74% от работодателите ще дадат коледни бонуси

Седем от десет работодатели предвиждат коледни бонуси за служителите си тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал.

Обратно в новината

Коментари - 74% от работодателите ще дадат коледни бонуси | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Предвиждат не означава, че ще дадат.

Не получавам недоразумението "коледен бонус", но съм събрал от други бон Далеч по-добре е да си спестовен и да получаваш бонус за работа, не за празник.

Докато в обявите за работа като предимства се изтъкват "осигуровки на реална заплата", "редовно изплащане на трудовото възнаграждение", "спазване на трудовото законодателство" и други подобни, които по закон всеки работодател е длъжен да осигури, няма как нещата на трудовия пазар да бъдат наред.

Когато всички работещи излязат на улицата, тогава ще си завоюват заплати близки до европейските!Познавам работещи в Пловдив за 600.00 лв. на месец и естествено ги водят "законно" на МРЗ-460.00 лв.

Нещастни управляващи, за пореден път се изгаврихте с пенсионерите.Няма коледен подарък за тях.Е ,за вас нали има.това е важно.Тарбусите ви са доста пораснали.Лапайте докато има.Като изморите пенсионерите на които изядохте хляба,какво ще лапате.Младежите изгонихте.Деца няма кой да ражда. Даже чатсника дава Новогодишни бонуси на работниците но Държавата на ПЕНСИОНЕРА -НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Нещастни сме тие, че ги търпим.Европейците са извоювали правата си, а ние мълчим!

тая новина е да ви направи малко коледно настроение а не че се ебават с вас.....

"Очевидно има компании, които са в недобро финансово състояние и очевидно не могат да си го позволят....(бонуси)". Има и трети случаи. Фабрики, които са на печалба, но не дават бонуси на служителите си. Особено ако са на евреи! В тия 74% има и компании, които раздават по 20-30 лева. Което е смешно, като се има предвид, че е веднъж в годината! Но, ..за статистиката попадат сред компаниите , които "мислят" за хората си. И го правят, щото калпавият материал, от който 80% са дебили, а като цяло - и за чеп на зеле не стават, е готов да си продаде лоялността и за 20-30 лева!

Не разбираме този рев? Страната при Бойко-3 е четвърта по растеж, с най-ниска безработица и средна заплата 1100 лв. А рейтингите ни постоянно скачат.

И С ТОВА ЛИ ЩЕ СПРАТ ПОТОКА НА ТЕРМИНАЛА? ДАВАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ, ЕЙ! ИНАЧЕ - RIP!

Обърка ли са заглавието: 74% няма да дадат...:)))

Аз май отново ще съм в тези 26% които не получават. И да действа демотивиращо, да виждаш как има пари за други глезотийки но 50-100 лв. няма средства.

Работя в малка фирма (20 души), в която редовно се изплащат коледни бонуси. Миналата година бяха наполовина спрямо предните, били сме на загуба. А по-предната година, поради многото работа служителите станахме от 8 на 20 човека. Старите 8 сме доста ефективен екип, които с малки промени сме заедно от 10 години ... аз съм от "новите" там и работя във фирмата от 7 години. Ама новите 12 бяха подбрани от кол и въже, принципът беше "глупавичък и непретенциозен, да не си поиска повече пари". Е някои от по-читавите от тях се усетиха и си заминаха, дойдоха други - по-калпави. Не се създаде йерархия, аз трябва хем да обучавам шест от новите, хем да ги контролирам, хем да работя наравно с тях. И като кажа нещо, онези ми се репчат или се правят на недочули ... И какви резултати мога да покажа аз? Та аз трябва да си изработя моята норма, трябва и да оправям бакиите на други! Други ШЕСТ!!! Шефовете си затварят очите и си мислят, че напрежението само ще си отмине и нещата някак сами ще се оправят. Тотално се изложиха, оказаха се напълно неподготвени като управленци. Но тази година им поставих условие - искам си стария коледен бонус, нова заплата и нова длъжностна характеристика, отговаряща на статута и дейностите, които извършвам. Иначе - от втори януари продължават без мен. И без другия колега, на когото се паднаха останалите шест.

Точно така се прави! Стига с тоя рахат на работодателите! Трябва и тук да се разбере, че ако искаш качество трябва да си платиш за него. Свърши време на "работя за без пари". С тази глобализация кадрите ни си заминават като стой та гледай.

БГ капитализъм - див и варварски. Това ДИР от къде го изкопа ?

