Паника в България заради ядрената авария в Япония

Масова истерия настана в някои градове в страната заради повишените нива на радиация в Япония. За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, успокоиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Обратно в новината

Коментари - Паника в България заради ядрената авария в Япония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Навремето, когато избухна Чернобил, що хора се изтриха с него. Детската церебрална парализа била вследствие на Чернобил. Защо не кажете на майките, колко са опасни ваксините и какъв процент на увреждане има? Детски паралич и коклюш няма от десетилетия, а те ги ваксинират забележете "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО".

сте потърпевш, но по рождение. Личи си,че и медицината е била безсилна...

Според Международната агенция за атомна енергетика Япония вече е поискала експертна помощ за справяне със ситуацията. До изпратим видния български учен Касчиев или както се казва тоз корифей. Таман няма да дранка врели-некипели.

Здравейте мацки, пихте ли си капките йод тази сутрин или вече си мажете филии с йодасепт!?

Експлозия в Япония като тази в Чернобил не може да стане. То дори при аварията в Чернобил, радиацията не е обиколила целия свят. Не виждам как някой може да си помисли че от Япония може да достигне радиация до България при положение че разстоянието е огромно! Това е като онзи случай с астролога от Хасково, дето беше "предсказал" земетресение и някои му се вързали и отишли на палатки, но земетресение после естествено нямаше... Все ще има будали които да се връзват на глупости! Човек да плаче или да се смее...

много благодаря за хумористичната страница- много отдавна не бях се смял и забамлявал така. Даже и в секцията с вицовете няма такива бисери

леле ама прост народ!къде е япония,къде е българия.че чак и истерии...

Много прости хора има, чак да им се чудиш. Япония е толкова далече, то просто е смешно... Дано Японците се оправят бързо все пак.

По-спокойно българи, каквото излапахме от радиацията 1986г. по 1 май като подарък от братския съветски съюз го излапахме. Що народ си отиде, колко деца анормални се родиха, телета и агнета с по 5 крачета. На режисьора на любимия ми филм "Семейство Адамс" му е бедна фантазията. Яжте си марулките и хич да не ви пука. Да сте живи и здрави да дочакате АЕЦ "Белене".

Мдаа, голяма част материала е ПРОСТ за съжаление!

Хайде сега всички луди ще хукнат по аптеките, ще гълтат йод и ще си стоят затворени вкъщи. Абсурдно е! Точно както се изкупиха и маските или ваксините, когато имаше съобщения за птичи грип. Аз все си мисля, че един нормален и зрял човек трябва да знае кога има причина да се притеснява и страхува и кога не. На другото май му се вика анормален страх.

Как може да има толкова загубени хора - тръгнали йод да пият и да мислят за облак?!?! Вие знаете ли къде е Япония? По - добре се молете за хората там!

Ей я Япония.На една ръка растояние!Зер кат духне там и от японския ми монитор духа.Знач е на един повей растояние!

защо ми изтрихте коментара бе мародери

според вещи лица от ядрена сфера, в германя радяционня фон би могул да повлияе така на човек, както един презокеански полет ( космическо облучване), или една едноседмична ски-почивка вув високите алпи или едно заснемане на рöнтген без защини дрехи. дано и в булгаря не буде по-различно. място за паника няма, но трябва да сме на щрек дето се казва! ;-)

Понеже понеже първото, което направиха безродните продажници преди 20 години, беше да ликвидират собственото ни селско стопанство, собственото ни производство и икономика въобще, за да ни направят чужд пазар и зависими от чужди страни хора, най-важното сега може да се окаже, че не е ще стигне ли облак до нас или не, А ОТКЪДЕ ВЛАЧАТ ХРАНИТЕ, С КОИТО НИ ТЪПЧАТ. И МИНАВАЛ ЛИ Е ОТТАМ ОБЛАК. Не че всекидневно не си правят експериментите директно върху главите ни вероятно. Но убийството на българското село и собственото производство продължава с огромно настървение и днес. И трагедията в Япония дава само един малък пример какво означава това - бели мишки за чужди производители и чужди търговци. Боклучийска кофа, за каквато ни вземат от 20-ина години насам и кенеф на европа.

