполагали с мрежа от медни кабели (лан) още преди 1000 години. За да не останат по-назад, американците също направили разкопки, при които на дълбочина 200 м намерили оптични кабели. След анализ се установило, че те били на 2000 години, откъдето учените стигнали до заключението, че още по това време техните прадеди са имали оптична мрежа - цели 1000 години преди руснаците да изградят тяхната мрежа от медни кабели. Седмица по-късно в българската преса се появява информация ( от професор б.димитров)"След разкопки на хълма царевец на дълбочина 500 м, българските учени не намериха абсолютно нищо. От това можем да направим извода, че още преди 5000 години прадедите ни вече са разполагали с Wireless интернет.

Къде го видяхте това ...доказателство? Това , че някой е пил ракия на територията на съвремена България съвсем не означава, че той е откривателят и. Освен това дистилациониния процес е открит в съвсем друг период. А като прибавим и че на чашата пише не "ракия" , а нещо съвсем друго... ходи доказвай , че това е така. Например в някои ямболски села старите хора и до сега казват: дай да изпием по един тютюн... и под това разбират ; " да изпушим по една цигара"

Ник, няма нищо чудно в това, че пише "ракиня". Езикът се е променя непрекъснато. Так че не се заяждай.

Глупости ръсиш! Когато билгарите са пили ракия, тютюна още не бил донесен от Америка (около 1560 година)! А старците на село като "пият" по един тютюн, не го правят от чаша, нали !?!

пак тоа простак

Три гигантски кораба с извънземни се движат към Земята и се очаква да пристигнат на планетата ни след два месеца. Разтърсващата новина беше обявена от учени към Изследователския център SETI. Най-големият от корабите е с диаметър 320 км, двата други са по-малки. В момента преминават край Юпитер. Съдейки по скоростта им, те трябва да са на Земята през ноември на 2011 г., заяви Джон Мали, водещ експерт в SETI. Корабите са засечени от системата HAARP, която е разположена в Аляска и е създадена да изучава Северното сияние. Обектите ще могат да бъдат видени с оптични телескопи, когато наближат орбитата на Марс в началото на ноември. Американското правителство е уведомено за приближаващите кораби.ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИДВАТ С МИСИЯ ДА ОТКРАДНАТ НОУ-ХАУ ЗА ВАРЕНЕТО НА РАКИЯ.

Ж.Войников -явно и ти си от стандарта на тоя набеден професор.Попрегледай малко световна история.----link

Е, успокоих се- и ний сме дали нещо на светът! Ракинята - голямото откритие на Божо Димитров. Само за сведение да кажа, че "ракы" има и в Азия - навсякъде, където са минавали и българите, заедно с други племена, и по цялата територия на някогашната Османска империя, така че - не се знае знае ли се ... и кой пръв я е направил, или пръв я е споменал в някой надпис, и дали точно той се е запазил през вековете, за да го намери Божо ... Смятам, че с други неща трябва да се гордеем и да се занимаваме.

ракията е открита от арабите, всеки го знае, тоя професор е болен....

Чак сега разбирам, от пустинята не вадили нефт, а грозде?!

Ъхъ, открили са я в дисагите на някой нашенец...

От друга страна, надписването на съда може би подсказва, че явлението (питието) е било нещо ново и/или екзотично.

Сливовице, гроздовице, аз те пия за цер, ти ме правиш на дзвер...

Хехехехе! :)))

ракиньо, ракеньо, водо македонска, и за тебе ке се тепаме и за тебе кръв ке лееме :)))

и цървулите и чесъна

Е, вече учителите по история имат доказателство и за главната причина за падането на България под турска власт - масовото пиене на ракия !

Бъдете прагматични, ако това помогне да се докаже твърдението, акциза ще падне с 2 лева. Има ли някакво друго значение. Трябва да се научим да си защитаваме интересите. Поне за това да сме единни.

