Спорен законопроект прави гимназията платена

Учениците над 16 годишна възраст, които учат в държавните и общинските училища, да плащат такси за образованието.

Обратно в новината

Коментари - Спорен законопроект прави гимназията платена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Молба към премиера:Имаше един свестен Министър на образованието - направете ни щастливи и ни го върнете!

ужас... някои неща са супер преувеличени, други поне идеята им е добра, но няма да бъдат реализирани, но да се плаща - недопустимо... така маса деца няма да завършат, защото нямат пари... голяма трагедия ще настане...

пак си я караме по нашенски,да внушим,а дали ще стане така няма значение.

Глупости! "Явно е допусната грешка"! Допусната е, разбира се - министъра очевидно не става за тази работа!

Мъдър е нашият водач.Мъдри са и неговите министри.Един през друг раждат все по-умни и оригинални идеи.Не мога да се нарадвам и на одобрението, което те срещат в целия народ,особено във форума.Дерзайте юнаци.Времето е наше.И бъдещето и то е наше.Всичко ще е наше.Нищо няма да оставим на другите.

Бойко, писна ни!От простотии и малоумия, как един читав министър не избра?Как можах да гласувам за Вас? Безсрамници!Оставки !

Парите разпределени към училищата чрез "Делегираните бюджети" наистина не стигат за "тибишир"....Но да въвеждаме такси по-голяма простотия несъм чувал.....Предлагам управляващите да въведат и такса "вход" в църквите.Колко хора вече влизат и се молят да си отидат с мир.Ще падат милиони.

Тезо хора луди ли си,никаде по света го няма това.образованоето е безплатно навсякъде.Не мога да понасям тази държава

Абе много некадърни тия новите министри, бе...един документ без грешки не могат да напишат, баси... Тия серизоно са влезнали във властта, за да се учат...и пак нищо в главите им не влиза...

Този господин ще надмине и Владко, и последният,забравих му името. Висшите училища ще станат място на несменяеми феодали, училищата ще станат някакви гета, за да се снеме отговорността на родителите и пренесе върху учителите. Училищната среда не е благоприятна и целодневното присъствие няма да се отрази добре. Може би идеята е да се контролира бъдеща явна лумпенизация :):):) Майка ни жална...

Закон направен по американския ПЛАТЕН модел и четката на "Отворено общество", което сега определя външната и вътрешна политика на Правителството( и сините структури). Няма как г-н Игнатов да се прави, че не го знае нищо по въпроса?! Самият негов НБУ е създаден и издържан от "Отворено общество"- ИНТРУМЕНТА НА ВЪНШНАТА ПЛИТИКА НА САЩ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА.. Вие станахте за смях на цяла Европа ? В Европа старите членки и най демократични държави няма платено образование от първи клас до последен курс на университета-всичко е безплатно! ideyazabulgaria.org

Идеята за целодневно обучение до 4 клас и приемлива, разбира се, ако родителите декларират съгласието си. Но със закон да се ограничава правото на избор и всички под строй да са на целодневна организация и то до 7 клас, е просто недемеократично.Авторите на проекта не зная откога не са влизали в училище и изобщо имат ли представа за условията, при които ще се извършва самоподготовката на учениците, особено от 5 до 7 клас. Не бива училището да се превръща в място за подслоняване на деца, чиито родители са на работа. Основната функция на училището е да дава знания и формира навици за учене. Затвърдяването на уроците е най-удачно в домашни условия, където има поне тишина. Иначе училището ще се превърне в "пълна лудница". Друг е въпроса, че не навсякъде материалната база ще позволи целодневно обучение, особено при двусменен режим. Образованието трябва да се пипа внимателно.

Министърът бил изненадан от текста на проектозакона. Че кой тогава го е писал този проектозакон, баба му на министъра ли? Може ли подобни дебилни малоумници да са управляващи? Направо не ми го побира ума.

Явно до десети клас за нашите управляващи е достатъчно. Ами нали част от тях са с десети клас и това не им пречи да управляват. По-голямата част от бизнес-елита ни също е само с десети клас, но това не им пречи да са милионери. А като ги гледат как се мъчат разни среднисчета и висишчета, мъка им става и искат да се прекрати с това. То си е казано "Прост народ - слаба държава!". Явно това е целта на министъра.