Каква паника за бога?! За всичко са виновни журналистите, които наливат масло в огъня и говорят глупости от сорта на "Има ли опасност от обгазяване"! Глупости!!!! На хората малко им трябва да повярват! Нима забравихте случая в Хасково с "измисленото" заметресение? Опомнете се хора!! В 19:00 и в 22:00 има много по-интересни неща от новините по БТВ и НТВ, които се надпреварват един друг да плашат хората и да търсят евтина сензация! Гледайте примерно NatGeo ili Discovery...аз поне от много години правят това и не се "тровя" от глупостите на някой хора!

В момента в София вали радиоактивен дъжд. Оцветява лакмуса в ЧЕРВЕНО.

Значи е киселинен, което не особено интересно. С лакмус не се отчита раидоактивност.

. Аз ако съм на мястото на модераторите, ще ти дам IP адреса на полицията, да видиш ти какви неща ще пишеш после!

Тия които казват че няма опасност са явно или невежи или им се плаща за да няма психоза сред населението. Не бива да се крие истината защото с разиацията шега те бива.

С "разиацията шега не бива".Ма ич!Ша светим кат крушки-не ни требе Белен,АЕЦ-у го дайте за скрап.

Тоя па йод как ще ги опази... То ако така ставаше щяхме да се тъпчем с йод и да влизаме в реакторите. Който го е шубе да се свира в хралупата и да не излиза, тъкмо балъците няма да ни се мяркат пред очите.

прост и неук народ!!!да пият йод тогава

За да няма паника и истерии, отговорните институции да вземат да напишат няколко реда за това що е то радиация и дали йода помага, кога и колко!?!? Ама само написването не е достатъчно, требва да се напечати на хартийки и да се раздаде на хората. Трябва да е на лесно-разбираем език!!! И така, йода помага само когато има реално замърсяване с радиоактивен йод. Приемането му води до насищане на щитовидната жлеза и при постъпване на радиоактивен йод в организма, той бива изхвърлен като ненужен. Така само се избягва натрупването на радиоактивния йод в щитовидната жлеза, но това не ви предпазва от радиацията като цяло, ако има такава над нормата!!! Трябва да се има в предвид, че радиоактивния йод се разпада на половина за 7-8 дни. Дори да дойде от Япония, той ще е вече разпръснат и разпаднал се. Ефекта за България ще е нищожен дори в най-лошия вариант!!!

Лаик, да им дадем още 2-3 секунди на реакторите? Йод-131 съвсем не е единственият радиоизотоп на йода. Йод-129 е с полуразпад от 16 милиона години. И двата радиоизотопа се получават по един и същ начин.

До 530 Ти в ред ли си? Как ще даваш на деца йодна тинктура? Не видя ли, че на шишенцето пише: " Само за външна употреба"?! Цъцъцъцъцъ, няма да се свърши простотията на Земята!!!!

Дадох на децата по една-две капки йод в една чаша но не знам дали е достатъмчно. Постоянно реват и едното вика чме го боляло коремчето.

Не тровете децата!!! 1. Физически невъзможно е частици изхвърлени в атмосферата над Япония да дойдат до тук, при това за толкова кратко време, при това в значима концентрация. 2. Дори и да има повишена радиация, йодната тинктура не помага. 3. Децата не са виновни за вашето невежество!

Човешката простотия и глупост граници нямат ...

1 Sv (сиверт) = 1000 mSv (милисиверта) = 1,000,000 Sv (микросиверта) = 100 rem (рема) = 100,000 mrem (милирема) Sv/h - микросиверт на час. В 1 година има 8 765.81277 часа. Извадка от oсреднените стойности на гама-фон в страната към 11:00 ч. нa 15.03.2011 г. за изминалите 24 часа: София - 0.11 Sv/h Варна - 0.08 Sv/h Пловдив - 0.12 Sv/h Плевен - 0.07 Sv/h Русе - 0.08 Sv/h Велико Търново - 0.09 Sv/h вр. Петрохан - 0.08 Sv/h н. Емине - 0.09 Sv/h Оряхово - 0.07 Sv/h Нови Хан - 0.10 Sv/h Козлодуй - 0.12 Sv/h За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 Sv/h. Естествения радиационен фон е от два основни източника: космическа радиация и наземни източници. В световен мащаб средната доза от радиационния фон за един човек е около 2.4 mSv (милисиверта) на година. Сега можете да си представите какво е 400 mSv/h (милисиверта в час), това са 3,506.325108 Sv (сиверта) за 1 година.