Добре де аз като непиещ ракия какъв ми е интереса в бюджета да влизат по-малко пари???

Спокойно, само заради твоят интерес, ракията в България ще си остане на тази цена. Ето и Божидар Димитров преди малко каза, че не е възможно ракията ни да падне с 2 лева - Gogo не иска. Така, че спокойно!

Може наблизо да се открие и казана от 14 век.

сакън, недейте, че някой бюрократ от ЕС ще ни пита дали са събирани акцизи от тоя казан.

Сваляйте бързо акциза и цената на ракийката а дали е нашенско изобретение нека си умуват ония от ЕС ,важното е да ни махнат акциза.Иначе името идва от турската ракъ както повечето ни национални манджи като мусака ,сарми ,кебап,кюфте и всички останали.

Поне няколко от тези, дето си ги изброил, са не от турски, а от персийски - по-древен от турския, както и самите манджи - "кэбаба", "куфта" - със същата форма, от кълцано месо, винаги смес от агнешко и телешко; мусака също, но за ракията не мисля ,че я има в персийския, защото те не пият алкохол, предпочитат чай и кумис. Но за кюфтето съм сигурна - и турците са го взели от тях, от персите. А дали древните българи са се появили и развили преди или след персите, мисля, че никой още не е открил, но и двете култури са много стари - в Азия.

А какво е пил хан Крум,когато е казал:Наздраве дружина с Никифорова кратуна?!Нали изкоренил лозята?

Кръв, кво? Те тия дето се пишат много моралисти имат проблем с цветните балончета, ама поощряват убийствата.

Баш вино си е пил човека,а това за корененето на лозята са византийски измишльотини.Просто хана е наредил да изкоренят старите и болни лозя и да засадят нови с по продуктивни сортове и по високо качество,зер БГ виното да се котира по добре на външния пазар.

Много ясно! То ние още от световното 94/та знаем, че господ е българин, те за ракията ще ни говорят!

Пак поредните глупости, че българите са най-велики (след македонците обаче!). Алкохолни питиета по бълг. земи са се приготвяли от както свят светува. А ракията си идва от турските думи ракъ, rak. Българска дума за питието ракия НИКОГА НЕ Е ИМАЛО! Но все пак: ха, наздраве!!!

Какво рипкаш бе паленце, никой не говори, че Българите са най-велики. Какви турски думи те гонят по нощите. Когато идват на Балканите, а и доста след това турците са номади, които се управляват от шериата. Т.е по две направления те не само не произвеждат, но им е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО да консумират какъвто и да е алкохол. Да пият турците започват явно тук на Балканите и няма начин да именоват напитки, за които си нямат никакво понятие. Напротив, колкото и да те е яд турската дума "ракъ" идва от български. Отделно, че тяхната "ракъ" е само един вид и мяза на мастика.

Думата е арабска, смятало се че ракията е от 16 в. открили надпис от14в.Влизаш в противоречие - българите най велики и по българските земи?-кой да се гордее тогава?

Значи винаги, ама винаги в България ще се намери един ренегат. Ако и да е постановка бе, тъпчо, хората се борят за автентичност на напитката, за да може да я регистрират и ще и падне акциза на половина, глупак с глупак. Ама ако зависи от тебе няма да стане, щот си интересен и само ти знаеш неща дето никой друг. И колко това е вярно или не е също не е ясно. Ама ако е измислено от чужденци, пък било те и араби, може ама от българи не може. Тъпунгер. Ха сектир - на турско-арабски както предпочиташ.

Бравос! Много хубаво! След компютъра , татарския произход на Българите и ред други дивотии сега Тоя "Професор" се изтъпанчи и за ракията като наше творение. Може и да е вярно , но защо точно това менте трябва да го съобщава? Него, никой в никоя среда не го възприемат на сериозно!

