Според него находката е сензация и доказва, че ракията е българско изобретение, съобщи "Фокус".

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, заяви той пред "Фокус".

Министерството на земеделието и храните се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така акцизът на напитката може да бъде намален наполовина според европейските регламенти. Тогава Найденов заяви, че ако това стане, цената на ракията ще падне с 2 лева.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език: „Аз пих на празника ракиня”.

"Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия. На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, категоричен бе Димитров.