Системата на Дир за непозволни символи е махнала означението за микро и пиша това като заместител "u".

Облака иде!!!Вижда се! Тази вечер никаква ракия, подкарваме йода!! Наздраве!!

За София данните не са верни...или ако са има нещо нередно....аз поне от 5 години не съм виждал по ниска мощност на дозата от 0.17uSv/h....0.11 беше преди 20 години...като нямаше толкова голяма запрашеност!!!

И нямаше толкова много коли, все пак в градовете основния изтучник на тежки елементи са газовете от пълното окисление на горивата.

Дали да не взема и аз да се запася с "Чивъс" и бадемчета ...

Паниката и страхът са най-лошите съветници ! Не се поддавайте и не истерясвайте толкова !

Изкупили ВСИЧКИЯ йод от аптеките .... и си мисля.. ако аз имах аптека колко налични шишенца йод горе долу щях да изисквам да се поддържа дневно ... ами около 5 или хайде нека да са 10/да предположа,че много хора ще падат и ще мажат рани и т.н./. Вземаме един средно голям град - 200 000 души и да речем 100 аптеки вътре. Това прави около 1000 шишенца йод. И тогава следва,че май-много 1000 човека са се ошашавили и са си купили йод. Или това е 0,5% от населението на града. Обаче кухите журналисти защо да не всяват паника с новината Няма йод или Изкупиха йода. Колко му е заради 0,5% да паникьосаш останалите 99,5%. Да си журналист не е само това да драскаш всичко, което ти попадне, а трябва и да се замислиш за винаги недомислените последици от драскането. Мдаааааа

До: Аврора Кратка справка в Уикипедия показва, че йодът е силно токсичен ако се гълта в големи дози. Смъртоносната доза за човек е 2 - 3 грама йод. Толкова са ти достатъчни да се превърнеш в труп!

Ти йод виждал ли си или си пропуснал часовете по химия в прогимназиялния курс? Йод за твоя информация не се продава в аптеките, а се продава йодна тинктура или йодни кристали разтворени в спирт.

Много умници - а кога да се предпазим, когато облака достигне България ли? Кога ще е това - следобед, довечера?

облака ще бъде при теб в 10:47 местно време, взимай предпазни средства (не говоря за презервативи)

Простотията никому не прощава, за съжаление..

Изотопите на йода се разпадат бързо, на цезия се концентрират около мястото на аварията. За да дойде радиоактивен облак в България, трябва да мине над Тихия ок., над Щатите, после над Атлантика и Европа. Народът ни е оглупял тотално.

Тоя народ се е ошашавил вече! А дали си дават сметка случайно, че безконтролното пиене на йод без нужда съвсем не е безобидна работа?! Нямат ли си проблеми, та и нови си измислят!

чета и се чудя тея хора наистина ли са толкова прости или незнаят къде е япония

Ми не знаят, ама знаят Преслава, Азис, Славе...

Ха-ха, НАЙ-ТОЧНИЯ КОМЕНТАР-БРАВО! Народа е изтрещял тотално!

Аз направо се чудя какъв е смисълът да коментирам подобна простотия!!! Разбирам, ако коренното население на Австралия и Нова Зеландия, дето живее в пустините и по джунглите да го уплашат, че ядрения облак може да ги настигне. Сигурен съм, че и те знаят какво значи радиация, само дето не са наясно с разстоянията и с географията. Ама българи да се плашат за такива глупости ... не знам що за същества са! Все едно да повторим радиопиесата "Война на световете" и сега да кажем, че марсианците всеки момент ще кацнат на Земята и ще почнат поголовно да ни трепят! Е сега вече не бих се учудил, ако съществото "българин" се върже и на тая партенка!