И като се започне едно мноооо яко опростачване на нацията!!! Браво!!!

Компирицата от предаването на Карбовски, обяви с гордост, че най-малкият и син е 3-ти или 4-ти клас, само че не може да чете и пише. Така, че важно е учителите да наблегнат на обучението и наистина да учат децата, да работят с тях,а не да гледат да "утепат" работния ден.

ima edna pesen-zapo4va taka: PARTIZANIN ZA BOI SE STYAGA,MYATA PUSHKA NA RAMO........../nikoi niama da vi spasi-vashta mamaaaaa/

ГОСПОДИН МИНИСТРЕ! ЦЕЛОДНЕВНОТО ОБУЧЕНИЕ НЕ Е НИКАК РАЦИОНАЛНО. КАТО РОДИТЕЛ НА ДВЕ ДЕЦА И ДО ТОЗИ ЕТАП, ЕДИНИЯ СТУДЕНТ ПО ПРОВО ,А ДРУГИЯ 8 КЛАС В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ , ВИ УВЕРЯВАМ ,ЧЕ ПОДГОТОВКАТА У ДОМА Е МНОГО ПО-СПОКОЙНА И АКО ДЕТЕТО И РОДИТЕЛЯ СА НАСТОЯТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИТЕ СА МНОГО ДОБРИ.СЕГА СИНА МИ ХОДИ ПО ЦЯЛ ДЕН В ЕЗИКОВАТА И КАТО СИ ДОЙДЕ ЗА ДА Е НА НИВО ,ПАК ОТНОВО ЧЕТЕ И МНЕНИЕТО НА ДВЕТЕ МИ ДЕЦА Е, ЧЕ В ДОМАШНА ОБСТАНОВКА Е МНОГО ПО-СПОКОЙНО И ПОЛЕЗНО. ИЛИ ПЪК ДА БЪДЕ ИЗБОРНО -КОЙТО ИСКА ДА ХОДИ ЦЕЛОДНЕВНО, КОЙТО ИСКА НЕ. ТОВА Е МНЕНИЕ НА МНОГО РОДИТЕЛИ КОИТО ПОЗНАВАМ И СПОДЕЛЯТ МОИТО МНЕНИЕ ,А МАМИ КОИТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА СИ ПИЯТ КАФЕТО И ВЕЧЕР ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ СТЯХ С ПРЕЗУМЦИЯТА НАЛИ СИ БИЛ НА ЗАНИМАЛНЯ! ТЪЙ ЧЕ НЕКА ЗАРАДИ ДВАТА ВИДА РОДИТЕЛИ ,ДЕЦАТА ДА ИМАТ ИЗБОР ДА ХОДЯТ ЛИ ПОЦЯЛ ДЕН ИЛИ НЕ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Имате грешна представа за това, какво правят днешните майки- те работят осемчасов работен ден- знаете ли колко е 8 часа в този ден- от 8 сутрин до 8 вечер- разходете се и ще ги видите- а тези, за които говорите, че си пият кафето- това са онези, които имат помощници грижещи се за децата им

Абсолютно точно !

Мисля че някои си носят диагнозата в името - и този е Сергей, и този обича да го псуват. Тази глупост да не я изрови в някой недоизгнил египетски папирус бе? Закопвайте я тази мумия!

някой от вас влизал ли е в гимназия в провинцията- повечето приличат на килийни училища, материалната база е под всякаква критика, пише се още с тебешир (в Европа от 15 год. не се използва), на родителски срещи се появява по един родител на клас и т.н., да не говорим, че и директори крадат безсрамно и стоят несменяеми вече 15 год., учителите мълчат като овце, не търсят дори синдикалните си права и правят много граматически грешки...

Въвели безплатно образование за частните ученици но само ако училището не взема допълнително пари, т.е. не щат да отпуснат пари за частните ученици, но забележете отпускат безплатно обучение за ученици от третия свят. Отнасят се като мащеха към частните ученици, които са частни понеже търсят по-качествено образование от държавната помия. Искат да прогонят Българските частни ученици от страната и да я напълнят с ученици от третия свят. Но не се притеснявайте господа управляващи Америка с отворени обятия очаква нашите качествени частни ученици които след такова отношение към тях от собствената им страна не им остава нищо друго освен да емигрират в държава която ще ги оцени, а Вие съжителствайте с учениците от третия свят. Успех!