"74 % от работодателите ще дадат коледни бонуси" По-правилно е да се каже, че 74 % от работодателите ще СИ дадат коледни бонуси. Бонуси вземат меринджейте (двуцифрен процент от годишната заплата). Бачкаторите, евентуално добавка към заплатата като ваучери за храна или 100-200 лв. след данъците. А може и нищо, но от сърце!

За първи път от 1999 г. служителите на МВР няма да получат нищо. Лицата, работещи по трудово правотношение, чиито заплата са близки или равни до минималните за Коледа и Нова година ше гледат на геврека голямата дупка. Не коментирам държавните служители. Въпросът е, че тези които имат най-ниските заплати като деловодителки, систем операторки и др. заплатите все повече се доближават до мимималната работна заплата или са равни, или по-малки от нея. Не зная кой ще дойде да роботи в МВР за 500-550лв. да си вади очите и винаги с него да си измиват ръцете.

Нямам роднини там та да ме назначат, иначе и деловодителка ставам...въпреки че съм счетоводителка.

Кандидатирайте се за КАТ - СДВР. За там има обяви точно за ЛРТП. Да Ви е сладка заплатата и дано да са Ви добри условията на труд там! Успех! И за 112 има обяви.

Кое му е демотивиращото? Съгласяваш се да работиш на определена заплата с определен ден почивни дни за годината. Никой не е задължен да ти дава бонуси. Разбира се, хубаво е да получиш нещо в добавка, но по-важно е да успееш да продадеш знанията и уменията си за по-висока заплата, отколкото да се надяваш на някакви бонуси. Ако се хванеш в някоя фирма, щото дават бонуси - жална ти майка. По-добре си смени начина на мислене.

На всякъде на Запад за Коледа дават добавки. Само БГ бизнес гледа да прецака работника, но себе си никога не пропъска. Между впрочем, що се касае за така наречения клас кам РЗ , то за година без данъци се получава 3-4 лв на месец. Пример с 38 години общ трудов стаж съм чистото увеличение за клас прослужено време ми е около 100 лв. Господа бизнесмени режете клона, на който седите с пълна сила. Клонът се клати и може да се тъголите по нанадолнището с пълна сила и да отлети в небитието!

Не е вярно, че навсякъде дават. В повечето случаи има залогнали клаузи, обвързани с резултатите, но не е задължително. Пак ще кажа, че е по-важно на каква заплата ще се цаниш, отколкото какъв бонус ще ти дадат веднъж или два пъти в годината.

В огромна част от българските фирми действителността е следната: Работят 10-20-30 човека, повечето от които са със заплата под средната за страната. В същото време от тях се очаква да извършват куп несвойствени дейности, защото фирмата е малка и не може да си позволи ... системен администратор (примерно). На този фон шефът не се притеснява да кара кола за 200 бона и да я сменя често, щото и другите шефове така правят. Жена му, която иначе няма нищо общо с фирмата и нищо не работи, се води на длъжност там, за да й вървят някакви осигуровки, кара и кола на фирмата, щото ... ДДС-то си е чиста аванта. Децата на шефа ходят в частно училище за хиляди левове на година, ползват винаги актуални модели айфони и айпади. Шефът със семейството поне два пъти в годината ходи до екзотични дестинации за по 2-3 седмици, това е освен регулярните почивки на Банско/Боровец/Гърция и т.н. Обаче този шеф няма пари за нови компютри на служителите, щото фирмата е на загуба. Няма пари и за нови служебни коли, та се карат талиги на по 2000000 километра с един куп знайни и незнайни проблеми. Не може да отдели и 2-3000 лева (общо!) за коледни бонуси на служителите си, щото фирмата работи на загуба.

Ами ако си толкова знаещ и можещ, зато ти трябва да обикаляш повечето фирми и да знаеш за какво иде реч в тях? Харесай си една, която ще ти уважава труда - не е необходимо да ходиш като совалка, за да има какво да разказваш в коментарите, нали?

Николовв

101% точно!!! В описанието виждам всички познати шефове!

Ако фирмата в която работите не ви даде премиални в края на годината - силнно препоръчително е да я смените. В момента има глад за работници, така че вие определяте правилата.

Като чета коментарите тук, ми е интересно тази асоциация аджаба от къде ги изкопа тези 74%?!

Нали това искахте ! Капитализъм !!! Лижете му сега подметките и не хленчете !

Общинската Втора градска също няма да получи бонуси те хората не получават и увеличение на заплатите откакто е този Узунов. Дай на хората заплати и стига си се оправдавал нещастник

Глупости. В бюджетната сфера, ДА ама на частник не. Сит на гладен не верва. Българи срещу българи.