За тебе е партенка, но едно време аз в неделните радио театри сутрин, съм слушал и "Властелинът на Света" и "Ноздрата на на Ай Тонив" по Александър Беляев и "Война на Световете" на Херберт Уелс, пресъздадена в радиотеатър "Ноща която разтърси Америка" -1930 година. "Който търси, намира." И от дете е останал навик за удовлетворяване на любознанието ми. Така аз виждам "някой" неща, както във филма "Те живеят" - 1988 . Има го този филм в "zamunda" , под името "THE LIVE" и за мене е реалност, а не научна фантастика. Такъв е "Експериментът Филадефия", тримата германски космонавти кацнали до американски боен кораб в Тихия океан 1992 година и носещи със себе си телеграма от Хитлер, изпратена до тях преди изстрелването им с двустепенна ракета 1943 година. Манипулации и цензура е имало от как "свят светува". Затова ние сме едно объркано и бунтуващо се срещу Създателя Си Човечество. Ерата на "Мрака" - невежеството е към края си, защото все повече люде намират истинската, Божествената Си Същност.

И после Бат Бойко като каже че материала бил лош му се цупим....боже божеее

"останала" част? визирам такив де неподкупни ипр изкопаеми дето не са лизачи ???

тва Боце ли е пак в дъното тоз мъмдър пожарен тип??? те по-скоро ще си умрат от глад ама карай....))))

Тук виждам доста полуграмотни отворковци, които наричат народа прост... Е, има и такива, но те съвсем не са задължително в провинцията. А що се отнася до паниката - създават я основно медиите и др.п.. Простотията, впрочем, в голяма степен също се разпространява от тях. Справка - BTV, Нова и др.п.

В тези същите медии папуаси ли работят?

Не знам, но една седмица тръбиха, че идва сибирски студ, а имаше кратко застудяване за ден два....изводите сам си ги прави за тъй наречените "журналя"....да ме извинят останалата част журналисти.

Прави са хората.....народа е прост!! А ти изпили си 5-те капки йод?

А ти не си от този народ, така ли?

забелязвам много грешки на журналистите от дир, по отношение на дименциите, мили, микро сивертти. Особено се прави друга грешка, дават се стойности на лъчние но не на час, а за година, ако евентуално лъчението остане същото - което води до големи заблуди! Въобще преди такива статии трябва малко подотовка. Допустимата норма за населението на БГ е 1милисиввет годишна "консумация"..съответно нормалният радиационне фон не трябва да надвишава 0.11 микросиверта на час!

А бе те бъркат километри с микрометри и метеорология с метрология пък ти им забелязваш за микросиверти.

Говорим за над фоново 1млСиверт годишна доза за населението...а за професионално облъчените може и да е 50млСиверта за година при условие ,че не надвишава следващите 5г общо сборно 100млС

Искам да допълня, че поради Кориолисовите сили (породени от въртенето на Земята), основния въздушен пренос в северното полукълбо е от запад на изток. Така, че за да стигне до нас облак с тежки частици трябва да обиколи цялата планета. Естествено тежките горещи частици ще изпопадат дотогава. Няма никаква опасност за България.

Спокойно ще има за всички.

От кое? От големия топъл ли? :-)

Много глупав народ в тази държава,ще пият йод,това да не са витамини.Взимат се при нужда таблетки калиев йодит и то само в дози предписани от лекар.

Много прост народ има в тази държава!!!Абе хора до Япония са 8000 километра по права линия.Наистина ли вярвате че радиоактивен облак ще стигне до България за 48 часа.Той тртябва да се движи с постоянна скорост 167 километра в час и въобще да не се разнася над териториите които прелита!!! Гледам млади хора по телевизията говорят глупости за йодни таблетки и радиация.Интересно с какво са я измерили, може би с ГСМ-те си.Те завалийките необразовани даже не знаят мерните единици в които се мери радиацията а какво остава да я измерят. Срамна работа - вземете се пообразовайте и недейте като овце да се държите.

Едно време в училищата имаше часове по Гражданска защита и децата с удоволствие ходеха и учеха кое как и кога се прави. Сега имаме кукувици.