Направете го и няма да останат хора ,които да управлявате,нали се сещате ,че неискаме децата ни да се неграмотни,а като го направите платено,с тези големи заплати,то ще стане едно!Верно ,че неграмотен човек се манипулира по лесно,но и му се плаща по малко,как ще попълвате дупките в бюджета?????

YES YES YES :) Още по-платено да стане! Това е пътя.

Игнатов, ти ще забъркаш по-големи батаци отколкото всички бивши министри досега!!! Съсипахте една напълно работеща институция като образованието. Премахнахте униформите, лимита за отсъствията, наказанията, предмети, система... ВСИЧКО!! След това едно по едно ги върнахте. ЗАЩО БЕШЕ ТОВА УПРАЖНЕНИЕ ПРЕЗ ТИЯ 20г??? Вместо да подобрите системата и да усъвремените 20г. правите батаци! Обаче ти Игнатов ще забъркаш най-големия батак!!! Защото имаш личен интерес като бивш (дали?) ректор на НБУ. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЪСИПВАТЕ И ДА СИ ПРАВИТЕ ТЪПИ ЕКСПЕРИМЕНТИ!!! ИДИОТИ !!!!

Най-страшното е, че няма да се пишат оценки от 1 до 3 клас. Това е времето, когато децата се учат да бъдат ученици! Те изгражждат навиците си. И какво става? Министърчето ги кара да мислят, че със или без старание пак минават. Няма конкуренция в класа, няма мотивация. СТРАШНО Е това! После ще гледат да избутат до 16 г. и да кажат: "е добре, че тая тъпня не е до 18, да уча като моите балъци-родители. Прости инжинери с по 500 лв. запата. Аз обаче отивам в САЩ да мия чинии и да правя по 2000 долара на месец, за какво ми е да уча?"

Г-н Борисов омръзна ни от некадърни министри! Доверието ни в теб се изчерпа! Не стига , че не ни плащат заплатите по 5-6 месеца, съкращават, нямат ни за хора , ами сега и децата ни да останат неуки! БРАВО НА ВАС и МИНИСТРИТЕ ВИ! ЗАЛИЧЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!!

Бойко трябва да разбере, че ако не се оправи образованието, нямаме бъдеще. И следващите 20 години в общините няма да има кой да напише едно свястно писмо на английски, ще се правят тонове грешки от некадърност, законите ще се тълкуват произволно и т.н и т.н. Резултат - липса на оправия в България. Япония след войната е отделила повече от полвината си пари от бюджета за ОБРАЗОВАНИЕ, резултатът е налице. Хората там по това време буквално са умирали от глад, но са си обучили децата. За последните 20 години у нас, от най-добрата система за средно образование В СВЕТА (заедно с тази, на Израел), я превърнахме в една от най-западналите. По този начин унищожихме едно от малкото наистина конвертируеми неща, които имахме. Естествено, това е част от по-глобалния план за видиотяването на българина. Други такива части са постоянно налаганата чалга култура, безнаказаността, ширища се из всички сфери у нас, което пък формира и тотално изкривените модели на подражаване сред младите. Резултат - еми налице е. Крайно време е, управляващите да разберат, че без умни и образовани хора, всяко едно начинание ще е обречено на провал. И да приемат дългосрочна СТРАТЕГИЯ, която да се спазва тактически ОТ ВСЯКО СЛЕДВАЩО ПРАВИТЕЛСТВО. Обратното е равносилно на национално предателство, защото работи САМО за чужди интереси. Едно време такива хора ги разстрелваха... при това, не само у нас.