Да бе, то за това на казана за ракия му казват арабски тип El ambick, и има чирепни казани за дестилиране още в древен Египет

Колко тъпи мнения. Тук не е важно дали ракията е българско изобретение въобще. Тук става въпрос за пари от акцизи. За много пари и за дълго време. Чат.

а сега да намерят доказателство за киселото мляко и мусаката, че в Англия всички ги мислят за гръцки.

а във франция за турски

Във форумите има много жлъч и злоба. Не харесвате себе си, не харесвате другите - какво харесвате?!?!?! Българите имаме нужда от самочувствие, но не мутренско.. Имаме нужда да бъдем по-обичливи и да обичаме... Имаме нужда да сме окрилени, и да сме с достойнство.... За което да се борим!

Доколкото думата ракия е българска сме изобретили ракията. Но пък арак, бренди, шнапс, текила - други думи за алкохолен дестилат не са български думи. И тогава?

Ами тогава сей кактуси и си вари текила бре умньо.

... "След като изпих порядъчно количество "ракиня" ме споходи тази мисъл , казал Божидар Димитров.

като е българска, направете патент и изнасяите, развиите икономиката, ха наздраве

Траките по тези земи навремето са открили виното, българите ракията... Как, пък освен пиене нещо полезно не открихме...

Първия ракетен двигател с течно гориво е работел с ....водка.Верно нея са я измислили поляците,ама и ние сме имали добър материал.Докато те са варели ечемик и пшеница ние сме имали вино.....

те поляците и кацането вмъгла измислиха преди година ...))))смешник

Как нищо полезно?! Виното е много полезно за здравето, а здравето от своя страна е много полезно и важно за способноста да пиеш много ракия, а ракията е полезна за нервите, което пък е полезно когато слушаш някой да обяснява как нещо било вредно!

че ракията е българска спиртна напитка; само българите си я обичат, за чужденците е неприятна като отрова; в къщи я използваме за дезинфекциране.

Изобщо не си наясно! Иди в Австрия и виж в квалитетните ресторанти на какви цени са крушовата и другите плодови ракии - това са питиета за ценители.

Вече ми се изясни защо държавата се е разделила на няколко части и е била завзета от османските завоеватели - вероятни всички са се пропили.

...И ний сме дали нещо на света...!

професора- президент,единствено тои мисли за народа!обявявам утрешния ден за неработен и нека празниците да започнат

няма никакви доказателства. да покажат надписа и да се уверим, че е така.

Тоя до кога ще спре да плямпа глупости...ако тръгнем по тоя път скоро ние, а не македонците, ще твърдим, че Христос е българин

Ама той не е ли?! Доколкото и Македония е българска...

Ти ходи да даваш акъл на макетата как да изкарат Христос маке! На нас пари ни дай! Ако искаш да знаеш, двете най-важни открития (изобретения) са направени от българи! Ракията и компютърът са си чисто български изобретения! С едното светът ти става по-хубав, а с другото - животът ти по-лесен! Пей сърце и си живей живота!

Тоя пак е слънчасал.Ами древните са варили напитки кой от каквото има.Въпроса не е в ракията , а в стремежа на кухендера да е винаги в центъра на вниманието.

Е, Божо се конкурира вече с Веждито-не само на чашката, де...Божо доказва, още преди да са открити: свети мощи, ракии и т. н.

Да питат Лили Иванова, какво се лиготят и предполагат!

ами немския шнапс кога ли е измислен?

първите опити да се произвеждат спиртни напитки са направени във византия около 1000 след христа. предимно са се използвали гроздови чепки.

Абе по-рано е и не е във византия ама айде :)

ааа ти си смесник, смесник си ти...))))

Ние на немския шнапс му викаме дамско ликьорче, пука ни кога е измислен! п.п. За дата на основаване на Германия се приема (въпреки че е в известна степен произволно) 2 февруари 962 г., когато Ото I, източнофранкски крал, е коронясан за император на Свещената римска империя. Иначе до 1871 Германия се състои от многобройни независими държави.