Драги/а, тези необразованите са нашите деца, внуци, племенници, ученици, студенти и пр. Ние си ги образовахме до това ниво, ние сме си виновни. Въпросът е - какво може да се направи, така, че да се подобри малко обшата култура и нивото на грамотност на българина???

Нищо. Децата на хората от които зависи това не учат в България. Зашо не се намери един съвестен журналист да направи един материал на кой от отговорните лица къде учат децата???

Видял бай Иван, че подковават КОНЯ и той вдигнал ЦЪРВУЛ на свой ред.... в провинцията цари страшна простотия!

Не страшна колега, направо ужасяваща простотия!!! И ако е разбираемо за хора, които са на възръст то аз гледах млади, не повече от 40 годишни хора, които говореха пълни глупости!!!!

Жалко, че си учил толкова години и не си научил поне, че не се пише възръст, а възраст.Че и акъл даваш.Е те това е нашият материал, и ученият и недоученият ...

А плюеха Бойко, дето ги открехна за лошия материал. Представете си колко му е на българина акълът да вярва на такава огромна глупост! Колкото на кокошка. Интелектът е зле в тази държава! Коефициента за интелигентност под 70 се опказва масово. Това е много ниско ниво!

Бойко, като си знаеше хорицата тЦ. тЦ, Ц. Ц, Р. Ж. ... защо се качи на този *уй?! Сега той се мъдри с едно "съжалявам" по екраните, в допълнение на мантрата от по миналата година "Няма пари!". Не народица е прост, ами журналистите са глупави, не разбраха, че като сеят манипулации и прилагат жестока цензура, няма да си докарат на главата ВСЕНАРОДНО НЕВЕЖЕСТВО, техен мултиплициран образ в "огледалото" - МАСМЕТИИТЕ. И всичко това ни връща към реновираните скечове за ТАТО в репертуара на цирк "Борисов, Басеско, Берлускони".

Започнаха делбите на провинция и столичани...може да сте ядрен физик ама култулата ви е приблизително за тракторист.Убеден съм, че в София има достатъчно от цитираните от вас прости хора дори и в медиите...

Тази година пак ще си пйваме ракията без маруля.Стига ми от чернобилската.

каква чернобилска марула си папкал и сега каква япанка сте папкаш -много сме далеч от радяцята -ако искаш сте ти дам друго да папкаш

jensko1

Бай Гошо, пробвай да не пиеш марулката, а да я ядеш! :))) Като чета повечето коментари, си мисля, че на много хора им е била достатъчна "Чернобилската марулка"!!!

Всички блондинки (и изрусени мацки в тая малка държава България са полудели :)

До блондинките: пийте си йода и усъвършенствувайте френския! :)))))

от варна съм......и няма грам паника........с тия статии насаждате такава.......нека сме съпричастни с тежкото положение в япония, да се учим от дисциплината и стоицизма им........другото е манипулация..това е грозно

да си оправите единиците...и да не шашкате хората!!!Чернобилчо-къде забравяш стронция???

Защо не ги заливат с бетон тези реактори??! Какво чакат??!!

То хубаво да ги залеят обаче част (или части) от (прътите) реакторите са малко топли - 2400 градуса по Целзий - много бързо "шъ стегне бетона" .... ти гасил ли си доменна пещ с бетон ...хихихи

Щом са открили изотопи на йода и цезия значи има частично стапяне на ядрата на реакторите и положението е осрано (Чернобилската радиация беше от изотопи на цезия и йода ) ... Учудва ме че не са открили плутоний и уран - понеже прътите с гориво са от направени от смесни плутониев и ураниев окиси. .....

Щом си се кръстил Черен Пелин, значи знаеш за какво става въпрос ;)

Разбира се! Вина има Апостол Йоан, с евангелието си в което пише: ГЛАВА 16 ... 16:4 Третият ангел изля чашата си в реките и във водните извори; и водата им стана кръв. / Разбърай под названието "чашата" 4-ти реактор на АЕЦ "Чернобил" = черно биле = горчив пелин/

Сигурен ли си, че изотопите не са от изпуснатите от охладителя вода/пара? Въпросът ми е сериозен, не се подигравам.

Само качествена водка!!!