Смразяващо точен анализ на ситуацията.Просто УЖАС.След като се изгавриха с родителите ни,сега ще унищожат и живота на децата ни. Тези, които ни управляват с политиката си изгониха 2 милиона българи от родината.И то точно тези,които можеха да мислят. Оставиха ни да тънем в простотия и чалга. ГУБИМ ДЕЦАТА СИ!!! Управляват ни предатели и слуги на чужди интереси, които се гаврят с теб и преди избори те купуват за трохи! СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО! НАМЕРИ СМЕЛОСТ И ДОСТОЙНСТВО ДА УДАРИШ ПО МАСАТА

Г-н Министри, Жалко за Вас и тия около Вас. Не сте направили грешка, а съзнателно сте оставили текста и сте се молили на бога никой да не повдигне въпрос и в разрез на конституцията да се узаконови. Да ама не. ФОРУМЦИТЕ БДЯТ. И според мен Вие и всички около Вас да си подадете оставки за тази нагла постъпка. Нека на Вашите места Борисов да назначи хора които ще работят в полза на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.

Той Борисов като прочете проектозакона, че като разбере кокво пише.....

Престъпленията срещу българския нарофд продължават с пълна сила! Как не ги е срам да работят срещу народа си. За да има прогрес държавата не трябват чужди инвестиции, или висок рейтинг, или усмивка и потупване по рамото от Брюксел. Трябва силно образование, подготвящо добри кадри, които да захранят НАШАТА икономика (а не да бягат в чужбина). За да останат тези кадри трябва и добро и сигурно здравеопазване и социална (пенсионна система). Това се прави с реформи, а не със доене на още пари от данъкоплатеца. След полагането на основите на модерно и работещо образование, здравеопазване и пенсионна система, трябва едновременно да се развива енергетиката (в която имахме традиции) и да се диверсифицира външната и външнотърговска политика към бившите ни партньори (ОНД, Арабския свят) без да се прекъсват балансираните връзки с Русия и САЩ, като приоритет обаче остава Европа. Наред със социалния и икономически възход трябва да се съживи армията, която ще бъде гарант на успешната вътрешна система, сдържайки агресивната политика на конкурентите ни (Румъния, Турция, Гърция). Тези процеси трябва да вървят успоредно и да са правилно дозирани. Ако това стане след 30 години България ще е Рай на Балканите. Не е толкова трудно, ако има ВОЛЯ, ЖЕЛАНИЕ и КУРАЖ от страна на властовите субекти.

Думата "кретени" сякаш в един миг започна де се слива с думата "управляващи" ...

Световната банка се бъркаше в образованието преди години, така че това си е дело на Дянков. Ако мине? Както се пробва и за ГМО... Забележете, че ще "образоваме" и деца от третия свят, т.е. геноцидът е в ход, следва заселването...

В един вестник четох сутринта, че Игнатов искал алгоритмите да паднели от учебниците по математика. Предлагам му с високите си компетенции да напише между другото и един учебник по математика

Това за алгоритмите е шега. Надявам се.

Вече не се траете! Побъркахте децата! То не беше образование, а мъчение за деца, родители, баби и всички роднини. Как ви хрумна великата идея да ги взимате в първи клас от 6 г. да въведете целодневно обучение,(май ви трябва работна ръка) щото другото им е малко, да пишете учебници с материал за висше образование и после да искате децата да ви учат глупостите. Не разбрахте ли, така ги демотивирате и ги изкарвате от училищата. Преминали сме формата не целодневно обучение и не желаем нашите деца да участват пак в експерименти. А с новата реформа във висшето образование май се цели намаляване броя на студентите, сиреч умните глави, трябва ви лесно управляем електорат . Така г-н Министър децата още по-усърдно ще бягат в чужбината и накрая ще останете със старците и циганите в тая ск...на държава!

...по-леко бате. Напротив, облекчаването във всякакви програми от първи клас та до PhD-тата (че и нагоре) май твърде опростява образованието. Явно е, че няма хора и държавата всячески търси "кадри" за институциите.

Да де. Ако детето не ходи на училище, ще плаща недобросъвестния родител. Ако ходи - плаща същия, ама като добросъвестен. Нема угодия. Обаче има скъпотия. Важното е пицата да е постна!

ПРАВИЛНО!!КАК ТАКА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ -ПЛАТЕНИ,А СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ -БЕЗПЛАТНО,КЪДЕ ДАВАТ ТАКА,ДА НЕ СМЕ ВЪВ ШВЕЦИЯ!БРАВО БОКО,БРАВО ТИКВО!!