КОЛКОТО ПО-ПРОСТ СТАВА НАРОДА ТОЛКОВА ПО-УМНИ И ОБРАЗОВАНИ ИЗГЛЕЖДАТ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ :))

държавните служители не получават бонус. Бонус получават в частните фирми. В големите частни фирми....по една заплата. Пинас е обратното...бонусът е гарантиран на държавните служители.

БЕЖАНЦИТЕ МИСЛЯТ КАТО БАЙ ВИ ДЕТРОЙТА ... ЗАЩО ??? ... АМИ ГЛЕДАТ САМО ДА МИНАТ ПРЗ БЪЛГАРИЯ НА ПЪТ ЗА НЯКОЯ БЯЛА ДЪРЖАВА (КАТО ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ ИЛИ ДАНИЯ) НА КОЯТО БЪЛГАРИТЕ СА РОБИ :)))

хммм, интересно. нашият коледен бонус е 500 лв. от хорски срам е най-малкото, дето се вика... сумата е смешна. признавам... в минали години сме давали и над 1,500 лв коледни, но не и тази... а то кво се оказа? ми ние сме в топ 30%! с тея 500 лв?!? наща малка и мизерна компанийка?!? вече ми е ясно, че не съм алчен! на фона на колегите? отивам в раят направо! да изпецкам 40-те девици...

Е пак е добре. Нашият от години е 0....

Началник

съжалявам да го чуя... язе след 20 години цоцане от времето и енергията на ората ни, от екплоатацията им, вече искам да е обжратното... омръзна ми. 20 години вземах. сега ми се иска, язе в следващите 40 години да работя за теа от дето сам вземал... вашият работодател мое и да нема наяждане. не знам. сичко е индивидуално...

Ех, мечти, какви ти бонуси?Като се замисля обаче и нашата фирма се отчете с химикал и календар по случай празниците, на стойност 3.80лв.

ЗА КОЛЕДА АУРУБИС АГ ХАМБУРГ ДЕТО ВСЯКА ГОДИНА КРАДЕ ПО 1 МИЛИАРД ЕВРО ОТ БЪЛГАРИЯ ... ДАРИЛА 50 МИЛИОНА ЕВРО НА ГЕРМАНСКИТЕ ДЕТСКИ БОЛНИЦИ :))

Били питали МЕНИДЖЪРИТЕ. То щото обикновенните малки фирмички с по 10-20 човека имат МЕНИДЖЪРИ.

ГЕРМАНСКИТЕ КОМПАНИИ В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНА ВНАСЯТ 5 МИЛИАРДА ЕВРО В ГЕРМАНИЯ ОТ ГЕШЕФТА В БЪЛГАРИЯ :))) .... И ПЛАЩАТ ДИВИДЕНТИ НА ГЕРМАНСКИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ КОИТО ХРАНЯТ ГЕРМАНСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ :))) ... БЕЖАНЦИТЕ ЗАТОВА ЗНАЯТ КЪДЕ ДА БЯГАТ - МИСЛЯТ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА РОБИ- ГЯУРИ НА ВЕРМАХТА :))

да те погне ДАНС! Мери си приказките! А Я КАЖИ КЪДЕ ОТИВАТ НЕПЛАТЕНИТЕ ДАНЪЦИ ЗА 12 Г. ОТ ЛУКОЙЛ? ЗА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ НА РУСНАЦИТЕ...АЙДЕ , ТАПА ОТЗАД АХАХАХА

Интересно дали всички работодатели с бонуси плащат заплати редовно, на светло и изцяло...щото винаги може да се похвалиш с даване на бонус, който всъщност не е.

Народът ще може да закуси с трохите от трапезата на олигархията.

Фирма в която работниците живеят за коледните бонуси нещо не е наред. Ако ти е читава заплатата коледните бонуси няма да излизат на преден план. Освен това позорно е бизнеса да се хвали че щяло да има бонуси " ДО 500 лв " , но да не посочи цифри т.е администрацията взима по 400 лв бонус а работника я вземе 100 я не ама видиш ли бонуса щял да е до 500 и на хората им се налива в главата цифрата 500 :) На това се казва тарикатлък на дребно

Миналата година и нашата фирма ни даде Коледен бонус! Част от него още го ползвам -кутия малка с бонбони "мерси" и тефтерче...Не е като без нищо...

Абе цела година само за тия коледни бонуси живеем.... все едно си нямаме нормални си запплати.... Айде всички на работа, пък квкто си изкараме такова!