Много отдавна подозирах,че ще стане така.Още щом заговориха за тотални реформи в образованието,щом разделиха средното на два етапа,ще го направят гадовете до 10 клас общообразователно,а след това ,който иска да учи да плаща.Чудят се как да ни вземат душиците.В тая "социална държава"се грижат никой да не ражда,а който роди да бяга далеч.

Takiva kato teb rodeni prez 1960 g da si hodat stavali g-n ministar!!!!!!!

Как да направим общество по образовано, как да намалим и изравним шансове за образование за деца от селата, от ромски произход, той проектозакон е против народа-срам

Аз предлагам да закриваме държавата. Всички данъци се отменят и всеки сам да си плаща ако иска образование, за здраве , за СОТ да го пазят и откаквата още има нужда . Да видим тогава някой ще даде ли и един лев за министри

И аз съм за това поне нямя да хрантутим некадърни управници като тези дето скоро ще ни затрият.

Бате Бойко, пак ли ни пробват твоите велики чиновници-ако мине, нали?Колко пъти ще ни пробват-докато дойдат избори и си хванеш пътя заради тях ?Или трпябва да оправдаваме идиотските идеи на министрите ти с грешки на подчинените им-та те те не четат ли законопроектите?Елементарно, Уотсън!

ВИЕ ТОТАЛНО СЕ ОСР..ТЕ. НЕ СЪМ МИСЛИЛ, ЧЕ МОЖЕ НА ЕДНО МЯСТО ДА СЕ СЪБЕРАТ ТОЛКОВА НЕАДЕКВАТНИ ХОРА. И КАК ЧАЛГА ЕЛЕКТОРАТЪТ БЕШЕ ЗАБЛУДЕН ДА ГЛАСУВА ЗА ВАС? ПОЛ ПОТ ОТ КАМБОДЖА ТРИЦИ ДА ЯДЕ. САМО ДЕТО ОЩЕ КХМЕРИТЕ НА ЦВЕТАНОВ НЕ СА ТРЪГНАЛИ ПО УЛИЦИТЕ.

Прост народ лесно се управлява.

Една латинска сентенция гласи: "Който пише, два пъти повече трябва да чете", а една българска поговорка казва: "Два пъти мери - един път режи". Очевидно това не е известно на нашите законотворци, защото непрекъснато правят гафове и след тава се чудят как да замажат положението.

Ами то вече няма толкова деца, те и сега не ходят редовно на училище, а като стане платено- ще затваряме училищата!БРАВО на министирството!

МОЖЕ БИ НА АУДИТОРИЯТА НЕ И Е ИЗВЕСТНО, НО ИМА НЕМАЛКО УЧЕНИЦИ, КОИТО ИДВАТ ДО УЧИЛИЩЕТО САМО НЯКОЛКО ПЪТИ В ГОДИНАТА И УЧИТЕЛИ ПРЕПОДАВАТ С НАШИТЕ ПАРИ ПРЕД ДОСТА МАЛОБРОЙНА АУДИТОРИЯ. НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВА СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ПЪРВАТА ФАЗА ОБЩО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В 10 КЛАС ДА СЕ ПОМИСЛИ И ОСИГУРЯТ ФИНАНСИ САМО ЗА УЧЕЩИТЕ ДЕЦА И МЛАДЕЖИ, А НЕ ПРОСТО НА КАЛПАК. ТОГАВА ТЕЗИ НА КОИТО ТАКА И ТАКА НЕ ИМ СЕ ХОДИ, ВМЕСТО ПРОСТО ДА ГИ ЗАПИСВАТ ПРОФОРМА-ДА СЕ ХВАЩАТ НА РАБОТА. ТЕ И БЕЗ ТОВА ДОРИ ДА ГО ИЗБУТАТ ТОВА ВТОРО НИВО, ЩЕ Е НАСИЛА И БЕЗ ДА НАУЧАТ ПОВЕЧЕ. ИМА ВАРИАНТИ ЗА ПОДБОР, А НЕ ПРОСТО ДА ГИ "ТИКАМЕ" ЗАЩОТО Е "БЕЗПЛАТНО".

Aми това може даже от деtsката градина да се прави.Kретени.

Не се притеснявайте - не е грешка. Пробват дали ще мине. Дянков много пъти пуска този подход в действие

аз съм ЗА платено средно образование, а и да поработват между другото също съм за. аре стига келепир.